2010-02-03 9 浏览
小時候除了吃麵包做早餐外,還可以光顧一些小型的腸粉檔,比吃麵包多花五毫至一元來吃一碟鋪滿甜醬、麻醬及芝麻的腸粉,然後站在街上吃著吃著。隨著時間的流逝,這些腸粉小檔已很久沒見,現在吃腸粉大多要光顧那些連鎖粥店。今次來到「合益泰小食店」,為了腸粉而來,因聽聞此店的腸粉就連大酒店也向其取貨。坐下後馬上單點一碟五元腸粉,已加進豉油的腸粉很快送到,再自助式加進甜醬、芝麻及大量麻醬。腸粉的質地十分結實挺身,很有咬口,尚算滑口。由於低層的豉油太多,而其味道亦都太鹹,下次應該要求「少色」。地方與一般舊式粥店無異,服務快而合格,雖然腸粉質素與自己預期有點出入,不過已算是一碟合格的腸粉。

「五蚊腸粉」
2010-01-18
$5 (早餐)
2010-01-16 107 浏览
這區馳名小食店的出品早年真的不錯,但印象中也只限腸粉!這天和友人去高登,順道來吃一吃腸粉,友人先到一步,已自行落定柯打.炒麵----味道比撈麵更不堪!完全無炒過的跡像,麵條應該曾從天台墮下引致粉身碎骨!中間夾雜著被熱水撐蒸得全無水份的乾硬麵條.豬皮魚蛋----向喜歡吃硬身無味及有毛猪皮的朋友大力推薦!必感滿意.腸粉----各種醬料的調味沒變,變了的是腸粉的温度!真的是太旺場連腸粉也沒時間蒸熱一點才賣?一碟加了油但比室温還低的腸粉,對不起!真的引不起食慾.燒賣----用竹籤打橫壓下也能輕易將燒賣一分為ニ,比吃和牛更能感受什麼是入口即溶.喝了一口淡如水的豆漿後問友人:怕不怕浪費食物折墮?得到的回答是:我墮開!為何有此一問?因為已經啓動了緊急問責機制!即是邊個揀嘅,唔該自已搞惦埋佢!爛船剩下的一口三分釘,可能是要來封板用的.
爛船剩下的一口三分釘,可能是要來封板用的.

炒麵?
豬皮魚蛋
霉肉燒賣
$30 (其他)
2009-12-30 12 浏览
一心留肚嚟呢度進行下半部份的晚餐 可惜可能因為比較夜無蘿蔔無豬皮 無炒米 (阿姐開頭係話無....跟住改口話: 今晚啲炒米唔好食呀, 食炒麵啦~)....勁攪笑 XD魚旦無興趣試 (睇落好大粒....唔係我鍾意食嗰隻細粒煙靱款)所以結果只係試到腸粉腸粉分 大($9) 中($7) 細($5) 碟但係我叫 "中" 腸粉俾阿姐串: "係 $7腸粉呀~" =.=lll腸粉本身並不覺得有甚麼特別而由於我本身食腸粉鍾意攤開嚟食但係唔知點解呢度啲腸粉......係攤唔開的 >.<唔知係咪因為佢啲腸粉真係整得靚得滯 之但係襯托佢地既豉油同麻醬就好好好好味!!!!!!!!!! 雖然稀稀的.....但帶著非常香口的味道跟平時一般食到的感覺不一樣如果再來.....都會是為了她的混醬 ^^
一心留肚嚟呢度進行下半部份的晚餐

可惜可能因為比較夜
無蘿蔔無豬皮
所以結果只係試到腸粉

腸粉分 大($9) 中($7) 細($5) 碟
但係我叫 "中" 腸粉
俾阿姐串: "係 $7腸粉呀~"
=.=lll

腸粉本身並不覺得有甚麼特別
而由於我本身食腸粉鍾意攤開嚟食
但係唔知點解呢度啲腸粉......係攤唔開的 >.<
唔知係咪因為佢啲腸粉真係整得靚得滯

之但係襯托佢地既豉油同麻醬就好好好好味!!!!!!!!!!

