疫情下喺屋企困住左好耐,俾自己放下封!同好耐無見嘅老友去左行下九龍公園散下心,行完去食下午茶先!睇門口的餐牌,價錢都大眾化,就試下啦!我就嗌左「香茅雞翼喇沙摻摻」﹑「牛油果沙冰」﹑「炭燒豬頸肉米紙卷」。朋友就嗌左「炭燒豬頸肉撈濛」﹑「越式香茅雞翼」﹑「紅豆椰汁冰」嘩~超豐富呀!講下野飲先~「紅豆椰汁冰」口味很清新,軟棉棉的椰汁冰喺個口度溶化,好有幸福嘅感覺。紅豆煲得多淋,夠哂甜!大大杯,好滿足~「牛油果沙冰」雖然要加$36,但真係太好飲。滿口超濃郁牛油果香氣,超滑超CREAMY,滿滿牛油果加上CREAM同少少冰,加埋少少甜味,令人一試難忘!兩個小食都很不錯,豬頸肉米紙卷入面滿滿新鮮的菜,豬頸肉熱辣辣,一啖食哂口感好豐富~仲有香茅雞翼,新鮮炸起脆卜卜,仲夠哂大隻!炭燒豬頸肉撈濛個樣又幾新奇啊,有四支試管,汁好有蒜味﹑酸酸甜甜,好開胃~個樣好過引!香茅雞翼喇沙摻摻,摻摻其實係油麵加米粉摻埋一齊。兩樣好似唔關事,一齊又好夾!加埋個湯好香濃唔會好辣亦唔會好咸。總括而言,呢個下午餐真係超豐富,特別係兩杯飲品特別好飲,食物質素都唔錯,可以再來!
疫情下喺屋企困住左好耐,俾自己放下封!

同好耐無見嘅老友去左行下九龍公園散下心,行完去食下午茶先!

睇門口的餐牌,價錢都大眾化,就試下啦!

嘩~超豐富呀!

講下野飲先~
紅豆椰汁冰

牛油果沙冰

炭燒豬頸肉米紙卷

仲有香茅雞翼,新鮮炸起脆卜卜,仲夠哂大隻!
香茅雞翼

炭燒豬頸肉撈濛

香茅雞翼喇沙摻摻

香茅雞翼喇沙摻摻 (雞翼另上)

2020-03-15
紅豆椰汁冰
牛油果沙冰
炭燒豬頸肉米紙卷
炭燒豬頸肉撈濛
香茅雞翼喇沙摻摻 (雞翼另上)
2020-03-15 17 浏览
放假和男朋友一起去行廟街兩個人都突然想食越南菜在附近找到了這一間 — 南洋感覺不錯 便一起來試一試餐廳裝修具特色 環境不錯馬拉盞炒椰菜苗椰菜苗炒得香脆爽口馬拉盞醬炒起來夠香 健康又好味越南蜆港蝦餅蝦餅大大塊 咬落去外脆內裡十分彈牙濃濃蝦香點上甜辣醬吃 好味道越式香茅豬扒撈檬大大碗份量十足 豬扒帶陣陣香茅香肉質軟綿 味道不錯撈檬伴有蘿蔔絲、青瓜絲同花生碎醬汁分開以試管狀形狀上好特別淡色的味道的是酸酸 橙色是甜辣汁按自己喜好淋上醬汁 香甜酸辣 十分開胃冬瓜龍眼冰冬瓜龍眼帶粒粒龍眼和冬瓜肉飲起上來清甜 不錯不錯
放假和男朋友一起去行廟街

濃濃蝦香點上甜辣醬吃 好味道

越式香茅豬扒撈檬
大大碗份量十足 豬扒帶陣陣香茅香
肉質軟綿 味道不錯
撈檬伴有蘿蔔絲、青瓜絲同花生碎
醬汁分開以試管狀形狀上好特別
淡色的味道的是酸酸 橙色是甜辣汁
按自己喜好淋上醬汁 香甜酸辣 十分開胃

