2020-10-09 1023 浏览
💛 #油麻地 #吃吧 #Chiba又係同朋友飯聚嘅時間🥰 今次揀咗旺角油麻地嘅呢間Cafe餐廳「吃吧」😋 我哋係為咗兩杯花樽造形嘅花茶而黎嘅,但估唔到其他食物都咁驚喜🥰🥙 吃吧招牌拼盤 ($118)拼盤好靚🥰 有成十舊酥/ 撻,仲要每一舊都好豐富🤩 啲酥皮好香脆鬆化,係好易咬碎嗰種,又一啲都唔油膩,好正😚 跟住入面有啲唔同嘅菜式,最正係蟹肉牛油果沙律,佢真係超級多蟹肉,舖滿曬個酥嘅上面,而酥嘅中間就塞滿曬牛油果😋 仲有好多款真係好推薦咖😝🐮 慢煮甜酒會和牛面頰 ($188)第一次食和牛面頰! 真係煮得超級軟腍,好正好似食緊燒過嘅棉花糖嗰種黏黏哋好好𡁻嘅感覺!😍😍個人覺得酒味唔太明顯,唔好酒嘅朋友都可以一戰呀😋 和牛面頰底下有薯蓉,但沾咗紅酒汁有少少酸,我比較鍾意唔沾醬,好軟熟好滑~🍖 德國鹹豬手 ($228)德國鹹豬手用鐵板上,之後即場落酒精點火🤩🔥 好吸睛!驚嘆埋隔離枱🤣 鹹豬手份量超大,兩個女仔會食唔曬! 豬手嘅皮超級脆!肉都係好煙韌嘅😋 連埋芥末醬上,芥末唔會好重口味但又好香,覺得呢個醬再幫豬手加多好多分🤭 另外仲有一條德國腸同薯蓉,條腸好juicy好正😭💕💐 熱情果接骨木花茶
💛 #油麻地 #吃吧 #Chiba

吃吧招牌拼盤

🥙 吃吧招牌拼盤 ($118)

慢煮甜酒會和牛面頰

🐮 慢煮甜酒會和牛面頰 ($188)

德國鹹豬手

🍖 德國鹹豬手 ($228)

水蜜桃荔枝茶

💐 熱情果接骨木花茶 ($56)
🌺 水蜜桃荔枝茶 ($56)
呢布人個花茶我哋都叫咗少甜,覺得兩個花茶飲落好舒服,唔會好重糖飲完仲渴過本身嗰種☺️ 我比較鍾意接骨木嗰個,飲落真係好温和,先係飲到熱情果嘅甜味,之後有温和嘅花茶解膩,好飲💝
2020-10-07
水蜜桃荔枝茶
  • 吃吧拼盤
  • 水蜜桃荔枝紅茶
2020-10-06 134 浏览
事源於某日突然好想食千層麵,隨便搜索下見到吃吧個menu又有千層麵又有好多肉,直接衝咗過黎。兩個人點咗三個主菜一個沙律,萬萬無諗過我男朋友做咗純擺設,而我一個人清咗三分二既食物……係冇乜胃口既男朋友點既三文魚沙律,水準以上,三文魚唔腥就好食架啦。肋骨啲肉唔夠腍,可能係配合其他唔鍾意啲肉太散既人既口味;但BBQ醬加上微微烤焦既香味依然好好食。配菜係薯條同蕃薯條,非常香脆,而且份量好多!!!咸豬手會喺你面前燒到脆皮再拎走切塊,脆皮加油香,點芥末一流,除咗冇酸菜之外冇任何缺點。配菜個薯蓉我俾滿分!係滿分呀!充滿奶香但唔膩,有細細既薯仔碎豐富口感,點解可以咁好食本身目標既千層麵,上到枱果時我已經好飽,但最後我……食哂。個肉醬多肉足料,配pasta冇乜可能唔好食。個人口味黎講我希望醬同麵再融合少少(例如舖完之後俾個麵吸下醬汁先而唔係直接煮熟個麵),同埋我嫌個軟殼蟹唔夾……但都係果句,唔同人唔同口味,至少都好食到我清咗盤吖。啲staff服務好好,因為我地兩人枱放唔哂又得我一個食,所以會睇住我清咗幾多,有冇空位先上下一碟。我男朋友話睇我食好似睇食播咁,明明係好食到我停唔到!最後三分一我打包咗走,第二

