餐厅: 叁茶陸飯
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-01-07 118 浏览
今日嚟到位於荃灣嘅叄茶陸飯食飯,餐廳係一間台式餐廳,喺香港都有幾間分店,餐廳都幾受歡迎㗎,今日嚟到嘅時候都滿座咁滯。招牌蔥油雞雞肉好滑,肉質彈牙,加上脂肪唔算太多,配埋蔥油黎食都幾好味。北菇蟲草花滑雞煲仔飯煲仔飯嘅飯都煲得啱啱好,有飯焦,入口仲有米飯香添。加上雞肉調味都調得幾入味,所以味道都唔錯。最近留意到,佢哋而家有推廣緊初次消費送消費滿$200 減$40優惠券。除此之外,其實佢哋都仲有唔少台式飲品,同甜品等等。整體來講,餐廳嘅食物質素都算唔錯,加上唔少菜式都算幾有特色,唔怪之得咁多人捧場啦。📍叁茶陸飯 (荃灣)荃灣青山公路388號中染大廈1樓117號舖#hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooft

招牌蔥油雞

北菇蟲草花滑雞煲仔飯

除此之外,其實佢哋都仲有唔少台式飲品,同甜品等等。

📍叁茶陸飯 (荃灣)
荃灣青山公路388號中染大廈1樓117號舖

#hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday #荃灣美食 #hkgirl
2023-01-07 117 浏览
每次過黎荃灣Ikea都見到呢間餐廳想入去食嘢,今次終於可以試下😬台式香濃沙茶牛肉鍋配闊條紅薯粉想打邊爐過下口癮😬有五款選擇,我地揀沙茶牛肉。牛肉片份量都唔少,食落都幾重牛味,點沙茶醬食好惹味😋配菜有蛙蛙菜、粟米水餃、花枝丸、鴨血、蜆、百頁豆腐、大腸、韮菜、炸枝竹、四季豆,超級豐富,食到好飽好暖胃,紅薯粉都幾煙韌,性價比高。台式滷水拼盤配白飯 滷水拼盤有鵪鶉蛋、雞翼、豆腐、金錢肚金錢肚夠腍易咬,雞翼同豆腐都醃得入哂味,滷水汁撈飯一流!髒髒朱古力珍珠奶茶朱古力味同奶茶味都好平均,甜度適中。海鹽芝士奶蓋小農紅茶奶蓋打得幾滑,有海鹽既咸同芝士奶既香甜,都幾好飲,甜度唔會係死甜咁👍🏼呢到環境好寬敞明亮,坐得幾舒服,有少少cafe feel。店員亦好有禮貌。埋單時發現餐廳做緊優惠,初次消費後可獲消費$200減$40優惠券👍🏼黎緊新年又有盆菜、到會。

配闊條紅薯粉

台式滷水拼盤配白飯
滷水拼盤有鵪鶉蛋、雞翼、豆腐、金錢肚
金錢肚夠腍易咬,雞翼同豆腐都醃得入哂味,滷水汁撈飯一流!

髒髒朱古力珍珠奶茶
朱古力味同奶茶味都好平均,甜度適中。

海鹽芝士奶蓋小農紅茶

台式滷水拼盤配白飯
#叁茶陸飯 (荃灣) 🇹🇼 [台灣蔥油雞扒拌刀削麵🐓🍜$73](9/10)😍😍大大塊炸雞扒超厚!!🐔juicy多汁刀削麵🤍有咬口、厚薄適中!開胃涼伴小菜🥰:青瓜🥒、雲耳![南投四季春青茶(冰)🍵(跟餐送)](8/10)偏甜的茶解膩🤟[台式香濃沙茶牛肉鍋🐄 $148](8/10)台灣麵/薯粉/主食種類超多~牛肉份量多,不乾🐮豐富伴菜!!豆腐🤍🤍感覺像海綿🧽餃子🥟、菜🥬、豬腸🐽沙茶醬按自己喜好🥰份量多少、濃度自己控制![海鹽芝士奶蓋茉香綠茶(冰)🧀🍼🍵$26](9/10)大愛!!👍🥰茉莉綠茶超香茉莉味😍💚清新海鹽芝士奶蓋不會膩,輕盈!🤍厚#荃灣foodhealsme#新界foodhealsme#台灣foodhealsme回頭率:✅✅✅✅✅(5/5)(奶蓋茶一試難忘!!!🥰)推介:海鹽芝士奶蓋茉香綠茶(冰)🧀🍼🍵📍叁茶陸飯 (荃灣)荃灣青山公路388號中染大廈1樓117號舖

