2022-11-23 21 浏览
古今,正好表現到這間店的一大特色,就是創意!這裡既可以吃到傳統的日本料理,但又可以吃到這裡自創的特色卷物,正好滿足了現今的人喜歡特別的感覺!煙花(108元)這個真的非常特別,完全想不到會加了薯片進去!單看外形就感覺像爆發中的煙花,一口吃下去就是在你口中爆發的感覺,亦因為有薯片的加入,所以在口中會有點香脆的口感,夾帶住嫩滑的三文魚和油脂豐富的吞拿魚蓉,味道和創意都很有驚喜!如果縑有點膩,可以搭配芥末一起吃,味道更香!金龍卷(105元)這外型略帶點霸氣的感覺,長長的一條,像龍一樣!上面的撒了點燒汁和沙律醬,然後是三文魚,中間的卷物就有大大隻的炸蝦天婦羅和芝士!吃起來會先感受到酸甜味,然後是滑嫩的三文魚,中間是炸得非常香脆彈牙的炸蝦,最後是帶點芝士的綿滑和濃香!味道也是很好的!琦玉網燒牛舌(78元)一吃下去就感受到這個網燒的香味,因為用上牛舌芯的關係,經過高溫燒烤後,表面帶點焦香,內裡的牛舌還是非常滑嫩,有點彈牙的口感!而配的醬汁有加上檸檬,吃起來是酸酸甜甜的,也很開胃!

煙花(108元)

金龍卷(105元)

琦玉網燒牛舌(78元)

2022-11-22 31 浏览
約左朋友聚會揀銅鑼灣方便大家又最穩陣當然係食日本野揀居酒屋就愛刺身愛熟食嘅朋友都照顧到個個都啱食天氣漸凍壽喜燒就實無錯用明火熱住窩底飲一碗甜甜嘅熱湯幸福感油然而生🥰鍋物材料豐富嫩牛鋪滿窩面沾上鮮蛋同食又滑又鮮味窩內仲有津白、豆腐、葛粉等等多人分食剛好櫻花蝦原條燒茄子茄子肥美燒完都保持多汁面層醬汁惹味超級龍捲風卷物中有炸蝦、鰻魚、芝士入口脆脆地加埋芝士口感相當rich煙花面層有厚厚辣三文魚蓉辣吞拿魚辣辣地入口非常豐富
約左朋友聚會

鍋物材料豐富
嫩牛鋪滿窩面
沾上鮮蛋同食
又滑又鮮味
窩內仲有津白、豆腐、葛粉等等
多人分食剛好

茄子肥美
燒完都保持多汁
面層醬汁惹味

超級龍捲風
卷物中有炸蝦、鰻魚、芝士
入口脆脆地

辣辣地
入口非常豐富
2022-11-14
2022-11-21 19 浏览
古今係第二次到訪,今次換咗去銅鑼灣店超級近SOGO,血拼完再上嚟食嘢!呢度都係行日嘅居酒屋路線,木系風格好岩我地超級龍卷風同蜘蛛兩款嘅壽司超級好食,蜘蛛係炸軟殼蟹配青瓜,魚籽同蟹柳。炸軟殼蟹脆香多肉,仲係熱辣辣,真係即叫即整!至於龍捲風就有芝士同鰻魚喺入面,勁香口!配上沙律菜零舍開胃豚肉荔枝卷串我開頭以為係啅頭,但係估唔到荔枝嘅甜味可以同帶鹹嘅豚肉中和,意唔到幾夾!野菜菜天婦羅要坐嘅種類都好多有金菇、甜薯茄子等等炸粉唔會太厚配上天婦羅汁!雞中翼串雞翼燒得唔會過火,而且肉汁鎖住喺嫩肉入面整體來講,用餐體驗都好好!
古今係第二次到訪,今次換咗去銅鑼灣店
超級近SOGO,血拼完再上嚟食嘢!

呢度都係行日嘅居酒屋路線,木系風格好岩我地

超級龍卷風同蜘蛛

兩款嘅壽司超級好食,
至於龍捲風就有芝士同鰻魚喺入面,勁香口!配上沙律菜零舍開胃

豚肉荔枝卷串

野菜菜天婦羅
要坐嘅種類都好多有金菇、甜薯茄子等等
炸粉唔會太厚配上天婦羅汁!

