2009-10-12 19 浏览
17/7/2009 (星期五)今日同同事食午飯,無乜胃口,於是走去食壽司,兩個女仔share一個牛肉飯的午餐,再散叫幾款壽司。牛肉飯: 幾好食,牛肉的份量啱啱好。蟹子沙律: 跟餐的前菜,味道一般啦。麵豉湯: 跟餐的湯,味道一般啦。壽司: 用料新鮮,味道唔錯。
17/7/2009 (星期五)

牛肉飯: 幾好食,牛肉的份量啱啱好。

蟹子沙律: 跟餐的前菜,味道一般啦。

麵豉湯: 跟餐的湯,味道一般啦。

壽司: 用料新鮮,味道唔錯。
$9三件三文魚吸引在我入去,叫了2碟,幾薄吓,顏色有幾件白咗火炙油金魚燒得唔平均.蟹子沙律,大件事竟然用D生菜最薄D葉嚟做,又碎又無咩蟹柳, 要成ニ十幾蚊架,點解好多間都做得那麽差目前只有 鰂魚涌瞬寿司收貨(以迴轉計算)鍋燒烏冬,為呢間鋪挽回多小面子,不錯最後一提D魚生豉油幾咸,又比個停咗迴轉帶慨吧枱我,坐吧枱為咩?????
火炙油金魚燒得唔平均.
蟹子沙律,大件事
竟然用D生菜最薄D葉嚟做,又碎又無咩蟹柳,
要成ニ十幾蚊架,點解好多間都做得那麽差
目前只有
鰂魚涌瞬寿司收貨(以迴轉計算)
鍋燒烏冬,為呢間鋪挽回多小面子,不錯
2009-10-04
2009-09-30 27 浏览
一個人來到荃新天地想食日本拉麵, 但印象中康竜拉麵的食評唔係咁好, 行過見到北海道活壽司竟然都有拉麵食, 就膽粗粗咁入去試下入到去睇下餐牌, 除壽司外都有好多野食, 包括炸物, 拉麵, 鍋物等, 我一心來食拉麵, 所以就叫左碗豬骨湯底的叉燒拉麵($39), 飲啖湯, 味道一般, 豬骨味唔太濃, 味精一定有少少的了, 但還可以接受, 日式叉燒只有2小片, 而且肉質頗肥, 唔係咁好食, 另有日式魚蛋, 蔥花, 筍數條同好老的鹵水蛋, 蛋黃當然係實duk duk啦, 唉...最大問題係d拉麵, 唔粗唔幼, 但係煮得太過'林', 完全無晒日本拉麵的質感, 連神髓都沒有, 睇來港式的日本餐廳真係一定會令人失望的 其實呢度當然超過九成的人都係食壽司, 都係我自己攞來衰啦, 叫拉麵食, 埋單連加一$43, 放低錢後速速離開呢個傷心地

最大問題係d拉麵
2009-09-11 13 浏览
星期天原本想在家裡休息一下,和女朋友玩一下煮飯仔的,怎料伯母一個急Call,說下班後想一起吃飯(既然伯母大人有令,當然是要應約了)於是我們改變計劃,決定相約伯母在荃灣吃飯。荃灣最新的吃飯逛街熱點,應該非荃新天地莫屬;於是我們便約伯母八點先到荃新天地,屆時再看看想吃什麼吧!我們約七時多就已經到了荃新天地,商場內人山人海,人流如鯽,基本上十之八九的食肆都要等位,我和女朋友也夠機靈,先在「上海婆婆」拿了籌,又在「北海道活壽司」拿了籌。可直到伯母來時,「上海婆婆」和「北海道活壽司」都未有位(但由我們拿籌到伯母來時都已經45分鐘了)女朋友等也等得累了,於是我提議去「康竜九州拉麵」去碰碰運氣(心想吃拉麵應該不用等太久吧)如我所料,「康竜」一樣要等位,只是比較少人等而已。結果伯母說還是想吃壽司多一點,於是我們最終回到了「北海道活壽司」。再回來時,幸好我們拿的籌還未叫到,還有數張枱就輪到我們了(伯母和女朋友都疲態畢露)不一會,我們終於有位,我們被安排坐三人迴轉枱(當時已差不多九點了,大家都飢腸轆轆)一坐下,女朋友二話不說先看看菜牌,叫了八爪魚壽司、生蝦壽司、油甘魚壽司、甜蝦壽司、劍魚壽司、吞拿魚沙律壽

