2K
Plan A 山長水遠尋找懷石料理,搵到黎銅鑼灣千里禪,不幸地暫停供應!細心睇睇幾個 menu,都好多選擇,但今日無和牛刺生呢,只有 A3 和牛鐵板供應。嘩!雖然懷石暫停,但有類似懷石既 Kaiseki 會席套餐喎!睇完 set dinner 完全唔感興趣,唯有轉 Plan B Omakase 啦,都係我既第一次!內籠裝潢傳統日式餐廳,優雅舒服、大方得體,亦都寬敝雅緻。今晚幾乎包場,大廳只有我地及另一枱食客,聽師傳講 VIP 房仲有客呢。環境非常寧靜,可以慢慢享受我既晚餐喇。菊秀,比出羽櫻更香更醇!質感幼滑而清香,水質香甜配日本菜一流,力推!比我以往飲過既清酒有過之而無不及。先飲幾杯 hot hot 口,開一開胃預備起動食大餐 ﹗炸鱈魚片, 前菜小食,唔講真係估唔到係鱈魚黎喎,外脆似餅乾,裡面微微嚥韌有魚乾感覺,魚味清淡所以唔會覺得佢係魚囉。都幾香口,送送酒都唔錯。螢光魷魚,從來未食過這麼新鮮肥美,脹卜卜甘甜,爽彈多汁既螢光魷魚,一咬爆汁,咸香味特出而帶澎湃霸道鮮甜香氣 ﹗以前食過既算罷啦,無得比。有點想 encore 添,但都係唔好咁衝動,仲有勁多正野黎緊!依家只係前菜乍。食完兩款小

食完兩款小食,Omakase 即張開始喇!好緊張呢,唔知師傅會整什麼美味、特別既時令靚菜呢,舞枱已經佈置好,青檸、昆布、豆苗、紅桑子、岩鹽、wasabi,盤景一樣,ready go!Part 1 首先刺生打開陣。

步鯛刺生,聞所未聞。賣相出眾、吸引力強。魚味較淡,魚油亦稍遜,肉質嚥韌非常有嚼勁,卷住日本蔥配酸醋同吃,清新又醒胃!由淡食到濃係常識,而且師傅會細心地從旁指導如果品嚐能夠食出最鮮既一面。

血鯛刺生,魚皮泛著銀光而透出微紅色,魚味散發微弱血香味,鯛魚肉質普遍結實中帶點幼滑;魚味清淡中帶一絲甜美 ﹗配上少少山葵豉油好美味啊 ﹗

橫線笛鯛刺生,外觀跟血鯛有幾分相似,味道都非常相近。魚皮顏色比血鯛更紅,穩約見到有條黑色線。魚味比血鯛稍為突出,沾上一點點青葵豉油能夠特顯更強既鮮甜味道。

帆立貝刺生,師傅教路,唔好添加任何調味料呢,直接啪入口就得喇,我當然信您啦。一跣入口,勁軟棉滑溜、香甜無比、餘韻強烈而持久 ﹗正到不得了,超級好味道!被上盛鯛魚連擊三野後,要先稍為舒緩一下情緒,再繼續戰鬥 ﹗

活日本象拔蚌刺生,雖然係比較細隻,又份量不多,但勝在片片爽脆滑滑,鮮甜味佔據每顆味蕾,暈得一陣陣 ﹗美味極致,無話可說。 活赤貝刺生,血紅色的寶石,跟一般壽司赤貝有著天淵別。黏黏滑滑又鮮味,外脆內棉,強烈香甜味夠霸道但又討人喜歡,百吃不厭。

赤蝦刺生,意料之外質量媲美牡丹蝦,本來一直心裡都覺等赤蝦比牡丹蝦次一等,但依一隻實在令我刮目相看 ﹗新鮮度無可挑剔,顏色富光澤又閃令飲,質地既黏又夾爽、彈力十足,使到味蕾活潑地躍動,蝦甜味跟海水咸香直擊腦袋,舌頭已經完全臣服於赤蝦之下 ﹗

油甘魚腩刺生,我既致愛,比三文魚腩更愛 ﹗魚油豐富澎湃,滑嘟嘟細緻幼滑,又不失結實咬口。甘香魚脂餵滿每粒細胞,興奮異常,味道留係齒縫間久久不散。

吞拿魚赤肉刺生,由細到大對赤肉都好抗拒,因為小時候有唔開心既經驗囉 ﹗淡而無味、無魚鮮味、強烈雪藏味、等等。但今真係一雪前恥,原來赤肉都可以好好食架 ﹗雖然始終偏瘦削,魚脂欠棒,不過趙趙下鮮甜味道緩緩冒起,溫柔而不劇烈,質感腍得橡海棉,都唔差,食得過喎。衝刺左一段時間,毫無間斷不停地食 ﹗件件刺生鮮甜可口,配上鮮山葵蓉既清香,味道細緻,絕對無得彈!我只能靜靜地低頭慢慢咀嚼,全神貫注地品嚐!我問師傅:食客係咪有樣睇架?咁利害連續中左幾款都係我最愛既刺生呢!好正啊!

