荃灣好多野行係人都知,情人節扮有街出同個異性FD去左行街搵野食,行行下見到間食上海既,見小籠包兩個都話食就入左去。因為兩個人都唔係好餓,就食少少SHARE過下牙癮。可能5點幾無咩人,一陣間就等到位,店都幾細,個格局無咩特別,好似普通譚仔咁。但你聽到D員工之間唔係講廣東話又唔係正宗普通話,我心諗唔通係正宗上海野?於是就決定左唔走,係到食!SOR呀,UM...急得濟「食住先」,個份量唔多,正常女仔食得晒,男仔唔會飽。拉面幾彈牙,個人幾鐘意,不會呢個湯太酸啦,令到個面失息不少(可能人地正宗係酸既我識條鐵)得少少芽菜無咩配料,我建議可以食個面底,但試下其他湯底款式~個小籠包唔錯,28蚊咁上下貨仔啦,有普通茶樓咁上下貨式,要等耐少少,10-15分鐘度。所以黎到親熱食,有幾多湯汁下,豬肉菜涵,28蚊真係算係咁
四川擔擔拉面
灌湯小籠包
2015-02-14
庆祝纪念
情人节
灌湯小籠包
  • 拉面,小籠包
2014-11-20 547 浏览
好鐘意食小籠包既我。見到有荃灣小店上海店。即時叫朋友陪一起去吃上海野影食品相餐牌都吾錯。叫左一個麵加套餐菜飯。小食同小籠包三個待應加三個廚師係小店都叫多。但叫左二次都聽吾晒我想食咩(最後小籠包仲吾知我話叫小籠包)撈麵太濕吾乾身。浪費左d䓤豬扒林既。但有肉味菜飯同白飯一樣。多左白菜碎咁簡單回鍋肉加辣根本冇辣。冇豆腐乾最差木耳。林既又吾脆口。醋味道都有豆漿最好味。加$5杯(同牌子屋企樓下一樣)仲要忘記幫我整小籠包。叫佢吾好浪費每人十四蚊。只可說一次就夠

影食品相餐牌都吾錯。叫左一個麵加套餐菜飯。小食同小籠包

撈麵太濕吾乾身。浪費左d䓤
豬扒林既。但有肉味
菜飯同白飯一樣。多左白菜碎咁簡單
回鍋肉加辣根本冇辣。冇豆腐乾
最差木耳。林既又吾脆口。醋味道都有
豆漿最好味。加$5杯(同牌子屋企樓下一樣)

醋木耳
回鍋肉加菜飯
香䓤豬扒撈麵
2014-11-20
2014-11-09 520 浏览
相約火星於放工後前往東哥點心晚膳,從荃灣西鐵站一路步行至沙咀道,漫漫長路但有你相伴,加上有個目標「東哥點心」,路程並不是太遠。 突然晴天霹靂,為什麼我們在沙咀道上再也找不到「東哥點心」的蹤影呢? 是裝修抑或是關門大吉? 由於本來也是要到荃昌中心為新購的手機購買一條充電線,因此便決定於荃昌中心找一間小店晚膳。荃昌中心小店林立,一時之間難以取捨。我想吃素食,恐怕嗜肉的火星不會苟同,最後由他選擇了一間上海小館子。店舖不大,店面員工亦只有兩位相信其中一位是老闆。店舖的座位設置有點擠擁,但如果只是想來一個快速晚餐,就不會太過計較。幸運地我倆被安排到近門口的四人座位,因此相對來說較其他顧客寬敞。員工親切有禮,感覺很親切溫暖,這種感覺應該只會在這類小店才會體會得到,對於他們的服務我倆都寄予萬二分的肯定。餐牌上的食物分為點心、涼菜、湯麵、撈麵和小菜。我們點了一個乾蔥排骨撈麵和及川味口水雞擔擔面再加一杯凍豆漿。擔擔面的湯底不夠濃,面底口感亦屬一般,川味口水雞完全不是那個味道,雞件較多骨。試了兩口火星的蔥排骨撈麵,排骨份量多亦夠脆口,但麵煮得不夠熟。對我來說,全晚最好的是凍豆漿,有香濃的豆味,亦非常解渴。

