喺呢個商場🏬嚟咗呢間台灣菜🇹🇼餐廳🥢醫肚🤣有約10款「下午茶套餐」可以選擇,揀咗 $58「紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 Braised Beef Noodle Soup with Braised Pork Rice」,「下午茶餐」飲品要咗「台灣熱奶茶🧋」,再加 $48「香菇滷肉A菜」同埋 $46「芋泥三色芋圓」🤣「紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯」:紅燒牛肉 肉質軟熟有濃郁牛味,湯底亦都有幾好牛味,麵條煙韌👍;滷肉接近半肥瘦好甘香兼有台灣風味😋,撈飯食好夾🤩「香菇滷肉A菜」:A菜🥬新鮮爽脆,配埋大量嘅滷肉,食得暢快🤩「台灣熱奶茶🧋」:叫咗少甜,夠滑😋「芋泥三色芋圓」:三色芋圓煙靭得嚟軟綿綿😋,仲有大量仙草,仙草滑脫脫👍,整體夠晒甜,食得好開心🤣
喺呢個商場🏬嚟咗呢間台灣菜🇹🇼餐廳🥢醫肚🤣

「台灣熱奶茶🧋」:叫咗少甜,夠滑😋

下午茶
2024-03-06 156 浏览
2024年2月8日 星期四呢排要準備過年既野每日都好忙,今日終於有時間同老婆兩個人拍下拖食個下午茶今次同樣地選擇左圍方既呢間台灣菜餐廳,貪佢價錢經濟,性價比夠高,而且下午茶個餐牌都有好多食物揀,加多少少錢仲有埋台灣飲品添,所以我哋每人點左一個餐同飲品,另外再加小食share好快食物就開始陸續送到,首先有小食彰化花雕雞卷,好重花雕香味,雞肉都好嫩滑,雞皮唔算太厚,愈食愈開胃之後我要左花雕雞卷麻辣拌麵,除咗有頭先嘅花雕雞卷之外,仲有紫菜湯同鹹蛋黃芋泥酥,紫菜湯幾清甜,仲有幾粒貢丸喺上面添,而芋泥酥就炸得好香脆,咬落去每一啖都係芋泥,個拌麵就真係夠晒辣,辣味係慢慢滲出嚟嘅,啱晒鍾意食辣嘅人士,至於麵質有咬口,唔會煮到好腍老婆就要咗台南芋頭貢丸新竹米粉,貢丸一咬落去裏面係芋頭嚟,食落去幾彈牙,米粉就係正宗嘅新竹米粉,同樣地彈牙爽口呢個係古早起司芋泥肉鬆蛋餅,一咬落去裏面嘅餡料即刻爆曬出嚟,除咗芋泥之外,仲有肉鬆同起司喺裏面,味道十分豐富,充滿鹹香最後飲品分別有大甲芋頭芋圓鮮奶同鮮鳳梨水果茶,水果茶好清甜,完全可以解去剛才食物嘅油膩感,仲飲到唔同嘅水果喺裏面添,至於芋圓鮮奶,就咁睇落去已經見到有
2024年2月8日 星期四

最後飲品分別有大甲芋頭芋圓鮮奶同鮮鳳梨水果茶,水果茶好清甜,完全可以解去剛才食物嘅油膩感,仲飲到唔同嘅水果喺裏面添,至於芋圓鮮奶,就咁睇落去已經見到有三分之一杯奶都有芋圓,而且仲有芋頭粒,所以每一啖除咗飲到奶香之外,仲食到芋圓同芋頭

埋單每人百幾蚊左右,但感覺好似去咗一轉台灣食嘢咁!!
2024-02-08
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥘 𝙐𝙣𝙗𝙚𝙖𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚 𝙏𝙖𝙞𝙬𝙖𝙣 𝘼𝙛𝙩𝙚𝙧𝙣𝙤𝙤𝙣 𝙏𝙚𝙖 𝘿𝙚𝙖𝙡𝙨 @ 🌟 台北倆伴《👽食神大媽食台灣嘢》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Satay Beef Hot Pot HKD 138Danshui Pork Belly Gua Bao HKD 38Fengjia Egg Pancake Roll with Pork Floss & Pickled Mustard Tuber HKD 48Popcorn Chicken with Braised Pork & Pork Floss Rice HKD 62Herbal Jelly Milk Tea + HKD 8Brown Sugar Bubble Millk Tea + HKD 12.👽 呢間餐廳絕對係呢個商場入邊性價比超高嘅選擇,尤其下午茶時段,餐牌好多樣化,同埋坐得好舒服。.🥘 天氣凍凍地,叫咗「沙茶牛肉鍋」。以為淨係牛肉啦,點知原來有齊:牛筋、牛肚、牛丸、牛板腱,淨係牛都有咁多款!然後湯底裡面仲有津白、冬菇、金菇、米血糕、甜不辣、芋頭貢丸福州魚丸、蛋餃、鶴鶉蛋、蜂巢
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Satay Beef Hot Pot HKD 138
Herbal Jelly Milk Tea + HKD 8

