2018-11-07
依間樓上cafe位於油麻地,裝修設計有心思,好適合同三五知己chill住咁慢慢嘆!今次嗌左1個小食,2個主菜同2杯飲品。-黑松露,煙火腿,芝士多士 ($78)先講左小食先,依個多士令我諗起係泰國7仔食既飛碟!🛸麵包並唔係普通白麵包,而係用竹炭製成!煙火腿同芝士鹹香適中,又冇蓋過黑松露既味道😋不過隔左陣再食,麵包就已經淋左,唔夠香脆,所以記得襯熱食,熱食仲會有拉芝效果架🧀-軟殼蟹肉醬千層麵 ($148)唔好睇佢細細份,其實好飽肚,肉醬份量超足夠,同蕃茄炒製而成,香氣濃郁,真係啖啖都食到肉同蕃茄蓉🍅 至於千層麵無俾肉醬浸到淋哂,一patpat,仲係層層分明!軟殻蟹炸到香口,又唔油膩,係唔錯既👍🏻-烤西班牙豬肋骨 regular ($188)好淋,好淋,真係好淋!豬肋骨既脂肪分佈非常平均,所以肉味特別濃郁。雖然做法並唔複雜,但係醃製方面絕對唔可以馬虎!依舊豬肋骨的肉質細膩嫩滑,肉味濃郁,秘製醬汁做到恰到好處,又唔會蓋過肉味,又提升到肉本身的味道🤤 一切開就骨肉分離,肉厚多汁,表面仲充滿左濃濃既bbq醬香同焦糖香,好食☺️ 旁邊仲配埋炸薯條同蕃薯條🍠🍟,幾有美式風味!-(左) Chiba spe
(右) 熱情果接骨木花茶($56)
Chiba special drink其實係提子梳打再加入多款唔同即水果,飲落唔會死甜,有水果既味道; 花茶有淡淡既清香,食完煎炸野,解膩一流,而且造型特別,打卡唔錯呀
好味指數:7/10
性價比:6/10