去過勝香園3次, 茄通次次都keep到水準...好濃既蕃茄味, 不過真係睇你好唔好彩, 有時你個碗會有好多蕃茄, 有時....得1,2件上星期三同同事去, 佢係中環返工竟然未聽過勝香園??等我帶你去啦....可能當日有d陰天, 12點半都唔燧好多人, 2個人等位係易d, 好快都有啦....坐低, 多士等我發板啦....叫同事揀蕃茄麵既餸....佢揀左午餐肉+蛋, 因為佢話屋企唔會食到.雖然我一向都唔like午餐肉, 因為覺得唔健康, 但同事鐘意, 冇所謂啦,因為仲有蛋....我地2個女仔叫左1.午餐肉+蛋蕃茄通: d湯好好味(上次試左星座冰室好鹹!!), 仲好大碗tim, 2件午餐肉, 我要左半件only因為真係唔係好喜歡食, 哈哈~同事見狀就俾多d蛋我, 蛋燧煎蛋, 蛋黃唔會過熟, 都有少少流心ga!!!2.檸蜜脆脆: 同事第一次黎, 當然要試下名物啦!!!! " 好香, 夠熱, 夠脆, 好好味"係同事既comment, 檸檬汁+蜜糖真係不錯既配搭, 酸酸甜甜..yummy!!!食完好幸福!!!!!未計膽固醇, 唔健康既問題) 原來可以叫走牛油, 下次試下先, 因為牛油係徇, 但我覺

我地2個女仔叫左
原來可以叫走牛油, 下次試下先, 因為牛油係徇, 但我覺得有少少搶左檸蜜既香味....
3..混醬高纖麥多:高纖麥多其實就係厚身版麥包, 混醬集合左, 牛油, 練奶, 花生醬, 果醬....我都係第一次試, 即烘真係好食,多士又夠厚, 食落感覺就好多唔同既味, 但較似奶醬多, 因為花生醬既味好濃,

4.凍奶茶, 熱奶茶 - 熱奶茶係同事既, 好香茶味, 我試左一啖, 正!!! 我既凍奶茶(少冰), 唔記得左少甜就出事啦
一飲....嘩!!!係有茶味, 但似糖水???好好好好甜呀!!!!!!
我穴係飲唔落, 好大膽咁去茶水位同個阿姐講(因為之前d態度都好一般, 唔係話好友善), 真係太甜啦...佢倒左半杯之後加d茶, 加d黑白淡奶,.叫我試下, 我都係覺得甜左d(可能個人問題), 但個阿姐好nice, 話"你飲多2啖先, 我再溝俾你啦...", 佢今次加左d茶, 我就叩佢唔好加淡奶啦, 因為都會甜番d....再試, 正呀, 唔該哂阿姐!!!!!! 繁忙時間都有咁好既態度, 抵讚一下!!!
我同事試左都話好飲!!!

我地仲要食唔哂打包左2件檸蜜脆脆, 當作另一同事既tea, 因為我地2個人都好飽, 一人都係$30, 又食又拎, 抵!!!

一定有下次!!!可惜佢星期日唔開.....

檸蜜脆脆 - 夠脆夠香
混醬麥多 - 也不錯
凍奶茶, 夠茶味!!!多謝阿姐既服務!!!
2011-03-30
檸蜜脆脆 - 夠脆夠香
混醬麥多 - 也不錯
凍奶茶, 夠茶味!!!多謝阿姐既服務!!!
  • 蕃茄通
  • 混醬高纖麥多
  • 凍/熱奶茶
2011-04-02 7 浏览
聽聞勝香園好出名, 就去試試他的茄湯麵~我和男友去食lunch~~! @@ 未到食lunch時間, 但好多人排隊wo!我們都排左約15mins, 才到我們!來到這裡, 當然要試下d招牌菜啦~我們每人叫左一碗茄麵, 飲品, 和 檬蜜脆脆~其實茄麵普通啦~~又沒有別人說到那麼好食, 都只不過係公仔麵....但檬蜜脆脆真有驚喜, 佢真係即落即做, 好脆, 小小酸, 小小甜, $9值得食!!但..........可能職員好忙啦~~見到佢應付客人的語氣麻麻.....
聽聞勝香園好出名, 就去試試他的茄湯麵~
我們都排左約15mins, 才到我們!

