十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
幾年前食過呢間懷舊風火鍋店,今次平日晚上嚟同樣爆場,食物keep到水準而且佈置別具用心,有如時光到流返去80年代嘅屋邨呢。♙ 二人套餐 $298 per person𖦹 鴛鴦鍋:十下麻辣鍋 + 滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯味道清甜,有屋企湯嘅感覺,仲有半條煎香左既大魚尾;麻辣湯唔算好辣但有後勁,香氣比味道強勁。𖦹 大刀手切本地牛頸脊 (小)牛肉幾厚切,牛味濃郁,完全唔韌。𖦹 花雕醉雞醉雞醃得入味,煮熟咗依然食到花雕味,無被湯底嘅味道所掩蓋。𖦹 十下三寶滑 包括墨魚滑、蝦滑同埋牛筋滑,牛筋滑係最驚喜嘅,牛味極為濃郁而且超彈牙,店員仲會幫忙撈勻啲滑,服務貼心。𖦹 鳳城水餃皮薄餡靚,蝦味濃,每人有兩大粒的。𖦹 麻辣鴨血鴨血極滑溜又大嚿,麻辣味啱啱好。𖦹 三星蔥醬爆貢丸貢丸內有大量蔥蓉,食落會爆汁㗎,蔥香撲鼻。𖦹 懷舊果皮魚蛋細粒、彈牙嘅魚蛋富果皮香氣。𖦹 脆炸響鈴脆口嘅響鈴吸湯後口感更佳,打邊爐必備。𖦹 蔬菜拼盤包括生菜、娃娃菜、冬菇、粟米同白蘿蔔,非常新鮮。 ♙ 肥美大沙白 $88大粒鮮甜,完全無沙,尤其喜歡放佢落茄湯到,鮮味再upgrade。♙ 寬冬粉 $32索湯又彈牙,比起粉絲

♙ 二人套餐 $298 per person

𖦹 鴛鴦鍋:十下麻辣鍋 + 滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯

𖦹 大刀手切本地牛頸脊 (小)

牛肉幾厚切,牛味濃郁,完全唔韌。

𖦹 花雕醉雞

醉雞醃得入味,煮熟咗依然食到花雕味,無被湯底嘅味道所掩蓋。

𖦹 十下三寶滑

𖦹 鳳城水餃

皮薄餡靚,蝦味濃,每人有兩大粒的。

𖦹 麻辣鴨血

鴨血極滑溜又大嚿,麻辣味啱啱好。

𖦹 三星蔥醬爆貢丸

貢丸內有大量蔥蓉,食落會爆汁㗎,蔥香撲鼻。

𖦹 懷舊果皮魚蛋

細粒、彈牙嘅魚蛋富果皮香氣。

𖦹 脆炸響鈴

脆口嘅響鈴吸湯後口感更佳,打邊爐必備。

𖦹 蔬菜拼盤

包括生菜、娃娃菜、冬菇、粟米同白蘿蔔,非常新鮮。

♙ 肥美大沙白 $88

♙ 寬冬粉 $32

索湯又彈牙,比起粉絲更有咬口。
2023-04-16
  • 十下三寶滑
  • 脆炸響鈴
  • 二人套餐
2023-04-25 357 浏览
雖然天氣漸熱,但香港人鍾意打邊爐係無分季節,今次就去咗銅鑼灣一間走懷舊風嘅火鍋店,店內有各式舊電器及揮春等,好似回到阿嫲年代,打卡一流😌🔥二人套餐($298/ 位)二人打邊爐最好就係點套餐,除可食到多款食材外,又唔怕份量太多造成浪費😌🥢鴛鴦鍋 (胡椒豬肚湯 + 養生豆乳白鍋)胡椒豬肚湯有濃郁胡椒香,豬肚彈牙亦無異味;養生豆乳白鍋有濃濃藥材味,感覺養生又補身,另蜂巢豆腐吸盡湯汁好入味😌🥢大刀手切本地牛頸脊 (小)雖然牛肉屬小份,但份量都幾多幾抵食;牛肉厚薄適中,牛味濃郁帶有少少油香,質素唔錯😌🥢花雕醉雞花雕酒味香濃且醃得入味,不論放入哪款湯底,酒香味都無法掩蓋😌🥢十下三寶滑 (牛筋滑 、蝦滑、墨魚滑)牛筋滑絕對係驚喜之作,牛味濃到好似食緊高質漢堡扒,蝦滑及墨魚滑則屬正常發揮😌🥢鳳城水餃皮薄且蝦味濃,只有四粒有啲唔夠喉🤭🥢麻辣鴨血套餐內唯一熟食,麻辣味香而不會太辣,大概只有小辣程度,即使怕辣嘅都可以試下😌🥢三星蔥醬爆貢丸貢丸內有大量蔥蓉,蔥香味非常濃郁,咬落去更會爆汁,食嘅時候要小心,屬有驚喜食材😌.🥢懷舊果皮魚蛋果皮魚蛋有陣陣果皮香,細細粒又彈牙😌🥢脆炸響鈴響鈴較厚身,吸收湯汁後變得好有

