2023-06-05 14 浏览
🎇兩個為食妹黎到長洲的(吉士)食好嘢,呢度既環境令人感覺好好,特別鐘意見到植物,呢度就會有少少既植物擺放🏝️見到咁多款擇,都唔知點擇好🔥向店員好好推介,推介咗兩款超人氣既吐司,製作過程同等侯時間都剛剛好🌈假日或悠閒的日子,享用最喜愛美食更是讓我心情愉悅☀️首先推介一下🍞牛油果煙三文魚芝士滑蛋吐司,食落去完全係豐富口感和美味的味道,新鮮的牛油果和煙燻三文魚搭配上滑蛋和芝士,口感豐富而且好美味。吐司表皮烤得酥好脆,吐司裡面又夠柔軟,咬一啖就能感受到唔同口味夾著吐司一起食果種味覺享受🌟接著推介🍞皇牌芝士豬柳滑蛋吐司,呢個吐司都係人氣之一,係店內都比較搶手,它的滑蛋和芝士的結合係完美無瑕,再配上豬肉柳的香濃口感,讓我食到讚不絕口,不論滑蛋、豬柳都好新鮮,質感細嫩嫩滑,最重要是豬柳不會過多油份🌟⭐️本人第一次品嘗,都係值得一食既⭐️

⭐️本人第一次品嘗,都係值得一食既⭐️
今次黎長州既目的就係食!其中一個check point就係呢間cafe超出名既盒子吐司✨試過之後只能說,果然名不虛傳🤤今次同男朋友試既就係{煙三文魚芝士滑蛋吐司}同{牛油果煙三文魚芝士滑蛋吐司}❕煙三文魚本身就同麵包同蛋好夾!蛋汁同三文魚既煙燻味一齊滲入吐司盒度,吐司外皮酥脆內裏軟潤🤤加左牛油果令吐司口感味道更加豐富同清新🥑搭配既炒蘑菇同沙律菜都好好食🤤鋪頭既氛圍亦都營造到相當寫意🪵用左大量木既元素,簡約而精緻,座位之間空間大,坐得非常舒服😌店外仲有好靚既藤木座位,等下次冇咁熱既天氣一定會再黎🌻

2023-06-02 20 浏览
🔺係長州住既朋友係我地黎渡假既時間帶左我地黎呢間吉士cafe,話呢間cafe既box toast好值得一試😍-🔺牛油果煙三文魚芝士滑蛋吐司 9/10好經典歐陸餐廳食到既組合,但相當出彩。box toast係勁大磚勁厚,口感上外脆內軟,微微煙靭,好香白麵包味😍-🔺皇牌芝士豬柳滑蛋吐司 8/10豬柳鹹度適中,食到好香既肉味。特別要提既係,豬柳除左同吐司夾,同沙律菜同炒菇都非常夾😍-🔺香脆軟殼蟹芝士滑蛋吐司 9.5/10超大隻既軟殼蟹原隻擺係toast上面,非常新奇。軟殼蟹同蛋汁以及吐司出乎意料地好夾!係非常特別既combination😍-🔺青檸梳打夏天好fresh既選擇😍係泰象既梳打水😍-🔺朱古力咖啡苦中帶甘,用左幾好既咖啡豆😍
🔺牛油果煙三文魚芝士滑蛋吐司 9/10
🔺皇牌芝士豬柳滑蛋吐司 8/10
🔺香脆軟殼蟹芝士滑蛋吐司 9.5/10
🔺青檸梳打
夏天好fresh既選擇😍係泰象既梳打水😍
🔺朱古力咖啡
苦中帶甘,用左幾好既咖啡豆😍
I always wanna try a egg toast box, and got tempted by this small cafe at Cheung Chau. The cafe’s business was 🔥, queued for sometime to get our seat indoor, but the waitress was so nice to give us iced water while waiting in this hot weather.I got a soft shell crab, egg and mozzarella toast. However the toast was quite disappointing. First of all, the toast wasn’t crispy and hard to cut at the bottom; secondly they pour too much mustard sauce all over the toast that sourness is the only thing I
However the toast was quite disappointing. First of all, the toast wasn’t crispy and hard to cut at the bottom; secondly they pour too much mustard sauce all over the toast that sourness is the only thing I could tastes. However the cheese powder on top of the salad side dish that wasn’t polluted by the mustard cause shows the cafe is at least using a good cheese.
Flat white is normal but to the milder side and not much aroma.
Also, after ordering our food, we had to wait for an hour for the food to come 😫 when we chased our order after 45min, we were only given an answer that they need to prepare the dish one by one (but which restaurant isn’t?). We ended up waiting for more than an hour, only to find the toast was quite disappointing.
Soft  shell  crab,    Egg  &  mozerella  toast
2023-05-30 13 浏览
[泡沫咖啡]咖啡做得好精緻🫰🏻整個托盤出,賣相好靚,飲落去咖啡味道適中,旁邊有奶可以自行加,配合到每位客人口味~[香脆軟殼蟹芝士滑蛋吐司]哇!哇!哇!居然係完整既軟殼蟹🫰🏻中間仲有勁多蛋,味道勁好食,佢既軟殼蟹好香口,加埋吐司一齊食好有味道🫰🏻上面仲灑上芝士,基本上每一啖都食到佢地既配料,吐司好香口,特別製作過,呢度既製作真係好用心~[皇牌芝士豬柳滑蛋吐司]呢一份豬柳既滑蛋吐司質素一樣咁好阿!已經切好晒一份份既豬柳🫰🏻再加埋滑蛋一齊食真係好滋味,呢一份吐司都係咁足料同咁有厚度,食完之後係好飽肚~忽然好想食甜嘢🫰🏻同男友一齊來到長洲的吉士Cafe,一邊享受咁滋味既吐司🫰🏻一邊就放慢腳步慢慢享受下呢日既休息~
[泡沫咖啡]

