2022-05-23 63 浏览
銅鑼灣新開高質火鍋-千金火鍋今日嚟到銅鑼灣廣場二期8樓嘅試一試呢一間主打本地牛嘅千金火鍋打邊爐永遠最緊要都係啲料不過當然裝修環境都好緊要裝修乾淨企理而且有啲木係感覺小食叫咗個黃金炸魚皮本身打邊爐好多人都會叫炸魚皮不過呢個加咗蛋黃醬喺出邊唔使落都好好味鹹香出色魚皮夠脆另外亦都叫多咗個皮蛋皮蛋晶瑩剔透都幾好味湯底一邊要咗麻辣一邊要左番茄湯是湯底當然要是豆腐紙麻辣湯底個面好過癮而講返主角本地牛瓜底都係一個比較少見嘅部份牛瓜底即係前臂嘅位置運動量比較大所以肉質比較有質感因為係本地新鮮牛嘅關係肉味非常濃好食呀另外亦都叫咗個牛柏葉清洗得好乾淨煙煙韌韌非常唔錯最後亦都叫咗墨魚丸同芝心牛丸芝心牛丸真係必叫牛味重加埋爆汁嘅cheese極邪惡但極好食不過小心睇熱呀~
銅鑼灣新開高質火鍋-千金火鍋

芝心牛丸真係必叫
牛味重
加埋爆汁嘅cheese
極邪惡但極好食
不過小心睇熱呀~
2022-05-22 701 浏览
銅鑼灣有間新開的火鍋店,他們的裝修感覺高級,而且卡位都好多,坐得舒適!這裡的火鍋湯底同配料都有好多選擇!四川麻辣湯拼清湯蘿蔔牛坑腩湯,他們的麻辣湯都幾辣,點小辣都已經令到個嘴好燙,湯底入面有枝竹、豬皮同埋鴨血添!而清湯蘿蔔牛坑腩湯味道好清甜,內裡有蘿蔔、牛坑腩、芹菜等,這個的味道很適合吃蔬菜!墨魚油炸鬼,油炸鬼炸到脆卜卜,內裡釀有墨魚肉,脆得黎又爽口彈牙,不錯!手切牛肉本地大腩包,牛肉味道濃郁,不會很肥,肉質較煙韌,但又不會咬不開,好正!手打四寶丸,四寶丸包括有手打和牛丸、粒粒墨魚丸、梅菜豬肉丸和蝦丸!墨魚丸真係食到粒粒爽口彈牙的墨魚肉,蝦丸彈牙,豬肉丸有陣陣的梅菜味,而牛丸味道都幾濃郁!黑椒日本和牛餃拼珍寶雲吞皇,和牛餃想不到那麼好吃,內裡很juicy,而且有好香的黑椒味,非常正!而雲吞有滿滿的餡料,大大粒蝦肉,非常彈牙!豆腐紙,第一次食豆腐紙,真係薄到像紙巾般,放入湯一會兒已經吸了湯的味道,尤其放清湯那邊非常惹味,口感就好像在吃有豆腐感覺的腐皮,非常特別!菜心苗,菜心放入清湯食味道好鮮甜,好正!自家製竹蔗茅根,這裡的竹蔗茅根不會好甜,清清地,解渴又解辣!
這裡的火鍋湯底同配料都有好多選擇!
菜心苗,菜心放入清湯食味道好鮮甜,好正!
2022-05-18
2022-05-21 537 浏览
千金火鍋係銅鑼灣二期剛開業出品相當高質,價錢也非常合理最最最重要的是沒有時間限制,跟朋友聚餐,説說聊聊時間很快就過,所以餐廳一定要坐得舒服,食物出品有質素之餘,不可以給自己有限時的壓力,這樣才能好好地享受一頓晚餐。坐下先來一碟小食,「涼拌小墨鬚$58」墨魚鬚鮮甜爽口彈牙,麻辣口味,惹味十足。火鍋湯底選了杏汁豬肺湯拼沙嗲鍋,杏仁豬肺湯真心材料十足,豬骨、豬肺、娃娃菜巨多,未開打前,忍不住喝了一碗,比自己煲還好喝😅,湯底純白,料頭十足,推介推介。沙嗲鍋料頭也不少,豬紅、豬皮、腐竹……打邊爐烚牛肉,一定要沙嗲湯底。手切牛邊爪$288牛邊爪即牛肋骨位、包圍牛腩的肌肉,脂肪分佈平均,肉質非常軟滑有咬口,牛味十足,非常不錯👍🏻手打四寶丸$98店舖自己手打,味道口感勁好味,蝦丸鮮甜、墨魚丸爽口彈牙、豬肉丸爽甜多汁,一定要order的菜式。白柏葉拼豬粉腸$58豬粉腸軟滑沒異味,yummy 炸金響玲$52響玲炸得酥脆不油膩,豆香十足唐生菜$38
千金火鍋係銅鑼灣二期剛開業
出品相當高質,價錢也非常合理

