2017-09-01 2169 浏览
突然好想食韓燒,剛好在世貿附近,便走上名家 walk-in,晚上6點半冇乜人,但應該有唔少已訂檯,我與友人被安排坐入房的窗邊位置,個 view算不錯!不過在房內有點叫天不應叫地不聞,有得揀我寧願坐大廳。晚餐有set menu, 不過唔係太啱食,所以都係散叫吧!朋友食豬我食牛,加多一碟蛋包蝦,仲有生菜籃。唔知大家有冇試過,明明好想食韓燒,但當食物來到,忽然又有D後悔,因為懶呀,唔想自己動手燒,我今晚就係咁,真矛盾!之前在尖沙咀韓珍,食牛肋骨有專人幫手燒,但這裡沒有,唯有自己來吧!>_<朋友說她的豬脊肉幾好味,我的牛肋骨也不差,唯獨是蛋包蝦麻麻地,如果唔點醬汁就比較淡味。食韓燒,我還是懷念以前跑馬地景光街的高麗啊!

2017-08-31
2017-08-15 2228 浏览
成日食韓燒,唔係大排長龍,就係有時間限制,鬼咁麻煩,抵就抵,但好似好急趕咁,食個幾鐘就俾人叫埋單,好辛苦~所以我今次就去左銅記食名家,又正宗,坐得又舒服,又唔使限時間…名家都有SET DINNER,ABCD任你選我就選B一個SET都好多野食,仲有湯飲,細食的一個餐都夠3個女仔食~不過我就額外叫左碟牛脷上餐之前先上幾碟前菜(免費的)跟住開始上菜,先黎肉,再到蝦,蝦好食鮮又大隻,牛本身醃左味的,就咁樣食味道已經好夠,唔需要再加鹽啦五花腩黎講都好靚,脂肪同肉成正比,唔會太肥,包菜食人蔘雞湯非常足料,原隻雞,再加上足本藥材,味道濃郁粉絲好食,係牛肉比較乾身,食左韓燒牛肋骨比較好最後牛脷,薄薄一塊好好食,就咁沾鹽食,已經足味啦,大愛!!!溫馨提示: 每個SET都有生菜供應,但不包白飯,要白飯就要另外叫,15蚊一碗,如果2個女仔食,一個SET係絕對夠!!!(btw我3個女仔食都覺得好飽)

名家都有SET DINNER,ABCD任你選

我就選B

上餐之前先上幾碟前菜(免費的)

前菜

跟住開始上菜,先黎肉,再到蝦,蝦好食鮮又大隻,
鮮大蝦(四隻)

牛本身醃左味的,就咁樣食味道已經好夠,唔需要再加鹽啦
精選美國牛肋骨

五花腩黎講都好靚,脂肪同肉成正比,唔會太肥,包菜食

五花腩片

人參雞湯(全隻)

人蔘雞湯非常足料,原隻雞,再加上足本藥材,味道濃郁

炒粉絲牛肉

粉絲好食,係牛肉比較乾身,食左韓燒牛肋骨比較好

特級牛脷

2017-07-20
鮮大蝦(四隻)
精選美國牛肋骨
五花腩片
炒粉絲牛肉
特級牛脷
  • 精選美國牛肋骨(醃)
2017-04-29 3134 浏览
雖然近排多了很多新派韓式燒烤店,但我始終比較喜歡像名家這類較傳統的韓國餐廳,起碼進食時不用被大聲的k-pop音樂包圍。選擇午市時間幫襯,因為價錢較為便宜。很喜歡他們在午市時段都照樣供應前菜,特別是他們的Kimchi, 不太酸也不太辣。我點了燒牛肋骨,比我想像中大碟,愛食肉的朋友真的不容錯過。也許因為此店地為較大,座位較多,雖然我們沒有訂枱,但walk-in 也有位。唯一美中不足的是,午市時段樓面店員不足,想落單或要求加茶時稍有難度。
2017-04-25
2017-04-17 8527 浏览
於前兩年曾試過這間餐廳於太古的另一分店用午膳,印象不錯,這次來到cwb用晚餐,看看不同的分店水準有沒有不同。我們一行五人都不算太餓,決定先叫幾款食物看看,如不夠再加單。最後我們點了韓式泡菜炒飯,韓式豆腐湯鍋,海鮮薄餅,五花腩。在上菜前,侍應先給我們8小碟前菜,份量不同,但勝在款式多,如想添加也可以。最喜歡魚片和薯仔沙律,泡菜很大片,但感覺偏酸,吃完胃有點不適。韓式泡菜炒飯先上。炒飯香氣十呎,韓式醬料包裹著每一顆飯粒,飯有嚼勁,味道偏鹹,反而辣味不重,中規中矩。韓式豆腐湯鍋配飯。湯鍋上桌時熱騰騰的,配料不外乎主要的豆腐,惜不是大塊的,而是較為細碎的,還有金菇,其他雜菜等,酸酸辣辣,頗為滋味。海鮮薄餅,所謂的海鮮,其實只是魷魚,但總算份量不少;薄餅煎得煎得脆身可口,帶點微微焦香,粉漿與餡料調配合宜,味道算是不錯。因為家中一老喜歡韓燒這玩意,便叫了一碟五花腩滿足一下她貪玩的慾望。其實一碟五花腩份量真的不多,我估大約10塊左右。五花腩肉和肥膏分佈均勻,厚度適中。肉片沒有太多的醃製,油脂帶出了陣陣油香,亦保持肉片的咬口,點上些少鹽巴,提升味道。整體水準不過不失,但價錢偏貴,份量不多,性價比不高,
整體水準不過不失,但價錢偏貴,份量不多,性價比不高,晚餐的話可以有更好的選擇,反而午餐則較為實惠。
2016-11-22 5723 浏览
食物很好。尤其孫經理,我飯後大意留下手機,打回去他已安全將手機Keep 下,並很樂意將手機拿到的士站待我折返取回。很難得現正還這樣好的工作態度,謝謝孫經理👏🏻👏🏻👏🏻
It was rather random we picked this restaurant for a lazy Friday lunch and we didn't have much expectations on the food.However, we walked away with a very satisfied tummy. The Korean beef was just awesome!

