2015-05-03 282 浏览
一直好中意食吉野家既烏冬 因為佢真係嗰啲好彈牙既日式烏冬 而佢個價錢相對起其他食手打烏冬既舖頭大眾化得多 食左個雞粒昆布烏冬 都冇乜好挑剔既 只係比我發現左佢個湯底只係湯粉開水 即係全部味精 我之前次次都差唔多飲晒成碗湯._.今次飲左個抹茶紅豆冰 要加7蚊都幾貴架我覺得 不過又幾好飲 有綠茶味架 啲紅豆又夠甜 又夠爛 唔錯唔錯
一直好中意食吉野家既烏冬 因為佢真係嗰啲好彈牙既日式烏冬
而佢個價錢相對起其他食手打烏冬既舖頭大眾化得多
食左個雞粒昆布烏冬 都冇乜好挑剔既
只係比我發現左佢個湯底只係湯粉開水 即係全部味精
我之前次次都差唔多飲晒成碗湯._.

今次飲左個抹茶紅豆冰 要加7蚊都幾貴架我覺得
不過又幾好飲 有綠茶味架 啲紅豆又夠甜 又夠爛 唔錯唔錯
2015-04-09 168 浏览
吉野家最近出咗新嘅豚肉飯,經常性冇錢嘅我,緊係要試試新嘅下午茶餐啦。下午茶淨係要19蚊,簡直係超值啊!但係依個餐我最唔鍾意嘅就係上面嘅漬物,所以我每次食嘅時候都會夾走佢。豚肉非常入味,加上軟硬中等嘅珍珠米,簡直冇錢時候最啱食嘅餐啊!如果有錢嘅話,就可以加埋抹茶紅豆冰,不過就要加9蚊,所以平時我都好少加。但係我極力推薦抹茶紅豆冰!
2015-03-23
2015-04-02 165 浏览
比起酒樓的邊爐,平日比較鐘意食吉野家的火鍋,一來比較平;二來份量岩岩好,有時兩個人食飯唔係太餓的話,一齊食一鍋都仲得(可以加錢追加料就有依個好處:P);三來真係幾好食,牛肉點芝麻醬是絕配xd蟹棒同魚豆腐都好好食。個人好鍾意依度的年糕袋,可惜無得追加:(BTW原來有D新裝修的店有電子爐提供了,方便好多:)
BTW原來有D新裝修的店有電子爐提供了,方便好多:)
2015-03-31 163 浏览
是日午餐到位於的吉野家開餐,點了一個和風牛肉飯單價$37.5配多一杯熱咖啡加多1蚊,到櫃臺等了不足3分鐘,一碗飯香牛滑的和風牛肉飯和熱咖啡已有得攞,飯用日本櫻花牌米夠晶瑩,牛肉份量夠且不太肥夠滑口,咖啡亦不苦澀值得一試。
2015-03-27
2015-02-25 400 浏览
是日友人相約到吉野家下午茶談事情,有時在下午茶時間也會選吃小碗牛肉飯的我,今日突然被一碗很陌生的飯吸引著,原來香港吉野家也推出了豚肉飯。自從去年聖誕從日本回來後,開始有點怕吃牛,大概是因為在旅行期間吃得太多油脂超豐富的和牛,所以就決定要試試這碗聽聞才推出了幾天,暫時只在下午茶才供應的豚肉飯。 下午茶豚肉飯連一杯茶只是$19,比牛肉飯還要便宜,但份量一樣,作為下午茶的份量剛剛好。豚肉飯看起來跟牛肉飯差不多,豚肉片很薄,又有洋蔥作配菜,唯一可以分辨它們就是靠豚肉飯中間的紫紅色青瓜漬物,是牛肉飯沒有的。飯面鋪著滿滿的豚肉片,豚肉肥瘦均勻,不會太肥,肉質頗軟腍,一點也不,亦沒有豬羶味,醬汁甜甜的,和豚肉挺夾。另外那些青瓜漬物也不錯,一匙羹飯,一塊豚肉片再加一小件漬物,一次過放進口裡,味道層次更豐富。身邊有不少朋友都減少了吃牛肉,如果現在多了豚肉飯可以選,應該可以吸引多些不吃牛的客人來,而且$19的下午茶餐實在太抵吃,飽肚又美味,希望之後其他時段會供應吧。

