2022-05-14 36 浏览
小店係荃灣嘅舊商場入面🏬係一個角落位有間日式嘅拉麵店🍜不得不説小店嘅裝飾真係幾靚😆小店掛滿燈飾✨以貓貓為主題🐈每一個角落仲會見到貓貓嘅存在🐱🔺櫻花蝦拉麵🍜 $88拉麵有得揀曲麵同直麵,而麵質都有得揀分別係硬,軟同普通🙌🏻今次就揀咗曲麵同麵質普通😙曲麵好掛湯🫶🏻而湯底唔鹹,飲完一啖會想繼續飲🤪有3塊豚肉係燒過🔥所以好香🥰而肥瘦都岩岩好😆拉麵仲有大量櫻花蝦同蔥🌸夾埋拉麵一齊食真係超正🤪而溏心蛋好有誠意,係原隻仲要用醬油浸過🤩🔺蜜糖雞翼🐣$30呢個真係超級surprise😳本身以為係放題個隻,點知完全係兩回事🤩皮好脆,蜜糖味好夠🍯雞翼仲好juice完全冇雪味💫推介大家叫黎食😚

🔺櫻花蝦拉麵🍜 $88

🔺蜜糖雞翼🐣$30

• 櫻花蝦拉麵
前二日突然好想食拉麵,諗起荃灣最多小店既連環商場有一間好吸晴既拉麵店,二話不說立即去止下口癮😂由荃灣站經天橋行過黎大約5分鐘,因為門面好夠日本feel,基本上好易認到😌我今日自己一個食,所以選擇Bar枱位置感覺特別正🤭全店有好多貓貓裝飾,而且店面好乾淨好舒服,等候拉麵既我用黎欣賞佢地既擺設🐱櫻花蝦拉麵$88我超愛食櫻花蝦🦐,所以可以一秒決定😆舖頭有提拱直麵及曲麵選擇,我個人喜歡曲麵,因為比較沾湯😋湯底濃郁而不油膩,有二件日式火灸义燒,肥瘦適中😋加埋隻溏心蛋係超正❤️佢既荀都幾好食加埋櫻花蝦連湯一啖一啖飲,好似就飲哂😆蜜糖芝麻雞翼$30我係絕對推薦雞翼❤️❤️❤️一份有三隻連翼尖雞翼,所以用手羽先會更貼切。雞翼外層炸得好香脆,內部肉質仍然保持多汁軟滑,再加上有微甜蜜糖加芝麻☺️絕對係不能錯過既小食❤️真心讚揚店主既衛生度,見到客人離開後除左立即清理外,佢用消毒劑大力清潔枱面😆佢絕對係用力去抹到好乾淨👏👏👏👏食物高質用心,加埋細心清潔。我個人係大力推薦大家去試下

櫻花蝦拉麵$88

蜜糖芝麻雞翼$30

蜜糖芝麻雞翼

2022-05-06
蜜糖芝麻雞翼
2022-05-08 39 浏览
友拉麵📍荃灣昌寧大廈1樓53-54號舖荃灣勁多野食👍🏻沿天橋行搵到好多穩世小食見好多人介紹呢間,一於來試下佢魚介拉麵🍜$78 簡左曲麵食落口曲麵好Q彈👍🏻呢款拉麵落左好多魚介粉再配上火焰豚肉,味玉(流心蛋),蔥,竹筍,海苔味道唔錯,湯底清甜,唔會油膩😊🤣我飲哂碗湯另外叫左兩款小食😁即叫即炸,好香脆黃金丸(地瓜+香芋)$28呢個好正👍🏻🫣食唔停口北海道牛肉薯餅$28非常厚身~薯餅無炸皮分離嘅情況炸皮厚薄剛好❤️,忌廉唔會太多,食落唔會膩,超級足料實淨薯餅🤣食完勁飽👍🏻

