2018-10-11 58 浏览
今日難得約左好朋友,一齊去左呢間樓上餐廳食late dinner。我地晏就打去訂位,點知間餐廳都幾full下,要夜晚9點先有位。於是就唯人行下街shopping, hea住等到9點。終於到9點,上到去已經好肚餓,就好快嗌左個豬手同pizza. 仲有2杯手工beer. 我個杯係 passion fruit beer 我朋友個杯係接木花味cider個豬手好好食呀,仲有火表演睇。個pizza都好正 有ham 有 rocket 係上面添

2018-10-10
2018-10-10 81 浏览
已確定的訂位可,只因一個未接不知名電話而無故被取消。真是莫明其妙!訂位時又沒有明文規定。只保障自己有沒有生意,妄顧食客的需要。太欠缺社會道義,唯利是圖。訂位等於無位!不知所謂!

訂位等於無位!不知所謂!
2018-10-05 164 浏览
我平時都不會寫食評但今次真的忍不了希望我不會再寫食評......A.食物1.招牌拼盤千萬不要點芝士不像芝士,鹹的蜜瓜,沒蛋黃的鳥蛋?,沒鵝肝味的鵝肝,淋了的酥皮2.煙三文魚 大啡茹意大利飯正常,不是說好好味,份量少3.軟殻蟹內醬千層面正常,不是說好好味4.黑松露芝士多士整餐最好味5.梳打類飲品ok,可以點6.朱古力奶昔伏,朱古力+水B.坐位被安排坐在一張十二人大枱,強行搭枱,好尷尬總結貴、不好味、份量少
我平時都不會寫食評
但今次真的忍不了
希望我不會再寫食評......

A.食物
1.招牌拼盤
千萬不要點

2.煙三文魚 大啡茹意大利飯
正常,不是說好好味,份量少

3.軟殻蟹內醬千層面

ok,可以點

6.朱古力奶昔
伏,朱古力+水

B.坐位
被安排坐在一張十二人大枱,強行搭枱,好尷尬

總結
貴、不好味、份量少
2018-10-04 1593 浏览
百日偷生一夜閒☺️難得放假同女友夾到Dinner時間當然要帶佢上黎撐下枱腳二人世界啦☺️位於旺角彌敦道既樓上Bar Cafe吃吧Chiba以磚頭同木材為主既設計配合暗淡氣氛既烏絲燈光甚有地下酒莊既感覺望住窗外街邊太多人與車既景象何謂天淵之別為呢個繁忙石屎森林中帶點抒閒寧靜☺️有浪漫抒靜既氣氛伴著亦配合高質素既西餐食材☺️🍴吃吧招牌拼盤上枱後店員將液態乾冰注入盤底後立即冒煙🤩除左精緻之外玩味都幾重😆拼盤有蟹籽牛油果、鵝肝酥、水牛芝士蕃茄、黑魚籽鵪鶉蛋同埋煙三文魚😆雖然份量唔大但都幾多種類🤤做餐前小食一流😋黃金芝士焗原隻波士頓龍蝦波士頓龍蝦大大隻🤩🦐原隻龍蝦用鹹蛋黃同埋芝士等配料一齊焗😆散發出陣陣濃郁香氣之餘🤤口感滑嫩既龍蝦肉配合鹹香既黃金芝士😋Perfect match🤩🦐🧀煙燻西班牙伊比利亞豬扒豬扒經慢煮烹調後👨🏻‍🍳🐷大廚細心切到一塊塊方便客人享用☺️用蓋蓋住上枱以保留煙燻美觀及效果😆豬扒肉質嫩滑Juicy之餘入口鬆軟半溶既口感令人拇指大舉🤪👍🏻配合底層薯蓉同醬汁一齊食更帶出所在精華🤩除左大賣賣相之餘亦保持好滋味🤤Cappuccino用Double espresso做啡底☕️😆濃郁咖啡配合多重香
百日偷生一夜閒☺️

