2013-10-27 642 浏览
星期六早上原本沒有工作, 可為我個多星期的馬不停蹄休息一下, 充充一些快樂能量。但好景不常, 客人遠從智利而來, 打電話給我相約見面, 最後就只有這個星期六的早上時間。人在江湖, 還是早上要到尖東走一趟。商討完畢, 十一時多, 還是早點吃些東西, 好好睡一覺。一個人走到三角公廁附近, 看這個水餃店已開, 便來吃吃。這家店已來吃過數次, 老闆是北京人, 說話聊天都態度親切。餐廳主打水餃, 有蒸, 有水煮, 也有煎的。以餃子等帶有麵食, 或是飯等, 甚至單吃餃子也是可以的。其實除了平常的豬肉白菜或韮菜餃子之外, 餐廳也有提供大蔥羊肉及茴香豬肉餃, 不過茴香等料要到冬天才有, 所以也是季節限定的。大部分餃子都是老闆特別做的, 即叫即包, 吃來更有味道。早上來當午餐吃, 要了一個餃子擔擔麵, 要Hk$36。擔擔麵麵條幼細而白, 質感煙韌, 口感有嚼勁, 可是感覺有點似味千拉麵的質感。擔擔都湯底有輕微的花生醬接觸味道, 口中鹹中有甜, 醃菜爽口, 鹹香不錯。蔥花拌好, 清爽感覺更多, 加上餐廳的香濃辣油, 更能帶出擔擔醬的惹味。水餃四隻, 皮不算薄, 但講不上厚, 不過口感軟滑。菜肉比例香口,
早上來當午餐吃, 要了一個餃子擔擔麵, 要Hk$36。擔擔麵麵條幼細而白, 質感煙韌, 口感有嚼勁, 可是感覺有點似味千拉麵的質感。擔擔都湯底有輕微的花生醬接觸味道, 口中鹹中有甜, 醃菜爽口, 鹹香不錯。蔥花拌好, 清爽感覺更多, 加上餐廳的香濃辣油, 更能帶出擔擔醬的惹味。水餃四隻, 皮不算薄, 但講不上厚, 不過口感軟滑。菜肉比例香口, 有種可口的肉香味, 混入擔擔麵湯, 味道更見香口。
一個麵, 來一個杯豆漿。味道沒有特別, 只是感覺太甜而已。整體來說, 擔擔麵水準不算高, 湯底亦只是一般, 但是水餃卻是挺不錯的, 還是找找機會吃吃這裡的季節限定餃子吧!
2013-10-26
2013-08-20 492 浏览
當此帶差不多被韓國店攻陷時,竟然有一間"異類"生存到同時又旺場,來到此一帶想不吃韓式食物真的好難因為經過大部份的點都會傳出一股香味,烤香、肉香、辣香,今次令我打破傳統到底昆什麼店呢??等我入去看個究竟!!入座時4個字浮現"一眼關七" 因為座位數少地方少人就相對不少。本來中間有張圓台給客坐的也因為要即場巧手作餃而佔用。大伙兒包餃的包餃,煎餃的煎餃,煮麵的煮麵,收銀的收銀,廚房看不到就不多說了。還有送外賣的就送外賣(因為一邊吃聽到一邊接電話)餃麵類製品實在太多,人少下唯有選愛吃的北京水餃麵(韮菜豬肉),上海雲吞,北京餡餅(選了豬肉,有羊肉選)和蔥油餅。 其實還有好多餃想試但實在吃不下北京餡餅:入面放了韮菜豬肉,吃時剛煎好所以非常香而且少少汁入面所以香得來不會硬身,只能說愈燙口愈好味上海雲吞:只看皮跟水餃一樣,分別就要靠色因為用的菜不是鮮色菜所以看上去色暗淡然而入口味卻像素菜餃感覺,不過跟自小吃的上海雲吞不同缺少了主角蝦,整隻餃沒帶蝦時結實和少了咬感蔥油餅:有點兒失色因為上台時暖身而已,而蔥少且淡色像放了很久翻熱一般,也沒有外面吃的尾部帶厚而香脆,更不用說芝麻香了...北京水餃麵:同樣是用了

