2007-10-01 33 浏览
成班村菇又話要食飯,因為呢班個個都係半人半鬼,真係好出奇有人提議食韓國野,仲要係去名家添。名家真係比較正宗,撞口撞面都係韓國人黎既,價錢亦比一般市面既貴少少。由於有野做,所以我都遲左5分鐘,佢地個個都已經坐定仲要決定左食咩,真係好啦,一坐低就有得食! 佢地叫左一個唔知咩鬼鍋,同埋石頭鍋飯,四個女仔食都好夠啦。你都見到啦個鍋真係幾大個架,有好多菜–洋蔥、紅蘿蔔、翠玉瓜、津菜、牛肉同大墨魚。一想檯就係一個嘩字啦,跟住就影相,個waiter仲好好笑問我地影完未,我地話影完佢就手起刀落就幫條墨魚解剖啦! 我地亦都唔客氣就吃啦~~原來我地呢班都可以食得辣架,因為飲左兩啖湯就有人話要辣椒醬啦。韓國既辣椒醬好似番茄醬而且落好多撈湯同飯都得,我朋友仲買左一枝係屋企食公仔麵用,我都要考慮下整返枝先!個石頭鍋飯就係熱辣辣啦,不過由於我食得太慢我只係食到半碗咋,其他人已經好快咁分晒啦。不過其實我都飽架啦,不過爭爭下先覺得好食麻!呢餐都OK抵,四個人$440!多d想就要去呢度睇啦:http://hk.myblog.yahoo.com/alison1803/article?mid=6794&fid=5

2007-10-01 21 浏览

2007-07-18 10 浏览
睇過之前的食評都有點擔心,但在我同事的強力推介下,今晚終於親自試過了!結果—OK喎!食後覺得比"新羅寶"和"亞里朗"還要好呢!今晚與bf兩人7:30pm到達,已有4、5成客,不知是否因我們預先book了位,所以manager帶了我們座VIP房呢?! (有點驚喜,座房比座大廳寧靜,方便談天),到8pm已座滿8、9成了,以weekday來說生意是很不錯的,食客中不少為韓國人及外國人呢!我們想主要食烤肉,所以點了“牛肋骨"、"牛肉"及"豬肉“,再加一窩"蜆肉湯麵“。甫坐下韓籍女待應已笑容滿臉的奉上熱茶,當我們一點了食物,便很快的端上10碟前菜,只是可惜沒有我最喜愛的“芽菜仔“和“炸魚仔“啊!“牛肋骨" —好鮮,有點果香,甜甜地!"牛肉" —是薄切,所以落pan一陣就熟,還很juicy好有肉汁,不會很乾!"豬肉“—是我們的一大驚喜!因為醃得好好味,帶微微的kimchi辣味,很野味!"蜆肉湯麵“—蜆肉是新鮮連殼的,有鮮味,麵也很彈牙,是水準之內,而份量也不算少!最後還會奉送果盆呢!總括而言,他們的烤肉的確是上等貨色,而且醃得不會過咸,仍可保持原有肉味!其實我還想試試"石頭窩飯"、"海鮮煎餅"、“

“牛肋骨" —好鮮,有點果香,甜甜地!

最後還會奉送果盆呢!總括而言,他們的烤肉的確是上等貨色,而且醃得不會過咸,仍可保持原有肉味!其實我還想試試"石頭窩飯"、"海鮮煎餅"、“炒粉絲"和“炆牛肋骨"的,但我們只得兩個人,實在食不到那麼多,唯有下次再試啦!

唯一略嫌冷氣不夠大,通風不是太好!而服務方面都OK呀!Manager見我們個pan已烤得有點黑,不用我們要求便已幫我們換了,待應也勤勤替我們加茶,good呀!相信會再幫襯!