🥘 天氣凍凍地,叫咗「沙茶牛肉鍋」。以為淨係牛肉啦,點知原來有齊:牛筋、牛肚、牛丸、牛板腱,淨係牛都有咁多款!然後湯底裡面仲有津白、冬菇、金菇、米血糕、甜不辣、芋頭貢丸福州魚丸、蛋餃、鶴鶉蛋、蜂巢豆腐!真係超級豐富有飽肚!

Satay Beef Hot Pot

🥟 唔係度度都有刈包食,即刻叫左個「淡水滷肉刈包」!包身好鬆軟,滷肉軟硬適中,好滿足!

Danshui Pork Belly Gua Bao

🫔 然後再叫多個經典嘅「逢甲肉鬆榨菜蛋餅」,榨菜調味一流,肉鬆幾鮮味,蛋餅夠軟熟。

🧆 另外仲叫多份「鹽酥雞肉鬆滷肉飯」,佢唔係剩係得一個飯,額外仲有紫菜貢丸湯及地瓜酥作為小食!個滷肉飯好得,鹽酥雞都幾多嚿,好豐富嘅組合!

🧋 跟下午茶餐可以叫加錢升級飲品,我地揀左「仙草奶茶」同「黑糖珍珠奶茶」。奶茶好濃郁,珍珠煮得好彈牙,仙草份量好多!

Herbal Jelly Milk Tea & Brown Sugar Bubble Millk Tea

😌 呢度食物份量好足料,係呢個商場超級實惠之選,記得試下!

📍 大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖
☎️ +(852)2682-1999
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

Satay Beef Hot Pot
Danshui Pork Belly Gua Bao
  • Brown Sugar Bubble Millk Tea
2024-02-27 115 浏览
話說爭個朋友一餐飯,佢又住大圍,所以就平平哋食間台灣嘢嘅下午茶。🫖 因為之前食過呢間幾好,所以決定再食。🙊🙊·士林鹽酥雞🐔熱辣辣、脆卜卜、唔太鹹,粉漿唔厚,口感不錯。👍🏻👍🏻最緊要冇炸得太乾,肉質仍然鮮嫩多汁~·九層塔🌿起司🧀培根🥓蛋餅食落九層塔🌿浸味好出,cheese亦都同Bacon浸味好夾,呢種鹹鹹甜甜嘅感覺,加埋蛋餅獨有嘅質感,係會令你食指大動嘅~·古早烤台灣香腸🇹🇼燒完係好香口嘅台灣香腸,佢保留咗少少嘅油分喺香腸嘅表面,加埋少少蒜片喺切咗片嘅香腸面上食,成件事係惹味又有層次~ (不過蒜片呢樣嘢,就唔係個個都鍾意食⋯🙊🙊)·鳳梨水果茶(凍)朋友話佢真係有鳳梨喺入面,有足夠嘅果肉喺裏面見到,感受到成杯嘢嘅誠意。最重要係飲落唔係太甜,感覺都係好fresh好舒服嘅~~~😌
士林鹽酥雞🐔
九層塔🌿起司🧀培根🥓蛋餅
古早烤台灣香腸🇹🇼
鳳梨水果茶(凍)
九層塔🌿起司培根蛋餅
士林鹽酥雞
彰化花雕雞卷🐔
古早烤台灣香腸
台灣奶茶(熱)+  鮮鳳梨🍍水果茶(凍)
九層塔🌿起司培根蛋餅
彰化花雕雞卷🐔
古早烤台灣香腸
2024-02-27 1443 浏览
和朋友行大圍的新商場「圍方」,想不到平日的下午都非常多人,我們來到5樓的「台北倆伴」食台灣菜,好彩等了一陣已有位了。下午2-6點有下午茶餐,選擇多,經濟又抵食。《逢甲肉鬆榨菜蛋餅》$48將肉鬆和榨菜與蛋餅結合在一起,很有創意,給人一種豐富的口感。肉鬆的鹹香與榨菜的清爽相互融合,再搭配上蛋餅的柔軟口感,味道很夾。《花雕雞卷麻辣拌麵配紫菜貢丸湯和地瓜酥》$56很豐富的一個Set,滷肉汁加酸菜混合麵條,酸酸辣辣的,非常惹味。還有招牌菜花雕雞卷,肉質嫩滑充滿酒香。兩條地瓜酥香甜脆口,紫菜湯清新。《紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯》$58結合了紅燒牛肉麵和滷肉飯兩種傳統的台灣美食,給人一種濃郁的口感。紅燒牛肉軟腍,麵條加酸菜是絕配,而滷肉飯有超多的肉碎和肉鬆,還有半隻溫泉蛋呢!《逢甲大腸麵線》$42以大腸和幼麵線為主要材料,大腸的鮮嫩與麵線的嫩滑相互融合,加上豐富的湯汁,如果你喜歡台灣的小吃,這道菜絕對不能錯過。《士林夜市蟹蓋三件》$52蟹蓋內釀到脹卜卜,裡面是滿滿的蟹肉混合栗米、蘿蔔絲和其他蔬菜絲,口感非常豐富,表層酥脆可口,裡面鮮嫩多汁,正。
下午2-6點有下午茶餐,選擇多,經濟又抵食。