煙三文魚凱撒沙律

烤西班牙豬肋骨

軟殼蟹肉醬千層麵

我男朋友話睇我食好似睇食播咁,明明係好食到我停唔到!最後三分一我打包咗走,第二日熱返都幾好食🤣

烤西班牙豬肋骨
軟殼蟹肉醬千層麵
2020-10-05 39 浏览
之前見到好多人推介呢間樓上cafe,就上左黎試下~ 餐廳環境好寬敞,坐得都幾舒服😌仲要係黃店黎!💛吃吧招牌拼盤($118)呢個拼盤共有五款酥盒(每款兩件),包括有什菌、蘋果乾醬、三文魚莎莎、蟹肉牛油果、煙火腿蜜瓜等口味。賣相十分精緻😍酥皮好酥脆!食到淡淡嘅牛油香🥳 款款味道都唔錯,最鍾意係蟹肉牛油果,呢個配搭超夾!😋烤西班牙豬肋骨(Large $278)因為實在太肚餓嘅緣故,我同朋友嗌左Large size😆豬肋骨一共有兩條,烤得好香!加埋啲BBQ汁食更加惹味😋薯條有普通薯條同埋番薯條,份量仲好多,一次滿足晒你兩個願望🍟😆慢煮甜酒燴和牛面頰($188)見到呢款有好多人推薦,即刻叫黎試下😋果然無令我失望!經過慢煮後,和牛肉質軟嫰,配搭埋甜酒汁令肉味更加突出~ 值得一讚嘅係連配菜薯蓉都整到好出色,口感十分軟綿😋👍熱情果接骨木花茶 ($56)賣相超靚😍上枱嗰下勁驚喜!竟然係用花樽做器皿🤣好特別呀!面頭仲有啲花花裝飾,飲勁岩打卡🌸📸️ 花茶味道清香,解膩一流~曲奇朱古力奶昔($65)超級邪惡嘅組合😈😈奶昔用碗上🥣面層有焦糖爆谷、大量oreo碎、cream,下面就係oreo奶昔,好好飲好幸福呀🤤#

吃吧招牌拼盤($118)

烤西班牙豬肋骨(Large $278)

慢煮甜酒燴和牛面頰($188)

熱情果接骨木花茶 ($56)

曲奇朱古力奶昔($65)

#大大力懲罰黃店💛
吃吧 (旺角)
📍旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室

抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚/5
2020-09-30 105 浏览
依間良心店想試好耐, 見大致好評, 又咁岩見到openrice訂有7折, 所以驅使我試一試🙂但一坐底, 職員比menu同時話餐廳係會員制, 所以強制性要填左啲個人資料做會員, 感覺怪怪的😰同埋會員得9折, openrice book有7折🤔▫️🍴ᴍᴀɪɴ·慢煮甜酒燴和牛面頰 $188﹟個presentation雖然唔係好吸引, 上菜既碟仲要係崩咗塊🙈但食落個味道同質感係不錯的🙂個牛整得都夠入味, d肉同筋都夠腍身, 建議將個牛同薯蓉一齊食, 口感更佳, 軟綿既感覺😋不過如果野食可以再煮熱d會更加好🤔依家個狀態係見到都有煙出, 但食落唔夠熱既感覺🥺🍴ᴍᴀɪɴ· 軟殼蟹肉千層麵 $148﹟賣相對比起個牛面頰係吸引啲🤨但味道反而就無咁出色啦😂份量唔算太大, 隻軟殼蟹正常發揮, 個千層麵面部同底部既麵都係梗梗地身😢得中間層係軟身既麵質感, 醬既量都足, 但食完就預左會有少少油膩感🙈🥤ᴅʀɪɴᴋ·熱情果接骨木花茶 $58﹟用一個有古典風既花瓶黎做容器再加支假花係幾有feel~整體味道清甜, 都飲到少少茶既澀味, 如果凍飲再凍d會更加好😅感覺差咁d冰咁, 唔夠爽😂
▫️

