2021-09-16 150 浏览
呢間主打湯麵既食店又係一間長期排隊既鋪頭,粉麵係用印尼湯底,有印尼特色但又不失港式風味既餐廳。小店非常照顧減肥/生酮人士,等位睇menu既時候已經見到,麵底可以轉翠玉瓜麵。等左一輪位終於到我地。每張枱都會有一杯蝦餅,味道可以,但唔夠脆🥢十三飛十三飛入面有安格斯牛肩胛、牛肋條、溏心蛋、粉絲拼米粉,粉麵有好幾個選擇,我轉左銀針粉。牛肋條炆得夠淋,但味道唔算驚喜,雖然牛肩胛唔似牛肋條要花時間煮,但我覺得係比前者好食。牛骨湯有改進空間,而湯底仲有芽菜、炸乾蔥、腸粉、椰菜、洋蔥,令我聯想起越南粉🥢十三么以雞為主題既十三么有手撕雞、雞叉燒、溏心蛋、粉絲拼米粉配上雞湯做湯底,雞湯比牛肉湯做得好。自家製炙燒雞叉燒係用雞腿肉捲成雞卷再切件,肉質都唔錯,唔會乾身🥢西多雞翼蜜糖墊底配上加左牛油炸脆既單骨雞翼,味道不錯,如果話似西多,我反而覺得似印尼蜜糖雞翼*加啲十三姨自家製青辣椒醬絕對可以令味道提升

🥢十三飛
十三飛

🥢十三么

🥢西多雞翼
西多雞翼

*加啲十三姨自家製青辣椒醬絕對可以令味道提升
2021-09-14
2021-09-13 173 浏览
成日睇到身邊朋友或者介紹呢度既鵝肝煎蛋飯..今日終於同到朋友黎試喇..星期日晚8點半,等左10張枱左右就入座了。小食叫左個餐牌上面推介既- 花雕啫喱蕃茄一黎到就聞到好香花雕味..生蕃茄浸住落酒度..食左帶小小甜同酒味..不過原來精粹係啲啫喱度..個啫喱係濃濃嘅花雕味..帶點苦..相信食哂啫喱應該會有醉意燒翠肉瓜 燒得唔會太乾身..好Juicy主角 - 鵝肝煎蛋飯鵝肝size都幾大..仲有3塊咁多..呢個價錢真心抵!最正係側面既醬..帶有小小辣同咸香..同埋乾蔥,蔥花..撈埋一齊食真係好和味..不過都真係好滯..最後都食剩咗少少飯。
星期日晚8點半,等左10張枱左右就入座了。

小食叫左個餐牌上面推介既- 花雕啫喱蕃茄
一黎到就聞到好香花雕味..
生蕃茄浸住落酒度..食左帶小小甜同酒味..
不過原來精粹係啲啫喱度..
個啫喱係濃濃嘅花雕味..帶點苦..
相信食哂啫喱應該會有醉意

燒翠肉瓜
燒得唔會太乾身..好Juicy

主角 - 鵝肝煎蛋飯
鵝肝size都幾大..仲有3塊咁多..
呢個價錢真心抵!
最正係側面既醬..帶有小小辣同咸香..
同埋乾蔥,蔥花..
撈埋一齊食真係好和味..
不過都真係好滯..最後都食剩咗少少飯。
琴日經過女人街搵野食,其實次次經過女人街都見十三姨好多人排。朋友話想試下,咁就拎飛等。都等左一個鐘,其實等到燥燥地,終於等到我地。一入到去見到已經擺好2杯茶同埋蝦片。由於我地係外面已經揀好食咩,所以好快落order,也都好快上菜。我地叫左老闆娘鵝肝煎蛋飯、十三么、芝士年糕同黑牛。 鵝肝煎蛋飯真係好好食!好好食!好好食!本身都好鍾意食鵝肝,配飯/多士真係好好食。佢個飯仲有XO醬,甜豉油真係好夾,辣辣地令到個飯無咁膩同埋好開胃。我食到飽左都仲係好想繼續食。朋友食左個十三么,湯底好好飲,有陣胡椒既香味,然後加埋檸檬又好似變左另一個湯底咁好清新。但係個芝士年糕就一般,佢中間流心係甜,但佢面果塊芝士係咸,個人覺得又咸又甜太複雜。可能個飯實在係太驚艷,將佢比下去。原本等左一個鍾燥燥地,食完個飯開心返曬。
蝦片
芝士年糕
黑牛
老闆娘鵝肝煎蛋飯
2021-09-09
  • 老闆娘鵝肝煎蛋飯
無論午市晚市都超多人排隊🤢行咗陣過咗Number要重新排過😭各位要聽實啦🥲十三么Price:$74📌招牌十三么有手撕雞、雞叉燒、溏心蛋、粉絲拼米粉,配料十足🥳大家應該比較少聽雞叉燒,其實就係一塊圓切既雞髀肉😂手撕雞同雞叉燒肉質唔算粗糙,食落仲有陣煙薰既味道🤩今次真係「雞,全部都係雞」🤣半隻溏心蛋都幾Creamy,好香既流心蛋黃味👍🏻未試過雙拼麵底,食落又幾夾,好嫩滑有口感😚Lunch仲包飲品一杯,凍飲唔駛加$3😉鵝肝蒜蓉多士Price:$76📌鵝肝有半隻手掌咁大🤚🏻望落真係超邪惡😋食落有一陣牛油味,d油脂咇哂出黎😍多士好脆,夾埋一齊食無咁膩同咁濟😚鵝肝控既朋友可以嗌「老闆娘鵝肝煎蛋撈飯」,有3大塊鵝肝🤪個口滿足完之後膽固醇都好滿足😎

