2019-05-19 306 浏览
唔知大家鍾唔鍾意食東北菜,我同朋友都超鍾意食,於是就訂左呢間尖沙咀嘅北京菜試試。一上到係好中式嘅室內裝修,好有風味。最最最有趣嘅係,每一張枱下面都係魚缸,喺枱上面就見到魚仔游嚟游去,雖然都覺得好似有少少殘忍,因為唔知啲餸擺落去會唔會嚇親佢哋,希望店家有善待啲魚。anyways,成個裝修係好有心思。餸嘅部份,我哋兩個人嗌咗5個餸。頭盤叫咗麻醬雞絲粉皮,冇咩特別不過不失。另外叫咗麻醬蒜蓉茄子,呢個你見到佢超多醬,但係其實麻醬加蒜蓉加茄子唔係太夾,同埋好漏,真係一般。 主菜都係叫咗兩個,分別係四季豆同埋宮爆雞丁。四季豆用咗肉碎同埋雪菜去炒,食唔停口。至於宮爆雞丁亦都爆得好惹味,雞肉都好嫩滑,唔錯。喺北京食飯我通常最後都會叫拔絲甜品,今次呢間餐廳都有,於是我叫左一個拔絲蘋果。蘋果煮過之後好腍,被好脆嘅拔絲包住,超級好食。唔係太記得食咗幾多錢,每人200左右,可以一試。

餸嘅部份,我哋兩個人嗌咗5個餸。

唔係太記得食咗幾多錢,每人200左右,可以一試。
2019-05-16 276 浏览
呢度裝修好靚呀,枱下面仲養咗盤魚😝北京填鴨 半隻$268 包括香脆鴨皮連、京蔥、青瓜條、簿餅 好鍾意食北京填鴨,又好玩又好食😄先拎起薄餅,將最大塊嗰舊鴨肉放上去,再加埋啲甜醬,配菜——京蔥同埋青瓜,包好,放入口!佢嘅鴨都幾肥美,皮脆,嗰醬唔係好甜,份量都幾足,兩個人食半隻鴨,食晒嘅時候都有點飽😝小籠包六個$78小籠包佢唔會爆左咁樣,可以俾我哋慢慢啜晒啲湯汁,食落都唔錯☺️白菜豬肉水餃$78水餃係我至愛,呢隻水餃裏面嘅湯汁係有啲似湯麵入邊嘅汁,餡都幾大舊,食落夠飽肚😆
呢度裝修好靚呀,枱下面仲養咗盤魚😝

北京填鴨 半隻$268 包括香脆鴨皮連、京蔥、青瓜條、簿餅

小籠包六個$78

白菜豬肉水餃$78

2063 浏览
2019-05-16
2019-05-16 201 浏览
最近想食中菜,去咗一間裝修有古色古香味嘅餐廳,佢嘅裝修好有古代嘅風格,特別令我有印象嘅就係佢枱上面嘅魚缸,一路食嘢可以一路欣賞魚,幾有趣!我哋兩個人叫咗三樣嘢食,差唔多食咗$500。1️⃣北京填鴨 半隻$268片皮鴨好香,半隻嘅份量都幾多,兩個人食咗一半都已經有啲飽。佢同普遍片皮鴨嘅食法都一樣,都唔錯。2️⃣小籠包六個$78小籠包都幾大個,而且係新鮮整嘅,每人食到三個,鍾意佢嘅湯。3️⃣白菜豬肉水餃$78食埋呢一個餃子真係非常之飽啦!除咗白菜之外我覺得佢仲有另一種香味,但係我都忘記咗嗰種味道嘅名。其他圖片:

我哋兩個人叫咗三樣嘢食,差唔多食咗$500。
1️⃣北京填鴨 半隻$268

2️⃣小籠包六個$78
小籠包都幾大個,而且係新鮮整嘅,每人食到三個,鍾意佢嘅湯。

3️⃣白菜豬肉水餃$78

其他圖片:
2008 浏览
2019-05-16 207 浏览
以前試過北京老家之後,就成日都掛著,今日想去食的時候發現,原來搬左位了,不過數數手指都真係好耐無食過黎到呢到,不得不講的係裝修好有中國特色,有部分枱係有魚睇的,裝修都別具一格,係呢到食飯有另一翻風味呀唔記得影餐牌😞😞 呢到lunch分小菜同麵食我地一坐低已經有茶飲、點完野食就即刻有湯飲小菜每個$58,包一碗飯,都係飯前有湯送,食完飯仲有糖水送不過我地今次叫麵食麵就$52,無糖水 但有餃子🥟我地2個都係叫左白菜🥬餃餃子就普普通通,無咩特別 同埋唔夠熱過左一陣我地d主食都黎啦我食擔擔麵,先講個湯:好濃味,肉碎都算多,成個湯辣辣地,不算好辣,岩香港人口味,不但係花生味就唔多呢個面係拉麵🍜,好鬼正啊!彈牙,而且煮得岩岩好,好有嚼勁加埋d湯同埋肉碎真的好好味朋友果個係酸辣湯麵🍜麵我就無食,不過試左下個湯,第一淡系好重酸味,之后就慢慢出d辣味,好過癮呢個lunch hour唔加一,所以真係抵啦,52蚊有茶、湯 飲,又送餃子🥟如果多人可以叫小菜,多d款式嘛

唔記得影餐牌😞😞
呢到lunch分小菜同麵食
我地一坐低已經有茶飲、點完野食就即刻有湯飲
小菜每個$58,包一碗飯,都係飯前有湯送,食完飯仲有糖水
不過我地今次叫麵食
麵就$52,無糖水 但有餃子🥟我地2個都係叫左白菜🥬餃
白菜水餃

餃子就普普通通,無咩特別 同埋唔夠熱
過左一陣我地d主食都黎啦

呢個面係拉麵🍜,好鬼正啊!彈牙,而且煮得岩岩好,好有嚼勁
加埋d湯同埋肉碎真的好好味

朋友果個係酸辣湯麵🍜

如果多人可以叫小菜,多d款式嘛

2019-05-16
2019-05-07 285 浏览
北京老家 網址: 地址: 尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈8樓 呢間店出名抵食,幾年前在尖沙咀區工作,一個月總會來兩三次。環境好古色古香,同一家有魚,是拑入桌子中,一直都想是不是風水招生意的。一菜一肉做晚餐吧,呢道家常菜好味$88上湯豆苗,帶點青蔥味,湯夠味。同埋仲加了很多菇片,非常足料大碟。$78 小籠包一客 6隻,沾上醋同大量湯甜,一 人食6隻就當主食了,好滿足一個人食曬一籠呀!湯好甜鮮肉是半肥瘦,也顧不得胖了留意茶位每位$12小菜好大碟啦,建議一大班人來就可以多試幾道。電話: 34622518 ===============即在OpenRice網上訂座 網址: https://s.openrice.com/QrbS0H4a900 地址: 尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈8樓 呢間店出名抵食,幾年前在尖沙咀區工作,一個月總會來兩三次。環境好古色古香,同一家有魚,是拑入桌子中,一直都想是不是風水招生意的。一菜一肉做晚餐吧,呢道家常菜好味$88上湯豆苗,帶點青蔥味,湯夠味。同埋仲加了很多菇片,非常足料大碟。$78 小籠包一客 6隻,沾上醋同大量湯甜,一
北京老家

網址:

地址: 尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈8樓

呢間店出名抵食,幾年前在尖沙咀區工作,一個月總會來兩三次。

一菜一肉做晚餐吧,呢道家常菜好味$88

留意茶位每位$12

小菜好大碟啦,建議一大班人來就可以多試幾道。

電話: 34622518
===============即在OpenRice網上訂座
地址: 尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈8樓