🔥二人套餐($298/ 位)

🥢鴛鴦鍋 (胡椒豬肚湯 + 養生豆乳白鍋)

🥢大刀手切本地牛頸脊 (小)

🥢花雕醉雞

🥢十下三寶滑 (牛筋滑 、蝦滑、墨魚滑)

🥢鳳城水餃
皮薄且蝦味濃,只有四粒有啲唔夠喉🤭

🥢麻辣鴨血

🥢三星蔥醬爆貢丸
🥢懷舊果皮魚蛋
果皮魚蛋有陣陣果皮香,細細粒又彈牙😌

🥢脆炸響鈴
響鈴較厚身,吸收湯汁後變得好有咬口😌

🥢蔬菜拼盤
蔬菜拼盤有生菜、娃娃菜、冬菇、粟米及白蘿蔔,賣相新鮮乾淨😌

🥢冬瓜茶(+$15)
套餐已包2罐飲品,或可加錢轉瓶裝飲品;冬瓜茶冰凍又唔會好甜,配火鍋好夾😌
2023-04-23 264 浏览
🫨估唔到四月落咁多雨,天氣又涼咗~攪到好想去打吓邊爐🍲最近留意到依間主打懷舊邊爐嘅港式火鍋店,整間店都裝修到好懷舊🤎🏠有八十年代舊屋邨嘅裝潢,心思十足嘅傢私擺設,再加上霓虹燈,播住懷舊港式金曲💿,別有一番風味(❛ัॢᵕ❛ั ॢ)✩*ೃ.⋆~二人套餐~ ($𝟔𝟓𝟔.𝟎)湯底揀咗鴛鴦湯底♬養生豆乳白鍋 𝐗 滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯🐟🤍養生豆乳白鍋,用上藥膳養生食材及香滑豆乳熬製湯頭入口香醇濃郁,清甜不膩,風味獨特✨而且湯底已包含了蜂巢凍豆腐及鴨血~好豐富湯底越熬越重藥材味,香醇又滋補😳🧡木瓜蕃茄鮮魚湯,湯底營養豐富,健脾有益🎏則連一鮮魚尾,熬完鮮甜湯頭,可以慢慢享用,魚尾都幾厚肉,但要小心比較多魚刺—火鍋材料—♥︎大刀手切本地牛頸脊(小)♡花雕醉雞♥︎十下三寶滑♡鳳城水餃🥟♥︎麻辣鴨血♡三星蔥醬爆貢丸♥︎蔬菜拼盤♡懷舊果皮魚蛋♥︎脆炸響鈴♡飲品~另加~♥︎扇貝($𝟒𝟔.𝟎/𝟏)♡日本帶子($𝟑𝟐.𝟎/𝟏)🥢火鍋材料方面最鍾意佢哋嘅大刀手切本地牛頸脊,細份嘅份量卻一啲都唔少🥩🐄牛味超香濃,入口嫩滑爽口,而且就算煮耐咗都冇變到好韌~正花雕醉雞帶微微花雕香,雞件新鮮肉質香滑🐣三寶滑包括有🦐蝦滑//🦑墨魚滑//🐮髮菜牛筋滑幾

🫨估唔到四月落咁多雨,天氣又涼咗~攪到好想去打吓邊爐🍲

~二人套餐~ ($𝟔𝟓𝟔.𝟎)

湯底揀咗鴛鴦湯底
♬養生豆乳白鍋 𝐗 滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯🐟

🤍養生豆乳白鍋,用上藥膳養生食材及香滑豆乳熬製
湯頭入口香醇濃郁,清甜不膩,風味獨特✨
而且湯底已包含了蜂巢凍豆腐及鴨血~好豐富
湯底越熬越重藥材味,香醇又滋補😳

🧡木瓜蕃茄鮮魚湯,湯底營養豐富,健脾有益

火鍋材料—
♥︎大刀手切本地牛頸脊(小)
♡花雕醉雞
♡懷舊果皮魚蛋
♥︎脆炸響鈴
♡飲品

~另加~
♥︎扇貝($𝟒𝟔.𝟎/𝟏)
♡日本帶子($𝟑𝟐.𝟎/𝟏)