Price:$74

鵝肝蒜蓉多士
Price:$76

2021-09-03 187 浏览
好耐冇二個人撑枱腳,上開飯網慕名而來: 見到咁多好評又多人等位就以為一定無伏?! 朋友你太年靑了! 六點幾拎咗飛,行幾個圈都未叫到。明明見到啲票號有喐,啊原來錯覺只畀四人枱(當時才叫十多張飛,但二人枱到五十幾號)。向近門口店長查詢,佢話規定了左邊細枱,右邊大枱,玩大小絕不能彈性改動!最後企咗成個鐘腳都軟,叫咗期待已久嘅串燒,但我肯定並唔係燒因為雞髀菇翠玉瓜等都出水: 大概川湯汆水後係再灑孑然粉嘅效果。 其他食物普通並非如食評般咁好食。坐嘅位置迫,冷氣亦唔夠,雖然入秋但邊食背脊出汗。老實,有資源請打手寫鱔稿,不如專注改善吓門口個兩位唔憂做不可一世嘅嘴臉.. 旺角大把嘢食選擇,真係拜拜你條尾! 後記:食咗無耐旁邊食客一走店員即把細枱合併變大。説好的絕不改動呢?!(奉勸如果閣下只是兩位用膳除飛大把時間,否則要諗過先)

2021-09-03
2021-09-03 232 浏览
呢間長期多人排隊,隔一排我就會好掛住佢個鵝肝飯,配埋個辣醬,真係回味無窮!今日又再次幫襯,平日晚市等左半個鐘,終於有位火炙手撕雞配翠肉瓜麵難得會有生酮飲食,翠玉瓜麵幾特別,口感清脆,手撕雞香口就不嬲都係配呢個麵都幾夾鵝肝多士鵝肝同樣出色,外脆,入口即溶,滿滿油香係口腔,多士脆帶蒜香西多士雞翼即單骨蜜糖雞翼,雞翼外皮香脆肉嫩滑,調味岩岩好練奶芝士炸年糕多重口感,不過由於太多重,分唔到奶味,芝士味重上面仲有花生碎 會再次幫襯
呢間長期多人排隊,
隔一排我就會好掛住佢個鵝肝飯,
配埋個辣醬,真係回味無窮!

