2019-09-22 276 浏览
難得有一天,我們一家人在平日的晚上出到銅鑼灣去,除行街外,當然也想去吃吃好東西啦。這一晚,完成了重要的 shopping 任務後,太太要找地方茹素,帶著與一早吃好家鄉雞的兒子同我分道揚鑣,各自去做自己喜歡的事及吃喝喜歡的東西。而我就在希慎道的一帶看中了這一間名叫《台南阿豆仔》的台灣小店。見其環境不錯,心又想吃一口牛肉麵,就決定來了。又是因為文章堆積後才寫,執筆時發現,結業了。(在香港營商,真的不容易啊。)這並不是一間新店,只是當年仍在銅鑼灣工作的我比較少走來這一邊尋食。入到來這一店,營造出來的感覺同場景就是十足十台灣街頭的小食店一樣。不過,在台灣,這樣的小食店,係可以平到嚇死你的,但同樣的食品座落在香港的商業中心區,就係另一個價錢了。所以,我看來看去,只覺得牛肉麵是最值得一吃的。紅燒牛肉麵,包含了一碗微微辣的濃牛肉湯頭,厚身,可以用一舊舊而不是一片片的牛展肉。其肉色同湯的顏色形成一體,味道上是濃上再加濃。麵條雖是普通的陽春麵,但因為那個夠濃香的湯底,令到麵條也掛上了濃濃的牛肉味。連牛肉,連麵條一起吃入口,令到滿口都是濃濃的牛肉香味。這一餐麵食是值得一讚的,只恨我為何沒有一早去拜訪她。

這一餐麵食是值得一讚的,只恨我為何沒有一早去拜訪她。
2018-09-29 502 浏览
話嚟呢間食都話咗幾次唔係間舖收咗工就係有其他野更想食係門口望兩眼,見到有魯肉飯就入去次次一見到餐牌就睇好耐😂😂又想食鹽酥,但係好熱氣又想食小炒,但係又驚太多嚟到台式店梗係要飲珍珠奶茶私家不銹鋼飲筒又出動✌不過……麻麻地,無乜味全晚最好味嘅,只係油多咗d(唔油又點會好食)um...無乜特別牛肉唔太淋但又唔算韌湯幾好味蚵仔煎🙈唔記得台式同潮式差好遠隻蚵仔1d都唔仔,層皮煙煙韌韌,唔係我想食嘅雖然唔係特別好味但都唔係差仲有招呼我地個姨姨都好好禮貌
話嚟呢間食都話咗幾次
唔係間舖收咗工就係有其他野更想食
係門口望兩眼,見到有魯肉飯就入去

次次一見到餐牌就睇好耐😂😂
又想食鹽酥,但係好熱氣
又想食小炒,但係又驚太多
珍珠奶茶

嚟到台式店梗係要飲珍珠奶茶

私家不銹鋼飲筒又出動✌
不過……麻麻地,無乜味
魯肉飯

全晚最好味嘅,只係油多咗d
(唔油又點會好食

雖然唔係特別好味但都唔係差
仲有招呼我地個姨姨都好好禮貌

2018-09-10
2018-09-25 240 浏览
剛轉新公司 每天都發掘新餐廳剛經過見到台灣的餐廳 價錢不貴 午市連飲品叫了排骨飯 排骨不乾 有肉汁 外表少脆 內嫩滑加上特別的甜甜酸酸陳皮味醬汁 和排骨很塔午市送綠茶 冬瓜茶等 珍珠奶茶加$4
剛轉新公司 每天都發掘新餐廳
剛經過見到台灣的餐廳 價錢不貴 午市連飲品
叫了排骨飯 排骨不乾 有肉汁 外表少脆 內嫩滑
加上特別的甜甜酸酸陳皮味醬汁 和排骨很塔
午市送綠茶 冬瓜茶等 珍珠奶茶加$4
2018-09-18 170 浏览
今日行過銅鑼灣又見肚餓,於是就隨便找間餐廳食,看到環境闊落,乾淨企理,所以就進來試試看了,之後分別叫了魯肉飯、伴麵、地瓜條和柯仔煎,我對於柯仔煎的印象只記得以前在台劇看過,所以都幾想試試的!看看餐牌~睇下有咩岩食先~魯肉飯,大大的肉粒,每一啖都很有口感伴麵,味道較濃,青瓜可口柯仔煎,和想像有D分別,外皮像年榚,還有較為濕潤,如果簿皮D應該會好食很多,入面有菜和柯仔地瓜條配上甘梅粉,要多D甘梅粉先好食!注意:有加一收費呢~

看看餐牌~睇下有咩岩食先~

魯肉飯

魯肉飯,大大的肉粒,每一啖都很有口感

古早伴麵

伴麵,味道較濃,青瓜可口
柯仔煎

甘梅地瓜條

地瓜條配上甘梅粉,要多D甘梅粉先好食!