來到這裡, 當然要試下d招牌菜啦~
我們每人叫左一碗茄麵, 飲品, 和 檬蜜脆脆~

2011-03-29
  • 檬蜜脆脆
2011-03-29 11 浏览
這天的精神狀態很差~晃到中環遊一遊找點靈感~來了良久沒有到訪的勝香園~三點多的時間人流不減反增~幸好大家合作合作~也只等了三數分鐘~~茄牛蛋通~檸蜜脆~大檸樂~茄牛蛋通: 大比直言感覺是較以往的湯底為淡~感覺是轉了牌子~多了很多沙沙的番茄碎浮在碗邊~其他各樣都沒有改變~但每啖都接觸到的湯底作為主軸~難免失了點分~~~另外也發覺碗仔變得很日式~不再大排檔~很搞笑的感覺~但確是很美檸蜜脆脆: 為這個而來~這次烘得金黃非常焦脆~最愛這種接近燒焦的程度~吃反過來面頭的2塊甜酸度恰到好處~下邊的2塊就相對積下不少牛油蜜糖溶液~有點嗆喉~但不是壞事~因為都好味嘛~~~而且這裡的人情味繼續大過天~說說笑~串串下~又一餐大檸樂黎左咸檸七~~退回頭後就無黎返檸樂~算了吧~繼續上路喝蔗汁也一樣
茄牛蛋通: 大比直言感覺是較以往的湯底為淡

2011-03-23 3 浏览
雖然每次黎都要等好耐, 等位等落order等野食到, 買個脆脆都要等成四五個字, 但為左好味既野食, 等到燥底都心甘情願呢度既蕃茄麵同包類食物都無懈可擊, 而個人黎講最鍾意都係咖央脆脆! 次次食都好狼狽, 因為一咬落去d碎就飛哂出黎! 咖央醬好均勻甘搽滿整個包, 每一口都食到, 濃香滑溜, 甜美無比! 檸蜜脆脆都好味, 但水準無咖央脆脆甘穩定, 有時會太酸!佢地既豬扒又係正, 鬆厚美味, 無論係配蕃茄麵定脆脆都perfect!中環區好評第一, 唔係浪得虛名!

檸蜜脆脆都好味, 但水準無咖央脆脆甘穩定, 有時會太酸!

中環區好評第一, 唔係浪得虛名!
2011-03-19 13 浏览
大排長龍...排咗成半小時先有得坐下...食凍鹹檸七 ~ 即雪碧加鹹檸檬, 超超超超好飲!!牛油檸檬汁蜜糖脆脆 ~ 豬仔包烘成金黃色, 整塊包都變得脆脆, 再塗奶油和家特製的檸檬蜜糖醬, 又香又滑!!蕃茄豬扒通粉 ~ 通心粉煮得淋得濟, 無乜味道, 豬扒就鬆化!!
大排長龍...排咗成半小時先有得坐下...食

凍鹹檸七 ~ 即雪碧加鹹檸檬, 超超超超好飲!!

勝香園
勝香園
2011-03-19 11 浏览
過大海之前食個好一點的早餐, 作為小小旅行的好開始由地鐵站行上勝香園, 幸好還未算太辛苦點了檸蜜脆脆和茄牛蛋麵包檸蜜脆脆果然很脆, 但我就嫌檸檬味不夠多, 不過整體都好好味, 店方仲切開了脆脆, 令我吃起多更容易入口至於茄牛蛋麵也很OK, 牛肉片頗少, 也有點'鞋'口但茄和蛋勁香, 我竟然飲哂成碗湯店員都親切有禮, 值得一讚唯地點太遠, 但去開上環, (而佢又有開門既話), 一定再來吃其他東西試試
過大海之前食個好一點的早餐, 作為小小旅行的好開始
由地鐵站行上勝香園, 幸好還未算太辛苦
點了檸蜜脆脆和茄牛蛋麵包