🥢火鍋材料方面
最鍾意佢哋嘅大刀手切本地牛頸脊,細份嘅份量卻一啲都唔少🥩
🐄牛味超香濃,入口嫩滑爽口,而且就算煮耐咗都冇變到好韌~正

花雕醉雞帶微微花雕香,雞件新鮮肉質香滑🐣

三寶滑包括有🦐蝦滑//🦑墨魚滑//🐮髮菜牛筋滑
幾鍾意佢哋嘅墨魚滑,口感上最爽口彈牙,仲食到啲墨魚塊,口感十足🥰

‼️貢丸要小心爆汁,如果蔥味可以更濃就更好
陳皮魚蛋細細粒,口感同樣好彈牙𝐪𝐪

水餃充滿爽口木耳&蝦,皮薄餡料又足料,唔錯🥟
🌊扇貝同日本帶子都好新鮮爽口,鮮味十足

另外仲有上枱即食嘅麻辣鴨血都幾出色🌶️🌶️
鴨血好入味,而且入口滑溜溜的🫨
❤️‍🔥味道濃厚,帶點香辣麻痹,特別開胃

❣️整體體驗不錯,四處都係打卡位,而且食材新鮮,選擇又夠多,推介給喜歡港式懷舊情懷同火鍋的⌓⌓⌕(˃̴◡ुؔ՞ઁ)♡⃛

📍 十下火鍋 (銅鑼灣)
🐰: 𝟒.𝟐/𝟓

#eatwithkeikei #十下火鍋
#sweetiedaily_cwb

• 二人套餐
  • 大刀手切本地牛頸脊
  • 麻辣鴨血
2023-04-22 64 浏览
相約朋友黎呢間走港式懷舊風格既高質火鍋店「十下」。餐廳環境充滿特色同香港既舊日情懷,就連播放既音樂都係80-90年代既粵語歌,好有氣氛!主打邊爐既十下火鍋湯底同配料選擇都幾多。有選擇困難既話不妨點佢哋嘅套餐。兩個人過黎食點二人套餐就已經足夠豐富!套餐包括自選湯底(湯底可以揀鴛鴦),同埋手切本地牛頸脊、花雕醉雞、三寶滑、鳳城水餃、麻辣鴨血、懷舊果皮魚蛋、炸響鈴、蔬菜拼盤,仲有飲品添。可以加$15升級轉冬瓜茶/洛神花茶/酸梅湯!我地點左洛神花茶,佢係一jar份量,同火鍋絕配。湯底可以揀鴛鴦真係好好!試到唔同既口味,有辣有唔辣,照顧唔同人口味。今次揀左養生豆乳白鍋同埋酸菜辣肉鍋。白鍋嗰款湯底好鮮甜仲好重藥膳味添。打邊爐之前飲左好幾碗!酸菜辣肉鍋都幾足料,入面有好多酸菜同埋五花腩肉,入面既筍都好味,呢款惹味得黎又唔會太油膩!配料方面質素都高。本地牛頸脊肉味香濃,肉質夠軟!花雕醉雞既雞肉好有彈性。三寶滑有牛筋滑、墨魚滑同埋蝦滑,食得出好真材實料!尤其墨魚滑同蝦滑鮮味十足又彈牙!麻辣鴨血係小食,鴨血滑溜溜入晒味。響鈴索湯一流!鳳城水餃餡料飽滿,而且皮夠薄。陳皮魚蛋係最有港式情懷既一款配料,味道唔錯
相約朋友黎呢間走港式懷舊風格既高質火鍋店「十下」。

主打邊爐既十下火鍋湯底同配料選擇都幾多。
有選擇困難既話不妨點佢哋嘅套餐。
兩個人過黎食點二人套餐就已經足夠豐富!

套餐包括自選湯底(湯底可以揀鴛鴦),
可以加$15升級轉冬瓜茶/洛神花茶/酸梅湯!
我地點左洛神花茶,佢係一jar份量,同火鍋絕配。

湯底可以揀鴛鴦真係好好!
試到唔同既口味,有辣有唔辣,照顧唔同人口味。

今次揀左養生豆乳白鍋同埋酸菜辣肉鍋。
白鍋嗰款湯底好鮮甜仲好重藥膳味添。
打邊爐之前飲左好幾碗!

配料方面質素都高。
本地牛頸脊肉味香濃,肉質夠軟!

花雕醉雞既雞肉好有彈性。

三寶滑有牛筋滑、墨魚滑同埋蝦滑,食得出好真材實料!

尤其墨魚滑同蝦滑鮮味十足又彈牙!
麻辣鴨血係小食,鴨血滑溜溜入晒味。

響鈴索湯一流!

鳳城水餃餡料飽滿,而且皮夠薄。

陳皮魚蛋係最有港式情懷既一款配料,味道唔錯。
整體質素真係唔錯,而且呢度服務態度非常好而且殷勤,會再訪!