注意:有加一收費呢~
2018-09-12
$86.5 (晚餐)
古早伴麵
甘梅地瓜條
2018-09-18 142 浏览
劣食指數:★★★★☆ 這個滷肉飯有台灣的份量,但沒有台灣的味道。滷肉沒有做到肥瘦均勻,大多只是沒有肥膏的瘦肉。而滷汁比較稀,再加上不知道是否要迎合香港人健康的飲食態度,這個滷肉飯並沒有用上豬油,所以吃上去,白飯、滷肉及滷汁並沒有給我相輔相成的感覺,反而更加像三種互不相干的材料。滷蛋亦沒有什麼特別。飲料方面,由於太口渴的關係,我忘記了叫少甜,而這杯芒果爆珠多多亦如一般的台式飲料,很甜,很甜,很甜...... P.S. 大家唔好誤會,我係因為太肚餓先食哂啲野,並唔代表佢地好食!
劣食指數:★★★★☆

2018-09-15 64 浏览
點了炒米粉,有點濕濕的,不太像真正南部的米粉。白菜滷很油膩。真正南部的菜色其實不多。 麵的湯頭也還好。蚵仔煎也不太好吃,大概是因為買不到台灣道地的A菜。東西偏鹹,而不是南部的鮮甜作法。飲料我覺得大概是用很多調味粉,這是老的作法。 不過最大的好處就是晚上去不用等,7-8點的時候也沒太多人。這個在銅鑼灣還是比較少的。環境方面看得出來店長很用心。非常乾淨。經理服務人員非常好,態度非常親切。希望以後能有更正宗的台南味。- 懷念家鄉的台南妹。
2018-09-06 61 浏览
朋友成日係IG搵唔同地區有咩食, 果日我地趁victoria secret 開張就殊左出cwb佢就介紹左呢間食晚餐😄2個女仔叫左鹽酥蚵仔, 藥膳排骨同古早拌麵呢間台灣菜同我食開果D有點不同, 呢度選擇多元化D, 因為其他通常都係牛肉麵, 鹽酥雞果D, 選擇有限佢個古早拌麵整得幾乾身, 個醬幾濃幾稠, 好彩唔算太咸, 但食食下都幾口乾😅個藥膳排骨同鹽酥蚵仔都係朋友揸主意既~因為朋友係湯怪, 凡係湯類既野佢都好中意可以飲好多🙈🙊藥膳排骨一黎到就有種似肉骨茶既感覺, 有D中藥味, 望落幾清, 但飲落OK, 香香既藥材味感覺好補, 唔錯, 幾岩女仔飲👍🏻👍🏻我自己本身麻麻蚵仔, 不過佢呢間既鹽酥蚵仔都OK新鮮熱辣, 皮唔算厚, D蚵仔都幾肥美可以一試~! 👍🏻
佢就介紹左呢間食晚餐😄
2個女仔叫左鹽酥蚵仔, 藥膳排骨同古早拌麵
個藥膳排骨同鹽酥蚵仔都係朋友揸主意既~
因為朋友係湯怪, 凡係湯類既野佢都好中意可以飲好多🙈🙊
感覺好補, 唔錯, 幾岩女仔飲👍🏻👍🏻
我自己本身麻麻蚵仔, 不過佢呢間既鹽酥蚵仔都OK
新鮮熱辣, 皮唔算厚, D蚵仔都幾肥美
可以一試~! 👍🏻
古早拌麵
2018-08-01
古早拌麵
2018-08-17 80 浏览
每隔一段時間,就會突然好想食某一個地方嘅食物,因為嚟緊又會再去台北玩幾日,咁睇得多其他人嘅blog,睇睇下又攪到好想食台灣嘢喇台灣A菜,炒得勁好味,超爽口魯肉飯,ok呀,唔會覺得肥膩架,成碗食晒,一粒飯都無剩炸魷魚,我最愛啦,佢好勁呀,完全唔會厚粉,只係薄薄一層,又唔會覺得好熱氣,總之就係正啦麻辣肥牛麵線,其實已經唔記得佢個名係咩,係辣嘅,唔會好咸,同老公都鍾意個麵呀,配辣湯食,good~店內嘅裝飾好台灣架,感覺好好呢
台灣A菜,炒得勁好味,超爽口
魯肉飯,ok呀,唔會覺得肥膩架,成碗食晒,一粒飯都無剩

