2012-05-08 28 浏览
友人在附近上班推介此店既海南雞飯十分好味一定要帶我來試下搵日不如撞日反正放工無野做就來一個突發晚餐聚一聚. 2個人7時左右到店不多人, 剛入店就見到有攝影師幫店鋪同喬寶寶影相, 心想為何海南雞飯會找來印藉明星作宣傳, 後來我同友人估計他應該是店主之一所以用自己作為生招牌.打開menu見到原來食物選擇都不多, 最後叫左一個海南雞飯及咖哩牛腩意粉, 其實店有2款咖哩選擇一是馬來西亞咖哩另一就是喬寶寶咖哩, 店員只是講出喬寶寶會比較新鮮至於馬來西亞是一般市面既咖哩而已, 細心想下她基本上沒有指明2款咖哩有什麼不同, 反正來了就此下店主作名之咖哩有何特色.首先是海南雞飯來了, 單單賣相就非常吸引, 蔬荐同雞都排得十分整齊, 就連湯亦用上茶壺盛上再自行倒出. 飲了一啖清湯都算可以, 沒有味精夠清甜...至於個雞我都會加分因我喜歡帶有骨既海南雞, 宜家好多買海南雞既食店都去骨令我好骨之人十分失望, 反而此店連骨令我加了不少分數加上雞肉幼滑配上旁邊3款醬汁十分可口, 友人推介既雞油飯都充滿雞香, 盡對無介紹錯.最後亦送上咖哩牛腩意粉, 同友人都十分期待一試所謂既喬寶寶咖哩有何特別, 可惜大家試完一口
友人在附近上班推介此店既海南雞飯十分好味一定要帶我來試下

最後亦送上咖哩牛腩意粉, 同友人都十分期待一試所謂既喬寶寶咖哩有何特別, 可惜大家試完一口都覺得沒有大分別, 只是加上一般咖哩沒有加上既蕃茄, 這樣就叫新鮮??咖哩味道真係好一般好彩牛腩炆得入味夠喉尚算可以.

p.s因友人知道新店開張都有咖啡送贈, 所以我地2個才有每人一杯movenpick咖啡作為晚餐既結尾. 這一杯咖啡絕不馬虎, 加上香滑牛奶十分香滑, 下次有機會來都要試下其他店內既咖啡
2012-03-28 6 浏览
二月下旬‧晴同一個地點的EVENT,早了點來,當然要來這裡坐坐。為的不是這裡的食物,為的只是WIFI,電源及那張超級舒服的沙發。還有最重要的是,這裡比其他咖啡連鎖店人少很多很多,可以靜靜的工作又或是休息一會也行。要了杯鮮奶咖啡,淡淡的,幼泡算幾香。不過誰介意味道?我是為這裡的環境到來的。肯定我會再來。
二月下旬‧晴

同一個地點的EVENT,早了點來,當然要來這裡坐坐。

肯定我會再來。
得!
下午茶
用餐优惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
得!
2012-03-24 23 浏览
「千福大少」剛開業時,在雜誌上明明介紹過一件法國的朱古力蛋糕。但事隔太久才光顧,一點點的改動也不足為奇。很喜歡這裡,小朋友手筆的掛畫、有點vintage味道的櫈、中式紅燈籠和如印度神燈的擺設,玩足mix & match風!食物方面,不能不試海南雞啦!海南雞飯分別有清遠雞$88,和惠州雞$68。前者生長期是80-90天;後者為130-160天。所以清遠雞肉也比較幼嫩。既然來得,便試隻好的。清遠雞果然肉質鮮嫩,連雞胸肉也不「黐牙」,不用順著肉紋,也咬得開。雞皮薄而不油膩。飯有點椰香,雞油味也很清憂在飯中滲出。另外那壺雞湯和三款拌吃醬料,味道也很出色。吃罷整set飯,身心感覺舒服。招牌野試了,也吃吃咖哩吉列魚柳烏冬$58。日式咖哩賣相,東南亞口味。咖哩輕有椰汁味,咖哩味淡。烏冬煙韌。魚柳極讚!!吉列炸皮,鬆化得不得了!魚肉嫩滑!!唯嫌炸槳偏咸。無得吃甜品,便飲杯有雪糕球的 Affogato,內有solo, milk foam, vanilla ice-cream$58(跟餐半價),淨飲一口咖啡,麻麻,但加入雪糕後,當然完全沒問題!不饋為我最愛的咖啡「甜品」。食物貴精不貴多,今天吃的三樣東西,