店方仲切開了脆脆, 令我吃起多更容易入口

至於茄牛蛋麵也很OK, 牛肉片頗少, 也有點'鞋'口
但茄和蛋勁香, 我竟然飲哂成碗湯

店員都親切有禮, 值得一讚
2011-03-16
10 分钟 (外卖自取)
$25 (早餐)
2011-03-11 3 浏览
一件多士,看來是極容易弄的食物,但要烤得香脆可口,又豈是那麼簡單? 所有茶餐廳都有多士供應,但真正弄得好吃的又有幾間?不知有多少間的多士又薄又稔,牛油果占又塗得不好,通常它其他的食物也不會太出色. 小事通常反映大事, 從小小一片多士,往往就能分辨出,究竟一間餐廳是否有心經營.勝香園,無可否認,是一間有心經營的大排檔. 勿論它的環境,服務如何,它始終對它出品的的每一碗麫,每一件多士都認真對待,對質素有堅持.小如一片多士, 一件脆脆, 每一次吃到的,都是有高水準的外脆內軟的好味道,水準也是永遠一致地高,絕無一次令我失望過.這天,又去了勝香園吃早餐.九點多的時候,難得地有不少空位,可以坐得舒服點.阿姐已認得我們,態度也好一點,起碼會和你打招呼怎的.早上習慣不吃太多, 就只要了一份占醬提子麥多和一杯熱鴛鴦. 鴛鴦先到,飲品從來不是這兒的主打,但眼前的鴛鴦也香濃,味道算不錯的.占醬提子麥多, 是要等候,也值得等候的食物. 永遠一致的厚度, 永遠一致地平均塗抹的果占和花生醬,永遠齊整的切口,永遠的烤得外脆內軟. 如果你不是與雙數的人數分享這一件多士, 例如三人行,阿姐還會貼心的幫你平均分切好多士,

熱鴛鴦
占醬提子麥多
占醬提子麥多, 是要等候,也值得等候的食物. 永遠一致的厚度, 永遠一致地平均塗抹的果占和花生醬,永遠齊整的切口,永遠的烤得外脆內軟. 如果你不是與雙數的人數分享這一件多士, 例如三人行,阿姐還會貼心的幫你平均分切好多士,令大家不用為誰該吃多吃少這問題煩惱,不用為這人見人愛的食物起風波.

提子麥包帶甜味,質感軟軟的有點像蛋糕, 比高纖麥多的包來得幼細. 嗜甜如我會覺得,果占,花生醬和甜麥飽味道很夾.但如果你愛吃得淡,可能微酸帶甜的油檸麥粗麥多會比較合你心意.
油檸麥粗麥多
坐得舒舒服服的吃個早餐,也只是十七八元. 這樣的味道和價錢,除了在勝香園,又可以在哪裡找到?
2011-03-10
$18 (早餐)
油檸麥粗麥多
熱鴛鴦
占醬提子麥多
  • 多士
2011-03-09 12 浏览
上回提要:揾食兵團碰釘了勝香園我當然不會錯過,另擇良辰吉日再出征,終於嘗到了!這次有開店了=]鮮茄牛肉通心粉風評什佳的茄牛通,令我懷著滿滿的期待去朝聖。結果卻是滿失望的,湯底太淡了,是茄通沒錯,但蕃茄味不足,相比蘭芳園的,這只是淡淡的,能感到是自然的蕃茄湯,但不致於讓我感到為之一亮。檸蜜脆脆倒是這個讓我驚喜!些微的檸檬酸味中和了甜得過份的蜜糖味抹在烘得脆卻鬆軟的脆脆,果然是很脆很脆很脆呀=]那份美味,還是大家親自嘗嘗才感受到!
上回提要:
揾食兵團碰釘了
勝香園我當然不會錯過,另擇良辰吉日再出征,終於嘗到了!