坐下先來一碟小食,「涼拌小墨鬚$58」

墨魚鬚鮮甜爽口彈牙,麻辣口味,惹味十足。

手切牛邊爪$288

手打四寶丸$98

白柏葉拼豬粉腸$58
豬粉腸軟滑沒異味,yummy

炸金響玲$52
響玲炸得酥脆不油膩,豆香十足

唐生菜$38
  • 手切牛邊爪
  • 手打四寶丸
  • 杏汁豬肺湯底
2022-05-21 48 浏览
📍千金火鍋 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期8樓👯琴日約左個fd去打邊爐,距之前食過呢間話唔差,所以就帶我去試下❤️琴日掛住食同傾計,所以無睇每份價錢係幾錢🤣👅湯底揀左鴛鴦湯底👉沙爹湯底,好有椰香味,dd辣調味,幾好食,越食越入味😆👉麻辣湯底,微微辣🤣食落真係幾麻下,越食越辣,我呢d渣渣食完係咁飲野🤣湯底入面仲有腐竹同豬皮同鴨血個d,所以唔洗特登叫,琴日唔知仲額外叫左鴨血🫠👅黃金炸響鈴👉炸得啱啱好,浸落個沙嗲湯底度一陣,索晒啲汁,哇,真係正,外面dd脆,入面一咬juice😆不過琴日兩個人食,6個響鈴都幾多下🤣不過都食曬可以😆👅八寶丸👉有墨魚丸,其他手打丸,都ok嘅,有個好似梅菜肉餅味嘅丸🤣🤣🤣👅牛坑爪🐮👉有d油花,食落幾濃郁牛味,好味😋👅鴨血🤣➕豬肚👉鴨血其實唔洗叫🤣🤣仲有吸唔到味👉豬肚有d苦😂都可以唔叫👅蟹粉包👉入面真係有蟹肉架🤩幾好食,不過四十幾蚊一粒,都幾貴下😂👅油麥菜👉菜都幾新鮮,唔係老嘅,都ok👅免費贈送黑毛豬👉原本係送牛,不過我地叫左牛所以送豬,都幾好食,唔錯😋💰兩個人($880)🀄️總結:打邊爐係唔錯嘅,仲好飽下,不過價錢就有dd貴,其實係我叫得貴姐🤣推薦
📍千金火鍋 (銅鑼灣)

👅湯底揀左鴛鴦湯底
👉沙爹湯底,好有椰香味,dd辣調味,幾好食,越食越入味😆

👅黃金炸響鈴

👅八寶丸

👅牛坑爪🐮
👉有d油花,食落幾濃郁牛味,好味😋

👅鴨血🤣➕豬肚
👉鴨血其實唔洗叫🤣🤣仲有吸唔到味
👉豬肚有d苦😂都可以唔叫

👅蟹粉包
👉入面真係有蟹肉架🤩幾好食,不過四十幾蚊一粒,都幾貴下😂

👅油麥菜
👉菜都幾新鮮,唔係老嘅,都ok

👅免費贈送黑毛豬
👉原本係送牛,不過我地叫左牛所以送豬,都幾好食,唔錯😋

💰兩個人($880)

