(非会员)
2009-06-26 6 浏览
上星期同家人去到名仕餐廳食晚飯,在這裡有兩方面給到我很大的驚喜,很想跟大家分亨,第一個驚喜就是我點選的主菜羊架:我個人覺得羊架真的可以說是這裡的招牌之一,喜吃羊的不能不試。要了rare,來時切開一看,表皮僅熟略脆,肉粉紅色有血水,火侯剛剛好,亦表現出廚房的水準,是相當之高。肉質好,鬆軟嫩滑,有炭燒的香味,有些少羊油附著,更覺香口。真的令人回味.......以第二個驚喜就是甜品:這裡的Tiramisu,口感濕潤,酒味適中又不會過搶.真的會令人停不住口.......芒果芝士蛋糕,吃這硬式芝士餅也不會有過膩的感覺,難得!藍梅朱古力餅, 這個比較特別,雖然賣相平平,但它酸酸味味得來又帶點甜,每啖也吃到粒粒藍梅口感,吃多多也不怕。老實說,若平日只吃朱古力餅的話一定甜死,但這裡做得出色的地方,就是它們的甜品不會一味死甜!總括而言,這裡的自助餐真的做得十分出色,最重要的還有一點,就是價錢合理^^
第一個驚喜就是我點選的主菜羊架:
以第二個驚喜就是甜品:
芒果芝士蛋糕,吃這硬式芝士餅也不會有過膩的感覺,難得!

2009-06-24
  • 羊架
(非会员)
2009-06-12 17 浏览
事隔一年多再次踏足名仕餐廳,我和女朋友一入到去,環境氣氛依然俾到一種好幽雅的感覺,一坐下點了飲料,侍應就遞上餐牌,的確食物的種類多了很多選擇.我們選擇了半自助式的套餐,我們分別選了牛柳和紙包魚做我們的主菜,之後侍應們就送上熱熱的麵包給我們,他們這些自家製的麵包的確做得非常出色,外脆內軟的感覺,真的令人停不了口頭盤的種類非常多選擇,我最喜歡食的長腳蟹,翡翠螺,龍蝦仔還在,現在還多了花蟹,龍蝦等海鮮凍盤,就算食這些都覺得值回票價當我們食完頭盤,停下來的時間,侍應就送上餐湯,餐湯是蕃茄忌廉湯,酸酸的感覺,令我們更有胃口迎接接下來的主菜主菜方面更是很出色的一環,我選的那一個牛柳,真的令人回味,牛柳軟身得來又不失肉味,以我女朋友的紙包魚,個賣相已經很特別,裡面的魚真的非常入味,厨師的功架真的值得一讚到我們最喜愛食的甜品方面,他們增設了雪櫃擺放甜品,為的是要保持旦糕的質素,不用令我們急於進食甜品,而且現在甜品的款式多了很多,真的令人花多眼亂當然除了食物之外,員工的服務都好影響到一間餐廳的質素,這裡員工的服務都是令我很欣賞的地方,他們的殷勤,細心,又不過份熱情的態度,真的令人有種賓至如歸的感覺整體來

整體來說,這裡真的比我前一次來進步不少,所以不妨一去再去~~
2009-06-10
  • 牛柳
2009-04-03 12 浏览
之前已經有朋友介紹我去呢間餐廳....話有幾好味幾正幾舒服......我本人梗係信佢一半la.....始終未試過都唔敢認同~前兩日....終於抽到時間同d朋友一齊去試下呢間餐廳......剛到步....已經俾入面三盞大吊燈所吸引......餐廳內gei燈光幽暗.....給人一種浪漫gei感覺....心諗.....早知同女朋友黎la~~講番食方面....真係意想不到....一間唔起眼gei酒店裹面居然會有一間完全係兩回事gei餐廳~佢個d homemade 麵包....真係好好食呀....如果唔係要留肚食其他野....我諗我食麵包都夠喇~~哈哈....之後頭盤時間......開始征服buttet檯gei所有食物喇~款式雖然不多....但味道不俗.....有海鮮.....cold cut....some kind of salad.....芝士等...但居然連魚生壽司都有~~^^當頭盤吃得七七八八時, 侍應就會奉上餐湯.....今日gei daily soup係粟米蟹肉忌廉湯....不錯不錯~餐湯過後.....已經有7分飽嚕.....驚驚地....唔會食唔到主菜呀!!!餐湯之後是主菜了,我