食物方面,不能不試海南雞
既然來得,便試隻好的

食物貴精不貴多,今天吃的三樣東西,也非常滿意
!
大少海南雞飯(清遠雞)
咖哩吉列魚柳烏冬
嫩滑魚肉
Affogato
2012-02-19
大少海南雞飯(清遠雞)
咖哩吉列魚柳烏冬
嫩滑魚肉
Affogato
  • 咖哩吉列魚柳
2012-03-12 8 浏览
早前和幾個舊同學聚會,原本想食霞飛,但因為太多人所以改左去千福大少。第一次幫襯,真係出乎意料的好~~到步的時候看著這店,還以為是飲下coffee、食下spaghetti的地方,店內是休悠的cafe feel,外面有一些露天茶座,想不到是吃星馬菜的地方。當晚有些冷,不過因店內已坐無虛席,因此便在室外用餐,幸好他們有暖爐設備才不至於冷病。我點了一客海南雞飯,可能因為沒有什麼太大的期望所以有點驚喜。雞肉嫩滑而有雞味,吃得出應不是雪藏雞。黃油飯有雞油香, 不過我覺得濕一點會更好別。三種醬料配以雪白而設計簡約的擺盤,感覺討好。讚!海南雞飯分68元清遠雞和88元龍崗雞兩種,我們點的是88元的,要試就試最好的,當然抵唔抵就見仁見智了~~

好正~
题外话/补充资料: 在室外用餐會有隻貓貓走來走去,怕小動物的人要留意啊~~
好正~
2012-03-04 5 浏览
好耐之前已經俾門口裝修吸引,呢個月去左 2 次食 tea第一次去,以為無晒位,點知原來佢地係3 個相連舖,2 個舖做樓面,最尾一個係廚房,加埋露天雅座,都唔少位。座位擺放唔太密 (張椅仲幾舒服),每檯都有小鮮花點綴,佈置有點懷舊,紅燈籠懸掛微暗的燈光之中,牆壁上掛有色彩繽紛的可愛畫作,環境已經取勝。兩次都係食下午茶,都係食左餐蛋出前一丁。老實講,呢 d combo 都好穩陣,以為無咩特別,點知有驚喜。餐具算是精緻 (以食餐蛋麵計),明顯花過心思;餐蛋與出前一丁分碟上,另附 XO 醬,這份細心又攞分!餐肉有 2 件,厚厚煎得滿香的,炒蛋很滑,熱烘烘侍餐的都是男生,但殷勤有禮,唔知係唔係老闆呢????
好耐之前已經俾門口裝修吸引,呢個月去左 2 次食 tea

兩次都係食下午茶,都係食左餐蛋出前一丁。

餐具算是精緻 (以食餐蛋麵計),明顯花過心思;

餐蛋與出前一丁分碟上,另附 XO 醬,這份細心又攞分!

餐肉有 2 件,厚厚煎得滿香的,炒蛋很滑,熱烘烘
其實平時響屋企都少食呢個唔健康 combo,不過嚟到又忍唔住~
飲埋 latte & ristretto,大團圓結局~
侍餐的都是男生,但殷勤有禮,唔知係唔係老闆呢????
2012-03-03
飲埋 latte & ristretto,大團圓結局~
2012-02-27 20 浏览
We have tried out this restaurant on a Saturday lunch time, it wasn't full at the inside part, outside area had only two tables occupied. We sat in the small inside area which furnished with sofas of 60's style, the round table is like a temporary setup, not really meant for comfort, the place is more like a small cafe for drinks than a restaurant, food menu is small and we had ordered Hainan Chicken Rice $88 and Prok Cutlet Curry Rice $58 and a Coke Light $48. There were two choices of Hainan C

There were two choices of Hainan Chicken Rice, we took the waiter's recommendation to have the more expensive one, it turned out quite good but quantity was a bit small. It would be nicer if they could serve the two dishes we ordered at the same time. Prices on the menu are acceptable but the soft drink is a bit pricy at $48 and the services from the bar could be more efficient.

