2022-08-04 91 浏览
大大粒什錦魚生飯 $86唔過百嘅價錢但可以一次過試到希靈魚、魷魚、吞拿魚、三文魚、芥辣八爪魚等刺身,仲要大大粒,好新鮮冇腥味,真係買少見少,值得一試!見到午餐外賣仲送一款小食🤤真係好抵!牛肉火鍋壽喜燒湯底 $105又係好足料起碼有七八塊肥牛,仲有好豐富嘅配料,啲菜仲要係貴菜,例如冬菇、秋葵、娃娃菜、粉絲、羽衣甘藍、海鮮菇、豆腐等等,個湯底啱啱好唔會甜得滯。低溫熟成冷蕃茄忌廉芝士沙律 好鍾意佢個蕃茄酸酸甜甜,配埋cream cheese同埋新鮮嘅沙律菜,再加埋啲胡麻醬,又fresh又滿足🤫降低左食cream cheese嘅罪㡱感🫣鹽燒厚切牛脷 牛脷好厚,食落去好滿足,咬落去好爽,但係啲肉仲係好嫩,調味啱啱好唔會太鹹。炸雞軟骨得三十幾蚊但係超級大盤,即叫即炸,上到枱仲係新鮮熱辣,有配沙律醬同埋爽脆嘅椰菜絲,如果係去小酌一杯嘅話係一個唔錯嘅下酒菜燒多春魚呢間餐廳燒烤嘅火候掌握得真係唔錯,多春魚又係燒得啱啱好,四條裏面都冇一條係燒得燶左,成條魚都冇苦味,可以連埋骨食,值得一試最後嗌咗六樣嘢都係around $400買單,真係平靚正之選,入面裝修都好靚打卡之選,不過記得晚市要提早少少,食完出嚟都
大大粒什錦魚生飯 $86
見到午餐外賣仲送一款小食🤤真係好抵!

牛肉火鍋壽喜燒湯底 $105

低溫熟成冷蕃茄忌廉芝士沙律

鹽燒厚切牛脷

炸雞軟骨

燒多春魚

最後嗌咗六樣嘢都係around $400買單,真係平靚正之選,入面裝修都好靚打卡之選,不過記得晚市要提早少少,食完出嚟都多人排隊
2022-08-04 70 浏览
千葉鳥今日已經係第N次嚟幫襯,仲係咁高質,完全冇令人失望。裝修係仿照日本居酒屋,背景又播住日本歌曲,環境氣氛好好,座位好寬敞好啱情侶或一大班friend聚。-------------------------生牛肉手打烏冬 $59牛肉好嫩滑,湯底好清甜,一啲都唔膩,配料粟米都清甜。烏冬煙韌度啱啱好。鮮帶子壽司 $31鮮甜好味,唔會太薄,有一定嘅厚度,推介燒澳洲羊架 $58羊架烤得好香,有羊味,唔會太多肥膏。另外會幫你切片上碟,方便食用一口鵝肝多士 $98鵝肝入口即溶!!! 油香好出!啱啱烘好嘅香脆多士中和咗鵝肝嘅油膩,超級好食 👍👍鹽燒厚切牛舌心 $58牛舌心肉軟腍,完全唔韌,有口感之餘又肉汁豐富。鹽同胡椒調味得啱啱好,唔會太鹹,令牛味更加出海赤蝦壽司 $31新鮮,大隻,爽口鮮甜三文魚刺身 $54紋理幾靚,算厚身,鮮甜 👍日本馬糞海膽手卷 $88海膽新鮮冇腥味,紫菜仲keep到好脆火灸三文魚壽司 (燒汁) $23正常,好食火灸左口魚背壽司 (鹽燒) $32揀左鹽燒,魚油更加香。最鍾意嘅左口魚背,真係食極都唔會厭!蒲燒鰻魚壽司 $31燒過鰻魚帶有少少焦香,鰻魚軟腍冇骨,好食--------
千葉鳥