餐湯之後是主菜了,我選擇左我最喜歡gei燒羊扒伴千層茄瓜蒜香汁,我試過好多餐廳gei羊扒....唔係間間都做得好......但試過呢間gei羊扒....我真係讚不絕口....有蘇味,但唔會太濃....肉質鮮嫩.....一流~~
到自助甜品, 款式很多....但我真的很飽....決定都係食些少生果算了....但我的朋友統統都話d甜品好正....一定要試....但我怕我食完之後要捧住個肚走ar!!

overall....今晚gei晚膳真係水準之作....意想不到....而環境真係非常舒服....侍應服務有禮,殷勤~!!有時間gei話....我一定會再試~~
2009-03-31
2009-03-14 8 浏览
前幾日8哥LA 返黎 ))) 第一時間當然call 埋我地兄弟姊妹去食餐好^^~ 一行6個人坐低待應服務非常周到~ 講真, 環境舒服到不得了, 又靜, 員工D服務真係好好, 好有禮貌, 真係好值得欣賞。食方面真係超讚~!! 海鮮, salad 同埋D冷盤..... 勁多款~ 賣相亦相當唔錯WORR~~好食到停唔到.....^^"其實本身係唔多食螺& 蟹既人, 但呢間D螺同埋蟹真係好好味~我地食左超多, 我最鐘意食甜品呀~~超精緻, 連阿魚咁挑剔O既人果晚食完都讚一流!! 意想不到原來咁正~" 實在回味無窮. 值得一試!!!!環境咁有情調又舒服, D野食又咁正, 我決定下次同我BABY黎呢度食~~可以慢慢共渡愉快既晚餐^^

意想不到原來咁正~" 實在回味無窮. 值得一試!!!!
可以慢慢共渡愉快既晚餐^^

• 魚生
  • 生蠔
  • 翡翠螺
2008-10-09 9 浏览
今日同小吉& sally一齊去睇function room....因為公司要搞opening party.....大大老爺話要搞....我地呢d 細既一定要盡力去搵d 又靚又得既地方搞.....面子尤關嘛......今日我地睇晒d room~~~都ok喎!~~~至少比mira ok.....之後去左名仕餐廳食semi-buffet...開頭小吉唔想食架...佢話香港d 法國菜唔好食....日本果d 好食d 喎....因為無訂到枱...食唔到另一邊....結果黎呢邊....入到去.個氣氛超好....又好靚....無咩客人.....我地4個人...有講有笑....d staff 都好ok呀~~~會主動埋黎睇你食野進度....主動收碟加水....但絕對唔會無時無刻都o係附近....令你覺得佢煩....抵讚....黎左飲品之後, 再黎左d homemade 麵包....真係好好好好食呀....外型特別之餘....又熱又好味....大家都讚不絕口...我自己都食左2個....之後出去攞蟹腳,魚生, 都好新鮮....不過吞拿魚有太多根,,,,呢個唔得...除此之外,甜品都好ok呀.....hehe
我地呢d 細既一定要盡力去搵d 又靚又得既地方搞.....
面子尤關嘛......

因為無訂到枱...食唔到另一邊....結果黎呢邊....

除此之外,甜品都好ok呀.....hehe...太吸引..未食main course己經食左一次麵包布甸....
main course 叫左海鮮大會......龍蝦好新鮮呀...成個course都好靚....
不過個碟就要改善一下....因為好難切野食.....overall 味道好好...
最鍾意佢醮海鮮既牛油souce.....