2015-02-24 286 浏览
經常都說如果香港吉野家除了供應牛肉飯及煎雞飯外,還有豚肉飯供應就最稱心滿意啦。最近,發現原來香港吉野家剛剛推出了一款新的豚丼,可是暫時只會在下午茶供應。這個極上豚丼名叫【醬煮豚肉飯】,用上丹麥直送的優質豚肉配以秘製醬汁煮成,上面放有醃漬蘿蔔,賣相都幾吸引。由於是在下午茶供應,所以份量會少一點。賣相與牛肉飯相當似樣,可是吃得出是豚肉,而且是肥瘦相間的豬腩片,入口軟腍又爽口,而且醬汁的味道會甜一些,配合來吃,相當不錯。這個豚肉飯相當美味,可是我比較貪心,如果在晚上也會供應就最好不過了。同時地,旺角這間分店傍新開了一間日式乳酪店名叫Fairy Kiss Frozen Yogurt,售賣的乳酪用上的是北海道3.6牛乳,牛奶味較為濃重,可是由於始終是Frozen Yogurt,所以會帶點酸味,加上煙煙靱靱的麻糬,好味。

2014-12-28 189 浏览
這麼多快餐店的火鍋,我一直最愛吉野家的火鍋全年365日每天晚市都有!又抵食又飽肚!平均1個月都最少食1次的我,都不覺得厭湯底濃湯更是無得輸!日式濃湯是甜醬油,即是又甜又鹹還配一盒芝麻醬,覺得不夠味就可以「沾沾」這次的湯顏色較淺,但味夠濃!可惜湯比較少配料全部都很入味南瓜好像不同了,現在比從前更深橙色肥肉不算太肥,一半半芝士竹輪仍然好,芝士味極香4位朋友都是選烏冬,但我每次都是選粉絲他/她們說我「唔識食」,但其實是他們「唔識食」當然吉野家烏冬是很好又彈牙(因為我從前都是選烏冬)烏冬煲小小時間仍然彈牙,但時間長,會好容易斷開一條一條而粉絲開頭有點硬,但時間長會吸收了濃湯的味,變軟軟的可以不用咬就吞下雖然難夾,每次一大堆無盡頭的夾夾夾,但真的真的很入味!而幾位朋友一齊買齊齊升級22oz大杯淺汽水但可惜位置在地庫,手機接收能力比較弱
這麼多快餐店的火鍋,我一直最愛吉野家的火鍋
全年365日每天晚市都有!又抵食又飽肚!
平均1個月都最少食1次的我,都不覺得厭

湯底濃湯更是無得輸!
日式濃湯是甜醬油,即是又甜又鹹
還配一盒芝麻醬,覺得不夠味就可以「沾沾」
這次的湯顏色較淺,但味夠濃!可惜湯比較少
配料全部都很入味
南瓜好像不同了,現在比從前更深橙色
肥肉不算太肥,一半半

芝士竹輪仍然好,芝士味極香

4位朋友都是選烏冬,但我每次都是選粉絲
他/她們說我「唔識食」,但其實是他們「唔識食」
當然吉野家烏冬是很好又彈牙(因為我從前都是選烏冬)
烏冬煲小小時間仍然彈牙,但時間長,會好容易斷開一條一條