今餐加一後HK$518.00 平均每人HK$259.00

2007-07-04 21 浏览
本人食飯咁多年從未遇過咁嘅事,七月三日我哋一行七人去到銅鑼灣世貿名家韓國餐廳,叫咗牛仔骨、煙肉、牛脷及帶子共四個燒烤,另外有其他熟食。當食物上桌的時候只見帶子得六粒(約百多元,唔記得幾多錢),燒嘅時候發覺燒極都係白色,咁都算,點知食落有D水流出來兼完全無帶子味,吐出一看,完全冇帶子應有嘅質感,大家聽到呢到估唔估到係セ?原來係幾舊雞肉切成帶子形狀。叫部長及女老闆一看,他們竟然話俾供應商呃咗,話佢哋セ都唔知,咁樣嘅欺騙行為一句セ都唔知就算數,埋單仲要六百,佢仲夠胆話冇收我加一喎,我在此呼喻各位千祈唔好去幫襯。
2007-07-03 16 浏览
本人食飯咁多年從未遇過咁嘅事,七月三日我哋一行七人去到名家,叫咗牛仔骨、煙肉、牛脷及帶子共四個燒烤,另外有其他熟食。當食物上桌的時候只見帶子得六粒(約百元,唔記得幾多錢),燒嘅時候發覺燒極都係白色,咁都算,點知食落有D水流出來兼完全無帶子味,吐出一看,完全冇帶子應有嘅質感,大家聽到呢到估唔估到係セ?原來係幾舊雞肉切成帶子形狀。叫部長及女老闆一看,他們竟然話俾供應商呃咗,話佢哋セ都唔知,咁樣嘅欺騙行為一句セ都唔知就算數,埋單仲要六百,佢仲夠胆話冇收我加一喎,我在此呼喻各位千祈唔好去幫襯。
2007-06-25 13 浏览
也有公式飯局,六人商務簡餐,韓國料理也是不錯選擇。環境企理,坐得倒是舒適,若冷氣大一點會更好,這點已記錄在案。一切由主人家發辦,偶這閒角倒是吃得自在,十多款套餐選擇,兩款燒牛肋骨、一客鰻魚飯、一客辣牛肉湯鍋、一款辣冷麵,竟沒有人點炆牛肋骨?也好,讓偶來包辦。韓國料理非日常主食,但當想不到吃什麼時,卻成為the best choice。是日各自各精彩,獨自品嚐自選套餐,印象中是平生首次,商務有商務的吃法,理解。別的不說(想說也無從說起),除了自己的牛肋骨外,最想吃的是同檯的鰻魚飯,附送海帶湯,極為吸引。說回炆牛肋骨,配菜有年糕、蘿蔔、紅蘿蔔,肋骨已去骨,啖啖肉,醬汁收得不算濃杰,卻炆得甜而不散,鬆化軟腍,味道較莊園、韓雅林輕盈一點,很不錯,而配菜的蘿蔔、紅蘿蔔吸收醬汁後,不一會吃個精光,炆牛肋骨的配菜極為精彩,從來是多多益善的佳品,牛肋骨不知何時起成了大配角?哈哈。前菜芽菜、蘋果、泡大白菜,六個套餐一模一樣,做得不錯但討厭如此公式化,還是莊園來得親切。環境與食物質素區佳,服務有很大的進步空間,至少唔好要客人走去斟茶加水。
也有公式飯局,六人商務簡餐,韓國料理也是不錯選擇。