食食下發現原來佢張枱個樽仔...原來上面係salt ,,,,下面係pepper黎架...
哈哈~~~我地4個大人好似小朋友開心大發現咁....waiter 哥仔都o係附近同我地一齊笑....
之後再食左 money 推介既tiramisu.....真係有好香濃既酒味.....
可惜只係底部既手指餅有...如果可以將手指餅放上d .....會感覺均勻少少....
個法式燉蛋都ok.....最好味係士多啤梨撻.....一d 都唔漏...
士多啤梨酸酸地.....配埋個加左朱古力既撻底 & 海綿蛋糕.....口感同味道簡直無得彈呀.
小吉都不停咁讚呢度既牛扒好好味道....而且D 咖啡仲同日本飲果D 一流咖啡好似tim...
食得佢好開心呀....大家傾左一陣....講左一陣先走....環境真係非常舒服~~
(因為無帶相機.....結果要用無閃光燈既電話黎影.....質素比較差...下次再去再補影)
好味型格包
好味士多啤梨撻
  • 龍蝦
  • 牛扒
2008-09-08 7 浏览
上個星期六來左呢間餐廳食semi-buffet的lunch, 頭盤同甜品係自助形式, 是日餐湯(得一種), 主菜係十多個中選一個(有d要另加錢), 同埋包一杯野飲首先講講頭盤, 凍海鮮有青口, 凍蝦同d無咩肉的龍蝦仔, 一般貨色, 無一d係網上睇到的蟹腳, 生蠔同翡翠螺, 都幾失望, 另外有2款芝士配cracker, 味道未算特出, 亦有很多一般的大路buffet 頭盤食品, 例如沙律吧, cold cut壽司,刺身得三文魚, 八爪魚同吞拿魚, 全部都係普普通通, 最出色算是caser salad, 羅馬生菜新鮮, 同芝士和炸麵包粒配搭得宜, 可以選擇自己整或由經理待勞, 我就選擇左經理……d waiters見我地食頭盤食到差唔多, 就會上麵包籃同彎彎的grissini, 麵包水準不俗但係完全唔熱, 然後奉上是日餐湯—鮮露筍忌廉湯, 淺綠色的湯底充滿香濃露荀嘅鮮甜味, 水準之作跟住上主菜, 太座選擇左燒羊扒伴千層茄瓜蒜香汁, 羊有蘇味, 我地叫8成熟, 但上菜時卻很生, 我想只得6成左右, 酒店餐廳竟然如此失策, 未及水準, 但千層茄瓜卻用上黃色的意大利zucchini, 味道確係好d

跟住上主菜, 太座選擇左燒羊扒伴千層茄瓜蒜香汁, 羊有蘇味, 我地叫8成熟, 但上菜時卻很生, 我想只得6成左右, 酒店餐廳竟然如此失策, 未及水準, 但千層茄瓜卻用上黃色的意大利zucchini, 味道確係好d, 唉……配菜比羊扒還要有水準….!!!???

我則選擇煎鵝肝波士頓龍蝦(半隻)配砵酒燴無花果(要另加$98), 呢個就好d啦, 波士頓龍蝦雖然細隻, 但煮到緊緊熟, 肉質唔會過老, 新鮮爽口, 水準之作, 鵝肝則用上法國名牌rougie, 但係煎得唔平均, 一面比較燶, 而且有幾條筋之多, 砵酒燴無花果的汁卻十分出色, 少少酒味, 少少酸味, 同鵝肝配搭得宜, 個無花果亦好好味

到自助甜品啦, 係日航酒店強項, 有tiramisu杯, crème brulee, 栗子蓉焗布甸, valrhona朱古力, 芒果拿破崙, 朱古力拿破崙等, 水準都算幾好, 最得意有一隻叫白森林蛋糕, 原來d材料同黑森林一樣, 但全部改用白朱古力來做, 可惜太飽啦, 無試到!! 佢地的細杯雪糕係haagen dazs的, 但已經無好似d食友所講收得好埋, 係改到要開口問先至有啦??!!! 而生果卻好多, 好豐富, 蜜瓜, 哈密瓜, 西瓜, 橙, 士多啤梨, berries 等

總括來說, 酒店好似已經無以前咁闊佬, 尤其係d自助部份, 原本主菜本質不俗, 但係整出來的效果唔得, 亦唔係好滿意, 唔通d廚師水平下降左?
我諗應該唔會再試!!另外仲有我覺得好奇的係唔知點解係法國餐廳?? 最多都係酒店的西餐廳!!

