2020-03-08 22 浏览
同日本一樣,入座前先係自助點餐機買飛呢度只係主打兩款拉麵,勝在貴精不貴多套餐+$30可揀餃子🥟/小龍蝦蟹子沙律🦞而且多一隻日本半熟蛋,好抵食喔👍🏻🍜別天神套餐($105)即係豚骨湯麵呢度嘅豚骨湯底製作用心❤️只係用大量豬骨+水熬成,不含味精、防腐劑或奶類製品喔!每啖湯都飲到濃厚豚骨味,超級正!幼身嘅拉麵麵質軟硬適中,口感爽彈叉燒雖然唔係肥瘦相間,但都非常軟滑😋🥟餃子一碟四隻,煎得金黃香口咬落仲有豐富嘅肉汁呀!🍜蝦味噌套餐($115)同豚骨湯麵套餐一樣有1隻半熟蛋🥚半熟蛋流心效果出色,絕對必食呀👍🏻大量櫻花蝦再配上蝦味噌湯底,鹹鮮味超突出呢!🦞小龍蝦蟹子沙律雪糕造型嘅沙律,好可愛喔🥰小龍蝦嘅份量都幾多,爽口鮮味夾上紫菜一齊食,好正呀💕💛💛💛臨走前,店員更為每人送上一個口罩...一切盡在不言中!康復香港 時代抗疫
同日本一樣,入座前先係自助點餐機買飛
呢度只係主打兩款拉麵,勝在貴精不貴多
套餐+$30可揀餃子🥟/小龍蝦蟹子沙律🦞
而且多一隻日本半熟蛋,好抵食喔👍🏻

🍜別天神套餐($105)
即係豚骨湯麵
呢度嘅豚骨湯底製作用心❤️
只係用大量豬骨+水熬成,不含味精、防腐劑或奶類製品喔!
每啖湯都飲到濃厚豚骨味,超級正!
幼身嘅拉麵麵質軟硬適中,口感爽彈
叉燒雖然唔係肥瘦相間,但都非常軟滑😋
🥟餃子
一碟四隻,煎得金黃香口
咬落仲有豐富嘅肉汁呀!

🍜蝦味噌套餐($115)
同豚骨湯麵套餐一樣有1隻半熟蛋🥚
半熟蛋流心效果出色,絕對必食呀👍🏻
大量櫻花蝦再配上蝦味噌湯底,鹹鮮味超突出呢!
🦞小龍蝦蟹子沙律
雪糕造型嘅沙律,好可愛喔🥰
小龍蝦嘅份量都幾多,爽口鮮味
夾上紫菜一齊食,好正呀💕
康復香港 時代抗疫

2020-03-07 664 浏览
因為好耐無食拉麵,所以同友人放工後去咗銅鑼灣依間拉麵店食拉麵,7點左右到,已經好多人,坐滿晒人都幾迫,而且坐唔多,需要排隊。依間拉麵同日本一樣係「買食券」,而唔會人手落單同收錢,我同友人分別買咗蝦噌味套餐同別天神套餐後,排咗陣就入咗去。 Hakata style ramen set $105 (Gyoza+ hakaka style Ramen) 丶 Prawn Miso Ramen set $115( lobster salad + Prawn Miso Ramen)蝦噌味套餐 味噌蝦豚骨湯麵 :份量都幾多,有蔥花丶蝦乾丶粟米等多元化配料,湯底蝦味郁厚,拉麵幼身彈牙,日本半熟蛋香甜而流心,叉燒有燒過,肥厚多肉而不肥膩。小龍蝦蟹子沙律:沙律為球狀型,滿滿都係蝦肉,啖啖嘅蝦肉包住紫菜食,變得惹味脆口丶一粒粒蟹子在口中發出「卜卜」的聲音。別天神套餐豚骨湯麵:豚骨味道適中,不過濃不會太鹹,唔好食重口味嘅人士都幾岩食。麵質同樣地幼滑,不會容易斷開。餃子:煎得香脆可口,沾上醬醋食,十分滋味,皮薄肉多。另外,店內提供唔同嘅調味料,例如:蒜蓉丶七味粉丶辣芽菜,等客人可以自行調配特濃同特辣口味。另外,

