2022-07-04 60 浏览
今天放假同老公出街玩看到這家拉麵食評非常不錯,我們特地搭車來荃灣吃這家拉麵,天氣非常非常炎熱,我們兩個走的汗流浹背終於到了鋪頭,心想走了那麼久來到食評非常棒的店吃一下試一下,我們懷著無比快樂的心情來吃麵,怎知這個麵喔,真的非常非常非常非常(此處省略100個一般)一般,老公吃完都同我黑臉了不開心了☹️我們都覺得這家鋪頭裝修和氣氛不錯,但麵的水準真的非常一般,除了鹹沒有其它口感了,所以也不會再光顧第二次了。
2022-06-30 65 浏览
#chuchu食在荃灣📍 友拉麵拉麵舖係荃灣幾個細商場連住,好易搵!荃灣站行天橋大約5分鐘!門面好日本!基本上好易搵到,大大隻字寫住友拉麵,近視都睇到!一入去成間都係貓……嘅相🤣貓奴!聽講老闆專登去咗日本學師再番黎開!—————————————————————❣️ 蔥山拉麵 $83 蔥山!食完好聰明!如果鐘意多青一定要試吓!好香!叉燒好淋唔算肥,仲要燒過好香!有成粒溏心蛋,咬落去流心,超幸福!麵,可以自己揀直麵或曲麵以及麵身硬度,今次揀咗直麵,但覺得一般,曲好食啲!.❣️ 魚介拉麵 $78有魚介粉、火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍、紫菜!魚介湯ok,唔會太鹹!豚肉都係炙燒過!拉麵份量唔少,但🐷仔都係要加底!揀左曲麵,好食,有咬口!🐷至愛既流心蛋,🐷仔次次都會比埋🐷食🫶🏻.❣️ 炸棒棒餃子 $30係炸餃子黎,有啲熱氣!size就啱啱好,餡就冇乜特別,🐷鐘意煎餃多啲,見到其他foodie話有煎餃,但餐牌就冇🥲.❣ 免治雞肉棒 $28燒到乾咗少少,呢個麻麻麻地!—————————————————————不專業評分👅好味指數:7/10💰性價比:8/10👍🏻推薦:8/10———————————————————
#chuchu食在荃灣
📍 友拉麵

❣️ 蔥山拉麵 $83

❣️ 魚介拉麵 $78

❣️ 炸棒棒餃子 $30

❣ 免治雞肉棒 $28
燒到乾咗少少,呢個麻麻麻地!

不專業評分
👅好味指數:7/10
💰性價比:8/10
👍🏻推薦:8/10
—————————————————————
🏡地址: 友拉麵 (荃灣)
荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
#chuchu食日本野
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-06-16
2022-06-26 1322 浏览
⸜(๑⃙⃘´•ᴗ•`๑⃙⃘)⸝┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈有日放工同朋友去左荃灣既小商場入面食拉麵!小店入面好多貓貓相同擺設😻相信店主一定都好中意貓貓🐈🐈🐈好彩果日早到我地食到一半已經好多人了🙈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜魚介拉麵 $78 (4/5)原來呢到除咗有得揀麵既軟硬到,仲有得揀要直定曲麵 好細心!朋友揀左曲麵食落有淡淡既蛋香,配菜有火炙豚肉,糖心蛋,竹筍同海苔魚介湯底好香 一上枱隔住口罩都聞到好香🤩即刻好肚餓~而且肉份量好多好大塊油脂平均所以口感好鬆軟 而呢到係有一粒糖心蛋 非常滿足✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜蔥山拉麵 $86 (4/5)中意食蔥一定會愛上😻超級多蔥,好似一座山咁 而且唔會嗆口又唔會辣✨麵份量都好多湯底唔會好咸 濃度岩岩好🫶🏻揀左普通麵質食到最尾啲麵都無變淋 ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜炸牛肉薯餅 $28 (5/5)薯餅炸到金黃色,皮薄唔會厚粉😻咬落好酥脆而且內餡好淋但保留到肉既口感配埋蛋黃醬食幾開胃 ✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜日式餃子 $30 (4/5)食拉麵緊係要配餃子🥟餃子外皮都係炸到金黃色味道正常發揮┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈不
⸜(๑⃙⃘´•ᴗ•`๑⃙⃘)⸝
好彩果日早到我地食到一半已經好多人了🙈

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜魚介拉麵 $78 (4/5)
魚介湯底好香 一上枱隔住口罩都聞到好香🤩即刻好肚餓~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜蔥山拉麵 $86 (4/5)

