2014-02-08 3565 浏览
相信不少人亦和我一樣被「狗仔粉」這個奇特的名字吸引,因而前來嚐試的吧。狗仔粉,在廣州又名「瀨粉」,是廣州的民間小食。讀者可能會奇怪,我口中的瀨粉和香港所見的瀨粉並不同。對的,平時所見的瀨粉是帶有一點透明感。而這種「瀨粉」是約一隻手指長,白色的。 這種「瀨粉」煮法看似簡單,但煮得太生會像生粉團,煮得太熟會好像「漿糊」 。今次是我在香港第一次食到這種「瀨粉」,原來在香港名為「狗仔粉」,難怪一直都找不到。 十八座的狗仔粉煮的時間適中, 入口不會硬或糊, 獻和粉的分量相宜,不會暄賓奪主。本人是外賣自取回家的,即使經歷三十分鐘的車程,十八座的狗仔粉亦不會變糊,實在令我驚喜。對我而言,狗仔粉的重點是在於菜脯。菜脯雖然平凡,但失去了綠葉陪襯的鮮花亦失色不少,菜脯和狗仔粉的關係就好像是綠葉和鮮花,缺一不可。 十八座有辣和不辣兩款菜脯。在之前的食評提到,辣的菜脯可為美味。所以,即使是個不喜歡嚐辣的人也一試吧。不過,原來辣菜脯真的很辣……但辣得很香口,很麻。辣得令人上癮,即使身體應付不了也捨不得丟掉,只好一口水一口粉。大概嚐辣者會大為喜歡。而不辣的菜脯亦有添加在狗仔粉上,不會太咸,配狗仔粉適合不過,很有童

不過,原來辣菜脯真的很辣……但辣得很香口,很麻。辣得令人上癮,即使身體應付不了也捨不得丟掉,只好一口水一口粉。大概嚐辣者會大為喜歡。而不辣的菜脯亦有添加在狗仔粉上,不會太咸,配狗仔粉適合不過,很有童年在廣州所食的滋味,我會為十八座的菜脯而再三拜訪。

另外,我們亦叫了一碗火鴨翅。

在等待外賣的過程中,有不少人前來都是為了那一隻火鴨脾。但不幸的是,火鴨脾早已售罄。在品嚐火鴨翅的時候,能夠嚐出一陣淺淺火鴨味。這個味道令我很有興趣嚐試十八座的火鴨脾,不知道下一次去的時候幸運之神會否眷顧我,給我買到火鴨脾呢?

我們還叫了魚皮餃、燒賣和黑白炸圓。我認為這三款小食不過不失,價錢還算合理。配汁甜甜的,很開胃,一試無妨。

然而,這裡的店員和食客好像街坊街理的關係,十分親切。十八座這個名字正好表達出這裡的人情味。大概這也是它客似雲來的一個重要原因吧!
2014-02-06
15 分钟 (外卖自取)
  • 狗仔粉、火鴨翅
2014-01-26 3048 浏览
是為了這裏的狗仔粉同火鴨翅而第一次開account寫食評!!星期六3:00pm左右,大約等左大約五至十分鍾就已經有位喇。因為未食lunch ,所以我地倆口子差唔多嗌哂佢餐牌有ge野禁制,大雜匯,黑白炸丸,當然唔少得呢度最出名ge狗仔粉同火鴨翅喇,仲有男朋友想食好耐ge火鴨上脾(限量供應)-本身想order下脾,但一早已經售罄,勁!!1.講講個炸丸:先,一共四粒不同款式,好似有牛丸,貢丸,墨魚丸,豬肉丸,味道都ok,上面有一層辣粉,但冇特別。2.大雜匯:其實即係豬肚,蘿白,豬皮,大腸;佢上面淋左d類似甜甜地ge咖喱秘製自家醬,整體我覺得不俗,尤其大腸,但我個人認為蘿白不夠入味。3.火鴨脾加火鴨翅: 一流!!!!!!!!!真係冇得輸。勁濃郁,啖啖都有火鴨絲。叫到佢地banner寫左佢地個翅係用左四大隻火鴨(鄧)足六個鐘。難怪禁正喇!!!仲要再加埋個啖啖肉ge火鴨脾~~太正喇,別怪我詞窮。4.狗仔粉: 從來沒有聽過見過食過,仲要係招牌菜,梗係要試下。上面有䓤花,像烏冬的狗仔粉,任添的菜寶,初頭 見個樣平平無奇,以為冇料到,點知一入口~~~~~不得了~~~~~我同男朋友都食唔停口~~~~估唔到
是為了這裏的狗仔粉同火鴨翅而第一次開account寫食評
!!