蝦噌味套餐
味噌蝦豚骨湯麵

別天神套餐
豚骨湯麵

餃子:煎得香脆可口,沾上醬醋食,十分滋味,皮薄肉多。
餃子

另外,小店係黃店,送兩個口罩,同濕紙巾比客人。

在疫情中雪中送炭,服務同食物質素性價比高。
別天神套餐+ 蝦噌味套餐
味噌蝦豚骨湯麵
別天神套餐+ 蝦噌味套餐
2020-03-06 122 浏览
銅鑼灣店別天神拉麵,已經吃過很多次,如果你還未吃過,記得入內前先在這部售賣機下單啊。這一次試櫻花蝦叉燒拉麵,上桌的時候真的很香啊~加了櫻花蝦特別有一種海鮮的鹹香味,真是讓人垂涎三尺!叉燒有兩片,厚切,特別有口感!這裡的豬骨湯是純粹100%豬骨和蒸餾水煮的,不添加味精,添了櫻花蝦湯頭變深色了。麵條是這樣子的,份量夠男生吃過飽了~不得不提別天神的流心蛋,非常富蛋香,而且份量好慷慨唷,是一整隻呢~普通豬骨湯是這個顏色的,味道濃郁,但不黏口的,對比起日本的拉麵沒那麼鹹,我會覺得很適合我的口味(笑)所以我就喝光了湯~碗底寫著完滿,挑戰成功!!別天神拉麵有很多值得支持的地方,相信不用我多介紹了。其實吃一碗拉麵已經很飽,不過我們也額外點了一份小食試試看。這個薯仔蝦沙律的真不得了不得了!必試!內裡超多蝦肉,啖啖都是甜甜的,夾著新鮮脆卜卜的紫菜吃真是簡單的美味!香煎脆餃子,應該沒有人不喜歡吧!好滿足~果然值得一來再來的拉麵店!

叉燒有兩片,厚切,特別有口感!

麵條是這樣子的,份量夠男生吃過飽了~

所以我就喝光了湯~碗底寫著完滿,挑戰成功!!

2020-03-03 38 浏览
最近發生好多事 但不忘支持黃色經濟圈💛!!成日行街都見到別天神拉麵 今日終於去左食🥳雖然間鋪唔算特別大 但好似日本本地拉麵feel 好舒服 好warm!! 而且有好多文宣 仲可以寫野痴牆 為大家打氣最特別既點係日本拉麵店 配上自助電子點餐😂而我地兩個人點左一個套餐同單點一碗拉麵都夠食 份量都多..小龍蝦蟹子沙律超好味😍用紫菜包住沙律 好似食緊走飯壽司咁 而且小龍蝦蟹子味好重 足料認證!而餃子新鮮煎好 熱辣辣 皮薄 味道足🤤好岩同拉麵一齊食豚骨湯麵食落唔會好重味精 而且叉燒都好嫩 但肉味比較淡而蝦味增豚骨湯麵味道好濃 啲麵都好幼細☺️加上櫻花蝦 食落會有種鮮蝦味 有啲驚艷Overall個人比較推薦蝦味增豚骨湯麵 但如果可以有人一齊share 可以嗌晒兩款 試晒佢地🤤!
最近發生好多事 但不忘支持黃色經濟圈💛!!

最特別既點係日本拉麵店 配上自助電子點餐😂

而餃子新鮮煎好 熱辣辣 皮薄 味道足🤤好岩同拉麵一齊食

豚骨湯麵食落唔會好重味精 而且叉燒都好嫩 但肉味比較淡

呢日去好彩唔洗排隊✌🏻好似日本既拉麵店係門口落單比錢拎左飛仔再入去坐低交飛店舖細小有d迫嗌左最基本既豚骨湯麵$75🐖🍜同餃子$35🥟豚骨湯麵湯底非常濃郁而又唔會太咸豚骨味重 最鐘意飲豚骨湯😍麵質軟硬適中 係我鐘意既幼麵👍🏻叉燒好食又唔會太肥😋配上木耳同葱等配菜雖然看似簡單但令人回味無窮小店仲有教學比你mix&match d調味料餃子有6件 無乜特別 係抵食整體黎講小店性價比高仲要係良心黃店一定要支持下次一定會再食😋
呢日去好彩唔洗排隊✌🏻