Overall the quality and price of food were OK..
It should be quite nice sitting at the outside area on a nice warmer day!

2012-01-28
  • Hainan Chicken Rice
2012-01-20 8 浏览
十二月中旬‧晴公關公司約了AVA的Mike跟我做訪問兼吃晚餐,早了過來,就在這裡跟杯咖啡。要了杯焦糖鮮奶咖啡,香甜的焦糖味道令咖啡生色不少,不過喝完都不太說得出咖啡有什麼特別感覺就是真的。原來這裡也有免費wifi,結果也賺來了半小時的工作時間,我的澳門飲食書也近埋尾了。
十二月中旬‧晴

試食活動、團購、信用卡優惠、其他
好喝
舒適
2011-12-09 15 浏览
同日午餐前早了到達用餐地方, 所以週圍行吓. 發現了這間咖啡店. 吸引了私的不單是裝修, 而是我從對面馬路見到有Full Coffee Bar及Coffee shop裝修, 但見到客人食海南雞飯! 好特別, 所以午餐時同女朋友們約定下次 gathering 可以試試. 誰不知上半場午餐後, 我地3個女人即刻轉到千福大少飲杯咖啡.同行友人各點了下午茶餐, 跟餐咖啡是一杯香濃的 Movenpick Coffee. 好香. =)我點了一杯 Hazelnut Coffee Cocktail. Presentation 像一杯甜品, 但味道只是一般, 沒有太大驚喜. 這是一杯視覺享受的咖啡, 享受她的presentation, 同時享受沖調這杯咖啡的咖啡師的手藝, 他沖咖啡時那專注的樣子都是很好的視覺享受! 地方真的不錯, 又不會太嘈. 最好的是落地玻璃, 引進了很多天然光, 不會像那些連鎖式咖啡店黑沉沉. 枱與枱之間亦有足夠空間, 很開心又很舒適地hea了3個小時,
Very Beautiful
2011-11-19
Very Beautiful
2011-10-26 4 浏览
本人是海南雞飯的擁躉, 上次試食過open rice 及cnn都高度讚賞的TST某食店, 令我大失所望, 今次看報紙介紹"千福大少"的海南雞飯在第九屆“明火爭霸賽”中奪得“十大招牌菜式”和“最溫暖菜式”的榮譽, 又即管一試。晚上不夠6時, 我們朝麼地道走, 卻找不到fhp購物中心, 還好回頭一看, 店面就在橫街上, 也不太難找到 。商場太新, 十室九空, 因此這家店更顯得有格調氣氛。看過網頁介紹, 老闆是把店定位為咖啡店、摩登茶餐廳和酒吧三者的結合體。因此, 前舖有一大塊落地玻璃,將店子與街道分隔開,份外甯謐,引進的自然光,會讓人懶懶的坐上一個下午; 從日本、峇裡及泰國搜羅來的椅子、沙發,仿古紙皮石地磚,以及從舊船拆下來的木板牆飾等,都散發著懷舊的氣味; 隔壁的鋪位與前鋪對應,是兩種不同的氣氛,昏暗的燈光極有情調,配襯Designer Chair 及幾張餐枱,仿古紙皮石地磚及牆上的特大畫作,則跟前舖一脈相承, 從裝潢看得出老闆的用心。原來店名中的“大少”是指老闆的兒子Jason,牆上畫得很可愛的輪船、長頸鹿畫作便是出自小朋友的手筆, 好warm喎~很快我的88元海南雞飯便送到面前, 餐

很快我的88元海南雞飯便送到面前, 餐具擺盤不錯, 很有日式簡潔雅緻的感覺。海南雞我自己也會做, 但這裡的雞滑而有雞味,皮薄而爽, 材料及師父工夫都很講究, 值90分上~黃油飯有雞油香, 但我個人覺得有點乾及口感有點硬, 算是中上級作品; 隨飯附上清湯一壺,則是清甜不膩,口感很有韻味, 絶對讓我有驚喜之作。

