2013-10-10
好少去megabox,所以每次去到基本上都會發現有新既店舖開咗. 今次試既"新"店舖係十勝,其實一間嘢好唔好,基本上睇吓有冇人排隊都知道間嘢得唔得,十勝咁啱就係唔使排,仲要係繁忙時間唔使排,理論上值博率唔高.但因為實在肚餓,所以只可以博一博. 入得嚟十勝就一定要叫個厚燒豬扒飯,但又唔想兩個都叫豬扒飯,所以叫咗個咖哩肉餅飯. 本來想叫啲小食,但為咗避免中伏,所以留番下次先.好快就送到嚟,先講豬扒,如果佢個厚字係只塊豬扒就真係有啲太過,因為其實塊豬扒一啲都唔厚,一路寫一路諗佢係咪捉字蚤,因為佢個名叫厚燒豬扒飯,唔係燒厚豬扒飯.但係我都好公平既,因為畢竟佢只係賣緊四十六大洋,所以都唔會要求太高,只係如果係用厚字唻形容就有啲那過.只不過咁喎,味道方面又唔錯喎,我諗主要係因為佢係啱啱燒起,唔係番燒(如果係番燒就裡面暖,肉身好乾).所以佢呢塊豬扒食落去都有肉汁,加埋佢自己掃嗰層醬汁,咸甜適中,其實係幾野味.如果可以加多小小汁令個飯唔好咁乾身就會更好. 個朱古力芝士咖哩肉餅就一半一半,肉餅做得唔錯,又係唔係乾淨淨貨色,有啲肉汁(呵呵,可能肥肉落得夠多),又係咸甜適中,敗筆既係個咖哩汁,可能最近啲咖
總括唻講,100蚊就搞點個晚餐,其實都ok既,服務生都主動咁refill,不過不失啦,有機會都會再去既.