呢間店出名抵食,幾年前在尖沙咀區工作,一個月總會來兩三次。

一菜一肉做晚餐吧,呢道家常菜好味$88

留意茶位每位$12

小菜好大碟啦,建議一大班人來就可以多試幾道。

電話: 34622518
===============
1K
2019-05-05 290 浏览
這餐廳的裝修很有心思,除了招牌,還有很多不同的裝飾都叫人有如身處北京,如夢似幻,很有趣的。到餐桌時,發現有一魚缸在枱底,藉着枱中的玻璃便可欣賞小魚的泳姿,頗有趣味。餐具也花了不少心思,當中的人物有如置身風雪之中,很有北方的感覺,更叫人要立刻吃東西來取一點暖。第一款是招牌菜:京燒羊肉,外皮很脆,肉質很嫩,肥瘦適中,沒有羶味,果然是招牌菜,配上秘製陳醋,很美味。吃北京菜,餃子是自己所喜愛的。餃子表厚是北京餃子的特色之一,但不會因太厚而太韌,肉汁也很豐富,好吃。
京燒羊肉
芹菜豬肉餃
2019-04-25
京燒羊肉
芹菜豬肉餃
2019-05-05 2187 浏览
家人介紹下, 今晚黎呢度開餐. 因為呢度既賣點, 係可以邊食飯, 邊有魚睇! 正正啱晒小朋友! 因為去之前已經訂左檯, 更要order "金魚檯", 哈哈.因為係剛搬舖, 所以我地都要搵搵路.同樣地, 依家都係樓上舖, 店舖門面都好特式, 可見老闆好有心思設計及裝修.店舖門面:出面有張舖有老虎皮的椅子, 阿仔又驚又唔敢摸~門外已經有一大罁金魚~入座後, 大家都被金魚檯所吸引住, 小朋友更加興奮. 唔俾我地阻住佢睇金魚, 哈哈!well, 的確係幾得意既! 之後我地就點左以下食物:呢個雞絲粉皮的皮比出面食的較粗身, 不過正因為粗, 所以食落更有口感, 混醬都造得好香滑.北京填鴨 半隻賣相都幾靚, 小朋友勁鐘意食個皮, 因為甜甜的. 青瓜爽脆, 醬料又係甜甜的, 包埋塊鴨肉黎食, 都是很可口. 平時都係塊皮唔夠包, 所以大家可以夾多兩件肉包黎食, 豐富D, 唔洗咁慳~~京牌炒飯似係蛋白蝦仁炒飯, 屬隱陣之選~韭菜豬肉水餃(8粒)北京燒餅(3個)跟搾菜脯搾菜脯勁大碗, 只有三個燒餅, 其實夾唔晒, 所以記住塞多D餡入去, 菜脯其實好好味, 不過如果空口食就會好咸.燒餅做得好薄, 上面舖滿芝麻
因為係剛搬舖, 所以我地都要搵搵路.

店舖門面:

出面有張舖有老虎皮的椅子, 阿仔又驚又唔敢摸~

門外已經有一大罁金魚~

well, 的確係幾得意既!

之後我地就點左以下食物:

北京填鴨 半隻
北京填鴨半隻

京牌炒飯
似係蛋白蝦仁炒飯, 屬隱陣之選~
京都炒飯

韭菜豬肉水餃(8粒)
韭菜豬肉水餃 (8隻)

北京燒餅(3個)跟搾菜脯
燒餅做得好薄, 上面舖滿芝麻.
搾菜脯
北京燒餅

酸辣湯麵
味道偏淡, 辣度就適中, 用上上海粗麵, 所以很有咬口.