冬瓜龍眼冰
冬瓜龍眼帶粒粒龍眼和冬瓜肉
飲起上來清甜 不錯不錯

2020-03-14 33 浏览
南洋位於佐敦吳松街,距離地鐵站只約數分鐘路程,非常方便。餐廳主打為東風亞風味菜式,有多種海鮮供選擇。龍蝦喇沙摻摻,餐廳非常貼心,上菜時同時提供木盤刀叉方便處理龍蝦。喇沙摻摻用麵+米粉合二為一,一碗有兩種口感,湯味道濃郁,微辣, 龍蝦新鮮。小食拼盤有多達5款小食,炸蝦餅,豬扒,雞翼,無骨鳳爪,炸春卷。炸蝦餅非常彈牙,首選好味。拼盤同時配有兩款醬汁。青檸梳打最後追加一個青木瓜大蝦米子卷,感覺清新,好食,二人晚餐份量剛剛好。
南洋位於佐敦吳松街,距離地鐵站只約數分鐘路程,非常方便。

餐廳主打為東風亞風味菜式,有多種海鮮供選擇。

青檸梳打

2020-03-10
2020-03-12 30 浏览
最近知道佐敦有間飲肉骨茶 ,收工決左去食,餐廳好近地鐵,好易搵到,入到餐廳,侍應都好快安排卡位給我們。南洋大肉骨茶 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好足料,一大舊蒜頭,大約5-6個肉骨,食落好軟,仲要大約有4-5舊腩肉,飲落去同平時飲肉骨茶不同,唔會好重藥材味,個湯好清甜。馬拉盞炒椰菜苗 👍🏻👍🏻👍🏻食越式當然要食椰菜苗,用馬拉盞炒好香口。越式炒金邊粉👍🏻👍🏻👍🏻一上碟好大碟,材料好多,有叉燒,蝦,蛋,食落去甜甜酸酸,唔會好辣。 青檸梳打 👍🏻👍🏻青檸配梳打 一飲落去好夠凍 龍眼冰👍🏻👍🏻👍🏻最愛飲龍眼冰,杯底有不少龍眼肉,好好味,唔會話太甜,

南洋大肉骨茶 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

馬拉盞炒椰菜苗 👍🏻👍🏻👍🏻

食越式當然要食椰菜苗,用馬拉盞炒好香口。

越式炒金邊粉👍🏻👍🏻👍🏻

一上碟好大碟,材料好多,有叉燒,蝦,蛋,
食落去甜甜酸酸,唔會好辣。

青檸梳打 👍🏻👍🏻

青檸配梳打 一飲落去好夠凍

龍眼冰👍🏻👍🏻👍🏻
最愛飲龍眼冰,杯底有不少龍眼肉,好好味,唔會話太甜,
2020-03-11 66 浏览
南洋真的一吃難忘,它有不少創新菜式,就連醬汁也是自己調製,誠意十足。我太想念這裡的香茅燒春雞,所以特意前來南洋回味香茅燒春雞的滋味。朋友說只要有酸辣無骨鳳爪給她吃,她就心滿意足。鳳爪去除雞骨,與芹菜,洋蔥和自家製的甜酸汁拌在一起,醬汁酸酸甜甜挺開胃,鳳爪爽彈,很適合作餐前小食。馬拉盞辣肉碎炒飯微微辣度,怕辣的朋友亦能接受,炒飯配色誘人,炒蛋,豆角,馬拉盞和辣肉碎色彩豐富。炒飯粒粒分明,肉碎香辣,馬拉盞鹹香惹味,讓炒飯呈現層次豐富的美味,愈吃愈涮嘴。金沙骨肉骨茶味道濃厚甘甜,尾韻絲絲藥材香氣,在味蕾擴散,非常順喉,使人一口接一口喝下去。金沙骨綿軟細嫩的肉質,入味之餘帶肉香,多給我幾塊金沙骨吃也不成問題。香茅燒春雞上上下下塗抹了很多香料,燒完上桌的時候香噴噴的,連隔壁桌都忍不住多看幾眼,猛流口水。燒春雞皮酥肉嫩,想保持雞肉嫩彈,那必須手撕雞肉下來。燒春雞鹹度剛好,充斥香茅香料香味,口齒留香。順口好喝的椰青水,有一種透心涼的感覺,所以我們挺愛喝椰青。椰青水十分清澈,入口淡淡天然的清甜,沁涼舒爽,好不滋潤解膩。
椰青,金沙骨肉骨茶

