2017-10-15 277 浏览
這間懷舊冰室和另一半一直想試很久,還記得上次來這裡剛好裝修,未能品嘗,今日我和另一半終於可以吃一頓好的我們來到餐廳下午兩時, 門外已有人等候,等了二十分鐘就可以入座餐廳和普通茶記感覺很不同, 裝修比較似一間充滿時代感的cafe, 在這個環境吃茶記食物非常特別。我們被安排坐在中間的長抬上, 這張長枱可以多人用餐, 在枱上的餐牌是否很懷舊呢?看到很多人都推介火腿煎蛋菠蘿包,我們毫不遲疑就點這個一同share, 沒想平常吃的腿蛋治換上菠蘿包是非常不錯的, 菠蘿包味道很懷念,真心給個主食我倆都點了常餐, 濃茄牛尾通心粉配多士炒蛋, 牛尾算很入味, 蕃笳湯亦很濃郁,炒蛋很滑很香, 放上多士上一起吃是最恰當P.S. 溫馨提示記得轉多士一個豐富的午餐當然要配上十字牌牛古力奶我和另一半很久没吃過那麼懷舊的一頓, 我倆約定今星期再來光顧

火腿煎蛋菠蘿包

P.S. 溫馨提示記得轉多士

一個豐富的午餐當然要配上十字牌牛古力奶

2017-10-01
火腿煎蛋菠蘿包
2017-09-28 272 浏览
用十字牌鮮奶作招徠的冰室,除了有用十字奶做的正常冰室食品,還有軟雪糕等甜品。這天來吃早餐,與11:30開始供應的甜品無緣。點了兩個早餐。這個豐富早餐有牛奶豬骨湯通粉、多士、炒蛋和雞扒。牛奶豬骨湯比想像中稀得多,或者是最近吃得多拉麵,自己想多了,但都有少少奶味。喜歡烘得剛好,外脆內鬆軟的厚多士。用十字奶炒的炒蛋沒想像中好吃,不夠濕,不滑,蛋味不重,奶味欠奉。對雞扒沒那麼大期望,正常。熱咖啡,應該都是用十字奶沖的,還好吧。朱古力奶比鮮奶甜,也失了鮮奶的奶香。打開櫃桶,全是印上十子的糖,就是這噱頭吸引了我,卻失望而回。另一個餐是牛奶麥皮配炒蛋多士。牛奶麥皮賣相不甚討好,無謂拍照。味道可以,沒有下甜,夠健康。星期日的早上,一直滿座,分不清大家是慕名而來,還是回頭客。不過,我應該不會再來了。

牛奶豬骨湯通粉
2017-09-24
$43 (早餐)
2017-09-25 164 浏览
西營盤第三街呢間十字冰室打正旗號用十字奶梗係要入去試下啦。店舖食品款式不多,冇乜得選擇,叫咗個瑞士雞翼撈麵同唔記得係咪常餐,佢地既炒滑蛋應該加咗十字奶嚟炒嘅,又滑又好食,算係近來食得最好味嘅炒蛋。反而個瑞士雞翼就冇乜特別,味道一般。最後試咗佢地用十字奶做嘅軟雪糕,好重奶味幾好食。可惜間舖走高檔路線,唔算好平民,同十字奶個品牌唔係咁襯,又喺地鐵起好後租金起飛既必然景像。不過要食炒蛋嘅話,點都要嚟呢間試下,希望下次嚟食嘅時候佢可以保持水準。
西營盤第三街呢間十字冰室打正旗號用十字奶梗係要入去試下啦。
最後試咗佢地用十字奶做嘅軟雪糕,好重奶味幾好食。
2017-09-12 231 浏览
聽聞附近開左間十字冰室,即刻落去睇下,第一次見到感覺太貴啦(雖然平時食飯已經好貴,但比例上仲貴過食飯),咁第二次終於決定黎呢度食個下午茶啦入到去即刻點左個常餐同鮮奶燉蛋白先啦,必試既兩樣野,即刻講個鮮奶燉蛋白先啦飲左咁耐十字奶(當然都飲左好耐維記)老實講,呢個燉蛋白真係好滑,而且鮮奶味都好重、好濃,雖然價格已經外面貴,但十分值得一試而常餐方面,整體黎講都還可以,同外面既差唔多,但價格係比外面貴既,蛋方面既水多左少少,做到滑蛋既效果,但口感上都係差D,有興趣可以黎試下,但價格上面比較貴,食物無特別突出,可能食家黎之前需要調整一下心態。
咁第二次終於決定黎呢度食個下午茶啦

