2020-01-01 121 浏览
油麻地旺角區食嚟食去都係嗰啲野,最近張梁見到有一間樓上cafe,裝修得幾靚,燈光昏暗似一間酒吧,啱晒一大班朋友一齊去試下手工啤酒,摸下酒杯底傾下計🍻不過今次就得張梁去,靜靜地拍下拖試吓新嘢食~張梁點餐👦🏻🧒🏻1)$148 《軟殼蟹肉醬千層麵》評分(10分滿分):8⃣食評💬:張梁當日食嘅肉醬餡轉咗做菠菜三文魚餡,有層次感,清新健康👍🏻再加一隻細嘅炸軟殼蟹放咗係千層麵上面,炸得好酥,撈埋嚟食幾夾~2)$168 《香煎上級盲槽魚柳》評分(10分滿分):8⃣食評💬:有兩塊又大又厚嘅魚柳🐟煎得脆身同juicy,魚柳下面仲有薯蓉墊底,幾好食~3)$62 《手工啤酒》評分(10分滿分):8⃣食評💬:VOL 4%,成支燈粉紅色有淡淡嘅西柚味,甜甜哋好易入口!4)$56 《班蘭朱古力》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:有啲棉花糖喺面好靚,估佢唔到班蘭味又勁重🤣最估唔到係原來班蘭同朱古力都幾襯~不過甜左少少,但都好飲!5)$78 《黑松露。煙火腿。芝士多士》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:可以拉絲,黑松露味好重,煙火腿都好足料~黑炆炆咁都幾特別😆食完一舊接一舊都唔會覺得好漏吃吧 (旺角)📍旺角彌敦道566-568號僑

張梁點餐👦🏻🧒🏻

吃吧 (旺角)📍
旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室
👉🏼港鐵油麻地A2出口行2分鐘👈🏼
👉🏼逢星期二休息👈🏼
🥈由頭拉絲拉到尾既芝士煲仔藍青口😋.呢個白酒芝士藍青口真係非常之邪惡啲芝士由頭拉到落尾😍😍😍用煲仔裝可以容易啲keep 住個溫度,蒜蓉包外脆內軟點埋啲半溶既芝士🤤可唔可以比多個包我🙈.講下啲嘢飲先😍😍😍Chiba Special Soda 入面有好多生果,酸酸甜甜咁好醒胃🤤曲奇奶昔用椰子殼🥥裝打卡專用既😆似甜品多過野飲,差不多食完先再叫就最prefect 喇😋.主菜大啡菇露筍軟飯,好細心咁切碎晒啲露筍混入左啲飯到,比一般旁邊做伴碟好,真正融入左去個飯到👏🏻👏🏻唔駛點咬岩晒老人家我😝飯個質感可以再硬反少少有啲質感🙈煙燻豬排既煙燻味十分之香,唔會話一開蓋就即散、入口仲保留到好香既煙燻味🥰如果可以更滑就好喇🤣🤣
🥈由頭拉絲拉到尾既芝士煲仔藍青口😋
2019-12-27 120 浏览
芝士白酒煮藍青口用上瓦煲成件事完美演繹中西合璧.藍青口出名青口肉細粒但青口肉嫩滑又鮮甜,加上店內係白酒外再加左芝士令白酒同藍青口海鮮味更濃郁,入口creamy.內裏仲有好多洋蔥粒帶起多份甜味減低白酒既酒澀味.最後用上餅乾捧沾上青口芝士白酒汁既精華無得輸!慢煮甜酒燴和牛面頰$188既價錢食到兩大塊牛面頰真係好抵食.牛面頰燴得十分入味,牛面頰質感好嫩滑又夠軟腍而且油脂香而不膩.入口帶少少嚼勁全來自牛面頰既骨膠原.西班牙海鮮飯海鮮配料食落真係大海鮮鮮味唔會係雪藏味.蕃茄忌廉底用上既蕃茄好鮮甜,意大利飯吸晒海鮮同蕃茄味.意大利飯煮得夠腍得黎帶煙韌感.水蜜桃荔枝茶第一眼即刻嘩左出黎🤩用左花瓶既concept,花瓶都係用左中國風既青花瓷.唔打卡都對唔住自己.荔枝茶入口清甜帶少少水蜜桃香入口荔枝味會重d.紫薯朱古力好重紫薯味,上層棉花糖微微燒過更香.朱古力夠濃郁打左泡更香滑.