極上吞拿魚腩刺生,依件粉紅色吞拿魚腩不得了,可遇不可求,色澤光亮奪目,發晒光既粉紅色。一放入口就已經完全溶化,透進每條血管、每顆紅紅球,牙齒都無用武之地!香噴噴魚脂澎湃、油潤非常、滑溜甘香、滋潤心靈 ﹗溶化後只剩下少量魚筋,好有咬口要慢慢咀嚼,藏在深深處既香甜味道緩慢地釋出,非常可口啊!震動全身 ﹗

鷹羽鯛刺生,時令罕見鯛魚,可能條魚日日都有做健身,好有肌肉,超有咬勁,非常結實彈牙!外觀仲好鬼靚添,切成長條形,而且顏色真係好似羽毛呢!味道清爽帶甜美,泛著脫俗既感覺,不濃不濁不嗆!跟剛才幾款重口味、重魚脂既肥美刺生完全唔同呢,南轅北轍,可以讓味蕾及舌頭稍為歇息一下。

烏頭刺生,師傅新奇推介,有咩好驚呀,最驚無野食囉 ﹗本身烏頭味道清淡,卷上日本青蔥配埋鮮山葵蓉再沾少少醬油,好食到暈!又會咁鬼好味呢?軟滑棉棉,異常地鮮甜清爽,沐浴於晨曦甘露一樣。以後食烏頭仲蒸唔蒸蒸好呀?我只係試左幾塊,但 VIP 房內有食家 order 左一整條呢,十分羡慕啊 ﹗

昆布湯,連場激戰後,終於可以少休一會喇 ﹗估唔到今晚最初諗住食懷石料理,依家變左 Omakase 長途持久戰呢 ﹗飲返個熱辣辣清甜昆布湯,清清味蕾、口腔及食道,暖暖胃、回回氣先得呀。食左兩款餐前小食、12款刺生、飲埋依碗昆布湯,終於進入 Omakase part 2!

日式甜麻醬燒日本茄子,第一次食細細隻既日本茄子。口感及質感都非常好,茄子肉非常軟棉棉,非常濕潤,粗條纖維滑溜多汁,不過真係堅甜,但好好味。醬汁還滲著點點燋香,像燋糖又似麥芽糖,有趣。

鐵板A3和牛, 賣相無得輸啦 ﹗和牛肉汁閃閃發光,加上茄子、豆苗、青辣椒擺位井井有條,甚為美觀得體。鐵板A3和牛,連滾熱辣鐵板送上,和牛躺在熱騰騰鐵板上不停釋出烤肉香氣,包圍整個身體,我頂唔住喇 ﹗一夾整塊掉入口,外層煎得香口微脆,緊鎖澎湃肉汁在內,一咬缺堤般泛濫 ﹗半溶化既和牛滑嘟嘟,肉汁豐富!溢出淺淺牛味,肉質彈牙有勁,中間粉紅嫩肉棉滑細緻,那有唔好食之理呢 ﹗細味極上和牛令到精神已在崩潰邊緣,即刻食條烤辣椒回回魂,雖微辣但亦不能掩蓋其爽甜味道。

金箔蘿蔔鮮淮山漬,黎個漬物清清味蕾、消消滯,so Good!好鍾意食爽脆鮮淮山,咸中帶甜既醬油味加埋酸蘿蔔就夠晒開胃啦,撒上金箔閃閃生輝更覺氣派。

笠子壽司,又黎不知名既當灶鮮魚,越神秘越喜愛,食家最基本要有冒險精神!笠子肉質軟棉滑溜,味道清淡中泛起醬油清香,還食得出微弱山葵芳香添。順序漸進,由淡食到濃。師傅話已經調好味,裡面已經加左鮮山葵同豉油,無需再加任何調味料架喇。Yes sir ﹗完全明白。所以剛才 waiter 已經將枱面既山葵豉油收起左嚕。

比乃之壽司,好有光澤既顏色,非常誘惑。二話不說一掉入口,魚肉軟棉棉滑溜溜,涼快、舒服感覺直迫心臟,好感動啊 ﹗清清淡淡,溢出淺淺豉油山葵味,鮮魚清甜味夾雜其中,溫和既味道。壽司飯略濕左少少腍左少少淡左少少,甜醋不夠突出,免強合格!暫時食過最 top 壽司飯係秋田!繼 part 1 刺生、part 2 熱燻後,終於食到 part 3 既壽司喇,其實已飽飽地。

紅衫魚壽司,唔係掛?食完烏頭刺生依家到紅衫魚刺生,真係可以生食?我無有怕啦。油潤反晒光既淺粉紅色,程半透明既魚生若隱若現非常誘人。質地非常有彈性,滑溜就唔在講啦,魚味比剛才笠子及比乃之為濃,好味道 ﹗加埋日本子薑同鮮山葵蓉就更加好味!日本子薑咁甜既?而且只係小小辣乍喎。