雖然稀稀的.....但帶著非常香口的味道
跟平時一般食到的感覺不一樣

如果再來.....都會是為了她的混醬 ^^
$3.5 (宵夜)
2009-12-10 6 浏览
早上時段走到來鴨寮街,想起什麼?地檔的舊物?二手成人刊物?二手電玩?非也,我只想起合益泰的豬腸粉.人多到沒有位坐,索性企在後巷吃.$5一碟,夠兩個人分,因為不只會吃腸粉,還有其他地方要掃.剪成幾條,什麼醬也加,混在一起,沒有章法可言,竟混出一條必殺技出來.結果混出貴網內百多個好評出來.腸粉是滑,滑到順勢入喉嚨,但醬汁三合一,極之惹味.吸引了早已蓋過腸粉本身,可觀性更高.吃到醬汁流到唇邊,有種講不出滿足.
早上時段走到來鴨寮街,想起什麼?

吃到醬汁流到唇邊,有種講不出滿足.
2009-11-29 19 浏览
補回昨天的食評,昨天一路行一路食的最後一站合益泰小食我要左5蚊腸粉試一試佢地D腸粉係咪各名不虛傳佢地D腸粉感覺比較幼身,不過好圓碌碌,,吃落去好滑同煙煙韌韌,係我暫時食過最好的腸粉XD

補回昨天的食評,昨天一路行一路食的最後一站合益泰小食
我要左5蚊腸粉試一試佢地D腸粉係咪各名不虛傳
佢地D腸粉感覺比較幼身,不過好圓碌碌,
,吃落去好滑同煙煙韌韌,係我暫時食過最好的腸粉XD
好多人買 哈哈~~~~~~~~
2009-11-28
  • 腸粉
本來只打算來深水埗堅記食最近勁hit的蛋牛治,上open rice才知附近有間腸粉連阿蘇都大讚的合益泰評分唔低,一於一箭雙雕,食完腸粉先去堅記踩場。來到桂林街合益泰門口,只見地方的確簡陋,好有深水埗舊區feel,特別係入去坐低之後,竟然見到有人在隔離條巷仔底買賣三級咸碟,真係別有味道呢!講番正題,今次因為要留肚食堅記嘅關係,所以只係要左碟腸粉(9條)、一碟蘿蔔魚蛋同埋一杯豆漿同老婆share食。正!呢度d腸粉的確係正!用了豬油來整的腸粉的確夠滑,淡淡的甜醬油加上自己落手的甜醬、芝麻,落在滑嘟嘟的腸粉上撈埋來食,真係非常好味。除左腸粉好之外,呢度的蘿蔔也十分爽甜無渣,魚蛋都算好食,唔錯!至於杯豆漿,就算ok啦!(話晒唔係主打,要飲靚豆漿的話,大可以去附近的公和老店呢)總括而言,呢度d腸粉係值得去食的,不過呢度有三好,除左腸粉好味道外,地方仲好地痞,港式風味仲好地道,如果要去環境情調好,地方企理,招呼週到的地方食嘢的話,呢度就真係爭d啦!

好味道
yummy 腸粉
$14 (其他)
好味道
yummy 腸粉
2009-11-07 11 浏览
我第1次試,,但真係幾正*腸粉條條都幼身的,,同出面果d唔同,,雖然食落我覺得幾普通..只是微暖,淋淋地的腸粉;;係d醬出奇地掂..開稀{混醬}其實都好夠味*令淡淡的腸粉更特別..好味xd同埋企係街邊食,,好有feel~
我第1次試,,但真係幾正*

腸粉
條條都幼身的,,同出面果d唔同,,
雖然食落我覺得幾普通..只是微暖,淋淋地的腸粉;;
係d醬出奇地掂..開稀{混醬}其實都好夠味*
令淡淡的腸粉更特別..好味xd

同埋企係街邊食,,好有feel~
2009-10-26 11 浏览
吃罷新香園蛋牛治,行兩步路,就找到阿蘇介紹過 n 次的合益泰小食。這店必吃的當然是豬腸粉,以豬油溝花生醬,肥膩是必然的,但當中美味應該無人可抗拒的。要了七蚊豬腸粉,一共六條,本想要燒賣的,但七蚊只得三粒,倒不如試試七蚊六粒的辣魚旦。在豬腸粉上加些甜醬,一口氣「雪」入口,腸粉絕對夠滑夠幼,這等質素不但正宗,更是坊間難尋,不禁哼起 “滑滑嘟嘟似豬膏咁滑~牛油蛋撻都無咁滑~”。辣魚旦相對比較失色,size大大粒但質地較實,辣汁不多,僅僅合格而已。店舖不大,如果一時間找不到空位,不妨在街邊「立食」,相信更有風味呢。