4.狗仔粉: 從來沒有聽過見過食過,仲要係招牌菜,梗係要試下。上面有䓤花,像烏冬的狗仔粉,任添的菜寶,初頭 見個樣平平無奇,以為冇料到,點知一入口~~~~~不得了~~~~~我同男朋友都食唔停口~~~~估唔到禁濃郁,後悔唔嗌大碗tim

埋單$94ja~~~抵!~特別讚讚d 伙記好有禮貌好好服務!下次一定會再番黎食
  • 火鴨翅
2014-01-25 2727 浏览
以前夜返屋企,屋企附近都會有小販檔賣狗仔粉,但係宜家有時太早返到屋企d小販檔未開,或者已經食到好飽食唔到,所以好耐無食過! 見到Openrice既餐廳排行榜成日都榜上有名,所以趁今日星期六拉埋媽媽去試下!其實鋪頭非常易搵,就喺佐敦永安百貨後面街,我就喺白加士街一路直行,過左寧波街但點解仲未見到間鋪!? 後來見到有條長龍,原來戈度就係!全間鋪得六張枱(可搭枱),因為鋪仔細細,所以d枱都係擺鋪頭出面,我地都等左15分鐘先有位坐。今次叫左招牌火鴨翅同埋狗仔粉...招牌火鴨翅 - 果然係招牌! 第一次食火鴨翅,非常濃郁既鴨味,比較似羹,因為有好多木耳同鴨絲,所以好杰身,份量十足,啖啖都有料! 個人覺得比碗仔翅好味! 狗仔粉 - 入面有冬菇、蝦米、菜甫同大量蒜蓉,一擺落黎已經好香! 因為我驚d辣菜甫好辣,所以食到最後幾啖先敢擺落去,果然,食到標汗!雖然呢度坐得唔舒服,不過如果我喺附近的話,一定會再黎食! 下次叫火鴨脾試下先!

今次叫左招牌火鴨翅同埋狗仔粉...

火鴨翅
狗仔粉
题外话/补充资料: 可能d粉做唔切,我地order完之後其他人要等30分鐘先有得食...lucky!
2014-01-11
火鴨翅
狗仔粉
I've never heard of doggy noodle until I saw this shop on OpenRice. Apparently it was a popular snack in the 60~70's among the housing estates. Intrigued by the funny name, I decided to stop by to try it when I had another appointment in Jordan as well. The shop was small with only a few small tables on the side of the street for dining. Besides doggy noodle, they also serve imitation shark fin soup made with roast duck as well as other snacks like fish balls and siu mai. I was actually more int

The shop was small with only a few small tables on the side of the street for dining. Besides doggy noodle, they also serve imitation shark fin soup made with roast duck as well as other snacks like fish balls and siu mai. I was actually more interested in the imitation shark fin soup as that is one of my favorite childhood snack but I haven't been able to find a good one since I've been back.
Doggy Noodle (S - $19) - the doggy noodles were shorter than your usual noodles with the length of an index finger probably. It looked like udon at first but it was a lot softer with no apparent flavor though. The broth was just alright and a bit murky. Besides the noodles, there were some pickled daikon radish, mushrooms, dried shrimps and green onions. I thought the noodles were quite bland by itself until I discovered the spicy pickled daikon radish on the table. I love spicy food so I didn't hesitate to add them into the noodles. What a difference it made! After adding the spicy radish (which was really spicy by the way), the noodles were now quite enjoyable to eat!
Spicy pickled daikon radish
Roast Duck Imitation Shark Fin Soup (S - $19) - the imitation shark fin soup was really good as well with a strong flavor of roast duck! The texture was just right as it wasn't too thick which can be an issue with many street stalls nowadays to save on costs. While it was good, it didn't taste like the imitation shark fin soup I had back in the days however. I guess I will still have to continue my search for the perfect bowl of imitation shark fin soup.
Conclusion - the food here was good and unique while the prices were cheap and reasonable. I wanted to try their whole duck leg doused with the imitiation shark fin soup but it's only available after 5pm apparently.
2014-01-19 3513 浏览
呢度簡直就係宵夜勝地,食物好地踎,一至五仲24小時營業,隨時半夜肚餓整番碗! 狗仔粉(大) $26 (好食指數:8.5/10) 8-1-2014 狗仔粉真係比較少接觸少見,湯底係杰身,仲有冬菇、蔥等配料,加上大量勁辣菜甫,味蕾好刺激好惹味,正!!!招牌火鴨翅(細) $19(好食指數:8.5/10)先吃一口,好濃郁既鴨味,湯底以4隻燒鴨熬5-6小時而成,仲有木耳、肉絲一齊煮。食完勁辣狗仔粉再食下,竟然食到有豬腳薑味。唔止食肉絲,想啖啖肉既話,可以加火鴨脾,仲有分上脾下脾,不過就限量發售,12點幾1點開賣,可惜當天係夜宵時分先到,已經賣完!黑白炸丸 $12(好食指數:7.5/10)黑丸有貢丸同黑椒牛丸,而白丸就係墨魚丸同豬肉丸。即叫即炸,外皮炸得好香口好脆,再灑上七味粉,惹味。雜薈 $22(好食指數:8/10)雜薈包括大腸、豬皮、蘿蔔、豬肚。大腸豬肚等清洗乾淨無押味,最讚既係豬皮,非常爽口,毛亦拔光,加上蘿蔔後,用豬骨湯煲,好入味。最特別既係佢既千味醬,用一小時以多種材料製成,好香豆豉味。