雖然難夾,每次一大堆無盡頭的夾夾夾,但真的真的很入味!
而幾位朋友一齊買齊齊升級22oz大杯淺汽水

但可惜位置在地庫,手機接收能力比較弱
2014-12-27
  • 芝士竹輪濃湯粉絲
2014-09-20 524 浏览
返左成日學,之後因為要趕ASSIGNMENT差唔多成十點先去到旺角,就周圍睇下有咩食啦,結果就行到近地鐵站既呢間吉野家,嘩一睇,先知原來開到淩晨兩點。友人叫我一齊試下打邊爐,就個人而言,我就未試過係吉記打邊爐的,咁友人就介紹左我食最普通既芝士竹輪鍋,話咁快就黎左友人叫的日式海之鍋,有十分豐富,可惜我影既時候,友人已經食左大部分既海鮮,肥牛其實唔算太好食,但味道尚何,鳥冬撈芝麻醬味道更佳我的芝士竹輪鍋,重點的芝士竹輪,原來係有芝士在內的獅子狗,第一次嘗試覺得好新奇,味道都唔錯,我個邊爐配既係雞肉,因為我驚唔熟所以煮得老左SOSAD,但粉絲就因為吸左雪濃湯既味道,變得好好食,可能因為我係第一次係吉記打邊爐,所以好多野食都好新奇

日式海之鍋
芝士竹輪鍋
2014-09-18
$52.9 (宵夜)
日式海之鍋
芝士竹輪鍋
2014-09-18 290 浏览
宵夜既吉野家,少人但不失風味呢間開到凌晨,筆者深夜肚餓,去食左個牛肉飯。叫餐到取餐整個流程不用三分鐘牛肉飯一向是吉野家的招牌,牛多飯香,吉野家的肥牛肥瘦均勻,大小適中,味道是公認的好吃。加上吉野家的洋蔥,非常軟滑,完全沒有洋蔥本身的嗆味,而且充滿牛肉味。兩者相加簡直是天衣無縫!!!!取餐時可要求加配牛肉汁牛肉汁入味,乃牛肉精華所在,用黎撈飯係食吉野家牛肉飯既特色。牛肉飯加汁完美地突出牛肉味,加上汽水,整個配搭有日本特色之餘亦不失快餐的風味。
宵夜既吉野家,少人但不失風味
呢間開到凌晨,筆者深夜肚餓,去食左個牛肉飯。

叫餐到取餐整個流程不用三分鐘

牛肉飯一向是吉野家的招牌,
牛多飯香,
吉野家的肥牛肥瘦均勻,大小適中,
味道是公認的好吃。
加上吉野家的洋蔥,
非常軟滑,完全沒有洋蔥本身的嗆味,
而且充滿牛肉味。
兩者相加簡直是天衣無縫!!!!

取餐時可要求加配牛肉汁
牛肉飯加汁完美地突出牛肉味,
加上汽水,整個配搭有日本特色之餘亦不失快餐的風味。
牛肉飯
2014-08-10
$40 (宵夜)
牛肉飯
2014-06-08 416 浏览
1. 食物買完票,走去取餐處,不用10秒飯已到手!一嘗它的溫泉蛋雞飯……不過飯不熱,更不能用暖去形容。故溫泉蛋撈飯時,飯沒有熱力讓蛋凝固,感覺在吃生蛋。雖然蛋太生,但這飯整體我都滿意,吃完感飽肚!2. 時間周五下午茶時間,店內極少人。識食旺角吉野家嘅,一定要黎這分店,好過坐朗豪坊!!
1. 食物

。雖然蛋太生,但這飯整體我都滿意,吃完感飽肚!

2. 時間
!!

2014-06-06
2014-05-23 283 浏览
昨天吉野家這個早餐,米粉一般,香腸火腿蛋都幾好,尤其是這件野菜餅給了我驚喜, 雖然是炸過,但我完全不覺得油膩, 平時不大喜歡炸物的我,今次竟然可以把整個野菜餅吃掉,真是很美味。
早餐-C餐
2014-05-22
$29.9 (早餐)
早餐-C餐
2013-11-02 58 浏览
沒什麼頭緒吃什麼, 路過此店, 未光顧過, 亦超過一年沒吃過任何吉野家, 便進去一個細碼的飯, 份量剛好, 四片雞扒, 照燒汁都算美味, 溫泉蛋混在飯裡, 不錯的配合, 還有很多的粟米呢另加幾塊錢便有一碟野菜, 不過不失啦!