📍荃灣昌寧大廈1樓53-54號舖
荃灣勁多野食👍🏻沿天橋行搵到好多穩世小食
見好多人介紹呢間,一於來試下佢

魚介拉麵🍜$78 簡左曲麵
食落口曲麵好Q彈👍🏻
味道唔錯,湯底清甜,唔會油膩😊
🤣我飲哂碗湯

另外叫左兩款小食😁
即叫即炸,好香脆
黃金丸(地瓜+香芋)$28
呢個好正👍🏻🫣食唔停口

北海道牛肉薯餅$28
非常厚身~薯餅無炸皮分離嘅情況
炸皮厚薄剛好❤️,忌廉唔會太多,
食落唔會膩,超級足料實淨薯餅🤣
食完勁飽👍🏻

📌 友·拉麵📍 荃灣 Tsuen Wan📎 @friendsramen888 荃豐中心個頭一直有好多隱世美食🌸 今日路過見到一間以貓貓爲主題嘅餐廳🐱 店內貼左好多貓貓相🥰 同日系風格超級夾!! 感覺溫馨舒適☺️ 雖然拉麵款式唔多, 但係每一碗都看得出超級用心煮😋 作為麵條控, 呢到有兩種麵條: 曲麵 / 直面 可以選擇!! 我自己選擇曲麵,掛汁效果同口感都好😚-(👑爲推薦)🥢 櫻花蝦拉麵 👑🥢 蔥山拉麵 🥢 炸牛肉薯餅 👑-❥ ❥ 櫻花蝦拉麵首先值得一讚 份量超級多🥹❤️‍🔥 無論係櫻花蝦🌸定係拉麵,叉燒等等 都係超級多!!食到好飽肚!! 但係唔會太膩💕 櫻花蝦炒得好香脆, 連湯底都有陣陣櫻花蝦香味~❤️流心蛋流出蛋漿🍳 配埋拉麵食真係好幸福 而叉燒肥大肉厚, 有兩塊超大嘅🤩 經火炙後超香~口感豐富左唔少一開始見到湯底比較流質同多,以為好多水,但係食落味道好濃郁🥰 同埋飲曬都唔覺得口渴👍🏻❥ ❥ 蔥山拉麵鍾意食蔥嘅一定唔可以錯過🤩💚 啲蔥真係成左山咁 份量超多!!成個拉麵充滿蔥香味~湯底比較溫和清淡, 鹹度無櫻花蝦味道濃郁🙈不過蔥香脆豐富口感🥢 ❥ ❥ 炸牛肉薯餅呢個真係值得一讚👍🏻

📌 友·拉麵

🥢 蔥山拉麵
🥢 炸牛肉薯餅 👑

❥ ❥ 櫻花蝦拉麵
首先值得一讚 份量超級多🥹❤️‍🔥
無論係櫻花蝦🌸定係拉麵,叉燒等等 都係超級多!!
食到好飽肚!! 但係唔會太膩💕

櫻花蝦炒得好香脆, 連湯底都有陣陣櫻花蝦香味~❤️
流心蛋流出蛋漿🍳 配埋拉麵食真係好幸福

❥ ❥ 蔥山拉麵
鍾意食蔥嘅一定唔可以錯過🤩💚
啲蔥真係成左山咁 份量超多!!
成個拉麵充滿蔥香味~
湯底比較溫和清淡, 鹹度無櫻花蝦味道濃郁🙈
不過蔥香脆豐富口感🥢

❥ ❥ 炸牛肉薯餅
呢個真係值得一讚👍🏻 同普通急凍嘅真係超級唔同!!
外脆內軟炸到金黃色🤩 炸衣一啲都唔厚✨
同埋餡料有薯仔🥔牛肉, 超綿密柔滑🥰
同埋兩大個超厚身 $14一舊超抵食❤️‍🔥

