2021-05-04 281 浏览
今日又黎到北角搵好東西食冇得去旅行,有點掛住新加坡既喇沙、海南亞同埋泰奶,見到有呢間南洋麵屋就太好喇,可以一次過滿足兩個願望!我地6點左右黎到,餐廳都未太多人,播住當年(唔暴露年齡喇)琅琅上口既流行曲;裝修亦幾有風格,碗筷同環境用番差唔多色Tone,感覺幾舒服。Menu上大部份主餐都係$58/$68, very nice! 咁又可以諗少樣野睇下有咩鐘意食。我地叫左個海南雞喇沙金邊粉同軟殼蟹撈麵,用半價追加個杯雪糕泰奶。海南亞喇沙湯底好濃,好滑好香椰奶味,夠晒重口味,配埋金邊粉好夾,每啖夾到都飲到湯。配料都幾多,有豆卜、蛋、魚片同海南雞。海南雞有5舊,全部去晒骨啖啖肉。雞好肥美嫩滑,配埋蒜蓉同酸辣醬更惹味,都唔洗再飲附送的清雞湯了。軟殼蟹撈麵份量就好多,配菜主要係芽菜、豬油膏同碎花生。味道方面當然唔會好似喇沙咁咁濃,但係主角軟殼蟹真係要讚下喇!軟殼蟹已經斬好左有4舊,除左炸得好香脆之外,炸漿都夠薄身,而且食到明顯的咸蛋味,又脆又Juicy. 唔錯唔錯。最有Surprise的是雪糕泰奶。本來以為是係普通嘅雲呢拿雪糕,點知原來係椰汁味雪糕呀!成件事同泰奶個甜味好夾好味!
今日又黎到北角搵好東西食

我地6點左右黎到,餐廳都未太多人,播住當年(唔暴露年齡喇

好味!

2021-05-04
  • 海南雞
2021-05-03 219 浏览
疫情都唔知幾時先完,與其等到有得去旅行,不如立即用預左去trip d 錢佢,食下d 地道d 既特色菜館,即時happy 左先講!東南亞不嬲都係on 我既旅行check list,即管試下呢間南洋餐廳。個人本身超鍾意食泰式生蝦,特別係果隻酸甜醬汁,諗起都流晒口水,我一個人可以食晒成盤......呢度都有得叫,不過侍應姐姐話咁岩無貨,無計。唔緊要,有樣我都好鍾意食既香口野,就係蔗蝦喇!呢個越南蔗蝦,三碌大大碌炸至金黃色,以綠色既沙律菜伴碟,賣相好靚,食慾大增!舊肉同炸蝦餅類似,外層酥脆,裡面既蝦膠實淨彈牙,熱熱的很好吃,點埋酸辣醬更加係perfect match!仲有唔使怕食相可能會核突左d,總之最尾係一定要咬埋碌蔗,咁先夠地道~椰漿糯米飯一般都係配芒果,但呢度仲有士多啤梨、朱古力甚至榴槤雪糕揀,令人心大心細...... 一於試番個榴槤雪糕糯米飯,以雪糕杯盛載,舊雪糕呈微黃色,陣陣飄香得黎唔會話好濃味,初學者都岩食~厚厚既椰漿蓋滿整球飯甜甜的,更係讓人無法抗拒!再嗌埋杯特色飲品咁就完美,而且叫左果個蔗蝦之後飲品仲只需半價。食完炸野,來一杯凍龍眼水,有住多多龍眼肉,味道清甜,清下熱一流。