滑溜腸粉王
辣魚旦普通
2009-10-25
滑溜腸粉王
  • 豬腸粉
2009-10-17 87 浏览
食左一個咁爛嘅早餐後, 師傅連食晏嘅胃口都冇呀, 好唔容易先捱到放監, 於是師傅一條友又去左深水埗, 目的係搵隻合適嘅老鼠, 師傅搵老鼠絕對唔係搵米奇或者出奇之類, 係搵隻可以喺電腦用; 行左一陣仍然未有啱心水, 於是決定打道回府, 但突然氣間又想食野, 於是靈機一觸就決定黎呢間食店!屈指一算師傅都有年幾冇黎過, 所以懷住一夥期待嘅心情, 去到食店都幾鬼多人, 呢道係唔會有招呼, 所以要等一陣先搵到位坐; 師傅坐底後就睇下有咩想食, 其實腸粉係必定走唔甩, 再加一碗白粥先啦; 而腸粉就揀左七蚊六條!轉個頭就有得食, 腸粉同白粥同時登場; 師傅一聞到腸粉就已經好想食, 腸粉係熱辣辣加上好滑身, 入口勁滑, 而個豉油勁香勁吸引, 呢個豉油直頭係成個腸粉嘅靈魂, 冇咁香咁靚嘅豉油, 就算再滑嘅腸粉亦會失色, 加上有少少兒時企喺街邊食腸粉嘅懷舊風味, 正呀; 再加埋麻醬又香, 再配少少甜醬同辣醬仲正, 真係好食到停唔到口, 師傅後悔叫得太少!白粥一碗絕對唔算大碗, 而白粥裡面係連少少瑤柱或白果或腐竹都冇, 所以好鬼清淡, 入口非常淡口, 有清洗腸胃作用, 而粥底都煲得算綿, 唔會水多米少, 治

白粥一碗絕對唔算大碗, 而白粥裡面係連少少瑤柱或白果或腐竹都冇, 所以好鬼清淡, 入口非常淡口, 有清洗腸胃作用, 而粥底都煲得算綿, 唔會水多米少, 治到好處; 師傅喺未試碗粥前, 當攞起已浸喺粥裡嘅匙, 發覺係非常污穢, 仲係黑色有漬, 見到後師傅已經成碗唔想食, 嘗試想用匙將d粥舀入口中, 最後都係唔成功, 唯有鼓起勇氣, 成碗倒入個口, 拿拿聲飲左佢, 當時運高睇佢唔到啦!

最後有少少牙痕, 師傅決定加多隻粉果, 當送口都好啦! 粉果一隻個皮幾厚, 攞枝竹簽一吉即穿, 粉果餡料就跌左出黎, 而味道一般, 不過不失咁啦 , 而辣椒油亦唔辣, 好普通啫!

總括黎講腸粉嘅質素真係出位, 但環境同服務就一般, 衛生程度真係值得改善, 而價錢相宜, 埋單十四蚊, 七蚊腸粉, 四蚊白粥, 三蚊粉果, 係幾抵食! 師傅有機會都會再黎, 但相信淨係食腸粉已經夠喇, 笑臉都仲會比, 全因為腸粉! 結論係合益泰腸粉, 唔試你就笨; 合益泰污穢, 你我都知道!

