2021-02-13 33 浏览
🇯🇵好掛住日本,假期揀咗間食神戶牛嘅餐廳,套餐包神戶牛扒同咖喱烏冬🥩🍛吉列神戶牛扒切件上,可以放上石燒爐煎熱食。牛扒雪花油脂適中,略煎已經香噴噴。配芥末沙律醬將牛肉味道更加提升🆙咖喱烏冬非常吸引,免頭鋪滿左打到企身嘅鮮忌廉,令到咖喱湯底非常香滑。咖喱湯入邊亦都有牛肉粒,惹味得嚟又淋滑。而且跟餐仲有小蕃茄 🍅豆腐🌫麵豉湯🍲有味飯🍚同兩杯飲品🍻。套餐$246都算抵食👍🏻🥟另外見隔離枱個餃子幾靚,自己都叫份。外皮炸得香脆,內餡有豬肉同雞軟骨,口感一流。

最近,同事介紹了我們到銅鑼灣一間忌廉專門店吃午餐,如是者我就跟同事一同去潮聖。😋到步之後,發現餐廳在午飯時間不多人,我們就挑選了近窗的位置,慢慢聽着韓文歌,一邊去點餐。😀店內貼了張公告,表示午餐的套餐暫停供應,所以選擇相對較少。🙁它讓我們掃Qr code點餐,最後選了「流心蛋韓式牛肉飯」。雖然賣相一般,但吃下去卻有驚喜,牛肉的份量出奇地多,而且軟腍適中,相當入味。加上甜甜的洋蔥以及流心蛋,真心夾和正!😙價錢方面,大約是七十多,價位偏高。🥲
最近,同事介紹了我們到銅鑼灣一間忌廉專門店吃午餐,
如是者我就跟同事一同去潮聖。😋
到步之後,
發現餐廳在午飯時間不多人,
我們就挑選了近窗的位置,
慢慢聽着韓文歌,
一邊去點餐。😀

店內貼了張公告,
表示午餐的套餐暫停供應,
所以選擇相對較少。🙁
它讓我們掃Qr code點餐,
最後選了「流心蛋韓式牛肉飯」。
雖然賣相一般,
但吃下去卻有驚喜,
牛肉的份量出奇地多,
而且軟腍適中,
相當入味。
加上甜甜的洋蔥以及流心蛋,
真心夾和正!😙
價錢方面,大約是七十多,
價位偏高。🥲

2021-02-11 23 浏览
今日年三十晚,早節之前,同屋企人出嚟食餐晏,順便扮吓年貨😚行過銅鑼灣,屋企人同我過咗嚟依間吉列牛專門店,位置好方便,喺時代廣場行一兩條街就到嚟到依度必食係二人set裏面嘅忌廉咖喱烏冬同埋吉列🤩食過一次真係返唔到轉頭!吉列牛定食二人set超級大份,仲有個爐可以自己燒吉列牛,想幾成熟都得特別推介,呢度嘅牛勁香牛味,好鮮嫩而且個餐仲有豆腐、蕃茄、麵豉湯同埋一碗飯雞肉咖喱忌廉烏冬十級好味😋好食到爆炸!忌廉烏冬好creamy,而且一啲都唔膩裏面嘅咖喱烏冬好入味,好香咖喱味,仲有超多雞肉真係 超 級 好 食 !成個味道勁夾,勁有層次,大家嚟試吓就知我冇誇張😆另外仲有豬肉餃子🥟外層脆卜卜,裏面豬肉餡料超級多熱蜂蜜菊花蜜Rose Garden另外叫咗兩杯嘢飲,兩杯都好好飲👅
今日年三十晚,早節之前,同屋企人出嚟食餐晏,順便扮吓年貨😚

