2016-10-25 1811 浏览
這個品牌的丹麥包初來香樣時, 經常被人排隊購買他們的麵包, 那時, 買個包都難呀在此巧遇它而且不用排隊也能坐著吃, 一於試一試! 吉列豬扒丹麥包, 包身的牛油味很重, 而且鬆軟的包身加上吉列豬扒的口感, 外軟內脆, 口感不錯, 喜歡牛油味的食家們, 一定會喜歡的安格斯牛排鐵板餐, 鐵板很熱, 絕對保持到牛扒的熱度, 所以必須盡快食用, 要不牛肉便太熟了

在此巧遇它而且不用排隊也能坐著吃, 一於試一試!

2016-09-02 1400 浏览
話說唔夠時間買早餐, 請同事幫我買咗個香腸包...一見到就覺得好似好好味...點之食咗一啖...好脆....牛角包嘅質感, 又軟又脆..配合埋入面濃郁而結實嘅香腸做出了非常高層次嘅口感對比星期五食一個咁美味嘅早餐, 真係心情開朗, 輕鬆愉快
星期五食一個咁美味嘅早餐, 真係心情開朗, 輕鬆愉快
2016-06-30 1595 浏览
#紅豆綠茶包 ($16)好貴啊!個包size細過我隻手掌心!本來打算買黎做聽日嘅早餐,但餓底太為食,未行到去地鐵站已經受唔住誘惑拎出黎食⋯⋯薄薄嘅麵包包住大量嘅紅豆蓉,紅豆蓉不會太甜、而綠茶味⋯⋯好淡好淡,雖然好淡、但依然食得出係用左靚綠茶粉,唔使10啖已經將個包完全消滅,都算好味嘅、不過$1.6一啖⋯⋯抵唔抵就見人見智啦
#紅豆綠茶包 ($16)

好貴啊!個包size細過我隻手掌心!

綠茶紅豆包
2016-06-30
下午茶
綠茶紅豆包
2016-06-02 1199 浏览
唔講唔知,原來博洛尼亞係用日本鳥越製粉嘅小麥粉做,相比美x嘅面包,呢度嘅包有質感多啲,唔會一陣風咁。今次試左菠菜煙肉芝士包,個樣平平無奇,仲有啲醜,包底下仲黏住燶焦。一咬入囗煙煙韌靭,比較黏,包入面好多菠菜,加上適量嘅煙肉芝士,唔會太咸,好味😊
2015-09-28 1315 浏览
早前,每個禮拜日都會慣性幫襯一下Bo-Lo'GNE 買番個麵包食吓,其實唔係覺得佢特別好食,而係貪佢位置夠方便,而且感覺企理、衞生。但自從有一日,發現佢D麵包價錢,突然唔合理咁瘋狂颷升,就無再幫襯。我諗其他人都感覺得到,因為行過嘅時候,發現舖裡面場面冷清,而店家屬於企理一族,所以想揾隻烏蠅拍吓都難。直至上個禮拜路過,發現佢點解突然多咗咁多人,就入去睇吓,原來店家出咗辣招救市,推出咗好多新口味嘅麵包,而且價錢都幾抵食。作為一個精明嘅消費者,當然即時買番隻食吓。簡咗 “ 照燒漢堡扒雞蛋包"個樣都幾吸引,包身灑滿芝麻,饀料都幾足,隻太陽蛋爆晒出離,仲有生菜,漢堡扒肉質都算鬆軟,以28蚊買倒,都算係唔錯,但食完之後,自己短期內都唔會再食,因為食完覺得好飽滯,可能食漢堡包都係要熱辣辣好D,冷漢堡都係制唔過。
早前,每個禮拜日都會慣性幫襯一下

2014-09-12 1346 浏览
本來開Account只為訂檯食飯,逼得我開Post寫佢,真係火都黎係金鐘返工,一直都無乜選擇,最近開左間新食肆,原本係上過報的博洛尼亞新分店,諗住多個選擇,點知一試即中伏,罪行如下:1. 員工非常混亂;落完order,見編號90,前面只有1x客人,心諗應該很快,結果食物是很快來,但是就是放在那兒,沒有人pack。因為叫的是蛋包飯,只是一個湯碗盒不合理,以為是有另外一盒沒有到,其他9x號的也沒有pack,所以就繼續等,結果就出現奇怪的事情了。員工不停的在叫堂食的編號,叫到11x,外賣的就放在那兒,堆到10x號,終於有人動手弄外賣了,居然是從10x開始pack。OMG,這些人還有沒有分析力的???我的放在那兒已經半小時了,而且就只有一開始就放在那個湯碗盒!!!2. 食物貨不對版;蛋包飯用湯碗盒盛,未開就心想有問題,結果裡面是幾口飯,上面一塊煎蛋片,一塊吉列豬排,新店迎新送的丹麥脆條完全失蹤,熱檸茶還只有半杯。味道嘛,飯菜是涼的,蛋是乾的,日本咖哩亦沒有熱度,很明顯就是除咖哩都是很早盛起來的,加上放涼了半小時,味道可想而知。這個standard,大xx快餐店比它還好吃,而且份量足。P.S.