再回來時,幸好我們拿的籌還未叫到,還有數張枱就輪到我們了(伯母和女朋友都疲態畢露)不一會,我們終於有位,我們被安排坐三人迴轉枱(當時已差不多九點了,大家都飢腸轆轆)一坐下,女朋友二話不說先看看菜牌,叫了八爪魚壽司、生蝦壽司、油甘魚壽司、甜蝦壽司、劍魚壽司、吞拿魚沙律壽司、三文魚壽司、墨魚壽司、蔥吞拿魚腩手卷、炸軟殼蟹手卷及一碗烏冬。

不過話說回來,在等壽司期間,不知怎地有很多蒼蠅飛來飛去,在壽司店見到如此多的蒼蠅,不可說不令人怵目驚心。不一會,壽司陸續登場。

八爪魚壽司

八爪魚壽司是八爪魚鬚的部份,但感覺是炙熟了一般,因為吃下去還感覺到八爪魚有微溫的,感覺既奇怪又難受。

生蝦壽司

看賣相也不太好,蝦的顏色不太對勁,蝦的顏色暗淡,毫無光澤,蝦居中開邊的位置更有些淺灰色......吃下去完全沒有味道,而且一點也不爽口,感覺像在吃橡膠一般。

油甘魚壽司

賣相也不甚好,沒什麼光澤,當然也就不要期望能吃到充滿油份的的油甘魚的味道了,不過連魚味也缺乏也實在是太令人失望了。

甜蝦壽司

賣相看似頗為正常,心想應該會比先前吃過的會好一點吧!怎料吃下去是完全沒有鮮味,活像吃了死了很久的蝦一樣(女朋友應該最失望,甜蝦可是她的至愛)

劍魚壽司

我和女朋友都非常喜歡吃劍魚,因此我們還叫了兩客,但結果卻令我們大失所望。坦白說,單單看我也看不出這是劍魚,正常的劍魚應該是顏色奶白,但這個劍魚卻是偏向透明帶微紅的,感覺頗像油甘魚的(如果不說,我還真以為是油甘魚,為什麼我會分別出來,就是因為我見到綠色碟上的,我肯定是油甘魚,再對一下菜牌,對上價錢、顏色碟及自己叫過東西,就大約估計到這是劍魚壽司了)食味,帶點腥味,沒什麼魚味,與正常的劍魚壽司大相逕庭。

吞拿魚沙律軍艦

這款算是最正常的一款壽司(基本上我和女朋友是不會叫這款壽司,是伯母欽點的)這些用罐頭吞拿魚加點沙律醬撈成的餡料,也很難做得難吃吧!不過最令人今人絕望的是軍艦的紙菜是腍的......

三文魚壽司

三文魚壽司一碟三件,看上去也不算太新鮮,三文魚不算肥美,食味也是淡然無味,感覺上不比超市買的盒裝壽司出色。

墨魚壽司

墨魚壽司賣相正常,但明顯知道不算新鮮,但為沒什麼光澤可言,吃起來,味道很淡,而且質感一點也不爽口。

蔥吞拿魚腩手卷

蔥吞拿魚腩手卷是女朋友叫的,這是其中一款她最愛的壽司,不過經過上述的一輪煎熬之後,她也不抱太大期望的了,果不其然,蔥吞拿魚腩當然不很新鮮,淡而無味。紫菜仍舊與吞拿魚沙律軍艦同一命運,但手卷的紫菜比軍艦的大得多,帶來的厭感更大。