吉列牛定食
二人set超級大份,仲有個爐可以自己燒吉列牛,想幾成熟都得

特別推介,呢度嘅牛勁香牛味,好鮮嫩
而且個餐仲有豆腐、蕃茄、麵豉湯同埋一碗飯

雞肉咖喱忌廉烏冬
十級好味😋好食到爆炸!
忌廉烏冬好creamy,而且一啲都唔膩
裏面嘅咖喱烏冬好入味,好香咖喱味,仲有超多雞肉

真係 超 級 好 食 !
成個味道勁夾,勁有層次,大家嚟試吓就知我冇誇張😆

另外仲有豬肉餃子🥟
外層脆卜卜,裏面豬肉餡料超級多

熱蜂蜜菊花蜜
Rose Garden
另外叫咗兩杯嘢飲,兩杯都好好飲👅
2021-02-11 28 浏览
雞軟骨餃子 $38朋友話想食餃子,所以平平地叫咗一碟試下。皮薄餡又靚,啲骨又香又脆,點埋醋好好味。有冇人都好中意咬雞軟骨?牙較好舒服。Set 2 ($246)吉列牛定食+咖喱忌廉烏冬(小辣)兩個都係呢到嘅主打!你都有個爐比你自己燒啲肉,可以自己控制生熟度,我就鍾意生啲。吉列牛表面好香脆,中間肉質鮮嫩,雙重口感!忌廉烏冬我想試好耐,薯蓉忌廉配咖喱汁,好creamy好滑,仲有啲雞肉添。啲汁好食到我哋撈飯食!烏冬好彈牙同埋掛汁,啖啖都好滋味!跟餐送兩個飲品,原價$38!Citrus Ocean (+$0)有氣藍色柚子蜜,清新清爽。隻藍色好靚,但係都唔夠我心情blue。Passion Punch (+$0)熱情果汽水,仲有啲核。食完咁多嘢飲啖嘢幾好,順帶一提呢度仲有啲免費茶~

雞軟骨餃子 $38

Set 2 ($246)
吉列牛定食+咖喱忌廉烏冬(小辣)

跟餐送兩個飲品,原價$38!
Citrus Ocean (+$0)

Passion Punch (+$0)
2021-02-09 19 浏览
吉列牛忌廉烏冬專門店Kobekyu +拉麵+烏冬🏠overall/環境/ 服務:+ 店員服務有禮+ 新浄裝修吉列牛定食 配咖哩忌廉烏冬(套餐)$246好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅呢度既吉列牛可以DIY自己牛肉自己燒,爐頭幾的骰得意☺️,火喉岩岩大又唔會煎燶,岩晒手殘如小編我咁去試一試呢個DIY🤗 吉列牛外脆內軟,加上特製沙律醬,令人食完一件接一件呀🤤🤤✅咖哩忌廉烏冬外面已有一層層白白既忌廉包住,食落烏冬就見到有咖哩汁,傳入濃濃既咖哩香味,食落仲非常juicy,味道令人流連忘返😋😋雞軟骨餃子 $38好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅雞軟骨雖然包係餃子入面,但醬汁味道依然濃烈,就好似食緊雞軟骨串燒咁,加上餃子皮做得薄而脆,整件食都十分野味🤪+特飲Passion Punch $18✅呢個係熱情果味既fruit punch,飲落番都好refreshing,調節番主食既濃厚味道,飲落都好開胃tim😽😽+韓國蜂蜜紅棗茶 $8✅呢個紅棗茶都落足重料紅棗,配上甜味適中既蜂蜜,感覺清新健康。📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心

吉列牛忌廉烏冬專門店

抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

+特飲Passion Punch $18

+韓國蜂蜜紅棗茶 $8

📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓
22/F, Bartlock Centre, 3 Yiu Wa Street, Causeway Bay