後記: 好彩師傅冇肚瀉, 如果唔係一定笑唔出! 最後希望食店能更新食具
七蚊腸粉
白粥
有漬
粉果
柯打單
七蚊腸粉
柯打單
2009-09-23 13 浏览
早聞合益泰的腸粉大名,今日終於一「嚐」心願了。這裡的齋腸粉比較幼身,但就多一份香味,能吃出也能聞到,還有就是很滑,要是在冬天熱呼呼的放進口感覺一定更好。甜醬麻醬的確是開稀了,但我覺得很夠味道了,雖然吃齋腸粉一半是為了那堆混醬,不過醬太濃很容易膩的。不過最好是拿走吃,店外衛生很不理想。
早聞合益泰的腸粉大名,今日終於一「嚐」心願了。

不過最好是拿走吃,店外衛生很不理想。
2009-09-23 6 浏览
呢度嘅腸粉真係好好味,我諗應該係好似其他食評人咁講,加入咗豬油啲腸粉真係好香好滑,我都不禁叫咗兩碟但其他小食我就覺得一般
啲腸粉真係好香好滑,我都不禁叫咗兩碟

但其他小食我就覺得一般
2009-09-15 23 浏览
腸粉,其實都是一般貨色,我完全認同有些食家的意見,只是放了豬油、勁多長豉油同醬料,所一定滑,但始終我都會覺得手拉腸粉會更細滑但都算得上好食至於燒賣就眞是不熱,只能夠話暖炒米粉都是暖的,沒有特別配料,都是芽菜、韮菜同紅蘿蔔絲,味道普通,放甜醬好D。豆漿有點淡,但好彩不太甜其實都OK,但不會因為食腸粉再去,因為太子、油麻地通達都有這個水準。

腸粉,其實都是一般貨色,我完全認同有些食家的意見,只
會更細滑

但都算得上好食
至於
燒賣就眞是不熱,只能夠話暖

炒米粉都是暖的,沒有特別配料,都是芽菜、韮菜同紅蘿蔔絲,
味道普通,放甜醬好D。
豆漿有點淡,但好彩不太甜

2009-09-14
2009-09-12 9 浏览
09.08.28 合益泰腸粉@深水埗合益泰的腸粉在深水埗可以說無人不曉很久以前來吃過一次,當時驚為天人腸粉細嫩好吃,配上麻醬醬油真的天下無敵今天剛好經過,再來一盤豬腸粉比坊間的寛度細一點是日的腸粉有很強的油份不知道是腸粉上掃上了過多的生油還是麻醬太油每一口都只有油味腸粉也沒上次來的滑嫩我想下次再到訪此店的話,我的目標是他們家的粥品及其他小吃給哭臉是因為個人怕很油的東西....這樣一次就怕怕了
09.08.28 合益泰腸粉@深水埗

合益泰的腸粉在深水埗可以說無人不曉
很久以前來吃過一次,當時驚為天人
腸粉細嫩好吃,配上麻醬醬油真的天下無敵
今天剛好經過,再來一盤

豬腸粉比坊間的寛度細一點
是日的腸粉有很強的油份
不知道是腸粉上掃上了過多的生油
還是麻醬太油
每一口都只有油味
腸粉也沒上次來的滑嫩

我想下次再到訪此店的話,我的目標是他們家的粥品及其他小吃

給哭臉是因為個人怕很油的東西....
這樣一次就怕怕了
2009-09-08 17 浏览
5/8/09(三)試過這裏的腸粉,主要是醬料夠多,腸粉滑溜。但今次覺得腸粉不夠上次滑,也不夠熱。炒米粉和豆漿也只是普普通通,經過也可一試其腸粉的。
5/8/09(三)

炒米粉和豆漿也只是普普通通,經過也可一試其腸粉的。

2009-09-03 16 浏览
今日四點幾同個朋友去咗深水埗, 突然見到大大幾隻紅色字, 「滑溜腸粉, 五元四條」,咁啱又覺得個口痕痕地, 於是咪入咗去試吓, 睇睇個餐牌, 原來間鋪頭叫做「合益泰小食」, 我叫咗碟腸粉, 嚟到熱辣辣, 香噴噴, 加埋豉油, 甜醬, 麻醬嚟個大兜亂, 再沈芝麻, 嘩! 好好味喎! 似細個企喺街邊食嗰種, 食完好似唔係幾夠喉呀! 真係估唔到深水埗有間咁得嘅腸炒店, 我又多一個地方落腳喇!
似細個企喺街邊食嗰種, 食完好似唔係幾夠喉呀!

真係估唔到深水埗有間咁得嘅腸炒店, 我又多一個地方落腳喇!
2009-09-03
$7.00 (下午茶)