今日又再次幫襯,
平日晚市等左半個鐘,終於有位

火炙手撕雞配翠肉瓜麵

難得會有生酮飲食,翠玉瓜麵幾特別,
口感清脆,手撕雞香口就不嬲都係
配呢個麵都幾夾

鵝肝多士

鵝肝同樣出色,外脆,入口即溶,
滿滿油香係口腔,
多士脆帶蒜香

西多士雞翼

即單骨蜜糖雞翼,雞翼外皮香脆
肉嫩滑,調味岩岩好

練奶芝士炸年糕

多重口感,不過由於太多重,
分唔到奶味,芝士味重
上面仲有花生碎

會再次幫襯

好耐之前已經見啲人介紹十三姨,搞到成日心思思想試😤今次仲唔俾小編我試到!餐廳菜單好有趣,用常見食糊組合命名🀄可謂gimmick十足,平日約唔齊腳/食唔到糊咪食吓呢間當補番數囉~ 餐檯面積就比較細,兩個人去就要有搭檯嘅準備。一坐低就俾咗杯蝦片我地 口痕食幾塊都ok嘅🤪不過好快變淋。🌟黯然雞叉燒飯 ($54)面頭鋪滿木魚碎同沙律醬🤣味道好似章魚燒,雞叉燒油脂比例偏低 口感唔係滑嘅路線。味道不過不失 但口感差咁啲,Cp值取勝啦!🌟大三元 ($70)一上枱成個組合係幾豐富嘅,仲有壺應該係雞油撈飯😁係幾香幾惹味嘅。不過手撕雞唔係好滑 雞叉燒味道正常但唔驚艷🧐溏心蛋就無咩蛋味。整體味道普通 試過就夠。🌟400次岩鹽咖啡 ($18)之前hit果陣好想食 但係又懶得自己整,未飲過嘅強烈推薦嗌呢杯嘢試吓,真係一個幾有趣嘅體驗😆作為餐飲味道都唔錯。🌟薯絲蝦卷 ($18)幾特別嘅小食,外面嘅薯絲幾脆口 味道似點心麵,裡面有啲似蝦滑 幾彈牙,可以一試。*另收加一服務費味道:🌕🌕🌕🌕🌘環境:🌕🌕🌕🌕🌘價錢:🌕🌕🌕🌘🌑

🌟黯然雞叉燒飯 ($54)

🌟大三元 ($70)

🌟400次岩鹽咖啡 ($18)

🌟薯絲蝦卷 ($18)

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌘
環境:🌕🌕🌕🌕🌘
價錢:🌕🌕🌕🌘🌑
2021-08-29 424 浏览
呢間人氣小店十三姨,每逢飯市都好快爆場,菜式選擇雖然唔多,但貴精不貴多,每樣都好吸引咁喎其中鵝肝煎蛋飯係招牌菜之一鵝肝可算係高檔嘅食材,估唔到喺呢度百元鬆啲都可以食到。香煎鵝肝份量都唔少,賣相肥美充滿油光,好邪惡!外層煎微脆,油脂加埋蛋汁,再撈埋XO醬、香蒜、蔥,辣辣的超惹味記得要加旁邊嘅秘製豉油,鹹味就可以自行調節。

其中鵝肝煎蛋飯係招牌菜之一
鵝肝可算係高檔嘅食材,估唔到喺呢度百元鬆啲都可以食到。

香煎鵝肝份量都唔少,賣相肥美
記得要加旁邊嘅秘製豉油,鹹味就可以自行調節。
2021-08-26 593 浏览
個fd 講到呢間好好食,所以我放假果陣約左另一個fd 去試下夜晚7點幾晚飯時間都幾多人,大概等左一個鐘先入到環境中國風一坐低己經有兜free 蝦片同fd 點左兩個一樣既 上等牛肉陽春麵,我轉左翠玉瓜麵拼四蔬,fd 就轉翠玉瓜麵翠玉瓜麵真係似麵,唔會話好短散哂咁,口感偏淋但有咬口 多蔬菜,完全可以補充到一日菜既份量 牛肉嫩口唯獨個湯偏咸蕃茄鮮甜得黎帶有酒味 總括黎講算唔錯,下次會黎試埋其他
夜晚7點幾晚飯時間都幾多人,大概等左一個鐘先入到
環境中國風
一坐低己經有兜free 蝦片
同fd 點左兩個一樣既 上等牛肉陽春麵,我轉左翠玉瓜麵拼四蔬,fd 就轉翠玉瓜麵[即係翠玉瓜絲]