另加幾塊錢便有一碟野菜, 不過不失啦!
溫泉蛋粟米雞扒飯
2013-10-29
2013-03-03 38 浏览
一直沒留意,旺角原來有一間吉野家旗艦店,還以為旗艦店只是LV、Gucci等名牌子的專利,想不到吉野家也有呀!的確這分店的座位很多,當日是星期五,顧客不多,環境寧靜,我一個人可以坐在四人的位置,相比朗豪坊那人來人往的星巴克更適合慢慢閱讀。將近三時,已有不少顧客想買下午茶餐,但每一個人都空手而回,事關收銀員說:「仲有幾分鐘先有下午茶,你去坐住等啦!」其實我的錶當時已極接近三時,她們實在極守時嘛!相隔數分鐘,我再到收銀處,嘩,竟然有十多人在排隊,大家都是對準經濟實惠的下午茶餐而來。我一直在和風牛肉飯和野菜牛肉飯中舉棋不定,思前想後,我最終選了$15的細野菜牛肉飯。野菜有紅蘿蔔、青豆、西蘭花,面層有些淡黃色的茨汁,不會淡而無味,牛肉方面也算足夠,相比和風的少了洋蔥等調味,感覺較清。本來擔心細飯份量會極少,吃了也不覺得飽,沒想到份量尚可,作為遲來的午餐剛剛好。飲品是日本茶,如要汽水、奶茶或咖啡等要加$2。總結而言,吉野家的下午茶抵食又抵讚!

總結而言,吉野家的下午茶抵食又抵讚!
2013-03-01
2013-01-21 64 浏览
第4次來吉野家打邊邊,一人一鍋一人分量幾十蚊食到飽飽真係抵,雖則其他如大快活、美心呢D快餐店都有一人一鍋,不過我就係鍾意吉野家,都冇乜意欲去幫襯其他快餐店嘅。呢期出街見到廣告係<法國黃金螺火鍋>喎,出面食黃金螺每一公斤約要$65~$75喎,見佢有2隻,又可以去試吓喎~~嘿!今次我同友人都揀咗<法國黃金螺火鍋定食>要特切火鍋雞肉,我配粉絲 $59.9 佢配白飯$56.9另加:鱈場蟹棒 $9.5(4條)、魚豆腐 $8(4件)、泡菜$7.5(2盒)、抹茶紅豆冰($7)= $148.8今次我揀了野菜清湯,火鍋材料依然豐富,有:黃金螺x2、冬菇x2、金菇、南瓜片x2、鱈場蟹棒x1、娃娃菜、豆腐x2、油豆腐x1、芝士竹輪x1和櫻花蝦餅x1。我的<日式粉絲>依舊吸湯,好粗又煙韌,最後先食佢一定飽死。<黃金螺>殼好薄,肉很大,好鮮,係火鍋裡面好耐都唔韌,好正!!<芝士竹輪>味道就怪怪的.....如果走芝士就合味D,而家我同友人都唔鍾意呢款...。<雞件>好大舊但好軟滑,竟然有雞味,唔錯。另點的<魚豆腐>就一般,又唔似魚旦又唔似豆腐,只是一舊似魚蛋模樣的魚豆腐。<鱈場蟹棒>一樣好食,鮮甜呀。另加錢的<抹

= $148.8

我的<日式粉絲>依舊吸湯,好粗又煙韌,最後先食佢一定飽死。
<雞件>好大舊但好軟滑,竟然有雞味,唔錯。
<鱈場蟹棒>一樣好食,鮮甜呀。

另加錢的<抹茶紅豆冰>......應該叫抹茶紅豆奶茶,好少抹茶味,奶味超重又甜,唔好飲。

2013-01-11
$148.8 (晚餐)
  • 法國黃金螺火鍋
  • 鱈場蟹棒
2012-10-12 38 浏览
單售1個細雞飯, 應該是25-26左右, 但收銀話$30細飯, 大飯$32 囉, 不是貴左咁多, 我再問她不是$20幾元單飯, 收銀就燥起來, 還"HOM"我, 之前上星期食過細蟹子三文魚飯, 所以我記得$29, 比起細雞飯同細牛肉飯抵, 誰知個收銀連我叫一個普通單飯都不識, 激死我, 又要食貴飯. 簡單叫一個飯都不識同客人落單, 真是完全不掂囉, 真可惡...
2012-10-11
  • N/A