2011-10-23 202 浏览
當日同朋友到food court搵食,而我同朋友share一份擔仔麵餐~ $30配2款小食肉燥茄子 共5-6件~味道好過上次,雖然食完都係有點口乾..醬汁很入味~鹽酥雞 卜卜脆~質素還可以的~怕熱氣的關係,我只吃了1件~擔仔麵 湯底尚清的~但湯的份量不太多..好快比d麵「索」晒.... 而且湯底無味道可言... 整體來說~麻麻地....
配2款小食
肉燥茄子

共5-6件~味道好過上次,雖然食完都係有點口乾..
醬汁很入味~
肉燥茄子質素還可以的
鹽酥雞 卜卜脆~質素還可以的~怕熱氣的關係,我只吃了1件~
鹽酥雞
而且湯底無味道可言...

整體來說~麻麻地....
2011-09-10 85 浏览
Order a set meal for dine in, but when I was called up to pick up the order, it was put in a takeaway box? WT?To make it even worse, I asked politely to swap the takeaway box with a bowl or plate, but the 'very rude' staff keep shoving the takeaway box to me while keep saying OK? OK? WT? What's ok with that? &#^$*#*#*$^$* Don't think I'll be coming here again anytime soon!

2011-09-09
進入food court 呢間鋪頭o既食物款式都幾多,又幾吸引,所以我點左1客擔仔麵 配2款小食 $30前1個客人都係order我呢款餐~原來可選的小食有10款,有牛展,豬軟骨etc...(自由配搭),我揀左肉燥茄子,柯仔煎當我開始食果陣,我見到碗擔仔麵 真的超多油... 加上d麵好似泡左好耐咁....口感差勁....肉燥又唔多...碗麵我自行灑上蔥花...肉燥茄子 共4件,味道雖然唔會好咸,但味精都幾重...迷你柯仔煎 有一粒粒的蠔豉0係柯仔煎 之上,望落去似係煎蛋,皮較為薄身~煎餅中間較為多蔥,豆芽,但真的非常之油膩總結,全部食物都非常之油膩....too bad,不健康之選!!!

進入food court
food court門口
sample 幾大份~吸引
呢間鋪頭o既食物款式都幾多,又幾吸引,所以我點左1客
擔仔麵 配2款小食 $30
肉燥茄子,
柯仔煎
當我開始食果陣,我見到碗
擔仔麵
擔仔麵的碗像浴缸@v@~ 太油膩
食落口先知...too bad
真的
超多油...
肉燥茄子
肉燥茄子4件,食完無幾耐好鬼口乾
共4件,味道雖然唔會好咸,但味精都幾重...