狗仔粉(大) $26 (好食指數:8.5/10)
8-1-2014
招牌火鴨翅(細) $19
(好食指數:8.5/10)

黑白炸丸 $12
(好食指數:7.5/10)

雜薈 $22
(好食指數:8/10)
2014-01-08
2014-01-09 2416 浏览
狗仔粉,名字搞鬼,要試一試,哈哈,林上堂前就衝衝忙忙黎速食,叫左一碗大的粉,走左蔥,汁有點杰,聽聞是特色,都不錯,粉像碎了的烏冬,口感煙UN,配上秘制的醃料,十分惹味,辣的落小小就好了,都真的很辣,我會再黎吃的,下次試火鴨翅,聞說香港沒什麼地方可以吃狗仔粉,真可惜,因為對我地呢D年青人黎講係一D新既食材,但原來係懷舊的食物其實不太飽,但趕住走了,,哈哈

其實不太飽,但趕住走了,,哈哈

2014-01-06
2014-01-05 3636 浏览
 人類往往都很奇怪, 有時東西放在眼前都不會去理會, 但到人長大了, 當某些東西漸漸消失人間時, 才會懂得珍惜. 宅女作為一個八十後, 出身不是大富人家, 但童年也過得多姿多彩. 銅鑼灣大丸, 兒童勝地出奇老鼠, 臭到幾條街都聞到的維園阿伯臭豆腐, 甚至是英國旗幟各處飄揚, 這些都是不復見一直埋藏在宅女心中的珍貴回憶. 近年可能越來越多年輕一輩也有同感, 開始各出奇謀的令不少本來巳消失的美食或景色重現大家眼前. 而這次再度重現人間的是曾經只有六七十年代的屋村才會見到的狗仔粉.正當佐敦白加士街的佳佳糖水搵夠上岸在對面街開了大地鋪之際, 舊址就由這家十八座狗仔粉來頂上. 其實狗仔粉這名字對不少後生仔女來說都應該幾陌生, 因為這個古早味道只是曾在六七十年代的屋村徙置區才出現過, 當年全屬走鬼檔模式經營. 宅女記得小時候去探外婆時好像都有見過, 但那時候年紀太小, 老媽都不會隨便買來給我們吃. 而自從那些大型舊屋村拆卸後, 狗仔粉這名字就漸漸被大眾遺忘, 據知香港現在仍有供應狗仔粉的地方真的只有兩三間.而這家十八座狗仔粉的店主原來都是年輕人, 同樣亦因為對這個買少見少的懷舊美食念念不忘, 便決