上海雲吞
蔥油餅
北京水餃麵
北京水餃麵:同樣是用了韮菜豬肉,入口非常香雖然皮有點厚但還不至於硬,有了雪菜放面更多元化,雪菜香跟韮菜絕對差別大,但各有特色,麵就身了最愛的上海麵,這幼身麵煮的時間2-3分鐘就好,可以的話過一過冷河會令麵就好咬感,上海麵本身就用麵粉做所以來得特別重麵粉香。

這是絕對值我一試的人手做餃的小店,而且很多特別的餃像茴香餃,別以為是新餃,只是相信很多人未聞未嘗,其實食落口帶點青草感覺的淡香,但香味持久在口中徘徊,如果韮菜香是濃郁,那茴香餃就是青幽,唯寄望下次餃餃新意思
始終成日韮菜也會dry!

服務:要講招呼可不用考慮,因為大伙兒都好忙,所以脾氣有時會一般
環境:要企理的更不用考慮,地方小物品多堆放到像戰場一樣
抵食:價錢絕對不算高,而計算是人手做的絕對見食+抵食
题外话/补充资料: 1.有外賣服務但只限同區或附近(非常近佐敦) 2.茴香餃是天冷時候才會有 3.很多人誤會了這不是主打上海菜所以沒有什麼小籠包,山煎包什至粢飯
2013-08-19
上海雲吞
北京水餃麵
2013-03-28 319 浏览
之前誤打誤撞到了這家小店,我自己和一個朋友都是北京人,自然進去試下啦!老板是正宗的北京人,一口京腔很地道,但粵語都說的幾好!我們點了三個,炸醬麵,芹菜豬肉水餃和羊肉餡餅。炸醬麵呢,味道不錯,有經過港式改良的,但是量就比較少(相比環境和價格來說)大概40蚊吧,不大一碗。芹菜水餃大概也是38蚊,有八個。我們第一口吃覺得很一般,因為皮雖是手做的可是有點厚。餃子餡的調味我覺得咸,我的兩個朋友卻覺得淡,所以不知道啦。經老板指點才知道是要加桌子上放著的辣椒油(從來沒有見過這樣的辣椒油)才會好吃的,加了一試果然香很多,很特別,不妨試下!羊肉餡餅等了很久,不過上來以後真的是不負眾望!表皮煎的焦黃,很香,因為是現煎的所以慢,所以燙口,又脆!裡面的餡很軟嫩,肉汁很多!入口滿足到爆!如果不是把它分成了三分應該還會更好吃!我們吃完這個立刻追加了第二個。小提示就是因為餡餅都是現煎的,所以最好一起叫要不然就要等啦!16蚊一個比起北京當然是貴,但是在香港都ok啦!
老板是正宗的北京人,一口京腔很地道,但粵語都說的幾好!
16蚊一個比起北京當然是貴,但是在香港都ok啦!
2013-03-22
  • 羊肉餡餅,京式炸醬麵
2012-07-06 233 浏览
今日行開尖沙咀, 行開想食就去左北京水餃店照例要左碗擔擔面, 2碟煎餃子, 一杯豆漿面依然彈牙好食 (不過嫌距醬料未夠香濃) 餃子好食不過價錢真係幾貴, 32蚊一碗面, 15蚊4隻煎餃子, 甘就已經62蚊@@ANYWAY偶爾食一次, 貴D都可接受
今日行開尖沙咀, 行開想食就去左北京水餃店