食物

2021-05-03 233 浏览
Blue Monday當然要同同事出來抖下氣,於是就決定行遠少少去食個lunch,揀左呢間食新加坡野既南洋麵屋 (開正係北角市政街市對面街),之前食過覺得都幾唔錯,而且幾抵食,又坐得舒服Lunch menu都幾多選擇,粉麵飯咩都有,而且價格相宜,全部都係$58,仲要唔洗加一我叫左份泰式青咖哩雞配印度酥餅,同事就叫左份招牌自選湯粉麵。🥢 泰式青咖哩雞配印度酥餅 (酥餅可以轉飯) ($58)泰式青咖哩係比較辣既,但呢個係咖哩味濃但又唔會辣到食唔到,怕辣既朋友都可以過下口癮另外,我最鐘意係佢個酥餅,整到一層一層好酥脆, 但又唔會食到成口油,切到細細件咁,仲要好多件,點落個青咖哩度點來食,一流🤩 而呢個餐有包冬瓜湯既,可以解下辣🥢 招牌自選湯粉麵 (冬蔭+海南雞+摻摻) ($58)我試左一啖,冬蔭湯係微酸辣,幾開胃,摻摻吸哂D湯汁,超入味,真係好夾 個湯面仲有加我最愛既芫茜。而海南雞係另上既,雞件都煮得幾滑*加$5可以加飲品,加$10就可以配特飲

泰式青咖哩雞配印度酥餅

🥢 泰式青咖哩雞配印度酥餅 (酥餅可以轉飯) ($58)

招牌自選湯粉麵 (冬蔭+海南雞+摻摻)

🥢 招牌自選湯粉麵 (冬蔭+海南雞+摻摻) ($58)
個湯面仲有加我最愛既芫茜。而海南雞係另上既,雞件都煮得幾滑

*加$5可以加飲品,加$10就可以配特飲
2021-05-03
  • 冬蔭湯摻摻
2021-04-30 170 浏览
平平哋想同朋友食餐好嘅 就嚟咗依間係北角渣華道嘅南洋菜 舖頭都幾易搵 好光猛太肚餓嘅關係 一嚟就即刻落咗嘢食先 選擇都幾多 例牌嘅東南亞菜式 例如叻沙同海南雞飯都有 價錢好大眾化至於餐廳樓面裝修幾簡潔 乾淨 空間感大 食落好舒服首先嚟到嘅係珍多冰(跟餐+$13) 椰汁味都幾重 偏甜嘅味道 綠色啫喱好好食 令成杯野好有口感 入面仲有大樹菠蘿添嚟到麵屋點可以唔食麵 所以我哋就嗌左軟殼蟹撈麵($68) 軟殼蟹先$68其實真係CP值好高 軟殼蟹係炸到金黃色 見到已經好想食 唔會話炸到油琳琳 而且份量一啲都唔小 咬落去好脆口 完全對得住佢依個價錢有餘 至於個撈麵比較濕身 幾多汁 入面仲有啲豆卜 可能用咗粗麵嘅關係 感覺幾掛汁 個撈麵汁係鹹鹹甜甜 我個人嚟講就好鍾意 另外仲有碗湯一齊上我哋仲嗌左一個小食拼盤($108) 入面有蝦餅 春卷 炸雲吞 同埋雞中翼 叫嚟同幾個朋友一齊分享就最適合不過 佢有兩隻醬汁俾你點 一隻就係普通嘅泰式酸辣醬 另一隻黃色嘅我覺得就係加咗金橘 口味再比較酸甜嘅醬 兩隻食落去都好開胃 四款小食入邊 我最鍾意嘅就係蝦餅 出邊嘅炸衣唔會太厚 咬落去爽口彈牙 雞翼係香茅口味 幾香

至於餐廳樓面裝修幾簡潔 乾淨 空間感大 食落好舒服

我哋仲嗌左一個小食拼盤($108) 入面有蝦餅 春卷 炸雲吞 同埋雞中翼 叫嚟同幾個朋友一齊分享就最適合不過 佢有兩隻醬汁俾你點 一隻就係普通嘅泰式酸辣醬 另一隻黃色嘅我覺得就係加咗金橘 口味再比較酸甜嘅醬 兩隻食落去都好開胃 四款小食入邊 我最鍾意嘅就係蝦餅 出邊嘅炸衣唔會太厚 咬落去爽口彈牙 雞翼係香茅口味 幾香 同埋相對上冇咁熱氣 另外兩種就不過不失