而這家十八座狗仔粉的店主原來都是年輕人, 同樣亦因為對這個買少見少的懷舊美食念念不忘, 便決定把它重現大家眼前.
記得宅女得知這個地方還不是因為有好幾位麻甩友人早陣子不斷的把這個狗仔粉圖片放上面書, 看得令人口水直流, 便決定找了個下午前來拜訪一下. 由於這裡逢星期一至五都是24小時營業, 所以真的方便至極, 隨時甚至深夜凌晨都可以走來吃番碗. 宅女這天下午四時多左右來到, 可能不是吃飯時間, 所以只有小貓三四隻. 店子其實就是以類似大排檔形式經營, 鋪位全是擺放雜物食材, 只有在店旁邊放了2-3張摺枱和圓櫈, 而且地方非常開揚, 極盡麻甩風味, 宅女就最喜歡.
反正沒幾個食客座位多得很, 就先走到鋪面看看有什麼好吃. 一看之下發現原來這裡供應的食物比想像中多, 除了有主打的狗仔粉, 又有火鴨翅跟火鴨脾! 小吃又有魚蛋, 燒賣, 大腸, 豬肚, 魚皮餃或幾款丸類, 價格都算幾大眾化, 每份都只是十元多一點, 狗仔粉也只是由十多元一碗起, 收費不過份.

來這裡的目的就是狗仔粉, 當然要先試試
狗仔粉 (大: HK$26)
堂食的話就有份大碗跟小碗的, 但外賣的話就一律只有大碗的份量了. 一場來到, 當然要叫個大碗的. 不用三分鐘阿姐便端來一碗滿滿的狗仔粉上來. 只見份量都幾多, 一個人來當正餐吃都應該會飽肚的. 只見整碗狗仔粉有點像羹之類的, 湯底十分黏稠, 所以吃時這裡也只會供應一隻湯匙, 沒有筷子的. 這裡的狗仔粉原來是店主自己一手一腳用粘米粉, 都粉跟水不斷研究出來的配方才交到麵廠做, 每條亦會切成標準的1.5吋, 再加入湯底一同來煨個多小時至杰身令粉條入味才可以吃的.
店員阿姐此時提醒宅女, 說這個狗仔粉加入他們自製的菜脯會更好吃呢~隨即一手拿來兩大瓶菜脯讓我任意加進去. 看看兩瓶一紅一白的, 分別是辣味跟原味的菜脯, 兩者都是店主自己泡製出來的, 沒有加入味精, 味道不會作假. 菜脯以蒜頭去爆香, 加入粉內吃更添惹味. 而辣味的更是用上三種不同的辣椒粉去炒, 非常刺激, 不能吃辣的勸君還是吃回原味好了.
先來試一口沒有加菜脯的, 粉條入口非常滑身, 而且很軟淋, 但中間又帶點咬口, 做得真的幾入味, 而且湯底是用豬骨再加入不少冬菇蝦米來煮, 吃起來有著很香的冬菇味, 亦帶點蝦米的咸香. 湯底非常黏稠但喝起來又沒有死咸的感覺, 夠味得來不算好濃, 而當中最大的亮點其實是內裡的豬油渣, 跟菜脯一樣亦是自家炒製, 再放到湯中慢慢融化, 吃起來不會好油膩, 但令整個狗仔粉多了一種豐香的感覺.
試試加一匙原味菜脯和粉條一同入口, 爽脆的口感跟軟淋的狗仔粉相映成趣, 有著強烈的對比, 而且味道咸咸香香的令粉條更惹味.
再試試加入一匙辣味菜脯, 比原味的更香口, 味道更豐腴, 但辣勁真的非常強, 宅女不能吃辣所以實在接受不了, 但如果嗜辣的朋友不妨加多一點吧, 因為吃起來味道真的更豐富.

招牌火鴨翅 (細HK$19)
這裡的火鴨翅堂食的話也有分大碗跟小碗, 但外賣仍是一律以大碗計. 剛剛巳吃了一大碗狗仔粉, 其實巳半飽狀態, 所以只點來一碗小的試試好了. 聽聞這裡的火鴨翅每天一煲巳用上四隻燒鴨, 煲上六個小時才製成, 一樣都是心機菜. 上來小碗的份量也不少, 只見翅內配料非常足, 翅身亦煲至非常濃稠的狀態, 內裡有不少木耳絲, 亦有條條細碎的火鴨絲, 果然是真材實料. 大啖入口火鴨翅帶著點點醬油味, 質地杰身得來不會好咸, 反之帶著點鮮香的味道, 而且內裡的配料多得啖啖都是鴨絲跟木耳! 近年真的很難可以再吃到這麼足料, 煲得這麼入味的街邊翅了. 以前人家常說識食之人要吃魚翅, 但近年在環保大氣候內, 不吃魚翅, 來這裡吃碗火鴨翅, 其實無論味道或滿足度絕對不比魚翅遜色.
不過如果要挑其缺點的話, 應該是翅的熱度不夠吧. 如果上來時可以熱騰騰的話, 吃起來必會更滋味.