每位$285, 我因為選擇左尊貴之選, 所以要另加$98, 恆生, 匯豐, AE白金卡都有折
甜品
羊扒唔合格
沙律唔錯
白森林蛋糕
甜品
  • 白森林蛋糕
  • 露筍忌廉湯
2008-08-22 55 浏览
原本計劃星期六和太太撐的檯腳, 因為一隻雀仔的關係, 提前了一天. 甚麼雀仔? 颱風鸚鵡是也!選了日航酒店的名仕餐廳, 因為恆生信用咭有7折優惠, 原價是$285. 形式是半自助餐, 頭盤及甜品是自助, 另有餐湯, 主菜及飲品各一.隔鄰的Cafe Serena去過兩次, 論景觀是勝一籌的, 因為有落地玻璃及開揚海景, 用作自助餐是最適合不過的. 不過這裡的格局就比較高級, 金光閃閃的餐具及三盞圓形的水晶吊燈是最好的佐證. 雖說是高級, 但充滿笑容的待應們招呼殷勤又會令你不覺得拘謹. 可能是打風關係, 就算是午餐時段也只有四檯客人, 環境十分寧靜.頭盤的選擇不少, 就是沙律已有四五款, 還有各種各類的凍肉, 海鮮, 芝士等, 以及指定動作的魚生刺身及壽司. 雖然在一間法國餐廳出現日式刺身好像有點格格不入, 不過在日本人主理的酒店來說又是可以理解的. 刺身的種類不多, 只有三文魚, 八爪魚同吞拿魚, 不過全都是好貨色, 尤其三文魚, 肥美甘香, 脂肪分佈平均. 頭盤當中也有一道比較名貴的菜式, 就是鮑片雜椒沙律, 一個頗新鮮的配搭. 不過三款冷凍海鮮, 蝦, 龍蝦仔同藍青口就比較遜色.當頭

頭盤的選擇不少, 就是沙律已有四五款, 還有各種各類的凍肉, 海鮮, 芝士等, 以及指定動作的魚生刺身壽司. 雖然在一間法國餐廳出現日式刺身好像有點格格不入, 不過在日本人主理的酒店來說又是可以理解的. 刺身的種類不多, 只有三文魚, 八爪魚同吞拿魚, 不過全都是好貨色, 尤其三文魚, 肥美甘香, 脂肪分佈平均. 頭盤當中也有一道比較名貴的菜式, 就是鮑片雜椒沙律, 一個頗新鮮的配搭. 不過三款冷凍海鮮, 蝦, 龍蝦仔同藍青口就比較遜色.

當頭盤吃得七七八八時, 侍者就會奉上麵飽及餐湯. 麵飽的造型創意十足, 不過味道及口感都比較令人失望. 餐湯是蟹肉南瓜湯, 雖說是即舀的, 但水準毫不馬虎, 南瓜香味濃郁, 口感creamy但不飽滯, 蟹肉亦十分新鮮. 餐湯之後是主菜了, 我點的是鱸魚柳茄子蓉配芥茉籽汁, 太太就點了牛膝配意大利飯. 鱸魚柳煎的火候掌握得很好, 做到了皮香肉嫩. 魚的肉質很嫩滑, 但就是欠缺了一點鮮味, 配菜的茄子蓉清淡, 與鱸魚配合得不錯. 另一主菜牛膝份量十足, 炆得入味不過肉質頗鞋, 可能是比較老關係. 意大利飯就水準麻麻, 飯粒太過生硬, 口感亦不夠黏.

其實吃完主菜都已經飽了大半, 不過甜品的賣相又確實吸引, 無論如何都要一試. 甜品的種類不算多, 以蛋糕為主, 就是芝士餅已有四款. 吃過了藍苺芝士餅, 熱情果芝士餅同法式燉蛋, 當中以法式燉最好, 不論口感及味道都恰到好處. 最後餐飲點了凍咖啡, 為這個半自助午餐劃上句號.

突如其來的颱風, 帶來了額外的一天假期, 可以同太太邊講邊食, 渡過一個悠閒的中午, 實在是賞心樂事.
造型趣怪的麵飽
各式刺身
主菜之一鱸魚柳
主菜之一牛膝
What do you expect if you pay $200 for a buffet...1. good food and desserts2. quality service3. comfy and decent place4. reasonable priceThis restaurant matches most of the above criteria. Remember to bring your credit card to enjoy the discount.
1. good food and desserts
2. quality service
3. comfy and decent place
4. reasonable price