-------------------------
生牛肉手打烏冬 $59

鮮帶子壽司 $31
鮮甜好味,唔會太薄,有一定嘅厚度,推介

燒澳洲羊架 $58

一口鵝肝多士 $98

鹽燒厚切牛舌心 $58

海赤蝦壽司 $31
新鮮,大隻,爽口鮮甜

三文魚刺身 $54
紋理幾靚,算厚身,鮮甜 👍

日本馬糞海膽手卷 $88
海膽新鮮冇腥味,紫菜仲keep到好脆

火灸三文魚壽司 (燒汁) $23
正常,好食

火灸左口魚背壽司 (鹽燒) $32
揀左鹽燒,魚油更加香。最鍾意嘅左口魚背,真係食極都唔會厭!

蒲燒鰻魚壽司 $31
燒過鰻魚帶有少少焦香,鰻魚軟腍冇骨,好食

-------------------------
千葉鳥
地址
天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖
【Background】捐窿捐罅搵野食!今次介紹嘅係位於天水圍天澤商場嘅隱世居酒屋「千葉鳥」😆 .小店以木系裝潢,高掛燈籠🏮,裏裏外外都充滿住濃厚日和風,彷彿真係置身於日本居酒屋中🥰值得一提嘅係,店內卡位是廂房型設計,私隱度同空間感都比較高🥳────────────────────【千葉鳥特選大大粒魚生飯 $138】如果想食得豐富啲,回味一下日本嘅味道,魚生飯係一個好選擇!千葉鳥丼,主打雜錦魚生,三文魚籽,馬糞海膽,碎蔥拖羅,仲有魷魚,蟹籽,鵪鶉蛋等,細細一碗但材料好豐富,配上壽司飯再拌勻蛋液,真係大滿足🥰.【鹽燒多春魚 $32】多春魚表面燒至金香,魚骨已經煎脆,肉質依然嫩滑有鮮美.【雙重芝士海鮮大蝦反卷 $48】壽司飯卷捲入香脆天婦羅蝦,表面再鋪上兩層芝士,火槍燒至半溶,入口內軟外脆 ,整個口腔充滿着濃濃嘅芝士香又帶點微焦.【紫心薯餅 $28】與一般嘅炸紫薯餅不同,外層酥脆得黎炸粉超薄,內裏滿是軟綿嘅紫薯蓉,紫薯味超濃厚.【吉列豬扒拉麵|麻辣湯 $71】豬扒同拉麵係分開上,呢點值得一讚👍豬扒金香酥脆,夠脆口同時肉質鬆軟富肉汁。拉麵湯頭香辣而惹味,拉麵爽彈韌,掛上麻辣湯汁,越食越過癮🥳
【Background】

────────────────────
【千葉鳥特選大大粒魚生飯 $138】

【鹽燒多春魚 $32】
多春魚表面燒至金香,魚骨已經煎脆,肉質依然嫩滑有鮮美

【雙重芝士海鮮大蝦反卷 $48】

【紫心薯餅 $28】

【吉列豬扒拉麵|麻辣湯 $71】

【凍奶茶 $15+$2】
下午茶
2022-07-31 82 浏览
千葉鳥居酒屋 🇯🇵🍣一入到餐廳好似真係到左日本咁環境好有格調,擺滿日式酒樽同日式poster成個裝修都俾人好舒服既和式風格細心位係仲有勁靚既口罩套俾我地用🍲 牛肉火鍋(壽喜燒湯底)$105牛肉又大塊又軟腍舖滿成個火鍋表面 睇落都勁吸引配菜亦好豐富有豆腐、鴻喜菇、冬菇、娃娃菜、羽衣甘藍同粉絲壽喜燒湯底亦夠甜夠入味食完又飽又滿足🍣 三文魚壽司 $19食日本料理點都要叫件壽司過下口癮三文魚既紋理睇落好靚食落夠曬新鮮肥美飯粒亦搓得好實淨 唔會一夾就散水準不錯👍🏻🥪樺 秘製吉列豬扒公司三文治 $54🍙辣吞拿魚手捲味道層次豐富少少辣味點綴食完好開胃,係個唔錯嘅前菜小食🍙北寄貝手卷北寄貝被切成一小粒配上類似沙律醬嘅醬汁但唔會太膩都係一個好開胃既前菜🐽秘製吉列豬扒公司三文治:食得出好好心思整既好西呀麵包有烘過,脆卜卜好有咬口吉列豬扒肉質亦幾嫩口,配埋蕃茄同生菜食落好Fresh值得一提嘅係裡面仲夾有黑松露沙律蛋醬香味濃郁,勁好食仲要下午茶餐連一杯餐飲性價比好高~好抵食
千葉鳥居酒屋 🇯🇵🍣