翅滾火鴨脾 (HK$30)
自從上次在元朗試過手揸原隻燒鵝脾大啖扯之後, 一直都很回味希望能再拿著一大隻脾吃的情景. 再入元朗就要等時機, 但來到這裡看到居然都有原隻火鴨脾, 二話不說馬上點隻來過過癮. 這裡的火鴨脾入貨不多, 每天只會限量供應, 更是下午5時才開始售賣, 有分上脾或下脾, 價格當然有分別了. 不過如果想像宅女一樣是大大隻拿上手吃當然是吃下脾了. 點了之後店阿姐隨即提醒宅女鴨脾是落單後才即場用翅滾加熱十分鐘才拿上來的. 所以等待是必然的.

差不多吃完火鴨翅後這隻下脾就上來了! 只見脾上滿佈著濃稠的翅湯和不少木耳, 鴨脾的件頭也比我想像中大得多, 很有份量的! 不客氣地拿著鴨脾大啖咬下去, 鴨皮薄得來都帶點脆身, 而底下的肉非常厚, 鴨肉味道香濃而且還是剛剛熟帶點嫩滑的程度, 中間又連著少許肥脂, 簡直就是啖啖滿足! 而且由於用過鴨翅淋過, 吃起來完全不覺乾身, 越吃越起勁.
吃著這個大大的鴨脾, 竟然有著幸福的感覺, 誰能想到只是三十元就可以換來令人滿足快樂的感覺? 有時要令自己快樂, 真的就是這麼簡單.
有感現在的年青一輩, 搵到幾個錢時對食物的要求就越來越講究, 吃個午餐, 下午茶, 下下都要非到大酒店或高級餐廳不可. 其實, 有時不用花費很多, 簡單一點, 隨性一點, 坐坐街邊, 拿著個大鴨脾狂扯, 或是吃著古早味的狗仔粉, 埋單不過數十元, 但那份滿足度巳勝過一切.
深信所有東西出現都不是必然的, 既然找到了就要珍惜, 學懂去欣賞, 免得到時失去了才會抱頭後悔.
庆祝纪念
除夕
  • 翅滾火鴨脾
2013-12-29 1483 浏览
每次經過十八座狗仔粉,都很想知道狗仔粉是什麼味道。今天決定一試! 坐係街邊食狗仔粉,別有風味~ 狗仔粉似煮到淋晒既烏東, 條條都好短, 啲湯"結結"地幾特別。老闆叫撈暈佢先食,味道都幾好, 夠味!!啲粉仲有少少麵粉香。鴨脾就差啲, 味道就燒鴨味,就啲肉有啲韌。店內還有其他小食如魚蛋和豬皮蘿蔔等,不過我冇試。我諗下次我應該只會再叫狗仔粉呢樣 。
狗仔粉 (細$19)
翅滾火鴨脾 ($30)
鴨脾就差啲, 味道就燒鴨味,就啲肉有啲韌。
店內還有其他小食如魚蛋和豬皮蘿蔔等,不過我冇試。
我諗下次我應該只會再叫狗仔粉呢樣
2013-12-23
狗仔粉 (細$19)
2013-12-16 1034 浏览
美味消夜,推介極辣菜宝,超級惹味,三匙羹已辣到頂點,本人其實極愛好食辣,這裡的菜宝是近期辣度排行磅首位,各位愛辣的不防一試。而未加辣的狗仔粉味道一般,偏淡味。另外有個鴨絲翅就好味,鸭的份量頗多。又多一個新的消夜好地方!!!
又多一個新的消夜好地方!!!
2013-12-14 903 浏览
一些舊式的屋村,座數或許會用上數目字,徙置區或徙置屋村,多數都會用到。然而從網上看到,有間十八座狗仔粉,即時令在下想起了兒在七層舊式公屋的生活,狗仔粉,也曾令在下回憶起,從前在舊式屋村樓下賣狗仔粉的婆婆。雖然舊屋村已經拆卸,起了新的屋苑,在下也投離了居住過多年的地區,今天看到眼廉裡的,卻是十八座狗仔粉,不襟有些稀噓。今天在書局裡,或者你都可以找到一些狗仔粉的做法,不在書局裡找,也許可從網上找到的。但既然來到,就點了一碗,也點來了其他的。招牌火鴨翅。在碗仔翅中加上鴨絲,倒倒也新鮮,而下下也不知道何時用上鴨絲。不過,這碗火鴨翅稠結適中,水準也不錯。內裡的木耳也頗爽口,幼細的火鴨絲,為碗仔翅加添了不少香濃味道。狍仔粉,已經不再是兒時的模樣,長長的狗仔粉,沒有稠結的湯底,加上蒽花,口怠煙靭,加上有辣有唔辣的菜脯,,使狗仔粉有著嚼勁的口感,兩者都加上的話,那麼百般薄味在心頭。魚肉燒賣。在街頭小食中,不乏有魚肉燒賣,漸漸也成為了港式小食的代表作。燒賣軟腍亦有咬口,蘸上了醬油,使原本淡淡的燒賣,加添了濃郁的味道。在街角的小店裡,坐在街道上吃著,總有另一番風味,就像兒時坐在矮櫈上。或者有人說在下天真,
在街角的小店裡,坐在街道上吃著,總有另一番風味,就像兒時坐在矮櫈上。或者有人說在下天真,總會有點情意結,畢竟在下確實在七層舊屋裡成長,和留下了無數童年回憶。
2013-12-14
2013-12-13 661 浏览
佐敦的甜品老店"佳佳"最近喬遷之喜由細舖搬至大舖,舊址搖身一變成為一間主打魚蛋腸粉碗仔翅等街頭小食的店子,名字就喚作"十八座狗仔粉"....一看店名後登時就有兩個想法出現 : 第一個當然便是得悉所謂的狗仔粉才是這裡的真正王牌;第二便是一睇見甚麼"十八座"的稱謂,就令人想到她的前身應該又是以前拆御過後的屋邨街邊檔....當然其中的真偽,自然亦不用深究....除了例行一定要叫的狗仔粉之外,另一味叫作翅滾火鴨脾也是小弟為此而至的原因。縱然這數星期以來腸胃狀態一直不佳,但既然一場嚟刻又怎能空手而回 ? 所以到最後,還是叫齊了粉加火鴨翅...最多那個狗仔粉的份量要少一點就可以應付得來....習慣上先嚐粉的湯頭。味帶微甜而沒妖邪味很令人討好。聽說這個湯是下了豬骨、蝦米以及冬菇煲的,如屬實事的話就怪不得是如此的香甜了。喝第一口時感到有濃烈的菇及蝦米香氣,已是足料的明證;另外滲入的菜甫亦很爽口;不過遺憾的是個人認為最最重要的豬油渣的份量卻是少得可憐,這樣子的話豐腴之味便猶覺有差池了;粉條方面是十分淰滑但卻不會糊成一團,食落去有點像浸淰了的上海麵一般;值得一提的就是放置於檯上的那樽調得味跡近辛辣,顏色呈