▫️味道:4.6/5
▪️賣相:4.6/5
▫️環境:4.3/5
▪️價錢:4.3/5 (有好多優惠❤️‍🔥)
▫️服務:4/5
▪️推薦度:🌕🌕🌕🌕🌘

🔍 #CY荃灣 #CY拉麵 #CY日式餐廳
🔗 #ramen #noodle #荃灣美食 #荃灣 #tsuenwanfood #tsuenwan #拉麵 #日式拉麵 #貓
2022-05-06 46 浏览
#友拉麵 友拉麵魚介拉麵 $ 78 味道:湯既魚介味好重,重口味者會中意。 叉燒偏肥,經過火炙,香味十足。 溏心蛋有啲太生,我接受到,我覺得可以再甜啲,overall都係好味既 口感:麵揀左軟,正常,唔會一pat pat 價錢:性價比唔錯,外賣仲有八折環境:衛生,正常服務:侍應態度幾好菜單可以選擇麵軟硬程度、直麵/曲麵,都幾細心,但如果可以選擇湯既濃度更好
#友拉麵

魚介拉麵 $ 78

口感:麵揀左軟,正常,唔會一pat pat

價錢:性價比唔錯,外賣仲有八折

環境:衛生,正常

服務:侍應態度幾好

2022-05-06 43 浏览
這是同事常去的麵店,中意呢度地方企理,仲有好多貓貓🐱相,店內播着日文歌,好多後生仔都黎食。🍜香蔥拉麵:湯面撒上滿滿䓤花和京蔥,適🈴️中意食蔥既食客。生蔥帶啲辛辣有後勁,幾過癮。食材方面,炙燒义燒有豬油香味,肥瘦均衡,溏心蛋蛋黃也流心👍🏻🍈蜜瓜碳酸飲料:食日式拉麵唔少得飲汽水,日式蜜瓜汽水一飲就有日本🇯🇵既感覺。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
之前已經食過一次,呢日lunch 想食拉麵,就再同同事過黎食!性價比高的拉麵🍜🔸葱山拉麵超多葱😂 魚介豚骨湯底幾濃稠,唔會太鹹👍🏻 拉麵揀咗曲麵,比直麵爽口彈牙啲😂🔸櫻花蝦拉麵櫻花蝦份量都幾多😂 幾鍾意塊火炙豚肉,一半油脂一半肉,肥美可口🤤🔸北海道牛肉薯餅應該即叫即炸,熱辣辣,外脆內軟💯 不過牛肉味道唔夠濃郁📍#友拉麵 (#荃灣美食)荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

🔸葱山拉麵

🔸櫻花蝦拉麵

🔸北海道牛肉薯餅
應該即叫即炸,熱辣辣,外脆內軟💯 不過牛肉味道唔夠濃郁

📍#友拉麵 (#荃灣美食)
荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
係有80年代港式韻味嘅商場左穿右插左一陣,終於locate到依間「貓貓主題」拉麵鋪。香港有海量非連鎖經營嘅日式拉麵鋪,一訪後結論係依間深得我心~如果開係港島應該會成日食hahaha〔推介!〕❝蔥山拉麵❞ ($83)每一啖放入口之前都聞到湯底同蔥配合而發揮出嘅誘人香氣,豚肉軟稔唔算多肥脂,筍異想不到地爽脆好食,加上有完整一隻溏心蛋,超!開!心!一般拉麵店比半隻唔夠候呀~另外可自選直麵或曲麵以及麵身硬度。今次揀咗直麵,本以為唔會好似曲麵咁Q彈,點知食落都相當有嚼勁。〔推介!〕❝炸牛肉薯餅❞ ($28)兩件都厚身又大舊,建議女仔黎嘅話2-3人share會比較好,因為拉麵麵量已經頗多,加埋小食真係會飽到捧住個food baby離席(꒪⌓꒪) 薯餅無炸皮分離嘅情況出現,炸皮厚薄亦剛好,內餡豐富而忌廉唔算多,算係傾向實淨tpye嘅薯餅,調味亦剛好。𓂃𓈒 𓂂𓏸 友拉麵 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @friendsramen888 荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖港鐵站B1出口,步行約7分鐘抵達每日12:00 - 21:00營業𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃店鋪隱藏於商場一樓嘅轉角位,無去開個