雞中翼串
雞翼燒得唔會過火,
而且肉汁鎖住喺嫩肉入面

整體來講,用餐體驗都好好!
2022-11-20 28 浏览
古今二睇FB個個都去日本,要食啲日本野止下癮。今次再encore 銅鑼灣分店既古今二。Menu 太多款式,見到推介有個網燒牛舌,即點試試佢。不得了!厚薄適中,外面焦香,超級爽口,一d 根都無,配一個酸甜既檸檬汁解油膩,絕對無誇大,真係大推!另外大阪炸雞球配蛋黃醬,雞肉多汁,特別在加左黑椒,味道香濃。卷物叫左「煙花」同「超級龍捲風」,煙花係辣味三文魚mix辣味吞拿魚,上面鋪滿蟹子同脆片,辣辣地好過癮,又卜卜脆。龍捲風係包住鰻魚、芝士、青瓜同埋香脆嘅原條海老,兩份卷物份量多又足料,下次要多啲人一齊開心share🥳
古今二
2022-11-17 25 浏览
放假同朋友喺銅鑼灣行完街嚟呢度搵嘢食😋超級龍捲風~係用心製作嘅卷物,外觀好靚,食材非常豐富,有鰻魚、海老、芝士、青瓜和脆片,食落超有滿足感,好好味,真心好正😍😍胡麻豆腐沙律~豆腐細滑,蔬菜爽脆,口感非常豐富,再加入麻醬調味,提升了味道的層次👍雞腎~剛燒好的,好入味好掂,送洒應該一流😋野菜天婦羅~紫薯、茄子、冬菇和金菇,好新鮮有創意,炸皮超薄,好脆好香口,日本紫薯又香又糯,食到停唔到口😄
放假同朋友喺銅鑼灣行完街嚟呢度搵嘢食😋
雞腎~剛燒好的,好入味好掂,送洒應該一流😋
2022-11-15
行完sogo之後又再次encore 古今😽😽金龍卷金龍卷入面係炸蝦、芝士,面頭鋪咗三文魚三文魚大塊得黎好新鮮,入口唔會覺得剩係得舊飯,三文魚嘅存在感好高😂炸蝦炸得脆,雖然包係飯入面,出奇地食落仲係好脆😯搖滾樂飯卷入面包住芝士、炸蝦、牛油果面頭放咗好大塊鰻魚,鰻魚好厚肉,夠肥美😍仲燒得好香,陣陣炭燒香氣,再配上甜甜嘅鰻魚汁好正🤪埼玉網燒牛舌 牛舌愛好者一定要試‼️燒得啱啱好,唔會過熟,肉質淋得嚟帶點爽口,厚度亦都好適中,所以口感好正🤪大阪自家製炸雞 好大舊,而且仲係雞俾肉所以好嫩滑~炸粉唔厚,外面炸得好脆,入面肉質嫩而多汁,而且一啲都唔油,配埋沙律醬一齊食好滿足😼古今 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
行完sogo之後又再次encore 古今😽😽