⏰星期一至日
12:00 - 18:00

☎️ 電話號碼 34278822

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-02-09 14 浏览
肚餓啦!知道附近有比網紅嘅吉列牛定食, 一於去醫醫肚!原來佢哋有個套餐吉列牛配忌廉烏冬,二人餐嚟嘅我哋二話不說就Order!成個份量好吸引吉利牛定食係肉肉!係吉列牛肉肉!😍 一份有10多件,份量好多😚吉列牛肉炸至金黃香脆放上石板爐仔煎一煎就可以食啦!味道仲唔錯!以$148可以食到吉列牛呢個份量,仲有麻醬豆腐同蕃茄、麵豉湯、飯素白飯,性價比幾高!忌廉咖喱牛肉烏冬整個碗面鋪滿忌廉,本來以為好漏原來撈勻咖喱牛肉烏冬就啱啱好,而且食落幾香咖喱味,口感幾creamy,烏冬仲好彈牙!(對面個毒毒講㗎!佢食到個咀都跌埋出嚟就知啦😛)韓式煎餃子配柚子醬油餃子味道不過不失,配有柚子醬汁更加開胃。......#chantaljj銅鑼灣 #chantaljj韓國菜#吉列牛 #銅鑼灣美食
成個份量好吸引

吉利牛定食
係肉肉!係吉列牛肉肉!😍
一份有10多件,
份量好多😚吉列牛肉炸至金黃香脆
放上石板爐仔煎一煎就可以食啦!

忌廉咖喱牛肉烏冬
整個碗面鋪滿忌廉,本來以為好漏

韓式煎餃子配柚子醬油
餃子味道不過不失,配有柚子醬汁更加開胃。

#chantaljj銅鑼灣
#chantaljj韓國菜
#吉列牛 #銅鑼灣美食
📍 Kobekyu 吉列牛忌廉烏冬專門店📍 銅鑼灣 • 耀華街3號百樂中心22樓再次到訪《Kobekyu 吉列牛忌廉烏冬專門店》!哇... 已經是第三還是第四次到訪啦🤩事隔數年,再次到訪他們的銅鑼灣分店,食物質素依舊高,種類好像還多了一點!採用電話自助下單,系統容易操作,還能避免漏單的情況。很快,點了的食物就陸續上桌了~這天點了一份套餐,包含{吉列牛定食 + 忌廉烏冬/炒麵 + 兩杯飲料},價錢為$246。兩百多塊的兩人套餐,包含多款食物+飲品,蠻划算的!吉列牛定食{吉列牛定食}包含吉列牛、白飯、麵豉湯、凍豆腐、車厘茄。牛肉採用來自美國的牛里脊肉,脂肪適中、肉質軟腍🥩上桌前已炸至三成熟並切成小塊,客人可以把牛肉放上石板上,燒至自己喜歡的熟度。炸漿不厚,外皮脆脆的,內裡就是軟嫩的牛肉,肉味濃,油味香😍單吃牛肉已經很好吃,還可以蘸芥末+豉油或者蒜味沙拉醬。香辣忌廉雞肉炒麵雖說忌廉烏冬是這裡必試的菜式,可是我覺得這道{香辣忌廉雞肉炒麵}也不容錯過!炒麵與雞肉、辣醬、洋蔥等同炒,辣勁蠻強!🌶表面鋪上幼滑的忌廉南瓜蓉,忌廉一點都不膩,反而增加了炒麵的滑度🍜雖然越吃越辣,不知道為什麼吃的停不了口X
📍 Kobekyu 吉列牛忌廉烏冬專門店
📍 銅鑼灣 • 耀華街3號百樂中心22樓
再次到訪《Kobekyu 吉列牛忌廉烏冬專門店》!
哇... 已經是第三還是第四次到訪啦🤩
採用電話自助下單,系統容易操作,還能避免漏單的情況。
很快,點了的食物就陸續上桌了~

兩百多塊的兩人套餐,包含多款食物+飲品,蠻划算的!