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜炸牛肉薯餅 $28 (5/5)
薯餅炸到金黃色,皮薄唔會厚粉😻咬落好酥脆
而且內餡好淋但保留到肉既口感
配埋蛋黃醬食幾開胃 ✨

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜日式餃子 $30 (4/5)
食拉麵緊係要配餃子🥟
餃子外皮都係炸到金黃色
味道正常發揮

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
不得不提,小店非常細心
會特別準備掛鉤比客人掛袋🫶🏻加分!
2022-06-26 62 浏览
本身約咗朋友喺荃灣食飯,但佢突然有事失約,唯有自己搵嘢食,醒起附近西樓角路有間友拉麵,朋友讚過話好食,今晚就去試吓先!餐廳地方不大,勝在裝修設計似足日本拉麵店,好有日本feel,多款拉麵中選了魚介拉麵,內有火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍和海苔,十分豐富,嚐一口魚介湯味道夠濃郁,香甜不油膩,火炙豚肉吃下味道好香口,味玉破開蛋汁破蛋而出,食落充滿蛋香,拉麵可揀直或曲麵另有硬、軟或普通的麵質可選,我揀咗直拉麵,軟麵質,掛湯後啖啖都美味無窮!日式炸雞塊,即叫即炸,多汁肉嫩的雞肉,酥脆外皮一咬,滿口都充滿日式風味!可樂

可樂
2022-06-17 67 浏览
黎開荃灣唔知食咩好,心思思想食拉麵🍜就揀左多人推薦既友拉麵😁呢間拉麵舖雖然細細間🥰但充滿住新宿小巷中享受拉麵既感覺😎拉麵可以揀直麵或曲麵,麵質亦可以揀軟、硬或普通,好個人化😆櫻花蝦拉麵我就揀咗「普通」既「直麵」,豬骨湯底好濃郁,櫻花蝦炒得好香口🤤火炙豚肉薄身得黎好香煙燻味,而我最鐘意係粒味玉🥚有醬油香味之餘仲要係半流心,真係好味到暈😋魚介拉麵呢個我就揀咗「普通」既「曲麵」,拉麵上面有魚介味,令湯底濃郁得黎好香🤩入面既火炙豚肉有2大片,肥瘦分明,炙燒完超香口🤤竹筍都好爽脆,如果想拉麵彈牙啲,建議試吓揀硬麵質,應該會好食d😚靜岡蜜柑橙味好濃郁,又唔會太甜,又可以解解膩😚😚

櫻花蝦拉麵

魚介拉麵

靜岡蜜柑
橙味好濃郁,又唔會太甜,又可以解解膩😚😚
2022-06-14
外卖自取
2022-06-16 57 浏览
邊個想食🐱麵❓😂我就帶咗2個仔去食 😌不過佢哋就食得好開心 😂😁有晚喺荃灣行街,阿仔話好想快d去旅行,於是我就帶佢哋去一間好有日本feel嘅拉麵店,來個短暫嘅偽旅行晚餐體驗 😆店舖小小,但裝修幾精緻幾有心思架❤️全日式,天花掛d燈飾好有情調,仲有我哋3母子最鍾意嘅高櫈位!😍牆上面掛哂關於😺嘅畫及照片,好可愛好治癒 💕咪睇店舖細細,成晚都坐滿人架 😀🍜蔥山拉麵 $83(蔥、火炙豚肉、味玉🥚、竹筍、海苔)呢碗係我大仔叫,我完全唔知佢叫呢個😂碗麵一嚟到,佢呆咗幾秒😯 因為d蔥真係堆到成座小山丘咁 ⛰️🤣我哋張檯即時充斥住d蔥味 😆 人都醒神哂 😂拉麵唔係只有一堆蔥嘅,大概有3塊豚肉,有燒過,肥瘦厚薄適中👍 煮得夠腍 😋蛋係溏心蛋,流心架🥚😘拉麵有直麵或曲麵選擇,我就小朋友食所以揀咗曲麵,因比直麵較淋身,就係曲麵夠淋身,所以索哂湯汁,變得juicy ❤️啖啖麵都有蔥伴住入口,食到個口都香哂 😆🥟日式餃子 $30餃子大小適中,皮薄+餡都多嘅!😋餡可以再濃味dd,未夠突出🙃個人喜歡餃子煎燶多少少再脆底d,就更香👍不過不失吧 👌🐣蜜糖芝麻雞翼 (1份有3隻) $30初初以為只俾中雞翼,原來有埋雞翼尖位 👍
邊個想食🐱麵❓😂
我就帶咗2個仔去食 😌
不過佢哋就食得好開心 😂😁