入到去即刻點左個常餐同鮮奶燉蛋白先啦,必試既兩樣野,
即刻講個鮮奶燉蛋白先啦
飲左咁耐十字奶(當然都飲左好耐維記)
老實講,呢個燉蛋白真係好滑,而且鮮奶味都好重、好濃,
雖然價格已經外面貴,但十分值得一試

而常餐方面,

整體黎講都還可以,同外面既差唔多,但價格係比外面貴既,
蛋方面既水多左少少,做到滑蛋既效果,但口感上都係差D,

有興趣可以黎試下,但價格上面比較貴,
食物無特別突出,可能食家黎之前需要調整一下心態。
2017-06-17
  • 鮮奶燉蛋白
2017-09-06 302 浏览
位於西營盤高街,有一間以老字號十字奶為主題的冰室,大大個店鋪招牌用霓紅燈組成,搶眼之餘又充滿市井玩味,店內設計以黑白色加上十字奶經典紅色為主,還重現了幾乎絕跡的樽裝十字奶,利用美式工業風元素如天花板的露管線和鐵件燈,營造創意時尚感,十字冰室不單是復克回憶的食店,還是充滿個性的空間。Menu 是一般港式茶餐廳的常見的大路餐點,有常餐、三文治和小食等,其中炒滑蛋、麥皮、奶昔、軟雪糕、燉奶等均加入了十字牌牛奶。皇牌餐的黑松露炒滑蛋有淡淡的松露香,不會太膩。牛尾湯通粉的鮮茄湯夠濃稠夠入味,用肉粒非肉碎,用料誠意十足。芝士焗意粉啖啖都是creamy的奶油味和芝味,很邪惡但很愛。除了一般的四人座之外,冰室還添加了吧枱形式的單人座,供應電源給用筆記本的客人,把西式咖啡店的元素也巧妙地融入冰室裡,無論尋地道茶餐還是咖啡茶座的客人都一樣能照顧到。
皇牌餐

皇牌餐
2017-09-03 154 浏览
讀書時候曾經的偶像係小雪,從她得知十字牌鮮奶。之前也聽過十字冰室,但一直沒有去過。這次去表姐屋企(在西營盤),順路去了十字冰室下午茶。店裡面人唔多,裝修幾有特色,OK舒服。店員都算友善,起碼唔會黑臉態度差。一眼就看到種草很久的「忌廉溝鮮奶」,雖然有D驚搞肚,最終還是勇敢一識!(難得嚟到吖嘛~)原來口感清爽,味道都唔錯。(就係鮮奶味同忌廉蘇打味加埋一齊囉~)另外仲點咗鮮奶紅豆冰、菠蘿油、奶油多士,埋單$80幾。價錢同廣州食下午茶差唔多。

2017-08-31
  • 忌廉溝鮮奶
2017-08-28 163 浏览
打住十字奶嘅名應該可以做到間有質素嘅茶記,今日就特登過到嚟高街食下。夜晚7半左右到,可能附近都冇乜office所以一枱客都冇:-IAnyway,最後揀左常餐,50幾蚊,呢頭嚟講算平,光速就上到枱。豬骨湯意粉0豬骨味,甚至可以話係冇味!豬扒正常,都食得落。而炒蛋就熟得濟多士只有半塊,幾香脆同鬆軟,算係最好食!野飲叫左凍OT,玻璃杯上幾有誠意,茶味重。朋友叫左辛辣麵,嫌午餐肉淋哂,廚師腸有煎過都算係咁!