金龍卷
金龍卷入面係炸蝦、芝士,面頭鋪咗三文魚
炸蝦炸得脆,雖然包係飯入面,出奇地食落仲係好脆😯

搖滾樂
飯卷入面包住芝士、炸蝦、牛油果
面頭放咗好大塊鰻魚,鰻魚好厚肉,夠肥美😍
仲燒得好香,陣陣炭燒香氣,再配上甜甜嘅鰻魚汁
好正🤪

大阪自家製炸雞
好大舊,而且仲係雞俾肉所以好嫩滑~

古今 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
2022-11-15 28 浏览
古今 Premium銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓銅鑼灣日式料理有驚喜,近地鐵,款式多。侍應哥哥和侍應姐姐態度十分好!😄👍琦玉網燒牛舌😋牛舌即叫即燒,口感煙韌、爽身、不油膩。醃製得很好,不會太鹹,保留牛舌的鮮味。酸酸的醬汁和牛舌很夾,建議大家先吃兩塊原味,之後兩塊加醬汁進入另一層次。大阪自家製炸雞🍗大廚即叫即製加了不少分,外皮勁香脆,雞肉夠嫩滑,先試原味,再加酸酸甜甜的沙津醬。我喜歡整件炸雞也點滿醬汁,有點瘋狂。🤣超級龍卷風🌪配料有蒲燒鰻魚、吉列海老、香濃芝士、新鮮青瓜和脆片。龍卷風份量十足,每一啖也是豐富的配料。脆片放在面層,一咬下去很爽,之後是煙韌的壽司飯,中層是香脆的吉列海老,沒有落味精,很好吃。🤤蜘蛛🕷卷物內有牛油果、蟹柳、青瓜絲、壽司飯、紫菜、飛魚子和炸軟殼蟹。壽司飯軟硬適中,軟殼蟹十分香脆,牛油果、青瓜絲和紫菜帶出鮮味,加了蟹柳和飛魚子的鹹香,很夾。😍👍很爽的日式fusion菜,食物、環境和服務都不錯,還會再來。😎
古今 Premium
銅鑼灣軒尼詩道525號
澳門逸園中心21樓

銅鑼灣日式料理有驚喜,近地鐵,款式多。
侍應哥哥和侍應姐姐態度十分好!😄👍

琦玉網燒牛舌😋

大阪自家製炸雞🍗

超級龍卷風🌪

蜘蛛🕷

2022-11-10
2022-11-14 18 浏览
銅鑼灣行完SOGO之後喺附近搵嘢食一間樓上食日本嘢聽同事講幾有特色餐廳唔算大但裝修非常舒服而且見到有大房,下次可以約埋同事一齊嚟搖滾樂有我最愛的鰻魚一口食一卷大細剛剛好上碟賣相非常靚,打卡一流金龍卷金龍卷就係三文魚鋪面入面卷有炸蝦牛油果味道很fresh我自己比較鍾意搖滾樂因為鍾意食鰻魚埼玉網燒牛舌燒牛舌新鮮正大小厚薄剛好食日本野不能錯過櫻花蝦原條茄子燒茄子燒上面嘅櫻花蝦一啲都唔吝嗇超多蝦同茄子超夾
銅鑼灣行完SOGO之後

喺附近搵嘢食

一間樓上食日本嘢聽同事講幾有特色

餐廳唔算大

但裝修非常舒服

而且見到有大房,下次可以約埋同事一齊嚟

搖滾樂

有我最愛的鰻魚

一口食一卷

大細剛剛好

上碟賣相非常靚,打卡一流

金龍卷

櫻花蝦原條茄子燒

茄子燒上面嘅櫻花蝦一啲都唔吝嗇

超多蝦同茄子超夾

2022-11-11 31 浏览
壽司薄餅餅底係炸脆左表面既米飯,餅上放滿三文魚同蟹柳絲,再加上沙律醬同少少辣醬,上軟下脆,味道好夾又飽肚烈火紅唇餐廳知道我唔食得生冷嘢,就介紹我食烈火紅唇,牛肉被壽司飯包住,上面再放上一片士多啤梨,啤梨甜甜地,夾住咸咸地既牛肉,味道唔錯,外觀好都特別,好吸睛野菜天婦羅天婦羅脆皮唔會太厚,一咬就食入面既蔬菜,沾埋旁邊的蘿白泥混合在天婦羅汁,更加好味豚肉荔枝卷串燒脆左既豚肉包粒粒荔枝,口感唔錯,味道都幾夾
壽司薄餅