吉列牛定食
{吉列牛定食}包含吉列牛、白飯、麵豉湯、凍豆腐、車厘茄
吉列牛定食
牛肉採用來自美國的牛里脊肉,脂肪適中、肉質軟腍🥩
炸漿不厚,外皮脆脆的,內裡就是軟嫩的牛肉,肉味濃,油味香😍
單吃牛肉已經很好吃,還可以蘸芥末+豉油或者蒜味沙拉醬。

香辣忌廉雞肉炒麵
炒麵與雞肉、辣醬、洋蔥等同炒,辣勁蠻強!🌶
雖然越吃越辣,不知道為什麼吃的停不了口XD
超級推薦!✨

Rose garden (套餐+$18)
Passion punch (套餐+$18)
Rose garden
Passion punch
飲品好喝,也很好看🥰

另外點了這個小吃。
雞軟骨餃子 ($38)
雞軟骨餃子
餃子皮香脆🥟,裡面包著雞軟骨,口感豐富,很好吃👍

Menu:
2021-02-08 221 浏览
香濃咖喱與忌廉薯蓉是意想不到的新穎配搭,不試不知原來口感滑溜得來,又creamy又帶點辣勁🔥 以牛肉咖喱拌炒過的烏冬已經非常入味,拌匀雪白的忌廉,煙韌掛汁,更加香滑誘人😍雞軟骨餃子🥟外皮非常焦脆,再加上爽脆的雞軟骨和菜肉,味道清新而有咬口,能令人細味品嘗的一道小吃😋😋招牌菜吉列牛定食,有齊精緻的麻醬豆腐、車厘茄沙律、白飯、麵豉湯和主角吉列牛。吉列牛外皮香脆可口,牛肉軟熟,再用石板稍微香煎,更加充滿脂香有嚼勁!覺得吃得太多肉肉還可配搭麻醬沙律一起吃,口感爽脆。吃著熱辣辣的美食喝口冰凍的Passion  Punch ,特別清涼開胃!

吉列牛定食

覺得吃得太多肉肉還可配搭麻醬沙律一起吃,口感爽脆。

Passion  Punch

2021-01-27
Passion  Punch
2021-02-06 10 浏览
太掛住煎吉列牛 所以今次第二次黎Kobekyu吉列牛 位置係銅鑼灣百樂中心22樓 餐廳係高樓層 遠望景真係一流當然我已經諗好今日食乜吉列牛定食$148個人覺得牛肉份量都算多上枱前已炸熟牛肉表面 表面亦有乾蒜頭職員會協助燃點小火爐 每食一件牛肉可以按個人喜好控制生熟度吉列牛配白飯 加上飯素配菜方面有小蕃茄豆腐沙律菜 仲有一碗麵豉湯好滿足嘅牛肉飯另外我仲好大食咁 叫多個小食雞軟骨餃子$38餃子皮薄 餃子內餡料適中 帶有粒粒雞軟骨下次可以食唰唰鍋👍🏻
太掛住煎吉列牛 所以今次第二次黎

餃子皮薄 餃子內餡料適中 帶有粒粒雞軟骨

下次可以食唰唰鍋👍🏻
1K
2021-02-05 188 浏览
前排忙完想lunch吃好點,就拉了同事去吃吉列牛,很喜歡在舒適環境下嘆睇得又玩得的一餐。這裡的吉列牛set適合2個人食的,因為除了大大分吉列牛外,還有咖哩忌廉烏冬吉列牛好厚肉,放在石上溫火烤一陣就熟了,可以自己控制熟度真好!中間的肉質好軟,配上香脆的吉列外皮,真係外脆內軟,充滿層次感。另外還有一直都覺得好高水準,而且算是這裏獨家的咖哩忌廉烏冬,表面看是一層好厚的忌廉,但其實是忌廉泡,配上濃香的咖哩,好入味的烏冬,真係講起都想再食!喜歡吃雞翼的我還點了小食-kobekyu滋味單骨雞翼,上面是邪惡的芝士粉,有點像芝士韓式炸雞,好滋味。