2. 食物貨不對版;蛋包飯用湯碗盒盛,未開就心想有問題,結果裡面是幾口飯,上面一塊煎蛋片,一塊吉列豬排,新店迎新送的丹麥脆條完全失蹤,熱檸茶還只有半杯。味道嘛,飯菜是涼的,蛋是乾的,日本咖哩亦沒有熱度,很明顯就是除咖哩都是很早盛起來的,加上放涼了半小時,味道可想而知。這個standard,大xx快餐店比它還好吃,而且份量足。P.S. 我同事叫豬排還變成了雞排。。。。。

3. 等候時間勁長,等候環境差:係中環/金鐘office返工,叫得外賣,一定要快係常識,結果要等成45分鐘,lunch hour俾佢佔去大半也算了,等候外賣的因為拿不了都堵在唯一的通道上,要不停耍躲閃路過的人。

原址係北海道牧場餐廳,一間在外賣安排造得不錯的公司。如果唔想貼錢受氣,千萬唔好試。因為Openrice沒有金鐘店,借這裡說一下,地址如下
2014-09-12
45 分钟 (外卖自取)
  • 冷飯菜汁
2014-08-25 1307 浏览
走到這邊看看,順便到地鐵站出發到友人家裡路過Bo-Lo'GNE上回在尖沙咀看到它的餐廳好像歇業了一直很想試試它們的麵包就進來看看,誰知道被吸引的是老妹耶她瞬間就給滿滿精美的麵包所吸引著這個又說要吃,那個又想買回家到最後決定各選一個就好我的是火腿芝士牛角包這家的包點也蠻多都以芝士火腿作餡的喔簡單但卻都是我倆愛的餡料,隔了天才吃難免會影響到口感,都偏硬實的之不過老妹選的卻很不錯,鬆軟的麵包夾著數片火腿還有濃香的芝士片,還加入了數開胃的醬汁本來盯上款蛋糕,只是老妹不給我買它們家的蛋糕款式全都很美,好想吃吃看嘛
走到這邊看看,順便到地鐵站出發到友人家裡
路過Bo-Lo'GNE上回在尖沙咀看到它的餐廳好像歇業了
一直很想試試它們的麵包就進來看看,誰知道被吸引的是老妹耶
她瞬間就給滿滿精美的麵包所吸引著
這個又說要吃,那個又想買回家
到最後決定各選一個就好

我的是火腿芝士牛角包
這家的包點也蠻多都以芝士火腿作餡的喔
簡單但卻都是我倆愛的餡料,隔了天才吃
難免會影響到口感,都偏硬實的
之不過老妹選的卻很不錯,鬆軟的麵包夾著數片火腿
還有濃香的芝士片,還加入了數開胃的醬汁
本來盯上款蛋糕,只是老妹不給我買
它們家的蛋糕款式全都很美,好想吃吃看嘛

2013-11-24 1693 浏览
三個O後閒遊圓方,"扑落黎呀"這麵包店定必一遊,面積大大的麵包店比海運大廈店多了很多款式,選擇時間也定必更長。圓方店除了多款美味麵包外還有蛋糕,日後買生日蛋糕又多個地點可選了。鎮店的丹麥方包($19/2片)不如海運店般放在最當眼處,反而高高的放在麵包架最高層,在五花八門的新款麵包中好不容易才見到這鎮店之寶,不過我想要找的一定用心去找的。包裝袋上列明小麥粉、雞蛋、砂糖、麵包酵母、植物性牛油、鮮忌廉和水是全部成份,沒有什麼附加品算得是無添加,脆脆表面裡的牛油麵包層次分明及香軟,沒有烘熱或煎脆的效果仍是好吃,只是今次的麵包比印象中的更甜嚕。二片麵包的包裝是買過多次中最特別,掛上一張有著日語的小吊牌,"永遠之定香"我是同意的。另一邊有著幾款包裝麵包,牛奶橄欖球($10/4片)在店裡某些預製三文治也像以這款麵包製作,說以純牛奶沒加水做成的牛奶麵包,坑紋有如法包的表層卻沒有如法包般香脆,只是一層略有脆感的外層,跟柔軟有彈性的牛奶麵包也算有對比效果,有著淡淡輕柔奶香的輕軟牛奶包半份轉眼消失了。一般的麵包店半份及一份的價錢是有著分別,這裡的卻不會因半份而稍貴算得均真。
81層丹麥麵包