boston lobster thermidor
french sea bass
chicken saltimbocca with polenta
assorted mini pastries
boston lobster thermidor
assorted mini pastries
2008-06-20 9 浏览
老公今天生日,豪一點請他吃一餐好(口野)!其實在1年多前曾幫襯過,味道不錯,因此再惠顧,但這次頗失望。首先海鮮冷盆種類選擇少,沒有生蠔,祇有長腳蟹、翡翠螺及青口,但味道普通。魚生祇是一般貨式,壽司比迴轉壽司店還差。主菜老公點了鮑魚三式,分別為牛油、炭燒及天婦羅味,款式新穎及味道不錯。我就點了西冷牛扒,極度失望,我要6成熟,但上碟時牛扒足足有9成熟(早在1年多前也曾發生此情況),於是便向侍應投訴,侍應很有禮貌地幫我要求廚房重煮;再一次上臺時牛扒有6成熟了,但覺得內裡涼冰冰,連配菜也是暖暖的,醬汁也是怪怪的,因此吃了一半便不吃了。至於甜品方面可說是最好的一環,竟然有切片生鮮芒果 - 很甜;法式燉蛋 - yummy,其實我不是一個喜歡吃甜品的人,但也覺得很好味。記著AE咭有7折呀!如果沒有,以此水準便不值$495/位。
老公今天生日,豪一點請他吃一餐好(口野)!

記著AE咭有7折呀!如果沒有,以此水準便不值$495/位。
2008-06-13 5 浏览
Usually, restaurant establishment in Hotels provide some kind of quality assurance, thus premium are charge. However, this restaurant does not provide the quality that it is expected to provide. The service and decoration was pleasant but then the Semi-Buffet just offered very limited choice. Eg. (3 Kinds of Sashimi, Salmon, Tuna, Octopus) Very little choice of cold cuts and cheese. No oyster. only Cold Crab legs, mussels and shrimp. The main course was no good either, my friends order ste

The main course was no good either, my friends order steak with abolone (with extra charge) while it is all over cooked. Though the portion is very big and none of us have manage to finish over 1/2 of it.

The dessert is not attractive either. Cream Burlee being far to sweet. And Napolean being soggy instead of crispy. The only satisfying dessert is the cup size Haggan Daz ice cream.

Overall the quality does not meet up to the price it charge. With these kind of price range there are much better choice.

AE Card holder enjoy 30% discount on the food. (Not for the wines)
2008-05-14 6 浏览
昨天結婚週年正日,雖然日頭要返工,但係都想好好地同太太食個飯。晚飯係半自助形式,$480 加一,頭盤自助,一個湯,法包,焗生蠔,四選一主菜,自助甜品,啡咖或茶。AE 有 7 折,滙豐 8 折,恒生 9 折。主菜如果肯加錢,再有多五個主菜。頭盤巴同甜品巴都「的的式式」。頭盤巴海鮮者有螺有蝦有蟹腳,大眾者有魚生煙三文,加些味道佩搭得宜的特色小食,很不錯。忌廉湯味感濃厚。法包爽脆而不硬。火腿牛油焗生蠔有水準。小弟叫的主菜是龍蝦,處理算是有水準,但沒有驚喜。甜品巴只有一桌,但每種甜品只有三五件,選擇很多。生果是切片的,芒果又香又甜。雖然冇景,但裝修裝飾不俗。彈鋼琴的小姐選曲很有品味,以輕快幽雅為主。可能因為人不多,所以待者把我們照顧的無微不至,又不會過份熱情。整體感覺一流。

主菜如果肯加錢,再有多五個主菜。

忌廉湯味感濃厚。法包爽脆而不硬。火腿牛油焗生蠔有水準。

小弟叫的主菜是龍蝦,處理算是有水準,但沒有驚喜。

整體感覺一流。
2008-05-13 17 浏览
這是我第一次寫食評,寫得不好請多多包涵。本來是想去食semi-dinner的,但見到有20周年晚餐,於是訂了兩份和女朋友分享。這個20周年晚餐要預早訂的,所以遲了兩日才食到。想不到,原來我們是第一對吃這套餐的人,也想不到這套餐咁好食。晚餐包括:1. 西瓜魚子醬配八年陳醋 (普通) 這個分子美食,是用西瓜汁做成一粒粒類似三文魚子的形狀,本身我不太好分子美食,覺得好玩多過好食。2. 薄帶子配黑松露油醋汁 (好吃) 將一個帶子切成薄片,鋪上了芝士和黑松露,出其的芝士、松露和帶子很配3. 馬天利蠔特飲 (普通) 馬天尼 + 蠔shooter,和出面的差不多4. 大蒜薯蓉凍湯配黑魚子醬 (好吃) 這個凍湯不是湯,是一個foam來的,吃的時候像吃風一樣,但蒜和魚子醬的味道很濃烈,很特別的又一款分子美食。5. 龍蝦露荀清湯 (好好吃) 這個雖然都是湯,但是是一個可以喝的熱湯。味道十分濃烈,好像濃縮了的清湯,但份量較小,只有兩杯功夫茶的成量6. 野菌湯伴黃菌 (普通) 很香濃的什菌湯,有幾片黃菌在碟邊,略嫌黃菌稍酸,不過黃菌到而家我都未見過全貌7. 淡水龍蝦仔配
這是我第一次寫食評,寫得不好請多多包涵。
這個20周年晚餐要預早訂的,所以遲了兩日才食到。