kobekyu滋味單骨雞翼

kobekyu滋味單骨雞翼
2021-02-04 14 浏览
今日喺銅鑼灣試咗呢間吉列牛,喜出望外!餐廳位置好方便,喺Times Square後面。上到去景觀都好開揚。雞軟骨餃子餃子好脆,雞軟骨食落去好有口感,又爽又有肉味,配合埋餃子汁,已經好開胃!😝跟住就嚟咗一碗白雪雪嘅忌廉以為咁快上甜品?Nono!係咖喱牛肉忌廉烏冬,第一次見咁得意,我叫佢做☁️烏冬🤣。輕輕撥開忌廉,一夾夾上嚟,就係熱辣辣出煙嘅烏冬,感覺好滑,入口有好濃嘅咖喱味,成個配搭好驚喜!色香味俱全!食完呢個就已經覺得無黎錯😌。過咗一陣,侍應就放咗個爐過嚟,終於上主菜吉列牛啦🤩!吉列牛放上石板慢慢煎咗一陣,已經聞到香噴噴嘅牛肉味🥩,牛肉上面有啲脆脆,食落去口感外脆內軟,好食😋!男友帶我食好西系列!好滿足!🥰
今日喺銅鑼灣試咗呢間吉列牛,喜出望外!

跟住就嚟咗一碗白雪雪嘅忌廉

以為咁快上甜品?Nono!
係咖喱牛肉忌廉烏冬,第一次見咁得意,我叫佢做☁️烏冬🤣。

過咗一陣,侍應就放咗個爐過嚟,終於上主菜吉列牛啦🤩!

男友帶我食好西系列!好滿足!🥰
午餐
  • 吉列牛定食
  • 咖哩忌廉烏冬
2021-02-03 14 浏览
呢間餐廳上曬雜誌,咁岩今日係附近就即刻嚟打下卡!☁️咖哩忌廉烏冬嘩!好似一朵雲層咁。厚厚的忌廉!!咖哩係邊呢?!原來係 忌廉泡沫之下!我覺得咖喱味會冇咁濃烈,重點落左係滑滑、彈牙嘅烏冬!配料有啲牛肉粒,不會好dry~☁️吉列牛定食呢間嘅牛食得出係有落過功夫!食落除左有牛本身嘅鮮味,仲有啲香草、麻油味。牛嘅部位脂肪適中,仲好喜歡佢切到大概1cm到,口感不錯👍🏻🔺大家可以點一個定食,有齊以上兩款人氣之選。價錢都係 $246🔺☁️雞軟骨餃子一開頭驚食唔飽就加咗個餃子,點知兩個煮食對女仔來講都好飽😂😂😂 長長薄薄的餃子皮包著口感脆脆的雞軟骨和肉碎,幾有風味😌☁️Rose Garden 有玫瑰嘅清香,紫色的飲料看來好夢幻,美美的🚺💟☁️Passion Punch色澤橙黃,果香馥郁,滿滿的香甜味道!
呢間餐廳上曬雜誌,咁岩今日係附近就即刻嚟打下卡!

☁️咖哩忌廉烏冬

☁️吉列牛定食

☁️雞軟骨餃子

☁️Rose Garden
有玫瑰嘅清香,紫色的飲料看來好夢幻,美美的🚺💟

☁️Passion Punch
色澤橙黃,果香馥郁,滿滿的香甜味道!
今日帶媽媽行街,食特別嘢🥰 之前成日見到朋友石燒牛,就一直都好想試下🤤 ——————————————————————————— <吉列牛定食($246)>喺店員姐姐準備個石爐嘅時候,已經好雀躍✨ 等緊佢熱同時飲咗碗麵豉湯,又食咗啲豆腐,im ready😆 然後一塊塊咁擺上去,Zaaaa🥢外面金黃吉列皮緊貼住塊牛,唔會鬆散,個人最鍾意點wasabi醬,一啖肉再配一口飯,真係好滿足,媽媽話呢間都要帶老豆嚟食😋.<咖哩忌廉烏冬>本身衝住石燒牛而黎,覺得烏冬好有驚喜!媽媽一見到碗cream 嚇親 以為係咩🤭 估唔到都幾夾,又唔會想像中咁漏👍🏻 影左陣相都仲好挺身,原來cream有溝薯蓉🥔! 烏冬條條掛汁,食到雪雪😙聲,lemlem脷。.<雞軟骨餃子($38)>買相不錯,金黃色之餘,唔會太乾身。🥟🥟🥟雞軟骨有咬口~~.<Passion Punch(+$18)>打卡都開心,飲落都好refresh, 食完炸炸聲嘅牛,一邊同媽媽傾計,一邊飲都幾寫意🍹.<韓國蜂蜜紅棗茶(+$8)>養生之選,甜蜜蜜🍯.
———————————————————————————
<吉列牛定食($246)>