我朋友點的是咖哩吉列魚飯, 外皮炸得很好, 裡層的魚肉有質感及不會乾身, 咖哩汁是日式的, 香港人應很喜歡, 值85分上~

結帳時送了張用一次的八折咭,下次一定要再來試食千福大少炒飯。

2011-10-25
2011-10-26 1 浏览
想搵個地方係尖沙咀星期五食晚飯,唔可以太貴,但想坐耐啲,唔比人趕.千福會係一個唔錯既地方.因為人數太少既關係,所以唔可以book.7點左右去到,當然可以walk in啦.環境坐得幾舒服,食物選擇唔算太多,我就叫咗個咖哩豬扒飯,係用日本咖哩汁甜甜地,塊豬扒就炸到好香口,基本上都係一個唔錯既選擇.另外朋友既海南雞飯都試咗啲,其實佢有兩種,我地只係叫咗平嗰種,雞味唔係太濃厚,因為比較唔到貴嗰種,所以唔知道貴嗰種好幾多.嗰碗油飯無論係味道同肥膩度都係唔錯喎.食物嚟講,唔係你一定要去試嗰種,但又唔會令你去完冇返轉頭. 因為叫咗個餐既關係,可以平啲叫雪糕食. 一路食到差唔多九點半先至走因為嗰陣開始嘈.呵呵,食多雨杯唔出奇啊.埋單走出去再睇睇,佢地有啲枱同幾個位,其實冬天坐係出面都幾好feel,三五成群又得,三兩知己又得.有機會要再嚟.

因為公司同事生日,所以去拜訪一下這間新店裝修好舒服,而且座既椅子都好舒適~~座位數目唔算多,可以叫做闊落,因為尖沙咀區吋金呎土員工由頭到尾得一個(由落單,上菜,埋單)員工既服務都令有滿意,雖然得佢一個人做晒,全程最少無黑面先啦可以要招呼既人客唔太多~~當日我地全部選擇晒海南雞飯~~仲要係貴個款($88)其實雞係滑既,味道唔差,而且賣相係好吸引既可以用精緻形容....但價錢就...見仁見智...
因為公司同事生日,所以去拜訪一下這間新店

裝修好舒服,而且座既椅子都好舒適~~
座位數目唔算多,可以叫做闊落,因為尖沙咀區吋金呎土

可以要招呼既人客唔太多~~
當日我地全部選擇晒海南雞飯~~仲要係貴個款($88)
2011-09-19
庆祝纪念
生日
2011-10-10
今日J., A., Emily and Sylvia同阿M.慶祝生日,揀選左呢間黎試.食物方面都唔錯既,但就無咩choice,飲野就大把有得揀,服務就一般喇,成日叫佢地做既野,永遠都要三催四請.個女既就提早過年,always發緊夢.海南雞飯:睇menu時唔知$68 & $88有咩分別,最後都係要平果個,我諗係來自惠州卦,八舊雞肉,有四舊係骨,雖則個飯同湯都幾好味.黑椒豬扒炒意粉:三色椒,洋蔥加埋黑椒炒既意粉,好入味.咖哩魚柳飯:忘記了拍照,唔係魚柳係魚波,炸到金黃色,麻麻地.瑞士雞翼丁麵:顏色只流於表面,雞翼完全無味同烚既無咩分別.士多啤梨西多士:又甜又膩,一個人食晒既話必定會肥幾磅.凍咖啡:味道麻麻,似係某牌子既產品,重要等成半個鐘先拎出黎,睇怕都係漏單多喇.

黑椒豬扒炒意粉:三色椒,洋蔥加埋黑椒炒既意粉,好入味.

瑞士雞翼丁麵:顏色只流於表面,雞翼完全無味同烚既無咩分別.

士多啤梨西多士:又甜又膩,一個人食晒既話必定會肥幾磅.

2011-10-09
庆祝纪念
生日
2011-09-18 10 浏览
今次參加朋友個仔既 birthday ! 知道個地址既時候心想...下...餐廳黎ga bor....可以開 party 既咩不過唔理la...照去...去到個時...e...ok bor....環境好舒服因為佢有 outdoor....d 家長係哂出面...d 小朋友就係入面玩.....朋友話可以入去食野先....一陣佢請左個魔術師黎同小朋友玩....入到入面....佢係分開左2邊既....1 邊食野....1邊就一小朋友玩既...呢度主打海南雞飯,果然很好吃雞肉好嫩滑, 果三個醬汁同出面好唔同..好特別仲有炒飯好夠味又唔 DRY...不得不讚下佢個端士雞翼..好入味,其他野食都好好味..原來朋友特別叫廚師 order 既...食完小朋友就玩遊戲喇....同朋友傾談之下...原來我朋友既朋友之前都係呢度開左個 party ....佢覺得幾好...所以佢就幫個仔係度開 birthday party....因為佢覺得呢度環境好好...d 小朋友活動範圍好大...d家長唔駛擔心又可以relax下....最重要佢唔駛搞咁多野....d 野食餐廳又搞掂.....佢都覺得好好....一d都唔駛煩
不過唔理la...照去...