炸軟殼蟹手卷

這個是我點的,不過單看賣相已經知道紫菜是腍的,吃下去,手卷內一滴沙律醬也沒有,感覺極乾,更不幸的是,軟殼蟹非但不脆,而且更充滿膱味,真的難吃到了極點。

烏冬

心想烏冬應該是最穩妥吧!不幸的是烏冬煮得很腍,腍得用筷子夾起來都會斷的那一種,我真的不明白為何能煮得如此腍爛,我只是淺嚐了一口就放下了。

幾年前前曾在旺角吃過一次北海道活壽司,當時也不覺得特別出色,因此也一直沒光顧。幾年後的今天,想不到質素會淪落至此,食物質素固然差到了極點,連店內的衛生也令人心寒,蒼蠅滿佈的地方卻在做起生吃的壽司刺身,能不令人擔心乎?(好奇之下在Openrice一看,發覺「北海道活壽司」全部分店都是喊臉都比笑臉多,由此可見一斑)北海道活壽司從此打入永不錄用之列。
八爪魚壽司
生蝦壽司 & 油甘魚壽司
甜蝦壽司
劍魚壽司
吞拿魚沙律軍艦
三文魚壽司
墨魚壽司
蔥吞拿魚腩手卷 & 炸軟殼蟹手卷
 芝士蝦sushi 3件: d芝士加落d蝦道,味道唔算太夾~賣相都ok的 3文魚卷~中間d料同個頂部都有3文魚喔,幾新鮮~好味也~ $13 炸蝦紫菜卷~ 都不差,中間有蜜桃同埋蝦,炸得不錯的!紫菜有紫菜味的~ $22  龍蝦沙律sushi~ d 蝦太bad,唔太新鮮似的  泡菜8爪魚sushi~ d八爪魚un左d...軍艦質素一般.. 八爪魚丸 3粒 $10,好熱騰騰又卜卜脆,so good優惠!!以上的sushi多數有3件,但計2件價錢~總共::: 151元

龍蝦沙律sushi~ d 蝦太bad,唔太新鮮似的

八爪魚丸 3粒 $10,好熱騰騰又卜卜脆,so good

優惠!!以上的sushi多數有3件,但計2件價錢~
總共::: 151元
3文魚卷~so good
紫菜炸蝦卷
熱騰騰>333<
(非会员)
行完新天地都七點幾,諗住未試過食'活'壽司,一心諗住同女友試下~見咁多人排隊,睇ma出面d poster覺得都ok~於是決定試下。可能星期日都要等成半粒鐘先有位~滿有期望入到去,傳來一陣魚'醒'味~唔係掛d魚新鮮到咁,但因為等得耐又肚餓諗住快d食完就算~叫左三文魚壽司、元貝壽司、油甘魚壽司、劍魚壽司、海膽三文魚壽司! 上菜速度算快,而且service都ok~ 可惜野食真係唔得~板長價,元綠質素 d三文魚一d都唔新鮮,size又細,全部野得元貝壽司係真係ok ga!~ 唉~好失望~仲要兩個人食左兩舊水都仲要係feel唔到飽個隻~平時食峰壽司兩舊水已經食到好滿足~但今次..........一定唔會再去~仲要奉勸大家都唔好去~除非你想試下板長價,元綠質素~
2009-09-06
呢日我地去左北海道活壽司,出乎意料並無其他顧客等緊位,平時同一時間o黎到,兩個人嘅檯大概要等3、4張,因此,呢日order檯個位幾寬闊。先數數要了甚麼壽司,有帆立貝壽司(中)、牛肉軍艦、芝士海鮮軍艦、三文魚壽司、三文魚腩壽司、甜蝦壽司等等。等我介紹講吓其中幾樣比較好的,呢度啲帆立貝一向都幾新鮮,所以都經常吃。牛肉軍艦個日式汁有少少甜,幾好味的,用嘅牛肉有啲似打邊爐嗰種肥牛,但係就無咁肥。三文魚腩少啲食,多數食三文魚,但原來三文魚腩睇落去係多啲脂肪,食落去真係肥美啲、爽啲,有啲三文魚脂肪嘅香味,挺不錯的。而家一碟兩件三文魚腩壽司,送一件三文魚壽司,不過會員卡折扣優惠就不適用於呢碟。甜蝦都幾好,顧名思義,幾甜。 我地有會員卡,食原價的壽司有88折。而家儲分難咗,要喺一段指定時間之內儲十個定十二個印仔,要惠顧滿一百蚊先有一個印,好難啵!