• 慢煮甜酒燴和牛面頰
  • 芝士白酒煮藍青口
2019-12-21 144 浏览
脆皮豬手有簡單而隆重既點火儀式,一整天既煩惱都冇曬點完火店員會幫手切埋,豬手跟埋一條腸同一球薯蓉,條腸不得不提一切會爆汁好juicy 不過個豬手皮唔太脆 可以脆多啲跟住叫左個辣番茄海鮮意大利粉,海鮮好足料,個辣番茄汁比我想像中辣,但係夾埋番茄酸酸地係好食嘅!叫咗兩杯嘢飲一杯朱古力沙冰一杯接骨木百香果茶個賣相好有驚喜

脆皮豬手有簡單而隆重既點火儀式,一整天既煩惱都冇曬
叫咗兩杯嘢飲一杯朱古力沙冰一杯接骨木百香果茶個賣相好有驚喜
2019-12-17 90 浏览
今晚行開旺角,去試咗間餐廳位置十分方便,佢喺旺角同油麻地中間,餐廳位置就喺彌敦道,好易搵。/佢哋每款飲品都好特別,裝飾得好靚,好飲之餘又好適合影相。我哋叫咗一杯Chiba’s special home made soda, soda成杯都係生果,清甜又健康! 另外叫咗杯水蜜桃荔枝茶,呢杯係用花樽裝住,好古典好靚!/小食我哋叫咗蜜糖咖喱脆雞,係用點心籠裝住,好特別,炸雞好脆好香口,呢款小食誠意推介!主菜叫咗兩款,第一款叫咗軟殼蟹三文魚千層麵,超級絕對好味😍千層麵有好濃嘅三文魚味,配上炸軟殼蟹味道一流!下次絕對會食多次!另外叫咗德國鹹豬手,一開始鹹豬手係會着火㗎!皮脆肉滑!食完大滿足!/另外餐廳環境好闊落,坐得好舒服,係食飯嘅好去處!
另外餐廳環境好闊落,坐得好舒服,係食飯嘅好去處!
又一良心餐廳,好味兼食得安心樓上cafe平日收工後和女友吃晚餐,選擇了一家位於旺角的樓上cafe,支持一下良心企業。電梯門一打開,就看到兩家餐廳,左邊的一家,就是今日我們想去的餐廳chiba。此鋪人流實在頗多,不過還有一些空位;餐廳內部不算太大,不過還是有一定空間感,有格調的燈光環境,大片的落地玻璃,清楚的看見彌敦道大街,整體感覺有格調舒適,二人坐在落地玻璃前,感覺很適合兩人談談心。吃吧招牌併盤 ($118) China's Signature Platter (HKD118) 雜錦酥盒,蘋果肝醬,三文魚莎莎,蟹肉牛油果, 煙火腿蜜瓜各有特色,值得大家一試!軟殼蟹肉醬千層麵 ($148) Beef Lasagna w/ Soft Shell Crab (HKD148) 當日材料作了改動,波菜取代了肉醬。芝士,這款千層口感算煙韌彈牙,醬汁也足夠,惟最內部的層次感不夠分明,整體不錯,但未至頂級。慢煮甜酒燴和牛面頰 ($188) Slow Cooked Wagyu Beef Cheek (HKD188) 餐牌上主打的菜式,牛面頰堆得像座山,堆疊得高高的,牛肉其實只是在外面的一層,中間是飯;牛
又一良心餐廳,好味兼食得安心樓上cafe

吃吧招牌併盤

慢煮甜酒燴和牛面頰

餐牌上主打的菜式,牛面頰堆得像座山,堆疊得高高的,牛肉其實只是在外面的一層,中間是飯;牛面頰,肉味十足,不會太肥,但不夠腍,不過醬汁惹味,挽回了不夠腍的不足!