一入到餐廳好似真係到左日本咁
環境好有格調,擺滿日式酒樽同日式poster
成個裝修都俾人好舒服既和式風格
細心位係仲有勁靚既口罩套俾我地用

🍲 牛肉火鍋(壽喜燒湯底)$105
牛肉又大塊又軟腍
舖滿成個火鍋表面 睇落都勁吸引
配菜亦好豐富
有豆腐、鴻喜菇、冬菇、娃娃菜、羽衣甘藍同粉絲
壽喜燒湯底亦夠甜夠入味

🥪樺 秘製吉列豬扒公司三文治 $54
🍙辣吞拿魚手捲
味道層次豐富
少少辣味點綴
食完好開胃,係個唔錯嘅前菜小食

🍙北寄貝手卷
北寄貝被切成一小粒
配上類似沙律醬嘅醬汁但唔會太膩
都係一個好開胃既前菜

🐽秘製吉列豬扒公司三文治:
食得出好好心思整既好西呀
麵包有烘過,脆卜卜好有咬口
吉列豬扒肉質亦幾嫩口,
配埋蕃茄同生菜食落好Fresh
值得一提嘅係裡面仲夾有黑松露沙律蛋醬
香味濃郁,勁好食
仲要下午茶餐連一杯餐飲
性價比好高~好抵食
2022-07-29 440 浏览
住係大西北既我,對呢間居酒屋一啲都唔陌生,因為真係我既食堂黎😂最重要係呢間日本餐廳提供既食物水準好穩定地好,唔會一次好食下一次難食今次又黎開餐啦,其實我次次都食呢度既魚生飯,價錢好實惠,由60幾至140幾蚊不等,已經食到幾高質既刺身 千葉鳥don非常豐盛,有厚身既角切三文魚同吞拿魚,仲有馬糞海膽,三文魚籽,京蔥碎拖羅,加上玉子,芥辣八爪魚同魷魚,真係每啖飯都食到魚生,一啖一滿足松•竹don好似兩餸飯咁,有好多魚生選擇揀其中兩款,我今次就揀左帶子配馬糞海膽,帶子份量好足同厚實,兩款都好有鮮味,如果馬糞海膽分量再多啲就好啦🤪因為海膽真係好yummy是日新鮮空送運:火炙拖羅呢個入口即溶,超鮮味!真心建議黎食飯可以點是日推介既料理,味道唔會令人失望的熱食:炸蠔、麻辣串燒、免治雞肉串呢度既小食都比出面既居酒屋平,但質素又唔會差過外面,全部即叫即整,連個碟都係熱上,熱辣辣食好惹味😍值得一提既係餐廳氣氛好好,閒日夜晚黎都好full同好熱鬧,裝修都富有日本風情,好似去左日本居酒屋咁,加上價錢唔貴,外賣仲再抵食啲,性價比非常高❤️