餐廳:十下火鍋 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心2樓香港人出名鍾意打邊爐🍲,一家人/成班friends圍住坐,一齊「十下十下」圍爐取暖都幾開心👨‍👩‍👧‍👧,尤其如果當中有老人家/鍾意懷舊嘅人嘅話,就千祈唔好錯過以下介紹嘅呢間經典懐舊火鍋餐廳—— 十下火鍋繼上次介紹完火土燒肉,今次呢間位於銅鑼灣嘅十下火鍋同樣喺ATUM Group旗下嘅概念餐廳,主打懐舊火鍋,裝修沿用咗八十年代嘅舊屋邨為藍圖,配上愈嚟愈少見嘅霓虹燈光同傳統舊式碗碟🥢,當然唔少得一啲七八十年代好常見嘅傢俬電器。嚟到除咗打邊爐之外,仲可以一齊懷緬過去,講吓「舊陣時…」,比老一輩嘅爸爸媽媽細說兒時過去👶餐牌有多款散叫同火鍋套餐,我哋就叫咗個二人套餐($328/位),價錢包咗醬料費但就未計加一,可以先喺12款火鍋湯底入面揀一款或者鴛鴦湯底,今次就揀咗胡椒豬肚湯併滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯。食物方面有大刀手切本地牛頸脊(小)、花雕醉雞、十下三寶滑、鳳城水餃、麻辣鴨血、三星蔥醬爆貢丸、懷舊果皮魚蛋、脆炸響鈴同蔬菜拼盤🥬,另外包兩罐飲品或可以用優惠價$15轉做特飲一枝,呢款竹蔗茅根都幾清甜,大食或者鍾意食海鮮嘅人可以用$378特價
餐廳:十下火鍋 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心2樓

鳳城水餃、
麻辣鴨血、三星蔥醬爆貢丸、懷舊果皮魚蛋、
脆炸響鈴同
蔬菜拼盤🥬,另外包兩罐飲品或可以用優惠價$15轉做特飲一枝,呢款竹蔗茅根都幾清甜,大食或者鍾意食海鮮嘅人可以用$378特價加配埋海鮮拼盤添🦞

胡椒豬肚湯嘅湯底都幾重胡椒香,最估唔到屋企成日會飲到嘅木瓜蕃茄魚湯喺用咗原條魚尾先煎後放入鍋裡面熬煮🐟,
煮到咁上下店員仲幫手上碟當成一道菜去食,雖然骨就多咗啲,但勝在魚肉都算嫩滑

牛頸脊話喺細份但都有十幾塊,有少少油花,肉味濃郁,
食落鮮嫩爽滑,切成薄片最啱用嚟打邊爐;雞件有驚喜🎉,用咗花雕酒醃過整成醉雞,食落有一絲絲花雕酒香;
十下三寶滑分別喺髮菜蠔豉牛筋滑、鹹蛋黃墨魚滑同蝦籽蝦乾鮮蝦滑,加咗唔同嘅餡料,比起普通嘅蝦滑墨魚滑更有創意同風味👍,我特別鍾意食落好似牛肉漢堡嘅牛筋滑😋;
爆汁嘅醬爆貢丸入面放咗三星蔥,爽彈多汁💦;果皮魚蛋更加喺賣少見少,夠晒懷舊,喺細細個喺街邊食到嘅滋味🥰

除咗火鍋,十下火鍋仲有提供午市車仔麵同外賣火鍋,見到唔少附近嘅打工仔都專登上嚟食碗米線/車仔麵🍜,午市火鍋堂食單點有7折優惠,外賣單點自取亦有8折,買啲火鍋料返屋企打邊爐一樣得🤓
2023-04-14
✔️二人套餐 $656我哋就揀咗鴛鴦湯底 滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯🐟配麻辣湯🌶️講唔停好推薦大家試吓前者 好清甜🥰 仲要有一大條魚尾食👍🏻✨大刀手切本地牛頸脊✨牛頸脊切得厚身🥩 肉質軟淋 牛肉味濃 不過有啲會有斤🙈✨十下三寶滑✨呢個係必點‼️ 三寶滑包括鹹蛋黃墨魚滑🥚蝦籽蝦乾鮮蝦滑🦐同埋髮菜蠔豉牛筋滑🍖 講唔停最鍾意個墨魚滑 淡淡嘅鹹蛋黃味配上爽彈嘅墨魚滑 好食 而髮菜蠔豉牛筋好特別 食落口感似肉丸 唔錯✨花雕醉雞✨平時通常打邊爐嘅醉雞都會俾個湯底蓋過咗浸花雕酒味 不過今次仲食得出😝 可見本身醃得好入味😚✨三星蔥醬爆貢丸✨呢個好有驚喜 係真係會爆汁😳中間再夾咗香蔥同肉 超級好食😍✨麻辣鴨血✨唔使煮已經可以食 鴨血好滑 麻辣味又重 正😋✨鳳城水餃✨✨蔬菜拼盤✨✨懷舊果皮魚蛋✨✨脆炸響鈴✨✔️鮮白鱔片 $88呢個反而麻麻🥺 切得比較厚 所以即使只係淥咗幾秒食落都比較硬🫣
✔️二人套餐 $656