牛奶橄欖球(半份)

2 分钟 (外卖自取)
81層丹麥麵包
2013-10-01 1213 浏览
賣相甚吸引的一間bread shop, 每個造形一d都唔馬虎,當天逛完element都忍不住楝左過明太子芝士薯仔包作為早餐 。的的骰骰的明太子包末吃已聞到香氣,面上佈滿芝士,正 ! 而咬落去麵包軟熟細密,麵粉味十足,不像它店的空心;白烚薯仔滿佈裡面,每哎一口亦有飽肚之感 。唯一不可取的就是價格啦~偏貴,性價比略為不足,但還是可以一試的 。
明太子芝士薯仔包
2013-09-26
外卖自取
$18 (其他)
明太子芝士薯仔包
2013-08-31 982 浏览
  因要到星宴拿月餅,故順路逛逛圓方,一向喜歡博洛尼亞的丹麥麵包,鬆軟加上牛油香味濃郁,吃完一片又一片,停不了口,堂食時配上雞扒菜絲醬汁等作三文治亦一流。難得來到只賣麵包的分店,當然又要入去巡一巡了  麵包花多眼亂,還有很多款式想嘗試呢!
混合乾果
綠茶豆包
楓糖丹麥麵包
  麵包花多眼亂,還有很多款式想嘗試呢!
2013-08-30
楓糖丹麥麵包
2013-03-15 814 浏览
有些事情要到圓方, 便順道行街, 圓方在平日都比較少人, 但走到"水區"發現有幾間輕食店, 不同國藉的人都在悠閒嘆咖啡聊天曾去過沙田及尖沙咀的BO-LO'GNE, 都會有少量麵包可外賣, 但現在才知道圓方有間分店專賣麵包的.有很多款式特別的麵包, 其他麵包店都冇見過, 而且當天客人多是日本人, 那刻奇怪地覺得不似在香港!!本人穩陣起見, 通常會夾一個味道會常見的包, 再加一個該店特色的包所以夾了一個芝士火腿牛角包, 鬆軟香脆, 芝士味不算太濃, 火腿也不乾另夾了一個超特大的包, 其實一入店內已被這包吸引, 是正常麵包夾的2倍大, 說是麵包, 其實咬落去似餅干, 真係乾乾地, 好硬.... 其實有麵包香味, 但不是我杯茶吧...

题外话/补充资料: 下次要試其他特色麵包及精美的蛋糕!!!!
2013-03-11
2013-02-13 1029 浏览
成日覺得一個麵包o者, 洗唔洗咁貴呀? 揀得食麵包就係因為唔係太餓又想慳d! 美心東海堂山崎果d越加價質素越降, $10up一個淡某某本身唔太餓食完覺得冇食都夠膽死嫁! 人地明明好鍾意食麵包嫁嘛, 搞到我好失望! 但係, 因為我太鍾意食麵包, 成日都忍唔住入各色的麵包店打獵因為一套卡通片, 想試好好味ge炒麵麵包, 終於比我搵到! 雖然成廿蚊, 但份量多得嚇人, 只係當下午茶ge我係食唔晒ge。麵包身本身較淡, 所以汁醬較多, 濃得黎又唔會太鹹太刺喉, 食完不停lamlam利!食完鹹食甜先, 佢唔夠芒果味, 淨係食到豆蓉味。不過呢, 味道仍然好吸引, 唔識形容佢ge味道。我本身食甜品唔食得多, 望落佢外形感覺到放落口有明顯ge甜味散發出黎。果然, 但佢口感細膩, 甜度卻不會嫌多, 食完一啖又一啖, size剛剛好一個人成隻食晒