軟殼蟹肉千層麵

🥤ᴅʀɪɴᴋ·熱情果接骨木花茶 $58
軟殼蟹肉千層麵
  • 慢煮甜酒燴和牛面頰
夜間 彌敦街邊 還是太多人與車窗外 雨中漫步沒焦點 幸還找到豬養豬的 是晚終帶豬 撐枱腳簡單假期 也重要吃吧 酒莊風格 烏絲燈光 吃盡感覺招牌拼盤 先拔頭籌什菌 果肝醬 蟹肉油果 各有千秋一酥三味 外酥內嫩朱古力奶昔 輕灑曲奇碎甜入心 邪惡萬分主菜 還是主角千層麵 啖啖肉香芝士拌焗 濃濃芝香 更邪惡拌外脆內嫩軟殼蟹 風味更甚壓軸 煙燻伊比利亞豬遺憾 捕捉不了出煙一刻幸 靚豬輕捧嫩豬鏡頭下 還是好感覺呷一口 油香口中滲透再呷一口 肉汁鎖不住散發口腔奶香薯蓉拌食 入口半溶口感 層次 分明心 融化了🐷
夜間 彌敦
奶香薯蓉拌食 入口半溶
口感 層次 分明
心 融化了🐷
2020-09-28
旺角都幾出名嘅一間黃店,不過我覺得食物價錢同質素並唔係太成正比,當支持黃店食一次不為過。🐮慢煮租酒燴牛面頰($188)牛面頰加入甜酒經過慢煮,肉質淋嫩,配薯蓉喺底幾好味,但又未至於令人留下到好深刻嘅印象,不過不失。如果要比較的話,我會選擇Beans嘅牛面頰🤭🍛露荀·三文魚·大啡菇意大利飯($158)意大利飯底做到粒粒分明而且好creammy,大啡菇都多汁,但蘆筍份量較少,不過不失,正常發揮,但價錢絕對唔值$158😬🍝溫泉蛋煙肉芝士闊條麵($92)可能因為食完八屋無幾耐,兩個Carbonara實在太有對比,闊條麵濕潤但並唔算彈牙,成個意粉整體蛋黃香味唔夠,唔知係唔係蛋嘅選擇唔同,搞到整體都比較遜色。🍟藍芝士焗鴛鴦薯條($68)薯條係幼身的,份量多亦都夠脆身,有蕃薯條同薯條。芝士醬略為唔夠,食完個面嘅薯條要另外拎茄汁。🍹接骨木花檸檬($44)係我鐘意嘅味,幾清新,但越飲越覺得似凍檸水😂🍹曲奇朱古力奶昔($65)奶昔入面有Oreo,爆谷,但奶昔嘅朱古力味並唔濃,似甜品多過似飲品。唔知係唔係因為頭兩樣到嘅食物都真係比較遜色,我已經對其他嘅食物無太大嘅期望

🐮慢煮租酒燴牛面頰($188)

🍛露荀·三文魚·大啡菇意大利飯($158)

🍝溫泉蛋煙肉芝士闊條麵($92)

🍟藍芝士焗鴛鴦薯條($68)

🍹接骨木花檸檬($44)
係我鐘意嘅味,幾清新,但越飲越覺得似凍檸水😂

🍹曲奇朱古力奶昔($65)

唔知係唔係因為頭兩樣到嘅食物都真係比較遜色,我已經對其他嘅食物無太大嘅期望😂正正常常嘅食物真係完全帶唔到驚喜俾我😬同埋食物嘅質素同個價錢真係性價比較低,支持過一次就算了。
2020-09-23
2020-09-27 43 浏览
旺角樓上cafe ,環境都好舒服,店主會不停地播放唔同歌手嘅歌,好似去咗酒吧咁,幾有 feel ,食物種類繁多,有扒類丶意粉丶意太利飯丶Pizza 丶不同嘅小食,而且仲有洒類飲品提供,一定有一款啱你😄🔸吃吧招牌拼盤 𝐜𝐡𝐢𝐧𝐚'𝐬 𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 $𝟏𝟏𝟖 (𝟒/𝟓)主要用酥皮造成,中間配搭不同餡料,有牛油果沙律丶蘑茹粒丶三文魚丶巴馬火腿⋯⋯每件都好別緻,而且酥皮好薄好脆,又唔會太油,餐前小食真係一流😋😋🔸西班牙海鮮飯 𝐬𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐬𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐩𝐚𝐞𝐥𝐥𝐚 $𝟏𝟔𝟖 (𝟒.𝟏/𝟓)魚丶蝦丶青口不同海鮮,材料十足,海鮮飯茄味香濃,飯軟硬適中,好好味呀!🔸煙燻西班牙伊比利亞豬扒 𝐢𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐩𝐨𝐫𝐤 𝐜𝐡𝐨𝐩 $𝟏𝟖𝟖 (𝟒.𝟏/𝟓)好多煙呀!陣陣煙燻味,豬扒淋身,又唔會太乾,配上新鮮番茄粒丶橄欖油丶薯蓉,醬汁酸酸地,真係好開胃喎!🔸熱情果接骨木花茶 𝐩𝐚𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧𝐟𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐞𝐥𝐝𝐞𝐫𝐟𝐥𝐨𝐰𝐞𝐫 𝐭𝐞𝐚 $𝟓𝟔 (𝟑.𝟗/𝟓)比個花樽嚇親,原來係我杯飲品,真係別出心裁,夠曬特別呀!杯飲品好香百香果味,花茶好香,而且唔太甜,好正!🔸曲奇朱古力奶昔