店舖小小,但裝修幾精緻幾有心思架❤️
牆上面掛哂關於😺嘅畫及照片,好可愛好治癒 💕
咪睇店舖細細,成晚都坐滿人架 😀

🍜蔥山拉麵 $83
(蔥、火炙豚肉、味玉🥚、竹筍、海苔)
呢碗係我大仔叫,我完全唔知佢叫呢個😂
我哋張檯即時充斥住d蔥味 😆 人都醒神哂 😂
蛋係溏心蛋,流心架🥚😘
啖啖麵都有蔥伴住入口,食到個口都香哂 😆

🥟日式餃子 $30
餃子大小適中,皮薄+餡都多嘅!😋
餡可以再濃味dd,未夠突出🙃
個人喜歡餃子煎燶多少少再脆底d,就更香👍
不過不失吧 👌

🐣蜜糖芝麻雞翼 (1份有3隻) $30
初初以為只俾中雞翼,原來有埋雞翼尖位 👍
皮面炸得夠脆洽好不會燶,蜜糖汁唔會過甜,加埋芝麻,香到丫🤤
我細仔私吞2隻,我大仔好乖,話讓俾我食💕
但細仔話想叫多碟,唔夠食 😂

日本果味碳酸汽水 各 $24
🍑 完熟桃子
🍇 山梨葡萄
🍎 信州蘋果

呢隻牌子嘅果味梳打我哋一家都有飲開,真心好飲,已encore好多好多次都不厭,配拉麵或小食一定正 👍
2022-06-02
  • 蜜糖芝麻雞翼
2022-06-07 44 浏览
細細間店舖但都可以容納15個人,牆上嘅裝飾都好有心思好多貓貓嘅相🐈不過最重要都係啲嘢食好食櫻花蝦拉麵$88櫻花蝦、火炙豚肉、味玉、蔥、海苔、竹筍味道濃郁,鹹度適中,佢嘅火車豚肉好大片!份量都啱啱好,另外我今次揀咗直麵,口感細滑smoot,如果係曲麵就會係爽口彈牙,我就鍾意口感順滑多啲🤤而且佢都比好多櫻花蝦,我覺得分量十足😋日式餃子🥟 $30真係好抵,呢個價錢有五隻餃子!個皮好薄,裏面都好Juice,開埋佢個醬汁好好食,醬汁唔會好鹹,比較淡味,所以即使點多咗都OK😛
不過最重要都係啲嘢食好食

櫻花蝦拉麵$88
櫻花蝦、火炙豚肉、味玉、蔥、海苔、竹筍

日式餃子🥟 $30
2022-06-07
  • 櫻花蝦拉麵
2022-06-07 37 浏览
好多時候都會同朋友係荃灣搵好嘢食,前排朋友就推介左呢間位於昌寧大廈既拉麵店。店內環境唔算好大,不過就有種去左日本居酒屋既感覺,牆上面仲有好多貓貓既相好溫韾! 拉麵款式唔算好多,另外都會有幾款小食比大家揀 辛肉拉麵 $85可選擇直麵/曲麵同麵質,今次揀既曲麵都好掛湯,湯底濃郁! 入面都有好多配料,包括辛肉碎、火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍、海苔等等,值得一讚個火炙豚肉肥瘦相間,好好食! 日式煎餃子 $30煎餃子有5大隻,皮薄入面都好足料! 同朋友開心share就岩曬。另外佢地仲有個芝士薯餅好似好正,下次去試吓先!

辛肉拉麵 $85

日式煎餃子 $30
2022-06-02 47 浏览
🔘蔥山拉麵 $83為咗呢碗拉麵慕名而來,利申我係鍾意食蔥嘅朋友,啲蔥多得誇張,側面睇真係一座小蔥山咁,每一啖都感覺好青蔥😆,揀咗直麵幼身啲幾彈牙,有兩大塊叉燒,肥瘦均勻肉質軟腍入味,蛋都有流心效果,啲蔥係食極都唔完,鍾意蔥嘅朋友要嚟挑戰下!! 🔘蜜糖芝麻雞翼 $30有三大隻雞翼,食完拉麵先食雞翼都仲幾脆,鍾意佢蜜糖味濃郁,加埋香口嘅芝麻,好味又抵食!! 拉麵店雖然店舖細細但睇得出有花心思佈置,周圍都見到可愛貓咪嘅裝飾!!
🔘蔥山拉麵 $83