京燒排骨架
好好味, 因為炆到D肉離晒骨, 而且好入味, 酸甜味道適中, 好醒胃.
京都排骨架

上湯豆苖
一個清清地既蔬菜, 入面都有好多菇菌添!
豆苖

食物質素都頗高, 而且價錢相宜, 仲有睇金魚賣點, 加上又新裝修舖頭. 都幾值得推介.
2019-05-01
2019-05-01 308 浏览
今晚約了朋友一齊食飯,同埋女朋友一行3人上網搵野食,咁岩大家都話想食片皮鴨,所以就係咁搵,最後決定去呢間北京老家食飯。餐廳吾算難搵,出尖沙咀地鐵站行去加拿芬道就到。餐廳門口好靚,可以係咁打卡影相🥰我影左十幾分鍾先入去食野😂入到去,發現張張枱一面都有一個金魚缸,好靚👍🏻 好有特式。我地主要係想食片皮鴨,所以叫左半隻,再加左兩個小菜,一個係土豆絲,另一個係蔥爆羊肉。個片皮鴨係有水準既,出面好多餐廳比你果啲皮,吾係爛晒癡住晒,就係凍冰冰。今次啲皮係熱辣辣,一塊塊好易分開👍🏻👍🏻而且啲鴨係有皮有肉,非常好,配上青瓜同醬汁,好好味呀,終於食到一個好味既片皮鴨了👍🏻👍🏻再食埋個土豆絲,其實已經有啲飽。不過都要講埋個蔥爆羊肉,真係好好味,佢地啲大蔥炒到剛剛好,吾會黃晒。啲羊肉又吾穌,好淋好好味,一流👍🏻👍🏻大家如果想食好味既片皮鴨同京菜,可以去試下。

餐廳吾算難搵,出尖沙咀地鐵站行去加拿芬道就到。

餐廳門口好靚,可以係咁打卡影相🥰我影左十幾分鍾先入去食野😂

入到去,發現張張枱一面都有一個金魚缸,好靚👍🏻 好有特式。

再食埋個土豆絲,其實已經有啲飽。

大家如果想食好味既片皮鴨同京菜,可以去試下。

2019-04-30
2019-05-01 237 浏览
今晚買咗飛睇戲,係睇戲之前就食餐飯先,呢排食西餐同埋日本野食得太多,咁就搵啲中式嘅嘢食下,於是揀咗北京老家地點好容易搵,港鐵站N2出口出咗直行就係,一上到去完全比餐廳嘅裝修吸引左,餐廳用嘅係古色古香嘅裝修,所有嘅擺設都做得好細緻,一定花咗唔少心思同時間(職業病發作😂),店員安排俾我哋嘅位置枱底仲有魚缸,一路食嘢一路睇住啲金魚游來游去北京老家主打係農家菜,除此之外仲會有火鍋可以選擇,而我好耐冇食過片皮鴨,所以我哋叫咗半隻片皮鴨,個皮幾脆,味道都唔錯之後就叫咗個蔥爆羊肉,份量都幾多,炒得幾香幾好食由於我哋人數唔係好多,叫唔到太多嘢食,餐牌上面嘅菜式好多都好吸引,最適宜一大班人share,下次你要再叫多幾款唔同嘅菜式

之後就叫咗個蔥爆羊肉,份量都幾多,炒得幾香幾好食

2019-04-30
2019-04-26 374 浏览
屋企人想食中菜,我就訂左北京老家一齊食個豐富晚餐!香乾拌肚絲 - $78豬肚絲好爽口豬皮凍 - $88望落晶瑩剔透,好似食緊啫喱咁~香脆鴨皮連薄餅(1隻) - $358鴨皮連鴨肉好香好好食,再加埋熱辣辣既薄餅,必點!!!!!孜然羊肉 - $108少少羊騷味,好惹味!!草綑牛骨 - $318見到好多人食,一於叫返個! 牛肉口感好腍,陣牛味會慢慢滲出黎,清清地又幾好食!糖醋魚片 - $118外脆內嫩,甜酸醬調配得岩岩好,好開胃!葱燒海參 - $328經慢火燜完既海參放係西蘭花上面,骨膠原豐富! 西蘭花好爽,撈埋個汁仲好味!拔絲蘋果 - $88立體既拉糖令到個蘋果變得好有貴氣! 蘋果好爽口,加埋拔絲既甜味,成個酸酸甜甜咁好好食!高力豆沙 - $88軟軟既粉團炸到金黃色,入面包住甜豆沙,咬落好鬆軟! 就算加埋好多沙糖都唔會過甜,食落會有幸福感!
屋企人想食中菜,我就訂左北京老家一齊食個豐富晚餐!