🔸曲奇朱古力奶昔 𝐜𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞𝐬 𝐜𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐤𝐬𝐡𝐚𝐤𝐞 $𝟔𝟓 (𝟒.𝟐/𝟓)
呢杯邪惡度十級,朱古力味沙冰,加埋幾塊迷你Oreo 同爆谷,真係超級好味😋

我真係要再encore ,試埋佢其他食物啊!
2020-09-26 55 浏览
💛🥰再次回訪·🥘西班牙海鮮飯($168)份量剛好.香濃蕃茄微酸開胃~risotto 不會過於濕潤,飯粒有咬口,不錯啊🥰·🐮慢煮甜酒燴和牛面頰($188)人氣菜式果真沒有失望啊!!一直都好喜愛用上慢煮煮法烹調肉類,肉質保持嫩滑👍🏻加入甜酒,味道跟牛肉好夾!·🍤特式炸海鮮籃($86)次次食飯都會忍唔全住點小食炸物😋過過口癮~籃內有炸蝦.蟹餅.帶子.魷魚圈仲有蠔😋熱辣辣,好香口!最喜歡炸蝦,蝦肉仍然爽口彈牙·🍫曲奇朱古力奶昔($65)我睇中左佢好耐!!終於一試🥰外形特別,以碗盛載沙冰奶昔~不過朱古力味唔算好濃.奶味較重🍼·🍺LionRock追求($64)果味較出,酒精濃度比另一枝夢想較高·📍吃吧Chiba 旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室
💛🥰再次回訪

📍吃吧Chiba
旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室
2020-09-23 44 浏览
旺角樓上cafe就多 但要搵到一間有質素同埋係良心的cafe真係不容易今次去開旺角 就去左「Chiba 吃吧」😝係OpenRice訂位仲有7/8折好抵👍🏻 大家可以多多支持良心店鋪!.🔸軟殻蟹肉醬千層麵 $148🔸望落個樣超邪惡😈 芝士同番茄都好rich 番茄剛好可以中和返芝士的膩感 酸酸甜甜 令人忍不住食多幾啖🤣肉醬用上牛肉碎做base 幾濃郁☺️唯獨係千層麵偏厚身 得三層 有啲少😂😂如果可以薄啲整多幾層就更好!最impressive係個原隻軟殻蟹 新鮮炸起 脆卜卜 仲幾大隻添 呢個價錢黎講算幾不錯🦀.🔸慢煮甜酒燴和牛面頰 $188🔸見到有好多人推介的和牛面頰 食落雖然唔太覺有酒味 但味道係幾濃郁的👌🏻肉質好焾好軟 基本上用叉撩下就會起到肉😂入面仲有大量骨膠原 建議兩三個人分 夠食之餘又唔會太濟~反而底層的smashed potato就比較一般 質感唔夠滑身同唔夠香.🔸芝士白酒煮藍青口 $84🔸芝士汁十分濃稠 極度拉絲 用黎點bread stick就一流!美中不足就係青口size細左少少🤭.🔸熱情果接骨木花茶 $56🔸相當逗趣的飲品造型🌹就咁睇以為係一樽花 但原來係花茶~飲落清新解渴
今次去開旺角 就去左「Chiba 吃吧」😝

🔸軟殻蟹肉醬千層麵 $148🔸
肉醬用上牛肉碎做base 幾濃郁☺️
唯獨係千層麵偏厚身 得三層 有啲少😂😂
如果可以薄啲整多幾層就更好!