推薦指數❤️❤️❤️❤️(5❤️最高)
2022-05-18 415 浏览
今晚慶祝朋友升職,上網找到一間新開不久的火銅店,在銅鑼灣廣場2期那邊!地方幾大,我們坐卡位那邊,幾舒服!不同的醬料!朋友想食辣,因為我吃辣比較弱XD所以點了麻辣鍋小辣拼蕃茄薯仔牛腩鍋!牛腩鍋裡面有好多牛坑腩,湯底清甜!麻辣鍋有豬皮和鴨血,好惹味!點了一壺自家製竹蔗茅根,非常大瓶,好抵飲,好適合一班人聚餐點!味道清甜,可以清熱!朋友是牛魔王,這裡牛的部位有很多款,喜歡食牛的人一定很滿意!他點了一碟牛頸脊,上台的時候店員介紹只需淥5秒就可以!牛肉色澤鮮紅,朋友對牛好有要求,一食就大讚,好重牛味,好新鮮,少脂肪,肉質鮮嫩有咬口!推介!另外,店員也向我們推介豬腳筋,我們也點了一份!新鮮的豬腳筋,要一開始就放入鍋,因為需要時間煮稔,大約半小時食得!煮稔了的豬腳筋依然有咬口,帶點煙韌,平時火鍋好少食到!手打四寶丸好高質素,食過之後不會再想食那些雪藏冇味丸!墨丸和蝦丸都好彈牙!牛柏葉拼豬粉腸柏葉新鮮爽口!好耐冇食豬粉腸,處理得好乾淨,口感煙韌,加落麻辣湯好好味!油麥菜翠綠新鮮,淥耐點都不怕變黃!凍豆腐整體食材非常好,店員又好親切,值得再訪!
地方幾大,我們坐卡位那邊,幾舒服!
不同的醬料!

牛腩鍋裡面有好多牛坑腩,湯底清甜!
麻辣鍋有豬皮和鴨血,好惹味!

另外,店員也向我們推介豬腳筋,我們也點了一份!

煮稔了的豬腳筋依然有咬口,帶點煙韌,平時火鍋好少食到!

牛柏葉拼豬粉腸

油麥菜翠綠新鮮,淥耐點都不怕變黃!

凍豆腐
整體食材非常好,店員又好親切,值得再訪!

2022-05-17
2022-05-16 48 浏览
性價比極高火鍋店🥘朋友話想食火鍋,又禁啱見到有9折😍於是就訂位去試下😌入到去職員服務態度都好好,好細心介紹佢地既招牌菜, 於是我地就先叫咗招牌極品椰子雞湯做湯底. 個鍋放左好多椰子同雞, 重即場落哂成個啱啱開嘅椰子水做湯底🥥 個湯估唔到禁好飲😋未打邊爐已經先飲左兩碗🤭雞亦十分之嫩滑. 佢地經理重介紹佢地招牌菜墨魚油炸鬼, 真係勁有驚喜, 外面脆口入面係墨魚滑, 口感一流👍🏻我地重叫左雙拼手打墨魚丸同芝心和牛丸, 兩款都非常彈牙,味道啱啱好, 唔會好鹹😙牛肉我地就叫左本地池板, 真係堅好味, 好食過出面d 肥牛, 入口即溶重好有牛香😌重可以識到唔同牛嘅部位. 另外, 雙拼台灣鴨血同牛柏葉亦都好爽口, 腐竹重有好濃郁豆香味😋而家火鍋店做到用料十足, 服務態度又好,又坐得舒服真係買少見少, 下次同多d 朋友過來食唔同配菜先得🤗
性價比極高火鍋店🥘

