2022-01-30 212 浏览
呢間已經成日介紹了,今次又再試新野,每次食都有驚喜😋雖然開咗分店,但等位嘅時間完全冇少到,例牌要等位😮‍💨今次膽固醇爆曬錶,唔小心食咗個鵝肝放題….🦢老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $120呢個一定一定一定要食,不過最好同人share,唔好兩個食同一款,因為好膩😂鵝肝煎得好靚,仲有三大嚿🥰所有配料撈埋一齊,辣辣地好惹味😚唔講咁多,總之叫呢個就啱架喇😏.🐥炙燒手撕雞伴雞油飯 $54印象中係第一次食,味道一樣好驚喜😍除咗手撕雞、仲有大量炸蒜同埋蔥花等等,超級惹味😋同埋啲雞油撈飯真係好香🥺.🦢鵝肝多士 $72見唔見到個兩嚿鵝肝有幾大😍本身食鵝肝飯已經好大罪惡感,友人仲要勁堅持叫埋鵝肝多士🙃雖然真係好正,不過真係久唔久一次好喇😒.🍽味道: 4/5 🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3.5/5
🦢老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $120
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 3.5/5
2022-01-25 401 浏览
呢間餐廳嘅老闆娘鵝肝煎蛋飯,是我每一次回訪的原因,而每次都有免費脆印尼蝦片食 (每枱都有一份)和有一杯好好飲嘅茶解油膩𠻹喔!老闆娘鵝肝煎蛋飯 (HK$120).飯上面鋪滿餸菜,賣相有點似韓式拌飯.上面的三件鵝肝,肥美、軟滑、好creamy.之後篤穿隻煎蛋蛋黃、加少少秘製醬油 (癡魚露溝豉油),和乾蔥、京蔥和XO醬碎肉拌飯一齊食,有點辣,但好好味喎!晚上六點剛開門做晚市,可以直接入去坐低。食完大約7點,門口已經排滿晒人。

印尼蝦片  &  茶

老闆娘鵝肝煎蛋飯 (HK$120)
.飯上面鋪滿餸菜,賣相有點似韓式拌飯
.上面的三件鵝肝,肥美、軟滑、好creamy

老闆娘鵝肝煎蛋飯

晚上六點剛開門做晚市,可以直接入去坐低。

食完大約7點,門口已經排滿晒人。
2021-11-19
印尼蝦片  &  茶
2022-01-23 251 浏览
見個名咁特別就專登去呢間試下🤤一坐低叫完菜 店員就送上一盆色彩繽紛的印尼蝦片原來每一檯都會送 蝦片炸到脆卜卜 而且不油膩 色彩繽紛 簡直為正餐 增添胃口🤤🤤🤤--🍚 招牌鵝肝煎蛋撈飯 $120賣相十分吸引 好豐富😋😋三大塊鵝肝 加上煎蛋 勁多配料(菜脯、脆蝦米及蔥花 )鵝肝煎得香口 外脆內軟 撈埋秘製的醬汁 好惹味 -🍜 十三飛 $76份量十足 配料豐富🤤🤤🤤 有安格斯牛肩胛 牛肋條 溏心蛋 米粉拼粉絲湯底十分濃郁 有陣陣牛肉香味而且牛肋條 燉得好林身 牛肩胛肉片 粉紅鮮嫩😋😋 米粉及粉絲口感爽口 -🍽🍴 總結 🍽🍴 難得可以喺餐廳前菜食到印尼蝦片 感覺好特別🤩🤩 而且鵝肝飯實在做得好好味😋 食到停唔到口🙈😂 下次試埋其他款式先😋😋