照例要左碗擔擔面, 2碟煎餃子, 一杯豆漿

面依然彈牙好食 (不過嫌距醬料未夠香濃) 餃子好食

ANYWAY偶爾食一次, 貴D都可接受
2012-07-06
2012-05-31 177 浏览
小小的一間水餃店,温情揚溢。點了最普通的白菜豬肉餃,吃了滿口驚喜。水餃皮滑,彈口又不太硬,肉菜比例一流,他們蒸好了餃子才放湯,現在有多少家店子能用心去做一件事而不是交功課,老闆教用少少自制辣油起吃,又有一番不同!愛餃子人必試!
2012-05-31
2012-05-02 135 浏览
一直想去試試我最喜歡吃的餃子但一嚐後發現這間小店只是名過其實朋友點了一個北京饀餅, 十元試了一塊,味道尚可,但有點過鹹我比較肚餓點了一碗北京水餃面個店員問我地要唔要豆漿加7蚊我地唔要~之後一食個面, 嘩~鹹到不得了根本同食味精無分別味精平都唔使咁重手呀好同意樓下講對生客黑口黑面, 對熟客笑笑口熟客唔使出聲就有免費豆漿 這店子落味精的功架一流如果愛鹹﹑愛味精的朋友可以一試你食的每一啖充斥味精的鹹味過幾個鐘後口渴﹑口乾﹑口苦即使你飲幾多杯水都好這個感覺一直都在
一直想去試試我最喜歡吃的餃子
但一嚐後發現這間小店只是名過其實

朋友點了一個北京饀餅, 十元
試了一塊,味道尚可,但有點過鹹
我比較肚餓點了一碗北京水餃面
個店員問我地要唔要豆漿加7蚊
我地唔要~

之後一食個面, 嘩~鹹到不得了

根本同食味精無分別
味精平都唔使咁重手呀

好同意樓下講對生客黑口黑面, 對熟客笑笑口
熟客唔使出聲就有免費豆漿

即使你飲幾多杯水都好
這個感覺一直都在

题外话/补充资料: 仲有間鋪好大陣油煙味
2012-03-28 92 浏览
見評分幾好,一於試一試!叫左白菜冬菇餃麵.即係素餃,裡面d料ok,都幾豐富..但皮實在太厚!湯同麵都係一般貨。。。冇乜特別。埋單$30蚊,普通啦,尖沙咀黎講都ok既
見評分幾好,一於試一試!
叫左白菜冬菇餃麵.
即係素餃,裡面d料ok,都幾豐富..但皮實在太厚!
湯同麵都係一般貨。。。冇乜特別。

埋單$30蚊,普通啦,尖沙咀黎講都ok既

题外话/补充资料: 最差就係..間舖實在太大油煙味,食完出來果陣油煙味陰魂不散...希望呢樣野可以改善... 應該..唔會再黎喇!
2012-03-28
又係一個做完”尖”嘅晚上, 知道這裡有一餃子店,之前亦聽太座是提及過, 店子比較細, 尤其是廚房位置是很勉強間出來的, 天時熱的話在這種沒什麼抽風的廚房工作你都咪話唔辛苦呀, 真係”辛苦錢”嚟架, 他們在此位置沒有九,都有十年了, 現在嘅香港地要經歷這麼多年頭一點也不是件易事, 睇嚟都係一家人做晒嗰隻, 有時真的很佩服部份人那份肯犧牲嘅精神, 當日食咗一個”韮菜餃子”個湯底雖然比另一間旁邊嘅餛飩店的濃, 不過還可以接受, 皮沒有太厚, 餡料嘅調味亦算偏濃, 但未算最濃嗰隻, 整體OK啦, 唔太貴亦唔算平, 交到功課下次有機會再來試其他小菜先
餃子ok但湯比較少 !
2012-02-26
餃子ok但湯比較少 !
2012-02-21 43 浏览
好姊妹結婚將近, 來到尖沙咀試婚沙,之後好姊妹想去北京水餃店食於是我地就來左呢度la時間約下午7點, 店內有空位, 但沒有三個人的位, 於是要等........親切的老板叫我們在門口一路坐一路等..... nice約等了10分鐘我們已有位可以入去了當晚吃了:1) 羊肉餡餅 : 餡肉多汁, 沒有羊肉的"so"味, 不喜歡食羊肉的我都愛上了 2) 茴香豬肉餃 : 查過"茴香"是其中一種小草本植物,一般用來做沙拉, 剛開始食覺得好似煙屎味=.=" 不太習慣, 但估唔到越食越好食喎..... 水餃皮好Q, 好好味~!!! 3) 白菜豬肉餃 : 因為本人喜歡食重味的食物, 茴香豬肉餃比較白菜豬肉餃重味, 所以另它失色了!!! 4) 麻辣土絲 (土絲=薯仔) 不太辣, 土絲好爽, 唔錯....5) 紅豆沙鍋餅 紅豆甜度適中, 熱lala, 好味~!特別一提這裡的辣椒油是自製的, 夠辣, 加落水餃或麵更加好味......我會再去食ga...... 哈哈