#叁茶陸飯 (荃灣) 🇹🇼

[台灣蔥油雞扒拌刀削麵🐓🍜$73](9/10)
😍😍大大塊炸雞扒超厚!!🐔juicy多汁
刀削麵🤍有咬口、厚薄適中!
開胃涼伴小菜🥰:青瓜🥒、雲耳!

[南投四季春青茶(冰)🍵(跟餐送)](8/10)
偏甜的茶
解膩🤟

[台式香濃沙茶牛肉鍋🐄 $148](8/10)
台灣麵/薯粉/主食種類超多~
牛肉份量多,不乾🐮
豐富伴菜!!豆腐🤍🤍感覺像海綿🧽
餃子🥟、菜🥬、豬腸🐽
沙茶醬按自己喜好🥰份量多少、濃度自己控制!

[海鹽芝士奶蓋茉香綠茶(冰)🧀🍼🍵$26](9/10)
大愛!!👍🥰
茉莉綠茶超香茉莉味😍💚清新
海鹽芝士奶蓋不會膩,輕盈!🤍厚

#荃灣foodhealsme
#新界foodhealsme

#台灣foodhealsme

回頭率:✅✅✅✅✅(5/5)
(奶蓋茶一試難忘!!!🥰)
推介:海鹽芝士奶蓋茉香綠茶(冰)🧀🍼🍵

📍叁茶陸飯 (荃灣)
台式香濃沙茶牛肉鍋🐄
南投四季春青茶(冰)
海鹽芝士奶蓋茉香綠茶(冰)
台灣蔥油雞扒拌刀削麵🐓🍜
南投四季春青茶(冰)
海鹽芝士奶蓋茉香綠茶(冰)
  • 海鹽芝士奶蓋茉香綠茶
  • 台灣肉燥乾拌麵
2023-01-06 65 浏览
✨台南鳳梨蝦球份量都唔少 都有八大隻蝦球外層炸得鬆脆 肉質爽口彈牙配搭菠蘿同沙律醬 酸酸甜甜 都可以✨鹽酥雞肶菇外層酥鬆鹹香 雞肶菇爽口多汁 幾惹味✨府城手工炸蝦條外層微脆 蝦條鮮味彈牙 但如果質地再結實啲會更正✨古早味排骨滑雞煲仔飯煲仔飯即叫即做 製作需時滑雞都軟嫩多肉 排骨幾入味飯 飯粒分明 有少少偏濕 加埋甜豉油 食完成個人暖笠笠✨北菇蟲草花滑雞煲仔飯賣相唔錯 呢個會多一份北菇香蟲草花爽口 滑雞軟腍飯都係有少少偏濕如果可以再乾身啲會更好 ✨海鹽芝士奶蓋茉香綠茶芝士奶蓋幼滑 茉香綠茶清香✨炭燒烏龍珍珠奶茶奶比例較多 味道略淡珍珠略嫌唔夠煙韌彈牙相對比奶蓋嗰杯失色食物可以 選擇夠多 環境唔錯 闊落好坐 服務正常 價錢可以 埋單時發現餐廳原來都有做盆菜到會 又多個選擇
✨台南鳳梨蝦球