見個名咁特別就專登去呢間試下🤤
簡直為正餐 增添胃口🤤🤤🤤

印尼蝦片

🍚 招牌鵝肝煎蛋撈飯 $120
賣相十分吸引 好豐富😋😋
三大塊鵝肝 加上煎蛋 勁多配料(菜脯、脆蝦米及蔥花 )
鵝肝煎得香口 外脆內軟

2022-01-15
印尼蝦片
招牌鵝肝煎蛋撈飯
  • 老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
之前朋友介紹,想食好耐。不過平時晚市好多人排隊,次次都放棄排🥲咁啱琴日下午茶時段過黎,唔洗排隊入座,終於可以試到😋😋十三飛 $74 (+15翠玉瓜麵)-配菜有安格斯牛肩胛、牛肋條。肉質淋淋地,唔會黐牙👍🏻-湯底濃郁,不過覺得有小小咸🙈-本身以為翠玉瓜麵係用翠玉瓜加麵粉造嘅面,但原來係翠玉瓜切絲,可能因為主食係瓜,食緊嗰陣覺得好似冇咩野落肚,但食完其實都幾飽,不過下次就未必再揀翠玉瓜麵🥺😋十三么 $70 (+15翠玉瓜麵)-配菜有雞叉燒、手撕雞、糖心蛋。-第一次食雞叉燒,幾有趣😆-手撕雞普普通通,冇咩特別。-糖心蛋好好食,非常濃郁。-湯底係雞湯,好清好好飲,忍唔住係咁飲🤣😋西多雞翼 $34-8隻半邊雞翼,分量一般。-蜜糖牛油非常充足,甜而不膩。-雞翼外脆內軟,好juicy😍-食完仲會想繼續食!

😋十三飛 $74 (+15翠玉瓜麵)
-配菜有安格斯牛肩胛、牛肋條。肉質淋淋地,唔會黐牙👍🏻
-湯底濃郁,不過覺得有小小咸🙈
十三飛

😋十三么 $70 (+15翠玉瓜麵)
-配菜有雞叉燒、手撕雞、糖心蛋。
-第一次食雞叉燒,幾有趣😆
-手撕雞普普通通,冇咩特別。
-糖心蛋好好食,非常濃郁。
-湯底係雞湯,好清好好飲,忍唔住係咁飲🤣

😋西多雞翼 $34
-8隻半邊雞翼,分量一般。
-蜜糖牛油非常充足,甜而不膩。
-雞翼外脆內軟,好juicy😍
-食完仲會想繼續食!

2022-01-10 179 浏览
十三姨呢間太出名喇,出名到要排一個鐘!潰已崩,但好在最後食到🙈鵝肝飯基本係必食,配埋佢既配料係超級好味!煎得脆口而且鵝肝肥瘦適中,靚料~不過配料比較辣,如果唔食得就唔好撈均黎食喇

2022-01-08 228 浏览
終於黎搵13姨😂每次經過門口都長期有唔少人。最出名好似係鵝肝飯,半飽既情況都係食麵啦。🐤十三幺 $70-湯底都幾香煙熏雞味!不過就真係幾咸下🙈。配料手斯雞(冇乜特別),雞叉燒(都算嫰,雞味一般),椰菜絲非常爽脆清甜👍🏻。米粉+粉絲雙拼(冇特別),陽春麵幾滑身有咬口👍🏻,本身以為會淋patpat 。🐮十三飛 $76-湯底相對較香濃,飲得出牛味,但都係偏咸🙈。配料牛肋條都幾淋,筋鍵位保有口感 ,安格斯牛肩胛未算超嫰但都唔會鞋。好耐冇食銀針粉啦!好怕食到啲中間硬&粉感,呢個粉口感煮得perfect 😋。

🐤十三幺 $70

🐮十三飛 $76
2022-01-04 143 浏览
油麻地 木係風格裝修😁中式風格 味道濃郁😋油麻地A2出口,步行約4分鐘1. 上湯牛肉麵$68- 今次唔好意思🤪食到一半先記得影相🥲入邊有勁多嘅牛肉🤣味道比較鮮甜🙂完全冇味精😁亦都加上流心蛋🤣分量十足🎆做中午簡直係一流😉 湯麵先係主角✅湯底就係靈魂😂超級好食2. 忌廉溝鮮奶$16- 喺其他地方好少有😃傳統支裝忌廉🎆再加上冰鎮鮮奶🙂只係見到個賣相就已經滿分🤝送面一流🙆‍♂️可以一試地點:旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C號舖名稱: 十三姨(通菜街)好去評分🎖(5個👍🏻為最好)- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
油麻地 木係風格裝修😁
中式風格 味道濃郁😋