晚餐包括:

1. 西瓜魚子醬配八年陳醋 (普通)

2. 薄帶子配黑松露油醋汁 (好吃)

3. 馬天利蠔特飲 (普通)
馬天尼 + 蠔shooter,和出面的差不多

4. 大蒜薯蓉凍湯配黑魚子醬 (好吃)

5. 龍蝦露荀清湯 (好好吃)

6. 野菌湯伴黃菌 (普通)

7. 淡水龍蝦仔配天使麵 (好好吃)

淡水龍蝦極度軟滑鮮甜,我不知道是否龍蝦種類(這種叫scampl)的關係,但我想師傅的火喉應記一功,稍嫌天使麵有點油膩

8. 鵝肝雲吞配些利酒泡沬 (好好吃)

意大利雲吞,餡卻是鵝肝,後來厨師告知整個餐廳的鵝肝都是法國的鵝肝,不是鴨肝充芋濫數。
話說回來,鵝肝非常豐腴甘香,其實小弟多年幫襯les celebrites也是因為數年前和女朋友在這處吃過難以忘懷的鵝肝。可幸鵝肝依然,我和女朋友的關係也依然。

9. 田雞意大利飯 (普通)
其實田雞煮得軟滑,意大利飯也是有嚼頭,只是我兩者都不太好,所以給普通的分數。

10. 法國魚立魚柳配魚翅 (好吃)

魚立魚煎得香脆而且富有魚味,雖然有少少腥,但完全可以接受
 反而魚翅三四條,有同無好似冇分別囉。

11. 龍蝦禮物包 (好吃)

每人用了半隻龍蝦做,我想是波士頓的,因為有大鉗。
  厨師用了椰菜包住炒好的龍蝦和薯仔做成禮物包。雖然龍蝦是鮮甜的,但是這個菜很飽肚,而且己經是第三道菜用龍蝦做了,所以我給好吃only

12. 欖油浸三文魚 (好好吃)

這個很驚喜,厨師說用60度的油浸熟的三文魚十分軟滑。我時常覺得餐廳吃的三文魚通常太0鞋,但這個十分軟,質感有點像銀雪魚,好惦。

13. 青瓜雪葩 (好吃)

我是準了有雪葩吃的,廿道菜喎。
  我覺得這個雪葩給我的驚喜不下之前介紹的菜。雖然份量細,但味道很清新,在main course 前清清味蕾。
  沒錯,以下的才是main course

14. 珍寶鵪鶉伴雜菜條 (好好吃)

鵪鶉一份半隻,雖然大隻,但很軟滑。基本上今餐大部分的火喉都十分恰到好處。
以前曾在葡京的法國餐廰吃過一次quail,都是十分幼滑,可說是平分秋色。

15. 牛仔柳配脆意大利火腿 (普通)
  牛仔柳是Veal,味覺我覺得較淡,但又真係同牛肉唔同。但當時已飽,食剩半件。

16. 燒香草羊扒伴域治甘荀 (好吃)

羊扒很滑很軟,又不覺油膩,其實吃到這裏已經很飽很飽,食物好難覺得好好味了。

17. 扒1855牛柳配摩利菌汁 (應該好吃啩)
  問1855是什麼?原來是美國一間很出名的農場,因為在1855發跡,所以牛扒都叫1855牛。
  這道菜是鐵鍋上的,有幾粒京蔥,幾粒牛肉。感覺牛肉應該滑的,但食得飽飽,胃口大減。 食到咁飽,搞到我有少少罪疚感,好似對唔住個厨師同第三世界的飢民。

18. 法式芝士伴黑松露菌 (好吃)