先數數要了甚麼壽司
,所以都經常吃。
但原來三文魚腩睇落去係多啲脂肪,食落去真係肥美啲、爽啲

2009-08-07
  • 帆立貝,甜蝦,三文魚腩
2009-08-19 13 浏览
朋友說這家旺角分店是不錯的.. 今次我們便試試荃灣這一家!價錢和其他出名連鎖壽司店差不多..款式不是太吸引.. 食物質數和味道就.... 各人口味也不同!價格和食品不成正比.. 還差得遠呢.. 有待改善!
2009-06-16
幾日前我同女友經過荃灣四周圍睇下有乜好食行行下見到一間迴轉壽司咪入去坐低食下睇下好唔好味^^叫左幾樣壽司&廚房食都過得去呀^^但啲服務一啲都得呀><我見到啲服務員好似當我地冇都又打呵欠又比我見到聽電話唉.......個經理就唔好講啦....佢經過我叫埋單佢都唔理就走左....好似學劉德華話齊甘既服務太道係唔夠架....唉......唔想講落去啦.....妳地大家去睇下就知><
下午茶
假日出外食飯,等了大半個鐘,就有位了(算是很快),入到去,款式算是很多,價錢亦相當便宜,一個個「原本是」裝有wasb的樽放在迴轉上不停地轉,但十個都有八個的樽係冇wasbi,個樽只係純粹...係度non-stop「自轉」開了很多個樽,才不容易地找到一個比較多的。order了﹕炸蠔壽司秋刀魚,油甘魚卷吞拿魚海膽三文魚甜蝦三文魚蟹籽沙律整體壽司都算合格(只 限外觀)﹗材料質素則屬中下。不「活」的壽司﹗
假日出外食飯,等了大半個鐘,就有位了(算是很快),
入到去,款式算是很多,價錢亦相當便宜,

一個個「原本是」裝有wasb的樽放在迴轉上不停地轉,
開了很多個樽,才不容易地找到一個比較多的。

order了﹕
海膽三文魚
甜蝦三文魚
蟹籽沙律

整體壽司都算合格(只 限外觀)﹗
材料質素則屬中下。
不「活」的壽司

2009-05-31
(非会员)
店內所有食品均超咸, 由豉油到壽司及至拉面, 一律鹽分超標, 絕不符合健康飲食之低鹽既原則! 魚生新鮮程度一般. 由於豉油並非一般壽司豉油, 而係同家中煮飯既珠江橋牌冇分別既不知名豉油, 一點完, d 壽司又係得個咸字.拉面除左咸之外, 完全食唔到咩其他味道. 配料質數亦頗低 - 蛋硬, 肉"鞋".幸好 waiters 都 ok, 不停幫我地加茶, 唔係一定喝死. 可惜食完之後幾個鐘仍然係勁口渴... 由於味道唔好, 我地決定之後再去第 2 度食其他野. 2個人食唔飽既價錢 : $17x (DBS card 有 5% off 之後)

魚生新鮮程度一般.