2007-06-19 17 浏览
經阿蘇絲黃上電視一發功,大把人慕名而來,訂左檯九點都要等,不過期待既心情總會令人更好胃口。泡菜六小蝶,好新鮮,呢頭擺低,轉頭已經掃清左四碟,點菜時問侍應生欏多幾碟食下,侍應生祇肯俾多兩碟咁大把,唉...三條友點左千幾銀菜,唔駛計到咁盡下話?客人多,唔單止出菜慢,連茶都唔得閒倒俾妳咁滯,炆牛肋骨($140)好入味,偏甜,冇骨,得幾舊肉,一塊紅蘿蔔,兩塊蘿蔔,食係幾好食,不過同坊間一般韓國食店冇乜分別,份量少,所以覺得幾貴;煎海鮮蔥餅($100)一舊水貨仔當然冇乜海鮮,極其量食到幾隻蝦仔,亦唔夠脆香,但味道總算唔錯,煎香D相信會好食得多;去骨豬手($220)非常大碟,終於有碟叫做大件夾抵食,但味道祇屬一般水準;燒烤拼盤反而最後先到,有牛肉、牛肋骨、豬肉、豬肋骨同雞肉五款($650),整體上各款肉類都唔錯,而味道亦相若,侍應生叫做得閒D,識得主動換下塊燒烤板,而叫汽水、飯同添茶都要叫幾次先有人黎,服務方面有待改進。整體上小弟對名家食物質素並無不滿,不過以價論貨,三條友汽水、白飯、加一連小費盛惠千三銀落樓,咁既價錢去新羅寶、梨花園食我相信會係一個更好既選攞。

2007-05-31 24 浏览
好耐冇同老婆去行街, 今朝一早食左件三文治就去左SOGO shopping, 老婆就收獲甚豐, 我就乜都冇買過, 唯有食番餐好D o既補償番啦!諗住去世貿阿拉麵館, 但醒起有間韓國野好似幾得, 見有lunch set都係under $100, 值得一試.店子不算很大, 但光線充足又坐得很舒服. 一點半左右入座, 已經過左peak hour, 不過好在lunch set供應到兩點半. 選擇不算多, 大概四、五款左右, 但有齊湯麵、牛肋骨定食、石頭飯、牛肋骨湯等...我同老婆分別叫左石頭飯($68)同牛肋骨($88), 每個餐都包前菜四小碟, 一碗湯及咖啡.石頭飯食法正宗, 材料豐富新鮮, 分量亦沒有因為係lunch set而縮水, 配以韓式辣醬味道一流. 所謂寶物尋歸底, 千萬別忘記吃一口飯焦!牛肋骨鐵板上, 分量亦不少, 足有兩大舊. 可知晚餐點一客的話要$130, 份量頂多只是多一點點, 所以差不多是物超所值. 牛肋骨肉質嫩滑, 肉汁豐富, 調味的份量亦很適宜, 不會蓋過牛肉的鮮味.泡菜雖然只有小碟的份量, 但已叫我印象深刻, 新鮮是肯定的, 味道層次分明, 不會只覺辛辣. 港式韓燒

泡菜雖然只有小碟的份量, 但已叫我印象深刻, 新鮮是肯定的, 味道層次分明, 不會只覺辛辣. 港式韓燒的泡菜固然未能相比, 個人覺得就算是標榜著正宗韓菜的韓國料理出品亦有距離.

食物質素總括來說可算是非常之高, 服務方面亦差不多是滿分的, 待應個個有禮, 笑容十足, 會問下你對食物的意見, 當結帳離開時又聽到了不下三四聲誠懇的多謝.

午市不設加一, 埋單就係$68+$88.

我倆對這餐都讚不絕口, 相信離番兜之期不遠矣.
2007-03-29 7 浏览
上星期五一行四人Book左呢度七點, 朋友先點了食物, 然後有侍應幫你放d牛肉落去燒, 服務都算唔錯. 至於食物方面, 不是差, 只是沒有驚喜. 大約一個小時多些, 叫的所有食物都差不多吃光了. 侍應好快手就將我們的碟呀, 筷子呀收拾, 然後捧上生果盤. 本打算坐耐d的, 怎料見門外有人等位, 心想都不好意思坐咁耐. 生果都還未吃完, 有個類似經理的男仕已打好單據要我們埋單了. 雖則門外有人等位, 但侍應在收拾東西時是否應該先問問客人還要落單嗎? 而那位經理無聲無息地埋單, 好像不太尊重客人...我覺得是晚我們選錯了地方聚舊, 各位如只是食野性質, 在此晚飯完全不是問題, 謹奉勸各位想坐得耐的人, 還是幫襯第二間吧!
2006-10-13 22 浏览
甚少食韓國菜(應該係今年第一次), 因為唔食得辣. 但行行下街又諗唔到食乜, 經過呢度fd 就話不如就呢度.叫左三樣東西(最後係飽死):1)綠豆肉餅- 似薯餅, 好似食唔出綠豆同肉... 平平無奇2)炒年糕- 我覺得好似BBQ醬, 朋友就話似tomato sauce. 因為我鍾意食好starchy + 有口感o既食物, 所以都覺得幾好味. 仲有一條條魚蛋狀o既野.3)石頭飯- 食韓國菜必叫架啦, 牛肉雖然唔多同唔大塊, 但少少分份量已經feel到好香牛肉味.配菜幾好(除左最辣o既泡菜). 服務周到; 見到野食係我地兩個shared, 個綠豆肉餅其中一塊佢幫我地cut half (所以每人有1.5件). 個石頭飯又幫我地分兩碗, 問埋你駛唔駛加/加幾多chilli sauce.不過都幾貴囉.