烈火紅唇

野菜天婦羅

豚肉荔枝卷串
燒脆左既豚肉包粒粒荔枝,口感唔錯,味道都幾夾
2022-11-06
2022-11-09 89 浏览
想同朋友傾吓計居酒屋就系最好嘅選擇⛩️日本野平時都算食得多 今次想新鮮啲於是搵啲新野試下 就嚟咗幾出名新派創意卷物嘅古今🍻🐮網燒牛舌 $78係今餐飯最好食嘅野 好正👍🏼肉質厚身 食落彈牙爽口 吾會韌 上枱嘅時候啱啱燒好嘅牛舌熱辣辣 燒過後帶點焦香 油脂香 簡單配上鹽已經帶出好濃既牛味 加上旁邊配上酸酸地醬汁 同牛舌好夾 👅🌪超級龍卷風 $98好多涵 有鰻魚🐟 炸蝦🦐 芝士🧀 青瓜🥒 脆片加埋甜甜地既醬汁 味道好特別芝士好soft 混埋鰻魚 口感好creamy炸蝦即使比飯包著 但依然香脆蝦身仲幾大隻 用料十足⚖️🕷蜘蛛 $103賣相真系有啲似蜘蛛😂有炸軟殼蟹🦀 青瓜🥒 牛油果🥑 蟹柳軟殼蟹炸得蘇脆 配埋青瓜 牛油果中和返個種油膩感 食落幾青新 食材配搭得吾錯🍆櫻花蝦原條茄子燒 $88茄子原本冇咩味 所以料理店用上大量櫻花蝦 加熱後帶來點點喊香味 一埋枱已經聞到陣陣既蝦味 醬汁有啲似照燒汁 但甜甜地 幾特別💭吾單止食物好味🤤 居酒屋嘅環境好舒服 牆身以日式木條為主 枱同枱之間有足夠嘅空間 係餐廳同朋友吹一晚水都覺得好舒服👩🏻‍🤝‍👨🏽🌿
想同朋友傾吓計居酒屋就系最好嘅選擇⛩️

💭

2022-11-07
琦玉網燒牛舌
  • 超級龍卷風
每次去銅鑼灣行完DONKI ,總會行去澳門逸園中心醫肚,點解?因為夠近呀~古今二已成為我嘅飯堂之一,夠抵食質素又唔錯Menu 照樣無大變化,依舊有創意卷物同埋普通日式居酒屋既燒物等等香煎帶子色香味兼備,如果汁醬方面可以配埋檸檬汁,相信會更加醒胃~炸雞香酥肉滑,肉汁多多夠哂juicy,good呀!🍣金龍卷 :炸蝦同三文魚既配搭永無得輸👍🏻有厚度同鮮度嘅三文魚加埋特製芝士醬,每次食完都有大大滿足感😚💜蜘蛛:配料方面有炸軟殼蟹、青瓜、牛油果以及蟹柳炸軟殼蟹乾身得黎又夠脆香,仲有香滑蟹膏配上軟香牛油果同魚子,層次感level UPPPP😋
古今二已成為我嘅飯堂之一,夠抵食質素又唔錯

炸雞香酥肉滑,肉汁多多夠哂juicy,good呀!

🍣金龍卷 :
炸蝦同三文魚既配搭永無得輸👍🏻
💜蜘蛛:
配料方面有炸軟殼蟹、青瓜、牛油果以及蟹柳
2022-11-08 16 浏览
除咗韓國嘅紫菜包飯 我都好鍾意食日本嘅飯卷🫶🫶呢間日本餐廳食物名稱好得意 仲幾高質添!蜘蛛 $103飯捲入面有炸軟殼蟹,青瓜,牛油果同埋蟹柳~好好食!!軟殼蟹超級香脆 牛油果同青瓜 配搭一齊好fresh 啊!超級龍捲風 $98呢個飯捲入面有鰻魚,炸蝦,芝士,青瓜同脆片整體口感層次好豐富!同埋超級特別 意想不到的芝士配搭~櫻花蝦原條茄子燒 $88呢個超級超級juicy!!! 佢係用咗特調嘅醬汁 甜甜的!櫻花蝦份量鋪滿上面喔!雞腎 $32我哋仲叫咗一串雞腎 一共四粒👍加一服務費古今 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
除咗韓國嘅紫菜包飯 我都好鍾意食日本嘅飯卷🫶🫶
呢間日本餐廳食物名稱好得意 仲幾高質添!