店內嘅裝飾好台灣架,感覺好好呢
2018-06-25 142 浏览
維基話 三杯原來係江西嘅發明~ 江西style嘅三杯係 甜酒釀,豬油,醬油 😚 而大家熟悉的台灣style係 米酒,麻油 ,醬油 🤩 不論是哪三杯, 講到尾 雞肉質地普通, 就算調味有幾好,佢都只係大家心目中嘅普普通通 ~午市套餐 附送涼拌三小碟~ 感覺清新 ~ 梅子蕃茄酸酸甜甜很開胃 ~ 適合夏天食 😚 台式三杯雞配飯 $78 +1~ 三杯雞用鑊仔上, 份量足~ 味道是對的, 九層塔的香味 滲入醬汁中 ~但比起平時吃的有點水汪汪感覺😆~  雞肉連骨的, 肉質就是剛剛說的普通吧 ~ 白飯配上 一點肉燥鹵水汁又係幾開心嘅 😚鹵水拼盤 $12+1~ 鹵水味道已經足夠,加上醬汁就偏鹹了~ 😆飢point : 6 /10#hungermarch #飢詩 #非飢詩

飢point : 6 /10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2018-06-16 136 浏览
同朋友行完街係附近搵餐廳食晚飯見到呢間台灣餐廳裝修幾得意,價錢又唔貴,即管試下。3個人叫了担担麵,牛肉麵,炒A菜,鹵水拼盤(鷄翼、牛肚、大腸),香酥雞再加飯。正常份量,但略賺鹵水拼盤醃得不夠入味,其他味道一般。
同朋友行完街係附近搵餐廳食晚飯
見到呢間台灣餐廳裝修幾得意,價錢又唔貴,即管試下。
2018-04-16
2018-06-12 140 浏览
心血來潮想食正中台灣地道美食,以為飛去台灣已經好方便,原來搭車去銅鑼灣都食到!走到蘭芳街發現原來都有幾家特式地舖餐廳,今晚就到「台南阿豆仔」,回味一下台灣味道。一拉開趟門,驟然踏入台灣夜市街邊店一樣,眼看到一塊又長又大嘅膠牌,上面寫上紅色藍色食物名,加上部份坐位是啤酒膠箱,充滿台灣地道風味。餐牌上小至小食,大至小炒都可以選擇。我地兩個就揀左必食魯肉飯、炒新竹米粉,仲有唔少得嘅台啤同地瓜條啦!如果講味道,確實同台灣食到嘅無異,唯一最大差異就係個新竹米粉有勁多料,頂有炸蠔餅脆脆,又有大蝦仁、芹菜、芽菜、甘筍絲等等,配料多多。醉雞都好值得嘉許一下,夾雜著濃郁酒味及杞子香味,件件雞都大大件又肉厚小食代表地瓜條,加梅子粉就係101分之作!地瓜甜,梅子酸尾尾,送埋啤酒!無得輸!

餐牌上小至小食,大至小炒都可以選擇。

2018-06-05
2018-06-12 180 浏览
位於銅鑼灣鬧市中被門面門牌裝修吸引 而決心一試餐牌款式眾多 讓人眼花撩亂而且價格適中 可以點多幾款菜式品嚐先來的是飲料 有台灣啤酒另外珍珠QQ 適合加進不同飲料當中 增強口感雖然試了不少美食 不過想特別想推薦以下食物花雕醉雞 雖然雞件比較大 不過依然入味而且是雞脾位置 比較嫩滑海山醬甜不辣甜不辣在香港並不常見用魚漿做成 口感像魚蛋 比較特別新竹炒米粉米粉炒得乾身 不會要油膩而且配料豐富 比例接近一比一古法滷肉飯滷肉混合了半肥瘦肉 加上秘製醬汁令人垂涎欲滴
位於銅鑼灣鬧市中