酸辣無骨鳳爪
馬拉盞辣肉碎炒飯
椰青
2020-03-10 26 浏览
放工時份嚟到附近啲食街,街道雖然有點冷清,餐廳入面仍然熱熱鬧鬧😌南洋小食拼盤 $128每款都有3-5件,拼盤都幾大份👍🏻油膩感較重,要飲返啲下火嘢。雞翼,肉質較嫩外皮脆脆🤩香茅豬扒,呢個醃得夠味同好香口⭐️蝦餅,啖啖肉,蝦味較淡😗無骨鳳爪,味道未夠酸辣,普通啲越式春卷,酥脆香口🔥燒大蝦柚子沙律 $76呢個無叫錯!大蝦肉幾鮮同彈牙,一人一隻😌 鮮甜柚子加啲菜,清一清拼盤個油膩感👍🏻👍🏻仲有少少腰果,高質沙律⭐️.越南滴漏咖啡 $28未落甜一啲都唔苦😙又有特色💕薄荷青檸梳打 $283個字總結:爽!甜!正!
柚子大蝦沙律

南洋小食拼盤 $128
小食拼盤

雞翼,肉質較嫩外皮脆脆🤩
香茅豬扒,呢個醃得夠味同好香口⭐️
蝦餅,啖啖肉,蝦味較淡😗

無骨鳳爪,味道未夠酸辣,普通啲
越式春卷,酥脆香口🔥

燒大蝦柚子沙律 $76

越南滴漏咖啡 $28
未落甜一啲都唔苦😙又有特色💕

薄荷青檸梳打 $28
3個字總結:爽!甜!正!
柚子大蝦沙律
小食拼盤
2020-03-09 20 浏览
好耐冇見既朋友終於搵到有一日係大家都有時間出黎食餐飯聚聚💕 我地2個一見面就雞啄唔斷🤣🤣 傾下下 傾到比我地包埋場🤭.未去餐廳前都唔知南洋菜係食乜🙈 原來南洋泛指新加坡、馬來西亞、菲律賓等東南亞地方 所以餐廳入面有不同地方既菜餚🤤.🍴 南洋小食拼盤 $128集各地小食既精華🤩 有齊炸蝦餅、香茅豬扒、泰式鳳爪、炸春卷 仲有至愛既雞翼😍 全部都係香口野🤣 唯一不足之處係泰式鳳爪唔夠酸唔夠辣😐.🦐 燒大蝦柚子沙律 $76大大隻既燒大蝦 再加上開胃的酸酸甜甜的泰式汁撈埋柚子 真係一流👍🏻 口感極fresh.🌱 薄荷青檸梳打 $28最近既天氣潮濕又熱悶 最岩就飲返杯冰凍既 薄荷青檸梳打 (*´ω`*) 飲落去夠晒清爽❗️.☕️ 滴漏咖啡 $28到揀飲品既時候 估唔到朋友會咁夜都飲咖啡😮 如果換著我 我應該會成晚眼光光訓唔著🤣🤣

🍴 南洋小食拼盤 $128
🦐 燒大蝦柚子沙律 $76

🌱 薄荷青檸梳打 $28
☕️ 滴漏咖啡 $28
2020-03-05
2020-03-08 22 浏览
南洋料理泛指星馬、越式、泰式等地區美食~ 今天難得外出晚膳,一於去吃些惹味菜式,開開胃口。餐廳闊落,牆上有大大幅漫畫風格的美食壁畫,好搶眼。朋友點了越式香茅豬扒班蘭葉棷漿飯 ,我就叫了南洋海鮮喇沙摻摻 ,再加個南洋小食併盤。海鮮喇沙賣相吸引,湯底呈燈紅色,望見都想食!配料有魷魚、蜆、蛋、蝦等。湯底傳來陣陣香氣,入囗微辣,初頭覺得味道可以濃一點,但中段就發覺現在剛剛好,否則太膩。魷魚爽口彈牙、蝦肉大隻新鮮。喇沙裡有米粉及粗麵條,粗麵條吸收了湯底精華,好吃~小食併盤要推介雞翼、蝦餅及泰式鳳爪。雞翼炸得剛剛好,不會太硬,肉質嫩滑入味。蝦併外層香脆,內裡有蝦肉粒,香濃彈牙。豬扒大塊,鳳爪酸酸甜甜,有咬口不會太腍,又可以中和其他炸物的飽滯感。朋友說他點的也不錯,如棷漿飯棷汁味道再濃一點會更好!
南洋料理泛指星馬、越式、泰式等地區美食~