親切的老板叫我們在門口一路坐一路等..... nice

約等了10分鐘我們已有位可以入去了

當晚吃了:
1) 羊肉餡餅 :

2) 茴香豬肉餃 :
3) 白菜豬肉餃 :
4) 麻辣土絲 (土絲=薯仔)
不太辣, 土絲好爽, 唔錯....
5) 紅豆沙鍋餅
紅豆甜度適中, 熱lala, 好味~!

我會再去食ga...... 哈哈

2012-02-18
  • 羊肉餡餅
  • 茴香豬肉餃
2011-07-10 12 浏览
前陣子報名上短期進修, 在尖沙咀上課, 於是又多了機會在這個區找點好吃的. 從Openrice找來這間北京水餃店, 就近上課地點之餘, 評語還算不錯, 於是決定中午飯時來試一試. 這間位於柯士甸路的小店, 位於尖沙咀比較靜的地段, 所以縱使是在星期六的中午時候, 人客也不多, 只有半滿. 看過餐牌, 點了雪菜肉絲水餃麵, 又來了客北京餡餅.北京餡餅在落單後便立即送上來, 心知一定不熱, 因為踏入門口時已經見到它被擱置在煎爐上, 肯定不是剛煎好的! 餡餅已經預先剪成四份, 入口只是微暖而已. 吃第一口時, 已經感到餡餅較硬, 頂層和底層的皮厚薄不一, 底層的明顯較厚; 餡餅可能放得太久, 餅皮已經不香脆, 部份更友被漏出的肉汁浸得濕淋淋; 韮菜豬肉餡料的味道濃且偏鹹, 可是肉汁不多, 吃起來比較乾, 與食家們的好評有點出入. 雪菜肉絲水餃麵, 又是令人失望之作. 雪菜雖然不少, 但味道欠奉, 可能是浸水太久有關; 肉絲只有三幾條, 數量少得可憐, 而且是雪藏貸, 又是無味道的; 水餃和餡餅的一樣, 都是韮菜豬肉, 餃子皮較硬身, 不大好吃; 水餃麵用上了幼麵, 麵身較硬不易腍, 口

雪菜肉絲水餃麵, 又是令人失望之作. 雪菜雖然不少, 但味道欠奉, 可能是浸水太久有關; 肉絲只有三幾條, 數量少得可憐, 而且是雪藏貸, 又是無味道的; 水餃和餡餅的一樣, 都是韮菜豬肉, 餃子皮較硬身, 不大好吃; 水餃麵用上了幼麵, 麵身較硬不易腍, 口感一般, 但勝在夠大碗. 吃完餡餅後再吃水餃, 因為味道相同, 所以感覺有點滯又有點悶.