迷你柯仔煎
柯仔煎....好鬼油膩
有好多豆芽,蔥(足料)
煎餅中間較為多蔥,豆芽,但真的非常之油膩

food court門口
sample 幾大份~吸引
2011-03-26 32 浏览
由於住處附近有兩條戲院院線,所以要看電影的話,其實是非常方便,根本無需搭車外出。星期五晚預訂了晚上十點三的戲票,不想去太遠吃晚飯,到太古城的大食代最方便不過,雖然沒甚麼特別出色的美食,但貪佢食肆眾多,任君選擇。先在場內巡一圈,愛吃香口食物的老公就敲定了這間「台灣美食」,因為睇中了這份鹽酥雞扒套餐 ($40)。這份餐包括有鹽酥雞扒、茄子肉燥飯、迷你蚵仔煎和是日例湯。先試試鹽酥雞扒,外層沾上脆漿,炸得香脆但又不至於吃到成口粉,內裡肉質唔算太嫩滑,肉汁不多,水準當然不比台灣夜市的高,好掛住台灣的豪大大雞扒呀。但整體來說,還是炸得不俗,起碼脆漿夠薄脆,外皮酥香又不太油膩,只是略嫌味道偏鹹。至於碗茄子肉燥飯,味道就一般,賣相有點求其,配料亦非常之少,茄子只得四件,肉燥更加是只得幾粒,滷蛋又係得半隻,加上肉燥汁唔多,茄子煮得不夠軟腍,肉燥唔夠香醇,滷蛋醃得又唔夠入味,感覺上真的不太討好,唯一較正常的只有飯粒,入口清爽兼有米香。不過最激氣的還是這份迷你蚵仔煎,明明購票時老公再三指明要煎得燶些,點知取餐時,其外表一點也不金黃,入口竟然還是不熱,肯定不是即煎的。其實就算是一早整定,點都應該先翻煎一吓才給
鹽酥雞扒餐
鹽酥雞扒餐
鹽酥雞扒
茄子肉燥飯
迷你蚵仔煎
不過最激氣的還是這份迷你蚵仔煎,明明購票時老公再三指明要煎得燶些,點知取餐時,其外表一點也不金黃,入口竟然還是不熱,肯定不是即煎的。其實就算是一早整定,點都應該先翻煎一吓才給客人嘛,更何況我們事先聲明要煎得久一點,而收銀哥哥還口口聲聲說無問題,點知…. 唉,真可惡。至於這份迷你蚵仔煎,蠔仔極少,入口淡如開水,與在台吃的那種甜中帶鹹、鹹中帶辣的繽紛滋味,相去甚遠。
紅蘿蔔瘦肉湯
至於是日例湯就係紅蘿蔔瘦肉湯,味道清甜,雖然唔夠老火,材料也不多,但飲落頗有家庭式的味道。

2011-03-25
2011-01-25 18 浏览
在food court內每樣都像油膩極了,見到這間台式食店,不禁一試,因本人一向不喜太油膩的食物...看完餐牌, 點了一個蚵仔煎蛋肉燥飯,另加八元要一個肉燥茄子,賣相好豐富,但味道不夠"台灣"...肉燥不是台灣的肉燥,蚵仔也不是台灣的蚵仔...煎蛋真的很粉,吃完這頓飯,令我很想念台灣度小月及西門町的魯肉飯....但總括而言,這頓飯倒是十分健康的.
在food court內每樣都像油膩極了,
見到這間台式食店,
不禁一試,
因本人一向不喜太油膩的食物...

看完餐牌,
點了一個蚵仔煎蛋肉燥飯,
另加八元要一個肉燥茄子,

賣相好豐富,
但味道不夠"台灣"...

肉燥不是台灣的肉燥,
蚵仔也不是台灣的蚵仔...
煎蛋真的很粉,

吃完這頓飯,
令我很想念台灣度小月及西門町的魯肉飯....

但總括而言,
這頓飯倒是十分健康的.

8月2日, 500篇食評! 除咗恭喜都唔知講乜好!是日晏晝lunch喺太古城食, 去大食代好處係有好多唔同選擇, 雖則大部份都只係水準一般… 見到呢間台灣野鹽酥雞扒幾吸引咁wor~::: 鹽酥雞扒飯餐 ::: $38一個餐都幾多野食, 除咗飯仲有湯同菜~ 湯就味精朋友, 清清地尚可入口~ 生菜就唔係好新鮮, 味道有少少苦, 點一點豉油都係冇乜味… 重點鹽酥雞扒飯只可以用大碟形容, 飯同雞扒都好多, 又有台式肉燥汁~ 可惜個肉燥汁只係甜豉油咁, 冇乜碎肉, 撈埋飯只係食咗一半度… 另外雞扒鹽酥味就有, 不過雞扒就太乾太硬, 咬都有d難度, 亦都幾凍下, 尤其喺咁強冷氣之下…大食代最大唔好處係d食具真係唔太乾淨, 同有陣漂白水味… 除此之外, 其他食店大部份都唔突出, 輪流選擇, 有好一陣子都唔會再揀呢間台灣野.
8月2日, 500篇食評! 除咗恭喜都唔知講乜好!