朋友話想食火鍋,又禁啱見到有9折😍於是就訂位去試下😌

👩🏻生日試試新開嘅火鍋店。環境闊落,服務都唔錯,而且唔算好貴。🔸番茄薯仔牛腩鍋 拼沙嗲鍋 $163番茄湯酸甜開胃,牛腩份量多到可以當一份料,唔肥又有少少筋膜,質素好多。沙嗲鍋同平時嘅港式沙嗲唔同,味道偏甜,配肉類蔬菜都好啱,仲要有唔少枝竹、鴨血配料。🔸本地封門柳 $288餐廳主打唔同部位嘅騸牯黃牛。呢份騸牯牛封門柳油脂唔少,油花分佈平均,肉質好軟嫩,鐵質味道比起平時食開嘅安格斯淡少少。🔸手打四寶丸 $98一碟有齊和牛丸、蝦丸、墨魚丸、鹹蛋黃豬肉丸。一食就知自家製,比起來貨新鮮好多。墨魚丸冇平時食開嘅咁結實,鮮味彈牙又有勁多墨魚肉。鹹蛋黃豬肉丸軟滑香濃,仲有少少鹹蛋黃嘅起沙口感。🔸雲吞皇拼和牛餃 $98雲吞皇飽滿大粒,鮮蝦餡好彈牙。和牛餃嘅餡料濃郁又多汁,超有驚喜,好值得叫全份。🔸自家現炸金響鈴 $52香脆唔油膩,一啲油膉味都冇。🔸菜心苗 $38🔸自家製竹蔗茅根 $60📍千金火鍋 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期8樓

🔸番茄薯仔牛腩鍋 拼沙嗲鍋 $163

🔸本地封門柳 $288

🔸手打四寶丸 $98

🔸雲吞皇拼和牛餃 $98

🔸自家現炸金響鈴 $52
香脆唔油膩,一啲油膉味都冇。

🔸菜心苗 $38

🔸自家製竹蔗茅根 $60

📍千金火鍋 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期8樓
終於有番晚市堂食啦,第一時間去打個邊爐先啦😋,今次試下呢間新開嘅火鍋店先。 聽職員講呢度出名係椰子雞煲🐔,就試下呢個,佢用咗新鮮椰青同雞湯,味道好清甜,我飲咗兩大碗,啲椰青水鎖住雞肉表面,令雞肉陣陣椰香味,肉質又好鮮嫩。連粟米都吸晒椰子水嘅甜味。 👍黑椒日本和牛餃同招牌韭菜餃餡料好豐富,個皮夠薄,和牛味同韭菜都好香好濃。 手打四寶丸包括有手打和牛丸、鹹蛋黃豬肉丸、蝦丸、墨魚丸,粒粒每日手打,又大粒又彈牙,墨魚丸有粒粒墨魚粒,好有咬口;蝦丸都係用新鮮蝦製成,好爽口;鹹蛋黃豬肉丸有勁大粒鹹蛋黃,好似食緊鹹蛋蒸肉餅咁。 本地手切牛頸脊,牛味適中,油花均勻,非常嫩口軟滑。 皇帝菜好新鮮爽甜,顏色翠綠。 西班牙依比利亞黑毛豬🐷無羶味,豬肉新鮮嫩滑。 自家製竹蔗茅根味道清熱解渴,味道唔會太甜😊👍。