食物可以 選擇夠多 環境唔錯 闊落好坐
服務正常 價錢可以 埋單時發現餐廳
原來都有做盆菜到會 又多個選擇
2023-01-04 62 浏览
冬天咁凍一定要打下邊爐😄最近叄茶陸飯新出左台式幸福一人鍋,即刻去試試佢😄黑蒜何首烏肥牛鍋 $158打邊爐呢個組合都係第一次,個湯底食落唔會好重藥材味成個一人鍋材料好豐富,佢已經包咗粟米水餃、菜、菇、花枝丸、鴨血、沙白、百葉豆腐同大腸基本上唔需要加野都好夠一個人食,不過我比較貪心仲加咗$21 脆皮芝士腸🤣🤣再講下個肥牛,肉質好靚之餘,仲俾咗好多塊👍👍雙莓海鹽芝士奶蓋 $48 好推薦大家叫呢杯嘢飲,飲得出真係由生果打出嚟,個芝士奶蓋都好濃,撈埋一齊飲更加正 😄最正係初次消費後,會送滿$200減$40優惠卷下次用😆

冬天咁凍一定要打下邊爐😄
最近叄茶陸飯新出左台式幸福一人鍋,即刻去試試佢😄

黑蒜何首烏肥牛鍋 $158
打邊爐呢個組合都係第一次,個湯底食落唔會好重藥材味
再講下個肥牛,肉質好靚之餘,仲俾咗好多塊👍👍

雙莓海鹽芝士奶蓋 $48

最正係初次消費後,會送滿$200減$40優惠卷下次用😆
2023-01-01 86 浏览
冬天除咗打邊爐就最啱食煲仔飯🥰 #叁茶陸飯 出咗冬天特有嘅煲仔飯菜式今日又咁岩經過荃灣 所以過咗嚟食😋古早味排骨滑雞煲仔飯熱辣辣嘅煲仔飯送到 打開鍋蓋 啲煙出晒嚟😍見到米飯上鋪滿排骨同滑雞 配埋頭抽淋上飯到再關上煲仔飯蓋焗一陣 等d飯焦充滿焦香😋呢度嘅米飯係用珍珠米 食落去彈牙 雞肉夠滑 排骨又爽口👍🏻台式牛肉麵嚟得台式餐聽就梗係要食碗台式牛肉麵😆牛肉麵煮得啱啱好 同埋面身唔會斷 牛肉湯熱烘烘為身體補充能量 食完全身都覺得好暖粒粒海鹽芝士奶蓋小農紅茶加珍珠好有紅茶香氣但又唔會死甜 芝士奶蓋奶味香濃幼滑珍性彈牙度都岩岩好 咬落過癮♥️ 叁茶陸飯📍荃灣青山公路388號中染大廈1樓117號舖
冬天除咗打邊爐就最啱食煲仔飯🥰

好有紅茶香氣但又唔會死甜 芝士奶蓋奶味香濃幼滑
珍性彈牙度都岩岩好 咬落過癮♥️

叁茶陸飯
📍荃灣青山公路388號中染大廈1樓117號舖
用外賣平台叫左個外賣 而間野好鍾意扮睇吾到cut你單所以落完都即刻會打去問或者行過去問收吾收到之後行開一陣再返去見都15分鐘應該都差吾多去到重未得等呀等 等左半個鍾 開始燥底後面number既人都拎得重未羅得想叫外賣平台 cut單 問佢出得未 等左半個鍾 個員工西口西面 話未得之後我向外賣平台投訴個員工先拎出黎總共等左8個字我吾催迷等足一個鍾都吾知點請人 d人個個企係到好似碌木咁8個字我去隔離買兩次外賣都得啦服務如果可以俾冇星 我一粒數都吾想俾呀
用外賣平台叫左個外賣

