2018-11-07 140 浏览
抵食爐端燒@北海道爐端燒Majimeya尖沙咀亞士厘道27號捷利商業大廈3樓在香港食爐端燒好貴,閒閒地中午都要300-500,晚上仲要上千,其實貴在燒東西那廚子的人工。初時朋友叫我去呢間,我仲怕好貴食完後要成個月食杯麵了,只要唔點海鮮刺生,人均都係200-300左右夠實際。牆上放滿不同酒樽作裝飾$62 炸豬salad ,豬腩肉炸過,加上沙律菜又平衡一下油膩感$58 炒野菜貪其爽口又清甜,仲有豬肉薄片呀,有椰菜,carrot,onion芽菜等,雜菜炒一起顏色好看也能吸收多元化營養質纖維。黑芝麻汁煙肉沙律必食,因為個黑芝麻醬好special,但又轉左平日食到好甜的日式胡麻醬,令人好失望。朋友是肉食主義,牛舌羊架雞翅同雞串都是他本人獨享,雞肉串雞肉是日本入口哦。
抵食爐端燒@北海道爐端燒Majimeya
尖沙咀亞士厘道27號捷利商業大廈3樓

牆上放滿不同酒樽作裝飾

2018-11-06 179 浏览
同朋友仔人少少入嚟,附近嘅檯有日本人坐,成個感覺好似置身於日本嘅居酒屋咁首先叫咗個明太子沙律做前菜就咁睇menu幅圖,以為係薯仔沙律上面灑上少許明太子點知一嚟到,係原條嘅明太子切粒,再拌上帶有芥末味嘅沙律醬烏冬感覺清新,薄薄嘅油豆腐同板魚蛋,加上清湯,正好用嚟中和之後落嚟燒物嘅油膩日本蕃薯燒得好靚,旁邊仲有一件三角形嘅牛油搽完牛油上去,再一口咬落蕃薯,濃濃嘅甜味同牛油香好夾,十分推介呢個燒蕃薯雞軟骨串好香口,帆立貝大大粒有肉,外表較乾,內裡都幾juicy日本生蠔size驚人,隻隻都手掌咁大,味道鮮甜啲蠔咁正當然唔好俾佢停,除咗生蠔之外,我哋仲叫咗個燒嘅蠔小小嘅錫紙兜入面竟然藏有三大隻廣島蠔
明太子沙律

首先叫咗個明太子沙律做前菜
就咁睇menu幅圖,以為係薯仔沙律上面灑上少許明太子
點知一嚟到,係原條嘅明太子切粒,再拌上帶有芥末味嘅沙律醬
油豆腐烏冬

日本蕃薯

日本蕃薯燒得好靚,旁邊仲有一件三角形嘅牛油

雞軟骨,帆立貝串

日本產生牡蠣

日本生蠔size驚人,隻隻都手掌咁大,味道鮮甜

啲蠔咁正當然唔好俾佢停,除咗生蠔之外,我哋仲叫咗個燒嘅蠔
小小嘅錫紙兜入面竟然藏有三大隻廣島蠔
柚子味噌芝士燒牡蠣蘑菇

日本蕃薯
雞軟骨,帆立貝串
日本產生牡蠣
柚子味噌芝士燒牡蠣蘑菇
爐端燒😋北海道咁遠,近近地黎尖沙嘴食個爐端燒爽阿!最正係呢度海鮮超平,一班人黎慶祝生日都好岩,最正有齊咁多種日本啤酒!特大蟶子蒜味牛油燒($78)鮮甜好味,一掹就掹曬成條出黎,新鮮呀!廣島生蠔燒($118@2件)要燒耐d好食的,生蠔大大隻,超抵食!磯燒鮑魚($62)斬件燒,逐件逐件食又得,一大件pak都得,記住要加多d汁唔好燒乾。海膽($98)一板平到笑,我一筷子夾左成行食,好正啊!芥末山芋燒($28)係意料之外好食,山芋仲有d拉絲效果,個醬有校得岩岩好,又平又正!日式酒蒸煮蜆($68)sake煮得好入味,有酒味又有蜆鮮味,相得益彰!~呢度週末黎會有少少迫,但d野食真係又平又正!值得迫一迫🙈#hkgoodeats #hkstyle #foodporn #foodblogger #foodienetwork #bestfoodhk #fotdhk #foodlover #ilovefood #相機食先 #myfab5 #hkfoodblogger #hkfoodie #pandaeatshk #topcitybiteshk #honest #honestreview #honestfoo
爐端燒😋

海膽($98)一板平到笑,我一筷子夾左成行食,好正啊!