🔸慢煮甜酒燴和牛面頰 $188🔸
肉質好焾好軟 基本上用叉撩下就會起到肉😂
入面仲有大量骨膠原 建議兩三個人分 夠食之餘又唔會太濟~

🔸芝士白酒煮藍青口 $84🔸
美中不足就係青口size細左少少🤭

🔸熱情果接骨木花茶 $56🔸
相當逗趣的飲品造型🌹
就咁睇以為係一樽花 但原來係花茶~
飲落清新解渴 甜度又剛好 很喜歡🌸

🔸班蘭鮮奶咖啡 $58🔸
第一次飲班蘭咖啡
整體賣相幾精緻 有大量奶泡係面
吸引我嘅係幻彩色的咖啡杯😝
咖啡味比想像中濃 飲落苦中帶甜~
2020-09-23 142 浏览
好開心今次會試到呢間一直好想試嘅餐廳💗💛擦左餐勁嘅😂~🥃慢煮甜酒會和牛面頰🐮 $188表示第一次食牛面頰,仲要和牛添😳 無諗過係咁軟稔咁入味嫁😍 一啲都唔會韌又唔柴,肉質十分鮮嫩可口🤤 而且甜酒亦有別於一般食嘅紅酒汁~香勁多同埋不得不再說:佢個汁真係較得好特別,又好好食~有啲鹹味但又不乏酒嘅甜味,同和牛面頰勁match😍 而且唔好睇佢細細舊,但其實佢將兩塊和牛面頰疊左一齊,又厚又多,飽足感max!加上薯容都打得非常幼滑,好creamy, 又勁香牛油味~配上汁真係無得彈🥰👍🏻🥘西班牙海鮮飯🦐$168 🙋🏻‍♀️第一次食西班牙海鮮飯揮手區🙋🏻‍♀️ 一直一直都好想試呢個飯,但其實之前都有提及過:我真係唔鍾意食海鮮🙈 所以一直我都唔會走去叫呢道菜😂 但今次媽媽都話想試,所以就叫左🙆🏻‍♀️首先超appreciate 佢嘅份量,唔會好似其他餐廳咁多/一叫就要叫二人份🥰食完佢都仲有quota試其他野🤤佢真係用左正宗意大利米去炒😳 食得出每粒飯中間都帶有少少硬感,又唔會太生🥰而且蕃茄汁都唔會好似其他risotto咁多,但仍然能夠炒到每粒飯入哂味,又無稀爛,我個人都真係幾鍾意呢道菜😍而且佢樣樣海鮮都係入哂
好開心今次會試到呢間一直好想試嘅餐廳💗💛擦左餐勁嘅😂~

🥃慢煮甜酒會和牛面頰🐮 $188

🥘西班牙海鮮飯🦐$168
西班牙海鮮飯

而且佢樣樣海鮮都係入哂味,完全冇腥味🤤 同埋都好足料🙆🏻‍♀️又好味到令我食左啲我本身唔食嘅海鮮😂 ((我竟然覺得魚塊同蝦好好食😍

🌹熱情果接骨木花茶🍵 $56
熱情果接骨木花茶

係女人都會鍾意收花嫁啦~所以就借花獻佛,嗌左杯靚靚花茶比媽媽🤣
杯茶真係好fresh~而且重點係唔太甜!好岩我地~第一次飲呢個配搭,我覺得熱情果味都香,跟住會有淡淡嘅接骨木花香味滲出黎咁😂食完飯最岩飲返杯,消膩解滯真係一流!😍

💛吃吧招牌拼盤 🥧 $118
吃吧招牌拼盤

入面有好多個迷你撻同迷你酥😍 本身對佢不抱太大期望,原因係佢地個樣有啲似我學校搞talk叫到會嗰啲唔好食嘅酥🙈
💗💗但佢個個酥都勁有驚喜😍😍 而且啲酥皮又係香脆到有聲(夜晚有啲嘈就錄唔到asmr🙈)係真係酥化到一切就散,好香牛油味又唔油🤩 建議一啖嗑哂佢🤣
打頭砲就食左全部酥同撻入面唯一一件海鮮😂-三文魚沙沙~ 勁開心係鮮嫩嘅三文魚同埋冇我唔鍾意嘅嗰陣唔靚嘅三文魚臭味😍 撻皮就好似脆片咁🤤配上酸甜嘅莎莎醬,真係fresh得黎又有口感😆
蟹肉牛油果沙律同煙火腿哈密瓜都好正😍都係食完唔會有罪惡感系列~太refreshing啦~佢嘅Parma ham感覺冇咁大陣煙熏味同風乾味🥰 咸香味絕對唔會cover左哈密瓜嘅香甜味🙆🏻‍♀️ 係意外地夾嘅組合啊~
最後就係什菌酥盒同蘋果肝醬~兩樣都整得非常精緻好好食~但要雞蛋裏挑骨頭嘅話就感覺焦糖蘋果有少少cover左鵝肝味🙈 同埋鵝肝細粒左啲啲,所以我就覺得蘋果味好似出過鵝肝味🙈
但其實真係樣樣都好好食,媽媽都對其讚不絕口🥳

🍪曲奇朱古力奶昔🥤 $65
曲奇朱古力奶昔

我自己最鍾意呢個😍😍 真係好香oreo味啊~同埋係食得出真係有落雪糕落去打,好有奶味,而且奶昔面又有啲oreo餅碎同爆谷,連埋奶昔咁食真係好食過麥旋風多多聲😍 最重要係!佢!唔!太!甜!啊!😚 真係勁岩我🥰飲完絕對唔洗飲水系列~又冰涼又解渴~夏天最岩叫佢😋仲要用個椰子殼裝住勁特別🤩