火炙平目裙邊壽司,燒完勁油潤呀!魚脂勁到滴出黎,溶化左既油脂已被飯粒完完全全吸收,散發出濃厚魚脂香氣 ﹗燒過既平目味道更加濃縮,魚味特濃,外層香口鬆軟滑潺潺,裡面滑溜帶咬口,一個字 ﹗正 ﹗

火炙吞拿魚腩壽司,油脂豐富既魚腩最好配壽司黎食,可以索盡所有精華,一滴不漏,無浪費呢 ﹗最肥美既粉紅色吞拿魚腩燒完後表面充滿油份,甘香無比,一跣入口 ﹗跟飯粒打得火熱,完全混和。軟滑無窮既魚肉,閉上眼感受一下香噴噴幸福之味。火炙鰻魚壽司,唯一我鍾意既熟壽司,因為啖啖肉麻。鰻魚燒得芳香,鬆軟滑溜魚肉夠厚又有肉食,掃上甜醬油就食得更加滋味啦 ﹗

赤海膽軍艦,第一次食赤海膽。係無飯既軍艦呢,海膽塞得滿滿再包上燒過既紫菜,燒過特別香脆架喎!深橙色帶點紅色既赤海膽居然係結實彈牙架 ﹗從來味食過彈牙飽滿既海膽,好得意、好有趣!味鮮濃郁、清甜又可口!正到震。

火炙吞拿魚筋壽司,點解咁重牛肉味既?竟然燒完既吞拿魚筋會係牛肉味囉,仲要牛味極濃而香甜,軟滑棉棉又油潤,香口甜美,非常好食。

香蔥吞拿魚腩蓉紫菜手卷,紫菜脆到勒勒聲呀 ﹗香蔥混埋激油吞拿魚腩蓉真係絕到無輪,香甜度爆燈,完完全全比佢攻陷,我投降喇 ﹗就算依家飽到食唔落都要食晒先甘心 ﹗

麵豉湯,開心既時間好快過,話咁快又到尾聲喇,飲埋個暖笠笠既麵豉湯先。自家綠茶布甸、自家麥芽軟糖!飽飽飽,攬住個肚腩返屋企!麥芽乾糖好香又唔太甜,嚥嚥韌韌好好味喎,連我唔鍾意食甜既都讚。

勁搞笑!Omakase食到手卷既時候我居然問師傅你仲有幾多款未出呀?我已經好飽頂唔順喇!兩款小食,12 款刺生、兩款熱燻、1款漬物、5款壽司、1款軍艦、1款手卷、兩個湯、兩款甜品、1支清酒!只需 $1000 蚊位,物超所值啦 ﹗

菊秀
火炙吞拿魚筋壽司
香蔥吞拿魚腩蓉紫菜手卷
自家麥芽軟糖
2015-09-29 554 浏览
意外發現銅鑼灣有間日本傳統料理,正好當日小妹正值假期的日子,便相約家人一同前往享用午膳。千里禪原本分別是在3樓和6樓的, 現都合併只在3樓全層,空間感覺大了,開揚了不少。是日能能安排坐在壽司吧,可能時間尚早吧,還沒有很滿坐,但到了一點左右,都全場爆滿,可見此店也蠻受歡迎。******************************味噌汁-不會過鹹,味道不錯。茶碗蒸-這客蒸蛋口感很滑溜的加上菇香味濃郁,實在令人想一食再食,而且每一口都相當溫暖,挺好味。前菜(魚生飯)牡丹蝦,吞拿魚たたき,三文魚,鯛魚,帆立貝,鱆紅魚,蔥吞拿魚腩,三文魚籽,海膽-配上以上的材料,魚生都不是薄切的,不論口感或質感都是做得真的很好;整盤刺身不但擺放得十分整齊漂亮,而食材亦是非常新鮮,有喜出望外的感覺。油甘魚,池魚,深海池魚,金目鯛,伊佐木,時不知三文魚燒左口魚邊,帆立貝,甘蝦,蔥吞拿魚腩,海膽,三文魚籽-每件壽司的肉質也相當爽嫩,如此質素,相當滿意。值得推介的是 海膽 ,口感非常結實,散發著淡淡的香味。蔥吞拿魚腩 入口就融化的那種,配上蔥粒則較清新一點和沒有咁肥膩。油脂相當豐腴滿溢的 燒左口魚邊 油香在口中徘徊

味噌汁
-不會過鹹,味道不錯。
茶碗蒸
-這客蒸蛋口感很滑溜的加上菇香味濃郁,實在令人想一食再食,
而且每一口都相當溫暖,挺好味。
前菜
魚生飯
牡丹蝦
吞拿魚たたき三文魚鯛魚帆立貝
鱆紅魚蔥吞拿魚腩三文魚籽海膽