〔推介!〕❝蔥山拉麵❞ ($83)

〔推介!〕❝炸牛肉薯餅❞ ($28)

港鐵站B1出口,步行約7分鐘抵達
每日12:00 - 21:00營業

𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃
店鋪隱藏於商場一樓嘅轉角位,無去開個頭嘅可能要花少少時間搵路。鋪面裝潢係常見於日式拉麵鋪個種風格,加上有周圍都有貓貓同其他可愛裝飾擺設,令人心情更愉快(見到貓貓狗狗就開心~)。有bar枱同一般餐桌,獨食或聚餐都很ok!
❋ 不設加一服務費

𓃗
更多同區美食 ☞ #17荃灣
更多同類美食 ☞ #17日本菜
𓃗
♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 日 常 / 旅 遊 提 案 ♥️
2022-04-29 57 浏览
店家用貓貓相、貓圖畫做裝飾,以拉麵店嚟講比較少見☺️🐱🐈‍⬛🐈櫻花蝦拉麵 $88麵質可選直麵 / 曲麵,J妹我揀左曲麵,諗住可以掛湯、試真d店家湯底。湯底溫和,飲晒都唔會口渴,櫻花蝦乾,鹹鮮味令湯底增加層次,豚肉,肉同脂肪比例2:1,經火炙後每塊都迫出豚脂香,又充滿焦香味。味玉,入味,成粒蛋黃都係流心,篤穿個吓好治癒😆葱,竹筍,海荅香辣雞翼 $30幾大隻,調味粉唔太辣嗆嘅炸雞翼,每隻炸得係好酥脆、唔燶!好鬆化!連雞翼尖部位食落都係脆卜卜! 成隻雞翼每一啖咬落去嘅酥脆聲好清脆,聽落好鬼治癒😆岩晒閒時鍾意上YOUTUBE聽ASMR既J妹!😆_______________友拉麵 (荃灣)荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖_______________

櫻花蝦拉麵 $88
湯底溫和,飲晒都唔會口渴,
櫻花蝦乾,鹹鮮味令湯底增加層次,
味玉,入味,成粒蛋黃都係流心,篤穿個吓好治癒😆
葱,竹筍,海荅

香辣雞翼 $30

_______________

友拉麵 (荃灣)

_______________
香辣雞翼
2022-04-28
2022-04-19 99 浏览
荃豐商場一排落去幾個商場都有好多美味食肆 慢慢打轉之後被呢間拉麵鋪既拉麵香深深吸引住 準時晏晝12點開門就已經有好多客人入左黎 證明質素一定有保證辛肉碎拉麵 $85(辛肉碎 、火灸豚肉、味玉、蔥、竹荀、海苔)拉麵配料非常豐盛 鍾意少少刺激感辣肉碎真係剛剛好 豚肉方面燒得非常煙韌 豚肉味新鮮突出 最驚喜味玉 看似平凡一夥蛋 但咬落去超級溜心既溏心蛋 非常有驚喜 成個湯底配合辣肉碎將味道完全昇華 而且仲可以根據個人喜好選擇麵質粗幼黃金丸(地瓜、香芋)$28黃金球炸得外甩內QQ 口感超爽直 味道甜得黎剛剛好 小食滿足口感味道整體黎講價錢合理 環境見到店主精心佈置 好多貓貓主題既裝潢 非常特別#友拉麵📍荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

辛肉碎拉麵 $85
(辛肉碎 、火灸豚肉、味玉、蔥、竹荀、海苔)