千葉鳥don

松•竹don

是日新鮮空送運:火炙拖羅

熱食:炸蠔、麻辣串燒、免治雞肉串

• 千葉鳥丼
  • 二品刺身飯
2022-07-25 64 浏览
平時10年唔黎一次天水圍,估唔到呢度原來都有高質居酒屋食!@chibatori.hk 店內環境好有日本特色,周圍擺滿日式酒樽同Poster,好有和式風格。餐廳面積幾大,又有好多卡位,坐得舒服得黎,重點係一啲都唔貴!💁🏻‍♀️-首先最推大家食佢既串燒🍢,即叫即燒!燒得岩岩好又唔會過咸,牛舌心好抵食,靚位,唔會好似擦膠咁。佢每款串燒既價錢都係打孖黎,出面呢個價應該比得一串你咋!另外牛肉火鍋都好抵食🍲,大大份,一煲有齊豆腐、鴻喜菇、冬菇、娃娃菜、羽衣甘藍同粉絲,豐富又滿足!鹽燒厚切牛舌心(2串)$58串燒雞軟骨(2串)$29串燒秋葵(2串)$19牛肉火鍋(壽喜燒湯底)$105芝士年糕(2件)$39三文魚軟殼蟹反卷(4件)$48牛油果軟殼蟹沙律 $86整體黎講CP值非常高,店員又nice,推介比大西北既朋友仔!見佢仲有時令推介menu,係一啲比較特別嘅sashimi魚類同埋生蠔。-*千葉鳥居酒屋*地址: 天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖-#hkfood#likeforlike#instatravel#latergram#hktravel#photooftheday#traveli

鹽燒厚切牛舌心(2串)$58

三文魚軟殼蟹反卷(4件)$48

牛油果軟殼蟹沙律 $86

*千葉鳥居酒屋*
地址: 天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖
#hkfood#likeforlike#instatravel#latergram#hktravel#photooftheday#traveling#yummy#travelhk#followforfollow#vsco#hkig#hkdating#pleaselike#hkfoodie#bestfoodhongkong#coffeehk#hkcafe#hkrestaurant#topcitybites#topcitybiteshk #izakayahk #香港美食 #天水圍美食 #居酒屋 #香港居酒屋 #日式料理 #銅鑼灣餐廳 #串燒 #日本料理
2022-07-23 76 浏览
今天在天水圍工作了一圈,下班跟女友亂晃,看到這間日式料理,便進去一試。從菜單上看出,餐廳的菜式種類也算多元化。三文魚腩刺身、帆立貝刺身:三文魚腩很是豐膩,油脂感十足!帆立貝冷涼鮮甜,嚴夏中是一種享受。一口鵝肝多士:想不到這裏會出現鵝肝,忍不住叫了一客,鵝肝煎得十分甘香,油份充足,唯多士一般。銪之七品丼:材料有碎蔥拖羅、吞拿魚、海膽、三文魚、油甘魚、甜蝦及帶子共七款海鮮,值得一讚是海膽並不濫於充數,十分鮮甜,味濃而不腥!甜蝦跟帶子一樣冰鮮而味甜。三文魚軟殼蟹手卷:軟殼蟹炸得酥脆,口感一流!蟹肉忌簾薯餅:忌簾香濃,蟹肉鮮甜,外皮炸得通透香脆!
今天在天水圍工作了一圈,
下班跟女友亂晃,看到這間日式料理,便進去一試。

從菜單上看出,餐廳的菜式種類也算多元化。

三文魚腩刺身、帆立貝刺身
三文魚腩很是豐膩,油脂感十足!
帆立貝冷涼鮮甜,嚴夏中是一種享受。

一口鵝肝多士:
想不到這裏會出現鵝肝,忍不住叫了一客,
鵝肝煎得十分甘香,油份充足,唯多士一般。

銪之七品丼:
材料有碎蔥拖羅、吞拿魚、海膽、三文魚、油甘魚、
甜蝦及帶子共七款海鮮,
值得一讚是海膽並不濫於充數,
十分鮮甜,味濃而不腥!
甜蝦跟帶子一樣冰鮮而味甜。

三文魚軟殼蟹手卷:
軟殼蟹炸得酥脆,口感一流!