油甘魚池魚深海池魚金目鯛伊佐木時不知三文魚
燒左口魚邊帆立貝甘蝦蔥吞拿魚腩海膽三文魚籽
-每件壽司的肉質也相當爽嫩,如此質素,相當滿意。
值得推介的是 海膽 ,口感非常結實,散發著淡淡的香味。
油脂相當豐腴滿溢的 燒左口魚邊 油香在口中徘徊,實在讓人十分滿。
紅豆冷豆腐
-賣相精緻,小小一口的甜品,剛好清新一下由刺身帶來的油膩感。
手打抹茶
-濃郁的抹茶甘苦而不澀的口感非常細緻,質地很滑很濃稠的。

整頓午餐都相當滿意,而最後的抹茶更是極致滿意。

-MisS F

這夜,與友人來到千里禪新懷石料理,來之前,小妹有事幹,友人在餐廳等了我一小時,實在有點不好意思,為此要再說一聲對不起呢。來到已經八時多,說實話,肚子不太餓,也沒甚麼胃口,不想吃太多,所以最後點了一份刺身拼盤、和牛和湯鍋。先說這盤刺身,說實話,在香港吃刺身,實在有點不划算呢,像這盤刺身,盛惠六百多;當時,坐飛機來的,特別矜貴,幸好小妹不是特別喜歡吃日式食物,否則玻產似的。這盤刺身,新鮮度雖不算很棒,但至少也算新鮮,拖羅也肥美;帶子是鮮甜帶爽的那種;而牡丹蝦也美creamy,但蝦頭未算美吧;海膽入口即化,味道香甜,新鮮的程度也算不錯吧。牛面頰最近一年,不知道為什麼特別喜愛吃牛面頰,大概喜歡她的腍吧;而這裡的牛面頰,煮得尚算軟腍吧,但那種軟腍不是像絲一樣的腍,時間上再長少少會更好吧;一般來說,牛面頰要燴上四小時才會軟腍,不知道這裡的燴了多久吧;而味道方面,是濃郁的,看那醬汁的顏色濃度便一目了然吧。魚鍋友人想來一個湯鍋,我當然說好,所以便選了一個魚鍋;這個魚湯燉至奶白色,最喜歡奶白色的魚湯,魚味特別濃郁,感覺十分滋潤呢,雖不算很特別,但味道是不錯的。很久之前,曾到過上面的千里月,那次的感覺不還

牛面頰

魚鍋

很久之前,曾到過上面的千里月,那次的感覺不還不錯的,食物方面,這裡是吃懷石料理的,但其實我們只吃了3款食物,與懷石料理似乎還未稱得上有關係吧,只是普通的吃吃,所以也沒有資格評論甚麼吧;只是,真的沒太大興趣在香港吃日本料理吧,想吃時,還是忍一忍,飛去日本吃吧。

美味指數: 3.7/5

餐廳: 千里禪新懷石料理 Xenri D'zen New Kaiseki Cuisine

地址: 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心3樓全層

電話: 3523 1955

請支持一下小妹,給我一個like

2015-02-16 3288 浏览
同朋友早放工,佢想食壽司,甩甩轉轉搵到呢間!可能係weekday,好少人,我地選擇坐bar枱,同師傅”交流”餐牌選擇唔多,但小食同小菜都有好多特別嘅item,睇落好多款都想試。第一次黎,乜都試下刺身拼盤師傅好有心機砌得好靚~ 我地兩個唔食三文魚,師傅都肯幫我地換個款。每一款都好新鮮我都好鐘意!特別想提帶子好鮮甜爽口,唔似出面既雪藏貨咁淋到無晒形。壽司拼盤(自選) (12件) $368超抵食之選!壽司單件價錢由$38-118不等,$368 自選12件,咁梗係叫併盤啦!唔好以為佢自選只准你揀低價壽司,其實大部份餐牌上嘅壽司款式(包括Toro、海膽、三文魚籽等)都可以叫,不過每款最多叫兩件。我地叫左: 金目鯛、深海池魚、左口魚裙邊、三文魚籽、海膽、Toro同蔥花碎魚腩。我地另外加左赤貝同蔥花碎魚腩卷。由於朋友鐘意逐件影相,師傅好有心機等我地食完一件再整第二件。整體都幾新鮮,金目鯛同深海池魚係當日精選,好好味。三文魚籽都好新鮮,粒粒脆卜卜。唯一係食到最後嘅蔥花碎魚腩卷D飯有D糊口。另外一提,呢度嘅酸薑係餐廳自己成條醃製,上碟先切一片片好爽口,味道都調得岩岩好小食3款 (自選) $198我地揀左
同朋友早放工,佢想食壽司,甩甩轉轉搵到呢間!