Overall我會比勁高分🥰因為真係每個dish都好好食,而且有啲仲要好有驚喜🥰 加上啲賣相真係勁igable勁吸引😍 加上其實入面暗暗地都幾好feel嫁🥰
⭐️同埋店員啲態度真係好好,走嘅時候會好有禮貌同你講再見~勁warm❤️我好欣賞👍🏻
2020-09-19
庆祝纪念
生日
  • 曲奇朱古力奶昔
  • 西班牙海鮮飯
2020-09-23 34 浏览
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!📜” 吃吧 (旺角)📌 地址:旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室🕐營業時間: 1430-2100🍽分店地區:旺角📝評價💬📢1️⃣ 曲奇朱古力奶昔 $652️⃣ 玫瑰百合$463️⃣ 溫泉蛋煙肉芝士闊條麵 $924️⃣ 蘆筍煙三文魚大啡菇意大利飯 $1525️⃣ 西班牙煙火腿蜜瓜 $68環境方面幾舒適雖然係樓上鋪但係空間都算大容納嘅人都OK多😋 店舖入面有播歌令我感覺到輕鬆👍🏻始終係樓上Cafe所以可以坐低慢慢傾偈 洗手間乾淨🙆🏻‍♀️ 食物方面等候時間都好快👀同朋友傾咗兩句計去完個廁所嘢食已經到😂😂😂😂 飲品好搞笑朱古力奶昔會用個碗嚟裝😍😍😍幾特別而且睇到晒入面有啲咩配料仲會加埋炮谷係上面幾有趣🤤🤤 至於玫瑰茶店員都有溫馨提醒要焗一段時間先好飲👍🏻👍🏻 主菜都係最common嘅意大利麵同意大利飯😍😍煙肉比較鹹好似食咗一啖鹽咁🤭🤭🤭飯同意粉嘅份量適中唔係太大啱晒我哋呢啲女孩子食😍但係男孩子可能就會覺得有啲細😂😂😂 飯有少少硬🤭🤭🤭 小食😍😍係我favorite 😍😍😍 有四舊啱啱好☺️我覺得哈密瓜唔太新鮮😂😂其他都唔錯🥰KS評分 5分最高🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!
📜” 吃吧 (旺角)
📌 地址:旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室

🏵抵食指數:💰💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️❤️

歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩

#
軟殼蟹肉醬千層麵🍝隻軟殼蟹好鮮甜呀。。我之前都有食過幾次炸軟殼蟹。。都無依隻咁鮮甜。。可能其他個D炸得太透!千層麵好有誠意。。好明顯係一份份咁焗。。可以食返。。圍邊硬硬地個D口感!😋😋😋😋慢煮甜酒會和牛面頰🧆牛面頰依個位本身好少機會食到。。用紅酒煮就更加特別。。成件事高級左🤭🤭 食落個肉勁林。。岩嗮唔中意咬野既人。。。牛味都好濃。。唔會俾紅酒cover左!😋😋😋😋😋曲奇朱古力奶昔🍫依個飲品唔可以用一杯杯黎形容。。因為佢係一碗咁黎。。個碗仲好Q tim! 仲有爆谷。。好正😋😋😋😋芝士白酒煮青口🦪青口細細隻一。好鮮甜! 個汁岩岩好唔會太濃酒味!😋😋藍芝士鴛鴦薯條🍟就係由2種薯。。薯仔+蕃薯。。甜甜哋。。好特別。。幼薯條最好味。。夠香脆。。又唔會好快凍!係個醬唔夠多同埋唔似藍芝士!😋
軟殼蟹肉醬千層麵🍝

慢煮甜酒會和牛面頰🧆

曲奇朱古力奶昔🍫

芝士白酒煮青口🦪
青口細細隻一。好鮮甜! 個汁岩岩好唔會太濃酒味!😋😋

藍芝士鴛鴦薯條🍟
2020-09-16
2020-09-15 1114 浏览
前兩日大食妹同好姊妺係油麻地旺角果頭行街, 順便食埋晚飯之前碌Instagram見有人推介一間樓上西餐廳-吃吧, 諗住就近去試下去到先發現原來吃吧係大食妹之前去過嘅貓貓cafe隔離吃吧嘅餐廳環境比較暗, 橙黃色嘅燈光打落木製嘅餐枱, 令人感覺舒適又放鬆<軟殼蟹肉醬千層麵>大食妹超鍾意蕃茄, 又忍唔住嗌左份軟殼蟹肉醬千層麵吃吧嘅肉醬千層麵肉醬超級多, 同千層麵嘅比例大概係二比一肉醬係用牛肉做嘅, 肉醬千層麵口味濕潤, 味道酸酸咸咸, 好開胃肉醬千層麵上高仲放左原隻軟殼蟹軟殼蟹炸得好脆, 而且食落啖啖肉如果可以無咁咸會仲好<西班牙海鮮飯>好姊妹就嗌左份西班牙海鮮飯吃吧嘅西班牙海鮮飯同樣係酸酸嘅茄汁底, 米飯半生熟, 好有咬口海鮮種類好多, 有蝦、魚同青口, 肉質肥美, 味道鮮甜<吃吧招牌拼盤>另外, 我地仲嗌左份吃吧招牌拼盤開心share呢個拼盤有五款小食每款各兩件, 兩個人食啱啱好小食分別有三文魚莎莎、煙火腿蜜瓜、蟹肉牛油果、雜菌酥食同蘋果肝醬, 款式幾特別三文魚莎莎味道清新煙火腿蜜瓜口感超有層次蟹肉牛油果入口順滑, 味道鮮甜雜菌酥食菇菌超
前兩日大食妹同好姊妺係油麻地旺角果頭行街, 順便食埋晚飯
去到先發現原來吃吧係大食妹之前去過嘅貓貓cafe隔離