呢度週末黎會有少少迫,但d野食真係又平又正!值得迫一迫🙈

#hkgoodeats #hkstyle #foodporn #foodblogger #foodienetwork #bestfoodhk #fotdhk #foodlover #ilovefood #相機食先 #myfab5 #hkfoodblogger #hkfoodie #pandaeatshk #topcitybiteshk #honest #honestreview #honestfoodreviews #nofilter #香港美食 #香港美食地圖
2018-11-05 68 浏览
爐端燒 💞🐻 When Japanese BBQ is claimed one of the best, qith the quality meat and seafood, the pricetag is often hefty. This Hokkaido style BBQ joint is located at the heart of TST. Most of the items are fairly cheap, and the food quality is great, super great with Japanese beer like Kirin and Santory! 🍻 At the front is the grilled #Hokkaido crab meat with crab butter ($78). The smell is so appetising, and the crab butter is rich in flavor. It tastes like butter from the ocean 😋Grilled Abalone ($62

Grilled Abalone ($62) is also fresh and chewy. The abalone is cut in 4 pieces and we watch them grilled from transparent to white pearl color ready to be eaten.

Giant Razor Clames cooked in Garlic butter ($78) is my absolute fav. The sweetness is no joke. You take a bite and the sweetness will race through your senses. No joke.

Sea Urchin ($98) is priced so low I was tempted to get a second plate. I picked up a row and just slided them down my throat in satisfaction.

The grilled yam with wasabi mustard ($28) is a good veggie add. The slimy yam tastes really good dip in the sauce.

Steamed clams with #SAKE ($68) is also great value and comes very fast.

2018-11-05 107 浏览
日本菜真係日日食都唔會悶~今次做乖乖女帶媽媽去位於亞士厘道既居酒屋,甫進入餐廳已經好有和風氣氛,掛哂燈籠既吧檯、長長高高既酒柜好有氣勢,仲有包廂可以預先預約~先點小食:明太子沙律($32),以呢個分量黎講真係好抵。一粒粒方形既明太子,爽脆既口感略帶咸鮮~黎到居酒屋當然唔少得串燒,點左一份5串既串燒拼盤($118),唔知有邊幾款,由廚師發辦既~有露筍牛肉串、雞肉棒、燒三文魚腩、台式香腸、紫甜薯。以單點既價錢黎計,拼盤都抵食,廚師亦唔會揀哂d平價款式!特別中意三文魚腩串,魚皮燒得夠乾身,入口油香滲出~蟹蓋蟹肉蟹膏燒黎到嘅時候已經燒好咗,自己拌勻隻鵪鶉蛋就食得,比平時一邊燒既更有蛋香更滑,蟹肉蟹膏一啖入口,勁鮮味~鹽燒是日魚頭當日廚師發辦用左油甘魚,燒起肉質香滑,魚皮燒得香脆天婦羅盛合 幾中意呢度既天婦羅,炸粉薄薄,入口非常鬆脆香口。原本想單點大蝦天婦羅,但媽媽覺得盛合款式會多d,而驚喜既係呢個盛合都有3隻大蝦,都幾抵食!!另外仲有甜薯、南瓜、茄子、冬菇~ 用料新鮮,炸得保持到食物本身既水分柚子味噌芝士磨菇燒牡蠣用錫紙摺左個小兜,上面鋪滿咗厚厚既芝士,下面係飽滿既廣島蠔,脹卜卜好肥美!味道除
日本菜真係日日食都唔會悶~
明太子沙律
有露筍牛肉串、雞肉棒、燒三文魚腩、台式香腸、紫甜薯。
以單點既價錢黎計,拼盤都抵食,廚師亦唔會揀哂d平價款式!
特別中意三文魚腩串,魚皮燒得夠乾身,入口油香滲出~
串燒拼盤
鹽燒是日魚頭
當日廚師發辦用左油甘魚,燒起肉質香滑,魚皮燒得香脆
天婦羅盛合
幾中意呢度既天婦羅,炸粉薄薄,入口非常鬆脆香口。