豬骨湯意粉0豬骨味,甚至可以話係冇味!豬扒正常,都食得落。

而炒蛋就熟得濟
多士只有半塊,幾香脆同鬆軟,算係最好食!

野飲叫左凍OT,玻璃杯上幾有誠意,茶味重。

朋友叫左辛辣麵,嫌午餐肉淋哂,廚師腸有煎過都算係咁!
2017-08-19 178 浏览
皇牌餐- 十字冰室蕃茄牛尾湯通粉配上黑松露炒蛋多士! 蕃茄湯尚算濃郁, 牛尾肉少口感太老太韌, 難以咬開, 炒蛋松露味濃, 但質感太水未做至厚實, 自己就不太喜歡, 還是較鍾情華星/澳牛的常餐!冰鎮奶茶- 十字冰室以十字牌牛奶玻璃樽盛載, 並以冰鎮方式鎖住茶味, 以免奶茶變淡變稀, 相比起普通凍奶茶, 茶味明顯較濃厚, 茶澀味突出, 甜度亦適中, 不錯!
皇牌餐- 十字冰室

冰鎮奶茶- 十字冰室
2017-08-02 253 浏览
小時候沒有太多的牛奶牌子選擇, 十字牌牛奶的香濃味道, 早早在兒時已深入腦海, 所以一直期待著到來十字冰室品嚐室內沒有喬裝得很懷舊的模樣, 簡簡單單的鋁通作餐牌, 幾張桌子,  其實簡單一點就已經很足夠了, 會專誠走來半山找小店的, 除了附近街坊, 相信不少就是為了找尋童年回憶的客人吧!點了輕量的陽光早餐及十字營養餐(很有小時候學校裡的餐目風味), 炒蛋幼滑, 不過火煺略咸, 不過醉翁之意只在奶 - 今次點了十字牌朱古力奶, 依然奶味濃, 也許朱古力味道不及新品牌的重, 但是回憶這個分數, 很難被打倒, 尤其是在往昔香港品牌講的都是質數, 良心製作, 不比現今的品牌, 都是以市場策略攻勢的人造懷舊, 愈裝作懷舊, 卻只有愈失真

• 十字牌鮮奶
2017-07-25 221 浏览
見過好多人排隊,羊群心理,一見無隊就試下啦!(後來發現可能是附近教會完活動好多人來吃才現人龍)其實沒有飲開十字牌,所以沒有什麼特別心態,裝修都有心思,玩近來流行的懷舊風。最愛的all day breakfast,算豐富,都夠飽。蛋滑、多士脆,雞扒入味。不過感覺多肉,如果加多半個蕃茄,感覺清爽點,沒有那麼熱氣啦!招牌菠蘿包都不錯,想吃點甜的就可以試,自認細食的朋友就可以加野飲當一餐。當然同華x的不能相提並論啦~令人失望的冰震奶茶!一向喜歡泰X的冰震奶茶,所以見到有就叫了。誰知竟然唔凍!最低要求都做唔到。樽裝奶茶沒有驚喜,比較淡。完全不值$22。
見過好多人排隊,羊群心理