這次有開店了=]
鮮茄牛肉通心粉
風評什佳的茄牛通,令我懷著滿滿的期待去朝聖。
結果卻是滿失望的,湯底太淡了,是茄通沒錯,但蕃茄味不足,
檸蜜脆脆
檸蜜脆脆
倒是這個讓我驚喜!些微的檸檬酸味中和了甜得過份的蜜糖味
抹在烘得脆卻鬆軟的脆脆,果然是很脆很脆很脆呀=]
那份美味,還是大家親自嘗嘗才感受到!
  • 檸蜜脆脆
友人再來香港游玩,說真的我也想不到要帶他去那裡玩了,吃的還是揀一些比較有風味的。好的東西要吃到難,又好吃又要有風味的東西要吃到就更難了!!剛巧他住西環那邊就相約向勝香園出發。我也很久沒去了,路也有點難走.....中途還要向警察請教一下才敢再走上去。看到蓮香樓及沾仔記就知道沒走錯了,再向山上行數級樓梯就到了。還好是11點未夠,等位的人不算多,一有人走我們就可以坐下來。友人都不知道要吃什麼,這餐就全權由我話事了。先來2杯咸檸七,再來一個油檸蜜脆脆,最後點一個腸仔免牛炒蛋蕃茄公仔就好了,因為始終是早餐,加上小食多滋味^^。等了5-6分鐘左右就來2杯咸檸七,都是用大支裝的七喜,絕不孤寒。三片檸檬加上兩粒被篤得溶溶爛爛的咸甘桔更是一個黃金絕配,加上七喜飲下去除了消暑外,還消熱。味道方面除了七喜的甜還會飲到咸柑桔的一點點咸,吞下去的時候才會發現再帶一點檸檬的酸,一杯樣子不好的咸檸七才9元,比普通的茶記做得更用心及更大方........。不消10分鐘,油檸蜜脆脆也來了,也是樣子不算太討好,表面都係黑黑黃黃的,但吃下去真的超脆,不止表面連中間也一樣是脆的,又不會做得太乾,利害!!油檸蜜是指牛油、檸檬汁

元,比普通的茶記做得更用心及更大方........。
咸檸七
不消10分鐘,油檸蜜脆脆也來了,也是樣子不算太討好,表面都係黑黑黃黃的,但吃下去真的超脆,不止表面連中間也一樣是脆的,又不會做得太乾,利害!!油檸蜜是指牛油、檸檬汁及蜜糖,牛油令麵包帶點香,檸檬汁則用來刺激你的味蕾再以蜜糖中和檸檬的酸味,三種材料都要靠一個比例來下,任何一種太多太少都會影響味道。配搭這個黃金比例其實只是一個阿姐,看她隨隨便便都塗上去,但你要吃下去才知道那種美味。
油檸蜜脆脆
最後上桌的是腸仔免牛炒蛋蕃茄麵,說真的這樣的蕃茄都我覺得不算出色,不過友人來到怎樣也要嘗一下。也是一向的樣子,滿滿的蕃茄醬在表面,湯還湯的,腸仔、免牛炒蛋沒什麼好說,只可以說蛋的份量比較多,不會給太小。不知道怎說,我總覺得飲下去是味精湯,是一向這樣子還是我的味覺出了問題,不過表面的蕃茄可以蓋過的。麵也是一般的麵,不太硬就是。雖說是味精湯但我們還是有飲乾的,這應該是對廚房的最大讚賞吧!!
腸仔免牛炒蛋蕃茄公仔麵
吃的東西這裡的確是不錯,不過你要有心理準備就是服務你的阿姐可能會有很多怨言啦。我只是下單的時候說錯了通粉,我有立即更改,她就說我寫好了又要我再寫.....這個話題由我說錯開始直至收錢也一直說。阿姐你也真的很記仇呀!!不過就是開在樓梯邊,有這樣的阿姐,還要有美味的食物,所以才值我們來一下。可能前兩者就是我們所說的風味吧.......
2011-03-05
$30 (早餐)
咸檸七
油檸蜜脆脆
腸仔免牛炒蛋蕃茄公仔麵
2011-03-07 5 浏览
星期六肚子餓的我們,終於兩點鐘在中環見到面是日目標清晰明確,向著勝香園出發!不知怎的總是以為勝香園是真的好難去但是其實它就在蘭芳園那條横街一直向前再拐彎上去就是了哇,一去到真的呆了,知道會有人等但也沒想到人龍會那麼長*o*連九記也沒有很多人排的,這裡卻排了整條街不過一場去到,當然還是硬著頭皮等吧不過說說笑笑其實又不是真的感覺要等太久星期六本身就應該休閒一點慢慢來吧一坐下就叫了心中覺得想吃的食物等了大概十分鐘吧,期待已久的食物就熱騰騰的送來了很好味道!它的蕃茄湯和星座的很不同雖然我也覺得星座的挺好吃,但個人覺得這裡的更好!星座是整個湯杰一點的好像蕃茄蓉這裡就是很有蕃茄肉的湯,很鮮甜!一試愛上 (:好東西就值得等也可能因為等了一會才有得吃吃上來好像特別珍貴好吃!hehe
星期六
肚子餓的我們,終於兩點鐘在中環見到面
是日目標清晰明確,向著勝香園出發!
不知怎的總是以為勝香園是真的好難去
但是其實它就在蘭芳園那條横街一直向前再拐彎上去就是了

