2012-09-14 50 浏览
久違了的十五蚊下午茶,相信唔少人都受過吉野家ge恩惠,一個牛肉飯下午茶可以話係窮人恩物。曾經下午茶係貴族ge象徵,時至今日下午茶已經變得不能再平民化了。細細個放學扭計食野,阿媽可能會帶去大家樂食十四蚊燒雞翼紅豆冰。下午茶可以貴又可以平,但今時今日下午茶開始越來越貴,以前可能18蚊一個粉面餐,依家分分鐘要30蚊,唯獨吉野家仲咁益街坊。上年吉野家話15週年 牛肉飯特價15蚊,今年16週年都變左17蚊,諗住第日都係無平野食,點知唻個野菜牛肉飯,多兩塊西蘭花,牛肉分量一樣咁多都係15蚊,仲平過就咁叫牛肉飯,抵啊!落到唻呢個地庫,可以話係一個小天地,今日五點鐘放學時間,見到有幾對家長同小朋友做緊功課,旗艦店真係唔同D,座位多到好似一個迷宮咁,要搵個小天地坐得舒舒服服,食個飯做下功課溫下書,成個社區中心咁。難得唔會俾人趕,快餐店成為另類補習社,其實不失一種人情味。六點前食個15蚊下午茶,飽飽地,又做曬功課,翻去晚餐都慳翻,係呢個百物騰貴嘅日子,師奶啲去慳錢都唔係咩罪姐。=】
=】
小菜牛
2012-09-14
小菜牛
  • 牛肉飯
  • 野菜牛肉飯
2012-08-14 28 浏览
take 個 break 食個晏, 吉野家本來係好選擇無奈我叫野菜剪雞飯, 返到公司開盒後先發現係牛肉飯 我病緊唔食得牛, 只好將午餐讓俾同事 T_T我唔明白, 當時只有我一位客人買野食, 只有我一位客人等待取餐唔明白點解可以即時變咗個外賣俾我, 等都唔使等其實大公司係咪你既員工有心塞個 waste 俾我?嬲到爆
take 個 break 食個晏, 吉野家本來係好選擇
無奈我叫野菜剪雞飯, 返到公司開盒後先發現係牛肉飯

我病緊唔食得牛, 只好將午餐讓俾同事 T_T

唔明白點解可以即時變咗個外賣俾我, 等都唔使等
其實大公司係咪你既員工有心塞個 waste 俾我?

嬲到爆
味道我唔知, 同事話 "咪又係咁"
2012-08-08
外卖自取
2012-06-10 24 浏览
夜深, 跟男友從隧道穿過便被耀眼的"吉野家"招牌吸引住, 走近看看, 望見"SHABUSHABU"的宣傳架,不由自主探頭便走進去...進去後,真的不得不啞然, 心裡的os是這裡是吉野家嗎?看看餐牌問了cashier還有火鍋之後便先進去找位置, 走過兩張大梳化二人檯,再來是一排排梳化,拐個彎,整個呆了, 真的很大呢, 外面說的內有雅座, 地方寬敞原來是這個意思,而且本來有點怛心炎夏食火鍋會不會太那個, 但內裡的冷氣強度即時令你把夏天這季節都融化了. 當時大約有數檯客人正在用火鍋,客人不算太多(可能是太夜了吧)由點餐到取餐完全不用等候,跟以住的吉野家很不一樣, 像大家樂般的先購票再取餐,,驚喜的是拿著票, 到取餐處時,要的柯打要做完, 完全不像其他快餐店要放下票在盤上繼續等侯,效率之高實在已超過想像...好了, 要說最重要的食物質素了, 二人點了兩個SHABUSHABU,一個是收銀員推介的濃湯湯底配鳥冬, 一個是蕃茄湯湯底配粉絲,另外點了一碟牛肉及魚豆腐, 自動升級兩杯22安士的汽水(好像總數$130左右)..拿過火鍋後才剛坐下,店員已在旁點起爐具為我們服務. (讚!!).坐著看著..十分
進去後,真的不得不啞然, 心裡的os是這裡是吉野家嗎?
太那個, 但內裡的冷氣強度即時令你把夏天這季節都融化了.

好了, 要說最重要的食物質素了, 二人點了兩個SHABUSHABU,一個是收銀員推介的濃湯湯底配鳥冬, 一個是蕃茄湯湯底配粉絲,另外點了一碟牛肉及魚豆腐, 自動升級兩杯22安士的汽水(好像總數$130左右)..拿過火鍋後才剛坐下,店員已在旁點起爐具為我們服務. (讚!!).坐著看著..十分鐘左右,鍋已滾起來. 打開看看,,跟外面所看的也沒太大區別, 娃娃菜金菇菜粟米等等的塞滿整個鍋, 嗅嗅看味道已忍不住要嚐嚐.先說說濃湯,有一點甜甜的, 配上那些本身鮮甜的娃娃菜及金菇真是一絕, 再來一口牛肉, 口感也挺彈牙的.配上那個(應該是麻醬吧),兩者真的很配,,接著便試試男友的蕃茄湯底,有一點酸甜的感覺, ,也蠻清新的,,及後吃了到了中後段左右男友便放入那個粗粗的粉絲(跟平時的粉絲不一樣.它是像米線般粗的),嘩!!想像不到的咬感.,既入味亦飽肚<--十個讚!!用了大約45分鐘左右,便把所有東西享用完(真的是所有..一點也沒剩下來..)途中也有兩三幫三五知己進來吃火鍋, 邊吃邊聊聊當天鎖碎事, 整個氣氛很美妙..
離開時, 聽見大堂員工以至收銀員的"多謝晒~下次見~BYEBYE"令我們都感到很高興..心裡真的回了他下次見的樣子..十分窩心呢..