[香脆軟殼蟹芝士滑蛋吐司]

[皇牌芝士豬柳滑蛋吐司]

長洲有好多間Cafe都好高質,今次嚟到係中興新街23號地舖既吉士咖啡店一試佢哋嘅🍞🍞嗯~果然冇令我失望😻😻牛油果煙三文魚芝士滑蛋吐司牛油果🥑同煙三文魚超級夾!加埋個滑蛋簡直冇得頂👍吐司好厚身,同埋有輕焗過。吐司皮燶燶哋超級鍾意食😹一咬開仲拉埋絲添🧀🧀味道豐富多樣🤩🤩😻皇牌芝士豬柳滑蛋吐司另外叫咗芝士豬柳味嘅,果然係王牌啊😹芝士豬柳好大塊,煎得好香😻配埋滑蛋一齊食,超級滿足食到好飽😹😹吐司全部即叫即整 熱辣辣的🫶🏻值得俾啲時間等一等😼值得一提,員工好好人,唔怕羞嘅我哋仲同佢哋吹咗一陣水😹

😻牛油果煙三文魚芝士滑蛋吐司

😻皇牌芝士豬柳滑蛋吐司

2023-05-29 30 浏览
💭今日同男朋友長州一日遊既時候諗住搵間coffee shop坐低抖下,誤打誤撞就黎到呢間吉士咖啡店(後尾睇返先知原來呢間好出名)💭首先環境方面,呢間鋪頭非常整潔舒適~店面用左大量卡其色、白色既木紋,俾人感覺好relax~細心望仲見到好多好有趣既decoration~掛花呀、公仔呀都好靚好細緻~淨係環境我已經超鐘意😚💭嘢食方面都有好多選擇,店員就好好咁推介左佢地招牌既box toast比我地 👧🏻🥪:煙三文魚芝士滑蛋吐司 滑蛋炒抵讚~半熟既炒蛋蛋汁送麵包送炒雜菇都好好食~煙三文魚上面有好多芝士粉同香草~好評🧒🏻🥪:牛油果煙三文魚芝士滑蛋吐司佢就最鍾意個吐司質感,表面脆但內裏濕潤,仲好香麵包味!份量大大份連男朋友都話飽💭評分:🧡🧡🧡🧡🧡(吐司真係太出色)