蜘蛛 $103
飯捲入面有炸軟殼蟹,青瓜,牛油果同埋蟹柳~

超級龍捲風 $98
呢個飯捲入面有鰻魚,炸蝦,芝士,青瓜同脆片
整體口感層次好豐富!同埋超級特別 意想不到的芝士配搭~

櫻花蝦原條茄子燒 $88

雞腎 $32
我哋仲叫咗一串雞腎 一共四粒👍

加一服務費

古今 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
最近SOGO 舉行感謝祭,就專登下班後來銅鑼灣跟閨蜜一齊SHOPPING下,以解放來自工作及自身的壓力。行完後,就搵附近的餐廳醫肚。閨蜜見最近都好熱氣同塊面爆晒瘡,就提議食日本餐。餐廳環境以木系為主色,好有居酒屋感覺。還間左一間房,可安靜地與朋友暢談一番。櫻花蝦原條茄子燒 $88原條茄子燒到剛剛好,燒到外皮脆,茄子肉爽而淋。再陪上曬到金黃色的乾身,鮮鹹香味嘅櫻花蝦。吊出茄子嘅鮮味來。 紫色襯橙色完美的對比色配搭,精美的構圖。蜘蛛 $103好欣賞創作菜名嘅人,好有幻想力,估計係軟殼蟹的抓令佢覺得似蜘蛛。 軟殼蟹炸到脆口而軟,食落好有蟹味。壽司飯內再夾住蟹柳絲、牛油果片及青瓜絲可中和吃完軟殼蟹後的油膩感覺。雜錦刺身沙律 $108CP值高的雜錦刺身沙律,超大碗,食完已經超飽。雜錦刺身包括魚子、大魚籽、三文魚、蕃茄。蔬菜及剌身都非常新鮮,令沙律清中帶點鮮味。食落好Fresh 好健康。豚肉蘆筍卷串 $45精緻的菜式,豚肉脂肪比例均勻,唔會太肥。再包住露筍,吸收晒豚肉煎後的鮮味。超好味!

櫻花蝦原條茄子燒 $88

• 櫻花蝦原條茄子燒
  • 雜錦刺身沙律
  • 豚肉蘆筍卷串
2022-11-07 44 浏览
約了朋友在cwb睇戲,之前佢一直都好想試古今的特色壽司,今次終於都有機會了。 不過都係唔可以食咁飽, 免得飯氣攻心😆😆。龍捲風沙律超豐富材料的沙律,特別係我最鍾意食蟹柳, 超大量海量蟹柳絲, 配搭 中華沙律, 大量飛魚子, 還有新鮮的沙律菜, 調配日式醬汁和 薯片脆脆, 豐富的口感深得我心。壽司薄餅朋友鍾意食脆口食物, 這個 壽司薄餅就最啱佢, 飯底炸至金黃香脆, 然後是大量的三文魚粒粒, 配千島醬汁和飛魚子, 不過這個就比較飽肚, 可以幾個朋友share。埼玉網燒牛舌這裏的牛舌 向來不錯, 使用牛舌心嚟做的, 質地比較嫩滑, 完全沒有跟腱位, 最緊要一定係要配醬汁, 酸酸地好好味。日式章魚小丸子小丸子份量都唔少,有六粒粒大大粒的, 中間有章魚粒, 面有好多木魚絲同埋紫菜, 好豐富。

龍捲風沙律

壽司薄餅

日式章魚小丸子

2022-11-07 23 浏览
由佢係觀塘開始到而家都仲幫襯緊。佢地出名就係卷物好多花款又創新,仲會有埋串燒、壽司、炒飯等等,居酒屋咁。今次黎雖然叫左唔係好多野食,不過都feel到佢地既水準。火山 - $128完全無遺反商品說明條例,真係有火架。8粒壽司卷係下個,上面就係蟹柳蟹籽帶子沙律,堆左一個小山丘。店員放左碟壽司係枱就拎左火槍出黎點火。真係嘆為觀止,d火係humhum聲,欣賞完一陣就食得。蜘蛛 - $103即係軟殼蟹壽司卷。卷入面包左粗粗的一條軟殼蟹,因為好多舖頭條軟殼蟹都真係得個殼,反而呢到既係好多款肉,外殼又唔會太界口,水準之作。佢另外再包左青瓜絲、牛油果同蟹柳,好有層次。琦玉網燒牛舌(4件)- $78未上枱已經聞到燒烤味道,牛舌都算厚,調味用左燒汁,好香口,食落仲有酒味。醬汁酸酸地,帶點黑淑既辣味,點完醬一齊食去牛油脂。豚肉茘枝卷串 - $32 呢個串燒好精緻,係燒豚肉包住一啲荔枝肉。豚肉半肥瘦,燒完帶香,荔枝少少酸甜,成個串燒都清清淡淡,好fresh值得一提呢到個哥仔非常有禮貌,服務好好👍🏻

火山 - $128

蜘蛛 - $103

琦玉網燒牛舌(4件)- $78

豚肉茘枝卷串 - $32

值得一提呢到個哥仔非常有禮貌,服務好好👍🏻