2018-09-11
屋企就喺D2 place 附近,但夜晚好少行過嚟食飯。難得今日同屋企人有事慶祝就揀咗嚟依間日本餐廳食飯。餐廳環境幾闊落,邊邊有d私隱度高d嘅包廂位,可惜冇預先book定就已經full哂了。前菜方面,平時成日叫開沙律,今次就食d未食過嘅,叫咗個雜錦海鮮膾。雖然實物同餐廳上嘅圖有d不符😂但都幾特別嘅。佢入面有切粒三文魚同吞拿魚,上面再加隻半生熟蛋。個汁有少少酸酸甜甜,所以都係個幾開胃嘅前菜。之後點咗個店長推介欄嘅雜錦天婦羅有一件茄子、三條蝦同兩件蕃薯。我冇食到茄子,不過我覺得天婦羅蝦同蕃薯都好好食。炸粉厚到適中,入面嘅蝦啖啖肉,蕃薯切到薄薄一片,而且佢好夠甜同嫩。喺四款鍋物入面,我地叫咗個鹿兒島赤雞鍋($268),佢d配菜材料都幾豐富。聽講鹿兒島嘅赤雞雞肉味濃,而且質地厚實,脂肪唔多,食落果然真係。一開始上嘅清雞湯。估唔到盆配菜同個雞咁大份😀加咗$18食個烏冬。雞肉味已經好鮮,其實唔點芝麻醬都已經好好食。總括而言都係一次唔錯嘅用餐體驗☺️
之後點咗個店長推介欄嘅雜錦天婦羅
有一件茄子、三條蝦同兩件蕃薯。
一開始上嘅清雞湯。
估唔到盆配菜同個雞咁大份😀
加咗$18食個烏冬。
雞肉味已經好鮮,其實唔點芝麻醬都已經好好食。
總括而言都係一次唔錯嘅用餐體驗☺️