刺身拼盤
刺身拼盤
壽司拼盤(自選) (12件) $368
由於朋友鐘意逐件影相,師傅好有心機

壽司併盤(自選) (12件) + 赤貝+ 蔥花碎魚腩卷
小食3款 (自選) $198

我地揀左自家製魚餅、燒明太子同螢光魷魚
魚餅好彈牙。燒明太子配青瓜片,夾埋一齊食就算無飯送都唔會太咸,而且燒得剛好唔會乾晒,外圍熟熟地,中間仲係生生地嘅。
而螢光魷魚(唔記得影相...)就真係好咸,不過好惹味,我都鐘意
小食3款 (燒明太子)
小食3款 (魚餅)
覺得以呢個價錢,算係好抵食。欣賞佢嘅師傅、經理同侍應都好好服務,好有禮貌。必定番黎再食!

問一問師傅原來呢度開左幾年喇,上番openrice 睇,雖然review唔多,但一個喊樣嘅review都冇,真好野!
2015-02-11
  • 壽司拼盤
2015-01-22 3460 浏览
食物要好食嘅話首先係要新鮮同埋當做,懷石料理一定會符合到呢個條件。由於價錢昂貴,我從來都冇食過懷石料理。呢間係我第一次幫襯,不過都非吃正式懷石料理,只係想食新鮮嘅食物。呢度午餐有得三百幾蚊食會席料理,或者百零二百蚊食定食,我選擇左食定食,一來比較平,二來選擇比較多,我哋今日六個人來食,每人叫不同的定食,已經可以食到不同種類的食物了。我們當中四位朋友系魚生嘅忠實粉絲,我哋分別叫左兩客刺身定食和兩客壽司定食,另外嘅朋友叫左一個燒魚定食和一個野菜魚鍋定食。壽司定食可以自選十二件壽司,刺身定食有海膽、帶子、三文魚子、吞拿魚腩、蝦這魚類刺身等,全部都好新鮮,一上枱就令人覺得興奮,尤其壽司上的大大隻海膽和帶子,有新鮮份量有大,令人印象深刻!燒魚方面選擇了燒花魚,比較多骨,而野菜魚鍋方面也很鮮味。餐飲方面可以選擇手打抹茶,甜品是杏仁豆腐花。有水準的日本料理,打算下次帶外國返來嘅朋友嚟食。

我們當中四位朋友系魚生嘅忠實粉絲,我哋分別叫左兩客刺身定食和兩客壽司定食,另外嘅朋友叫左一個燒魚定食和一個野菜魚鍋定食。壽司定食可以自選十二件壽司刺身定食有海膽、帶子、三文魚子、吞拿魚腩、蝦這魚類刺身等,全部都好新鮮,一上枱就令人覺得興奮,尤其壽司上的大大隻海膽和帶子,有新鮮份量有大,令人印象深刻!燒魚方面選擇了燒花魚,比較多骨,而野菜魚鍋方面也很鮮味。餐飲方面可以選擇手打抹茶,甜品是杏仁豆腐花。

有水準的日本料理,打算下次帶外國返來嘅朋友嚟食。
餐飲可選擇手打抹茶
海膽壽司太好食了
2015-01-19
餐飲可選擇手打抹茶
海膽壽司太好食了
  • 海膽壽司
由於1/1去咗食咩都賣哂嘅元氣,今日第一日開工要食番好啲邪下佢!揀咗心中榜首千里禪,去之前仲打電話去確保希師傅冇放假先衝入去。要12件嘅壽司餐,由希師傅揀是日最鮮嘅食材,依序由淡至濃,每件配搭不同醬料、食材及刀法,並不時提供詳盡食物資訊,更特意換上晚市嘅精美壽司碟。深海池魚肉味濃鮮。帶子抹以柚子青檸醬汁非常清新。間八即鱆紅魚,與油甘魚外表相似,希師傅於表面界了幾刀使其易咬斷,爽口彈牙。甜蝦鮮甜嫩滑。活赤貝非常新鮮,放上餐碟仍見到其回彈,肉厚爽脆濃鮮,希師傅以柚子皮造醬汁帶來清新感。赤羽太類似星斑,輕炙表面有焦香,食落肉質腍中帶爽。油甘魚腩滿口油脂香又爽甜。金目鯛軟炙帶微焦,另綴上肥邊位,襯以梅醬及日本幼蔥,滿有油脂又肉質細膩。拖羅仍屬上佳位置,無渣無筋亦無魚血腥味,滿載油脂甘香。另一拖羅較近多筋位,希師傅以火槍炙過,再放上少量混以蒜的醬,帶來一絲驚艷又不蓋過魚脂香。右口魚邊即沙鰈,油分豐富,咬落甘甜魚油緩緩滲出。海膽以迷你丼形式上,海膽鮮美,飯內有櫻花蝦、飛魚子、芝麻,層次複雜口感豐富,綴以食用玫瑰更添美意。是次甜品為豆沙餅,不期然令我想起機械貓多啦A夢。湊巧當日殿堂配音員林先生逝世,