香乾拌肚絲 - $78
豬肚絲好爽口
豬皮凍 - $88
望落晶瑩剔透,好似食緊啫喱咁~
香脆鴨皮連薄餅(1隻) - $358
鴨皮連鴨肉好香好好食,再加埋熱辣辣既薄餅,必點!!!!!
孜然羊肉 - $108
少少羊騷味,好惹味!!
草綑牛骨 - $318
糖醋魚片 - $118
外脆內嫩,甜酸醬調配得岩岩好,好開胃!
葱燒海參 - $328
拔絲蘋果 - $88
高力豆沙 - $88
2019-04-26 293 浏览
提前慶祝媽媽日係OPENRICE到BOOK左位之後去到就唔洗等位好特別唔會好重SO味炸得好香口值得一試好有口感味道出色配白飯一流蟹粉配上豆苗係完美既味道另類既感覺朋友們一定要試招牌菜北京填鴨皮薄鴨嫩醬汁出色多過4個人就要叫一隻豆沙高力北京菜4人行食左$1400
提前慶祝媽媽日
豆沙高力
北京菜

4人行食左$1400
2019-04-26
第一次去北京老家食飯🙆🏻‍♀️去到餐廳好快已經為我地準備好位置, 當日都幾full, 氣氛熱鬧好適合一大班人聚會食飯!-張枱係好有心思架😍 透明玻璃下面有一個中國色彩的魚盤, 而且係真係有金魚, 未開始食已經覺得好有創意😆-🤟🏻個人一共叫左4️⃣個餸~~-💁🏻‍♀️老媽燒茄絲老媽燒茄絲一上菜已經好香🙌🏻 除左茄子仲加左豬肉絲, 口感唔錯, 口味偏濃, 用黎拌飯一流👍🏻-💁🏻‍♀️鐵板牛肉鐵板牛肉有大量嘅洋蔥同牛肉片, 鐵板上菜熱辣辣🔥 慢慢食都唔怕凍😆-💁🏻‍♀️炸銀絲卷最鐘意點煉奶食, 大滿足😋-💁🏻‍♀️北京填鴨半隻由於北京填鴨係重點所以我留返最後先品評😛 佢嘅北京填鴨真係烤得唔錯, 食落口有淡淡嘅油香味但係又唔肥膩~~ 而包皮係用蒸籠原個上枱, 打開嘅時候仲有滿滿蒸氣😆拌菜同醬料可以按個人口味多多小小加埋入包皮一齊食, 正‼️ 半份烤鴨三個女仔食, 份量岩岩好~~-💁🏻‍♀️拔絲香蕉 <-全晚我最期待佢有幾個選擇: 蘋果 士多啤梨同香蕉, 比平時外面的選擇多~~ 我地最後都係揀左香蕉🍌甜度適中, 唔會太濟, 食左2粒岩岩好滿足晒😌
第一次去北京老家食飯🙆🏻‍♀️
🤟🏻個人一共叫左4️⃣個餸~~
💁🏻‍♀️老媽燒茄絲
💁🏻‍♀️鐵板牛肉
💁🏻‍♀️炸銀絲卷
最鐘意點煉奶食, 大滿足😋
💁🏻‍♀️北京填鴨半隻
💁🏻‍♀️拔絲香蕉 <-全晚我最期待
甜度適中, 唔會太濟, 食左2粒岩岩好滿足晒😌
2019-04-23 325 浏览
今日去咗食北京老家🇨🇳,之前試過去灣仔嗰間食lunch,性價比好高,啲嘢又好食😋今次就去咗尖沙咀呢間食dinner食北京菜梗係要叫片皮鴨啦🦆,今次叫咗半隻片皮鴨,份量都唔少㗎,三個人都好夠食叫咗個鐵板牛肉🐂,上菜熱辣辣,鐵板可以keep住食物嘅溫度🔥,牛肉亦都煮得好淋滑,亦夠入味另外仲叫咗個老媽燒茄絲🍆,賣相雖然比較普通,但係食落就好好味,茄子切到一絲絲,同豬肉絲🐖一樣粗幼,茄子冇煮到淋到爛哂,但係就相當入味,小小微辣🌶,好惹味㗎叫咗個銀絲卷🥖,個皮炸到脆卜卜,入面就一絲絲嘅麵包,一籠仲要有兩大條添啊重點黎啦,就係甜品拔絲香蕉🍌,香蕉有粉漿包住再炸過,好似高力豆沙咁,只係變咗高力香蕉,再加埋一絲絲嘅麥芽糖,好好食🤤,呢個係必叫嘅推介呀👍🏻👍🏻
今次就去咗尖沙咀呢間食dinner