蟹肉忌簾薯餅:
忌簾香濃,蟹肉鮮甜,外皮炸得通透香脆!
2022-07-20 429 浏览
天水圍天澤邨見客,客人帶我去呢間店慢慢傾,店內卡位似小廂房,私隱度幾好。有口罩袋俾客人用,幾貼心喎。大家都約咗人稍後食晚餐,傾計之餘叫咗啲嘢食,見佢法國生蠔$198蚊半打 一於叫咗半打試試,另外叫咗幾款刺身。法國生蠔$198/(6隻)生蠔附上醬汁及一角鮮檸檬,鍾意佢有檸檬夾夠方便,唔駛整到成手汁。N1生蠔夠大隻又肥美,蠔身爽滑帶鮮甜,叫咗三款刺身:帶子、赤海蝦、吞拿魚黃金蟹膏鮮帶子$38/(2隻)帶子劏開夾住蟹膏,肉質爽甜加上蟹膏又幾夾喎。赤海蝦刺身$38/(2隻)蝦肉爽中帶糯又鮮甜。吞拿魚刺身$62/(3件)魚味濃郁唔錯。北寄貝壽司$21用紫菜環繞,一啖吃下去,赤醋飯嘅微酸夾埋一齊,呢個幾特別。估唔到 天水圍都有好嘢食。
天水圍天澤邨見客,
客人帶我去呢間店慢慢傾,
店內卡位似小廂房,
私隱度幾好。
有口罩袋俾客人用,
幾貼心喎。
大家都約咗人稍後食晚餐,
傾計之餘叫咗啲嘢食,
見佢法國生蠔$198蚊半打

一於叫咗半打試試,
另外叫咗幾款刺身
法國N1生蠔
法國生蠔$198/(6隻)
生蠔附上醬汁及一角鮮檸檬,
鍾意佢有檸檬夾夠方便,
唔駛整到成手汁。
N1生蠔夠大隻又肥美,

蠔身爽滑帶鮮甜,
叫咗三款刺身
帶子、赤海蝦、吞拿魚
黃金蟹膏鮮帶子$38/(2隻)
帶子劏開夾住蟹膏,
肉質爽甜加上蟹膏又幾夾喎。
赤海蝦刺身$38/(2隻)
蝦肉爽中帶糯又鮮甜。
吞拿魚刺身$62/(3件)
魚味濃郁唔錯。
北寄貝壽司$21
用紫菜環繞,一啖吃下去,
赤醋飯嘅微酸夾埋一齊,
呢個幾特別。
估唔到 天水圍都有好嘢食。
2022-07-19
法國N1生蠔
2022-07-16 66 浏览
今次要介紹呢間對大家黎講可能比較遙遠一點😂因為佢係位於天水圍北係天逸個邊,所以西鐵去到天水圍之後,要轉多一程輕鐵😝不過千葉鳥的性價比幾高,價錢比較親民😋 在店外已經可以見到居酒屋既擺設,入到去就好似去左日本咁🇯🇵店內環境亦充滿著日本的特色,入去之後職員帶我地去卡位,感覺幾舒服🥰餐牌上面可以見到有好多選擇,突然之間選擇困難症發作,仲有時令推介美食,一時唔知食咩好😆當然,係美食當前,就算選擇困難症幾嚴重都好,還是可以簡到心水美食的XD串燒鹿兒島和牛粒和牛粒入口即溶,香味濃郁,要慢慢咀嚼才能享受到和牛香味🐮芝士煙肉焗生蠔呢個一上菜就想攞起黎食,點知因為太熱差d燙傷,可見焗生蠔的溫度是非常高😛串燒西班牙豬肋條比想象中好食,而且豬肋條居然會無豬肋,全部都係肉肉🐷中華冷麵配唐揚炸雞冷麵有少少辣,比較惹味;唐揚炸雞加上沙拉醬味道比較特別🤗鵝肝海鮮炒飯呢個皇牌不得不說,非常足料,而且鵝肝肥而不膩,入口即化,口感十足,可以說是性價比極高😍😍😍外賣也有抗疫優惠,有不同的壽司拼盤😛