Kwak ($75)
Kwak

送來有一陣小麥味,又夠哂氣,清新啤感覺清甜,更突顯小麥味。

班蘭鮮奶咖啡 ($58) Pandan Latte (HKD58)
班蘭鮮奶咖啡

加了班蘭的咖啡更見香味,不過香味未算太濃烈 未有蓋過咖啡的香味,咖啡豆品質也不錯,配合 香港的鮮奶,整體口感香滑醒神。

餐廳三款食品質素均好,小店又有優惠,晚上八時半後酒類又買一送一,食得好味又食得安心,何不一去再去,難怪人流不斷!!
2019-12-12
吃吧招牌併盤
慢煮甜酒燴和牛面頰
Kwak
班蘭鮮奶咖啡
2019-12-12 95 浏览
見到呢間評語唔錯 訂坐又免加一 就黎試下啦本身book左7點3 但係早到左都可以 餐廳唔會太迫 同隔離都有適當嘅空間 落地玻璃望住彌敦道 幾岩情侶朋友黎傾下計 一個主餐牌同手工啤餐牌 手工啤餐牌有仔細介紹唔同味道既手工啤 幾好👍🏼我地叫左兩個小食同一個主食 👇🏼👇🏼👇🏼榛子朱古力- 正常味道 不過個人覺得太甜藍芝士薯條- 份量好多 幾鐘意兩種薯條都食到 芝士再多d仲好小食拼盤- 性價比幾高 咩都可以試下 略個皮凍左 露荀、煙三文魚意大利隻- 賣相唔錯 risotto煮得幾好 係食到最後有d鹹埋單$400免加一 價錢合理 岩曬同朋友黎傾下計
見到呢間評語唔錯 訂坐又免加一 就黎試下啦

本身book左7點3 但係早到左都可以

我地叫左兩個小食同一個主食 👇🏼👇🏼👇🏼

榛子朱古力- 正常味道 不過個人覺得太甜

小食拼盤- 性價比幾高 咩都可以試下 略個皮凍左

埋單$400免加一 價錢合理 岩曬同朋友黎傾下計

2019-12-02 53 浏览
今次小編想推介嘅係旺角鬧市中嘅一間樓上西餐 店員服務很好 💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️ 特意向我哋推介店內美食 又安排咗個比較隱蔽嘅位置 氣氛幾好 好適合情侶黎試下😏主菜試咗甜酒燴和牛面頰 同海鮮飯第一次試牛面頰呢個部位 肉質腍軟 有入口即溶嘅感覺 配合薯蓉一齊食 配搭得非常好🥰 略有挑剔是小編不太喜愛肥膩 另外仲試咗海鮮飯 海鮮包括 帶子 蝦 魷魚 種類都幾豐富 不過飯口感偏濕 推薦比鍾意食海鮮嘅朋友試下小編最喜歡嘅係小食 💕黑松露 煙火腿 芝士多士 有濃厚嘅黑松露味 配合邪惡嘅芝士拉絲 切片菇 火腿 味道一流😍😍甜品揀返之前試過 印象比較深刻嘅係曲奇朱古力奶昔 朱古力奶昔上加咗雪糕冰 仲有焦糖爆谷同迷你oreo 口感好正 😋😋