油麻地A2出口,步行約4分鐘

1. 上湯牛肉麵$68

2. 忌廉溝鮮奶$16

地點:旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C號舖
名稱: 十三姨(通菜街)

好去評分🎖(5個👍🏻為最好)
- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2022-01-03 305 浏览
除夕晚,人多係必然的事,門口的店員已盡力處理人龍,食客亦乖乖盡快食完即刻離座,但我地依然等左大約一個鐘。排緊隊最好梗係研究餐牌,呢到竟然有翠玉瓜麵,照顧生酮飲食的朋友。**十三么**手撕雞、雞叉燒、溏心蛋、粉絲拼米粉粉絲拼米粉呢個組合唔錯,有兩種口感。最開心係咁凍天氣有滾燙的湯麵食。至於手撕雞同雞叉燒就冇咩特別,唔太鐘意雞叉燒會捲埋雞皮入去。溏心蛋生熟程度啱啱好。**十三飛**安格斯牛肩胛、牛肋條、溏心蛋、粉絲拼米粉呢個普通,啲牛都幾韌。串燒買四送一,比較特別的係秋葵蝦滑,秋葵裡面包住蝦滑,但其實味道冇咩特別,不過最唔好食的係雞腿肉,因為切到好細粒,燒到好韌。
**十三么**
手撕雞、雞叉燒、溏心蛋、粉絲拼米粉
溏心蛋生熟程度啱啱好。
**十三飛**
安格斯牛肩胛、牛肋條、溏心蛋、粉絲拼米粉
呢個普通,啲牛都幾韌。
2021-12-31
2021-12-27 338 浏览
上次同朋友第一次去食 食過一次覺得好好食 一定會再食第二次 今次晏晝去食 門口同之前一樣企滿晒人 等位大約等十幾張枱左右 都好快就有位 一坐底店員就會每枱都會俾一份前菜 係脆卜卜既蝦片 好脆口好好味 我地叫左個十三么 即係手撕雞叉燒米粉拼粉絲 份量都幾大份 好足料 個湯同之前一樣咁好味 望落去以為係清湯 但食落係幾重味 手撕雞好嫩滑 叉燒好淋身 另外仲有啲炸蒜同腸粉 成個配搭係好夾好好味仲叫左個老闆娘鵝肝煎蛋飯 又係大大份 有三大舊入口即溶既鵝肝 另外仲有隻蛋 xo醬同其他配料撈埋個飯一齊食 不過今次隻蛋就熟左少少 但最重要既係有個係秘製既豉油撈埋落啲飯到食真係好好味小食叫左個西多雞翼 煎到金黃色 咬落脆卜卜 不過呢個應該係普通既蜜糖雞翼黎 但都整得好好味整體黎講 食物高質 好好味 價錢合理 會再黎食

整體黎講 食物高質 好好味 價錢合理 會再黎食
2021-12-23 187 浏览
經過好多次,今次終於的起心肝入去試,因為鵝肝飯實在買得太多廣告。喺旺角食飯都必須要等,好彩等咗半個鐘左右就可以入去食。鵝肝飯的確好足料,如果你鍾意味道清淡啲嘅話,就唔好咁快撈埋晒蜆肉一齊,你可以夾咗出嚟先,另外豉油要慢慢加,因為我一下子撈埋一齊就會好咸🤦🏻‍♀️。粉麵果方面,普遍都幾好食,唔會話太鹹,份量都啱啱好。另外叫咗糖心蛋同埋春卷,春卷有越南嘅風味好好食。