這次用餐很高興, 亦很方便,以後十一,二點下班他不愁沒地方歇歇吃好一點了!!
(非会员)
2012-06-10 24 浏览
幫襯吉野家唔止一次!但呢間新開的旗襤店都係第一次去。行樓梯落到去........以為好細間啦............原來嘩...................超大間呀!仲有超靚boss梳化的座位!好吸引呀!再行入d。仲有卡位座!一格格咁。可以幾個fd去食野傾計都唔洗怕o曹到隔離!d裝修同其他鋪唔同架!我見到超大對的快子!仲有好多屋仔樣!最衰唔記得影相!下次去食再補番先!講番我地呢餐:食火鍋呀!吉野家濃湯火鍋!有我最最最喜愛的年糕福袋!我地仲買多兩個黎食tim!!佢地的牛肉是全快餐行業裡最好食!最有牛肉味!人地通常用生雞蛋黎點牛肉。但我喜愛用溫泉蛋來點。蛋味仲濃郁d!講下佢地d員工。佢地好醒咁見到你買火鍋,會跟住你埋位幫你點火架!唔洗你三吹四請。又主動加湯比你!今時今日的旺角區。食你夜五六十蚊仲對你咁好,邊度搵?呢間一定要食多幾次!
幫襯吉野家唔止一次!但呢間新開的旗襤店都係第一次去。
再行入d。仲有卡位座!
一格格咁。可以幾個fd去食野傾計都唔洗怕o曹到隔離!
d裝修同其他鋪唔同架!我見到超大對的快子!仲有好多屋仔樣!
最衰唔記得影相!下次去食再補番先!
講番我地呢餐:食火鍋呀!吉野家濃湯火鍋
!有我最最最喜愛的年糕福袋!
我地仲買多兩個黎食tim!!佢地的牛肉是全快餐行業裡最好食!:chopstick:最有牛肉味
人地通常用生雞蛋黎點牛肉
。但我喜愛用溫泉蛋來點。蛋味仲濃郁d!
仲對你咁好,邊度搵?
呢間一定要食多幾次!

2012-06-05
  • 火鍋。溫泉蛋
2012-06-03 48 浏览
28.5.2012幾天前去過旺角的街頭, 偶然收到吉野家的宣傳單張, 才知道吉野家又開一間分店了. 地點非常便利, 就是朗豪坊和雅蘭的對面大廈的地庫內. 於是, 我就趁住今晚看完MIB 3 之後, 與朋友去試試間新店. 走過一層的樓梯後, 就來到地庫的吉野家. 友人說, 這裡以前是機鋪, 現在竟然變成吉野家了. 的而且確, 近年有很多game都可以用桌上電腦, 平版電腦或是安在家中開住大電視機玩, 根本不用再去機鋪"拋頭露面", 因此機鋪也越執越多了. 這裡的環境都算大, 起碼大過朗豪坊的分店. 來到的時候已經9:45pm, 人不太多, 所以可以不用急著找座位. 看過餐牌後, 我們都揀了蟹籽三文魚飯套餐, 然後用傳單上的優惠卷換了一客免費的照燒鯖魚. 很久沒有吃過蟹籽三文魚飯, 不知質素如何? 怎料, 我們都覺得好失望. 三文魚粒和蟹籽鋪滿了在飯的上面, 份量各佔一半. 三文魚粒雖然份量很多, 但很"乾爭爭", 好像被風乾了似的. 蟹籽份量也很多, 也算大粒, 可是又是乾乾的, 好像缺乏水份似的. 而鋪在三文魚粒和蟹籽上面的芝麻和紫菜粒很香脆, 可令整碗飯更香口. 至於飯粒, 軟硬度適
28.5.2012

很久沒有吃過蟹籽三文魚飯, 不知質素如何? 怎料, 我們都覺得好失望. 三文魚粒和蟹籽鋪滿了在飯的上面, 份量各佔一半. 三文魚粒雖然份量很多, 但很"乾爭爭", 好像被風乾了似的. 蟹籽份量也很多, 也算大粒, 可是又是乾乾的, 好像缺乏水份似的. 而鋪在三文魚粒和蟹籽上面的芝麻和紫菜粒很香脆, 可令整碗飯更香口. 至於飯粒, 軟硬度適中, 帶點濕潤感, 不錯.
另外, 起初我們都以為照燒鯖魚很油膩, 但其實不然. 這條照燒鯖魚竟然很厚肉, 無骨的, 所以吃得很方便. 魚肉腍又帶煎香過的味, 沒有腥味的, 不過由於豉油太多而略微咸了一點.而最令我們驚喜的是竟然附送了一塊多汁的檸檬給鯖魚作調味, 真想不到一間快餐店也這麼細心.
蟹籽三文魚飯套餐附送了一杯日本茶, 茶味濃, 但不夠熱.

還記得幾年前的蟹籽三文魚飯令我一試愛上的, 怎樣現在會變成這樣? 算吧, 下次有機會都是吃野菜煎雞飯了.
2012-05-28
$34.9 (晚餐)