2016-09-02
  • Korean  Beef
2016-08-29 5303 浏览
午饭,100幾蚊可以一個套餐!肉真係好好食!湯都好飲!飯夠軟!飲品係米汁!餐具都係銅,韓餐係咁,雖然重,當係練手勁!六個人食咗唔到800都算平!個地方唔算難揾!貿易中心,好多好食嘅嘢,慢慢探索!其中個服務員好似係韓國人,唔識講中文,得用英文!
午饭,100幾蚊可以一個套餐!
肉真係好好食!湯都好飲!飯夠軟!飲品係米汁!
餐具都係銅,韓餐係咁,雖然重,當係練手勁!
六個人食咗唔到800都算平!

個地方唔算難揾!貿易中心,好多好食嘅嘢,慢慢探索!

其中個服務員好似係韓國人,唔識講中文,得用英文!
2016-08-19 4270 浏览
星期五收工約咗fd行街食飯。今次想試新野,咁岩有其他朋友推介myung ga korean restaurant,飢腸轆轆的兩人便向目標前進。餐廳環境和氣氛很不錯,柔和的燈光,優雅的韓國侍應。入座時已近八點,在繁多的菜品中快速地選擇了搭配豐富的二人套餐。前菜是常見的韓式小菜,有泡菜、豆芽、菠菜、生菜沙拉等......味道普通很快,兩盤烤肉亦來到眼前(上圖左方可見)。一盤是新鮮肉,一盤是醃過的。不經醃漬的肉,品質要求高,原價自然更高。但...說實話,我更喜歡吃醃漬過的那盤肉!這盤新鮮肉令人失望,肉厚筋多咬不爛,且無肉味。我fd話:「不如去吃XX放題啦,肉既品質差唔多,選擇多,仲平過呢間。」我呢...摸摸銀包狂點頭表示認同。----------------------是次二人套餐花費六百多元,包括六碟前菜,兩盤烤肉(一醃一無醃),兩份石鍋飯,一份韓式煎餃。菜品款式多,但個人認為味道和其他韓式料理差別不大,且價格略高。若對飲食環境較有要求,可前往一試,或許會發現美味菜品。
二人餐前菜
很快,兩盤烤肉亦來到眼前(上圖左方可見
)。一盤是新鮮肉,一盤是醃過的。
新鮮肉