是次甜品為豆沙餅,不期然令我想起機械貓多啦A夢。湊巧當日殿堂配音員林先生逝世,未知是否以此作致敬。豆沙餅食落唔太甜,餅身軟綿綿又暖。咖啡甘香味重,為是餐作完美總結。
2015-01-02
2014-12-10 3056 浏览
整緊個銅鑼灣、尖沙咀最好嘅壽司店排行榜。自從9月試過,平均每個月去一次,“千里禪”已肯定係五大。是日同靚女友人C再次造訪,一致認定“千里禪”排第一。其實“楽壽司”每件調味更有心思,但價錢高約50%,性價比略低。是次12/1仍選自選壽司定食12件@$258,價格較9月份調整了8%。由右下逆時針方向有:三文魚子軍艦紫菜脆咬落卜一聲,魚鮮味溢出滿佈口腔。即開北海道海膽軍艦顏色橙澄澄非常亮麗,鮮甜肥美。剛踏進12月份冬天的金目鯛,滿有油脂,肉質細膩,鮮甜爽脆。剝皮魚即沙鯭,含豐富膠質咬落黐牙又彈,連同日本䓤同吃減低納口感覺。左口魚裙邊油分豐富,咬落既爽有嚼勁,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富。甜蝦鮮美,帶子亦係新鮮開,師傅將肉裁切成方形貼合壽司飯,咬落爽甜。深海池魚肉味濃鮮。惟其他魚生太出眾,相較失色。秋刀魚剛過9至10月中最肥美的季節,但仍魚肉嫰滑,有濃濃的鮮味,口裡充滿陣陣微腥又鮮甜的油脂。深海喜之次素有“海中紅寶石”美譽,秋季至初春屬盛產期,魚脂肥厚,肉質細嫩且膠質豐富,同剝皮魚有點相似,但更鮮味。中拖羅屬上佳位置,無渣無筋亦無魚血腥味,滿載油脂甘香。店方調的壽司飯帶甜醋味一直是除卻鮨森赤醋飯

由右下逆時針方向有:

三文魚子軍艦紫菜脆咬落卜一聲,魚鮮味溢出滿佈口腔。

即開北海道海膽軍艦顏色橙澄澄非常亮麗,鮮甜肥美。

剛踏進12月份冬天的金目鯛,滿有油脂,肉質細膩,鮮甜爽脆。

中拖羅屬上佳位置,無渣無筋亦無魚血腥味,滿載油脂甘香。

店方調的壽司飯帶甜醋味一直是除卻鮨森赤醋飯之後我的最愛。伴以的漬物生薑亦是自日本取來原個嫩薑醃製。沙律一貫的爽口新鮮,前菜煮南瓜腍滑冇無渣香甜,茶碗蒸是多間鮨店中最出色,蛋質感適中不過散帶水或過實,滑溜順喉,而且除蛋味另有一股鮮甜,似是加入雞湯同煮之故。麵豉湯普通正常無過鹹。

甜品方面,師傅大方送上綠茶奶凍,並以食用金箔點綴。店家的綠茶出品向來出色,9月光顧的綠茶慕絲已非常討好,是次的奶凍除濃郁綠茶更有奶香甜滑。

最後以微澀帶香的即磨綠茶為是次用餐畫上完美句號。
對比9月自選壽司定食12件,是次魚生質素更高,師傅手握飯的鬆軟度拿揑更好(後來才知原來是鮨森的希師傅剛加盟)。綜合兩次經驗,店方經常引入不同魚鮮種類及製作壽司,如上次皇帝蟹肉味噌入口鮮味爆炸感強勁,[上排右至左]系撚鯛(即日本紅衫魚)肉質結實味道鮮甜,魴彿魚雖不肥美但鮮甜爽口【我當時同C戲稱『我哋好彷彿咁叫咗嚿魴彿,好彷彿咁食完又彷彿好似冇食過﹏』😂】伊佐木肉身白裏透紅,微微清爽帶有少量油脂甜美且滑身 。
當然店方以懷石作主打,10月試的迷你(壽司)會席亦非常出色,前菜的軟綿冰豆腐盡吸湯汁,當造的秋刀魚中間一層薄薄脂肪燒過後除表面焦香脆更有濃濃的魚鮮香,海膽炒飯飯粒乾身煙韌有蛋香,日本麻糬軟糯充滿黑糖香甜,即磨咖啡香濃幼滑。
“千里禪”於每一細節如前菜、漬物、茶碗蒸、壽司、魚生種類多樣性、食材處理、炒飯、甜品、咖啡、綠茶、擺碟設計、服務(是次坐壽司吧台,師傅與我們打成一片,據說星期一人流稍減,故為比第一次星期五可做出更高質壽司的主因),均做到超高水準一絲不苟,力臻完美。稍後希望有機會於晚上試Omakasa。
2014-12-01
2014-10-04 3624 浏览
銅鑼灣簡直是日本美食重鎮,以日本菜為主食的smart bunny 在這𥚃吃得樂翻天。今天與為食友人Z又結伴到千里禪吃午飯。午市時段整間店坐滿人,不訂枱別妄想可在這𥚃吃午飯我們都點了自選壽司12貫($220+10%),這個價錢可自選,還有12貫,真是超值。侍應姐姐介紹今天精選魚有魴鮄、伊佐木及系撚鯛(個名⋯真特別😅)先上前菜,有茶碗蒸,蜂巢豆腐及沙律。蜂巢豆腐很好吃,茶碗蒸有蛋味,但不夠熱,茶碗蒸要熨口,温的太曖昧。沙律也可以。壽司來了,壽司飯似關西的箱壽司,醋甜味濃,個人愛好這種味道。toro, 海膽的味道很好,其他大致不錯,惟紫菜大多已淋了令壽司東歪西倒,有礙觀瞻之餘亦影響味道。最後有甜品綠茶mousse 及抹茶,吃得很滋味,以抹茶作餐飲亦很特別,讚👍順帶一提,有些信用卡在這𥚃有9折優惠。整體來說,千里禪的性價比高,一定會回來,下次試懷石餐。
午市時段整間店坐滿人,不訂枱別妄想可在這𥚃吃午飯