🔘蜜糖芝麻雞翼 $30

2022-06-01 24 浏览
周末下午三點左右到訪,店內有客人但不太繁忙。點了辛肉拉麵。火炙叉燒出色,拉麵麵質中規中矩,但湯底略嫌失色。拉麵盛惠$85,加汽水$10。以是次到訪經驗,感覺同區有其他更佳選擇。
周末下午三點左右到訪,店內有客人但不太繁忙。
辛肉拉麵
2022-05-29 28 浏览
👩🏻‍💻放工要去荃豐中心🛍買手提電話叉電線,就行埋去後面幾個商場🏢食個差不多半年冇食過嘅「友拉麵」先返屋企😉。🍜 地獄拉麵 🌶🌶🌶🌶🌶🌶️今期嘅期間限定😎係地獄拉麵🥵。因為好奇心作祟🤯,平時唔算好食得辣嘅我😶‍🌫️居然有勇氣嗌咗嚟食🫣。見到餐紙上面🥶寫住有6隻辣椒都心知不妙⋯⋯😰但我依然挑戰咗佢。🤭拉麵雖然係好辣,但辣得過癮。🤩我忍唔住要堅持一路飲水😜一路食🥹。我今次揀嘅係😗黃色曲麵,麵質彈牙。😍配料有2塊大大嘅火炙豚肉、溏心蛋、蔥、木耳絲、紫菜,上面再加多一粒辣椒。🫠🫔 三重芝士春卷春卷炸到外層金黃色。🤤外層卜卜脆🤓,裏面軟腍腍🥰。食到濃濃嘅芝士味😋,鍾意食芝士嘅🧀一定要叫嚟食。😍

🍜 地獄拉麵 🌶🌶🌶🌶🌶🌶️
今期嘅期間限定😎係地獄拉麵🥵。
因為好奇心作祟🤯,平時唔算好食得辣嘅我😶‍🌫️
居然有勇氣嗌咗嚟食🫣。

見到餐紙上面🥶寫住有6隻辣椒都心知不妙⋯⋯😰
但我依然挑戰咗佢。🤭
拉麵雖然係好辣,但辣得過癮。🤩
我忍唔住要堅持一路飲水😜一路食🥹。

我今次揀嘅係😗黃色曲麵,麵質彈牙。😍

🫔 三重芝士春卷
春卷炸到外層金黃色。🤤
外層卜卜脆🤓,裏面軟腍腍🥰。
食到濃濃嘅芝士味😋,鍾意食芝士嘅🧀一定要叫嚟食。😍
2022-05-24 40 浏览
店內裏掛滿勁多可愛貓貓照片和掛畫,貓奴絕對要來吃麵同打卡啊!獨立包裝筷子同出面好唔同,好和系好靚。我揀左櫻花蝦拉麵$88,內有樱花蝦、魚介粉、火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍和海苔,成碗麵出來的觀感十分豐富,我嚐了一口湯味道夠濃郁不錯耶!拉麵可選直或曲麵另更有硬、軟或普通的麵質可選,我揀左曲麵比較爽口彈牙。味玉是全碗麵的焦點所在,首先雞蛋是全隻奉客而且浸得夠入味,破開後那蕩漾的蛋汁破蛋而出,食落去充滿蛋香。另外點了炸棒捧餃子🥟$30 (5隻)鐘意食餃同香口野ge你一定要試👍🏻友拉麵整體來說以這價錢我覺得性價比也不錯,大家經開絕對可以一試。

獨立包裝筷子同出面好唔同,好和系好靚。

2022-05-21 3117 浏览
🍜🇯🇵我好鍾意食拉麵🍜突然好掛住之前「友拉麵」個🍜「蔥山拉麵」🍜所以就即去食番碗先😋🇯🇵呢間拉麵舖雖然細細間🥰但係充滿着喺新宿小巷中享受拉麵嘅感覺🍜環境亦都清潔乾淨👍見到店員好用心咁用消毒制清潔枱面👍喺疫情之下都可以食得放心呢❤🍜蔥山拉麵 $83 😋😋😋😋❤️如果你好似我咁都好鍾意食蔥嘅話❤️我極力推介你一定要試呢個🌱佢真係唔係「浪得虛明」👨‍🍳啲聰真係對左一個「山」出來⛰️非常之吸睛又好味🥰食完之後一定會有好幸福嘅感覺唷😋仲好似我咁會成日掛住個蔥山🏔️嚕❤️🍜魚介拉麵 $78😋拉麵嘅柔軟度可以自己選擇❤️呢個我就揀咗「軟」嘅「曲麵」,拉麵個湯好濃味👍味道甜甜的🐠喜歡濃味啲嘅朋友仔一定啱晒呀😋🥟小食❤️日式餃子$30:去居酒屋我必食的item🥟熱辣辣上枱❤好好食😋秒殺😂📍「友拉麵」🍜荃灣📮荃灣西樓角道202-216號昌寧大廈1樓53-54號鋪