今天難得外出晚膳,一於去吃些惹味菜式,開開胃口。
餐廳闊落,牆上有大大幅漫畫風格的美食壁畫,好搶眼。

越式香茅豬扒班蘭葉棷漿飯

南洋海鮮喇沙摻摻

小食併盤要推介雞翼、蝦餅及泰式鳳爪。
南洋小食併盤
雞翼炸得剛剛好,不會太硬,肉質嫩滑入味。

朋友說他點的也不錯,如棷漿飯棷汁味道再濃一點會更好!
2020-03-08
2020-03-08 38 浏览
今日收工黎佐敦,搵到呢間裝修亮麗嘅東南亞菜叫南洋。我地兩個人食左以下:田園什菜米紙卷($50)米紙卷個皮幾薄, 煙煙韌韌,入面包住多款蔬菜,點埋酸酸甜甜嘅醬,既清新又健康。炭燒豬頸肉($68)豬頸肉爽嫩,我地都好鍾意,啖啖肉,脂肪比例唔錯,炭燒味十足。雞腳肉骨茶($48)個南洋雞腳肉骨茶同新加坡嘅肉骨茶唔同煮法,呢個肉骨茶唔係用胡椒煮,而主要係用蒜頭煮嘅,食落有好香嘅藥材味。啲雞腳如果可以煮稔啲就更加好。食咗一陣,我覺得成個人暖曬,冬天黎食一流。越式炒金邊粉($88)用料有蝦、豬扒、蛋等等。呢個夠曬大份,兩個人食一定飽。味道同泰式甜甜地嘅唔同,味道較偏向鹹。呢度無加一,埋單$254,算幾抵食!
今日收工黎佐敦,搵到呢間裝修亮麗嘅東南亞菜叫南洋。
我地兩個人食左以下:

田園什菜米紙卷($50)

炭燒豬頸肉($68)

雞腳肉骨茶($48)

越式炒金邊粉($88)
用料有蝦、豬扒、蛋等等。
呢個夠曬大份,兩個人食一定飽。
味道同泰式甜甜地嘅唔同,味道較偏向鹹。

呢度無加一,埋單$254,算幾抵食!
2020-03-05
2020-03-05 91 浏览
南洋佐敦吳松街140號地舖油麻地,佐敦一帶一向都好多好嘢食,今日想介紹下呢間專食東南亞菜既小店,都係朋友介紹我黎,近排各地新冠肺炎疫情嚴重,完全出唔到去外地旅行,唯有黎食D東南亞嘢頂一頂癮先啦餐廳既裝修走簡約風格,而佈置好特式,坐低左比人感覺好光猛同舒服食物款式好多,睇meun每樣都好吸引,最後我交晒比我朋友決定,我淨係等開餐先黎呢個香茅豬扒撈檬望落已經好吸睛,豬扒既數量都唔少而且煎得好香脆,最特別既就係用個試管裝住撈檬既酸汁,好有創意海南雞已經起晒骨,全部啖啖肉好正,而個摻摻都幾正宗,除左麵之外仲配埋半隻雞蛋,魚片同豆卜,好有馬拉風味小食都唔錯,外貌好精緻,下次一定會再黎幫襯
南洋
佐敦吳松街140號地舖