<軟殼蟹肉醬千層麵>
大食妹超鍾意蕃茄, 又忍唔住嗌左份軟殼蟹肉醬千層麵
吃吧嘅肉醬千層麵肉醬超級多, 同千層麵嘅比例大概係二比一

肉醬千層麵上高仲放左原隻軟殼蟹
軟殼蟹炸得好脆, 而且食落啖啖肉
如果可以無咁咸會仲好

<西班牙海鮮飯>
好姊妹就嗌左份西班牙海鮮飯
海鮮種類好多, 有蝦、魚同青口, 肉質肥美, 味道鮮甜

<吃吧招牌拼盤>
另外, 我地仲嗌左份吃吧招牌拼盤開心share
呢個拼盤有五款小食每款各兩件, 兩個人食啱啱好

三文魚莎莎味道清新

煙火腿蜜瓜口感超有層次

蟹肉牛油果入口順滑, 味道鮮甜

雜菌酥食菇菌超有水分

蘋果肝醬係最佳配搭, 亦係最有創意嘅

<曲奇朱古力奶昔>
曲奇朱古力奶昔造型可愛, 朱古力味好濃, 但無咩奶味
面頭有啲爆谷同cream做裝修, 打卡之選

<焦糖蜂蜜奶昔>
焦糖蜂蜜奶昔嘅奶味就比較重, 因為加左焦糖蜂蜜, 味道較甜
  • 軟殼蟹肉醬千層麵
  • 曲奇朱古力奶昔
  • 吃吧招牌拼盤
💛良心小店💛蘋果日報任取🍎旺角真係幾多樓上cafe,今次試左呢間”吃吧”令我好驚喜🥳除左食物之外,呢到仲有得飲下酒🥂夜晚黎chill下都唔錯🙈餐廳都幾大,坐得好舒服😌,食物做得好精緻有創意!睇得出店主既用心💛⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🧈吃吧招牌拼盤 ($118)推介‼️有幾款唔同既酥皮小食,全部一口size👅我最鍾意蟹肉牛油果沙津同Parma ham配蜜瓜❣️酥皮鬆脆得黎唔油膩,加埋配料好夾🥰🍖烤西班牙豬肋骨($188)Regular size都好大份,絕對夠2個人食👫烤得好焦香,欣賞既係薯條大大份之餘仲要有薯條同蕃薯條兩款架!上菜既時候仲係脆卜卜🥳🇪🇸西班牙海鮮飯($168)用料十足,海鮮食落都係有鮮味既🤤意大利飯既硬度適中,加埋creamy既蕃茄sauce🍅好食😋🥂飲品:🍑水蜜桃荔枝茶($56)本身我唔知係飲品😆以為係裝飾lol但諗諗下,摸落去凍既,跟住見到支飲管先知係果茶😂清清地好解膩😌唔錯🍹Chiba special homemade soda($65)飲品設計超有心思!首先黎既係chiba既soda,嗌既時候都唔知係咩😆跟住職員就拎左有水果既杯黎,係我地面前加s
💛良心小店💛蘋果日報任取🍎

⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🧈吃吧招牌拼盤 ($118)

🍖烤西班牙豬肋骨($188)

🇪🇸西班牙海鮮飯($168)

🥂飲品:
🍑水蜜桃荔枝茶($56)

飲品設計超有心思!首先黎既係chiba既soda,嗌既時候都唔知係咩😆跟住職員就拎左有水果既杯黎,係我地面前加soda🤤水果有火龍果、蘋果、提子🍇等。仲要唔係少份量🤤夠哂健康👌🏻