8個字我去隔離買兩次外賣都得啦

服務如果可以俾冇星 我一粒數都吾想俾呀
外卖自取
2022-12-03 132 浏览
叫本身想叫佢個鬆餅試下,點知冇曬最後試換左仙草凍。仙草凍好味,有淡淡仙草味,珍珠本身有甜味芋圓亦都夠QQ,成碗都好好味。同時都叫左杯奶蓋四季春,茶飲出色😆個人覺得裝修唔錯,都幾適合打卡。
叫本身想叫佢個鬆餅試下,點知冇曬
最後試換左仙草凍。
仙草凍好味,有淡淡仙草味,珍珠本身有甜味
芋圓亦都夠QQ,成碗都好好味。
同時都叫左杯奶蓋四季春,茶飲出色😆

個人覺得裝修唔錯,都幾適合打卡。
2022-10-29 320 浏览
今日禮拜六約咗朋友喺荃灣食晏,佢提議左呢間台灣餐廳~我哋各自叫咗一個假日午餐~⭐️糖醋魚柳配飯 💰7️⃣3️⃣呢樣係我點既,一嚟到就非常失望⋯⋯佢嘅醬汁好現成好假,同超市買到嗰啲糖醋醬一模一樣⋯⋯魚柳尚算炸得香脆,魚肉嫩滑,但係有啲油膩前菜嘅雲耳同蓮藕正正常常紅茶都幾濃郁,有茶香,味道唔錯~⭐️鹽酥雞扒轉肉燥飯配珍珠奶茶少冰少甜 💰1️⃣0️⃣5️⃣朋友話雞扒都香脆但同樣有啲油⋯肉燥飯有啲膩奶茶嘅珍珠唔夠煙韌呢度感覺係環境比較OK,但食物飲品水準都非常一般,一試便可~
今日禮拜六約咗朋友喺荃灣食晏,佢提議左呢間台灣餐廳~
我哋各自叫咗一個假日午餐~

⭐️糖醋魚柳配飯 💰7️⃣3️⃣
糖醋魚柳配飯

呢樣係我點既,一嚟到就非常失望⋯⋯
佢嘅醬汁好現成好假,同超市買到嗰啲糖醋醬一模一樣⋯⋯
魚柳尚算炸得香脆,魚肉嫩滑,但係有啲油膩
前菜嘅雲耳同蓮藕正正常常
紅茶都幾濃郁,有茶香,味道唔錯~

鹽酥雞扒肉燥飯

朋友話雞扒都香脆但同樣有啲油⋯
肉燥飯有啲膩
奶茶嘅珍珠唔夠煙韌

2022-10-29
2022-10-28 214 浏览
一開始以為呢間只係賣台灣食物既舖頭,原來仲有川菜選擇,餐牌選擇十分多,最後簡左台灣牛肉麵、口水雞、鹽酥雞排、茉香珍珠奶茶。店舖環境寬敞舒適,但侍應就睇落唔多夠,要比啲耐性等一等。上菜速度十分有效率,啱哂我呢啲啱啱收工既人,好肚餓,可以快啲食。台灣牛肉麵賣相相當出色,配料相當足,睇落好入味,食落都真係好入味,不過個人覺得個湯濃味左少少,牛肉蘿蔔好軟好入味。之後到口水雞,都幾辣,但好知味,配飯一流,欣賞佢有雞翼有雞髀唔係全部都係雞胸茉香珍珠奶茶有少許失望,珍珠咬落唔係好煙韌甚至有啲硬,奶茶茶味都唔係好出,有啲普通。整體來講,性價比都正常,可以再去試其他食物。