👧🏻🥪:煙三文魚芝士滑蛋吐司
🧒🏻🥪:牛油果煙三文魚芝士滑蛋吐司

💭評分:🧡🧡🧡🧡🧡(吐司真係太出色)
2023-05-23 25 浏览
同男朋友難得一齊放假就入一轉長洲去放鬆下😝叫咗兩個吐司🤪個個都好味🤤第一個係香脆軟殼蟹芝士滑蛋吐司。我係軟殼蟹控一見到Menu有就梗係即刻叫啦😍軟殼蟹係新鮮炸的,炸得超香脆!一啲都唔覺得油膩!下面仲有滑蛋,份量都好多😍咬開個麵包入邊仲有拉絲芝士🧀男朋友嗌既牛油果煙三文魚芝士滑蛋吐司。分別在軟殼蟹部份轉左牛油果🥑啱晒佢咁健康嘅人🫣 我哋嗌呢兩個除咗吐司之外都會有啲炒雜菇同沙拉🥗,超豐富啊😜野飲我哋嗌咗朱古力咖啡同檸檬柚子蜜。味道正常,男朋友最愛朱古力咖啡☕️唔會太甜。我就叫咗檸檬柚子蜜,酸酸甜甜補充下維C🍋值得一試‼️‼️
2023-05-22 14 浏览
夏天都來了,來到長洲散心,今日全日都會係度,食埋晚餐先會走,行到累累地,總要搵一間店坐底放鬆下,見到呢間既環境幾舒服,格調上真係一間Cafe咁,枱上仲放著香薰,招牌旁邊仲有植物,成個感覺好放鬆同舒服,店員既禮貌同專業態度值得一讚👍🏻皇牌芝士豬柳滑蛋吐司吐司上場啦,佢話係皇牌,都見到有一枱同我點既一樣,好好食阿,豬柳同滑蛋都非常好食,吐司超級高,芝士味好濃郁,主要是以鹹味較突出,食完心情愉快 👍🏻煙三文魚芝士滑蛋吐司呢度既滑蛋係特別有蛋味,質地好細滑,煙三文魚好重量,煙三文魚同滑蛋好襯,吐司仲有加熱過,令到吐司脆脆地,提升到口感同口味,旁邊仲有菇同沙律,好健康既吐司
👍🏻皇牌芝士豬柳滑蛋吐司
👍🏻煙三文魚芝士滑蛋吐司
聽講長洲有間cafe好抵食,我同朋友經過呢間cafe個時又唔算太餓喎,所以就是試佢啲牛角包。🥐我哋都好鍾意食牛油果,所以就揀咗有牛油果嘅牛角包。🌟牛油果蛋沙律牛角包可以見到份量係好大,大大個牛角包上面有好豐富嘅牛油果蛋沙律。就咁食牛角包都已經好高質,非常香軟鬆脆,好有牛油香味。蛋沙律方面加埋牛油果入去係非常夾,成個質感能夠完全融入。🌟牛油果醬煙三文魚牛角包呢個係牛油果醬配三文魚嘅配搭。其實牛油果同三文魚都好有份量,牛油果creamy嘅質感加上煙三文魚鹹鹹地咁樣,個配搭都幾唔錯。連同牛角包嘅酥脆一齊食就係好有層次。🌟抹茶鮮奶打卡都非常唔錯一杯嘅嘢飲。味道亦都好高質,香滑嘅牛奶加上香濃嘅抹茶,又唔會太甜,好味道!