👧🏻:良心店支持💛吃吧既食物質素、環境、服務態度都唔錯☺️果次係同男朋友黎食慶祝一下,氣氛相當唔錯💕推介大家試‼️openrice訂座有折添🥳
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🔸評分: 8/10
2020-09-13 55 浏览
📌 吃吧~旺角今次嚟到呢間旺角高質良心小店食晚飯💛上到去都見到有文宣 而且可拎蘋果日報因為比較早食晚飯 所以人流不多😎整體環境非常之清靜舒服燈光較為昏暗 好有氣氛🤩裝修係走輕工業風 頗有特色~空間都幾闊落 唔會覺得好迫食物選擇都幾多 而且擺盤有心思!味道有質素 適合同三五知己過嚟食嘢傾吓計😜而且店員服務態度好好本身勁想試佢嘅慢煮甜酒燴和牛面頰 但係賣晒😫有點小可惜 唯有下次再嚟試😛1️⃣ 煙燻西班牙伊比利亞豬扒 𝗜𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗖𝗵𝗼𝗽 $𝟭𝟴𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)一上枱就有個玻璃罩蓋住 入邊全部都係煙😍一開蓋啲煙熏味出晒嚟 好香呀😋視覺效果一百分 好fancy🙌🏻份量唔算好多 但係全部切好晒豬扒肉質鬆化 脂肪分布均勻🐷豬肉味濃郁再加上煙熏味幾好味!咬落爽口 但略嫌有啲乾🤔配上Salsa酸酸辣辣嘅醬汁都幾惹味下面仲有薯蓉 浸咗汁超級好食🤤2️⃣ 慢煮香草法式黃油雞 𝗦𝗹𝗼𝘄 𝗖𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗬𝗲𝗹𝗹𝗼𝘄 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 $𝟭𝟳𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)呢款黃油雞超級有驚喜🤩半隻雞咁上到嚟本身以為味道會好普通但想不到肉質非常
📌 吃吧~旺角

今次嚟到呢間旺角高質良心小店食晚飯💛
上到去都見到有文宣 而且可拎蘋果日報
因為比較早食晚飯 所以人流不多😎
整體環境非常之清靜舒服
燈光較為昏暗 好有氣氛🤩
裝修係走輕工業風 頗有特色~
空間都幾闊落 唔會覺得好迫
食物選擇都幾多 而且擺盤有心思!
味道有質素 適合同三五知己過嚟食嘢傾吓計😜

一開蓋啲煙熏味出晒嚟 好香呀😋
視覺效果一百分 好fancy🙌🏻
份量唔算好多 但係全部切好晒
豬扒肉質鬆化 脂肪分布均勻🐷
豬肉味濃郁再加上煙熏味幾好味!
咬落爽口 但略嫌有啲乾🤔
配上Salsa酸酸辣辣嘅醬汁都幾惹味
下面仲有薯蓉 浸咗汁超級好食🤤

呢款黃油雞超級有驚喜🤩
半隻雞咁上到嚟本身以為味道會好普通
但想不到肉質非常之嫩滑 好入味😍
香草味好突出 味道唔會太鹹😌
呢款下面都係有薯蓉 又係好好味!

3️⃣ 吃吧招牌拼盤 𝗖𝗵𝗶𝗯𝗮’𝘀 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 $𝟭𝟭𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
賣相好精緻 而且鹹甜味道都有😙
口味包括雜菌酥盒、蘋果肝醬、三文魚莎莎、蟹肉牛油果同煙火腿蜜瓜🤣
全部都幾好味 做前菜一流呀!
每一款口味都有兩件開胃清新😋
尤其係三文魚莎莎特別好味 脆皮嘅餅底配上三文魚同莎莎醬特別惹味👍🏻

4️⃣ 熱情果接骨木花茶 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁 & 𝗘𝗹𝗱𝗲𝗿𝗳𝗹𝗼𝘄𝗲𝗿 𝗧𝗲𝗮 $𝟱𝟲 (𝟴/𝟭𝟬)
呢杯嘢飲個杯好似中式花瓶 好搞笑🤣
上邊仲有啲假花 幾有特色😆
賣相精緻打卡一流( ´▽`)
味道都清新 接骨木花味突出
熱情果味再慢慢淡出 而且甜度唔高👌🏻

5️⃣ 水蜜桃荔枝紅茶 𝗣𝗲𝗮𝗰𝗵 & 𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 𝗧𝗲𝗮 $𝟱𝟲 (𝟳/𝟭𝟬)
呢杯同樣用咗中式花瓶😆
水蜜桃味道突出 但甜度略高
問咗店員講 佢都肯幫我加紅茶😍
大家記得要嗌少甜!

💡整體嚟講 食物同飲品嘅質素都幾高😋
睇得出每樣菜都有用心思去整~
不過樓上餐廳嚟講價錢略高 份量不大

環境服務🥂: 9/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: 吃吧
📍: 旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室
🔍: 14:30-22:00(Mon-Sat) *SUN OFF*

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie旺角
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式