一定要支持
下次一定會再食😋
2020-01-27
2020-02-24 40 浏览
去銅鑼灣食好西見到呢間大排長龍既黃店都走埋去排埋一份首先佢有部機比你禁食d咩雖然拉麵選擇比較少不過咁就可以避免諗太耐我就揀左豚骨湯麵提提大家現金係比唔到架要準備信用卡或者8達通排左1粒鐘終於入到去啦由於佢個場好細d位大概得十幾個所以要等得比較耐同埋都坐得有少少逼一入去坐底就比張飛比職員職員好快手整好之後我發現左背後個牆係有得掛野好貼心呢度有教點樣調製口味首先個湯底好濃郁好好味d麵都好食不過豚肉就差少少咬口無咁好不過整體黎講都係好食既
去銅鑼灣食好西

咬口無咁好
不過整體黎講都係好食既
2019-12-08
2020-02-21 72 浏览
之前揸車路經告士打道, 已經發現呢間招牌充滿日本味嘅店舖, 今日嚟到門前, 先知道原來係一間食拉麵嘅舖頭。門前有一部拉麵自助售票機, 店內係屋台式設計, 忠實還原 九州感覺。兩位師傅馬不停蹄為顧客準備拉麵, 很有小店溫馨的感覺。 即使在疫情橫行的今日,仍然保持水準。點了豬骨濃湯拉麵, 奶白色的湯底, 據講是店家用壓力煲長時間淆製而成。 配搭軟架適中嘅拉麵, 加上香滑彈牙嘅叉燒, 可以話食過返尋味。小食方面, 龍蝦沙律同埋煎餃子都係唔錯嘅選擇。

豬骨湯拉麵

龍蝦沙律

小食方面, 龍蝦沙律同埋煎餃子都係唔錯嘅選擇。
蝦濃湯拉麵
2020-02-19
豬骨湯拉麵
龍蝦沙律
蝦濃湯拉麵
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 豚骨拉麵
年廿八晚返完倉數貨,一個人最好就係食拉麵,想起附近有間黃色拉麵店博多拉麵別天神幾好食,而且已經有一段時間沒幫襯,一於去懲罰一下!喜歡他們專心只做兩款湯底,適合有選擇困難症的我,先在門口自助購票機點餐及付款後稍等一會就安排入座。蝦味噌套餐 $115平時我是多選豚骨湯的,但今日就是想試不同,蝦味噌拉麵湯頭用甜蝦頭熬製,捧上已聞到濃濃的蝦鮮味,湯頭是比較淡的博多風,夠味而不會有黏黏的感覺!喜歡他們的拉麵都包了紫菜及一整隻溏心蛋,都是80元起價錢非常吸引。另一亮點是叉燒大大塊,薄身不會過份肥膩。麵條是幼身的,因為湯不算很濃稠,配著吃很ok,不會有膩膩的感覺~備有不同調味料,可自行調製隱藏口味。試了七味粉辣芽菜的配搭,可能蝦湯本身就比較濃味,味道沒有很意外的改變,應該配豚骨湯比較適合~今次捨小龍蝦蟹子沙律而改要餃子,每隻都好重手,皮薄餡料足,外皮脆卜卜,唔錯唔錯~黃店必備的連儂牆,寫滿了大家的心意,好整齊!