本地手切牛頸脊,牛味適中,油花均勻,非常嫩口軟滑。

皇帝菜好新鮮爽甜,顏色翠綠。

西班牙依比利亞黑毛豬🐷無羶味,豬肉新鮮嫩滑。

自家製竹蔗茅根味道清熱解渴,味道唔會太甜😊👍。
2022-04-27
2022-05-10 209 浏览
打邊爐最重要是什麼?⋯ 食材新鮮?爐具安全?以上當然重要,但一碟靚牛肉更加是不可或缺!這家位於銅鑼灣的千金海鮮牛肉火鍋專門店,以本地手切騸牯黃牛為主打,供應多款罕有刁鑽的牛肉部位,當中有比較大路的牛頸脊、封門柳,其餘比較稀有的部位,例如牛坑爪、牛邊爪、池板、牛頸心、牛爪底、大腩包、牛胸油等等。一眾牛迷,是否看到都已經流晒口水呢?如果想食到自己心頭好的部位,就要早啲預訂啦!蕃茄薯仔牛腩鍋拼麻辣鍋($163)選了兩款湯底,有辣有唔辣,辣的麻辣湯底麻香四溢,裡面還有鴨血、豬皮和枝竹;蕃茄薯仔牛腩鍋的湯底鮮甜並帶一點蕃茄的酸味。本地牛邊爪($288)牛邊爪位於牛隻肋骨的位置,肉味香,口感軟滑,手切的騸牯黃牛,比起機切更能保持本身肉質的質感,放在鍋內大概滾 10-15秒,就可以吃到鮮嫩美味的牛肉了。芝心和牛丸拼雲吞皇($108)和牛丸裡面包著芝士,一口咬開牛丸,像溶岩般的芝士跟牛丸味道很夾。大大粒的雲吞皇,裡面的餡料很豐富,蝦肉彈牙。台灣鴨血拼豬粉腸($58)鴨血跟麻辣鍋最夾,豬粉腸外面爽得來又帶點靭,裡面粉粉糯糯。由於處理工序繁複,不是很多火鍋店可以吃到。豆腐紙($38)這些薄如白紙的豆腐紙,

蕃茄薯仔牛腩鍋拼麻辣鍋($163)
蕃茄薯仔牛腩鍋拼麻辣鍋

本地牛邊爪($288)

本地牛邊爪

芝心和牛丸拼雲吞皇($108)
芝心和牛丸拼雲吞皇

芝心和牛丸

台灣鴨血拼豬粉腸($58)
台灣鴨血拼豬粉腸

豆腐紙($38)
豆腐紙

這些薄如白紙的豆腐紙,放入鍋來馬上由一塊白紙變成一塊白布的模樣,豆腐紙索滿湯味並帶點豆香,很特別,值得一試。
豆腐紙

炸金響鈴 ($52)
炸金響鈴

響鈴放入鍋內一秒馬上夾起,口感仍然保留香脆。

油麥菜($38)
油麥菜

爽脆又清甜。

串串蝦丸($48)
串串蝦丸

這款小食並不是火鍋料,外脆內軟的炸蝦丸可作餐前小食或火鍋後的佐酒小吃。

竹蔗茅根 ($60)
竹蔗茅根

自家製竹蔗茅根水,清熱解暑。

醬料(@ $15)
醬料(@ $15)

Storefront

油麥菜
串串蝦丸
竹蔗茅根
2022-05-09 54 浏览
千金火鍋 (銅鑼灣)📍銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期8樓過完一段禁堂食時間有好多餐廳都改變了,有返晚市即刻同屋企人打過邊爐先。呢間見唔多人食過全部正評就等我試下😋裝修舒適卡位、食物價錢中位、另有包廂。雙拼火鍋清湯蘿蔔牛坑腩鍋配料白蘿蔔,粟米,同埋小編食完發現原來有牛坑腩👍🏻仲要牛坑腩多過粟米😳冬陰功有隻大大隻泰國大頭蝦、湯頭叫左個小辣,可以飲埋湯唔咸食完唔會口渴👍🏻👍🏻本地牛邊爪 呢個小編推介👍🏻新鮮本地牛,牛味適中,肉質最為軟滑。餐廳另外有唔同牛位置可以揀,餐牌會寫曬唔同部位嘅味道同埋特色。黑毛豬又一要食👍🏻健康又美味🤤口感爽軟👍🏻丸類小編推薦手打蝦丸、彈牙爽口每粒都有鮮蝦。墨魚丸夠鮮🤤仲食到墨魚嘅口感👍🏻自家現炸金響鈴 店員推介、即叫即炸可以即食當小食,配埋冬陰功湯一絕👍🏻菜類簡單叫左菜心、翠綠清甜👍🏻
千金火鍋 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期8樓