叫左三樣東西(最後係飽死):

配菜幾好(除左最辣o既泡菜).

不過都幾貴囉.
Dear All,I searched for a Korean Restaurant on this site for my friend's birthday - the previous Sat June 24,06. Thus, it mentioned on the site that the price range per person was HKD41-100, anyway, I expected that the price was about HKD100-150pp. It ended up , even for a set for 2 costs HKD460 (excl. service charge). Eventually, I got to pay for HKD550 to end the bills for two (for the dinenr.) Editor, please be sure to change the price range for this Restaurant, otherwise, others will follow
Dear All,

I searched for a Korean Restaurant on this site for my friend's birthday - the previous Sat June 24,06. Thus, it mentioned on the site that the price range per person was HKD41-100, anyway, I expected that the price was about HKD100-150pp. It ended up , even for a set for 2 costs HKD460 (excl. service charge). Eventually, I got to pay for HKD550 to end the bills for two (for the dinenr.) Editor, please be sure to change the price range for this Restaurant, otherwise, others will follow my step.

For the food, is average, a price like that I prefer go to the other one. Thus, the service is ok.

m
2006-04-18 26 浏览
又要跟食友傾野,是次的話題是韓國菜,就找間韓國菜館來吃。來這裡,是因為早來了,想找處地方好好坐下,就找間門面光鮮一點的。午市時間,人客不多,沒有訂位都可以從容的找到坐得舒適的位置。餐牌也沒費神看,就點了個炆牛肋骨煲及豆腐辣泡菜湯。午市套餐的前菜較少,只一人三碟,分別是泡菜、甜薯及莧菜芽菜。泡菜夠辣又幾夠鮮味,酸一點就更好,都算不錯。先吃牛肋骨,味道甜美,醃得幾好。是去了骨的,可以吃得輕鬆企理。但肉質偏韌,比起一街之隔的莊園是差得遠了,而價錢亦比那裡為貴。墊底只有紅白蘿蔔各一舊,是又腍又甜美的;豆腐泡菜湯幾鮮美,是下了蜆去煮的。辣湯材料豐富,有不少泡菜及洋蔥在內,用來淘飯,也是正宗韓食吃法。甜品有幾片橙,餐後還有喜愛的凍玉桂糖水,這一味正宗韓式飯後甜品,清潤可口,十分不錯。埋單一百七十幾,不算貴。比較起莊園,無疑這裡食物是有不及,但環境卻又要好一點,看怎樣取捨。