唯獨個湯偏咸

蕃茄鮮甜得黎帶有酒味 [對酒精敏感要注意]
總括黎講算唔錯,下次會黎試埋其他

2021-08-19
  • 上等牛肉陽春麵
2021-08-24 445 浏览
24/08/2021今日來旺角整野買東西,順便食個下午茶,第一次來試食這間十三姨$66食個粉絲無特別仲要加一,咩味都食唔到,只係有黑椒味,重點食唔飽,唔想做就唔好做啦,浪費咗我Quota,食食吓佢哋落場,我未食完佢閂晒全部燈😑有冇搞錯呀你可以同人哋講我哋就快落場你ok ma?不會有下次超級難食,真係好嬲食到成肚氣,仲要咁服務態度,我平時好小寫食評,其實旺角大把餐廳揀,都唔使揀佢,真係不知所謂,中吠🤬🤬🤬
中吠🤬🤬🤬
炙熱手撕雞湯粉絲
2021-08-24
  • 炙燒手撕雞湯粉絲
2021-08-17 794 浏览
𝑳𝒂𝒅𝒚 𝟏𝟑 𝑲𝒊𝒕𝒄𝒉𝒆𝒏 十三姨-🍽 老闆娘鵝肝煎蛋撈飯(Lady Boss Foie Gras on Rice)首先我想講,真係超級好味😋 但係… 排隊不是夢(苦笑)必嗌既絕對是鵝肝煎蛋撈飯( ͡° ͜ʖ ͡°) 十分足料!絕對冇孤寒!一碗有3塊香煎肥美鵝肝!係十三姨都食到外脆內嫩既鵝肝,真係好感恩(о´∀`о)加上脆邊既煎太陽蛋,蛋黃汁令到成個飯唔會好dry!配料酸酸地帶有少少辣,幾開胃,食完唔會太膩(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)總結,我地一定會再探店架٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و📍 Shop C, Ground Floor, Wah Fat Mansion, Nos 1M-1T, Tung Choi Street
𝑳𝒂𝒅𝒚 𝟏𝟑 𝑲𝒊𝒕𝒄𝒉𝒆𝒏 十三姨
🍽 老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
(Lady Boss Foie Gras on Rice)

首先我想講,真係超級好味😋 但係… 排隊不是夢(苦笑)

總結,我地一定會再探店架٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

2021-08-09 414 浏览
野食只可以講係正常,叫左十三么,仲加左十蚊要翠肉瓜麵,點知佢同粉絲既比例係1:9,唔講唔知原來啲翠肉瓜咁貴呀~仲叫左凍奶茶同魷魚鬚。凍奶茶係叫做正常,魷魚鬚都熱既,都算合格。三樣野都係平平,埋單午餐要140,仲要加一,其實點解要加一既,佢服務左我咩呢?一杯茶都冇可以食更好既野!總括嚟講,都係一次平平嘅用餐經驗,如果有得揀嘅話,都唔會再去囉,估唔到呢條街嘅餐廳都係平平~絕對唔值得要排到去試,可以試吓其他嘢!
2021-08-09
唔需要減肥,但因為想健康啲胃容量有限,選擇食多啲菜同蛋白質,減少飯麵精緻澱粉網上無意中搵到十三姨,剛好附近做完facial自己一個人食第一次食,坐近門口位開門關門又冷又熱咁,唔好坐我比較麻煩,平時食麵唔要蔥唔要芽菜係基本店員有少少缺乏耐性,但勝在夠快,拍得住快餐感覺假設左我係熟客知有咩飲(寫左係另一頁)或知道啲麵有咩配料咁會送上彩色蝦片,唔食得嘅我都會偷食少少炙燒手撕雞湯翠玉瓜麵感覺稍似拉麵咁,夠熱、湯底夠味手撕雞有黑椒調味,份量充足(每次食到底都仲有)有芋絲,有半熟蛋(每次食都偏熟,不算糖心)翠玉瓜絲好長,真係似麵仲有椰菜絲(?)同乾蔥(?)感覺好豐盛仲可以擠啲檸檬汁開胃解膩添第二次6月23又係做完facial自己一個人食果日大雨,拎雨遮入店有啲手忙腳亂店員有耐性咁指引我放好遮先帶位走果陣都有提我拎遮,十分友善同樣點左炙燒手撕雞湯翠玉瓜麵今次轉左蘋果茶,偏甜,都係唔適合我第三次7月6日帶朋友去食剛開店已經有客人想入店,但又要填紙樓面只有一人,積左一堆客係門口突然有位穿便服疑似senior或店主嘅女士招呼客人入店量好體溫入座填紙再交返比店員,門口即時乾淨左不過食食下發現唔記得影相就算了
網上無意中搵到十三姨,剛好附近做完facial自己一個人食

第一次食,坐近門口位
開門關門又冷又熱咁,唔好坐
我比較麻煩,平時食麵唔要蔥唔要芽菜係基本
店員有少少缺乏耐性,但勝在夠快,拍得住快餐

會送上彩色蝦片,唔食得嘅我都會偷食少少

炙燒手撕雞湯翠玉瓜麵

感覺稍似拉麵咁,夠熱、湯底夠味
手撕雞有黑椒調味,份量充足(每次食到底都仲有)
有芋絲,有半熟蛋(每次食都偏熟,不算糖心)
翠玉瓜絲好長,真係似麵
仲有椰菜絲(?)同乾蔥(?)
感覺好豐盛
仲可以擠啲檸檬汁開胃解膩添