呢間見唔多人食過全部正評就等我試下😋

裝修
舒適卡位、食物價錢中位、另有包廂。

雙拼火鍋
清湯蘿蔔牛坑腩鍋

冬陰功

本地牛邊爪
呢個小編推介👍🏻新鮮本地牛,牛味適中,肉質最為軟滑。

黑毛豬
又一要食👍🏻健康又美味🤤口感爽軟👍🏻

丸類

自家現炸金響鈴
店員推介、即叫即炸可以即食當小食,配埋冬陰功湯一絕👍🏻

菜類
簡單叫左菜心、翠綠清甜👍🏻
2022-05-08 210 浏览
經過銅鑼灣廣場,樓下真係好多姐姐派傳單🤣遞左張打邊爐既傳單,幾吸引😛😛2人同行送碟牛,見佢其他配料都唔算貴,就試下好唔好食😗.入座之後,職員簡單介紹,醬料 $30/位,之後自己擇湯底,另外都會送一碟本地手切牛,但岩岩我呢日就賣晒,所以就轉左另一種牛俾我。.🍴千金·招牌極品椰子雞湯 $248好多檯都叫呢個椰子雞湯🤣我地最後都擇左,果然無令我失望,原個椰青水倒入湯底,清甜又清熱,本身湯底有粟米+椰子片+半隻雞,大約煮10分鐘左右已經滾晒,愈煮愈入味。.🍴本地手切封門柳 送既本地手切封門柳原價係$288,我地都幾好彩🤣因為無晒手切牛就轉左呢隻,本地手切封門柳 比較厚身,肉味更濃同硬身啲,打邊爐岩晒。.🍴手打四寶丸 $98呢個超好食,手打既係唔同啲🙈有粒粒墨魚丸、自家手打蝦丸、梅菜皇豬肉丸、手打和牛丸,尤其係和牛牛丸,香濃無筋,仲要好爽口,好似識彈既丸🤣必點之選。.🍴雲吞皇拼韮菜餃 $98可能係手工製既雲吞皇and韮菜餃,皮薄得黎包既料都好多。.🍴自家現炸金響鈴 $52自炸響鈴性價比高,件件脆卜卜,浸落湯都唔會淋得晒。.🍴菜心苗 $38蔬菜類定價仲幾平,大部分都係$3x起,食椰子湯記得加個菜,
🍴千金·招牌極品椰子雞湯 $248

🍴本地手切封門柳

🍴手打四寶丸 $98

🍴雲吞皇拼韮菜餃 $98
可能係手工製既雲吞皇and韮菜餃,皮薄得黎包既料都好多。

🍴自家現炸金響鈴 $52
自炸響鈴性價比高,件件脆卜卜,浸落湯都唔會淋得晒。

🍴菜心苗 $38
蔬菜類定價仲幾平,大部分都係$3x起,食椰子湯記得加個菜,先食得晒個湯既原味👍🏼

埋單都ok wor , 幾百蚊打邊爐,2個人食到飽,新張送牛真係好抵食🤣
  • 千金·招牌極品椰子雞湯
  • 本地手切封門柳
2022-05-04 75 浏览
#銅鑼灣美食 #小蓮星呑食銅鑼灣 🔻 千金火鍋 銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期8樓/🧃番茄薯仔牛腩鍋拼黑白胡椒豬肚湯 $163/湯底好足料,好夠味,連煲湯嘅食材都好好食。番茄湯茄味濃郁,加咗牛坑腩去煲,湯底更加鮮甜,而胡椒豬肚湯辛辣惹味,我哋不斷加湯滾湯飲,飲唔停口。/🧃本地牛邊爪 $288堅持用新鮮本地牛,有好多唔同嘅牛部位可以揀,喺Menu度會寫晒唔同部位嘅味道同埋特色,超級細心。今次揀咗牛邊爪 ,牛味適中,油花較少,肉質最為軟滑,果然對板,高質。/🧃招牌手打粒粒墨魚丸拼招牌芫茜餃 $88堅持用傳統方法每日手打丸、餃、滑,只挑還最優質食材。墨魚丸鮮味彈牙,仲食到一粒粒墨魚嘅口感。芫茜餃皮薄餡足,芫茜控必食/🧃自家現炸金響鈴 $52店員話0.1秒要拎返上嚟🤣果然索湯得來又保持到脆度!/🧃皇帝菜 $45新鮮鮮甜,索湯一流!/🧃麻辣涼拌小墨鬚 $58勁好食,夠辣夠爽口!///
#銅鑼灣美食 #小蓮星呑食銅鑼灣
🔻 千金火鍋
🧃番茄薯仔牛腩鍋拼黑白胡椒豬肚湯 $163