最後嗌咗芒果雪糕糯米飯($48) 嚟到嘅時候出晒煙 係冰火嘅效果😂佢個芒果糯米飯係熱辣辣 配埋個凍冰冰嘅芒果雪糕 令人好有驚喜 同杯嘢飲一樣都係椰汁味幾重 不過偏甜 鍾意食甜野嘅你可以試下☺️

價錢唔貴 食物質素又真係幾好 我就覺得CP值幾高啦😆
難得有個空閒既星期四🤪黎北角行陣街同豬仔食下特色既越泰晚餐啦🤤泰式海南雞飯無骨海南雞食得更為方便之餘🤩🐔肉質更為嫩滑鮮味😆而雞油飯亦煮得均勻入味🤤🍚散發出啖啖黃油香且油而不膩☺️除左海南雞及雞油飯之外醬汁亦值得一提😆醬油味道較平時食開既更為濃郁甜香😋😆配合泰式辣汁食落更為開胃🤤😜串燒牛雞(6串)經醃製既兩款牛雞肉類燒得夠哂香口🐮🐔🤤肉質滑嫩配合濃香沙嗲更為惹味🤤😋甚具風味的🤤😜😜泰式燒豬頸肉豬頸肉配以泰式茅香醃製🤤😋😆燒得夠香夠入味之餘🤤😋😋肉質嫩滑脂肪比例均勻食落唔會太油膩🤤🐷珍多冰椰汁夠香濃夠哂香滑😋「珍多」亦俾得好多好足料😜😆
難得有個空閒既星期四🤪

散發出啖啖黃油香且油而不膩☺️
除左海南雞及雞油飯之外醬汁亦值得一提😆
醬油味道較平時食開既更為濃郁甜香😋😆
配合泰式辣汁食落更為開胃🤤😜

串燒牛雞(6串)
經醃製既兩款牛雞肉類燒得夠哂香口🐮🐔🤤

椰汁夠香濃夠哂香滑😋
「珍多」亦俾得好多好足料😜😆
2021-04-22
2021-04-22 139 浏览
今次去咗依間餐廳食lunch。叫咗個海南雞飯嗒吓。有一碗味精湯。有幾條菜。雞份量唔算多。食食吓就無晒雞要醬汁餸飯。所以唔可以太大餸。如果唔係就要無餸食飯。就咁食雞好似白切雞咁。無乜味。要靠紅色嗰個酸辣醬同薑蓉先有味。不過竟然無黑色嗰隻甜醬油。雞唔肥唔油唔會有血水是不錯的。油飯唔會好油。但都無乜油飯香口嘅味。就咁齋食飯好寡。所以整體個飯一般般啦。加錢配咗杯泰式奶茶。真係飲開嗰隻泰式奶茶。鐘意。總結係普普通通。價錢都match嘅。不過環境就比較逼坐得好密吓。
今次去咗依間餐廳食lunch。

加錢配咗杯泰式奶茶。真係飲開嗰隻泰式奶茶。鐘意。
2021-04-22
2021-04-18 169 浏览
星期六跟住朋友去覓食,過海來到北角的渣華道食東南亞菜式。鋪面裝修都算簡潔,見到餐牌的東南亞菜,都係來來去去果類,咁就試下最普通而又最易試出水準的叻沙和海南雞飯啦~.🍜叻沙湯底椰汁味極濃,唔辣,層次唔算好豐富但都算不錯。豬扒出色,醃製剛好,油份和火候控制都適中,所以豬扒入味而且仍有水份,不會變豬肉乾。🐔 油飯做我非常出色,好香雞油味,飯煲得好,粒粒分明。雞未至於好嫩,但很大件,亦都juicy。整體很滿意,飲品羅漢果茶超甜,正👍🐔 泰式海南雞飯 $68🍜 豬扒叻沙金邊粉 $68