柚子味噌芝士磨菇燒牡蠣
味道除左芝士既香味仲夾雜左柚子味噌果種清香~
串燒拼盤
2018-11-04 164 浏览
遊日喪食完返港病足一星期之後,終於可以復出繼續周圍去食野。食店林立的亞士厘道,相信大家絕對唔會陌生,今云同個朋友上樓做訪一下北海道爐端燒,最緊要都係果句價錢合理款式要多。舖內靠邊位置係一列長方形多層酒架,展示出各式各樣酒品,非常吸睛,係尼種環境之下嘆爐端燒真係好氣氛D。先點幾種熟食黎熱下身,每次食日本菜都例必點既玉子卷,最正仲係有味道濃郁既明太子混在其中,一碟六件厚身之餘且嫩滑多汁,暖暖的入口溢出豐腴既蛋香又夾雜微微辣魚子鮮味,非常開胃!再黎另一款香口既菜式,就係佢地既招牌酥脆雞塊。一口一塊般大小既雞肉,外皮炸得乾身兼鹹香味+金黃度十足,搭配上少量醬汁芝麻粒,絕對係難以抗拒,一定要趁熱將佢地趕快吃畢。至於燒物方面就點左一份牛仔骨,可能是晚廚房太忙關係,外觀呢就似乎....有點兒過左火略呈燶邊同焦黑,幸好咬落去肉質尚算留有點油份未至太乾涸,不然就沒法入口要換別的菜式了串燒類別我們則點了牛舌及華味鳥肝兩款。熱騰騰既牛舌整片入口細嚼,你一定不難發現其Juicy油潤度十足且富彈牙之感,至於雞肝味道就略帶回甘可口,絕對係佐酒既必然之選同場追加了一份3點刺身盛合,都係新鮮之作,最緊要都係有我鍾意既

明太子雞蛋卷

招牌酥脆雞塊

同場追加了一份3點刺身盛合,都係新鮮之作,最緊要都係有我鍾意既帶子同飽滿既鮮魚子
明太子雞蛋卷
招牌酥脆雞塊
2018-11-04 94 浏览
已經係第二次嚟依間日式餐廳食飯,食物質素仍然係好好呢個三文魚及三文魚籽飯其實簡單啲嚟講就係三文魚親子丼,不過同外面食嘅不同之處就係,呢度塊塊三文魚都係腩位十分肥美幼嫩,一夾上嚟油脂勁豐富,十分好食三文魚籽新鮮唔腥,下面仲墊有蛋絲,珍珠飯等等,食哂成碗好滿足,墊一墊個底繼續再戰明太子牛油燒烏賊鬚食落好香,明太子粒粒同牛油已經完全融化,滲哂入去肉入面燒過嘅魷魚鬚本來有點乾身,但因為外面嘅調味同油分,配搭剛好燒牛舌好正,有一定嘅厚度,食落彈牙爽口日式炸豆腐係將炸過嘅豆腐再放入醬汁入面,配上溫泉蛋,蔥花同白飯魚乾開切開入面嘅豆腐好嫩滑,整道菜式都滑捋捋咁直頭滑入喉嚨大拖羅好正好肥美,油脂豐富,每一口都係魚油嘅香同埋濃厚嘅鮮味明太子玉子燒入面有經過調味嘅辛口明太子,配搭埋出面厚厚嫩滑嘅蛋捲,口感豐富味道又有層次第二次都keep住料理嘅質素,睇嚟第三次嚟食飯都距離不遠矣
已經係第二次嚟依間日式餐廳食飯,食物質素仍然係好好
三文魚及三文魚籽丼