古法滷肉飯
滷肉混合了半肥瘦肉 加上秘製醬汁
令人垂涎欲滴

2018-06-10 122 浏览
我和男友喜歡炸物小食,台灣菜當然係心頭好之一。今日又來到銅鑼灣 但不知道可以吃什麼,四處逛逛來到恩平道附近。這條街近月開了不少新食店,台泰越中 一條街都有五六種菜式可選台南阿豆仔,又一台灣菜以夜市為裝潢和主題,店面大 有十張枱以上。菜式有夜市小吃,也有地道家庭菜。飯麵前菜都一應俱全魯肉飯 $35 評分 5/10魯肉飯比起常見的多了半隻蛋,可見肉燥大小切成打長條形 肥瘦適中 梅花間竹。但略嚴點肉燥份量偏小,飯尚算多 汁也足夠拌飯。唯一不足為魯蛋偏咸,但拌飯一起吃還可鹽酥雞翼 $58 評分 5/10鹽酥雞翼,餐牌列明七件 每件單骨上所以實制上只有三隻半炸粉多而厚 但雞肉嫩滑

菜式有夜市小吃,也有地道家庭菜。飯麵前菜都一應俱全

魯肉飯 $35 評分 5/10

鹽酥雞翼 $58 評分 5/10
鹽酥雞翼,餐牌列明七件 每件單骨上所以實制上只有三隻半
炸粉多而厚 但雞肉嫩滑

2018-06-08
等候时间
5 分钟 (堂食)
2018-06-06 142 浏览
銅鑼灣餐廳選擇太多 今日跟朋友去一間無論店外店內的佈置都十分有台灣風格的台式餐廳餐牌選擇非常多( 有飯麵//小炒//炸物//涼拌小食//夜市小食//台式飲品)古法滷肉飯$35 肥肉比例較多 口感入口即溶新竹炒米線$55 米線炒得乾身鹽酥雞翼(7件)$58 以單骨雞翼上碟 炸得好香脆但相對上分量好少涼拌小食 小黃瓜$28 味道偏酸開胃 花雕醉雞$48 酒味比例平均 好吃夜市美食 海山醬甜不辣$38 口感似煙韌的魚蛋 蚵仔煎$55 有好多隻蚵仔飲品 經典珍珠奶茶$28 芋香仙草奶茶$28 無糖凍頂烏龍茶$16 (加珍珠+$6) 金牌台灣啤酒(支裝)$28
古法滷肉飯$35 肥肉比例較多 口感入口即溶
新竹炒米線$55 米線炒得乾身

2018-05-31 203 浏览
午餐時段,所有食物小份小份的。叫了一個自選套餐A/B ($65),有古早味乾麵+ 拼盤 (要另加10蚊) +熱飯 (加珍珠另加6蚊)+ 貢丸湯古早味乾麵,醬汁的味道不似是肉燥,反而有點麻醬的味道,有點膩,小小的份量就剛好了。拼盤這個有點想吐糟的是很鹹呢!不過之後才知道,這家店大部份的口味也很重而已。有些牛肚和豬腸的,豬腸有點肥。貢丸湯也是偏鹹的不過芫茜可以清清膩,所以是好配搭。萬巒豬手 ($58)另加了這個小食,豬手也是偏鹹,但很好吃,超軟滑和有膠質,很滿足我這個膠質控。蚵仔煎 ($55)最後這個才是重點呢!!!蚵仔煎的份量不是很多,但那個「蚵仔」是超大的呢!!好像差不多有一個湯匙,而很鮮味,軟滑,沒有煮到老老的,整個蚵仔煎也是有彈性的那種,「煙UN」的蚵仔煎感覺最棒了!會為了這個再回來!
午餐時段,所有食物小份小份的。
叫了一個自選套餐A/B ($65),
古早味乾麵

古早味乾麵,醬汁的味道不似是肉燥,
反而有點麻醬的味道,有點膩,小小的份量就剛好了。
拼盤

拼盤
這個有點想吐糟的是很鹹呢!
不過之後才知道,這家店大部份的口味也很重而已。
有些牛肚和豬腸的,豬腸有點肥。
貢丸湯

貢丸湯
也是偏鹹的
不過芫茜可以清清膩,所以是好配搭。
萬巒豬腳
萬巒豬手 ($58)
另加了這個小食,豬手也是偏鹹,
但很好吃,超軟滑和有膠質,
很滿足我這個膠質控。
蚵仔煎
蚵仔煎 ($55)
最後這個才是重點呢!!!
蚵仔煎的份量不是很多,
但那個「蚵仔」是超大的呢!!
蚵仔煎

好像差不多有一個湯匙,
而很鮮味,軟滑,沒有煮到老老的,
整個蚵仔煎也是有彈性的那種,「煙UN」的蚵仔煎感覺最棒了!
會為了這個再回來!
2018-04-08
$106.5 (午餐)
古早味乾麵
萬巒豬腳