初時以為一舊好大味的芝士,又唔係喎,好似一團薯蓉,搽在餅乾上,很好吃。

19. 香橙梳夫厘 (普通)
20. 日航朱古力慕士配香芒卷 (普通)
  這兩個不是不好,大路左d囉。

完成20道菜的旅程,很是滿足。(打字都打到手軟)
更難得的是全程大厨都會間唔中出來問意見,十足上賓咁。
價錢888一個人,連加一埋計兩個人幾乎二千元,但是我覺得非常值得。
但是,其實這頓晚餐份量夠兩餐食。
  • 淡水龍蝦仔配天使麵
  • 鵝肝雲吞配些利酒泡沬
  • 欖油浸三文魚
2008-03-03 52 浏览
我同龍計劃了每個月都會征服一間酒店餐廳。雖然說三月要減肥,還是忍不住去吃了頓好的;是會有點自責,可真的很滿足呢! 第一次到日航,日本來的遊客真不少,整間酒店也洋溢日本風格;然les Celebrites除了餐單印有日文,名字、裝修都絕對歐陸化,氣氛還相當怡人~可能環境太舒適,當中的食客都是不徐不急的享用這頓semi-buffet lunch,這點比Sabatini更優勝! 當然最重要還是食物質素: 麵包籃-店方會送上麵包脆條及麵包盤共兩碟餐前麵包,前者造型特別味道卻未見出色,後者的脆香片與法包仔都十分美味,尤其與質感棉韌、還是熱暖的法包配以牛油非常美味,忍不住整條吃掉! 頭盤自助buffet-分開沙律、海鮮、日式壽司刺身、其他冷盤四大類,由於甜品環節非常吸引,我只選擇性的試了少許,個人最喜歡的是鵝肝醬,共吃了3件,十分滿足! 餐湯-是日午餐的是海鮮忌廉湯,味道濃郁有鮮味,與Bostonian的周打蜆湯竟有六成相似,我們兩個都整碗清掉! 主菜-又是那句,甜品環節太吸引了,我無論如何要留肚,所以叫了一份主菜西冷分享。享用主菜前,我們還吃了一杯雪葩清一清口腔,可惜主菜水準強差人意:如圖,食物

當然最重要還是食物質素:

主菜-又是那句,甜品環節太吸引了,我無論如何要留肚,所以叫了一份主菜西冷分享。享用主菜前,我們還吃了一杯雪葩清一清口腔,可惜主菜水準強差人意:如圖,食物造型是一流的!不過無論是西冷、冬菇抑或醬汁,味道均只屬一般,反而配菜的薯仔片有濃濃的薯香味,更加吸引~

甜品-嚴格來說這才是我的主菜。甜品選擇充足,而且味道都十分好,我最愛甜品杯,當中意式奶凍、tiramisu、芒果朱古力拿破侖、粟子蛋白撻、creme brulee、咖啡macaron、甚至是日航自家製朱古力,款款都是我的心水、我的推介!切餅的blueberry cheesecake也有不錯水準,水果亦新鮮甜美。此外,餐廳還有不同口味的haagen dazs迷你杯供應,我努力的吃了三杯,真是百分百飽足,最後的熱咖啡都是在沒有味覺的情況下飲掉的...

這樣的semi-buffet lunch,收費只是$260/$220(不要主菜),AE卡還有七折,真是抵食得無話說!今餐唯一要彈,就是今次選的主菜麻麻,以及餐廳沒有獨立洗手間~
年三十晚和一好友到這裡聚餐, 晚上7:30到達, 全場竟然一個客人都冇, 可能年三十晚大多數人選擇中式團年飯吧~~頭盤是自助形式, 很不錯. 最好食係珍珠螺~~主菜我吃了喇叭菌海鱸魚, 朋友吃了烤羊扒. 很不錯!好友今天已身在美國準備在他鄉發展了. 祝他前程似錦~~

頭盤是自助形式, 很不錯. 最好食係珍珠螺~~

主菜我吃了喇叭菌海鱸魚, 朋友吃了烤羊扒. 很不錯!

好友今天已身在美國準備在他鄉發展了. 祝他前程似錦~~
1K
2008-02-01 13 浏览
得$100 coupon 可以點用, 我就用咗嚟訂蛋糕, 雖然無人生日, 但買個0.5kg 既蛋糕返屋企俾大家試下都好吖! <外表>非一般Tiramisu得d粉,我就覺得佢似星球多d,幾特別<味道>香滑不太甜,大家都話好味,仲有金"薄"添<服務>好好呀,我企門口等蛋糕期間,己經有不同侍應會問係咪有同事幫緊您呀?0.5kg裝售價:$148

<味道>香滑不太甜,大家都話好味,仲有金"薄"添

0.5kg裝售價:$148