黃金丸(地瓜、香芋)$28

#友拉麵
📍荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

係荃昌入面一向都多隱世食肆,通常都係平靚正😏荃灣人食開🤣,今次就試左間拉麵店,估唔到都幾高質!-💕 辛肉碎拉麵🍜 $85辛肉碎,火炙豚肉,味玉,葱,竹荀 ,海苔👅好味指數:9/10雖然餐牌上有兩個🌶🌶,不過都唔算好辣,大概係微辣至小辣程度。另外可以選擇直/曲麵同麵質,我就簡左直麵同硬,第一啖食落已經好驚喜😳,麵質好有咬口,完全係我中意既口感,而且好掛湯😍。湯底魚介味濃郁再帶肉碎既香辣,火炙豚肉肉質鮮嫩又唔算太肥,索哂湯汁,超級惹味,估唔到整體質素做到同「x蘭」一樣咁正❗️🥰-💕 北海道牛肉薯餅 $28👅好味指數:9/10好大塊好厚既牛肉薯餅😳一人一塊都好飽肚😂炸得好香脆又冇油膩感!香濃薯仔味🥔,口感綿密❤️🤍-環境:8/10服務:9/10整體味道:9/10回頭率:9/10

💕 辛肉碎拉麵🍜 $85
辛肉碎,火炙豚肉,味玉,葱,竹荀 ,海苔
👅好味指數:9/10

💕 北海道牛肉薯餅 $28
👅好味指數:9/10
好大塊好厚既牛肉薯餅😳
一人一塊都好飽肚😂
炸得好香脆又冇油膩感!
香濃薯仔味🥔,口感綿密❤️🤍

環境:8/10
服務:9/10
整體味道:9/10
回頭率:9/10
2022-04-07
2022-04-07 51 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️每次喺荃灣行去大窩口都會經過好多個廣場🏬呢個廣場入邊都有唔少嘅小店👩🏻‍🍳今次就試左呢一間主打拉麵嘅日色小店🇯🇵❶櫻花蝦拉麵🍜 $88拉麵方面就可以選擇直麵或者曲麵😁而我今次就揀咗直麵〰麵條比較幼身 🤔估唔到食起上嚟都可以鎖住啖啖嘅湯汁🍲呢款拉麵特別之處就係加入左櫻花蝦🦐櫻花蝦細細粒 但都充斥着啖啖蝦嘅香味🍤食落脆卜卜 口感即時upgrade🆙食拉麵又點可以唔睇提佢嘅叉燒呢🐷呢度嘅叉燒肥瘦適中 相當惹味🐽❷炸芝士年糕 $28小編大愛芝士年糕 去到邊度都要食🍘呢度嘅芝士年糕炸到金黃色🌟咬落去嘅時候就會有唔少嘅芝士流出🧀芝士控千祈唔好錯過呢個必食嘅小食👍🏻
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

呢度嘅芝士年糕炸到金黃色🌟
咬落去嘅時候就會有唔少嘅芝士流出🧀
芝士控千祈唔好錯過呢個必食嘅小食👍🏻
2022-04-03 46 浏览
Happy Friday 一個人食飯要食好d! 見到呢間好多人推介既拉麵店,特登去試下!❤️櫻花蝦拉麵 兩片大大塊既火炙豚肉,油脂香十足~好肥美!加左大量櫻花蝦,即時令本身味道唔太濃既湯底level up 好香好香~隻蛋半熟流心好入味,加埋蔥花賣相吸引又好味!拉麵好掛湯,仲可以揀曲麵/直麵同軟硬度,自己中意既口味添💛蜜糖芝麻雞翼 3隻雞翼炸到金黃香脆,好重蜜糖味好甜好香口味道唔錯之餘,拉麵店既裝修環境都唔錯,好中意d 貓貓相同貓貓畫,一路食一路望住d 貓貓都特別Relax, 可以慢慢enjoy 個悠閒lunch