其實沒有飲開十字牌,所以沒有什麼特別心態,裝修都有心思
,玩近來流行的懷舊風。

最愛的all day breakfast,算豐富
,都夠飽

。當然同華x的不能相提並論啦

令人失望的冰震奶茶
!一向喜歡泰X的冰震奶茶,所以見到有就叫了。誰知竟然唔凍

早餐
2017-07-20 301 浏览
琴日大約2,3點左右去左西環高街試左呢間十字冰室,可能因為過左食LUNCH既時間,所以唔洗等位就有得食。門口有個霓虹燈招牌,寫住十字冰室4個字,都幾有懷舊既味道。入到去發現裝修都幾時尚,靠牆有BAR檯,顏色以黑白紅為主,環境十分之唔錯!坐低睇一睇個餐牌,最後叫左個常餐跟凍奶茶試下。餐牌設計得幾有特色,而且清楚簡潔,一目了然常餐入面有豬骨湯意粉,另外跟一塊香煎豬扒,牛奶炒滑蛋同埋牛油方包整體賣相都十分之唔錯阿~一黎到首先就係試下佢個凍奶茶,唔知會唔會有十字牌鮮奶既味道呢?驚奇地,十字奶味我就唔係好試得出,相反佢個茶味幾濃幾香,甜度又岩岩好,又唔會太澀,味道相當唔錯跟住就到滑蛋同埋豬扒。佢個滑蛋炒得好嫩好滑,牛奶味又重又濃,加上D蛋汁,雖然唔係話超級好食,但都算係相當有水準。相比之下,牛油方包同煎豬扒就顯得比較普通喇。塊方包上面都幾多牛油,包既質感都幾軟熟,算係不過不失,另外塊豬扒都比較普通,雖然都係幾軟熟,但就煎得唔夠香口。最後係個意粉個豬骨湯底味道唔錯,幾CREAMY幾濃另外個意粉都唔錯,唔會太硬或者太淋唯獨是個份量偏少,如果大份番少少就PERFECT今次就試左個常餐,期待下次正式開業

門口有個霓虹燈招牌,寫住十字冰室4個字,都幾有懷舊既味道。

坐低睇一睇個餐牌,最後叫左個常餐跟凍奶茶試下。
餐牌設計得幾有特色,而且清楚簡潔,一目了然

整體賣相都十分之唔錯阿~

凍奶茶

跟住就到滑蛋同埋豬扒。
常餐

相比之下,牛油方包同煎豬扒就顯得比較普通喇。
最後係個意粉
個豬骨湯底味道唔錯,幾CREAMY幾濃
另外個意粉都唔錯,唔會太硬或者太淋
唯獨是個份量偏少,如果大份番少少就PERFECT

今次就試左個常餐,期待下次正式開業之後黎會有更好既食物質素
2017-07-19
凍奶茶
2017-07-18 3052 浏览
不曉得是否因為「阿X來了」的人氣的關係,西營盤近年「突然」變得很熱鬧,突然多了不少食店進駐西營盤內,西營盤一下子變成了「美食區」。當然,都有一些食店因為各種原因,被迫離開西營盤,搬到其他地區營業,最典型例子就是著名的韓國菜餐廳「Seoulmxxe Cafe」。當日我來到西營盤時,「阿X來了」固然是好生意,連帶其他食店都一同受惠,在食店前排隊大量輪候的食客。就好像開設於西營盤較高位置,名副其實的「高街」,最近亦有食店選擇租下「高街」的舖位開門做生意,這食店店名叫做「十字冰室」。「高街」以前在我的眼中,「高街」最有代表性的建築物,就是在網絡上流傳傳聞至今,傳說中的「高街鬼屋」。不過我今次來到西營盤,沒有想過嘗試找以前「高街鬼屋」的位置,反而是為了試食「十字冰室」。以前我在其他食評,經常都會用上「試食」這字眼,去概括形容初次去食店享用美食的體驗。但其實那些一般的食店,大多已經開業很長時間,只有甚少食店會先以「試業」狀態運作,然後才正式開業運作。偏偏當時的「十字冰室」,就是以「試業」的狀態開門運作,店員在店門位置,貼上了一張告示,告訴來到「十字冰室」的食客,食店處於「試業」性質,每日營業時間暫

偏偏當時的「十字冰室」,就是以「試業」的狀態開門運作,店員在店門位置,貼上了一張告示,告訴來到「十字冰室」的食客,食店處於「試業」性質,每日營業時間暫時只到下午六點半為止。