有浪漫抒靜既氣氛伴著
亦配合高質素既西餐食材☺️🍴

上枱後店員將液態乾冰注入盤底後立即冒煙🤩
除左精緻之外玩味都幾重😆
拼盤有蟹籽牛油果、鵝肝酥、水牛芝士蕃茄、
黑魚籽鵪鶉蛋同埋煙三文魚😆

濃郁咖啡配合多重香滑奶泡有著兩重味覺☺️
一流賣相為濃香Cappuccino增添窩心同工藝☺️☕️

2018-10-02
2018-10-04 72 浏览
本身想食德國豬手,但去到已經賣曬喇😭呢度嘅環境都唔錯,有三、四枱人都係慶祝生日🤣#吃吧招牌拼盤 ($132)😋好味指數:(7/10)入面有蟹肉牛油果、鵝肝酥盒、水牛芝士蕃茄、黑魚子鳥蛋同忌廉煙三文魚😝鵝肝酥盒幾脆,入面係一啲鵝肝醬😆忌廉煙三文魚幾開胃😝黑魚子鳥蛋香噴噴😚#煙燻西班牙伊比利亞豬扒 ($188)😋好味指數:(6.5/10)豬扒食落去都算淋,而且有啲黑椒調味,所以食落都ok😆#慢煮甜酒燴和牛面頰 ($188)😋好味指數:(7.5/10)有小小嘅甜酒味😳和牛面頰食落去好軟淋,仲有啲牛根添🤤下面有啲薯蓉,撈埋啲汁幾香😗#曲奇朱古力奶昔 ($65)😋好味指數:(7.5/10)呢個賣相好靚😆上面有啲爆谷🤣飲落去又唔算好甜,而一邊飲一邊食爆谷又幾過癮😎#炭燒榛子朱古力 ($56)😋好味指數:(7/10)榛子味都幾香,上面有啲彩虹碎碎同cream😙

#吃吧招牌拼盤 ($132)
😋好味指數:(7/10)

#煙燻西班牙伊比利亞豬扒 ($188)
😋好味指數:(6.5/10)
豬扒食落去都算淋,而且有啲黑椒調味,所以食落都ok😆

#慢煮甜酒燴和牛面頰 ($188)
😋好味指數:(7.5/10)

#曲奇朱古力奶昔 ($65)
😋好味指數:(7.5/10)

#炭燒榛子朱古力 ($56)
😋好味指數:(7/10)
榛子味都幾香,上面有啲彩虹碎碎同cream😙
用餐优惠
試食活動
2018-10-03 85 浏览
星期六要搵間適合聚會又唔會太嘈,食物吸引不普通,價錢又合理的餐廳,呢間係不二之選!有朋友被飲品的特別容器吸引著,但有朋友就被花瓶裝的果茶嚇親🤣。我打開餐牌見到有手工啤,仲要係心愛的番石榴味😍😍決定一試!果味有,不會很甜,酒精濃度5%,唔飲得都可以飲到,不錯。食物中拼盆及豬手最有玩味,但拼盆就好睇但不是我杯茶,因有鵝肝及鵪鶉蛋!海鮮飯偏細份,薄餅正常,蜆就大家都讚個汁好惹味。總括來說,呢間cafe係可以encore再黎的,我會想再食豬手同試其他食物😋😋😋

• 手工啤
招牌拼盤🍱 $132拼盤包括5款小食(蟹肉牛油果🦀、鵝肝酥盒🦆、水牛芝士蕃茄🧀🍅、黑魚子鳥蛋🐥、忌簾煙三文魚🐠),上台時店員還會用乾冰製造煙霧效果🌬🌫,一定要相機食先😂😂 西班牙魷魚海鮮炒飯🦑🍛 $188完整一條魷魚入饌製作西班牙炒飯🍛,完全無偷工減料,魷魚亦非常爽口😃,不會太韌,值得一讚👏🏻慢煮甜酒燴和牛面頰🐮😙$188店員推介我們點了和牛面頰,牛嘅面珠dum在其他餐廳確實比較少見😛,第一次試,牛面珠好滑🤤,另外加入左甜酒烹煮🍷,甜甜的更加帶出左牛面頰的味道,牛面頰大約有4-5塊,另外有薯蓉在底🥔,份量也不少曲奇朱古力奶昔 $🍫🥛65 及 熱情果薄荷香橙梳打🍹 $58曲奇朱古力奶昔用了一個像是椰子蓋🥥的器皿盛載,飲品份量需不多,飲品入面有一些oreo🍩及爆谷場🍿更場昇;熱情果薄荷香橙梳打🍹則有半個熱情果在飲品頂,非常足料😼
招牌拼盤🍱 $132

西班牙魷魚海鮮炒飯🦑🍛 $188

慢煮甜酒燴和牛面頰🐮😙$188

2018-09-26 49 浏览
Saw so many great reviews both on Instagram and Openrice but it turned out to be a pretty disappointing meal...The lasagna here’s definitely not the most appetising... especially with the collapsed topped with those tiny veggies. As for the taste, the soft shell crab wasn’t as crispy as expected and the lasagna was way too watery. Couldn’t even finish it. The pork chops were pretty tender yet a bit tasteless. The mashed potato at the bottom tasted ok.I love the presentation of this drink and it