我哋都好鍾意食牛油果,所以就揀咗有牛油果嘅牛角包。

🌟牛油果蛋沙律牛角包

🌟牛油果醬煙三文魚牛角包

🌟抹茶鮮奶

2023-05-10 41 浏览
同朋友去長洲玩一日再踩單車睇埋日落🌄,跟著就去咗呢間超舒服嘅coffee shop食嘢😍。💞香脆軟殻蟹芝土滑蛋吐司呢個吐司好鬆脆呀,而且滑蛋仲係嫩滑口感。軟殼蟹都炸得好好,好脆但唔會太過油膩!仲要咁大個真係好正呀🥰💞LatteLatte味道都好香濃,仲有個好靚好別致嘅心形拉花添。呢到用既奶特別香,推介推介!💞金莎大蝦意粉金莎大蝦意粉雖然唔算creamy,因為醬汁唔多,但又唔會乾,反而令到意粉煙韌口感更加突出,而大蝦都好彈牙又鮮甜,擺盤也十分精美。
💞香脆軟殻蟹芝土滑蛋吐司
💞Latte
💞金莎大蝦意粉
2023-05-08 34 浏览
賓尼迪蛋 2.0😚一個整得好靚既egg benedict,有英式鬆餅、水波蛋、牛油果、煙三文魚、特製荷蘭醬,牛油果整到好似玫瑰花咁放喺焗到脆晒嘅英式鬆餅上面,另一塊英式鬆餅上面就有煙三文魚同埋流心嘅水波蛋,牛油果醬好濃,同鬆餅好夾,煙三文魚同水波蛋都係鬆餅嘅絕配,口感超豐富,再加埋酸酸甜甜嘅荷蘭醬同埋一啲穀物碎,超級好食!川辣雞絲忌廉意粉🫣意粉好掛汁,好濃忌廉味,一個好稠嘅忌廉汁,非常滑身,好濃味,雞絲亦都真係辣辣地,都唔會鞋口,成個味道反而都幾夾!
賓尼迪蛋 2.0😚
川辣雞絲忌廉意粉🫣
2023-05-08 45 浏览
二人拍拖來到長洲,下午時段搵附近有咩食,長洲呢邊都好多野食,不過行到累累地,就想坐係度慢慢休息一下,見到一間門口幾靚幾乾淨既餐廳,「吉士咖啡店」,長洲中興新街23號地舖行入去時店員有好好招呼,呢度既坐位都可以隨便坐,我地搵到個位置坐好,店員就比餐牌我地睇,然後呈上一杯水比我地,餐單中既項目同價目,容易明白,見到都有各式各樣既食物,好多都好想試,我地都有問到店員什麼好介紹,佢就推介了特別多人食的全日早餐,呢個全日早餐份量相當多,有煙肉、炒滑蛋、紐倫堡腸、煙三文魚、燕麥脆乳酪杯、牛角包、沙律菜,營養相當豐富,水附近仲放有額外既調味料,覺得單調可以添加,當中最好食係燕麥脆乳酪杯,認真唔錯,之後叫左一份牛油果芝士滑蛋吐司,牛油果同滑蛋都好好食,吐司用料好好,夠晒厚身,整體來講,由入門口一刻,都相當滿意,下次有機會會再來!!
2023-05-08 38 浏览
食評一面倒好似好好,緊係要支持下啦, 千篇一律嘅食評推介咩世界級Caffè, 世1吐司,試,點都要睇下咩甘大支野假日去到, 間野烏蠅同蚊多過人。咖啡?熊仔好可愛既咖啡,打卡就得,飲?算把啦,真的不行丫,難飲唔緊要,來個世界1級吐司(d"真" 食評甘形容)。嘩,來到個樣得丫,打卡呃likes上流,食落普通普通,世3都未得,點解會世1嫁,頂,比人呃左總結,貴,慢,一點效率都沒有,只係間野識買likes, 美味的食物和戶外用餐區值得在 Instagram 上發帖,但是他們的服務員和廚師只要閒著就不停地抽煙,這給非吸煙者帶來了非常不愉快的感覺,

假日去到, 間野烏蠅同蚊多過人。

唔緊要,來個世界1級吐司(d"真" 食評甘形容)

總結,貴,慢,一點效率都沒有,只係間野識買likes, 美味的食物和戶外用餐區值得在 Instagram 上發帖,但是他們的服務員廚師只要閒著就不停地抽煙,這給非吸煙者帶來了非常不愉快的感覺,

今日真係要讚吓呢間餐廳!環境衛生👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻餐廳職員服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食物質素👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢一間餐廳暫時係我喺長洲食過最好味嘅餐廳亦都係叫做CP值最高嘅!佢哋嘅價錢唔會話好昂貴,而且食物份量好大份性價比幾高!🧿冰藍檸檬🍋係一杯超正嘅飲品!梳打水倒落去之後會呈現漸變嘅效果,真係好似星空咁靚㗎🌌大家如果鍾意影相嘅話記得拎定個電話📱出嚟打吓卡。飲落去酸酸甜甜好開胃🤭🥐草莓忌廉牛角酥🍓如果大家都鍾意食牛角酥,一定要試吓呢個甜甜地又鹹鹹地作為下午茶嚟講,真係啱晒我口味。士多啤梨同埋忌廉嘅酸酸甜甜令到牛角酥嘅味道層次更加豐富。整體嚟講,我覺得食物質素真係非常OK🙌🏻下次有機會會再嚟幫襯💖
今日真係要讚吓呢間餐廳!
環境衛生👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
餐廳職員服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