✨懷舊果皮魚蛋✨
✨脆炸響鈴✨

✔️鮮白鱔片 $88

2023-04-20 41 浏览
朋友介紹呢間懷舊風火煱店~餐廳佈置仔細,好多打卡位,唔會得一個位要排隊等打卡❗️見到有食客著旗袍黎影相📸️成件事好配合🤩清燉山藥菌菇湯 $148菌菇湯湯底清甜✨好似平時屋企煲既湯,飲得出冇乜味精,而且好足料~就算之後再加湯,都唔會變得淡而無味👍🏻🧛🏻‍♀️二小姐係瘋狂黎飲湯❗️大刀手切本地牛頸脊 $208/小牛頸脊顏色鮮紅,較有少油花及筋位~口感較為爽口,牛味濃郁而且唔嚡口,好食😋鹹蛋黃墨魚滑 $78推介墨魚滑❗️非常彈牙而且墨魚味濃🦑店員重會細心地幫手落墨魚滑,乖乖地坐喺度等食就可以✨美國桶肥蠔 $76/2隻桶蠔大隻而且新鮮,肥美creamy 🦪帶淡淡金屬味~鮑魚$92/2隻鍾意呢度D海鮮一可以少量咁叫,咁就可以試多幾款食物❗️苕粉$32難得有苕粉,苕粉掛湯能力高,可以吸收湯底精華,,粉條熟透後柔潤嫩滑,打邊爐食就最啱‼️蔬菜拼盤$64蔬菜新鮮🥬叫一個有齊多款蔬菜好方便

見到有食客著旗袍黎影相📸️成件事好配合🤩

清燉山藥菌菇湯 $148

🧛🏻‍♀️二小姐係瘋狂黎飲湯❗️

大刀手切本地牛頸脊 $208/小

牛頸脊顏色鮮紅,較有少油花及筋位~
口感較為爽口,牛味濃郁而且唔嚡口,好食😋

鹹蛋黃墨魚滑 $78

美國桶肥蠔 $76/2隻

桶蠔大隻而且新鮮,肥美creamy 🦪帶淡淡金屬味~
鮑魚$92/2隻
鍾意呢度D海鮮一可以少量咁叫,咁就可以試多幾款食物❗️

苕粉$32

蔬菜拼盤$64

蔬菜新鮮🥬叫一個有齊多款蔬菜好方便
2023-04-16
2023-04-19 65 浏览
今日黎到十下火鍋~去到見到成個懷舊場景☺️又聽到舊歌😆真心鐘意!!夠晒闊落~我哋叫咗個鴛鴦湯底胡椒豬肚湯同清燉山藥菌菇湯~胡椒豬肚湯胡椒味飲第一啖時都好重味,最後我主要揀咗山藥菌菇十下十下😋牛豬各叫一份,大刀手切本地牛頸脊,日本黑豚五花腩片~我比較鍾意食牛頸脊,重牛味口感嫩滑有咬口,吾算多脂肪。而五花腩片都好厚,就睇吓你鍾唔鍾意啖啖肉咁食😃鮮滑牛骨髓~牛骨髓放咗鍋好耐都唔會有半融嘅跡象👍厚切午餐肉~黎到時真係塊塊都厚切😂見到都興奮,打邊爐真係唔可以唔食午餐肉嫁~鳳城水餃~我好記得佢入面d蝦夠爽脆,皮又薄。醬爆瀨尿牛丸~本身我以為只係一粒普通牛丸,咬落去突然爆汁先知入面有餡料,真係有機會食到成身都係汁🤣

2023-04-18 33 浏览
👧🏻充滿時代感既高質Binlo餐廳❤-一入餐廳覺得好似番左80年代既香港🤭好多懷舊既裝飾品 播既都係廣東話舊歌 另外一定要讚既係 呢度既職員服務態度好好💕主動幫我同朋友影相 又會不定時黎加水 每樣野食上枱時除左介紹係咩之外 仲會幫你諗埋邊樣放邊會易夾d 好細心💯🍽二人套餐 $656🫕簡左鴛鴦湯底: 養生豆乳白鍋 同 清燉山藥菌菇湯 2個都好香好足料 感覺健康🥰養生豆乳白鍋仲有驚喜 有幾舊鴨血係入面😍❤ 肉類🐂🐥🍴大刀手切本地牛頸脊🍴花雕醉雞😍大推牛頸脊 好香濃牛味 肉質好鮮嫩爽滑 有咬口👍🏻花雕醉雞 酒味唔算太濃 但肉質都幾嫩滑丸類🧆🍴十下三寶滑🍴三星蔥醬爆貢丸🍴懷舊果皮魚蛋店員好細心 幫我地整靚同落曬d滑❤ 個人比較中意食蝦滑 好彈牙! 另外食醬爆貢丸小心d 三星蔥好多汁🤭😏 果皮魚蛋既味道都唔錯 係出面已經好少見咁😍其他😋🍴鳳城鴨血🍴脆炸響鈴🍴蔬菜拼盤鴨血好入味 唔只係表面個層有麻辣 入面都有🤣👍🏻蔬菜拼盤同響鈴份量都好足 成餐都好滿足😋飲品方面 跟餐會附送2枝飲品我地就簡左🥤烏龍茶 如果跟餐點其他特飲係有優惠的😏💁🏻‍♀️📍十下@銅鑼灣登龍街28號永光中心2樓
👧🏻充滿時代感既高質Binlo餐廳❤