店舖環境寬敞舒適,但侍應就睇落唔多夠,要比啲耐性等一等。

上菜速度十分有效率,啱哂我呢啲啱啱收工既人,好肚餓
,可以快啲食。

台灣牛肉麵

整體來講,性價比都正常,可以再去試其他食物。

2022-09-23
叁茶陸飯係ikea附近嘅餐廳,環境唔錯,幾乾淨,空間好大好闊落,裝修得都幾靚~·西瓜海鹽芝士奶蓋✨ ($42)野飲幾好飲幾有驚喜😻~ 上面係咸奶蓋,夠味又唔會太咸🤣,芝士味好香~ 下面係西瓜汁,甜度岩岩好,唔會特別甜,飲落幾清爽😝。·古早味綠豆沙牛奶 ($42)賣相係非常之好😝~但味道就普普通通,叫左微糖但杯野飲都好甜,唔太中意飲甜野嘅話唔好嗌。味道方面,牛奶味好重,上面又有層好厚嘅奶蓋,綠豆沙味比奶味蓋過哂~·招牌排骨配肉燥飯 ($75)肉燥飯幾好食😻,肉燥好多又好夠味,夠哂我撈勻成碗飯~ 肉燥既味道都好台式🤤。排骨炸得好酥脆,肉質唔鞋幾好食~·台式蔥油雞扒乾拌刀削麵 ($75)刀削麵睇落顏色好深色好靚,以為會好重口味,點知食落是淡而無味的,好難食~ 雞扒小乾,唔係好夠調味🤣。整體佢既環境幾好,食物同飲品多數都ok,幾大份又幾靚,經過都可以去試下~😙🚩叁茶陸飯荃灣青山公路388號中染大廈1樓117號舖

·西瓜海鹽芝士奶蓋✨ ($42)

·古早味綠豆沙牛奶 ($42)

·招牌排骨配肉燥飯 ($75)
排骨炸得好酥脆,肉質唔鞋幾好食~

·台式蔥油雞扒乾拌刀削麵 ($75)

🚩叁茶陸飯
2022-10-04
💭👭🏻孖妹食過好多次,多次回頭係常客,今次先介紹甜品🍧🥢草莓蜜糖黑糖麻薯鬆餅 💰88💭👷🏻‍♀️細孖係草莓控,士多啤梨唔算太甜,點埋蜜糖🍯反而襯托出士多啤梨🍓既清甜💭完美演繹外脆內軟,內有黑糖麻薯,煙煙靭靭,夾埋忌廉蜜糖🍯雪糕食♦️正到無朋友😍💭雲呢拿雪糕冇雪粒好軟滑🙈👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹👭🏻推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟👭🏻回頭指數:🌸🌸🌸🌸👭🏻環境指數:🎀🎀🎀🎀👭🏻服務評分:🌈🌈🌈💰人均消費:$100-$200
💭👭🏻孖妹食過好多次,多次回頭係常客,今次先介紹甜品🍧

🥢草莓蜜糖黑糖麻薯鬆餅 💰88

草莓蜜糖黑糖麻薯鬆餅
2022-09-01
草莓蜜糖黑糖麻薯鬆餅
2022-09-21 217 浏览
午餐叫左兩個set,要左招牌排骨$68,友人叫左香酥雞扒$65,set跟野飲,叫左炭燒烏龍茶同加錢叫左杯奶蓋茶半價16蚊。又因為為佢跟既係白飯,配炸物太乾送唔到飯,加左10蚊要左一份肉燥😂再加左左兩隻蛋$16,同一份小食鹽酥雞$26,有加一。有商場會員可免加一。真係眼闊肚窄,佢既炸野都好大份,一時無同飯伴夾食乜,驚覺叫左3份都係炸物,味道都係差唔多,鹽酥雞幾香,排骨比較乾身,應該叫下其他主食,之前食過佢既炒飯幾好食,或者撈麵。肉燥有冬菇,幾香同濕,好岩送飯。杯奶蓋都好大杯, 好厚身,很不錯。另一杯烏龍茶味因為炭燒,有陣苦味。仲有其他配菜,成餐飯好豐富,整體食物水平不錯,最好多人一齊食。