十分肥美幼嫩,一夾上嚟油脂勁豐富,十分好食

明太子牛油燒魷魚鬚

燒過嘅魷魚鬚本來有點乾身,但因為外面嘅調味同油分,配搭剛好
牛舌

燒牛舌好正,有一定嘅厚度,食落彈牙爽口

日式炸豆腐

切開入面嘅豆腐好嫩滑,整道菜式都滑捋捋咁
直頭滑入喉嚨

大拖羅

明太子玉子燒

第二次都keep住料理嘅質素,睇嚟第三次嚟食飯都距離不遠矣
三文魚及三文魚籽丼
明太子牛油燒魷魚鬚
牛舌
日式炸豆腐
大拖羅
明太子玉子燒
2018-11-03 69 浏览
今晚與丈夫來尖沙咀試下這間餐廳,都是因為看到open rice 好多正面介紹才來。晚上八點幾,我在外等了廿分鐘才有座位,仲係坐Bar 枱,面對燒爐,全餐都有油煙味。我們先後叫了五個菜式。明太子雞蛋卷:外面雞蛋柔軟,但入面紅色的明太子味道甜,又咸又甜,感覺一般什錦海鮮膾:入面有多件三文魚、章魚、吞拿魚和墨魚,味道又甜又辣。牛舌: 味道很野味,全餐最好食豬骨湯麵:很油膩,湯非常濃,漿住過口食完好飽。海鮮刺身飯:這個飯底很好食,有紫菜絲在底,海鮮幾新鮮。食飽飽埋單,連基本的「多謝」都沒有🤷🏻‍♀️除了在烤爐的老闆較為有禮,全部職員都沒有禮貌。
我們先後叫了五個菜式。

牛舌: 味道很野味,全餐最好食

豬骨湯麵:很油膩,湯非常濃,漿住過口
食完好飽。
海鮮刺身飯:這個飯底很好食,有紫菜絲在底,海鮮幾新鮮。

2018-11-03
  • 牛舌
2018-11-03 76 浏览
朋友仔訂枱晚飯,她最喜歡吃日本菜,所以揀上樓上居酒屋餐廳位於尖沙咀亞士厘道,地點十分方便餐廳裝潢以木為主,和風設計特上壽司盛合沒有指定壽司,由廚師發板安排油甘魚鮫油甘魚鮫燒得好香,一上枱時香味飄出魚皮燒到脆卜卜,有咸香,裡面肉質雪白,新鮮,好滑燒牛仔骨牛仔骨唔肥,燒得啱啱好,唔靭大蔥串表面燒得燶燶地,咬落京蔥味出哂來,十分惹味燒東菇,東菇經過燒既過程,水份略為收乾,菇味逼哂出來,食落煙煙靭靭日本蕃薯外形細細粒,好腍身,甜美
朋友仔訂枱晚飯,她最喜歡吃日本菜,所以揀上樓上居酒屋
餐廳位於尖沙咀亞士厘道,地點十分方便
餐廳裝潢以木為主,和風設計
特上壽司盛合
特上壽司盛合
沒有指定壽司,由廚師發板安排
油甘魚絞
油甘魚鮫
油甘魚鮫燒得好香,一上枱時香味飄出
魚皮燒到脆卜卜,有咸香,裡面肉質雪白,新鮮,好滑
燒牛仔骨
牛仔骨唔肥,燒得啱啱好,唔靭
大蔥串
表面燒得燶燶地,咬落京蔥味出哂來,十分惹味
東菇、蕃薯仔