當日我來到「十字冰室」,適逢當日還是不斷落雨,令西營盤一帶道路都浸着積水。當時我又不幸地,穿上很多年前購下的球鞋,球鞋保養不善,加上連場大雨影響,球鞋在這樣的惡劣環境下,終於開始崩潰破爛。

我穿着這對「瀕死」,開始破爛不堪的波鞋,在「十字冰室」店外,苦苦等候座位,心態已經開始在點不耐煩,如果我有超能力的話,我寧可即時返回家中,換掉爛波鞋,再回到「十字冰室」好過。

由於「十字冰室」還處於「試業」狀態,我穿著快要破爛的波鞋,第一次「試食」尚處於「試業」狀態的「十字冰室」。當時我心緒混亂兼且無法冷靜試食,結果我點了好像不是「十字冰室」非試不可的菜式,看官大可以不用認真參考我的食評。

在沒有其他食評可以參考的情況下,我點了其他食店都可以吃到的「牛奶炒滑蛋三文治」,另外點了一杯「十字朱古力奶昔」。用上牛奶的炒滑蛋,我在很多食店都已經試過,在「十字冰室」都很難有感覺。

反而「十字朱古力奶昔」,我也是點錯了口味,試喝完「十字朱古力奶昔」後,我才發覺飲原味牛奶版本的「十字奶茶奶昔」,或者「十字雲呢拿焦糖奶昔」,甚至是原味的「十字牌鮮奶」才是我應該試飲的首選。

「十字冰室」尚算是新開張的餐廳,餐廳樓面整潔企理本來就是理所當然的事,我反而無意中發現,「十字冰室」水吧吧台的設計甚高,高得我拿着手機拍照,也只能拍到水吧的牆壁而已。

不久之後,我的「十字朱古力奶昔」終於率先完成上檯。雖然「十字牌」現在是有推出朱古力味的牛奶,但是不飲原味版本的十字牌奶昔,始終無法真正飲到「十字奶」的真正原味。

「十字牌」是修道院出產版本的牛奶,撇除本身對「十字牌」牛奶奶味的成見,單純評論「十字朱古力奶昔」本身的感覺,稍嫌「十字朱古力奶昔」奶昔質地做得不夠稠密,只能飲到朱古力奶的味道,失去了奶昔本身的濃稠口感。
十字朱古力奶昔

我以前未曾喝過「十字牌」的朱古力奶,雖然後來知道了有「十字牌」「朱古力奶」的出現,但是喝過才覺得,「朱古力奶」真的不是「十字牌」的最佳出品,雖然朱古力奶味道是甜,但始終無法補償我對「十字牌」原味牛奶的思念。

質地不夠稠密的「十字朱古力奶昔」,我喝完後還是拿不到任何鮮明的感覺,除了甜之外,其他的「十字牌」的牛奶原味,我一點也喝不到,這次我是完全喝不到「十字牌」純粹的牛奶味道。

至於「十字冰室」的「牛奶炒滑蛋三文治」,我就更加是,被當時混亂糢糊不清的精神狀態,導致神智不清,又忘記了叫店員為三文治烘底,重蹈了上次在佐敦「澳牛」的錯誤覆轍。
牛奶炒滑蛋三文治

沒有烘底的「十字冰室」滑蛋三文治,麵包雖然貌似很厚很鬆軟的樣子,但是「滑蛋三文治」沒有了烘底的鬆厚方包,再厚也無法吃到香脆的口感,即使還有加入牛奶的炒蛋,味道還是打了折扣。

方包無疑是很新鮮鬆厚,可惜我忘記了烘底,方包剩下唯一的好處只得,吸收牛奶炒滑蛋的濃厚蛋汁,方包多了一股來自「十字牌」牛奶的濃味,和牛奶炒滑蛋的濃烈蛋香甜味。

牛奶炒滑蛋是有了,「十字牌」牛奶的香甜牛奶味,沒有烘底的三文治口感也勉強稱得上是鬆軟,但是相對「澳牛」的「蛋治」,「十字冰室」的蛋治始終不是非食不可的食物。

正如「十字冰室」其他參差不齊的食評評價,看來還有很多人未能真正品嚐到,「十字冰室」應該有的食品和味道,有了第一次試食的失敗,希望我下次可以真正吃到「十字冰室」的味道。