香茅豬扒撈檬

海南雞喇沙摻摻

炭燒豬頸肉

越式春卷

小食都唔錯,外貌好精緻,下次一定會再黎幫襯

香茅豬扒撈檬
海南雞喇沙摻摻
炭燒豬頸肉
越式春卷
  • 紅豆椰汁冰
2020-03-05 23 浏览
下晝食飯,最緊要係搵唔太多人,又唔好太貴,咁喺鬧市嘅佐敦可以邊度搵呢?今日就嚟咗呢間南洋餐廳試一試佢嘅越南菜。俾個貼士大家,呢間餐廳嘅小食絕對係物有所值,可以話令佢嘅主餐加乘兩倍嘅美味。南洋招牌無⻣海南雞配油飯:越南餐廳海南雞飯就梗係最重要啦,佢嘅雞都幾滑,最緊要係皮下脂肪唔多,唔會食到成口油。份量都多,又唔係太貴,仲要有三個醬咁多,食落口好豐富,想食鹹啲又得,想食濃味啲又得,想食清淡少少又得,任君選擇。炭燒豬頸肉河粉:都係分量十足,湯底幾濃味,如果鍾意重口味少少嘅可以叫佢,同埋佢都酸酸地,可能係呢度嘅特色啦,如果大家鍾意食酸野應該會好鍾意食佢。蜆港蝦餅;我覺得係咁多樣嘢裏邊最好食嘅一樣,佢炸得好好,金黃色嘅脆皮面,入邊蝦肉又好好食,好有咬口,一定要試!炭燒豬頸肉米紙卷:小食來講佢算係幾特別,但都係果句,其實佢啲嘢係偏酸嘅,而且係好酸嗰隻,我個人來講唔係特別喜歡酸野,但我都食得出廚房係好用心去酵制佢嘅不同材料,鍾意食酸嘅人唔好錯過。椰青:好好飲,椰子肉都好好食,用嚟平衡返佢啲餸菜比較濃味就最適合啦。

2020-03-03 46 浏览
今日去開佐敦,見到呢間南洋勁多好評,當然黎試試啦。哼,一試就試到原來只係間普通野。2點去到,無咩人食,之後先知道好多人會等2點半下午茶時段,即刻覺得自己蠢咗!待應好cool,有街坊黎問野又冷淡,仲要答錯,服務認真麻麻。【豬頸肉叻沙滲滲】非常麻麻既叻沙。雖然有d鋪頭既叻沙椰奶比例會少d,好睇鋪頭既取態,但係呢到既湯底係完全無椰香,勁似飲緊普通湯。湯底有少少唔合格。而佢叻沙入面既配料都係普通,麵都係普通。豬頸肉味道正常,唔係好夠熱。【生牛河】男朋友話個牛腩唔ok。無牛味。其餘都係普通。【加配既香茅豬扒+無圖既炸蝦餅】雖然d主食認真麻麻,但佢既炸物ok喎又!新鮮炸好夠熱,而且入面唔會太油,蝦餅幾乾爽彈牙,豬扒都好味。總結,唔知係咪晚市先好味,午餐就麻麻,平平地食個無咩要求既下午茶都ok既,保險d,叫返炸物,應該就無錯。不過,我係唔會再黎。

【豬頸肉叻沙滲滲】

【生牛河】
男朋友話個牛腩唔ok。無牛味。其餘都係普通。

【加配既香茅豬扒+無圖既炸蝦餅】
雖然d主食認真麻麻,但佢既炸物ok喎又!