這間家庭式經營的小店, 店員對生客與熟客的態度大不同, 對我等生客笑容欠奉, 但對熟客則滿臉笑容! 而且在吃東西時, 不時有小小昆蟲在飛來飛去, 令人十分煩擾! 老實說, 無論食物水準, 或是待客態度, 都是令人失望的, 要回頭再幫襯嗎? 相信也不會再來了.
2011-05-28
  • 沒有
2011-05-27 19 浏览
個日去UA睇pirates of the caribbean IV,之後就想喺附近食D嘢咯之前聽朋友話呢度有間餃子店,D餃子都喺老細親手包嘅。平日都喺食百佳買嘅速凍餃子,好耐冇食過手包餃子,等唔住想試下個店真喺細得滯wow,得三四張枱,個廁所真喺我見過嘅最細個嘅~門口有阿姐唔停煎餡餅,入邊老細包緊餃子,原來真喺都自己整D嘢噶~同朋友點咗份素水餃,煎餃,同埋北京餡餅~素水餃味道就淡D咯,但喺我估應該幾健康呱,O味精,好過速凍水餃~老細都好熱心,主動過來教我沾D醋同辣椒油一起食,果然好味咗好多]煎餃喺韭菜豬肉餡嘅,入邊都有汁啦,韭菜味道好大,唔中意嘅人不試也罷~北京餡餅都喺韭菜豬肉餡,亦都有汁,但喺個人就覺得個餅皮太厚啦,卒之搞到整個餅口感都差咗少少~希望可以改進啦

同朋友點咗份素水餃煎餃同埋北京餡餅~
素水餃,唔記得餡了……
[b]煎餃喺韭菜豬肉餡嘅,入邊都有汁啦,韭菜味道好大,唔中意嘅人不試也罷~
最滿意就喺呢個
餡都搭嘅~失敗就喺皮
2011-05-21
最滿意就喺呢個
  • 煎餃
2011-05-15 84 浏览
This is a very small dumpling shop located behind the HK Observatory. The entire restaurant consists of 4 booths and a small round table. It's cramped even by HK standards with the staff making dumplings right next to one of the booths and most of the cooking done at the front of the shop. That's probably the reason why most people get items to-go.The ordering is a bit confused, which is odd considering the staff to customer ratio is around 1:4 but it appears that they don't quite have a system

The ordering is a bit confused, which is odd considering the staff to customer ratio is around 1:4 but it appears that they don't quite have a system in place.

The traditional Beijing dumplings were quite large with lots of filling and soup but very salty. The lamb pancake was quite juicy and tasty with a nice crust. We also got a yam and red bean dessert, which was a mistake, since it's fried in the same oil as the savory items, resulting in a strange combination of salty and sweet.

Most to-go orders were for the pancakes, which is probably a sign.
2011-05-14
2011-03-16 13 浏览
想食豆沙鍋餅睇完食評, 就特登黎左依到因為得1個人, 太多會食唔晒, 要左 豆沙鍋餅x1, 羊肉餅x1, 豆"張"x1豆沙鍋餅 - 普通la...餡偏少, 餅唔脆...極之普通羊肉餅, 因為睇過d食評, 羊肉都好似唔錯, 就有d期望...可惜, 只有dd羊肉味, 個皮少少脆, 好多肉汁(成隻碟都係), overall黎講, 都算ok gei, 但羊肉味唔夠, 就失色左d lor..豆"張"...同糖水無咩分別...得個甜字...可能食2個餅太油, 我覺得麻麻下次可以試下佢d飯/麵類geibtw, 我覺得d人都好有禮貌, 依樣幾好!
想食豆沙鍋餅
睇完食評, 就特登黎左依到

豆沙鍋餅 - 普通la...餡偏少, 餅唔脆...極之普通
豆"張"...同糖水無咩分別...得個甜字...

可能食2個餅太油, 我覺得麻麻
下次可以試下佢d飯/麵類gei

btw, 我覺得d人都好有禮貌, 依樣幾好!
2011-02-08 35 浏览
之前响雜誌睇過d 介紹,本人又鍾意食餃子,一於去試下啦!去到門面冇特別,但係我就係鍾意呢d ,好食最緊要。我哋叫咗韮菜湯餃,煎餃,北京烤餅同擔擔面。韮菜湯餃,煎餃,北京烤餅都真係好好味。韮菜餃睇住老闆即包,一定新鮮。全部都有好多湯同肉汁,真係冇得彈。擔擔面就普普通通啦。老闆介紹話可以唔放湯,係北方食法。佢仲話下次一定要試羊肉煎餃!!如果唔係飽,真係會即刻ENCORE!!