<咖哩忌廉烏冬>

<雞軟骨餃子($38)>
買相不錯,金黃色之餘,唔會太乾身。🥟🥟🥟雞軟骨有咬口~~

<Passion Punch(+$18)>

<韓國蜂蜜紅棗茶(+$8)>
養生之選,甜蜜蜜🍯

Passion Punch

Passion Punch
  • PassionPunch
2021-02-02 21 浏览
銅鑼灣原來除左多名店之外,原來美食都咁多!今日就行左入去耀華街覓食😋😋依加6點後禁堂食,所以要食真係要趁早我地今日兩個人,所以叫左兩個set🤤首先,我地order左個雞軟骨餃子,煎起外脆內軟,口感食落好特別,味道都唔錯,可以一試!黎到依到,梗係要order佢地個招牌吉列牛試試先啦~套餐有雜菜沙律、日式凍豆腐、味噌湯同埋味素飯,仲有佢地嘅招牌菜吉列牛🤤🤤吉列牛上菜嘅時候係半熟狀態,需要我地自己diy去用小爐煎到自己鍾意嘅熟度。我地大約每面煎1-2分鐘左右,大約7成熟,入口好嫩滑好juicy,同埋佢個調味係爆蒜味,食落好有味道,不愧係招牌菜!另外,我地亦都點左忌廉咖哩烏冬,面層啫滿左厚厚嘅忌廉,同底層嘅咖哩烏冬撈埋真係好creamy好邪惡,而啲烏冬食落都幾彈牙,不妨一試!飲品方面試左佢地兩杯特飲rose garden同埋桔梗特飲,兩杯嘅主調都好突出,配埋吉列牛一齊食簡直一流啊😍😍😍!
銅鑼灣原來除左多名店之外,原來美食都咁多!
今日就行左入去耀華街覓食😋😋

依加6點後禁堂食,所以要食真係要趁早
我地今日兩個人,所以叫左兩個set🤤

2021-02-02 22 浏览
吉列牛忌廉烏冬專門店 吉列牛定食,咖哩忌廉烏冬 兩人餐包飲品,平均一人百零蚊另收加一,服務唔錯,收碟換野都好快手!落單後約10分鐘上菜,先上飲品,除口罩飲住等!飲左杯熱韓式柚子蜜同凍柚子梳打!韓式煎餃一客四件,底煎得夠香脆,餡料如果再多D會更好食!味道唔錯!餃上有少少芝麻,入口更香!忌廉烏冬成盤上!未食過真係比佢層忌廉嚇一下~完全蓋住底下的咖哩烏冬~收埋係忌廉下層既麵條同湯汁,將佢兩者混合拌勻~食起黎出奇地夾~質感更滑更香令咖哩食起黎多一份香滑,如果可以唔用雞肉改用牛肉應該都唔錯!石燒牛,先開火點熱燒石板,火力平均,比較易控火,唔會咁易煎到全熟~牛肉味濃,帶少許油花,甘香有層次,因為外面係層脆衣,肉仍嫩滑整個套餐份量十足,定食仲包飯同湯沙律,十分滿足
吉列牛忌廉烏冬專門店
吉列牛定食,咖哩忌廉烏冬 兩人餐包飲品,平均一人百零蚊
另收加一,服務唔錯,收碟換野都好快手!
落單後約10分鐘上菜,先上飲品,除口罩飲住等!
飲左杯熱韓式柚子蜜同凍柚子梳打!
餃上有少少芝麻,入口更香!

整個套餐份量十足,定食仲包飯同湯沙律,十分滿足