2019-11-30
  • 曲奇朱古力奶昔
  • 黑松露,煙火腿,芝士多士
男人~吃吧吃吧不是罪~放工唔知食咩好🤔,打開open rice ,隨意打個「吃」字,原來真係有叫做《吃吧》嘅西餐廳😦帶埋女朋友好快就去到樓下,雖然大堂感觀一般,但上到去完全係另一番景象😯餐廳擺設看得出來放過心絲,坐在角落的高枱,望住白色磚牆,旁邊放住不同擺設,感覺「面壁」都唔係一件壞事😂一打開餐牌,立刻被 牛面頰 三個字吸引住,點了 墨西哥烤雞餅🐔,慢煮甜酒燴和牛面頰🐂,煙三文魚沙律配芥末汁🐟,荔枝石榴梳打🍹,曲奇朱古力奶昔🍫🥤,好一頓豐盛晚餐😍首先煙三文魚唔太咸,開胃醒神。之後和牛文頰十分入味,好冧,牛肉汁配上薯蓉,十分出色☺️,最後墨西哥烤雞餅配合開胃嘅sour cream ,食極都想繼續🤤,作為一個豐盛嘅晚餐🥰以奶昔或梳打做結尾,都係天衣無縫😜,唔係講笑,來《吃吧》,性價比相當高,環境氣氛都唔錯,地點亦十分方便,值得大家一試👍🏻
男人~吃吧吃吧不是罪~

• 慢煮甜酒燴和牛面頰
  • 墨西哥烤雞餅
2019-11-14 44 浏览
呢間旺角樓上cafe開咗好耐喇~食物依然保持水準,仲會推出新品✨欣賞同支持佢哋💪🏻.黑松露煙火腿芝士多士 $78多士烘得好脆!夾有好多芝士同黑松露!好食呀🤤聽講係呢度嘅招牌菜之一👍🏻.辣蕃茄汁海鮮意粉 $138估唔到咁大碟咁吹足料!😍一見到就有驚喜!有好多唔同嘅海鮮,夠新鮮👍🏻蕃茄汁嘅味道可以👌🏻意粉軟硬度適中~抵食🤩.慢煮甜酒燴和牛面頰 $188舊牛好厚身呀,肉質軟腍,好似牛腩咁🤣好味道🤤薯容又正!合理好合理👍🏻.CHIBA'S Special Home Made Soda $65呢杯係招牌飲品之一✨有好多款新鮮生果呀!😍又好飲!好高質❤️而且大杯呀,兩個人share都ok~.炭燒榛子朱古力 $56上面有好多棉花糖,幾可愛💕我個人覺得甜咗少少同埋價錢較貴🙈

黑松露煙火腿芝士多士 $78

辣蕃茄汁海鮮意粉 $138

慢煮甜酒燴和牛面頰 $188

舊牛好厚身呀,肉質軟腍,好似牛腩咁🤣
好味道🤤薯容又正!合理好合理👍🏻

炭燒榛子朱古力 $56

上面有好多棉花糖,幾可愛💕我個人覺得甜咗少少同埋價錢較貴🙈
幾年前嚟過一次,飲咗支手工啤酒,chill下~不過唔記得咗當時叫咩口味,呢間有超級多款特別嘅啤酒!今晚再光臨,因為特別掛住呢間啲手工啤酒🍻之前喺其他酒吧飲過椰子cocktail, 好清甜好易入口,見到呢間有椰子手工啤酒,爭紮咗一陣,都係揀咗椰子味(VS 蘋果味)Mongozo ($62)唔係就咁對支啤酒,而係倒落個碗到飲,另有一番滋味!椰子味甜甜地,真係幾易入口,似係有汽嘅椰汁咁,而且只係得3.6%酒精,比平時5%酒精啤酒更少~同伴叫咗支Kwak ($75), 係最貴嘅一支。溫和嘅果味,配鳥結糖嘅香甜,後味仲有淡淡嘅甘草糖香同焦糖香蕉嘅芬芳。一次過飲到咁多種食物嘅味道,都唔算難入口,但飲到底都幾苦澀。呢支酒精有8.4%,都咪話唔會有酒意~前菜本身想食白酒煮蜆,但菜單變咗做青口($84)用芝士煮,再加咗啲配料,幾和味,前菜都飽肚!主菜食咗2個,一飯一麵,都係好有飽肚感嘅😹西班牙海鮮飯($188),有好多海鮮包括青口(又係青口😑)、魷魚、蝦、帶子、帆立貝......飯嘅醬汁比較多,較濕潤。另外叫咗軟殼蟹千層麵($148)為咗食軟殼蟹🤤 好香脆可口千層麵唔會太咸,撈埋啲牛肉粒,酸酸甜甜咸咸咁
幾年前嚟過一次,飲咗支手工啤酒,chill下~
不過唔記得咗當時叫咩口味,呢間有超級多款特別嘅啤酒!