蝦味噌套餐 $115

蝦味噌拉麵

備有不同調味料,可自行調製隱藏口味。

餃子

黃店必備的連儂牆,寫滿了大家的心意,好整齊!
2020-02-12 23 浏览
為咗避開晚餐人流高峰時間,我又好早去食,佢6點開門就入去坐低,坐咗一陣已經接二連三有客入嚟。佢門口已經設有售票機自助落order,個個都係㩒完機自動波入嚟坐低我點咗招牌嘅別天神套餐,有豚骨拉麵、沙律同餃子。上菜次序係沙律->拉麵->餃子沙律唔係一般日式餐廳嘅雜菜粟米沙律或者薯仔沙律咁hea,佢係小龍蝦蟹籽沙律,入面真係一舊舊夾得起嘅蝦肉,好彩我係配豚肉拉麵,否則個口就會有超濃蝦味!餃子煎得好香脆又唔太油膩,更重要嘅係佢入面嘅餡料份量恰到好處,唔會爆到散開之餘亦唔會令人飽到食唔到拉麵佢係無得好似豚王或者一幻拉麵咁揀麵條厚度,只有好似angelhair嘅幼麵,而我已經食咗一隻餃子又影咗幾張相先夾嚟食,浸咗分零鐘左右先夾但啲麵食落又未算林哂,仲保持到煙韌度。湯底佢係自稱100%純豚骨同清水熬成,無味精或乳製品,就咁睇佢個湯真係乳白色好似牛奶咁,但飲落又唔會鹹到令人口渴喎,仲有淡淡嘅肉香。如果你嫌個湯唔夠濃味,不妨參考佢提供嘅隱藏口味,加咗蒜蓉同辣芽菜之後,個湯嘅層次當堂無咁單調,涼涼地嘅天氣飲一啖微辣嘅湯感覺更加溫暖。豬肉切得厚度適中,但其中一塊略嫌較韌。最後我覺得沙律嘅質素
我點咗招牌嘅別天神套餐,有豚骨拉麵、沙律同餃子。
上菜次序係沙律->拉麵->餃子
最後我覺得沙律嘅質素值回票價,而對男仔嚟講套餐嘅份量會好過散叫。
2020-02-03 41 浏览
泥到銅鑼灣搵拉麵食,選擇都真係唔少。不過我就獨愛告士打道海傍呢間『別天神』,可能就係中意佢夠逼夾,食起上泥真係有啲似去左日本既細拉麵鋪咁。講笑啦,係佢個拉麵真係有番咁上下水準既。我食開就係豬骨湯叉燒拉麵,再加隻半熟蛋。而我食之前會先跟佢枱面既指示,加埋蒜蓉同辣牙菜,湯底會即刻濃味好多😋😋湯底好味,成個拉麵就即刻加晒分。不過唯一要彈既係叉燒,今次食落有啲乾身,唔夠稔。如果叉燒既質素可以改善下,咁成碗麵就perfect喇!
講笑啦,係佢個拉麵真係有番咁上下水準既。
湯底好味,成個拉麵就即刻加晒分。
2020-02-01
2020-02-01 16 浏览
前排假日想去銅鑼灣行下街,好耐冇食拉麵,見到呢間網上評語唔錯,就黎試吓。呢度嘅位置唔多,食飯時間都要等耐少少。門口有部買票機,揀好野食比埋錢出左張單,可以比八達通又可以簽卡,好方便。有位入左去比張單職員就可以,好快就有野食啦,枱面有張紙,教大家點樣可以自行調製味道,芽菜值得一試~呢間既拉麵係我鐘意既麵質,粗幼岩岩好,個湯夠濃好香,好好飲又唔會好鹹,肉就比想像中細舊,不過肥瘦剛好,如果有埋蛋就好,望到隔離枱就好後悔冇加到~

午餐
2020-01-23 29 浏览
依間拉麵店係只得兩款拉麵口味揀,豬骨湯麵同蝦味噌豬骨湯麵別天神套餐(豬骨湯麵)+4隻餃子🥟$105豬骨湯拉麵🍜,佢嘅豬骨湯底好香豬骨味,好濃豬骨味,個拉麵嘅口感適中,唔會好硬又或者好淋,啲拉麵每一啖都掛住啲豬骨味🥰👍🏻,個拉麵仲有一隻蛋、蔥、粟米、木耳,個拉麵嘅份量都好多個餃子🥟冇話煎得好脆,但係都煎得好香,餃子入面有菜同肉,而且都算大隻🥟👍🏻蝦味噌套餐(蝦味噌豬骨湯麵)+蟹子沙律$115個蝦味噌豬骨湯麵🍜都一樣好香豬骨味,而且仲有啲蝦味,啲蝦咬落有啲脆,而且好香,個拉麵有一隻蛋、蔥、粟米、蝦乾,個拉麵嘅份量都好多,拉麵嘅口感都一樣適中個蟹子沙律係有幾塊紫菜比客人用黎夾埋啲蟹子沙律食,啲蟹子沙律好香蟹子味🥰🤤