整體很滿意,飲品羅漢果茶超甜,正👍
🐔 泰式海南雞飯 $68
🍜 豬扒叻沙金邊粉 $68
2021-04-17
2021-04-17 118 浏览
見疫情緩和返,返嚟北角,呢間開嚟街市嗰頭,文青氣息嘅麵店,同周遭環境真係好大對比雖然話就話係麵店,但見幾多人嗌佢碟海南雞飯,嗌佢應該冇死,果然雞片唔係小雞三四片,都大件夾嫩滑點埋薑蓉同辣醬,別有一番風味油飯食落好勁油香,而且幾大份吓𠻹飲埋落湯,感覺好滿足至於喇沙,千祈唔好低估佢,湯底足料到呢,椰香味爆燈,怕辣嘅大胃都忍唔住飲幾啖湯,金邊粉咁索湯,絕配豬扒火候超得,煎到啱啱好,食起嚟彈牙又肉香四溢呢度嘅飲品選擇唔錯,食南洋嘢有得飲泰茶係好開心嘅事點知連羅漢果呢類咁養生嘅茶都有,絕對滿足到一眾注重健康嘅胃民行完咁令人煩心嘅街市,嚟呢度唞唞係幾舒服

泰式海南雞飯

點埋薑蓉同辣醬,別有一番風味

油飯食落好勁油香,而且幾大份吓𠻹

飲埋落湯,感覺好滿足

招牌自選湯粉

豬扒火候超得,煎到啱啱好,食起嚟彈牙又肉香四溢

凍泰式奶茶

呢度嘅飲品選擇唔錯,食南洋嘢有得飲泰茶係好開心嘅事

羅漢果茶

行完咁令人煩心嘅街市,嚟呢度唞唞係幾舒服
2021-04-17
招牌自選湯粉
凍泰式奶茶
  • 泰式海南雞配油飯
2021-04-14 127 浏览
南洋麵館係一間北角小店。嗰日大約6:00去,客人唔算多,位置都算寬敞,座位之間都有透明嘅甲板,衛生意識幾高。服務員都好熱心咁推介每日嘅精選以新加坡菜黎講,呢間都算幾平。泰式炒金邊粉 ($68)份量適中,金邊粉爽口彈牙,配料十足,仲有兩隻鮮蝦,都幾大隻,啖啖肉好有驚喜。配埋青檸折啲汁出嚟,層次更加豐富。海南雞配撈麵朋友嗌左呢個套餐,都幾抵食。海南雞葉得幾入味,唔會太油。份量適中。撈麵用既係油麵,撈埋啲汁食就係偏甜,面嘅口感都係彈牙爽口。飽肚感十足。配埋清淡嘅冬瓜湯就可以消熱氣,配搭一流。另外嗌套餐嘅話 飲品可以用半價購買檸檬薏米水暖暖嘅檸檬薏米水,飲落去滋潤暖喉嚨。青檸梳打冰涼嘅青檸梳打,感覺清新。Conclusion: 適合北角嘅街坊食,下次可以試埋佢哋抵食下午茶。
南洋麵館係一間北角小店。

服務員都好熱心咁推介每日嘅精選

以新加坡菜黎講,呢間都算幾平。

泰式炒金邊粉 ($68)

海南雞配撈麵

朋友嗌左呢個套餐,都幾抵食。
海南雞葉得幾入味,唔會太油。份量適中。

配埋清淡嘅冬瓜湯就可以消熱氣,配搭一流。

另外嗌套餐嘅話 飲品可以用半價購買

檸檬薏米水

暖暖嘅檸檬薏米水,飲落去滋潤暖喉嚨。

青檸梳打
冰涼嘅青檸梳打,感覺清新。

2021-03-12 256 浏览
平日0600呢個時間人唔多叫左一份招牌自選湯粉:軟殼蟹冬蔭米粉$68好耐冇食冬蔭公了第一啖食落酸辣平均,軟殼蟹炸到好脆,我太心急,燙著咀巴🙈軟殼蟹分量應該都足有一隻其實淨係飲個湯係有略咸,但配左啖油膩軟殼蟹,又覺得個湯好似變到岩岩好咁其實我錯了越南蔗蝦 (3隻)$58蔗如果再甜啲就好蝦肉正常發揮食緊野期間都聽見好多人叫外賣反而堂食人唔多外賣數量仲多過堂食客北角其實同我公司好近,所以有時都會行過去北角區食野
平日0600呢個時間人唔多
叫左一份招牌自選湯粉:
軟殼蟹冬蔭米粉$68
好耐冇食冬蔭公了
第一啖食落酸辣平均,軟殼蟹炸到好脆,我太心急,燙著咀巴🙈
軟殼蟹分量應該都足有一隻
其實我錯了