習慣上先嚐粉的湯頭。味帶微甜而沒妖邪味很令人討好。聽說這個湯是下了豬骨、蝦米以及冬菇煲的,如屬實事的話就怪不得是如此的香甜了。喝第一口時感到有濃烈的菇及蝦米香氣,已是足料的明證;另外滲入的菜甫亦很爽口;不過遺憾的是個人認為最最重要的豬油渣的份量卻是少得可憐,這樣子的話豐腴之味便猶覺有差池了;粉條方面是十分淰滑但卻不會糊成一團,食落去有點像浸淰了的上海麵一般;值得一提的就是放置於檯上的那樽調得味跡近辛辣,顏色呈橙紅的菜甫。添了點入湯與麵後同食,真箇讓人辣出個鳥來....
翅滾火鴨脾下單後要等十分鐘的原因只是將那鴨脾"叮"熱而已,沒有別的其他深層意思。碗仔翅的色水甚深用料也足 ---- 木耳、蛋絲及火鴨絲是舖滿一碗;翅底味頗自然吃完後喉頭不會太乾。聽聞店主是用上四隻燒鴨殼熬足五至六小時弄成,信矣;鴨脾當然並非自家燒的,皮不屬脆口風格的但勝在肉夠嫩。用手拿着這下庄坐在路旁大啖之,確實夠晒平民風味....