順帶一提,有些信用卡在這𥚃有9折優惠。
整體來說,千里禪的性價比高,一定會回來,下次試懷石餐。
2014-09-02
  • 壽司
2014-07-09 3901 浏览
簡介之前午飯來過覺得味道不錯價錢亦合理,於是再來試試晚餐,週五晚飯時間也沒有很多人,三個人坐了一間有三張枱的房。環境餐廳環境清靜,以這麼靜的環境燈光反而比較光了一點。枱和枱之間的距離很足夠,完全沒有局促的感覺,亦很又私隱,適合與朋友傾偈。食物有套餐可供選擇,今次選擇點主餐牌的。前菜、一品料理等都是以三款為一個單位,以食物質素和份量而言價錢算合理或甚至抵食。食物上桌時都是適當溫度,感覺是即叫即製的。炸雞軟骨 - 香脆可口,沒有過多炸粉或過油,有雞味又不太鹹,適合佐酒。味僧燒大蔥 - 鮮嫩多汁的大蔥,味僧有點鹹,反而喜歡淨吃的鮮味。燒玉子 - 很厚的玉子,個人覺得若果生一點會更好,略嫌蛋香不夠。炸蠔 - 外脆內嫩的的炸蠔,不油膩,蠔不算很大但有鮮味。牛肉鍋 - 足料的牛肉鍋,味道不錯但不算特別。燒牛舌 - 油質豐富,肉質爽嫩。燒銀雪魚 - 嫩滑的銀雪魚,燒脆了的外皮,醬油的味道能帶出魚的鮮味,若更厚肉一點更佳。石燒大蝦 - 上桌時石板仍發出吱吱聲,大蝦鮮味多汁,配料亦燒得剛好。
簡介

食物

雞軟骨
味僧燒大蔥
燒玉子
炸蠔 - 外脆內嫩的的炸蠔,不油膩,蠔不算很大但有鮮味。
炸蠔
牛肉鍋 - 足料的牛肉鍋,味道不錯但不算特別。
牛肉鍋
燒牛舌 - 油質豐富,肉質爽嫩。
牛舌
燒銀雪魚
石燒大蝦
2014-05-16
炸蠔
燒銀雪魚
石燒大蝦
2014-04-16 4661 浏览
老闆call lunch, 又話帶我食好野.. 咁當然馬上推晒D appointment陪佢啦...第一次食這日本餐廳, 最好就係試下佢地D壽司, 新鮮唔新鮮一試就冇得呃人.. order 了12件的壽司set lunch, 我就主力試D魚類.. 有好多鯛魚.. 又紅, 又黑, 又金.. 見佢鯛都咁多唔同, 就樣樣一件, 唔會miss 嘛個set, 都算好多side dish.. 又salad, 又steam egg, 又薯蓉, 又湯,  齋食side dish都有D飽了....到d壽司黎到.. 嘩, 件件都好fresh.. 望落重有D..... 唔係誇張.... 有D閃閃既光澤.D魚就真係好好食,  好鮮, 同都夠厚,  但就係D壽司飯, 有D散, 點完酱油, 都散左一半........餐後還有甜品同飲品,  太滿足了