越南蔗蝦 (3隻)$58
蔗如果再甜啲就好
蝦肉正常發揮

食緊野期間都聽見好多人叫外賣
反而堂食人唔多
外賣數量仲多過堂食客

北角其實同我公司好近,所以有時都會行過去北角區食野
2021-03-11
2021-03-11 175 浏览
This place is an insult to anything Southeast Asian.Their laksa is bland and is served with lettuce! I ordered the laksa with Hainanese chicken and it came with just a few shreds of chicken. They also didn't offer a choice of rice noodles or yellow noodles which is standard for for a proper laksa. Their bak kut teh is watery and only comes with 3 pieces of meat. It was also an extremely small serving for something they charge $68 for!Southeast Asian cuisine is known for its bold and spicy flavou
Southeast Asian cuisine is known for its bold and spicy flavours. But this place has watered down everything so it just tastes like mush. There is no spice whatsoever.
I asked the staff for some fresh chillies and dark soy sauce to go with my bak kut teh. They offered me fish sauce. Who on earth serves fish sauce with bak kut teh??!! It's a huge no no!
Their rice to soup ratio is also waaaaay off.
Normally after I have eaten all the meat, I like to add my rice to the bak kut teh soup. But ther was so much rice and so little soup that the soup became more like a sauce and my rice began to become thick like congee.
This place is over priced and disappointing across the board. It has no business marketing itself as Southeast Asian cuisine. But it's still better than that abomination of "pho" called Spring Field in Wan Chai. That place deserves to be shut down. This place shouldn't stay in business either unless it drastically revamps its recipes to have their dishes taste somewhat authentic. Right now every is Hong Kong bland.
2021-03-11
2021-03-03 391 浏览
小胖除咗係個food lover 仲係個cat lover,所以趁着放假就去北角匯睇畫展,睇完自然會餓,就係附近搵到間南洋食店,東南亞美食。一入到去佢的環境好乾淨整齊,而且地方好大,有成2層,裝修都很有東南亞風情,位置頗為寬闊,坐得舒服。小胖和友人分別叫了泰式青咖喱雞配白飯和南洋肉骨茶配油面,單叫印度酥餅和椒鹽軟殼蟹。佢的咖喱雞並不會過辣,非常入味和軟熟,濃香的咖喱味伴隨香甜的椰奶味,加埋白飯或者酥餅一齊食,超好味😋 佢的咖喱量足夠食曬整個飯加一份酥餅,抵食。佢的酥餅外脆內軟,份量頗多佢的肉骨茶湯氣味香濃,未食已經聞到陣陣的藥材味,超香,但飲落唔會過苦而係甘甜甘甜的當歸味配埋粗粗的油麵和超軟熟的唐排,肉骨茶湯麵小胖仲叫咗一份小食,椒鹽軟殼蟹,呢份小食比較少係東南亞食店見到,軟殼蟹表皮炸到好鬆脆,香脆可口價錢實惠,份量十足,值得一推