::: 鹽酥雞扒飯餐 ::: $38

鹽酥雞扒飯餐
2010-08-02
2010-09-19
我係係HK出世同埋HK大既台灣人(其實應該話我爸爸係台灣熱人)今次試下佢既蠔仔麵線同埋蠔仔煎個蠔仔煎幾次台灣味道,但係個麵線就略為太多湯但係太少麵線都OK既

今次試下佢既蠔仔麵線同埋蠔仔煎
個蠔仔煎幾次台灣味道,但係個麵線就略為太多湯但係太少麵線

都OK既
2010-09-19
2010-07-24 12 浏览
第一次行好似好多都想吃, 第二次行縮小了範圍.於是還是給這家的炒米粉吸引.但, 事實並非理想一般, 炒米, 雖炒時阿姐好落水, 但吃落還是欠缺鑊氣, 沒趣雞翼, 半炸不炸, 似煎又像炸, 幸而還熱熱的香香的, 不錯吧炒米開頭食熱熱地還可, 冷了, 又沒鑊氣, no gd配番d肉燥粒還好, 不會太dry下次吃第二d, or 酥雞那些更佳~
第一次行好似好多都想吃, 第二次行縮小了範圍.
於是還是給這家的炒米粉吸引.

炒米開頭食熱熱地還可, 冷了, 又沒鑊氣, no gd

配番d肉燥粒還好, 不會太dry

下次吃第二d, or 酥雞那些更佳~
台灣炒米粉
2010-07-15
係太古城行下行下又夠鐘搵野食,懶惰的我們索性去FOOD COURT睇下有咩食,因為好似多D選擇。間間望落都麻麻地吸引,最後經過呢間台灣美食好似好多選擇咁,而且賣相唔錯,感覺仲幾抵食添,所以最後就係呢度買左個套餐食。佢有好多款選擇,我就揀左豬軟骨大腸肉燥飯,成個套餐仲跟蚵仔煎同埋鹽酥雞翼,另外有個例湯都只係$38,不過一食就會發現食物全部都係得個名,食落完全係另一回事。豬軟骨大腸肉燥飯,其實都完全唔似肉燥飯,感覺似肉醬多D,個汁太杰身而且無肉味可言... 唔可以稱之為肉燥飯囉=O=。大腸其實幾入味,不過有D就肥到勁多脂肪,有D就少少都無,唔通想平衡返?不過都算幾淋,都OK既。豬軟骨又食整得夠淋,好易入口,不過食落樣樣食物都差唔多味道咁,只能講一句唔係太難食。蚵仔煎唔係幾好食,溝左好多粉落去煎,食唔到蛋味感覺麻麻,蚵仔都唔算少但都幾腥下,呢個我食左一半就放棄左啦。鹽酥雞翼黎到其實即係炸雞翼咁,炸得幾香口,不過食落都係無咩味。個餐仲跟個例湯應該係冬瓜湯,反而清清地覺得幾好飲,可以解下D味精唔駛咁口乾。$38咁多野食係幾抵食,不過味道麻麻,無咩邊樣野特別好,所以唔會再食啦。

豬軟骨大腸肉燥飯
炸雞翼?
勁難食蚵仔煎
2010-04-16
麵一碗個碗就好大,但麵就少得可憐,湯好淡豬軟骨有三塊,鹵得好淋,唔錯~鹵水豆腐,鹵水豬大腸普通...未至好味!友人係格離點的乾炒牛河好夠鑊氣,好食過我果d
麵一碗
個碗就好大,但麵就少得可憐,湯好淡
豬軟骨
有三塊,鹵得好淋,唔錯~
鹵水豆腐,鹵水豬大腸
普通...未至好味!
友人係格離點的乾炒牛河好夠鑊氣,好食過我果d
2010-04-04 5 浏览
星期四晚睇戲後到太古城foodcourt食晚餐,揀了「台灣美食」的鹵水拼盤肉臊飯。鹵水拼盤有蛋、豆腐、雞翼、卥肉及豬軟骨等,Display嘅sample倒是吸引,但出來效果卻和display有點距離,尤其是卥肉及豬軟骨大大縮水了。味道方面,鹵水食物並不吸引,至於肉臊飯,更令人失望,醬汁過甜,沒有肉香。