2017-06-18
十字朱古力奶昔
牛奶炒滑蛋三文治
2017-07-15 318 浏览
見到呢間餐廳用十字奶做主題,即刻就泥試一試! 一直覺得樽裝既十字奶比盒裝既特別好味,更有風味! 係西營盤B2 出口, 要行一條長長既大斜路大概五分鐘,就到高街到達既時候大概下午12:30 (星期六), 好彩咁岩唔洗等位, 一到就有位.但餐廳當時都坐滿95%. 首先第一時間就睇餐牌 同其他茶餐廳一樣,餐牌都係放係枱既玻璃下花多眼亂,樣樣都想試之後就叫左一個皇牌餐,火腿爆蛋菠蘿包,懷舊薯條配松露蛋黃醬皇牌餐 (方包+松露炒蛋+蕃茄牛尾通粉) ($58) +$6 十字牌牛奶牛油方包可選擇烘底,我地就簡左烘底 因為香d松露炒蛋份量好夠 ,睇得出嘗試用多d松露醬帶香個蛋, 蛋其實都做得好好,但如果做到流質多少少就perfect炒蛋放係方包上面一齊食 味道口感都好match, 亦更加突顯方包既厚身和質感由於炒蛋太多,而方包只有一塊, 所以有d炒蛋要分開食,如果有多一塊就更好 (7.5/10)蕃茹牛尾通粉 (7.5/10)第一淡個味道超正, 個湯做得好好 無味精通粉個質感都做得岩岩好,不太硬,不太軟牛尾味道就好好,但不夠林,要花少少時間去骨Overall 都唔錯,但份量對於一個常餐泥講就太少啦火腿爆

花多眼亂,樣樣都想試

之後就叫左一個皇牌餐,火腿爆蛋菠蘿包,懷舊薯條配松露蛋黃醬

牛油方包可選擇烘底,我地就簡左烘底 因為香d

蕃茹牛尾通粉 (7.5/10)

第一淡個味道超正, 個湯做得好好 無味精
通粉個質感都做得岩岩好,不太硬,不太軟
牛尾味道就好好,但不夠林,要花少少時間去骨
Overall 都唔錯,但份量對於一個常餐泥講就太少啦

火腿爆蛋菠蘿包 (9/10)
呢個值得推介!一定要試!!

火腿爆蛋帶起左成個包既味道,但食落亦會有個少少既甜味提你-其實你係食緊菠蘿包!
如果呢間餐廳係我讀緊大學既時候開,我一定日日泥食呢個包!

懷舊薯條配松露黃醬 (5/10)
對於一個非常鐘意食薯條既人,呢個實在比較普通
薯條如果加入松露既味道會更好 薯條厚身得泥比人既感覺比較滯,連平時非常鐘意食薯條既我都唔可以食曬成碟

十字奶(10/10)

2017-07-15
  • 火腿爆蛋菠蘿包
2017-07-06 357 浏览
11點幾去到,門口已經排左十幾人~等左大概15-20分鐘就入得!地方吾算大!食完即走~揀左皇牌餐同豐富早餐~一黎黎左個火腿通😍火腿比平時食既厚!但食落有點酸酸地!感覺好似過左期定「縮」左甘~吾無單只我一個人覺得~連坐我格離個姐姐都覺得有點酸!吾食個火腿~單食佢個通粉都好好味佢地既通粉好薄身~好香牛奶味~叫左杯朱古力奶昔(無得加錢轉要單叫)都好香奶味同朱古力餐果杯野飲就叫左外埋咖啡~但吾知係咪用十字奶沖呢~口感好「傑」麻麻地炒蛋好滑~睇相就知啦⋯⋯到呢個牛尾通粉!吾係講少都幾多牛尾!真係一節節牛尾仲好入味~又好淋~連骨都啜落有味牛尾餐係跟黑蟲露炒蛋~都好多黑蟲露勁香多士係厚多士~好鬆軟~最終食吾曬多士同炒蛋外賣變蛋治
11點幾去到,門口已經排左十幾人~
等左大概15-20分鐘就入得!
地方吾算大!食完即走~