💛蜜糖芝麻雞翼 3隻雞翼炸到金黃香脆,好重蜜糖味好甜好香口

📍荃灣親民拉麵店‼️· 可以揀直麵曲麵😛 -- 友拉麵🍜😍•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_荃灣#pigfoodiexhk_日本菜========================見社交平台拉麵關注組有人推介呢間拉麵,前幾日就去咗荃灣試下~店舖主打五款拉麵,小編就試咗櫻花蝦!🥰------------------------------⭐️櫻花蝦拉麵 $88(加木耳絲 +$10)湯底鮮甜唔係味精!加埋櫻花蝦乾更添鹹鮮😋拉麵揀咗曲麵,彈牙掛湯,而且份量都幾多👍🏻叉燒有兩大片,肥瘦均勻,火炙後有陣陣焦香,肉味都幾濃郁😋溏心蛋醃得幾入味,仲好流心!😍整體嚟講都可以一試😛💓------------------------------賣相:3.5/5味道:4.4/5性價比:3.8/5回頭?:maybe------------------------------店舖資料名稱:友拉麵地址:荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖前往方法:荃灣站B2出口
📍荃灣親民拉麵店‼️· 可以揀直麵曲麵😛 -- 友拉麵🍜😍

#pigfoodiexhk_荃灣
#pigfoodiexhk_日本菜
========================
⭐️櫻花蝦拉麵 $88
(加木耳絲 +$10)

賣相:3.5/5
味道:4.4/5
性價比:3.8/5
回頭?:maybe
店舖資料
名稱:友拉麵
前往方法:荃灣站B2出口
  • 櫻花蝦拉麵
這間拉麵店甫開幕沒有多久,就注意到店家用貓貓🐱🐱做主調,所以我默默地將這間拉麵店放到我的口袋名單。趁著這幾天下雨天氣回冷☔️,終於有個動力來試試~( ´ ▽ ` )ノ果然貓貓🐱貫穿了整個餐廳佈置,充滿日本風情。店內裝潢以木色為主調,木枱配木櫈,還設有吧枱位,座位數不算多,但勝在有空間感,坐起來都很舒適。我們點了:▫️蔥山拉麵 $83▫️辛肉碎拉麵 $85這家餐廳的拉麵材料基本上大同小異,搭配上海苔、筍乾、豚叉燒以及一整顆溏心蛋。一共有五款:魚介拉麵、蔥山拉麵、辛肉碎拉麵、櫻花蝦拉麵、期間限定拉麵——地獄拉麵。💖 辛肉碎拉麵 $85這裡可以選直麵和曲麵,店員說曲麵會比較煙韌彈牙~ 這碗湯頭非常好喝,辛肉碎用了辣椒🌶️炒香,非常惹味,拌勻後再喝一口熱呼呼的湯,絕對是下雨天的大滿足。😋火炙豚肉略有厚度,口感頗為嫩口,表現頗優,腩位肥瘦適中,肉質軟腍;加上每碗上枱前,每片都用火炙處理,口感更惹味。🍖筍乾很好吃,脆口又帶點甘甜,很是深得我心。溏心蛋是熔岩爆漿系,蛋黃相當細緻且滑順又很嫩,有在水準以內!🥚🍳推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5💖 蔥山拉麵 $83這碗湯頭比較溫潤清淡,豬骨湯香交錯著青蔥,帶點青蔥🌿🌿脆

我們點了:
▫️蔥山拉麵 $83
▫️辛肉碎拉麵 $85

💖 辛肉碎拉麵 $85

推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5

💖 蔥山拉麵 $83
這碗湯頭比較溫潤清淡,豬骨湯香交錯著青蔥,帶點青蔥🌿🌿脆口有著迷人層次,惟鹹度如果再濃一點點會配搭得更馥郁!🪴 青蔥份量鋪成一座小山,讓我忍不住稀哩呼嚕大口吸麵了起來。🦖

推介程度:🐰🐰🐰/5

拉麵店的日式氛圍十分溫馨,吃完拉麵有莫名暖心的滿足呢!🥰🥰🥰