串燒鹿兒島和牛粒
和牛粒入口即溶,香味濃郁,要慢慢咀嚼才能享受到和牛香味🐮

芝士煙肉焗生蠔

串燒西班牙豬肋條
比想象中好食,而且豬肋條居然會無豬肋,全部都係肉肉🐷

中華冷麵配唐揚炸雞
冷麵有少少辣,比較惹味;唐揚炸雞加上沙拉醬味道比較特別🤗

鵝肝海鮮炒飯

外賣也有抗疫優惠,有不同的壽司拼盤😛
2022-07-15
  • 鵝肝海鮮炒飯
2022-07-15 67 浏览
【佛系請客 藏於屋村高質居酒屋】我作為一個有要求嘅人,一定善待跨區嚟搵我嘅朋友🤗。呢間居酒屋位於屋村商場內,門面裝修平平無奇,行入去即刻離地,裝修擺設穿越時空去到日本咁🥰環境舒適,職員行親民路線,價錢亦極親民兼高質。最愛時令推介餐牌,今次我就揀咗魚刺身。時令推介-黃金池魚$148半條我對池魚有情意結,🔸口感富有彈性,肉質透徹,🔸魚油豐富不致膩口,🔸味道鮮牛肉火鍋$105牛肉保證足量高質,嫩口無渣, 多元化配料盡索壽喜燒湯底。炸雞軟骨$39雞軟骨控表示十分滿意份量,唔係太燶充滿爽口彈性😂挑剔嘅我要求檸檬要都無托手踭。燒沙白大蜆$68粒粒新鮮開口飽滿多汁,底層鋪上一層鹽,視覺感升級。串燒鹿兒島和牛粒$68驚喜太大,比預期中更好,入口溶化濃厚肉味。三文魚三寶飯$69有六片三文魚,雖然唔可以同刺身價錢比而話抵,因為切法都唔同。不過以黑洞嚟計算,有飯到肚真係抵到爆燈。六片三文魚紋路清晰,唔係厚切,油脂比例恰當,配小量魷魚同海鮮沙律。雖然山長水遠叫朋友入嚟,屋村都有好嘢㗎😎食咁多嘢人均消費$300。而家做埋午市,都係抵食想偷懶唔煮叫外賣都化算
【佛系請客 藏於屋村高質居酒屋】

我作為一個有要求嘅人,一定善待跨區嚟搵我嘅朋友🤗。

時令推介-黃金池魚$148半條

牛肉火鍋$105
牛肉保證足量高質,嫩口無渣, 多元化配料盡索壽喜燒湯底。

炸雞軟骨$39

燒沙白大蜆$68
粒粒新鮮開口飽滿多汁,底層鋪上一層鹽,視覺感升級。

串燒鹿兒島和牛粒$68
驚喜太大,比預期中更好,入口溶化濃厚肉味。

三文魚三寶飯$69

而家做埋午市,都係抵食

想偷懶唔煮叫外賣都化算

2022-07-14 54 浏览
去完濕地公園有啲肚餓,見附近嘅千葉鳥好多好評而且食物嘅賣相唔錯又唔貴,於是今晚喺度食晚飯。蟹籽沙律 簡單美味嘅前菜,口感清新。吉列廣島蠔 一客有五隻,一口size,方便食用。火炙左口魚邊壽司 可以自選醬汁,我揀咗醬油,好惹味。極上壽司盛盒 呢度嘅壽司飯唔係白色,因為餐廳採用傳統嘅做法用赤醋嚟撈飯。赤醋係用酒粕發酵製成嘅,酸味比較濃,更能帶出不同魚料嘅獨特風味。盛盒有九件壽司同三件卷物同一件厚燒玉子,其中一件壽司仲要係海膽,性價比非常高。串燒:免治雞肉串 西班牙豬肋條 菠蘿 免治雞肉串入面有加入雞軟骨,口感好豐富。豬肋條燒得好香,好適合送啤酒🍻燒菠蘿用咗新鮮菠蘿嚟燒, 燒完個甜味更加突出, 而且份量比想像中大份,有驚喜!估唔到一個咁平民嘅商場入面竟然有一間咁高質嘅日本餐廳,簡直好似去咗轉日本嘅居酒屋咁,兩個人四百幾蚊仲食到勁飽添!裝飾擺設好有Heart 🫶🏻時令推介外賣menu