🍴蔬菜拼盤

飲品方面 跟餐會附送2枝飲品

📍十下@銅鑼灣登龍街28號永光中心2樓
2023-04-17 376 浏览
𓊔 𓊔再訪位於銅鑼灣的「十下火鍋」。真的很喜歡這裏的港式懷舊裝修,每個角落都非常打卡又別緻。店內播着90後非常熟悉的粵語歌,地道港式風味很濃厚。𖦹 卜卜蜆煲 $238今次試了卜卜蜆煲,煲內的蜆又多又大隻!因為蜆非常新鮮的關係,湯頭清甜,建議先喝一碗再打邊爐。𖦹 美國肥牛 $178這裏的牛肉仍然保持高水準,油脂分布均勻。一放入鍋幾秒便可以吃,鮮嫩有牛味。𖦹 黑豚肉爽 $88第一次點黑豚肉爽,就是豬頸肉的爽口口感。爽肉切得比較幼,方便快熟,可見廚房師傅的貼心。𖦹 牛百葉 $58打邊爐必點牛百葉,盡吸湯底精華,讚!𖦹 六合彩 $98非常特別的名稱,其實就是六款丸類拼盤。選擇困難症的朋友點這個就可以了。笑)𖦹 脆炸響鈴 $54我認為打邊爐另一必備的就是響鈴。淥三秒就要吃,可不要過時哦。𖦹 唐生菜 $36這裏的蔬菜都非常鮮甜,你不會見到蔬菜發黃或有黑邊,可見店家對食材質素的追求。𖦹 竹蔗茅根 $48兩人一壺竹蔗茅根剛剛好,清甜解熱!不論是上次點的火瞳花膠魚肚雞湯底,還是今次的卜卜蜆煲,都令人非常驚艷。食材的品質也很有保證。更重要的是店員招呼周到,點餐、上菜、加湯底、整理枱面都十分勤快,令食客有賓

𓊔 𓊔

再訪位於銅鑼灣的「十下火鍋」。

𖦹 卜卜蜆煲 $238

𖦹 美國肥牛 $178

𖦹 黑豚肉爽 $88

美國肥牛
脆炸響鈴

𖦹 牛百葉 $58
打邊爐必點牛百葉,盡吸湯底精華,讚!

𖦹 六合彩 $98

𖦹 脆炸響鈴 $54

六合彩

𖦹 唐生菜 $36

𖦹 竹蔗茅根 $48
兩人一壺竹蔗茅根剛剛好,清甜解熱!

不論是上次點的火瞳花膠魚肚雞湯底,還是今次的卜卜蜆煲,都令人非常驚艷。食材的品質也很有保證。更重要的是店員招呼周到,點餐、上菜、加湯底、整理枱面都十分勤快,令食客有賓至如歸的感覺。

𓈃

2023-03-25
美國肥牛
脆炸響鈴
六合彩
  • 竹蔗茅根
2023-04-17 38 浏览
銅鑼灣想去打邊爐,兩個人有啲咩好選擇,就係位於登龍街永光中心既[十下火鍋]首先很喜歡這裏的香港情懷80年代裝修,有著大排檔的風味,播放住80年代歌曲,簡直耳熟能詳,重點係食物高質素,好多年前同今日食過都係一樣冇變,更喜歡係佢哋嘅套餐由兩個人同一大班人一齊食,都設計得好好完全切合人數的需要👍🏻▪️十下麻辣火鍋套餐二人前 ~每位 $ 328這個套餐首先可以選擇鴛鴦湯底,食物種類繁多,最重要可以做食到晒呢度嘅推介,試到好多唔同嘅食材,份量亦唔少,一定夠飽🐟 ✨滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯木瓜魚湯營養豐富,養顏美白,健脾有益,飲落清甜又滋潤,仲有原條魚可以食用🌶️✨十下麻辣火鍋 湯頭麻辣辛香,風味濃郁,有十多種香料熬煮調製,成為麻,香,辣風味的麻辣鍋 (湯底已包含蜂巢凍豆腐及鴨血)🥩▪️大刀手切本地牛頸脊厚切牛頸脊味道濃郁,雪花平均,厚薄適中,煙韌有咬口,食落油香滿溢,非常高質數既牛肉🐓▪️花雕醉雞新鮮雞件,滾熟後肉質仍然細嫩,帶微微酒香▪️十下三寶滑🐮✨髮菜蠔豉牛筋滑 ~牛味濃香,質感好煙韌,加咗髮菜蠔豉,好得意,有一份古早味🦑✨鹹蛋黃墨魚滑~仍然食到粒粒墨魚,好鮮味,帶着點點鹹蛋黃的鹹香,好食🍤✨蝦籽蝦乾鮮蝦