今晚再光臨,因為特別掛住呢間啲手工啤酒🍻

同伴叫咗支Kwak ($75), 係最貴嘅一支。

主菜食咗2個,一飯一麵,都係好有飽肚感嘅😹

另外叫咗軟殼蟹千層麵($148)
為咗食軟殼蟹🤤 好香脆可口
千層麵唔會太咸,撈埋啲牛肉粒,酸酸甜甜咸咸咁

為咗飲盡特色手工啤酒,會再去!
  • 手工啤酒
2019-09-30 274 浏览
之前一直想試呢間餐廳,有一次上到嚟冇位,所以大家去之前記住book定枱喇。今次我都做好準備喺openrice book定位先,仲有asia miles送添!我哋叫咗三樣嘢同兩杯嘢飲,for兩個女仔其實都好飽好飽唔係好食得晒。蟹肉牛油果沙律配墨西哥粟米片 $96 佢嘅nachos唔係一般食開嘅nachos,佢係用粟米片整成咗一個碗同dome shaped嘅蓋,入面放咗牛油果同蟹肉,襯埋sour cream就一流,好開胃嘅starter.墨西哥烤雞餅 $86睇中文唔知係乜,其實就係Quesadilles, 入面啖啖芝士同雞肉, 點埋sour cream又係好滿足,但味道就有少少同個沙律一樣味😂溫泉蛋煙肉芝士寬條麵 $92食到呢道菜基本上已經好飽,但我哋最後食下食下都幾乎食晒,寬條麵嘅carbonara都比較少食到,味道唔錯,不過我自己就鍾意食幼麵多啲。🍹Chiba's special homemade soda $65究竟呢杯特飲有幾把炮要賣到咁貴?經店員解釋完,果然知道佢價值所在,無他,都係賣gimmick同靚,打卡首選。飲品上枱時係冇果汁喺入面,只係有啲好靚嘅提子,火龍果同蘋果球體粒粒