日本蕃薯外形細細粒,好腍身,甜美

油甘魚絞
東菇、蕃薯仔
  • 燒京蔥
  • 日本蕃薯
2018-11-02 55 浏览
這家店在尖沙咀亞士厘道,風格很有日本居酒屋既感覺!價錢大眾化唔貴!menu有非常多的選擇~有磯燒,壽司刺身,沙律,串燒,拉麵等等等等。有選擇困難症小心喔日本生蠔,size都幾大隻肉厚!這款蠔味比較淡味,師父已經加工放上醬汁香葱。令蠔味更鮮明都係好食既海膽壽司味道都幾鮮,沒有腥或苦。海膽都幾飽滿質感柔滑,滋味得很呢再點了甲羅燒and翡翠螺,店員都會提點我地各款海鮮既燒既時間,店員都幫下眼!唔會令到海鮮 overcook甲羅燒鮮味,陣陣蟹膏香超濃郁。熱辣辣好好味還叫了豬軟骨拉麵,賣相一般,沒有太大期望!一食之下覺得幾好食麵質彈牙掛上濃郁湯底。不會太油膩!正呀!當然不少得來杯啤酒嘆下夠哂冰凍

都係好食既

甲羅燒鮮味,陣陣蟹膏香超濃郁。熱辣辣好好味

麵質彈牙掛上濃郁湯底。不會太油膩!正呀!
當然不少得來杯啤酒嘆下
夠哂冰凍

2018-11-01 76 浏览
自從轉左工之後少左黎亞士厘道呢邊食飯,從地鐵站一路走來都見到唔少新既餐廳!不過今晚為左慶祝Happy Friday, 當然要去居酒屋先夠暢快!估唔到咁耐無黎呢間北海道爐端燒,客人多到全場爆滿!即使我有預先訂位,但都只可以坐吧枱。唔緊要既做人要睇開D,生活先過得快樂啲。什錦海鮮燴 $48前菜我就揀左呢個什錦海鮮燴,之前都食過覺得唔錯,有三文魚,油甘魚,八爪魚等等好多款魚生組成,上面仲加左旦增加鮮味招牌酥脆雞塊 $62炸雞一如既往咁香脆好味,有別於其他地方既日式炸雞,呢度明顯係自家製作,炸雞係連骨,但完全唔覺得好硬,反而骨都好容易咬開。雞皮部分非常香脆,而醬汁甜甜地好開胃,係我每次都會食既菜式!油甘魚魚骹 $68因為魚骹每日都可能有唔同,所以當店員話比我地知係油甘魚冒時候,真係開心到笑出黎!如果你去其他地方食油甘魚骹,至少都要過百蚊,所以呢度即燒又咁大件,呢個價錢真係好難搵。魚骹肉質嫩滑,魚肉都好多仲要無骨。神奇炒麵 $62食到最後當然要食炒麵啦,炒面放喺鐵板上,令底層既麵有較脆既口感,而麵條條都乾身唔油膩其他食物:餐牌:

什錦海鮮燴 $48

招牌酥脆雞塊 $62

油甘魚魚骹 $68

神奇炒麵 $62

其他食物:

餐牌:
2018-10-31 57 浏览
北海道蟹蓋蟹肉蟹膏燒呢個蟹膏我覺得係必食的,燒得好香,蟹膏好rich , 蟹肉鮮甜,仲配左隻鵪鶉蛋,上菜時,最好快快攪勻隻蛋,唔洗咁生,蟹膏一般都是比較鹹,所以建議與白飯一齊食味道會更間!除左呢個燒蟹膏之外,呢間居酒屋既其他野食都好吸引,種類又多,係值得一試👍🏻
北海道蟹蓋蟹肉蟹膏燒
2018-10-31 79 浏览
尖沙咀食爐端燒裡面都full曬,無book枱應該都要等一陣子,我們只有坐在大廚前面的吧枱,都幾好,可以見到大廚的風範。呢度主打浜燒,想瘋狂地order。。。。所以order左翡翠螺,鮑魚,特大聖子和北海道蟹蓋魚籽海膽蟹膏燒蟹蓋裡面有一層厚厚的蟹膏,表面再鋪左魚籽、海膽和蟹肉,整個蟹蓋滿滿的,畫面十分豐富,燒蟹蓋的過程已經散發出濃濃的海鮮鮮味。幾種食材的鮮味混合在一起,非常滋味令人齒頰留香。 汁燒翡翠螺,螺已經系熟的只要加熱就好,燒的過程可以自己再加螺汁,好多汁好有咬口。燒鮑魚和特大聖子蒜味牛油燒,鮑魚和聖子都十分新鮮,聖子夠大隻,爽脆彈牙。另外追加一版海膽,海膽夠鮮甜,入口即溶,回味無窮。推介系列都Order了鹽燒海老,大蝦厚肉彈牙,海鹽燒將蝦的香味完全帶出。明太子牛油燒魷魚鬚,醬汁上帶有一些小粒子,應該是明太子,小小鹹多多脆。牛油味香而不膩,有汁而不乾,味道不錯。香味醬油燒雪場蟹,將全晚味蕾的享受推致最巔峰。大大只的雪場蟹,啖啖厚肉。鮮味無比。想一食再食。
尖沙咀食爐端燒