2009-05-15
2009-05-10 18 浏览
放工之後我地去左"北海道活壽司", 見到佢門口話而家有promotion, 三文魚壽司9蚊3件...我地一口氣就要左4碟, d三文魚都ok ga...另外我地叫左蛋壽司, 沙律同芥辣魷魚壽司..個蛋壽司唔錯ga...同出面食開的行貨唔同, 除左甜味, 仲食得出蛋味, 呢個實有下次沙律壽司的味道就普通啦, 而芥辣魷魚壽司就勁啦...辣到我眼淚都流埋出黎盈又趁我唔注意叫左"三文魚刺身", 個刺身都幾肥美ge...見到佢張menu有廚師推介, 就叫左兩個拉面我要左個豚骨拉麵, 大家都見到佢的湯有好濃的顏色, 唔...係比出面食開的有dd唔同ge..有重少少豬骨湯味, 可惜...唔知點解, 個湯唔係熱ge...只係有少少暖, 呢個要大扣分盈要左醬油拉麵, 我都有試過下, 不過就...唉...總之就唔係咁得啦...(下次我地都係唔好信d咩廚師推介啦)啊, 我地仲要左碟"醬燒魷魚", 呢個好似35蚊, 睇相都見到佢的份量唔大, 而且味道又麻麻, 最過份的係又係唔熱ga...埋單食左$242.2, 每人$120蚊, 我林之後我地應該都唔會特登黎呢度啦...

另外我地叫左蛋壽司, 沙律同芥辣魷魚壽司..

見到佢張menu有廚師推介, 就叫左兩個拉面

(下次我地都係唔好信d咩廚師推介啦)

三文魚刺身
醬油拉麵
ok的豚骨拉麵
差醬燒魷魚
2009-05-05
2009-02-08 7 浏览
之前都經過好幾次未有機會食,今次終於可以試下,剛好有卡位,2人坐就非常舒服~可能人客唔多,迴轉上面好少選擇,所以都係剔紙仔,我地食壽司都比較保守,大部份都係選擇熱門既種類~拉麵豬骨湯底唔錯,算濃味,拉麵比較幻身,食食下有點似日式公仔麵既感覺!!壽司壽司既飯唔夠味,總係差一點點,當我夾起鰻魚壽司時,舊飯途中斷開,一半係碟上一半筷子上至於魚生不夠鮮味,覺得魚生好似雪左好耐咁,雖然食了好幾款,感覺都係一樣試了一款新口味,就係加上一片芝士在魚生上,我地都覺得味道完全格格不入無吸引之處...........

都係選擇熱門既種類~
拉麵
壽司
一半係碟上一半筷子上

至於魚生

無吸引之處...........

2009-01-13 7 浏览
Sushi 普通, 沒有特色又不是特別新鮮。 叫鍋物時發現實物較照片細很多, 好似迷你鍋, 每人點一鍋後發覺不飽, 所以叫了兩客 sushi。 我吃的食鱈魚鍋不差, 只是份量太少, 加烏冬又要加錢, 不抵吃。服務一般, 侍應太少, 很難才找到人落單。當晚有學校靠聚餐, 聲浪又大, 令到不能與朋友食頓安樂茶飯。
, 令到不能與朋友食頓安樂茶飯。
2008-12-02 19 浏览
和家人來荃新天地參觀下,順便係度晚餐,鐘意日本菜既我地就揀左呢間唯一既壽司店6點半入場,約3/4滿,迴轉帶上基本上冇咩壽司,有都唔夠新鮮,所以就自己點叫左不少款式,值得一提既有:甘蝦,原隻夠份量,夠新鮮鰻魚帶子壽司:夠大件,口感醬料都唔錯海膽三文魚壽司:海膽算新鮮,三文魚都ok不過其他如吞拿魚,油甘魚,鮮帶子,鱆紅魚,吞拿魚腩等就唔夠新鮮啦,感覺好乾身,好似放左半日咁另外服務質數都唔掂,有一個四眼靚仔員工成日黑面,另外我地點左廿幾碟野,但佢地送錯左2,3次野黎,有一次冇錯係我自己搞錯左,但有個女經理卻串我話係唔係點左太多野所以先話佢地成日送錯野呀?都唔諗下唔係你地送錯咁多次野在先,我又點會咁一口咬定你地錯先?我份人好均真,叫左既食唔晒都唔會賴皮囉整體來說未如理想,就算係獨市生意都唔可以亂黎瓜?食物和服務都要改善,唔係既話只會影衰萬景峰商場

叫左不少款式,值得一提既有:

甘蝦,原隻夠份量,夠新鮮
鰻魚帶子壽司:夠大件,口感醬料都唔錯
海膽三文魚壽司:海膽算新鮮,三文魚都ok