蟹籽沙律
簡單美味嘅前菜,口感清新。

吉列廣島蠔
一客有五隻,一口size,方便食用。

火炙左口魚邊壽司
可以自選醬汁,我揀咗醬油,好惹味。
極上壽司盛盒

串燒:
免治雞肉串
西班牙豬肋條
菠蘿

免治雞肉串入面有加入雞軟骨,口感好豐富。
豬肋條燒得好香,好適合送啤酒🍻

裝飾擺設好有Heart 🫶🏻

時令推介

外賣menu
2022-07-12 38 浏览
假日補完習溫完書就入天水圍探親友, 之後親友介紹我地去天澤商場到食日本野, 入到店內望住牆壁的畫,旁邊的酒樽覺得好似去左日本d居酒屋咁好有feel 。我地用QR code 一口氣叫左以下食物⬇️⬇️⬇️🥗 炸拖羅雞野菜沙律🥒 青瓜螺肉⚛ 黃金蟹膏鮮帶子🍣 三文魚花之戀壽司🍣 碎蔥拖羅壽司🍣 黃金蟹膏鮮帶子壽司🍣 三文魚軟殼蟹反卷🍛 大大粒什錦魚生飯店內食物種類好多, 我地鍾情食壽司,所以叫左幾款平時愛吃的款式, 即叫即製, 壽司飯唔會鬆散,壽司做得唔錯,最愛軟殼蟹卷,上層肥美三文魚包住脆口軟殼蟹 滋味滿分。沙律汁屬於微酸微甜好開胃, 螺肉正常發揮, 黃金蟹膏鮮帶子鮮甜美味,什錦刺身飯大粒切角材料豐富,呢間值得再訪。

我地用QR code 一口氣叫左以下食物⬇️⬇️⬇️

🍣 黃金蟹膏鮮帶子壽司
🍣 三文魚軟殼蟹反卷
🍛 大大粒什錦魚生飯

2022-06-25 625 浏览
千葉鳥 (天水圍)天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖今日返咗家鄉🥳🥳🥳深海池魚長崎縣產$88夏日祭推介,日本JP直送。真心入口即溶,厚切,魚質鮮嫩,零魚筋,我感覺好似係你面前生切咁新鮮,高度推介。秋葵串燒兩串$19柴魚超多襯得超靚,配上秋葵的清新,魚香味會喺喉嚨滲出來,令到串燒提升左一個格局。串燒粟米三串$19牛油係滑到到跣咗落個碟,燒得個粟米好香,容易甩身入口,有咯咯聲嘅感覺。劍先烏賊🦑$118夏日祭推介,日本JP直送。欣賞師傅嘅刀工,切到好似烏冬一樣,每一條嘅厚度同埋長度都係一致。透白嘅視覺質感加上冰凍嘅口感,再加上𠽌一聲入口嘅速度,簡直係爽。點埋佢嘅薑蓉醬料,一絕。黑梅貝四隻$78成隻手指咁長嘅貝,厚身,彈牙爽滑,個肝絕冇腥味只有海水鮮味,配合埋海帶一齊食,個清新感提升到另一個層次。千祈唔好忘記個蘿蔔,配菜都好食到癲,油漬味,好林入口即溶。串燒極尚雪花牛脷囊 $78非一般牛舌嘅感受,佢係牛脷嘅最深入嘅部份,咬落去嘅時候係有林爽而帶有少少煙韌,食到索索聲,肉質鮮嫩,點埋佢特製嘅芥末子醬料,師傅功力到家,燒得剛剛好,保持肉汁噴出嚟,果然係極上。

千葉鳥 (天水圍)