• 塔香鹽酥雞
  • 海鹽芝士奶蓋茉香綠茶
2022-09-19 197 浏览
由於真係好高性價比 所以經開荃灣再黎食過😛第二次黎食🤣 今次黎食晚餐☺️滷味拼盤(大)🧆花生🥜 雞蛋🥚 雞翼 腩肉 豆干 金錢肚每樣餸嘅份量都有好多😋就算3-4人share食都好足夠🤤香煎韭菜餅🫓個餅皮冇想像中咁脆口 似係整好左一段時間所以口感就差咁啲🥹味道都係正正常常 冇咩特別🫣台灣肉燥乾拌麵🍜同上次一樣 都係偏淡😗下次再黎可以叫其他野食😉草莓黑糖麻糬鬆餅🧇即叫即整 所以鬆餅夠晒熱☺️表面脆口有蛋香味😍加埋雪糕🍦一齊食 冷熱交融好過癮🥰海鹽芝士奶蓋炭燒烏龍茶🥤海鹽芝士奶蓋系列真係必飲🤩芝士奶蓋味好夠濃 好好飲🤤就算吾係黎食飯 經過都可以買杯試下😎
由於真係好高性價比 所以經開荃灣再黎食過😛

芝士奶蓋味好夠濃 好好飲🤤
就算吾係黎食飯 經過都可以買杯試下😎
  • 海鹽芝士奶蓋炭燒烏龍茶
2022-09-06 1632 浏览
第一次試依間台灣菜,一坐底睇menu,款式有超多,分別海鮮類、豬、牛、雞、小食、小炒、飲品、甜品等但有啲睇落未必係台灣菜,有啲似港式嘅,我地三個人分別叫左6樣餸,叫下叫下就揀左咁多上菜速度都幾快先來兩個小食,就係招牌滷鴨舌、和風秋葵兩樣都好好味😋不過個鴨舌都有好多花生🥜響底,鍾意食嘅應該唔錯,對於個秋葵一流,但建議醬可以另上嘅,因為有啲人可能唔想咁多醬汁之後,就係蚵仔煎同新竹炒米粉蚵仔🦪煎係第一個揀嘅,台灣菜我最愛,不過依個同台灣有啲唔同,汁係另上嘅,有另一番風味,咁樣唔會整淋個蛋,所以個蛋食落都會保留到脆口嘅感覺,蚵仔煎同蠔餅有少少一樣,但蚵仔🦪煎食落就無咁熱氣,蠔🦪仔好大隻好味道新竹米粉食得出依隻米粉係台灣果款,比起香港嘅係幼身啲嘅再來,就係黃金湯酸菜無骨魚片+台灣腸炒高麗菜(椰菜)個人比較欣賞後者,不過魚片欣賞寫明係無骨嘅,依款同友人都一致覺得唔係台菜,係川菜嘅所以先有依個標題俾依間餐廳🍴再講返個菜,因為廚師炒得個味道唔錯,咸度適中,食得出菜嘅爽口飲品方面,叫左蜜香芭樂烏龍茶本身鍾意芭樂,所以好味食左片芭樂,都食得出新鮮嘅對於依間餐廳🍴整體感覺良好,初時揀果款綠茶🍵飲品無晒,店員

上菜速度都幾快
先來兩個小食,就係招牌滷鴨舌、和風秋葵
和風秋葵

蚵仔🦪煎
古早味新竹炒米粉

之後,就係蚵仔煎同新竹炒米粉
好味道
新竹米粉食得出依隻米粉係台灣果款,比起香港嘅係幼身啲嘅
黃金湯酸菜無骨魚片
台灣腸炒高麗菜

香蜜芭樂烏龍茶

飲品方面,叫左蜜香芭樂烏龍茶
本身鍾意芭樂,所以好味
食左片芭樂,都食得出新鮮嘅

對於依間餐廳🍴整體感覺良好,初時揀果款綠茶🍵飲品無晒,店員都好主動推薦其他唔同款嘅綠茶🍵飲品,之後友人就揀左依杯嘅
欣賞店員嘅主動推介
招牌滷鴨舌