《逢甲肉鬆榨菜蛋餅》$48

《花雕雞卷麻辣拌麵配紫菜貢丸湯和地瓜酥》$56

《紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯》$58

《逢甲大腸麵線》$42

《士林夜市蟹蓋三件》$52

2024-02-24 74 浏览
去咗圍方行街,行到攰攰地,去咗5樓呢間台灣餐廳食下午茶,下午茶時段坐滿晒人,見到個餐牌都有好多唔同嘅款式,而且都係台灣嘅特色食物,座位坐得好舒服,裝修新淨,慢慢嘆番個下午茶,係一個好嘅選擇花雕雞卷配麻辣拌麵拌麵嘅麵質好好,唔太辣,但有好惹味,仲有花雕雞卷、糍粑同紫菜貢丸湯,呢個套餐好豐富台南擔仔米粉米粉上面有好多滷肉,個湯清清地,唔錯,如果份量再大啲就更加好私房麻辣牛三寶試咗佢呢個招牌牛三寶,份量好多,最鍾意牛腩同牛肚,牛腩好夠淋,好入味,牛肚都幾爽👍🏼👍🏼

花雕雞卷配麻辣拌麵

台南擔仔米粉

2024-02-21 193 浏览
今日嚟到新商場圍方~見到呢間台灣嘢都幾多好評,雖然要等20幾張枱,但係都算快,大概半個鐘就入得。🐻彰化花雕雞卷手工麵🐻個人覺得雞卷唔夠入味,酒味唔濃,想淺嘗一下,醉雞味都可以。湯底清甜,可惜餐廳冇辣油提供,只有豆瓣醬,味道唔係太夾個湯底。🐻古早滷蜜汁排骨手工麵🐻呢個係朋友嗌嘅,佢話覺得排骨炸得幾好食,不過好油膩,而且係一塊塊未切件,如果切件上會比較好,因為一大塊又有骨,女仔會覺得比較難咬😂🐻紅燒牛三寶麻辣伴麵👎🏻👎🏻呢個要差評,非常油膩之餘,可以話係冇乜味。辣油唔香,亦都唔辣😵‍💫好似食緊一兜油撈麵咁。而且餐廳職員服務態度都算一般,木口木面,仲要收+1,唔會再幫襯。總評分:🍯🍯(2/5)