I love the presentation of this drink and it tasted pretty decent too.

hkfoodtour’s official verdict: Needa work on the quality of their food rather than just focusing on the presentation I guess (?)
2018-09-26 59 浏览
< 樓上cafe食Iberico Pork 🐷 >自從西洋菜街冇哂啲大媽載歌載舞後我都番多左黎旺角/油麻地食野😂 呢間吃吧已經係第3次黎 就黎叫哂成個menu啲野💁🏻‍♀️-Smoked Iberico Pork ($188)豬扒好多肉汁 肉質都幾嫩滑跟埋支豬骨咁上 幾有睇頭👌🏻下底個薯蓉都做得ok 如多啲配菜會較好-軟殼蟹肉醬千層麵 ($148)食落份量比想像中大隻軟殼蟹算係炸得脆卜卜 lasagna整到好淋但好cheesyP.S. 建議上菜時唔好擺嗰幾條alfalfa喺面🧐-熱情果接骨木花茶 ($56)見個個都叫就試下佢用花樽上又真係幾特別!飲落少少甜又夠refreshing 唔錯!P.S.另一surprise係呢度有唔少craft beer揀!有啲仲係香港製造架😙
< 樓上cafe食Iberico Pork 🐷 >
自從西洋菜街冇哂啲大媽載歌載舞後
我都番多左黎旺角/油麻地食野😂
呢間吃吧已經係第3次黎 就黎叫哂成個menu啲野💁🏻‍♀️
Smoked Iberico Pork ($188)

豬扒好多肉汁 肉質都幾嫩滑
跟埋支豬骨咁上 幾有睇頭👌🏻
下底個薯蓉都做得ok 如多啲配菜會較好
軟殼蟹肉醬千層麵 ($148)

食落份量比想像中大
隻軟殼蟹算係炸得脆卜卜
lasagna整到好淋但好cheesy

P.S. 建議上菜時唔好擺嗰幾條alfalfa喺面🧐
熱情果接骨木花茶 ($56)

見個個都叫就試下佢
用花樽上又真係幾特別!
飲落少少甜又夠refreshing 唔錯!

1K
2018-09-23 1514 浏览
旺角樓上cafe不少,質素有少許參差,有啲裝潢可以,食物又唔得;到食物可以,價錢又貴;咁眾多試過嘅cafe嘅中,以呢間吃吧質素幾平均,加上名字易記,已到訪過幾次。餐廳位於僑建大廈,位置唔算好多,晚市生意唔錯,所以我地好多次都係坐面壁嘅高枱高櫈位。裝潢係一般樓上cafe格局,晚上燈光稍暗,比較幸運,當晚唔算好嘈,適合小聚餐牌供應沙律、小食、薄餅、意粉、飯、扒類,連豬手都有,以樓上cafe黎講款式都算多,拍得住西餐廳,一律單點,人均消費約二百零蚊。黑松露、煙火腿、芝士多士 $78參考過網上圖片,見多士幾吸引。輕輕烘過嘅竹炭麵包加上煙火腿、黑松露製作,可能怕芝士多會飽滯,所以唔算澎湃。麵包薄身,餡料熱辣,令包身偏軟。黑松露味道低調,配合煙火腿都幾香,中規中矩。軟殼蟹肉醬千層麵 $148軟殼蟹即炸脆身,唔會有太重油份。千層麵叠到高高,份量不少,一層肉醬一層麵,唔會太酸,略嫌麵煮得偏腍一點。相料而言,我都係比較鐘意上次食過嘅辣蕃茄汁海鮮意粉。德國鹹豬手 $228鹹豬手上枱時,店員仲會點火,搞搞gimmick,相機食先後店員就幫我地將豬手分體,味道唔錯架豬手外皮非常硬脆,炸得乾身唔油膩,肉質嫩腍唔
黑松露、煙火腿、芝士多士 $78
黑松露、煙火腿、芝士多士
軟殼蟹肉醬千層麵 $148
相料而言,我都係比較鐘意上次食過嘅辣蕃茄汁海鮮意粉。
軟殼蟹肉醬千層麵
德國鹹豬手 $228
德國鹹豬手
豬手外皮非常硬脆,炸得乾身唔油膩,肉質嫩腍
唔會攝牙罅,鹹香惹味,配少少酸椰菜更好。
德國鹹豬手
鐵盤上仲有德國腸同薯蓉,薯蓉幼滑,比較可惜係德國腸彷彿白烚一般。
飲料值得一讚,賣相花心思,事後都有唔少朋友問及,特別係呢個古色古香嘅水蜜桃荔枝紅茶($56),升價十倍,份量唔多,好有延禧感覺(電視成精)。另一杯係曲奇朱古力奶昔($65)造型特別,用個椰殼裝滿朱古力奶昔,鋪上爆谷、oreo,有少少沙冰口感,唔會太甜
水蜜桃荔枝紅茶
水蜜桃荔枝紅茶
曲奇朱古力奶昔
2018-09-18
曲奇朱古力奶昔
2018-09-23 52 浏览
相信唔少人都上過呢到食飯今次我就第一次上黎,基本上都幾好食嘅~三文魚沙律配匀草汁,汁偏少,只係食到普通嘅三文魚味。覺得唔係好夠菜食又叫咗個沙律,有趣係用罐裝住,菜夠新鮮,沙律汁同煙肉碎都幾多,仲有隻溫泉蛋,不過食食下隻蛋就融咗成為汁嘅一部分,令到麵包糠淋晒~到主菜啦,香煎盲槽魚都唔錯,魚皮少少脆同帶少少黑椒香,魚肉幾滑。另外就係慢煮黃油雞,有半隻雞仔,雞脾肉幾滑幾香,不過雞胸個邊就鞋咗少少。兩款主菜都算好食,仲配埋薯蓉,不過牛油味太重,係滑但無薯味。價錢黎講都算偏貴,兩個人4樣分量感覺上偏少,無飲野都成550蚊左右。野食方面比較濃味,雖然無催埋單,但訂檯個時話得1.5hrs 食,感覺上有d趕。 所以都係覺得爭少少。
相信唔少人都上過呢到食飯
今次我就第一次上黎,基本上都幾好食嘅~