依間拉麵店係只得兩款拉麵口味揀,豬骨湯麵同蝦味噌豬骨湯麵
別天神套餐(豬骨湯麵)+4隻餃子🥟$105

蝦味噌套餐(蝦味噌豬骨湯麵)+蟹子沙律$115
2020-01-11 36 浏览
喺銅鑼灣有嘢做,食午飯嘅時候發現一直想食嘅別天神拉麵就喺附近!中午去到都要等一陣位,要喺餐廳門口出邊嘅自助售賣機買左飛先,不接受現金付款。入到去之後張飛交俾店員。值得一讚嘅係銅鑼灣嘅店員姐姐好好人好好笑容嘢食嚟咗,我叫咗平時普通嘅拉麵,同埋一個沙律。已經唔記得咗個沙律叫咩名,詳情可以睇圖片。拉麵嚟到,個湯底十分之清甜,我個人建議配合埋嗰啲辣嘅芽菜同埋蒜蓉一齊食。加咗之後個湯底超級正,啲拉麵嘅麵質都很好。之後個沙律,一直都聽朋友講話好好食,今次終於食到。真係好好食呀! ! !已經唔知點樣形容,但係強烈建議每個人都應該叫一碟試下最後有個店員叔叔仲每人派左一個卡套,十分之實用。如果有機會嘅話,我都會再幫襯

最後有個店員叔叔仲每人派左一個卡套,十分之實用。

如果有機會嘅話,我都會再幫襯
  • 小龍蝦蟹子沙律
2020-01-09 47 浏览
蝦味噌套餐小龍蝦🦞蟹子沙律:十分足料,一舊舊蝦肉撈係沙律醬同粒粒蟹子入面,彈牙既口感。包埋紫菜食好似真係食緊高質小龍蝦壽司,認真驚喜。蝦味噌豚骨湯拉麵🍜好多櫻花蝦乾,好香口,個人覺得粟米粒好夾個湯底,令咸香既湯底又有甜味,好特別。餃子🥟:同傳統餃子既做法好似,不過如果外皮會更加香脆會更好。豚骨湯拉麵🍜見到師傅用火槍燒豚肉,令到豚肉表面多左份焦香,而豚肉並唔多肥膏,但入口又如此嫩滑,並唔係一般乾爭爭揩什什既豬;而呢個拉麵既配菜雲耳絲好爽口,配合濃郁嘅豬骨白雪湯底就十分調和。兩個拉麵嘅麵質偏幼身少少,煮得啱啱好,唔會硬身又唔會太過稔,恰到好處。

蝦味噌套餐

豚骨湯拉麵🍜
2020-01-06 61 浏览
呢間拉麵係日本就食得多,今次第一次係香港食,鋪面唔大食客都對住廚師坐,睇住師傅好認真地製作每一碗麵,就知呢度既拉麵有一定水準!😍🤤🤤呢度有冷泡茶任添,仲有其他配料,增加拉麵既口感~我地叫晒兩款拉麵黎試第一款係原味豬骨濃湯拉麵,個湯底真係好濃郁,聽講係用豬骨加純水淆成,但個湯底好奶白,相信真係用左唔少豬骨先做到咁既效果😋麵身較幼,爽滑有韌性,令人好快食完。入面仲有隻溏心蛋,真係好滑好好食🤤🤤🤤 配埋個小龍蝦蟹子沙律,真係足料食到龍蝦肉👍🏻👍🏻之後另一款櫻花蝦豬骨湯麵更適合我胃口,整體味道更濃郁,啲櫻花蝦令成個麵既味道提升到另一種層次我會加埋7味粉一齊食,帶有少少辣既口感效果更佳!👍🏻🤤 值得一提既係 店鋪內既辣芽菜都好好食😂😂
呢間拉麵係日本就食得多,今次第一次係香港食,鋪面唔大

呢度有冷泡茶任添,仲有其他配料,增加拉麵既口感~
我地叫晒兩款拉麵黎試
豬骨濃湯拉都

麵身較幼,爽滑有韌性,令人好快食完。
溏心蛋

入面仲有隻溏心蛋,真係好滑好好食🤤🤤🤤
小龍蝦蟹子沙律

配埋個小龍蝦蟹子沙律,真係足料食到龍蝦肉👍🏻👍🏻
櫻花蝦豬骨湯拉麵

2020-01-06