之前响雜誌睇過d 介紹,本人又鍾意食餃子,一於去試下啦!
去到門面冇特別,但係我就係鍾意呢d ,好食最緊要。
我哋叫咗韮菜湯餃,煎餃,北京烤餅同擔擔面。
正!
入邊有湯o架!!
好香,有肉汁!!
擔擔面就普普通通啦。
正!
入邊有湯o架!!
好香,有肉汁!!
  • 韮菜湯餃,煎餃,北京烤餅
2011-02-05 37 浏览
收爐前週末本打算享受一下小咖啡室的寧靜,可是連隱蔽茶餐廳也能找到,但來回兩次也找不到小咖啡室所在,決定回頭吃雞腸麵時又忽而被幾位客人捷足先登,令本來有的吉桌也坐滿了,再退而求其次吃北京水餃好了。店內幾張卡座都有人客, 為求涼快一點坐在近門口的桌子, 以為這裡會通風一點, 誰知門口那煎餅爐傳來陣陣熱力,而且乾燒鐵板的氣味實在不太好受耶,失策! 小店地方淺窄,連卡座也比普通的窄, 厚身客人如我就剛好填滿其空間, 坐得絕對穩陣,等待水餃期間也看看玻璃上那密密麻麻的明星藝人合照,藝人們真的那麼喜歡吃北京水餃?身處北京水餃當時來碗北京水餃,其他客人們頻點北京餡餅我也來一份, 阿姐即時在店前的煎爐煎餅, 飄來煎餅香之餘也帶來更多油煙, 幸好對面女仕暫充當人肉屏風阻擋一下,不然氣味更甚。餡餅外型如清真牛肉餅, 煎好後也預先剪成四份, 方便進食但又會流失肉汁, 令本來已煎得香脆的餅皮變得濕淋淋,沒被浸濕的餅皮面層微脆,不厚的餅皮有點煙韌感覺而且有麵粉香,加上肉汁濕潤又蠻好吃的; 餡料應是韮菜豬肉吧,肉餡本身味道不濃,因韮菜比例較高及較濃味,因而韮菜香比肉味突出,肉汁豐盈但流到碟上也不少, 要是原個上桌

北京餡餅
身處北京水餃當時來碗北京水餃,其他客人們頻點北京餡餅我也來一份, 阿姐即時在店前的煎爐煎餅, 飄來煎餅香之餘也帶來更多油煙, 幸好對面女仕暫充當人肉屏風阻擋一下,不然氣味更甚。餡餅外型如清真牛肉餅, 煎好後也預先剪成四份, 方便進食但又會流失肉汁, 令本來已煎得香脆的餅皮變得濕淋淋,沒被浸濕的餅皮面層微脆,不厚的餅皮有點煙韌感覺而且有麵粉香,加上肉汁濕潤又蠻好吃的; 餡料應是韮菜豬肉吧,肉餡本身味道不濃,因韮菜比例較高及較濃味,因而韮菜香比肉味突出,肉汁豐盈但流到碟上也不少, 要是原個上桌,如清真牛肉餅的爆汁情況也應會在此出現。
北京水餃
北京水餃連湯, 灑上幾片京蔥而非青蔥。湯底清澈很重胡椒味道, 用來減低其他羊肉餃的臊味嗎? 餃子皮今次稍為硬身未夠彈性,以餃子皮來說不算好吃; 肉餡跟餡餅一樣是韮菜豬肉味道一樣,反而加點黑醋味道更好一點。

其他熟客進店時點羊肉餡餅,早知有羊肉餅我也來一份, 起碼不用兩款食物都來自同一肉餡, 吃來沒大分別,點錯菜啦!店內客人陸續點餡餅和蔥油餅, 阿姐又開始煎餅了,還是快閃為妙!

離店才發現那間小cafe就在對面街, 而且當時人客不多, 正正符合我想吃個寧靜午飯條件,現在唯有等下次了。