2013-12-01 533 浏览
昨晚和一班朋友飲完酒,有人提議到這間的狗仔粉食宵夜,才知道這裡有這麼好吃的東西 ……四人各自點了狗仔粉, 味道非常好吃, 有點像烏冬, 最好吃的是在檯面,辣或者唔辣的"菜譜", 非常惹味,我選擇了辣的"菜譜", 可能是喝完酒的關係,真的非常惹味……但是真的很辣,如果食辣的朋友,真的是可以多放一些,非常好味……另外那個鴨絲翅,和平時的碗仔翅不一樣,裏面的鴨是非常細條,但仍然食到鴨的味道……這裡真是宵夜的另類選擇……
這裡真是宵夜的另類選擇……
2013-11-30
$60 (宵夜)
2013-11-04 489 浏览
幾時經過都想試下,但次次未行到黎已經飽左,所以次次都冇緣食到。今次講明我係要黎食佢行啊行。終於到啦,佢係佳佳甜品舊鋪!一坐低,即刻叫火鴨翅(細)同狗仔粉(大)。同媽咪2份。其實我未食過正宗嘅狗仔粉,所以唔知道係點,不過睇得出係落足料。狗仔粉嘅湯頭係冬瓜蝦米,仲有D冬菇同豬油渣,個湯都幾杰身,D粉仔淋淋地,短短一條條咁完全唔洗用筷子,用隻羹就可以不起黎食。如果嫌太淡,可以加後面有2壺菜脯,紅色o個壺係辣味,另一壺係原味。碗仔翅就食得多,火鴨翅就係第一次。食碗仔翅最怕就係太杰太多生粉,呢個火鴨翅完全唔會,味道仲好特別。好食!
幾時經過都想試下,
但次次未行到黎已經飽左,
所以次次都冇緣食到。
今次講明我係要黎食佢行啊行。
終於到啦,佢係佳佳甜品舊鋪!
一坐低,即刻叫火鴨翅(細)同狗仔粉(大)。
同媽咪2份。其實我未食過正宗嘅狗仔粉,
所以唔知道係點,不過睇得出係落足料。
狗仔粉嘅湯頭係冬瓜蝦米,仲有D冬菇同豬油渣,
個湯都幾杰身,D粉仔淋淋地,
短短一條條咁完全唔洗用筷子,用隻羹就可以不起黎食。
如果嫌太淡,可以加後面有2壺菜脯,
紅色o個壺係辣味,另一壺係原味。
狗仔粉
碗仔翅就食得多,火鴨翅就係第一次。
食碗仔翅最怕就係太杰太多生粉,
呢個火鴨翅完全唔會,味道仲好特別。
好食!
火鴨

2013-10-26
火鴨
2013-10-04 174 浏览
個狗仔粉幾好味...湯夠濃...碗狗仔粉D料又多...真係好似細個食果D咁~不過有D咸...落左3-4粒辣菜圃令個粉更惹味...不過D豬皮豬腸就差D...有一陣唔知咩味..(好似花(蕉)8角落太多)(不肯定)D蘿蔔有苦味....一次應該只會叫碗狗仔粉~~
落左3-4粒辣菜圃令個粉更惹味...
D蘿蔔有苦味....
一次應該只會叫碗狗仔粉~~
2013-10-04
外卖自取
宵夜
2013-09-02 165 浏览
越想念的東西,那種味道越清晰呈现,小时候的懷舊的街头小食,有许多许多,狗仔粉是其中一个,我记得小时候每朝一早会独个兒去楼下的街市買早餐,那兒有車仔档,賣的是糯米饭,腸粉燒賣和狗仔粉!没有精緻的包裝,没有贵價的材料,但那粗糙的味道反而是童年的回憶!经过佐敦,看到有狗仔粉,因为座位不多,所以外賣回家再吃,哥仔问我要幾辣,我是spicy girl ,所以大辣。哥仔話咁犀利!看到一大堆紅彤彤的辣菜脯鋪滿狗仔粉上,口水流了出來,我覺得這裡的狗仔粉的粉較軟淋淋,不夠煙韌,好像烏冬切短了,菜脯夠辣,湯底都夠味,有些蔥,冬菇和豬油渣,豬油渣不夠香,有些油益味,如果只吃碗辣粉,其實已經完成使命了!
2013-08-31
外卖自取