🧃本地牛邊爪 $288

🧃招牌手打粒粒墨魚丸拼招牌芫茜餃 $88

🧃自家現炸金響鈴 $52
店員話0.1秒要拎返上嚟🤣果然索湯得來又保持到脆度!

🧃皇帝菜 $45
新鮮鮮甜,索湯一流!

🧃麻辣涼拌小墨鬚 $58
勁好食,夠辣夠爽口!

///
2022-05-02 70 浏览
發現有新餐廳第一時間衝過去食~先嚟梗係調調味先啦~第一次見有青檸試過先知原來同打邊爐咁夾㗎~~牛頸脊好食當然唔使講倒牌份量都好多~~店員教淥五秒食得~果然好重口味屋企人覺得最正係啲手打丸樣樣都咁彈牙~梅菜豬肉丸最出色😎有家的味道牛丸牛味好濃郁墨魚丸同蝦丸超彈牙掛住台灣嘅當然要點麻辣湯底跟湯仲有鴨血送添叫埋冰豆腐索湯一流🤩黑毛豬偏瘦有豬味食落一啲都唔邪惡座位好闊落店員又有禮~仲點咗雲吞拼牛肉餃~~雲吞裏面粒下真係超級大牛肉餃超重牛肉味啱晒我呢個牛魔王I’ll be back!
發現有新餐廳
第一時間衝過去食~

先嚟梗係調調味先啦~
第一次見有青檸
試過先知原來同打邊爐咁夾㗎~~

牛頸脊好食當然唔使講
倒牌份量都好多~~

店員教淥五秒食得~
果然好重口味

跟湯仲有鴨血送添

叫埋冰豆腐索湯一流🤩

黑毛豬偏瘦有豬味
食落一啲都唔邪惡

座位好闊落店員又有禮~

仲點咗雲吞拼牛肉餃~~
雲吞裏面粒下真係超級大
牛肉餃超重牛肉味
啱晒我呢個牛魔王

I’ll be back!
千金火鍋 (銅鑼灣).銅鑼灣廣場都算係銅鑼灣野食集中地,今次見到新開火鍋好似幾正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 好耐無堂食嘅我地要食下了!.▪️ 胡椒豬肚湯拼麻辣鍋小辣 ▪️.好正呀呢到啲湯底都好足料,胡椒豬肚湯都有好幾件豬肚,麻辣鍋入面仲有鴨血!.▪️本地牛爪底手切牛肉▪️.好香(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 牛夠嫩完全唔韌,同埋呢到嘅牛肉味好濃.▪️手打四寶丸▪️.必叫推薦,手打丸夠大粒。四樣分別係手打牛肉丸,墨魚丸,蝦丸同鹹蛋黃豬肉丸。墨魚丸真係有粒粒墨魚,好好咬,牛肉丸好鮮,真係鮮牛肉味! 蝦丸又係好大粒,鹹蛋豬肉丸個味有喞似鹹蛋肉餅😂.▪️蟹黃包/豆腐紙/皇帝菜▪️.蟹黃包又係推薦你地必吃,入面係滿滿嘅蟹肉碎,淥5分鐘左右就食得!皇帝菜爽口索味豆腐紙唔係到到有! 但呢到有得食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 一扔落去即係撈得上黎食,好味!.📌 千金火鍋 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期8樓.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.
千金火鍋 (銅鑼灣)