北海道蟹蓋魚籽海膽蟹膏燒

另外追加一版海膽,海膽夠鮮甜,入口即溶,回味無窮。

2018-10-29 80 浏览
尖沙咀嘅餐廳經常都轉得好快,好多餐廳過一陣子都會轉左第二間,今次有個鍾意捐窿捐隙搵嘢食嘅朋友介紹食呢間餐廳,好彩朋友有訂位,如果唔係就要喺門口等好耐餐廳喺其中一棟大廈入面,好容易經過就忽略咗,去到餐廳環境都好整齊,我哋坐係吧枱可以一邊食一邊欣賞師傅嘅烹調朋友介紹呢個炸八爪魚咀,份量好多,而且師傅炸得好香脆,而且有陣陣八爪魚嘅香味,正另外朋友介紹呢度嘅玉子,一層層鋪上去既蛋好有蛋香味,配合埋佢嘅明太子餡料好惹味另外我見到隔離位食得好吸引,所以我都叫咗個北海道什菇帆立貝牛油燒,帆立貝好大隻,而且用明火燒出嚟特別香口,性價比高最後食飽肚嘅魚生飯,我哋選擇咗三文魚刺身三文魚子飯,刺身好多而且好新鮮,性價比都好高

• 明太子雞蛋卷
2018-10-29 97 浏览
今晚又出發去搵野食見open rice 咁多好評就去左呢間日本燒烤食啦好彩早去咋,遲少少就已經好多人餐廳𥚃面擺設同裝修都好似日本居酒屋個氣氛都好好話明係爐端燒 我地當然要叫d炭燒野我地叫左和牛, 海膽蟹蓋同羊架和牛d肉肉質真係好正,好有炭烤既香味蟹蓋加埋海膽就鮮味十足個蓋燒到小小燻就更加惹味至於羊架就同牛扒比較肉質實凈我就最中意食羊架 因為唔會有羶味呢度食物既味道真係好似係日本食個d咁我地就叫左刺身,左口魚壽司同明太子玉子 刺身好新鮮玉子都係熱辣辣咁上菜,十分專業總括而言,食物好味,氣氛好遲下有時間一定要黎試多次先
今晚又出發去搵野食

見open rice 咁多好評就去左呢間日本燒烤食啦
好彩早去咋,遲少少就已經好多人
餐廳𥚃面擺設同裝修都好似日本居酒屋

個氣氛都好好

話明係爐端燒 我地當然要叫d炭燒野

我地叫左和牛, 海膽蟹蓋同羊架

和牛d肉肉質真係好正,好有炭烤既香味
蟹蓋加埋海膽就鮮味十足

個蓋燒到小小燻就更加惹味
至於羊架就同牛扒比較肉質實凈
我就最中意食羊架 因為唔會有羶味

呢度食物既味道真係好似係日本食個d咁

我地就叫左刺身,左口魚壽司同明太子玉子
刺身好新鮮

玉子都係熱辣辣咁上菜,十分專業

總括而言,食物好味,氣氛好
遲下有時間一定要黎試多次先