配埋粗粗的油麵和超軟熟的唐排,肉骨茶湯麵

價錢實惠,份量十足,值得一推

2021-03-02 271 浏览
用心製作東南亞美食 東南亞是亞洲的一個區域,是二戰之後興起的。東南亞美食也是深得民心。聽說北角有一間美味又價美的南洋麵屋👍特意過來探店,果然沒有讓我失望 餐牌有好多選擇,且都十分精美,選擇也很豐富,下次來,可以嘗試不同菜式。 冬陰功湯大蝦金邊粉 68有三種湯底可以選擇,我果斷選擇了最愛的東蔭公湯,酸酸辣辣特別開胃。主菜裡面有好多選擇。我選了大蝦,給了我五大只。份量真是很大的。加上金邊粉的口感,簡直開心到飛起來。 马拉盞炒通菜 48蔬菜必點項目,可以補充每天需要的維生素和礦物質。最愛马拉盞的調味,讓通菜瞬間有了靈魂。享受美食的不二之選。餐湯寬敞舒適,裝修上檔次又有格調。.....南洋麵屋北角渣華道88號地下
用心製作東南亞美食

冬陰功湯大蝦金邊粉 68

马拉盞炒通菜 48
享受美食的不二之選。
餐湯寬敞舒適,裝修上檔次又有格調。
南洋麵屋
北角渣華道88號地下
消費卷餓死都未到手,不如靠自己搵平嘢食。港島區以北角作為起點,揾平靚正餐廳冇難度。第一站渣華道「南洋麵屋」所有下午茶餐只係$38入到去先知餐廳都夠寬躺,枱與枱之間隔離得好安全,衞生方面做得足,令客人感到很放心開餐。幸好我們還趕到5:30 前落單。「泰式海南雞飯」鷄肉雖然得幾件,但居然都有鷄肶位,鷄皮有彈性;肉質嫩滑;油飯足一碗,飯香而不油,絕對吃得過。「泰式青咖喱鷄配印度酥餅」咖喱椰香撲鼻,辣度吾弱,鷄肉冇雪藏味,咖喱份量不少配烤薄餅一流,烤餅一客四件,真係吾夠喉,所以要再追加一客,原價烤餠一客八件,香酥鬆脆,就咁食都ok 。「蜜糖燒肋骨」$58一客四件,拎上手熱辣辣,BBQ 感十足,以微微蜜糖點綴,又焦香又惹味;肋骨肉質有嚼勁,慢慢食,連骨都倫埋。只係加$5 有大大杯「港式凍奶茶」茶味不弱,奶夠多,順滑香口,飲得過。

消費卷餓死都未到手,不如靠自己搵平嘢食。

港島區以北角作為起點,揾平靚正餐廳冇難度。第一站渣華道
「南洋麵屋」所有下午茶餐只係$38

幸好我們還趕到5:30 前落單。

「泰式海南雞飯」

「泰式青咖喱鷄配印度酥餅」

「蜜糖燒肋骨」$58

一客四件,拎上手熱辣辣,BBQ 感十足,

只係加$5 有大大杯「港式凍奶茶」
茶味不弱,奶夠多,順滑香口,飲得過。

2021-01-26 511 浏览
「南洋麵屋」是在北角的一間小店。被餐牌的青咖喱吸引,因為有很多餐廳都已經無做青咖喱。泰式青咖喱雞配印度酥餅青咖喱汁內有不同香料刺激味蕾,但唔會太辣。汁不太稀,亦不過甜。配合千層塔增加不少層次感。印度酥餅比較乾身。但係配青咖喱汁還是挺夾的。這酥餅與平時食嘅印度酥餅唔同,以為酥餅係自家做的,追問下原來麵餅係現成買的。還有一碗冬瓜湯可中和咖喱的「熱氣」!這個咖喱性價比高香茅豬扒配撈麵撈麵用的是油麵,最先幾啖覺得個麵太甜,後來才發覺汁放在底部,要先撈好才吃。 撈咗汁油麵就變得咸中偏甜。麵就唔夠Q彈。豬扒一般,唔夠香茅味。同侍應傾談,原來廚師係泰國人。泰式青咖喱做得咁出色有原因

泰式青咖喱雞配印度酥餅

還有一碗冬瓜湯可中和咖喱的「熱氣」!
這個咖喱性價比高

印度酥餅配咖喱的

香茅豬扒配撈麵
香茅豬扒撈麵

侍應傾談,原來廚師係泰國人。泰式青咖喱做得咁出色有原因

2021-01-23