2005-08-25 30 浏览
今日manager 請成team人去食飯,由於department head 放假,(平時我地12:45可以食lunch,有一個半鐘食lunch) 今日我地早左10分鐘出門口,大家決定打的由北角去呢度。由於多人,所以我地四個四個咁share四個set。我那邊四個叫左以下四個定食:四個定食有八款前菜、湯、咖啡或凍玉桂薑茶同埋生果,前菜包括泡菜、辣豆腐、豆芽青菜、甜甜的薯仔、沙律、似較硬的蒸水蛋加蝦干、粉絲、西蘭花。樣樣都唔錯,但未至於十分好吃。石頭鍋定食:石頭鍋飯有隻生蛋係上面,有少少牛肉、菜呀、切左絲的瓜呀咁,由於同隻蛋一切攪混的關係令整個飯好滑,加埋甜甜辣辣的野撈埋一齊食,熱辣辣都幾正架!但一定要加埋個d甜甜辣辣的野一起撈先正,唔食辣的人也可一試因為一d都唔辣。牛肋骨定食跟白飯:好香,煎得好透,但都幾”un”下幾老,個調味就唔錯,幾香口同埋入味。烤牛、雞、豬跟白飯(唔記得叫咩名):都係好入味,但都頗油,最鍾意豬肉個隻醬汁。一條燒紅衫魚(無估錯應該係妅衫魚)、一窩飯焦(似窩巴)的湯飯(唔記得叫咩名):個魚都唔錯,唔腥得黎都有魚味,但個飯焦就唔like啦,因為又淡又唔知硬定係軟咁,唔鍾意
一條燒紅衫魚(無估錯應該係妅衫魚)、一窩飯焦(似窩巴)的湯飯(唔記得叫咩名):個魚都唔錯,唔腥得黎都有魚味,但個飯焦就唔like啦,因為又淡又唔知硬定係軟咁,唔鍾意個種口感。
反而欣賞佢的白飯,軟熟得來又有煙煙un un 的感覺,口感唔錯!
凍玉桂薑茶好香玉桂味,但唔鍾意玉桂味的人會覺得玉桂味太濃,但個人就覺得幾ok但就甜左d!而咖啡就個個同事都話正,原來係ucc 的出品,有d叫左凍玉桂薑茶而又不太喜歡太濃玉桂味的人就好後悔點解唔叫咖啡。我都試左一口,果然好有咖啡味,值得一試!最後埋生果,呢餐都算好飽呀!
(非会员)
2005-05-30 27 浏览
4 of us have decided not to order BBQ this time in order to try other Korean dishes.1. Braised Beef Ribs - $150 very tender, yummy and tasty. The turnip and carrots also very good.2. Fried "Year Cake" - $120 Little spicy with some beef intestine. The year cake slices are very thick and chewy. Love it!3. Special Pork Knuckle - $300, huge portion, can't finish. The skin is very sticky and soft, taste like "魯"水. Good.4. 大長令style spicy hot pot with Octopus, beef and vegi - $300, tasty soup base, lik

4. 大長令style spicy hot pot with Octopus, beef and vegi - $300, tasty soup base, like sukiyaki + chinese hot pot.

Overall - Good, will try again
2005-03-30 18 浏览
一行八人黎食晚飯, 好彩book左台jar! 7:00黎到唔算多人, 但好快滿座, 多數係日本&韓國人。食物大部份都好味。綠豆菜肉餅$90: 有三件既, 除左綠豆同菜, 食唔出裡面係乜辣泡菜餅: 唔算辣石頭鍋飯$100: 配料同其他地方差唔多, 仲無咁油添蛋拌生牛肉什錦飯$130: 勁正! D 生牛肉切細絲, 拌埋好多顏色既菜絲, 賣相好靚炸醬麵: 味道淡左d, 但麵質好煙un。不過唔係咁多人接受佢既賣相, 黑mun mun喎。豆腐辣湯$95, 青瓜泡菜$40: 我怕辣, 只試左少少, 前者好香, 我見湯裡有d蜆; 青瓜唔算太辣, 幾青香爽脆牛肋骨湯$130: 有d韓式粉絲, etc, 湯好鮮甜海帶年糕湯: 其實個個清湯底都差唔多味, 韓國d海帶爽爽地, 年糕係一粒粒, 白色, 橙色, 綠色(一樣無味的), 賣$100貴左d jer。Service ok, 多是韓國人侍應, 份量唔算細, 環境幾舒適, 但食客噪。
辣泡菜餅: 唔算辣
石頭鍋飯$100: 配料同其他地方差唔多, 仲無咁油添