▪️ 胡椒豬肚湯拼麻辣鍋小辣 ▪️

▪️本地牛爪底手切牛肉▪️

▪️手打四寶丸▪️

▪️蟹黃包/豆腐紙/皇帝菜▪️
皇帝菜爽口索味
📌 千金火鍋 (銅鑼灣)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
/ 千金火鍋銅鑼灣高質本地手切牛肉海鮮火鍋🥩夜晚收工之後行銅鑼灣, 突然想食牛肉火鍋, 誤打誤撞去咗一間近期新開嘅手切牛肉海鮮火鍋🍲 位置好方便, 喺銅鑼灣地鐵站C出口一過對面就到嘅銅鑼灣廣場二期8樓👍🏻餐廳環境闊落, 空間感足夠, 而且有唔少梳化卡位, 店員服務都好好, 一坐低就準備熱茶, 調味醬料👍🏻1️⃣蕃茄薯仔牛腩鍋拼沙嗲鍋 $163首先落咗個湯底, 等佢慢慢煲滾🍲 蕃茄薯仔牛腩鍋湯底清甜, 用咗牛坑腩去熬製, 牛腩食落無筋又唔鞋, 粟米好甜沙嗲鍋嘅配菜都唔少, 有鴨血豬皮同炸腐竹, 湯底沙嗲味濃郁2️⃣手切牛肉本地牛邊爪 $288例牛邊爪即係牛位於前胸嘅部位, 係牛肋骨附近, 有少許脂肪但又唔會油脂過重, 食落好重牛香味, 肉質腍滑, 淥大概15至20秒就可以食2️⃣白牛栢葉 $48牛柏葉份量都唔少, 有大概15塊, 淥熟後口感爽脆, 無腥味3️⃣手打四寶丸 $98師傅親手打嘅四寶丸十分出色, 包括有墨魚丸蝦丸豬肉丸同牛肉丸🤤 墨魚丸超彈牙仲食得到一粒粒嘅墨魚粒, 蝦滑實淨得來都好彈牙, 食得出係用新鮮蝦肉造成, 豬肉丸幾有驚喜中間仲有鹹蛋黃, 好似食緊鹹蛋蒸肉餅😂 牛肉丸都好重牛味, 咬開
/ 千金火鍋
銅鑼灣高質本地手切牛肉海鮮火鍋🥩

1️⃣蕃茄薯仔牛腩鍋拼沙嗲鍋 $163
沙嗲鍋嘅配菜都唔少, 有鴨血豬皮同炸腐竹, 湯底沙嗲味濃郁

2️⃣手切牛肉本地牛邊爪 $288例

2️⃣白牛栢葉 $48

3️⃣手打四寶丸 $98
師傅親手打嘅四寶丸十分出色, 包括有墨魚丸蝦丸豬肉丸同牛肉丸🤤 墨魚丸超彈牙仲食得到一粒粒嘅墨魚粒, 蝦滑實淨得來都好彈牙, 食得出係用新鮮蝦肉造成, 豬肉丸幾有驚喜中間仲有鹹蛋黃, 好似食緊鹹蛋蒸肉餅😂 牛肉丸都好重牛味, 咬開仲有肉汁👍🏻👍🏻

4️⃣豆腐紙 $38
第一次食豆腐紙幾特別, 口感有啲似好薄嘅腐竹, 放入湯底到淥熟, 會吸晒啲湯汁好入味👍🏻

5️⃣墨魚油炸鬼 $48
尼個菜式幾特別, 係傳統油炸鬼入面釀咗墨魚滑, 炸得外面好脆但入面又好彈牙, 可以點泰式辣醬食, 又或者浸下湯底食👍🏻

整體來講幾有驚喜, 值得推薦比大家, 本地手切牛肉的確好好食, 可惜今次太飽就無嗌到海鮮, 下次再嚟一定會試吓🤣