去到個時...e...ok bor....環境好舒服
入到入面....佢係分開左2邊既....
1 邊食野....1邊就一小朋友玩既...
[IMG:4
]呢度主打海南雞飯,果然很好吃
雞肉好嫩滑, 果三個醬汁同出面好唔同..好特別
仲有炒飯好夠味又唔 DRY...
不得不讚下佢個端士雞翼..好入味,
其他野食都好好味..
原來朋友特別叫廚師 order 既...

食完小朋友就玩遊戲喇....
所以佢就幫個仔係度開 birthday party....
最重要佢唔駛搞咁多野....
d 野食餐廳又搞掂.....佢都覺得好好....一d都唔駛煩...

本來去到見佢分左2邊咁咁搞笑...
原來一邊食野. 一邊係 cafe....夜晚就變 bar...
佢既裝修都幾特別, 帶點懷舊 FEEL ,,,,
如果係度relax 都係一個唔錯既選擇...
又多一個食飯飲酒既好地方喇....

2011-09-04 19 浏览
竟然係尖沙咀咁旺嘅地區有一間咁舒適、可以靜靜地用饍的地方,so surpise !番看OR嘅資料先知麼地道有間千福大少,昨午14:30左右人客不算多,舖子分兩邊,近大街那邊似係以飲野為主,另外的以吃飯用途為主。裝潢係偏簡潔沉色,感覺好relaxxxxx ~~ 食客們大多一邊吃飯一邊 Web Surfing、看看書或聊天等,寫意非常 。 一行三人點了三個拿手美食 海南雞飯 師父用上雞脾做菜,雞肉鮮滑,正!賣相本應不錯,但敗筆在於脆肉瓜同紅蘿蔔放得亂成一團。黃油飯有雞油香,但亦略為硬身,淋番些少會更好。随飯還付上清湯一壺,用料其實就係脆肉瓜同紅蘿蔔,一物二用 咖喱牛腩跟烏冬咖喱汁香而不辣,牛腩同薯仔淋而入味,讚。烏冬亦都好彈牙,正!千福大少炒飯好香,呢個係三個之中最高分,師父用左XO醬去炒,辣辣地好野味。飯炒得乾身金黄,配料有肉碎、鮮蝦、菜粒等,好豐富呢。Last order 番杯 Iced Cholocate口感真的似 Vita Chocolate Milk,飲完為這餐晝上美好的句號呢 講真,伴碟賣相欠奉,價幾亦唔係平 (平均要$90一人),但勝在食得舒服、relax;可以再試呀!

一行三人點了三個拿手美食

海南雞飯

咖喱牛腩跟烏冬

千福大少炒飯

Last order 番杯 Iced Cholocate

2011-09-03
  • 海南雞飯,咖喱牛腩跟烏冬,千福大少炒飯
兩公婆帶埋個仔吃午飯,一點半過了午市最多人的時間,有位及等食物的時間較短(不過都要等稍長時間,須改善),海南雞飯平與貴各一,試過後我們三人一致結論,$88龍崗雞大比數勝出,$66清遠雞可以唔試。飯的份量太少,唔夠食。咖喱吉列豬扒的豬扒算出色,兩大件夠厚又鬆化又唔油,與梅林等一級豬扒比可能稍落後,但只須三分一價錢絕對超值。加$8有即磨咖啡都好好味,朱古力都好吸引。埋單每人比咗張可用一次全單八折咭,下次要試千福大少炒飯。
大比數勝出,$66清遠雞可以唔試
。飯的份量太少,唔夠食

咖喱吉列豬扒的豬扒算出色
加$8有即磨咖啡都好好味,朱古力都好吸引。
埋單每人比咗張可用一次全單八折咭,下次要試千福大少炒飯。
2011-08-24
  • 咖喱吉列豬扒