揀左皇牌餐同豐富早餐~
一黎黎左個火腿通😍
火腿比平時食既厚!但食落有點酸酸地!
感覺好似過左期定「縮」左甘~
吾無單只我一個人覺得~連坐我格離個姐姐都覺得有點酸!

吾食個火腿~單食佢個通粉都好好味

佢地既通粉好薄身~好香牛奶味~

叫左杯朱古力奶昔(無得加錢轉
要單叫)
都好香奶味同朱古力

餐果杯野飲就叫左外埋咖啡~
但吾知係咪用十字奶沖呢~口感好「傑」
麻麻地

炒蛋好滑~睇相就知啦⋯⋯

到呢個牛尾通粉!吾係講少
都幾多牛尾!
真係一節節牛尾

仲好入味~又好淋~
連骨都啜落有味

牛尾餐係跟黑蟲露炒蛋~
都好多黑蟲露
勁香

多士係厚多士~好鬆軟~
最終食吾曬多士同炒蛋
外賣變蛋治
2017-07-01
早餐
2017-07-02 279 浏览
之前星期六黎諗住食,但望到人龍就卻步了今日平日都驚多人,12點鐘左右黎到就唔使等位,直接入得雖然小弟唔飲奶,但身邊朋友都一致話十字牌既奶好飲。今次十字牌開冰室,就一於黎試下一行6人,唔係嗌常餐就係皇牌餐,見餐廳其他顧客都係嗌依兩個餐為主嗌咩食之前都糾結左好耐常餐($49)定皇牌餐($53)好,常餐有吉列豬扒同豬骨湯,但又想食皇牌餐既蕃茄牛尾湯,最大原因係皇牌餐有黑松露炒蛋但常餐係普通炒蛋。既然咁難諗,就決定同朋友share一人一款餐,咁就滿足晒咁多個願望飲品本身想試特色飲品,但無得加錢轉,一定要額外散嗌,咁餐有飲品既情況下就+$5轉左十字牌朱古力奶,朋友就有嗌普通既十字奶同士多啤梨奶可惜唔記得轉多士,就得方包;皇牌餐既通粉可以轉意粉,常餐既意粉又可以轉通粉,啱晒我地依啲麻煩人嘢食方面,兩個湯底比較之下,我個人就鐘意牛奶豬骨湯多啲,好濃郁好好飲;反而香濃蕃茄湯就一啲都唔香濃,無乜味。但點方包黎講,點蕃茄湯又啱味過點豬骨湯,所以最後兩個湯底都所剩無幾。炒蛋方面,黑松露炒蛋就明顯係出色好多,黑松露味好夠最後仲嗌多左個西多士share如果下次自己一個黎,真係唔知嗌皇牌定常餐好,各有千秋,所以下
之前星期六黎諗住食,但望到人龍就卻步了
今日平日都驚多人,12點鐘左右黎到就唔使等位,直接入得

炒蛋方面,黑松露炒蛋就明顯係出色好多,黑松露味好夠

最後仲嗌多左個西多士share

如果下次自己一個黎,真係唔知嗌皇牌定常餐好,各有千秋,所以下次再黎都一定要逼朋友同我一齊share

雖然比依個價錢有好多更出色既茶餐廳揀,但間唔中黎下無壞既~環境同服務都好好,嘢食唔係驚為天人,但都不過不失,唔使排隊既話就可以接受
2017-05-31