哇,一去到真的呆了,知道會有人等
但也沒想到人龍會那麼長*o*
連九記也沒有很多人排的,這裡卻排了整條街
不過一場去到,當然還是硬著頭皮等吧
不過說說笑笑其實又不是真的感覺要等太久
星期六本身就應該休閒一點慢慢來吧

一坐下就叫了心中覺得想吃的食物
等了大概十分鐘吧,期待已久的食物就熱騰騰的送來了

很好味道!它的蕃茄湯和星座的很不同
雖然我也覺得星座的挺好吃,但個人覺得這裡的更好!
星座是整個湯杰一點的好像蕃茄蓉
這裡就是很有蕃茄肉的湯,很鮮甜!一試愛上 (:
鹹檸七,吃著熱燙燙的麵喝著這個,真是一大享受!
你的茄牛麵,很少吃公仔麵的我偷吃了一點,偶然吃吃是很滋味的
我的蕃茄餐肉火腿蛋通,是太太太好吃了!
獰蜜脆脆,怎能錯過!不過吃完又貪心的想吃埋奶油脆脆 :P
好東西就值得等
也可能因為等了一會才有得吃
吃上來好像特別珍貴好吃!hehe
2011-03-05
鹹檸七,吃著熱燙燙的麵喝著這個,真是一大享受!
我的蕃茄餐肉火腿蛋通,是太太太好吃了!
你的茄牛麵,很少吃公仔麵的我偷吃了一點,偶然吃吃是很滋味的
獰蜜脆脆,怎能錯過!不過吃完又貪心的想吃埋奶油脆脆 :P
  • 茄牛麵
  • 蕃茄餐蛋腿通
  • 咸檸七
2011-03-02 22 浏览
0係澳門玩完....d錢又比晒何生,本身就冇咩食慾架喇,不過老友好肚餓,佢住對面海,問我呢頭有冇d平靚正好嘢食,我就帶左佢嚟,個名就成日聽,其實我都係第一次來(懶熟)下午兩點零倒來都好多人,不過唔使等位~~兩個人一人叫左一個蕃茄面+奶油朱+旦午治仲有咸0 7個面好正好多蕃茄,感覺好健康奶油朱,個人覺得x華好食d..旦午治,正,好juicy keke最估唔倒係佢個咸0 7,佢既賣相就唔多好,來到既時候我仲同個老友講:但飲落就好好味一d苦味都冇,味道仲好過越南餐廳叫果d,我一個飲左兩杯簡單一餐都很滿足^^
good
(懶熟)
個面好正好多蕃茄,感覺好健康
奶油朱,個人覺得x華好食d..
茄面
旦午治,正,好juicy keke
最估唔倒係佢個咸0 7,佢既賣相就唔多好,來到既時候我仲同個老友講:[有冇搞錯d咸0碎濕濕架?]