餐後還有甜品同飲品,  太滿足了

2014-04-15
2014-03-13 4827 浏览
是日到來食lunch揀選三文魚lunch set, 上檯的第一道燉蛋夠香滑而且充滿本菇味,鹽燒三文魚仍然保留到魚的鮮味肉質夠嫰滑煎的火路剛好不會太鞋。雙三飯: 三文魚籽咬落不會有一陣腥味而三文魚的魚身亦帶有光澤咬落有淡淡的魚香,值得一試。
2014-03-11
2014-01-06 4617 浏览
老公大人生日,食神好友推介此餐廳,早早book 定檯,好在有book ,因為來到都頗為full場,12:45 開始要等位。好友推介我要吃自選壽司12件,照跟不誤! 果然是正確的選擇,toro 非常肥美,入口即溶,即使我toro不是我大好之物,我都覺得非常值回票價! 老公選左個壽司飯, portion係細左少少,不過所有刺身都很新鮮!佢都大滿足,bill tai tai 當然開心!來這裡吃birthday lunch是正確選擇! 另外可以提下餐飲只有抹茶(係傳統日本式好似日本茶道,用隻好闊的碗裝) 及熱咖啡,好在兩樣我都ok,老公叫左抹茶但最終都係頂唔順那澀味,飲左即磨的咖啡,好在都好好飲。原來用指定信用卡簽帳仲有8折!就更抵上加抵了!開心的一餐!

午餐- 自選壽司12件

原來用指定信用卡簽帳仲有8折!就更抵上加抵了!開心的一餐!
2013-12-23
庆祝纪念
生日
午餐- 自選壽司12件
2013-12-04 3746 浏览
好快就黎一次再訪千里禪,理由只係為食,想再試餐牌上既美食。呢日食一個”快”餐,叫左個set,係食炙燒帆立貝海膽飯。好期待,通常都係海膽+三文魚子,今日一改,我覺得應該更加鮮甜~上到黎,有d意外個帶子唔覺得燒過(定係師傅唔記得左?!),不過無損我既興致。同如期中一樣,一樣咁新鮮,咁鮮甜。飯既份量唔多,女仔黎講已經好夠!滿足完呢餐之後就已經plan緊下星期又應該黎一次,總知未食完個餐牌之前,我都應該會keep住出現!
好快就黎一次再訪千里禪,理由只係為食,想再試餐牌上既美食。

手打綠茶
2013-11-30
炙燒帆立貝海膽飯
出名既餐廳就多人,少人去既餐廳食材流量唔高,即係唔新鮮。要搵一間少人去,食物了得,服務又好既,真係好難~黎到呢間,完全可以滿足到我。之前去左間又話"米豬蓮"但係就真係麻麻,因為食得唔開心,唯有搵返一間黎補數令自己開心返。呢到午餐大部份都係set,不過豐儉由人,由一百幾十既天婦羅餐,到我食呢個12貫壽司(HK$238)都有好多選擇。12貫壽司係可以自己揀既,都有5-6款係時令魚 (日本紅衫魚,金目鯛,秋刀魚, etc)其他既就係又平又貴。開心既係見到d魚名你係有選擇,唔會係三文魚囉!我呢12件都係我自己好想食既,唔細講總知件件都新鮮好味,擺入口絕對唔會後悔。食具都好靚,最後埋尾既係寒天同埋手打綠茶。雖然好多人都話個綠茶失色左,不過我覺得總好過叫杯咖啡,反而總唔似食日本料理。我好想同埋我估好快會食多次,因為我想試下個鵝肝牛肉飯~

我好想同埋我估好快會食多次,因為我想試下個鵝肝牛肉飯~
前菜, 沙律, 茶碗蒸
十二貫自選壽司set
手打綠茶
题外话/补充资料: waiter 好服務好好, 連行路, 落order同埋上菜都係輕手輕腳, 盡量唔騷擾客人~
2013-11-09
十二貫自選壽司set
2013-10-28 2394 浏览
今日想食日本野,於是又上openrice睇下。見此餐廳rating 唔錯,最緊要係晚市好貴,最好就午市平平地試下。環境幾好,枱與枱之間夠距離,近門口有個透明紅酒室,另有一個大清酒/香檳櫃,好似好多靚酒咁,下次有機會可以試下。午市menu 都有會席set,有刺身、壽司、燒物等,不過好似太多,所以都係order定食算了。前菜:沙律、味付、蒸蛋好少日式蒸蛋唔係用燉盅,所以好快凍咗,味道還可以。沙律普通啦。滑蛋吉列豬扒飯:豬扒汁好野味,除咗滑蛋之外仲有冬菇絲,個吉列豬扒都好好味,有豬味同仲有少少脆,如果啲豬肉再靚啲可以再鬆化d就好啦,以呢個價錢全好ok。自選壽司定食:可自選12件壽司,每款最多揀2件。貴價壽司海膽、三文魚子、吞拿魚腩x2,其於油甘魚、劍魚等x1。老公話全部都幾好食幾新鮮,可以encore.餐飲可選即磨綠茶或咖啡,即磨綠茶坊間少有,梗係綠茶啦。不過有啲失望,同日本甚至台灣都無得比,只有茶香冇茶味,可以不試。

午市menu 都有會席set,有刺身壽司、燒物等,不過好似太多,所以都係order定食算了。
前菜:沙律、味付、蒸蛋
滑蛋吉列豬扒飯:
滑蛋吉列豬扒飯