🐻彰化花雕雞卷手工麵🐻

🐻古早滷蜜汁排骨手工麵🐻

🐻紅燒牛三寶麻辣伴麵👎🏻👎🏻

總評分:🍯🍯(2/5)
2024-02-21 107 浏览
係大圍圍方搵左呢個叫倆伴嘅台灣菜食lunch,叫左份花鵰醉雞卷配台灣湯麵,花鵰醉雞卷有啲乾,食落去質感有啲柴柴地,接近雞胸口感?唔知係雪得太凍定點,花雕酒味道都唔濃,唔太好食。個湯麵加左啲台灣酸菜,令到成個湯都多左一陣酸味,但因為本身湯底唔濃,所以酸味仲強過咸味,麵條都比較淋身一啲,無咩口感。但餐飲杯桂圓紅棗茶幾好味👍餐廳服務都幾好,但食物質素有待改善🥲。
「台北倆伴」是一間融合了台灣小吃的美食餐廳。大腸麵線湯頭醇厚,麵線口感軟綿綿,大腸洗滌得非常乾淨,滋味豐富。淡水焢肉刈包裡的焢肉肥瘦適中,烤得外軟內嫩,非常可口。大甲芋頭芋圓鮮奶裡的芋圓口感QQ的,芋頭香濃順口,非常適合甜點愛好者。私房麻辣牛三寶(腱心、牛肚、牛筋)麻辣鮮香,肉質嫩滑,非常下飯。彰化花雕雞卷外皮彈牙,裡面包裹著嫩滑的雞肉和花雕酒的香氣,非常美味。整體而言,「台北倆伴」的菜式豐富多樣,值得一試。
彰化花雕雞卷
大腸麵線
彰化花雕雞卷
大腸麵線
2024-02-19 90 浏览
二哥👦🏻啱啱响台灣訓練返嚟成日都同劉媽👩🏻講念念不忘台灣嘅 滷肉飯好啦~ 見二哥👦🏻咁想食近近地就帶👦🏻去圍方 #台北倆伴 食台灣麵今次我哋order咗🍴花雕雞卷·麻辣拌麵雞卷肥瘦適中 有淡淡清香花雕酒味 拌麵加了麻辣醬汁 勁有麻香味🍴鹽酥雞·肉鬆滷肉飯鹽酥雞炸得好酥脆肉嫩滑又有肉汁滷肉鹹香味適中 唔會太鹹 撈飯好正 🍴台南擔仔米粉(輕量) 米粉爽口彈牙 加上肉碎 食得好滋味🍴紅糖地瓜酥地瓜酥口感煙韌軟糯 地瓜香味加上紅糖嘅甜味味道好夾🍹鮮鳳梨水果茶🍹桂圓紅棗茶值得一讚👍🏻呢間職員個個都態度好好~ 好主動又有禮貌台北倆伴 ( #大圍 )📍大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖
二哥👦🏻啱啱响台灣訓練返嚟

拌麵加了麻辣醬汁 勁有麻香味

🍴鹽酥雞·肉鬆滷肉飯
鹽酥雞炸得好酥脆肉嫩滑又有肉汁
滷肉鹹香味適中 唔會太鹹 撈飯好正

🍴台南擔仔米粉(輕量)
米粉爽口彈牙 加上肉碎 食得好滋味

🍴紅糖地瓜酥
地瓜酥口感煙韌軟糯 地瓜香味加上紅糖嘅甜味味道好夾

🍹鮮鳳梨水果茶
🍹桂圓紅棗茶

值得一讚👍🏻呢間職員個個都態度好好~ 好主動又有禮貌

台北倆伴 ( #大圍 )
📍大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖
2024-02-16 82 浏览
週末晚餐時間五人位等候甚久,約一個小時左右,放被叫籌,然後由侍者帶入坐。以服務來說,這間台灣餐廳的侍者,🈶求必應,殷勤,手腳快,friendly and nice,很不錯😉。來台灣餐廳吃鍋,一定是為了台式專屬的臭臭鍋或薑母鴨湯底。這次在兩伴品嚐的是臭臭鍋!有些些發酵後的酸臭味,有些些台味。雖然臭度,不足以令甜不辣入味,但比上不足,比下有餘,已經剩過某些主打台式火鍋了。肉鬆蛋餅,還有附贈的很台式的紫菜蛋花湯。很適合貪嘴時吃~

來台灣餐廳吃鍋,一定是為了台式專屬的臭臭鍋或薑母鴨湯底。

肉鬆蛋餅,還有附贈的很台式的紫菜蛋花湯。很適合貪嘴時吃~
2024-02-14 88 浏览
🇹🇼 台北倆伴偏重口味嘅台灣菜*榨菜肉鬆蛋餅冇乜蛋味都冇榨菜味,不過幾好食😂*紅燒牛肉手工麵個麵底口感唔錯,牛肉超級無敵腍,可惜個湯底完全唔辣*古早滷蜜汁排骨便當好豐富好多小食,蜜汁排骨好好味!滷肉有少少過鹹,反而肉鬆撈飯幾正👍🏻*麻辣鴨血臭豆腐(唔記得影相🤣) 正正常常冇咩特別假期去真係超級多人,入座後限時60分鐘,落單後幾分鐘已經上菜,好有效率🔥 雖然好忙,但係店員都好好服務,值得一讚👍🏻
🇹🇼 台北倆伴
偏重口味嘅台灣菜