第二次6月23又係做完facial自己一個人食
果日大雨,拎雨遮入店有啲手忙腳亂
店員有耐性咁指引我放好遮先帶位
走果陣都有提我拎遮,十分友善
同樣點左炙燒手撕雞湯翠玉瓜麵
今次轉左蘋果茶,偏甜,都係唔適合我

第三次7月6日帶朋友去食
剛開店已經有客人想入店,但又要填紙
樓面只有一人,積左一堆客係門口
突然有位穿便服疑似senior或店主嘅女士招呼客人入店
量好體溫入座填紙再交返比店員,門口即時乾淨左
不過食食下發現唔記得影相就算了
2021-05-31
2021-07-30 496 浏览
去開旺角見差唔多時間好耐未食過13姨有啲掛住佢嘅鵝肝飯於是就同老公一齊過去切磋下睇吓佢嘅鵝肝飯有冇保持水準.我哋去到見到門口好多人心諗應該都要等好耐好彩都只係10張枱但係都等咗成個鐘.入到去例牌梗係食鵝肝蛋飯啦另外我哋仲嗌左個小食酥炸魷魚鬚佢哋本身有跟埋哈片同埋啲茶但我哋另外仲有啲嘢飲買咗包括話梅可樂同埋忌廉溝鮮奶不過唔係想像之中嗰回事.最好食嘅始終都係佢嘅例牌鵝肝蛋飯但係想講佢今次有少少失手鵝肝竟然有啲燶不過都不失肥美最好食係佢上面d 醬very 骨.大家有興趣記住去食下
去開旺角
最好食係佢上面d 醬
very 骨
大家有興趣記住去食下
2021-07-30
Buddy 生酮減肥中晚飯要安排有生酮餐既餐廳,唔係開始研究生酮減肥法都唔知道原來外吃友搵個生酮餐都唔多容易🥲。.上網睇到旺角女人街十三姨係生酮友善餐廳,有野食岩食。結果係大熱天時底下足足等左45分鐘先排得到,對我來講都算係一個創舉🥵🥵。.一坐底,檯面已經見到一杯七彩繽紛嘅打卡蝦片,二話不說吞晒落肚。餐牌菜式好似打麻雀咁,餐廳用左唔相關但搞鬼既名為菜式名。兩個人叫左:.1️⃣十三么 轉 翠肉瓜麵及四蔬 💲68+18⭐️3.8/5十三么其實係手絲雞、雞叉燒、溏心蛋碗米粉。米粉加18蚊轉左翠肉瓜麵及四蔬,健康度滿分。湯底幾清爽雞湯但幾重胡椒味。餸份量都唔少,雞叉燒都三件。仲有爆量既翠玉瓜麵同蔬菜🥬感覺好健康食極都仲有。..2️⃣十三飛 轉翠肉瓜麵 💲74+15⭐️3.8/5十三飛係十三么既牛版本。轉左香濃牛骨湯底配牛肩胛肉同牛肋條。呢個我揀左淨翠肉瓜麵底,同有蔬菜版本有少少唔同,中間除左有芋絲、仲有大量芽菜,都係健康滿滿。牛份量都幾多,不過牛肩胛感覺就係一般嘅肥牛。.3️⃣花雕啫喱蕃茄 💲32⭐️3.5/5呢個發啲啫喱因為有糖份,所以自己獨食哂全部。花雕啫喱比想像中甜,要一個人清哂都有少少吃力。.4️⃣串燒:燒
1️⃣十三么 轉 翠肉瓜麵及四蔬 💲68+18
⭐️3.8/5
2️⃣十三飛 轉翠肉瓜麵 💲74+15
⭐️3.8/5
3️⃣花雕啫喱蕃茄 💲32
4️⃣串燒:燒腩仔 💲23 ;雞軟骨💲13
⭐️3.5/5
不過不失之作,唔算燒得好香,無驚喜無失望。
5️⃣400次岩鹽咖啡 💲30
⭐️3.5/5
奶類飲品又係只能獨享,生酮中不能觸碰。貪佢個樣好似幾靚所以叫,岩鹽成枝另上自己落。但一向飲慣靚手沖啡嘅我,對呢類打卡咖啡飲品味道冇咩意見。
總結:十三姨開係最旺既旺角女人街,份量足食物CP值唔差,加上地方唔算好大,人龍都可以理解。難得生酮低碳友善,如果人龍短少少會再encore。
串燒
400次岩鹽咖啡