今日返咗家鄉🥳🥳🥳

黑梅貝四隻$78

串燒極尚雪花牛脷囊 $78

2022-06-25
2022-06-20 145 浏览
其實係天水圍都好多好野食,今日放假唔想去太遠,就去左天澤商場試下呢一間千葉鳥🕊餐廳裝潢都好有日本風🇯🇵木系既裝修加上日式掛畫及裝飾品 ♥️ 日式風味突出今日就叫左佢地既午市套餐,每款套餐都可配一款小食,價錢都算實惠吞拿魚.七色丼 配 包皮薯條$112就可以食到魚生丼,而且份量都唔少,有碎蔥拖羅、 海膽、吞拿魚、油甘魚、大甜蝦、三文魚、鮮帶子,種類豐富小食就配左包皮薯條🍟即叫即炸 熱辣辣而香脆秘製豬軟骨手打烏冬$68我另外加左+$8轉豚骨魚介湯底,豬軟骨軟腍又入味,咸甜適中,味道層次豐富😋😋😋 魚介豚骨湯底口感醇厚鮮濃,比一般豚骨湯底更重鮮味

吞拿魚.七色丼 配 包皮薯條

$112就可以食到魚生丼,

小食就配左包皮薯條🍟即叫即炸 熱辣辣而香脆

秘製豬軟骨手打烏冬$68

我另外加左+$8轉豚骨魚介湯底,
#pb食在天水圍天水圍親民地道居酒屋🇯🇵今次要介紹呢間對大家黎講可能比較遠嘅居酒屋🤪 佢位於天水圍北 係濕地公園個邊 位置相對比較偏僻😋 不過價錢就幾親民、抵食👍🏻 店內環境充滿日本特色 而且都幾大 坐卡位幾舒服🥰 平日lunch時間都好受歡迎😍 .午市套餐好多元化 有十幾款選擇 例如蛋包飯、烏冬拉麵、刺身飯、定食等😋 價錢$52-90不等 包飲品或小食👍🏻 主餐牌仲有串燒、 壽司、火鍋等 幾多野食😍 另外佢每日都有新鮮飛機貨做刺身🥰🔹章魚小丸子🦑推介❤️ 一共有6粒 粒粒都幾大 而且即製熱辣辣超正🥰 口感內脆內軟 食落唔會成口都係粉漿😋 最驚喜係每粒小丸子入面有兩粒章魚😍 $33價錢都幾抵食👍🏻🔹黃花魚一夜干定食🐟有半條黃花魚😍 佢唔會整到好乾食 食落魚肉口感仲係好滑😋 同埋唔會好多骨🤪🔹串燒走地雞頸肉🐣雞頸肉聽落幾特別🤪 不過食落比較係普通雞肉 好彩佢都燒得幾好😋 加埋特製醬汁味道唔錯👍🏻🔹麻辣魷魚串🦑麻辣味夠濃夠香😍 魷魚唔會好乾身 食落有少少煙韌😋 唔夠辣仲可以點額外麻辣醬🤪.整體✨ 店內裝修充滿日本特色 下午茶時段唔多人坐卡位幾舒服👍🏻 而且食物質素唔錯 價錢又夠親民😋 大家有
#pb食在天水圍
天水圍親民地道居酒屋🇯🇵

午市套餐好多元化 有十幾款選擇 例如蛋包飯、烏冬拉麵、刺身飯、定食等😋 價錢$52-90不等 包飲品或小食👍🏻 主餐牌仲有串燒、 壽司火鍋等 幾多野食😍 另外佢每日都有新鮮飛機貨做刺身🥰

🔹章魚小丸子🦑

🔹黃花魚一夜干定食🐟

🔹串燒走地雞頸肉🐣

🔹麻辣魷魚串🦑

整體✨ 店內裝修充滿日本特色 下午茶時段唔多人坐卡位幾舒服👍🏻 而且食物質素唔錯 價錢又夠親民😋 大家有機會去個邊可以試下(雖然我知好遠)🤣

千葉鳥 • 🤝🏻🤪
2022-06-10