乾蔥排骨撈麵和及川味口水雞擔擔面
我會支持這間小店,雖然食物不夠好,但老闆親切,相信食物質素會慢慢改善,加油啊

2014-11-06
$46.5 (晚餐)
2014-10-28 277 浏览
是晚同男友返黎荃灣揾食,諗住食個快餐後就趕去睇戲。經過此店門口,見人流唔算多,食物又好似唔錯,就決定試下呢間!兩人點左:1)蒜泥白肉青瓜卷、2)小籠包、3)雞絲冷麵、4)餛飩酸辣湯麵1)蒜泥白肉青瓜卷:話說小女首嚐蒜泥白肉,滿滿既蒜,脂肪分佈平均既五花肉,我竟然完全不顧肥肉既存在,食完一片又一片…再夾住爽口既青瓜件,我而家先知道原來蒜泥白肉係咁好味!2)小籠包:我認為小籠包既皮唔算薄,但肉同湯都還可以,至少唔係滿滿既味精3)雞絲冷麵:麵底好有份量之外,仲鋪上青瓜絲、雞絲、芝麻,拌麵既醬仲好好食。值得推介!但胃口細人士要食完呢碗麵應該有D難度…4)餛飩酸辣湯麵:我點既雞絲冷麵唔錯,相反,男友呢個餛飩酸辣湯麵就不點也擺。由於我地離個開放廚房既出餐位不遠,一眼就望到廚房裡面既環境同煮食位,先講個酸辣湯湯底,味道過酸而不辣,個湯稀到似水;另外,先唔講餛飩係自家製定係交貨,問題係,餛飩一早已經煮熟放凍,有食客點先煮返熱,但餛飩已經發漲,仲好似糊咁。真係食唔落!呢餐只能說:都可以既(只要唔點個餛飩酸辣湯麵)~
呢餐只能說:都可以既(只要唔點個餛飩酸辣湯麵)~
2014-10-25
  • 蒜泥白肉青瓜卷
  • 雞絲冷麵
雖然,荃灣的美食不算享富盛名,不過,偶然也會出現一些驚喜!前排就發現荃昌中心開了一間上海小店 《名棧拉麵小籠包》當日我同蝦子餅只是食下午茶,所以吃的不多,一人一麵,再加我最愛的小籠包。
雖然,荃灣的美食不算享富盛名,不過,偶然也會出現一些驚喜!
前排就發現荃昌中心開了一間上海小店 《名棧拉麵小籠包》
乾蔥排骨拌麵
羔羊肉餃擔擔麵
小籠包
2014-08-02
羔羊肉餃擔擔麵
小籠包
2014-07-27 448 浏览
每個星期都有煩惱,就是一家人吃飯的問題,個個禮拜都想不到去什麼地方吃。這天,繼續的毫無頭緒,還是上公開飲食網站Search一下,看哪家是大家都有興趣的。結果,竟然係食上海嘢,仲要係拉麵小籠包,我真是仍未吃夠嗎?吃什麼,大概已心裡有數,基本上餐牌也不用翻開,便隨口點了幾款食物。冷盤行先,我選的是雞絲粉皮,賣相唔差,急不及待撈勻試試。粉皮有欠爽滑,雞絲亦比較嚡口,還好麻醬都足夠,才令整件事未致太差勁。點心方面,小籠包是必然之選,想不到都包得幾靚仔,可算是皮薄多汁,夾起可以盪鞦韆,沒有一隻會穿,已符合基本要求。只是餡料缺乏鮮味,需要扣減一點分數。生煎包就醜樣得多,不過在街坊小店,我也不挑剔太多,只要味道好便是。然而,皮是太厚,有點黏牙,底部煎得未夠香脆,肉質亦有欠鮮味,在我眼中,是不合格的貨色,我寧願吃附近祥興記的出品。至於麵食,就來一碗擔擔麵,這從來是我喜歡的食品之一。先呷口湯,不夠香也不夠辣,層次薄弱,麵條唔得爽口,甚至有點碎,未能滿足。吃得多肉,也循例來碟菜心去平衡下,心理上會好過一點。再來一杯凍豆漿,豆味是欠奉的了,不過總算夠冰凍。下次要去的拉麵小籠包小店,大概會是好德來吧!