我呢...摸摸銀包
狂點頭表示認同。

----------------------

若對飲食環境較有要求,可前往一試,或許會發現美味菜品。
2016-06-23
2015-09-21 8050 浏览
跟女朋友在周年紀念的時候去了尖沙咀的名家食午飯,當日去到的第一個感覺就是舒服的環境,欣勤的服務,令人讚嘆的美食,時至今日路過銅鑼灣的時候,想食韓國菜就希望重遊名家,再嘗令人讚嘆的美食。望著海景吃午餐就本應令人心曠神怡,奈何銅鑼灣的地盤工程令環境美觀度大減,可惜。餐廳內部裝修簡約,令人舒適,桌與桌之間的空間很大,不會有任何不便之處,唯一不便之處就是因有燒烤爐的存在,令腳放得不舒服。 餐前6小碟每次來的應該也會是不同,因為偷看別桌的也是不同哦。泡菜本人應為酸辣度適中,兩者味道互相配合。沙律平平無奇。炒粉絲味道濃郁,不會太油,好食。豆芽新鮮爽口,但非我杯茶。菠菜正常無特別。左上角疑似韮菜的東西,爽口口感,味道有一服草青味,第一次食韓國菜食到這個前菜。 泡菜豆腐湯湯料甚多,料足而豐富,可惜的是本身湯味過咸,不好喝,即使配飯吃也是配不來的東西。 牛肋骨我們一來到即點了的牛仔骨,經過長時間的等待(約半小時),千呼萬喚始出來。一上桌就急不及待放進口中,卻發覺比起尖沙咀的名家失色,肉味依舊豐富濃郁,奈何口感相差十萬八千里,牛煮得過火缺乏牛肉應該有的鬆軟及口感,換來的只剩下牛肉的口感,浪費了上好的食材。

餐前6小碟

泡菜豆腐湯

牛肋骨

水冷面

生果及青瓜非常鮮甜,蛋就無甚特別,面的口感偏向軟身,本身缺乏味道的水冷面加上一些醋會異常開胃,值得一讚。

員工的服務也是良好,添水添不停,也會收拾桌面。

說真的食物質素其實真的不差,不過相比之下,個人認為尖沙咀名家師傅的功力勝於銅鑼灣名家,所以要再吃也不會再來這邊。P.S 來名家食飯是可以不用選擇湯的,因為水準比他的其他熱食低。

總結評分

味道:7/10

價錢:6.5/10 (150)1個人

環境:7/10

服務:7/10

2015-09-04 4897 浏览
店子不算很大, 但光線充足又坐得很舒服,lunch去到兩點半都仲有,不過選擇不算太多,但仍有齊湯麵、定食、石頭飯、湯飯等。叫左石頭飯同牛肋骨,石頭飯食法正宗,材料豐富新鮮,以韓式辣醬味道一流!!讚!!牛肋骨鐵板上嫁,有兩大舊,佢係晚餐上點一客既話要$130,所以真係非常之物超所值!牛肋骨肉質嫩滑,肉汁豐富,調味都好適宜,唔會配到蓋過牛肉的鮮味。呢樣野真係好緊要,之前去過重度食,D配汁蓋過晒牛既味,太濃厚,一D都唔好正,好似主角變左個汁咁,失望死!但今次真係好開心,終於食到一間正既牛肋骨!所以好滿足。食物質素總括黎講可算係好好,服務方面亦差唔多係滿分, 待應個個有禮,笑容十足,仲會會問下你對食物的意見,當結帳離開時又聽到了不下三四聲誠懇既多謝添^^會向朋友推薦,希望多D人識黎呢間食!YEAH!!!.(不過唔排除係我同朋友一齊黎添!HEHE!)

2015-04-02 5311 浏览
真係好正中的KOREAN BBQ,好多野揀,不過都唔係平。佢有D SETS俾你揀,小食又免費添食,我覺得好好,服務方面都好NICE,我地一行8人去食,個個都好滿意。D WAITRESS 唔洗叫都自動幫我地換爐,GOOD SERVICE。講返野食,D蝦真係大過隻手掌,好新鮮,燒一陣已經可以食,牛肉方面佢D汁好OK,同埋真係好薄,好快就食得。D牛肋骨都幾LUM,好易食,同埋都幾多雪花,正。不過野飲都唔多CHOICE,但其實佢都幾貴,但最少好食,同埋有海景,不過一定要BOOK位,星期六日成日都爆。
真係好正中的KOREAN BBQ,好多野揀,不過都唔係平。