喺旺角食飯都必須要等,好彩等咗半個鐘左右就可以入去食。

粉麵果方面,普遍都幾好食,唔會話太鹹,份量都啱啱好。

另外叫咗糖心蛋同埋春卷,春卷有越南嘅風味好好食。
2021-01-10
2021-12-18 270 浏览
二百年歷史家傳秘方的招牌湯底✨獨門風格,把二百年的味道延續下去!🏆《十三飛》$76安格斯牛肩胛、牛肋條、溏心蛋、粉絲拼米粉,香料用上黃薑、南薑、香茅、可粟等,非常健康有益,湯底很香濃美味。🥇《大三元》$70炙燒手撕雞拼雞油撈飯,炙燒雞叉燒和溏心蛋。手撕雞相當出名,人氣之選,好味道!🥁《白牛》$30黑牛就見得多,由雪碧做主調,加上雲呢拿雪糕和忌廉 ,白雪雪的白牛都是第一次見!好味道!🍦🥤《爆漿芝士煉奶炸年糕》$36花生、煉奶、芝士鋪在芝士年糕上,內裏的芝士真的很爆醬!很香芝士味!好吃!🧀環境和餐具也很精緻,有格調,古色古香的感覺。總結:獨特湯底,令人回味!
二百年歷史家傳秘方的招牌湯底✨

獨門風格,把二百年的味道延續下去!🏆

《十三飛》$76

《大三元》$70

《白牛》$30

《爆漿芝士煉奶炸年糕》$36

環境和餐具也很精緻,有格調,古色古香的感覺。

總結:獨特湯底,令人回味!
2021-12-14 200 浏览
一間非常冇得頂嘅家常菜店舖入到黎已經有一種非常親切嘅屋企感覺每個位置都非常舒適無論枱枱等等都好似去到屋企去到台灣去到一個好舒服嘅地方旅行一樣馬上下一個小食香煎年糕芝士花生年糕煉奶配搭天衣無縫加埋一杯白牛 雪碧加上白色雪糕這樣的甜品做開場簡直係一流馬上嗌一個雞絲飯加上叉燒同一隻溫泉蛋三樣嘢嘅配合令人好似返咗屋企咁樣這個配搭叫做大三元另外佢有不同嘅鍋仔粉面最重要係個湯底極之美好龍口嘅肉味一定不能夠錯過下次嚟到女人街一定要幫襯然之後再幫襯一日三餐
一間非常冇得頂嘅家常菜店舖

下次嚟到女人街一定要幫襯然之後再幫襯一日三餐
2021-12-14 265 浏览
提起十三姨🍲便會想鐵鍋中熱辣辣的麵線,滿滿的食材配料,還有獨特的菜式名字。聽說十三姨推出了翠玉瓜麵,當然要試一試。每次到十三姨都期待着脆卜卜的蝦片,一坐下侍應便立刻送上枱面,我總是忍不住吃完才看餐牌。今次點了十三么,麵底轉翠玉瓜麵拼四蔬🥬🥦(加$18)。先講配料,有手撕雞、雞叉燒、炸蒜和糖心蛋。湯底清淡,配料重調味。雞肉🐔經過灼燒,滲透淡淡的煙熏味。不要擔心沒有澱粉質吃不飽,翠玉瓜麵和四蔬份量多,絕對飽肚。另外點了十三飛,麵底轉翠玉瓜麵拼粉絲(加$10)。配料包括安格斯牛肩胛、牛肋條、腸粉和糖心蛋。和十三么相反,十三飛湯底香濃,配料保留原有鮮味。牛肩胛肉味濃郁,肉質柔嫩👍翠玉瓜麵爽脆,和彈牙的粉絲成了有趣的對比🤩西多雞翼炸得香脆,配上西多蜜糖,極邪惡😈 十三姨的麵足料和湯靚,端上枱面時總是熱辣辣。配料和麵底選擇都非常獨特,在香港應該找不到同類型的麵店。除了西多雞翼, 十三姨還有其他獨家小食和串燒喔🍢。