結果,竟然係食上海嘢,仲要係拉麵小籠包,我真是仍未吃夠嗎?

吃得多肉,也循例來碟菜心去平衡下,心理上會好過一點。

再來一杯凍豆漿,豆味是欠奉的了,不過總算夠冰凍。

下次要去的拉麵小籠包小店,大概會是好德來吧!
2014-06-22 439 浏览
羔羊肉餃擔擔麵 , 特別,唔會太so,係個麵底差啲,但值得一試。醉雞,比起好多名店好味,啲雞有咬口,唔錯口水雞,始終都係四川口水雞惹味,不過不失啦!菜肉餃,鮮肉餃,小籠包,涼拌青瓜,全部都唔錯。特別係個小籠包,我係上海婆婆到食,一夾就穿,e間皮薄得黎唔易穿,肉汁好味,唔會太咸。老闆服務好認真,又好好人,下次會再去試其他食品
醉雞,比起好多名店好味,啲雞有咬口,唔錯
口水雞,始終都係四川口水雞惹味,不過不失啦!

老闆服務好認真,又好好人,下次會再去試其他食品
  • 羔羊肉水餃,小籠包,醉雞
2014-04-08 729 浏览
今日好凍,想食簡單既熱食,找到這間小店,當然要入去支持一下啦=)小籠包(4粒),好大粒,蒸得岩岩好,皮不會太厚,一口咬下去熱辣辣的湯汁,差點辣爆咀。******************************口水雞拉麵,雞肉質感好滑好稔,而我不喜歡其他地方雪到硬曬的肉質,汁很惹味,小小辣,很香濃,喜愛吃辣的我還用來沾小籠包來吃呢!******************************擔擔麵,滿意!如果湯可以再濃些少和辣些就好喇!!******************************雞絲粉皮,勁多花生醬,勁多青瓜,不過主角粉皮係爽口果隻,我麻麻地中意。******************************抵食又滿意!一定會再光顧!
今日好凍,想食簡單既熱食,
找到這間小店,當然要入去支持一下啦=)
小籠包(4粒)
口水雞拉麵
,雞肉質感好滑好稔,而我不喜歡其他地方雪到硬曬的肉質,
擔擔麵
,滿意!如果湯可以再濃些少和辣些就好喇!!
雞絲粉皮
抵食又滿意!一定會再光顧!

2014-03-19
2014-03-13 442 浏览
名棧位處商場內遠處已聞醋醇香吃著「上館子」食物價錢大眾捧腹走小店模式經營,敞大的玻璃清晰地看到廚房內4-5位廚師忙碌地工作,舖面有2名年輕侍應招呼客人入座及點菜。枱與枱之間較為迫。比起一般上海食肆如:「唯一麵家」,名棧餐牌上的食物比較晶緻,像上館子用饍,但款式未到「翡翠拉麵小籠飽」的多。是日晚餐點了小籠飽、紅油抄手、口水雞、酸辣湯麵和排骨菜飯。小籠飽:皮薄,好吃紅油抄手、口水雞:紅油抄手和口水雞都是辣,廚師可以做到兩種好好味的辣,紅油抄手的酸酸辣辣,口水雞的香辣,嗜辣的食友不能錯過,好吃酸辣湯麵:酸辣湯做得不夠味,麻麻排骨菜飯:豬扒少油,好吃
名棧位處商場內
遠處已聞醋醇香
吃著「上館子」食物
價錢大眾捧腹走

小籠飽:皮薄,好吃
酸辣湯麵:酸辣湯做得不夠味,麻麻
排骨菜飯:豬扒少油,好吃

2014-01-20
  • 小籠飽,紅油炒手,口水雞
之前無意中吃過呢間小店, 原來係咁正ga!!!  (雖然店面細細間, 但質素竟然係咁掂ga) 之後都吃左好幾次lu~ ^_^ 佢的擔擔麵, 酸辣麵,小籠包 好好吃呀~  (佢d小籠包好過好多地方)而佢的手拍黃瓜, 正到爆ga~ (d黃瓜真係手拍之餘, d蒜蓉又多) ^o^but 佢d豆漿就係交貨來的, 唔係自己整嘅, but 都可以同埋, 我見好多人都吃豬扖麵/飯, but 我就覺得麻麻了總之, 好好味, 價錢又平, 吃過就自然下次都想再去吃多次, 不過位置就有d偏左dd 囉......
之前無意中吃過呢間小店, 原來係咁正ga!!!