*榨菜肉鬆蛋餅
冇乜蛋味都冇榨菜味,不過幾好食😂

*紅燒牛肉手工麵
個麵底口感唔錯,牛肉超級無敵腍,可惜個湯底完全唔辣

*古早滷蜜汁排骨便當

*麻辣鴨血臭豆腐
(唔記得影相🤣) 正正常常冇咩特別

2024-02-12
2024-02-02 1720 浏览
同大仔放學後去圍方買參考書,然後順便食個下午茶先返屋企。由於阿仔鍾意食台灣街頭小食,所以試下呢間「台北倆伴」。餐廳位於商埸最頂層,門面很大,裝修環境大致舒適精美。下午茶時段,提供有十款下午茶套餐,價錢由$46-$62不等,並附送飲品,亦可升級台式特飲。此外亦有不少經典台灣夜市小食供應,更有麻辣牛三寶($128),價錢亦由$38-$128不等。T03《逢甲肉鬆炸菜蛋餅》($48),肉鬆頗多,加上醬汁,蛋餅薄脆,並且已經分切4小件上碟,方便食用,非常精緻。呢份餐啱曬輕食人,吾會太大份量。T06《古早滷肉飯拼大腸麵線》($52),有一碗迷你滷肉飯,加一大碗麵線。滷肉飯配有半隻溏心蛋及肉鬆。麵線夠大碗而且頗多肥腸。呢個餐相對豐富更加抵食,直頭可以當作晚餐食。A01《士林鹽酥雞》($48),最愛小吃之一。上枱賣相不錯,大約有八件左右,入口夠酥脆夠熱,加有炸香葉更添風味。A07 《士林夜市蟹蓋(3件)》($52),阿仔想食,於是叫埋試下。入面釀有魚肉之類,炸至十分香口熱辣辣。最後決定下午茶當晚餐食,最後叫多個燙菜 ,餐廳有三款燙青菜,包括娃娃菜、A菜及秋葵。最後我們選了《香菇滷肉A菜》($48),

最後決定下午茶當晚餐食,最後叫多個燙菜 ,餐廳有三款燙青菜,包括娃娃菜、A菜及秋葵。最後我們選了《香菇滷肉A菜》($48),A菜其實即是油麥菜,都新鮮青嫩。加上滷肉,食落味道更豐富。

2024-01-04
2024-02-02 137 浏览
圍方開左一排都未去過😂今日放假就約左朋友去行下,順便食個tea,未有時間去台灣旅行就食住台灣野先(´▽`)餐廳裝修光猛,職員態度親切有禮.老阿嬤焢肉肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯 $56食台灣野就必點滷肉飯,滷肉飯上有兩件大大舊嘅焢肉口感軟腍,滷肉滷得入味,伴飯一流.盬酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $62鹽酥雞都係必點之一,鹽酥雞外皮香脆,雞肉嫩滑,地瓜酥金黃酥脆,中間口感煙韌軟糯,好surprise幾好食!.古早起司芋泥肉鬆蛋餅 $62蛋餅好食,不過我地擺到最後先食就淋左,芋泥唔會太甜,芝士半流心而且芝士味濃郁,啖啖都食到芝士(´▽`)估唔到呢個配搭係好夾又好食.士林夜市蟹蓋(3件)$52蟹蓋炸得好香,食到材料好豐富,有蟹肉、鯪魚肉,紅蘿蔔、粟米粒等等。.炭培烏龍起司奶蓋 +$18茶味夠重唔會甜,兩者味道好夾。朋友話好好飲(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).愛文芒果起司奶蓋品+$22我係好鐘意芝士奶蓋,由於我飲茶會訓唔到,所以我就揀左芒果味,味道唔會太甜配埋奶蓋一齊飲好creamy!.

老阿嬤焢肉肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯 $56

盬酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $62

古早起司芋泥肉鬆蛋餅 $62

士林夜市蟹蓋(3件)$52

炭培烏龍起司奶蓋 +$18
茶味夠重唔會甜,兩者味道好夾。
朋友話好好飲(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
愛文芒果起司奶蓋品+$22
本身我係朝著古早起司芋泥肉鬆蛋餅而食呢間餐廳,點知反而宜蘭蟹肉蟹黃拌麵好有驚喜😍😍😍超級超級多既蟹肉蟹黃,多到撈曬d拌麵之餘仲有剩😍😍😍好足料,$128黎講好抵食!d拌麵仲要特別煙靭,好有口感😋古早起司芋泥肉鬆蛋餅都不錯!九層塔起司培根蛋餅就比較鹹,同埋入面塊煙肉仲有好大舊肥膏,可惜本人唔太好肥膏…粒粒藍莓起司奶蓋個奶蓋好正可惜藍莓汁味道比較似糖水,飲唔出係由原粒藍莓攪拌而成既藍莓汁…所以飲品就一般。

宜蘭蟹肉蟹黃拌麵

古早起司芋泥肉鬆蛋餅都不錯!

粒粒藍莓起司奶蓋個奶蓋好正
粒粒藍莓起司奶蓋