▪️十下麻辣火鍋套餐二人前 ~每位 $ 328

🐟 ✨滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯

🌶️✨十下麻辣火鍋

🥩▪️大刀手切本地牛頸脊

🐓▪️花雕醉雞
新鮮雞件,滾熟後肉質仍然細嫩,帶微微酒香

▪️十下三寶滑
🍤✨蝦籽蝦乾鮮蝦滑~超級彈牙,好似食緊鮮蝦咁,加咗蝦籽蝦乾更家鮮味

🥟▪️鳳城水餃~皮薄餡靚,滿滿彈牙大粒蝦肉和爽脆木耳

🌶️▪️麻辣鴨血~滑嫩又入味,配上麻辣湯和芫荽,滿滿台灣風味

🍡▪️三星蔥醬爆貢丸~香菇貢丸包住三星蔥肉餡料,好彈牙而且蔥味香濃,好驚喜
🍡▪️懷舊果皮魚蛋~完全香港街頭風味,陳皮味超香,魚蛋好煙韌

🫔▪️脆炸響鈴~放湯食就最正
🥗▪️蔬菜拼盤~有娃娃菜,生菜,蘿蔔,冬菇,粟米,打邊爐不能缺少的蔬菜

✨▪️蟶子皇 $ 78
店員推介,我哋就追加左一份有兩隻,新鮮又大隻,好食就係咁簡單

🥥▪️天然椰子水~清甜椰子水香味,唔太甜,
清熱又解渴

✨值得一讚喺呢度嘅服務態度,店員不是會留意你嘅需要,例如加湯,收拾,控制火嘅大細,最窩心嘅就係我哋嘅魚湯,夠鐘起魚,同埋食生三寳滑嘅時候,店員就會幫我哋處理,可見服務非常細心,係火鍋店少有的👍🏻👍🏻

• 十下三寶滑
  • 懷舊果皮魚蛋
  • 大刀手切本地牛頸脊
  • 鳳城水餃
2023-04-11 58 浏览
I just had the pleasure of trying this retro-style hotpot place near Time Square and it was LIT🔥 The two-person set menu was really good and the vibe was so fun. Definitely check it out if you're in the area! 🍲👌.長期蒲銅鑼灣都唔知Time Square附近原來有間懷舊港式火鍋,裝飾仲幾精緻好有九十年代嘅味道~ 二人套餐包嘅嘢多到不能盡錄所以都係睇相啦😂 等緊湯底滾起嘅同時可以食住麻辣鴨血等下先,麻辣鍋同胡椒豬肚湯底都好足料夠味,豬肚份量多同勝在幾爽口😛 兩款加湯加到最尾都仲好濃味,另外手切牛頸脊同醉雞件都好新鮮~
2023-04-10 62 浏览
外國朋友訪港,所以揀咗間充滿舊香港情懷嘅特色火鍋店,懷緬一下當年嘅青春歲月☺️餐廳裝潢相當復古,有舊式家品電器、圓桌木椅、海報月曆等📻另播放住一首首經典嘅流行金曲🎤勾起我同朋友嘅童年回憶,好親切嘅感覺❣️最值得讚嘅係店員都非常熱心,為我哋烹調美食、隔泡、舀湯等,服務態度一流🎉🔸龍蝦鮑魚鮮蜆湯($348)➿醬料($15/位)香濃嘅蕃茄湯配上大量海鮮🍅湯頭鮮味濃郁,海鮮嘅精華亦融入其中,我同朋友一口氣飲咗三碗先滿足🤣海鮮配料包括龍蝦、鮑魚、鮮蜆同扇貝💥龍蝦肉質鮮嫩,每啖都散發住海鮮嘅鮮香🦞鮑魚口感爽脆有嚼勁,鮮甜味道完全釋放出嚟🙌🏻鮮蜆清甜爽滑且無沙,帶有淡淡海水味🐚扇貝鮮嫩多汁,口感柔軟細膩,令人垂涎欲滴💋各位海鮮愛好者絕不容錯過如此高質火鍋🥳🔸大刀手切本地牛頸脊($208/小)牛頸脊油脂分布均勻,肉質軟嫩肥美,牛味濃郁,大大力推介🔥🔸蔬菜拼盤($64)拼盤份量豐富🥗有生菜、娃娃菜、冬菇、粟米、蘿蔔等,每款都新鮮清甜,打邊爐健康之選✅🔹酸梅湯($48)味道酸甜適中,清涼嘅口感有助消滯開胃👍🏻🔹竹蔗茅根($48)清甜冰涼,有清熱解毒之功效,火鍋最佳配搭💫

🔸龍蝦鮑魚鮮蜆湯($348)
➿醬料($15/位)

🔸大刀手切本地牛頸脊($208/小)
牛頸脊油脂分布均勻,肉質軟嫩肥美,牛味濃郁,大大力推介🔥

🔸蔬菜拼盤($64)