西多雞翼

西多雞翼炸得香脆,配上西多蜜糖,極邪惡😈
2021-12-02
$113.5 (午餐)
西多雞翼
冬天最想就係食一碗暖笠笠嘅湯麵🍜今次介紹嘅十三姨,絕對係生酮/低醣飲食人士恩物,可以放心食湯麵零負擔😆#小胖遊油麻地🐠 #小胖遊旺角🐠—————————————————🔹十三飛 $74🐮安格斯牛肩胛、牛肋條、粉絲拼米粉十三飛⋯雖然唔知點解叫呢個名,可能係老闆一直都食唔出,恨鐵不成鋼。講番食物先,可以睇得出老闆娘嘅小心機,懂得利用米粉香同粉絲嘅彈牙,互補長短,而且鐵煲上菜,溫暖而美味🔥牛肉2味🐄牛助肉加安格斯薄切都係兩種口感,同樣充滿牛肉味,食左之後唔使叫13飛都一定食得出啦入面仲有腸粉🤣又幾滑同湯食又幾夾.🔹十三么 $70 (+$15 轉翠肉瓜麵)🐔手撕雞、雞叉燒、糖心蛋手撕雞份量好慷慨,🐓雞叉燒比較似係嫩滑雞髀肉🍗,糖心蛋冇得輸🥚湯底好香,特別係加咗好多炸蒜更加惹味香口,飲完又唔會口渴🥢平時小編唔鍾意食翠玉瓜,但呢個翠玉瓜麵出奇地好食😋少少爽口,翠玉瓜味唔太濃烈,食完好滿足,唔會心掛掛要食澱粉質🤗.🔹午餐包好飲一杯🥤👉🏻凍飲仲唔使加2蚊▪️蜂蜜蘋果茶正正常常,蜂蜜味比蘋果味重🍎▪️檸檬柚子蜜小編鍾意檸檬柚子多啲,不過就甜少少,怕甜可以加少少水沖淡🍯.💡前菜有香脆蝦片碗😆—————————
#小胖遊油麻地🐠 #小胖遊旺角🐠
—————————————————
🔹十三飛 $74
🐮安格斯牛肩胛、牛肋條、粉絲拼米粉
入面仲有腸粉🤣又幾滑同湯食又幾夾

十三飛

🔹十三么 $70 (+$15 轉翠肉瓜麵)
🐔手撕雞、雞叉燒、糖心蛋
湯底好香,特別係加咗好多炸蒜更加惹味香口,飲完又唔會口渴🥢

🔹午餐包好飲一杯🥤
👉🏻凍飲仲唔使加2蚊
▪️蜂蜜蘋果茶
正正常常,蜂蜜味比蘋果味重🍎
▪️檸檬柚子蜜
小編鍾意檸檬柚子多啲,不過就甜少少,怕甜可以加少少水沖淡🍯

💡前菜有香脆蝦片碗😆

—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌗
🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌕🌑
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌑🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌖
♟Overall♟
食完好滿足,湯🥣好飲又暖笠笠🥰
由食物嘅配合,都睇得出老闆極有心機,咁有諗頭,價錢都合理,一定食得出13么啦!見到隔離枱食鵝肝飯勁香🤩下次一定要再試
午餐
2021-12-07 520 浏览
真系樣樣都好食啊😆十三姨聽過好多人推介話好食既,終於去左試,去到仲要吾洗點排隊喎🤪打麻將既人去到呢度就會有熟悉既感覺啦,有吾同既食糊組合名黎做餐牌-呢間係飯好食過麵既,佢地既大三元好有特色,利用雞油去撈飯,好惹味好香口🤤,但佢地既炙燒雞叉燒口感有啲柴😕而西多雞翼都系招牌黎架❗️佢地將雞翼一分為二,可以備客人容易食用👍🏻,外皮好入味,但內𥚃就吾太入味啦~炸蠔必點,雖然size頗為細隻,但味道好新鮮,熱辣辣♨️亦都抵食😋
大三元
吉列炸蠔