外卖自取
$16.5 (下午茶)
2012-11-28 577 浏览
Bo-Lo'GNE除咗最出名嘅81層丹麥包好食之外,原來仲有其他同樣美味嘅特色麵包。就係位於圓方嘅呢間Bo-Lo'GNE,唔做餐飲,只賣零售麵包。芝士紅豆包望落小小一個,其實內餡十分豐富澎湃。甜紅豆蓉配上粒粒鹹香芝士,兩味俱全,加上包身鬆軟,外層撒上薄薄一層麵粉,呢個配搭實在好食。繼Ceres嘅黑麥紅豆芝士包後嘅另一心水。忌廉紅豆包同上面嘅芝士紅豆包異曲同工,只係芝士變成忌廉,配上飽滿嘅紅豆蓉。包身同樣柔軟。同Ceres嘅大福豆沙包有得揮。不過Ceres稍勝,因為呢度嘅忌廉偏甜,厚實;而Ceres嘅忌廉甜度較低,輕盈幼滑一點。茄子蕃茄薄脆面頭茄子蕃茄幾好味,但個包太硬,烘熱咗都解決不了問題。吞拿魚沙律法包法包過硬,硬到好難咬開,同樣係烘熱咗依然咁硬。玉桂砂糖包好香玉桂味,表面撒上玉桂粉同少量砂糖,甜甜地幾好味。啱晒喜歡玉桂味嘅我。飛碟包有啲似鮮奶球,但好食過一般鮮奶球。外脆內軟,特別係個邊位最脆最好食,不錯。p.s服務值得一讚,店員好樂意幫我加熱(暫時幫襯過咁多間,只有DonQ,大班,少部份美心肯幫顧客加熱!) 加熱後食美味倍增。

芝士紅豆包
望落小小一個,其實內餡十分豐富澎湃。
繼Ceres嘅黑麥紅豆芝士包後嘅另一心水。

忌廉紅豆包
內餡豐富
包身同樣柔軟。
而Ceres嘅忌廉甜度較低,輕盈幼滑一點。

茄子蕃茄薄脆
面頭茄子蕃茄幾好味,但個包太硬,烘熱咗都解決不了問題。

吞拿魚沙律法包
法包過硬,硬到好難咬開,同樣係烘熱咗依然咁硬。

玉桂砂糖包
好香玉桂味,表面撒上玉桂粉同少量砂糖,甜甜地幾好味。
啱晒喜歡玉桂味嘅我。

飛碟包
有啲似鮮奶球,但好食過一般鮮奶球。
外脆內軟,特別係個邊位最脆最好食,不錯。

加熱後食美味倍增。
內餡豐富
2012-11-20 456 浏览
一個休閒的星期日在 Elements window shopping 一番, 沒有太多的拉唿自由行旅客, 人流也不太多. 不知不覺已經行了兩小時了. 途經 Boulangerie, 被精緻的麵包 display 吸引了, 即使肚還是滿滿的還是要走進去看看 當時大約 5 時多, 店員把一個個的小麵包球放進如首飾柜的透明柜, 新鮮出爐麵包, 再飽也想試一個抹茶紅豆包 ($12)比正常麵包的 size 細一點, 一口咬下是濃郁的抹茶甘香味, 內裡的餡料是抹茶紅豆蓉. 內外都是抹茶會不會太漏?? 一點都不會, 而且也不太甜, 小小的一個, 分量剛剛好. 最重要的是吃的時候還是暖的朱古力雪山包 ($12)軟軟的麵包外圍加了一條飛碟邊, 外脆內軟雙重口感. 如果公司附近有一間, 不用再每天吃麵包連鎖店的"無 heart" 麵包就好了..........

抹茶紅豆包 ($12)
朱古力雪山包 ($12)
軟軟的麵包外圍加了一條飛碟邊, 外脆內軟雙重口感.

2012-11-18
  • 抹茶紅豆包
2012-10-26 355 浏览
一間好光猛嘅鋪頭, 蛋糕款式不多, 是主打麵包嘅綜合式麵包西餅店。用$30買咗杯PEACH AND LYCHEE嚟試, 因為我自己鐘意桃味, 荔枝亦非常夾, 睇下咩味先個樣就麻麻哋, 坦白講喺ELEMENT賣但樣子似凱X餅店, 兩個心心有少少娘味, 而且Portion真係少咗啲, 一個反轉圓桶形但上面就吉咗, 確實有點兒那過。 再講味道, 無論荔枝味同桃味都幾假, 同樣價錢好多好多選擇了, Raspberry新鮮, 但唔係好夾, 整體係唔好味而且好唔底。之前都買過麵包還可以, 但呢杯唔合格。

之前都買過麵包還可以, 但呢杯唔合格。
味道太淡
味道太淡