🔹酸梅湯($48)
味道酸甜適中,清涼嘅口感有助消滯開胃👍🏻

🔹竹蔗茅根($48)
清甜冰涼,有清熱解毒之功效,火鍋最佳配搭💫
2023-04-07 40 浏览
感覺好耐冇打過邊爐,趁住就離變番好熱既天氣之前,就走左去呢間主打懷舊邊爐既餐廳烚烚下😂成間店都裝修到好懷舊,有八十年代既屋邨地磚,傢私,仲有啲霓虹燈,播住懷舊金曲💈值得一讚既係呢度啲職員服務幾好,會主動問洗吾洗幫手放啲三寶滑落個爐度,定時定候會清走枱上既吉碟😉.👁‍🗨二人套餐(7.5/10)💲328(每人).➰本身諗住散叫,但係睇倒佢個二人套餐又好似已經包左絕大部份想食既野,所以方便地就叫左個二人套餐🥲另外仲有個二人精選套餐,分別吾算大,只係會有沙白同埋啲丸吾同之類🤔個人又冇咩大興趣,叫個最基本既夠哂啦😂如果多人都有四人套餐🤓飲品套餐都包左,但係我就另外加左$15要一榨冬瓜茶,抵飲啲😜.👁‍🗨麻辣+養身豆乳白鍋 鴛鴦湯底(7.5/10) .➰麻辣湯底好香濃惹味,愈食愈辣😂養身豆乳鍋冇咩豆乳味食倒,入面有少量藥材😬兩個湯底入面仲有吾少鴨血同蜂巢豆腐.👁‍🗨大刀手切本地牛頸脊(8/10).➰最推介呢個大刀手切本地牛頸脊,雖然佢話係細份,但係份量兩個人夠哂食,牛頸脊食落牛味相當香濃仲帶點點油脂香,就算煮耐左都吾會變到好韌身😍.👁‍🗨花雕醉雞 (7.5/10) .➰估吾倒佢既花雕味都幾濃郁,就

👁‍🗨二人套餐(7.5/10)💲328(每人)

👁‍🗨麻辣+養身豆乳白鍋 鴛鴦湯底(7.5/10)
👁‍🗨大刀手切本地牛頸脊(8/10)

👁‍🗨花雕醉雞 (7.5/10)

➰估吾倒佢既花雕味都幾濃郁,就算放左係麻辣湯底果邊都食得倒果陣花雕味🤩雞件份量都算多,肉質香滑
👁‍🗨 十下三寶滑(7.5/10)

➰三寶滑入面有蝦滑,墨魚滑同埋髮菜牛筋滑😶‍🌫️前兩者就不過不失,髮菜牛筋滑比較特別同出色,牛味算濃配埋髮菜幾有風味,值得一提既係呢個三寶滑每一款都好大舊,絕對會食吾哂😂
👁‍🗨麻辣鴨血 (7.5/10)

➰呢個麻辣鴨血係可以即食吾洗煮既,麻辣味好香好惹味,鴨血完全吸收哂麻辣香,個人覺得都幾辣,係正既😎
👁‍🗨 三星醬蔥爆貢丸+ 陳皮魚蛋(7.5/10)

➰三星醬蔥爆貢丸食落真係會爆汁,蔥味吾太突出,但係幾彈牙🥲陳皮魚蛋就一向水準,陣陣陳皮香味,細細粒同樣彈牙
👁‍🗨 蔬菜盤+響鈴+鳳城水餃(7/10)

➰蔬菜盤都算幾大,入面有吾少生菜同娃娃菜,仲有打邊爐必備既粟米🌽白蘿蔔同埋大菇,響鈴一碟六條夠哂多,水餃就係木耳同埋蝦做主要既餡料,皮薄足料😇
🔛 整體評分(7.5/10)
2023-04-03 54 浏览
裝修係懷舊風嘅火鍋店,一入去已充滿七、八十年代氛圍。有復古嘅裝修、牆身、懷舊金曲🎶🎤完全充滿香港情。我都一路食一路唱🎤餐廳服務非常之好,時不時提我地湯底唔可以太滾,又或者提我哋要加湯😙而且仲會幫我哋不走啲油,非常好。★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*🍲卜卜蜆煲 $238湯底滾後可以先飲2啖湯☺️☺️非常鮮甜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)蜆肉非常肥美,份量好多,絕對足夠!🐮安格斯牛小排(小) $268牛小排嘅色澤好鮮艷、脂肪平均分佈。放落湯底燙大約10秒就足夠。帶煙韌口感,牛味非常濃郁(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🧆醬爆瀨尿牛丸 $66果然係醬爆!牛丸內裏除咗充滿醬汁,仲有啲蔥同埋肉,而且非常彈牙,實在忍唔住食多幾粒。🦑本地魷魚 $68原條嘅魷魚淥熟咗之後更加大隻🦑而且好彈牙好滑,充滿鮮味。🥬另外亦嗌了豆苗及娃娃菜

🍲卜卜蜆煲 $238

🐮安格斯牛小排(小) $268

🧆醬爆瀨尿牛丸 $66

醬爆瀨尿牛丸

🦑本地魷魚 $68

原條嘅魷魚淥熟咗之後更加大隻🦑而且好彈牙好滑,充滿鮮味。
本地魷魚

🥬另外亦嗌了豆苗及娃娃菜