三文魚沙律配匀草汁,汁偏少,只係食到普通嘅三文魚味。

• 香煎上級盲槽魚柳
9月有個好姐妹生日,約了17號吃生日飯,剛好颱風山竹離開香港的第二日,滿城都是碎玻璃和樹木殘枝。但亦無阻我們一行四人來用餐!事前用openrice訂位及確認有開門既情況下終於到達吃吧!位於旺角地理位置方便到達,店環境不錯,而燈光昏暗了些,當日店員很好地把我們安排在靠窗的大枱!坐得舒適不過!餐點方面,價錢於旺角附近的樓上cafe而言,稍貴了些,但食物質素不錯!所以是值得的。和牛面頰煮得很軟,吃起來無渣,口感很好但牛味略嫌不濃多士很很很脆!是今餐最愛呢!內有火腿豬味突出,芝士令多士口感更有層次,熱辣辣上菜後超快吃光 而後面那杯荔枝梳打,針筒裡有糖漿,漂亮是漂亮,飲用而言不方便呢,味道是普通吧軟殼蟹千層面,面是煮得軟身濕的那種,不是焗的,味道不錯,口感則不是人人都喜歡,而蟹脆,蟹肉味道濃,只是一個菜式只有一小隻不夠喉呢後面又點了大啡菇三文魚意大利飯,亦是正常發揮的,愛菇人士不妨試試!最後一提,服務方面我給100分~因為店員由安排位子,到要為朋友慶生吃蛋糕,都主動為我們提供很好的服務,包括給我們小叉子,碟,蠟燭甚至打火機都準備好,提供給我們!令我感到非常窩心呢!

但亦無阻我們一行四人來用餐!

和牛面頰

和牛面頰煮得很軟,吃起來無渣,口感很好但牛味略嫌不濃

火腿黑松露芝士多士

軟殼蟹千層麵

2018-09-17
庆祝纪念
生日
軟殼蟹千層麵
2018-09-17 103 浏览
旺角高質樓上西餐廳👍🏼黎慶祝生日或聚會都吾錯。Btw店主服務態度好.吃吧招牌拼盤(蟹肉牛油果,鵝肝酥盒,水牛芝士蕃茄,黑魚子鳥蛋,忌廉煙三文魚)$132有乾冰加強視覺效果🤤👏🏻份而較少,不過都幾有心思的🙈.煙燻西班牙伊比利亞豬扒 $188肉質夠腍,好juicy ! 味道仲調得好好🤤有埋薯蓉更加正!👍🏼呢道菜必食呢!.黃金芝士焗原隻波士頓龍蝦 $218龍蝦算大隻👍🏼新鮮爽口,個意粉都吾錯。.CHIBA'S Special Home Made Soda $65好多鮮果,味道調得剛好😋荔枝烏龍花茶 $46有荔枝香味,烏龍茶味吾錯,不過大杯啲會更好。