2019-04-20
2019-04-22 196 浏览
嗰日約咗中學同學同老師食飯,所以想搵間中餐廳食坐得好啲,傾下偈又唔使畀人趕。一出個感覺真係嚇咗一嚇,好有氣派豪,好中國feel,入到去坐低更加估佢唔到,因為枱下面真係有金魚喺度遊下游下架 ,個朋友就好驚,但望住啲金魚喺你枱下面食飯又唔知點咁樣,哈哈。講下個廁所,人哋話一定要去㗎,因為佢係全金色㗎,入到去真係喎!個門口仲寫住矛房,真係幾搞笑!啲嘢食嚟得好快,有一個茄子甜甜地幾好食,雞絲粉皮都好大碟㗎,又叫咗年糕同埋幾個菜 ,仲叫咗個酒釀丸子,原來係五六人份量呢架好大煲,5個人每人200蚊到啦

2019-04-11 339 浏览
平凡的一日 , 忽然收到友人的電話 , 邀約筆者出去食個下午飯 , 反正沒有事情要忙便應約外出 ~午飯地點就在 尖沙咀國際商業信貸銀行大廈 的 北京老家 ~餐廳的門面和內在的裝修以及擺設 , 都有古色古香的風範 , 很有中國風的氣氛 ~某些餐桌竟能夠看見魚缸 , 魚缸內還有 活躍的金魚 ~Menu ~茶錢每位 $12 , 茶是大麥茶 ~宮爆雞丁 $98 : 究竟宮爆雞丁是否屬於正統的北京菜呢 , 這個我不知道 ; 味道又是否正宗呢 , 這個我也不知道 ; 筆者本來就不是一條好漢 , 從未去過北京 , 未去過當地又怎能知道當地口味 ; 但這道菜都炒得很香口很入味 , 很大碟頭而且雞肉也有不少 , 味道香香辣辣 , 不錯吃的 ~木須肉 $88 : 很可愛的名字 , 賣相也不錯 ; 這道菜其實就是豬肉絲、菠菜、雞蛋、木耳 , 大兜亂炒埋一碟 , 炒得都算乾爽 , 味道也不錯 ; 就根據筆者以上所提及過的 , 我未去過北京 , 這道是否北京菜 ,實在沒有概念 ~本篇完 ~
午飯地點就在 尖沙咀國際商業信貸銀行大廈 的 北京老家 ~

某些餐桌竟能夠看見魚缸 , 魚缸內還有 活躍的金魚 ~
Menu ~
茶錢每位 $12 , 茶是大麥茶 ~

本篇完 ~