2016-10-08
早幾年係香港想搵台菜食下都幾難,呢兩年就好似多d,大家最認識都係阿元來了、程班長、士林、小時光,掹車邊都有小王、茶木等等。最新加入戰團的係阿豆仔,開係好少有台菜店的銅鑼灣,格局同菜式幾似阿元,係幾吸引的。台菜必點當然係魯肉飯(大$38),半肥瘦魯肉切得比較大粒,分量都算適中,只係魯肉同醬汁味道比較淡,稍為失色。見好多人食過新竹炒米粉($55)都讚,一於又試下。冇咩特別材料,都係冬菇絲、蝦、菜、蛋等等,好似好平平無奇,但反而非常惹味,炒得亦夠鑊氣,米粉炒得乾身,條條爽滑,有驚喜。綜合滷水拼盤($48)可以5選3,我選左豬大腸、牛𦟌、牛肚,全部都好腍好入味,尤其牛肚一d都唔韌,豬大腸雖然帶住少少肥膏,但油香十足,唔理得咁多喇。突然好想食菜脯蛋($42),蛋煎到好金黃,尤其邊位特別香口,菜脯都落左唔少,食到近中間位都幾鹹。唯一要挑剔係我唔多鍾意九層塔嘅味。食台灣嘢我多數配珍珠奶茶,但見到久違的蘋果西打($22),就即時轉軚,雖然貴,但就係我懷念的台灣味道。下次挑戰牛肉麵。值得去指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
下次挑戰牛肉麵。
值得去指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