D海蝦真係超大隻
2015-03-28
  • 海蝦
  • 牛肋骨
2015-01-27 4525 浏览
第一次食這家韓國菜,沒有甚麼期望!只是抱著一試的心態。出乎意料,好味啊😍😍😍大部分是韓國人侍應,地方整潔。點了豆腐辣湯、味鮮及辣度適中😋石頭飯更是美味極了,飯煮得軟硬剛好及帶焦香,非常美味😋😋😋配菜出色!會再來的
食清光😝
2014-11-03 5093 浏览
朋友說名家是她在香港最喜歡的韓國餐廳,那麼利害?她是饕客,識飮識食,不時不食,可惜身體出了狀況,近年很多東西都不能進食,因此經她scan過,當然是佳品.週末仍有lunch set供應,友人每次都只吃人蔘雞湯,我就選了牛肋骨伴泡菜荳腐湯.涼菜六小碟,沒有驚喜,也沒有失望.可是到捧上主菜,我倒嚇了一跳,份量很多喲!肉很多,很腍,味道也調理得恰當,沒有過甜,泡菜湯材料亦滿滿一大碗,我吃了一半已撐儍了..而友人也慢慢仔細地品味其人蔘雞湯,她可以吃得很清,把鷄肉沾上少許鹽花便很滿足.在銅鑼灣,以這個價錢吃這個份量和質素的韓國餐,真是no complaint.
涼菜六小碟
牛肋骨伴泡菜荳腐湯
人蔘雞湯
2014-09-20
牛肋骨伴泡菜荳腐湯
2014-08-15 5248 浏览
雖然韓風大熱,但筆者對韓國料理不太熱衷。是日約了舊同事吃晚飯,來到名家。訂了枱,七時半準時到達。場內頗大,走著一點居酒屋的格調,尤其燈光。有卡位坐,保持私隠度,真好!由同事們發辦,點選了set, 有前菜,兩款燒牛肉,石頭鍋飯,泡飯。另選了生牛肉他他。先試一些前菜,賣相不俗,看來很新鮮的。每一碟也配上一些開胃醬汁,挺惹味的。來到燒牛肉的環節,味道普通一點,看來不及日式的甘香美味。同事們推介的生牛肉他他。 不竟這是筆者首次進食生牛肉,心理實在有一點恐懼。試一口,口感頗嫩滑,味道則是濃郁的麻油味。如果蒙著眼,大概也估不到它是生的,還要是鮮紅色的。還不錯,但未至於是人間極品。石頭鍋飯,頗多的飯焦,加上有點辣,真的不是筆者的那杯茶。泡飯的辣是另一層次,同事們勸告不要嘗試,筆者也乖乖從命。輕輕鬆鬆,又過了一個愉快的晚上。

來到燒牛肉的環節,味道普通一點,看來不及日式的甘香美味。

石頭鍋飯,頗多的飯焦,加上有點辣,真的不是筆者的那杯茶。

泡飯的辣是另一層次,同事們勸告不要嘗試,筆者也乖乖從命。

輕輕鬆鬆,又過了一個愉快的晚上。
2014-07-24
2014-08-04 4933 浏览
與朋友二人星期五晩book左 7點,當時已被吿知限時只有一個半鐘。當日大家都要 OT, 最終 7點半先趕到,侍應即時告知8點半必須還枱。我心諗任吃都有兩小時啦,食韓燒一個鐘邊夠呀?心想到時真係有人排隊先算。入坐後食物很快送到,前菜只有6小碟,款式及味道只屬一般。主菜點了牛肋骨、雞肉、蝦、炒粉絲及人參雞湯。烤肉基本上不過不失,牛肋骨夠入味夠焾,叫做全晩最好味。而雞肉及蝦都好普通。炒粉絲亦屬一般,未見突出。至於人參雞湯就出奇地差,全無人參味,淡某某似滾湯,糯米又只得幾粒,真係未飲過咁渣嘅人參雞呀!其實食到 8:20pm,侍應已來埋單。枱面仍然有好多食物,我地已盡量快食。其間有個老女人(可能係經理)不斷行埋黎催,話出面好多人等!事實上我又唔見有人等喎!但係個老女人就當我地係烏蠅咁趕,真係咩心情都冇晒,未食晒都走喇!最嬲係我地行出門口,只有一對男女喺度,人地仲要唔係等位,只係借佢張櫈坐,然後同我地一齊搭𨋢走!我地埋單都$9xx,竟然受到如此對待!我當然明白依家好多餐廳為做多兩轉生意,晚飯要分兩輪。但我個人認為做生意也要識變通,我唔係要擺住頼死唔肯走,你只要態度好d,寬容多15分鐘,又或按當時等
其實食到 8:20pm,侍應已來埋單。枱面仍然有好多食物,我地已盡量快食。其間有個老女人(可能係經理)不斷行埋黎催,話出面好多人等!事實上我又唔見有人等喎!但係個老女人就當我地係烏蠅咁趕,真係咩心情都冇晒,未食晒都走喇!最嬲係我地行出門口,只有一對男女喺度,人地仲要唔係等位,只係借佢張櫈坐,然後同我地一齊搭𨋢走!我地埋單都$9xx,竟然受到如此對待!我當然明白依家好多餐廳為做多兩轉生意,晚飯要分兩輪。但我個人認為做生意也要識變通,我唔係要擺住頼死唔肯走,你只要態度好d,寬容多15分鐘,又或按當時等位情況而決定係咪真有需要迫我走呢?做生意咁短視膚淺,唔理客人感受,食物更好也不會留得到客人。更何況此餐廳食物質素只係一般,價錢又貴,我呢世都唔會再幫襯名家!
2014-07-18
庆祝纪念