蟹肉牛油果沙律配墨西哥粟米片 $96
墨西哥烤雞餅 $86
溫泉蛋煙肉芝士寬條麵 $92
究竟呢杯特飲有幾把炮要賣到咁貴?經店員解釋完,果然知道佢價值所在,無他,都係賣gimmick同靚,打卡首選。飲品上枱時係冇果汁喺入面,只係有啲好靚嘅提子,火龍果同蘋果球體粒粒,然後店員用低溫壓縮樽「唧」啲提子蘋果汁入隻杯度,好特別同吸睛👀👀
🍹青檸青蘋果梳打 $48
朋友驚呢杯嘢太甜,但佢嘅設計係將啲糖漿放咗入枝針筒插喺杯飲品度,你自己鍾意幾甜就加幾多,完全可以customize返自己鐘意嘅甜度。
2019-09-15 248 浏览
「🐱🐶Cafe & Restaurant,📍Chiba 吃吧」.好開心早排姐姐同哥哥仔💏揸手紀念日,姐姐不嬲對🍴西餐情有獨鍾,於是佢哋去咗📍旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室間「Chiba吃吧」度過浪漫時刻❤️.餐廳位於樓上鋪,最好事前Book定檯,揀好個時間咁就萬無一失。餐廳裝潢簡約平實,唔算太多花巧嘢,反而我哋比佢哋對食材配搭&味道嘅執著深表欣賞😋.🥨前菜🧀🍶芝士白酒煮海蜆($84)- 啲蜆好鮮甜而且洗得都幾乾淨,食落口無沙,抵讚👍🏻芝士味未算好濃,但淡淡哋反而無搶走蜆嘅鮮味,平衡得啱啱好😋.🥨主菜🍖烤西班牙豬肋骨-Regular ($188)- 個Rib肉質烤得好鮮嫩😃配合埋個燒汁,惹味🤤🦑西班牙魷魚海鮮飯($188)- 呢個係我哋是日推介👍🏻成隻🦑魷魚有手掌咁大,而且厚肉彈牙🤤心心眼指數爆登🌟.想盡慶當然唔少得要🍺Beer Beer 佢喇😽🍻威士忌味手工蘋果酒Whiskey Cider($64)- 姐姐大愛🥃威士忌😻呢款蘋果酒飲完一啖有淡淡蘋果味後,威士忌香氣有後勁,餘韻好足~🍻Kwak($75)- 呢款口感略苦,而且後味Feel到有淡淡嘅甘草香,比較啱有經歷嘅男士飲🤓.
🥨前菜
🥨主菜
想盡慶當然唔少得要🍺Beer Beer 佢喇😽
總結
評分:8/10
番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟
呢餐好滿足🎊🎊
2019-07-20 380 浏览
晚上九點幾同友人去食吃吧, 其實係比個名吸引左入去一黎就上左軟殼蟹肉醬千層麵, 隻蟹都有手掌咁大, 非常香脆, 沒麥因為炸而多油既感覺。麵呢正正常常, 如果自己一個人食哂一碟都會幾飽下。澳洲肉眼扒配蘆筍, 5成熟夠juicy, 食到最後有個部分有少少韌, 整體都ok。芝士白酒煮海蜆好得意, 係用煲仔飯個煲上! 個芝士同白酒非常夾, 呢個好岩芝士控, 卷住粒好肥美既蜆, 食完一粒又一粒。蜆夠大粒, 包係芝士入面食都會爆汁, 一咬時成陣酒味攻埋上你個鼻。即使再食, 呢個都係必食菜式。最後是但點左個甜品曲奇朱古力奶昔, 用椰子殼上賣相十分吸引。呢個, 一定要試試佢, 原本以為食完千層麵再食呢個甜品好heavy, 本身都唔好太甜既野, 相反呢個唔係好甜既甜品! 一路飲佢溶左個D奶昔, 一路食上面舊雪糕冰, 一大享受。Chi Ba既食具都非常用心, 味道有特色, 一個字, 好味呀。芝士蜆甜品正

晚上九點幾同友人去食吃吧, 其實係比個名吸引左入去

軟殻蟹肉醬千層麵

軟殻蟹肉醬千層麵
芝士白酒煮蜆
  • 芝士白酒煮海蜆
2019-07-15 467 浏览
一講到食,第一時間諗起旺角呢個地區。因為呢間餐廳在搵食平台裏,有相當多的人氣同讚美,雖然在一棟非常不顯眼的商業大廈樓上,但一出油麻地地鐵站行 2 分鐘就到了。餐廳內環境令人好輕鬆自在,配合昏暗的暖黃光,仲有一間特大的包房,啱晒一大班朋友敘舊聊天。溫馨提示,為免大家白行一趟掃興,請先 book 位,我去的那天只是普通的週日,當晚就已經 fully booked。老闆很友善,一坐下來就主動介紹他們的招牌菜給我們。我們一行仨人,點了兩個小食、三個主菜、三杯飲品。每一道菜和飲品上枱時,也帶給我們驚喜,因為擺設實在太美了,第一時間每人拿起的不是餐具而是相機,爭取時間捕捉最美的一刻,打卡呃 Like!食物好 Fusion,有分子料理的感覺,綜合各款食物和飲品味道都很好,特別推薦「德國咸豬手」,侍應點火的一刻,令到大家的氣氛非常 “Wow”,外脆內 Juicy,我吃過最好食的鹹豬手!

吃吧招牌拼盤
墨西哥烤雞餅