同埋, 我見好多人都吃豬扖麵/飯, but 我就覺得麻麻了

不過位置就有d偏左dd 囉......
2014-02-20
  • 手拍黃瓜
  • 小籠包
  • 擔擔麵
  • 酸辣麵
2014-01-04 161 浏览
經過荃灣嘅一個細商場,有間新店,坐低試下啲包麪,嘩!麪質好得,小籠包好食到不得了,皮薄但唔易爛,多湯,好有肉味,好過鼎泰豐、新萄京米芝蓮推介嘅粥麵莊,比得上上海間佳家湯包!
2014-01-04
2013-11-11 168 浏览
尋日(10-11-2013 Sun)男友又瞓到好晏起身,話去食o野.由於我o地都要o係荃灣買o野,於是都落荃灣,佢又係咁話要食牛下,我o地行入呢個商場,開o左好多食肆,而牛下就o岩o岩開門冇耐,佢o既餐都係冇轉到,一樣係o個啲.見到呢間有小籠包,又想食,於是決定呢間.坐低後,男友要$37.00o既京式炸醬拉麵,我要$43.00o既招牌香酥排骨菜飯,$28.00四隻o既招牌灌湯小籠包.落完單,唯一o既侍應話小籠包要等.冇問題.之後嬲友o既京式炸醬拉麵到o黎,影好相,男友就係咁撈.然後我o既招牌香酥排骨菜飯到o黎,有三件香酥排骨,先食啖飯,好普通好普通o既一個香飯,因為菜係唔多;而香酥排骨呢?熱騰騰o既,皮唔脆,但幾惹味,同唔係薄切,豬扒唔乾且鬆軟,唔錯.最後招牌灌湯小籠包到o黎,夾o既時侯我好驚整穿,蘸好醋食得,一咬落去,好熱,而皮又薄,係真係好薄,應該只有0.3mm厚,內裡湯汁大約有半湯匙,豬肉就一般冇問題.男友食剩佢o既幾啖京式炸醬拉麵,我就食剩三份一飯,咁就交通換.佢食剩好多肉碎,京式炸醬拉麵唔辣,味道好濃亦唔鹹,加青瓜絲稍稍中和味道,不過都係加啲清湯好啲.由於我o地冇叫任何飲品包

見到呢間有小籠包,又想食,於是決定呢間.

之後嬲友o既京式炸醬拉麵到o黎,影好相,男友就係咁撈.
然後我o既招牌香酥排骨菜飯到o黎,

最後招牌灌湯小籠包到o黎,

由於我o地冇叫任何飲品包括清水,食完所有o野後係好口渴,返到屋企係咁飲水都冇用,要僕汽水.
其他:
呢間冇套餐供應,叫o左o野食加$5.00有豆漿,狗$6.00有汽水.
2013-11-10
$54.00 (午餐)
2013-09-06 191 浏览
荃豐商場至荃昌中心係有幾個小商場連在一起,在商場中有好多大大小小的店鋪;所以同樣也有好多不同的食店開在這裡。今晚我行過來睇下食D咩。行到過來就見到有新野係食上海菜。睇下menu都ok就坐底試下。店不太大,所以坐得都幾密。佢地用開放式廚房設計,可以比食客多個娛樂;也可以清楚自己食緊咩,令人可以放心。睇到餐牌,大部分都是人氣/推介,都係點一D大路野試下功夫。蒜泥白肉青瓜卷$38,卷住青瓜食都ok方便。蒜汁就比較普通,只是醬油加蒜粒;不是全是醬狀的不夠細滑及單調。肉是一片片(6)熟的,所以好韌同無肉汁;沒有薄、滑、爽的口感。小籠飽$28四隻,皮的厚度合適,也有足夠湯汁;不過裡面的肉有所謂的豬(ho)味,腥腥的不太好食。酸辣湯麵$38,湯不夠濃水水的,所以沒有酸辣的感覺;好似一些漿撈緊麵食 麵有點怪怪的好像生麵粉味。我們兩人最後也食不完…煎鮮肉鍋貼$19三隻,這個算比較對辦。因為熱及我加了大量的醋,吃起來沒有怪味。皮脆;和肉的比例也好,算有點安慰。可能是新的關係,所以我覺得可以有很多進步的空間。希望下次再有機會來的話可以對它改觀吧!
店不太大,所以坐得都幾密。
睇到餐牌,大部分都是人氣/推介,都係點一D大路野試下功夫。
蒜泥白肉清瓜卷
小籠飽
酸辣湯麵
麵有點怪怪的好像生麵粉味。我們兩人最後也食不完…
煎鮮肉鍋貼