🍜蔥山拉麵 $83 😋😋😋😋

蔥山🏔️嚕❤️

🍜魚介拉麵 $78

📍「友拉麵」🍜荃灣

📮荃灣西樓角道202-216號昌寧大廈1樓53-54號鋪
  • 魚介拉麵
  • 日式餃子
2022-05-19 36 浏览
今晚收工同朋友嚟到荃灣,佢就話好想食Ramen於是一search就揾到呢個好多好評價嘅拉麵店👍🏻佢嘅裝修一啲都唔馬虎,掛滿貓貓畫作🐱,轉角一望就可以見到裝潢別具用心嘅拉麵店🍜▪️ 魚介拉麵 $78超級濃郁鮮魚嘅湯底恰到好處夠味得嚟又唔會太鹹🐟大愛溫泉蛋嘅友人加咗多1️⃣隻味玉,少見會原粒上😗一切開超流心,醃得好入味🥚配合上同樣滋味嘅火炙豚肉,超足料,曲麵好掛汁👍🏻▪️ 櫻花蝦拉麵 $88海量嘅櫻花蝦浸淫係濃郁嘅湯底入面🌸,每一啖都感受到櫻花蝦乾嘅鮮味,配上高溫大火烤到稍為焦香嘅火炙豚肉,油脂同肉嘅比例剛好一半半,入口即融好滿足🈵️以及超級新鮮爽脆嘅蔥,爽脆嘅竹筍,以及被湯底完美浸淫嘅海苔,是在出色👍🏻▪️ 炸牛肉薯餅 $28Mega size兩大塊用麵包糠包裹住嘅牛肉薯餅好香口脆卜卜,綿密嘅薯蓉配合沙律醬超級惹味🔥 ▪️ 日式三重芝士春卷 $28外型激似酒樓春卷🤩一層超級脆嘅薄嘅皮包裹住爆曬漿嘅融化芝士醬,勁邪惡😈!超級無敵好味,芝士鹹鹹香香,好想忍住冇叫第二份😂

▪️ 魚介拉麵 $78

▪️ 櫻花蝦拉麵 $88

▪️ 炸牛肉薯餅 $28
▪️ 日式三重芝士春卷 $28
2022-05-14 56 浏览
友拉麵位於荃灣的昌寧大廈。我一出荃灣地鐵站,就沿著天橋行,再穿過3個連環商場就到,一路都有瓦遮頭🙏,不會被雨淋濕☂️🌧。店面全是木製品,還有好多貓貓的照片和裝飾🐱,有溫暖的感覺。 我叫了蔥山拉麵(曲麵/普通麵質)和 魚介拉麵  (直麵/硬麵質)。拉麵選擇不算多,但味道最重要。落單5分鐘左右後,就有。最特別是店舖提供好靚的即棄筷子。✨️蔥山拉麵 $83(曲麵/普通麵質)切碎的蔥堆滿了一座山🤣,覆蓋所有食材,包括湯底。真係名副其實嘅蔥山!!曲麵較吸湯,適合這款味道較淡的湯底。豚肉被炙過,有一陣油脂香氣,好食👍。最開心是有一整個溏心蛋,不用加錢。如果你好喜歡蔥,一定要叫🤣,多到你滿意。 ✨️魚介拉麵 $78 (直麵/硬麵質)這個湯底和蔥山拉麵接近,碗內都是有火炙豚肉、流心蛋、蔥、竹筍、紫菜。直麵就不太吸湯,但食落口感都彈牙。其中一塊豚肉都是好大件,應該有半隻手長。再次強調,豚肉好好食,好嫩滑。

✨️蔥山拉麵 $83(曲麵/普通麵質)
最開心是有一整個溏心蛋,不用加錢。
如果你好喜歡蔥,一定要叫🤣,多到你滿意。

✨️魚介拉麵 $78 (直麵/硬麵質)