簡單一餐都很滿足^^
2011-02-22
茄面
good
  • 咸檸七
2011-02-27 10 浏览
今日同阿妹食完午餐,行咗一陣街都三四點了,見有少少肚空空,加上又未試過勝香園,咪走去食囉,一心以爲這個鐘數冇乜人,點知去到大排長龍,嚇得我吖,本來想走,但又唔甘心,一於決心等吓.結果好彩都好快,可能坐得唔舒服嘅關係啦!!講回味道方面,今次叫咗茄牛通粉同檸蜜脆脆嚟試.茄牛通粉味道ok,湯底嘅蕃茄味算係濃郁清甜,牛肉就冇乜味道,質感霉霉哋冇彈性.檸蜜脆脆比想像中好食,包身烘得好脆口又唔會太乾身,檸蜜味道調得啱啱好,甜酸適中好好味.整體來講,此店味道過得去,價錢實惠,份量大件夾抵食,路過此處記住一試.
講回味道方面,今次叫咗茄牛通粉同檸蜜脆脆嚟試.
2011-02-26
  • 檸蜜脆脆
中午時份,行20分鐘到這裡,為的是一碗「蕃茄麵」。黎到,見到條龍同「人圍檯」既情況,都覺「辛苦」。之前試過一個人黎 ,好易「攝到」位,但今次4個人黎,就唔得喇~之前都有寫低詳細食評:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2140017開頭等緊張四-五人圓檯,等下等下覺得唔係路,轉左等外賣,之後去附近個公園野餐~終於,証明我地個選擇係岩既。到有外賣囉,個張檯d人都未食完~!等左半粒鐘,終於有得食。去到公園,有兩位就有張棋盤檯做餐檯,有位就企住係度食,我就坐定定對住公廁食。「茄還茄,湯還湯」係佢地既特色。今次叫了「蕃茄牛肉餐蛋麵」,有三樣料架。其實,相對來說,牛肉既份量係少左。餐肉一般,蛋黃半生熟,現在回想起也留口水。但麵就真的煮得太淋了。無晒彈牙感覺,有d似一「pat」野。亦都叫左凍鹹檸七,依然足了,好味。咁既配搭,承惠$41.5
中午時份,行20分鐘到這裡,為的是一碗「蕃茄麵」。

黎到,見到條龍同「人圍檯」既情況,都覺「辛苦」。
之前都有寫低詳細食評:

蕃茄牛肉餐蛋麵 (食左一半先影:p)

亦都叫左凍鹹檸七,依然足了,好味。

咁既配搭,承惠$41.5
2011-02-25
30 分钟 (外卖自取)
$41.5 (午餐)
蕃茄牛肉餐蛋麵 (食左一半先影:p)
  • 鹹檸七
1K
2011-02-25 4 浏览
到中環工作已有差不多四個月的時間,一直都想試下著名的蕃茄湯,可惜實在係太多人了,每次無論是午飯或下午茶的時間來到,都冇可能可以有位的。今次其實都係以嘗試的心態去看看有沒有可能有位。到達時已兩點多,當然仍是有不少人在等位。但既然來到,也嘗試一下吧。可能因為人少,只有我和另一位同事,所以不需等很久便可有位了。因為是第一次到那裏用餐,初時都有點花多眼亂。最後選了蕃茄餐蛋麵。不知是否即叫即煮,等待的時間都頗長,相信至少都有十五分鍾。對中環返工的人來說,是較慢的了。終於都來了。第一眼看到的是差不多八成都是蕃茄肉的表面,真有一點驚喜。可惜當喝下那些湯之後便有點失望。蕃茄湯中加了即食麵的湯粉,味道真的有點不夾。可取的是湯夠熱。另一個少許不足的地方是餐肉煎得不夠深,不夠脆口。整體而言,要等這麼久又真是不太值了。

不知是否即叫即煮,等待的時間都頗長,相信至少都有十五分鍾。

對中環返工的人來說,是較慢的了。

蕃茄餐蛋麵
可惜當喝下那些湯之後便有點失望。

蕃茄湯中加了即食麵的湯粉,味道真的有點不夾。

可取的是湯夠熱。

另一個少許不足的地方是餐肉煎得不夠深,不夠脆口。

整體而言,要等這麼久又真是不太值了。
2011-02-25
2011-02-06 8 浏览
說實在的.....有那麼"嘩, 很好吃啊...."嗎?不就很普通的茶檔而已樣樣東西就很合格而已...服務也不好不壞...可能是我運氣不好?還是我口味問題?還是我不識貨?但是我很多朋友也是這樣子說
檸蜜脆脆其實也就這樣, 沒什麼驚喜
說實在的.....

有那麼"嘩, 很好吃啊...."嗎?
不就很普通的茶檔而已
樣樣東西就很合格而已...
服務也不好不壞...

可能是我運氣不好?
還是我口味問題?
還是我不識貨?

但是我很多朋友也是這樣子說