2013-08-30 77 浏览
行過見到, 成日都好多人排隊食晚餐, 今次六點左右經過, 見無咩人, 就叫個外賣, 排脯擔擔面, 加小籠包, 本來都叫生煎包, 不過阿姐話要等好耐, 我就放棄左食生煎包, 等左好一陣子先至有外賣, 佢地樓面唔夠人 (我果日就只有一個姐姐一腳踢), 而且衛生水平一般, 見到阿姐用一條抹完又抹的布去抹檯, 就無咩胃口... 返到屋企, 發現佢地都幾細心, 湯同麵分開左2個碗, 抵讚食物味道方面, 真係一般, 擔擔面個湯味有點怪, (有點油味, 湯底不夠濃味.... )炸排骨幾好, 返到屋企仲有點脆, 只是有點太油小籠包, 好一般, 無咩特別, 同去酒樓點的小籠包一樣, 沒有驚喜 價位方面, 略貴, (因為味道一般, 所以覺得有點唔抵食囉, 有小小受主觀影響)下次我不會再去光顧, 因為真係唔係特別好味.... 如果未試過

返到屋企, 發現佢地都幾細心, 湯同麵分開左2個碗, 抵讚
炸排骨幾好, 返到屋企仲有點脆, 只是有點太油

2013-08-10
15 分钟 (外卖自取)
揾食時, 無意中發現此店.店舖既一半面積, 做了一個開放式, 裝了大玻璃的廚房.可以讓顧客一覽內裏的情況.廚房共有5位師傳, 而店面則有3位樓面.點了菜後, 喺度等, 四圍望之際才發現.原來此店既拉麵, 真係CF手造的.因為市面已經很少會見到店內做的拉麵了(也許是有的, 但顧客睇唔到).而小籠包, 都係CF手做的.令我異常驚喜.一行兩人點了:排骨拉麵($39) -- 排骨超多同全部都係厚切, 咬落非常有口感同JUICY, 超LIKE. 而個上湯則是剛剛好味道, 正!鮮肉鍋貼($19) -- SIZE都唔細, 里面流滿著肉汁, 好味道.香脆餛飩($26/6粒) -- 即係炸餛飩. 冇乜特別, 太細粒了, 炸左脆脆的, 都食唔到里面既餡生煎包($21) -- 同一時間落單, 最後上枱的一味, 包底脆脆的, 食得出真係"即煎", 而內里則有豐富的豬肉同少少的湯汁, 好好食.席間見到對面枱的小籠包($28/4粒), 價錢有點貴, 眼見就皮厚適中, 但湯汁超多. 下次要試一試.樓面的店員對食物的認知不夠清楚, 因為我地問過餛飩係咩餡, 佢只係答"豬肉", 明明圖片同實物都有綠色既菜.總括來說,
揾食時, 無意中發現此店.
店舖既一半面積, 做了一個開放式, 裝了大玻璃的廚房.
可以讓顧客一覽內裏的情況.
廚房共有5位師傳, 而店面則有3位樓面.
點了菜後, 喺度等, 四圍望之際才發現.
原來此店既拉麵, 真係CF手造的.

而小籠包, 都係CF手做的.
令我異常驚喜.
一行兩人點了:
香酥排骨拉麵
鍋貼
香脆餛飩
生煎包
總括來說, 以新店計, 呢間店真係用心做食物, 招呼都好好.
最重要係, 食飽後, 都冇口渴既感覺, 即係唔多味精, 值得一讚.
2013-08-25
香酥排骨拉麵