2020-03-02
2020-03-02 23 浏览
窮遊香港-佐敦高質東南亞菜呢間係吳松街 入面有多國野食近期都食左好多喇沙 呢間水平都幾高.⭐️無骨海南雞喇沙摻摻$70👍🏻先講海南雞 係高質既 分碟上 凍凍地👍🏻即使雞胸肉口感都做到小小爽口👍🏻雞皮下面有小小啫喱 份量都算多👍🏻喇沙湯底 係我試過最濃蝦香味 椰香都夠🤔而且明顯表面紅油 比其他人多(😈邪惡)👍🏻但正因為咁濃 油麵/米粉 都好入味.⭐️肉骨茶配飯$65我未試過 正宗肉骨茶👌🏻不過呢個係幾重藥材味 唔苦 初試 幾特別🤔有3條肉係入面 感覺偏小🤔旁邊仲有油條 感覺放左陣 如果即炸會好d.人均$50-70 價錢唔貴 喇沙份量都好足環境乾淨 午市set真係幾抵食. #南洋 (佐敦)地址:佐敦吳松街140號地舖.⭐️評分:味道:4.5/5環境:4.5/5服務:4/5抵食:4/5.
窮遊香港-佐敦高質東南亞菜
呢間係吳松街 入面有多國野食
近期都食左好多喇沙 呢間水平都幾高
⭐️無骨海南雞喇沙摻摻$70
👍🏻先講海南雞 係高質既 分碟上 凍凍地
👍🏻即使雞胸肉口感都做到小小爽口
👍🏻雞皮下面有小小啫喱 份量都算多
👍🏻喇沙湯底 係我試過最濃蝦香味 椰香都夠
🤔而且明顯表面紅油 比其他人多(😈邪惡)
👍🏻但正因為咁濃 油麵/米粉 都好入味
⭐️肉骨茶配飯$65
我未試過 正宗肉骨茶
👌🏻不過呢個係幾重藥材味 唔苦 初試 幾特別
🤔有3條肉係入面 感覺偏小
🤔旁邊仲有油條 感覺放左陣 如果即炸會好d
人均$50-70 價錢唔貴 喇沙份量都好足
環境乾淨 午市set真係幾抵食
#南洋 (佐敦)
地址:佐敦吳松街140號地舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:4.5/5
服務:4/5
抵食:4/5
2020-03-02 41 浏览
呢日同朋友來到尖沙咀,佐敦,經過吴松街時,就諗起之前吃過的『南洋』,記番起佢的美味,朋友未曾食過,於是就推介朋友試吓,事關佢都鍾意東南亞美食。我哋點咗『椰子鴛鴦香芒糯米飯』,『南洋大肉骨茶』同埋一份『串燒』牛,雞,豬各一串。『南洋大肉骨茶』118蚊,個煲送到來,已聞到陣陣香氣,係熟悉的味道,除咗大大舊肉骨之外,仲有腩肉及雞腳,之前好似未曾試過有雞腳的肉骨茶,可補充骨膠原之餘,味道亦更加濃郁。『串燒』一份48蚊,有牛,雞,豬三隻味,香口好食。『椰子鴛鴦香芒糯米飯』68蚊,個擺碟好靚,都唔係好捨得吃,椰汁勁香濃,yummy 。

『串燒』一份48蚊,有牛,雞,豬三隻味,香口好食。

2020-02-28 29 浏览
位於 佐敦-吳松街 的 南洋 Nan Yang, 顧名思義 , 是以售賣南洋和東南亞食品為主 , 當中亦有不少創意料理 ~餐廳的裝修色彩繽紛 , 富有活力 , 充滿年輕氣息 , 座位寬敞坐得舒服 ~Menu ~坐定定 , 先點兩杯特飲 .... 冬瓜龍眼冰 & 青檸梳打 ~青檸梳打 : 味道比較一般 , 大家都會知道是怎樣的味道 , 所以不多作陳述 ~冬瓜龍眼冰 這杯特飲的特別之處 , 在於是使用上中式的糖冬瓜和有大量龍眼肉, 味道輕甜很順口 ~炭燒豬頸肉 : 雖然是薄切 , 但勝在燒得夠焦香味 , 肉質爽嫩 ; 配上特別調製 , 味道酸酸辣辣的醬汁 , 更惹味和解膩 , 叫人吃得很過癮 ~金沙骨肉骨茶 : 雖然筆者算得上是嚐盡百味的味將 , 但這個肉骨茶在真是考起我了 ; 實在分不出 它是馬來西亞的肉骨茶 , 還是星加坡的那種 ; 因為湯頭是深棕色 , 喝上去有藥材味 , 應該是馬來的 .... 但亦喝得出有濃厚的胡椒味 , 又吃到有大蒜頭 , 這又像星加坡的 .... 怎樣都好 , 這肉骨茶既有藥材香味又不會苦澀 , 同時亦有蒜香和胡椒香 , 頗好飲的 ; 金沙骨就有四支 , 一
位於 佐敦-吳松街 的 南洋 Nan Yang,

Menu ~

怎樣都好 , 這肉骨茶既有藥材香味又不會苦澀 , 同時亦有蒜香和胡椒香 , 頗好飲的 ; 金沙骨就有四支 , 一咬離骨 , 夠入味 ~

招牌無骨海南雞配油飯 : 去骨海南雞 , 啖啖肉 , 肉質嫩滑 , 雞有雞味 ; 油飯香口油潤夠味道 , 加上三色醬汁 , 味道不俗 ~

本篇完 ~