[1/4/2010; Thu]
2010-04-01
2010-03-14 1 浏览
未食過蚵仔麵線,有點大娘,姑且試個蚵仔大腸麵線配鹽酥雞。落單時已說要辣的,單上面亦印了「大辣」,可是湯底味道實情是一點不辣!蚵仔不多但幾肥美,大腸則沒有幾多肥羔。麵線軟軟滑滑的,說不上喜歡,不過也不討厭。看着檔口翻炸幾件鹽酥雞,不過食落不算熱辣,亦非件件脆口。這一餐感覺一般,未使我對台灣小食改觀。
未食過蚵仔麵線,有點大娘,姑且試個蚵仔大腸麵線配鹽酥雞。

看着檔口翻炸幾件鹽酥雞,不過食落不算熱辣,亦非件件脆口。

這一餐感覺一般,未使我對台灣小食改觀。

2010-03-14
2009-10-25 11 浏览
去太古城買野,順便食埋飯先返屋企,唔想食咁貴,就諗住去food court食算,本來想試pepper lunch,但係驚太熱氣,見到呢間台灣野好似唔錯,就叫左兩個$38set黎食,估唔到又OK喎蚵仔煎蛋肉燥飯:塊蛋鋪滿成一隻碟,好開心!好大隻蚵仔,雖然有D腥,但係好好味!蛋加左麵粉入去煎,好似食緊薄撐咁,好好味!肉燥鋪係飯面,都幾多,夠晒撈飯!都幾大份,食唔晒!卥水拼盤肉燥飯:有卥蛋,雞翼,豆腐,台式卥肉,豬軟骨,卥肉都有軟骨,唔錯,最好味係豬軟骨,好入味!每個set都有碟生菜同湯,清清地唔錯,最慘係無野飲收銀阿姐好nice,食得好開心!

每個set都有碟生菜同湯,清清地唔錯,最慘係無野飲

收銀阿姐好nice,食得好開心!
2009-10-25
2008-08-30
八月廿八日(星期四)做完gum都九時多了!是時候吃晚餐,本身想到山頭火吃,因為雜誌和同事們的大力推介!不得不試呢!可是,到了九時多,他們不再給人排隊了.....終於,老公提議到food republic吃!再試試此店的蠔餅,上次給我們的印象不俗!希望今次也有驚喜!是新鮮煎的!不過蠔不多,而且沒有上次的"一鳴驚人"的感覺,很普通呢!老公仔想吃正的蠔餅,一定要到到台灣啊!
八月廿八日(星期四)

終於,老公提議到food republic吃!

再試試此店的蠔餅,上次給我們的印象不俗!希望今次也有驚喜!

老公仔想吃正的蠔餅,一定要到到台灣啊!
2008-07-04 4 浏览
7月1號, 同媽咪兩個人去左大食代foodcourt食lunch, 有好多選擇, 最後揀左台灣野食~我要左個 豬軟骨飯 配 菜 同 湯 ($36), 媽咪叫左個 台南擔仔麵($28)~ 我個飯有好多"食送": 有兩舊鹵水豆腐, 好入味; 半隻鹵水蛋, 好一般; 一堆肉燥, 好好味; 最後當然唔少得主角—豬軟骨, 都有五六舊ga, 豬軟骨淋就夠淋喇, 不過食完肉燥再食佢就覺得唔夠鹹; 附送ge一碟菜, 原來有三條生菜咁多, 好心佢啦, 慳返洗少隻碟好過啦; 仲有一碗青紅蘿白湯, 其實無乜特別, 不過對於無野飲送ge呢個foodcourt黎講都算係有勝於無喇~ 試左媽咪碗麵兩啖, 好普通, 不論係麵底同埋粒貢丸, 貢丸仲要得兩粒, 超唔抵, 食左媽咪一粒貢丸之後都覺得唔好意思…呢個foodcourt 好多選擇, 又唔係好貴, 下次會再黎, 不過唔會再食呢間, 因為唔係真係咁特別, 仲有大把選擇, 好多都好想試!