旺角高質樓上西餐廳👍🏼黎慶祝生日或聚會都吾錯。
Btw店主服務態度好

有乾冰加強視覺效果🤤👏🏻份而較少,不過都幾有心思的🙈
煙燻西班牙伊比利亞豬扒 $188

黃金芝士焗原隻波士頓龍蝦 $218

龍蝦算大隻👍🏼新鮮爽口,個意粉都吾錯。

好多鮮果,味道調得剛好😋
荔枝烏龍花茶 $46
有荔枝香味,烏龍茶味吾錯,不過大杯啲會更好。
2018-09-16 84 浏览
朋友間小小的gathering我地揀左呢間而且起地點方便既旺角內裡光線比較暗, 好似有浪漫的感覺由於我同其中一位先到既關係我地叫住一碟藍芝士焗鴛鴦薯條食住先我諗橙色既應該係番薯...小弟見識少,比較少見可惜唔係咁熱, 口感差D另外我地叫左一杯荔枝石榴梳打同一杯青檸青蘋果梳打好有趣, 支針筒其實係糖水所以可以比我地控制甜度對於我地呢健康人士就非常之咁適合當遲到果位朋友都黎到之後就叫main course 喇首先我地叫左regular 的烤西班牙豬肋骨豬肋骨肉質比平時食既霖而且醬汁香濃惹味我覺得比平時其他餐廳食既好食同特別但呢碟既薯條就比較香脆, 比剛才叫果碟更好之後叫左碟芝士白酒海蜆海蜆粒粒都好大隻而家又冇沙加埋配白酒芝士汁吃好特別又好似而且食落又唔覺得肥膩再黎一碟黑松露什菌闊條面性格比十足, 好多菇菇黑松露味道都好濃 配埋闊條面好配合呢餐晚餐非常豐富, 又好食, 遲D一定會再黎
朋友間小小的gathering我地揀左呢間

而且起地點方便既旺角
內裡光線比較暗, 好似有浪漫的感覺

由於我同其中一位先到既關係
我地叫住一碟藍芝士焗鴛鴦薯條食住先

我諗橙色既應該係番薯...小弟見識少,比較少見
可惜唔係咁熱, 口感差D
另外我地叫左一杯荔枝石榴梳打
同一杯青檸青蘋果梳打

好有趣, 支針筒其實係糖水
所以可以比我地控制甜度
對於我地呢健康人士就非常之咁適合
當遲到果位朋友都黎到之後
就叫main course 喇
首先我地叫左regular 的烤西班牙豬肋骨

豬肋骨肉質比平時食既霖而且醬汁香濃惹味
我覺得比平時其他餐廳食既好食同特別
但呢碟既薯條就比較香脆, 比剛才叫果碟更好
之後叫左碟芝士白酒海蜆

海蜆粒粒都好大隻而家又冇沙加埋配白酒芝士汁吃好特別又好似
而且食落又唔覺得肥膩
再黎一碟黑松露什菌闊條面

性格比十足, 好多菇菇
黑松露味道都好濃 配埋闊條面好配合
呢餐晚餐非常豐富, 又好食, 遲D一定會再黎
2018-09-15
2018-09-16 68 浏览
🎏慢煮甜酒燴和牛面頰 $188好少會有得食嘅和牛面頰牛面頰煮得夠淋好入味.🎏香煎上級盲槽魚柳 ($168)每日街市新鮮買番黎嘅皮煎得香脆魚肉好嫩滑.🎏西班牙雞中翼($78)西班牙sauce好似茄汁咁再好少好少的辣仲有沙律醬可以點雞翼炸得好香脆但入面d肉就冇味要靠點sauce.🎏熱情果簿荷香橙梳打 ($58)簿荷味好重🤤加埋熱情果酸酸地好開胃.🎏Meow Lychee($64)手工啤酒黎架淡淡的荔枝味酒精濃度都幾高下架有成5%🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏吃吧 (旺角)旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室

🎏慢煮甜酒燴和牛面頰 $188

好少會有得食嘅和牛面頰
牛面頰煮得夠淋
好入味
🎏香煎上級盲槽魚柳 ($168)

每日街市新鮮買番黎嘅
皮煎得香脆
魚肉好嫩滑
🎏西班牙雞中翼($78)

西班牙sauce好似茄汁咁再好少好少的辣
仲有沙律醬可以點
雞翼炸得好香脆
但入面d肉就冇味要靠點sauce
🎏熱情果簿荷香橙梳打 ($58)
簿荷味好重🤤
加埋熱情果酸酸地
好開胃
🎏Meow Lychee($64)
手工啤酒黎架
淡淡的荔枝味