2008-04-14 138 浏览
雖然又係黎力寶軒食飯,但係大家每次都試下新野,所以今次又有新嘗試。其中一樣,係什麼什麼炒五穀飯(唔記得個exact名稱),貪佢夠晒健康,上桌之後,發覺原來份量唔多,而且油份都好少,炒得乾身,果然係健康之選,但係紅米只有好少,大部分係普通白米,更加唔覺有五穀咁多,各菇粒就有,後來有個同事話,粟米都算係一穀,咁又係喎,因為粟米份量真係好多呢!呢個炒飯清清地,幾好!另一味大家都叫好既,就係素餃,係點心黎既,佢做得比出面一般素餃出色,餡夠多,多菜粒又多菇,皮唔算太厚,好味飽肚又唔滯。稍為要彈一彈係方魚肉碎粥,其實已經食過好多次,但係今次差左,方魚少晒,竟然有幾個人碗粥係完全無方魚,只得肉碎,唔通係因為方魚成本增加左?就算係,咁都唔係咁好囉…雖然仍然幾好味…仲有一味稍有特色,係唔知咩春卷,好新潮,長條幼身,用酒杯裝,只得四條,但係好脆,餡少,亦食唔出係乜,只係食個脆既口感,ok啦!
2008-02-27 128 浏览
同同事黎力寶軒食lunch,食左一的第一次點既菜式,有一個真係值得推介,個名叫咸魚雞粒鍋咁上下,佢用一個黑色損底鍋上,賣相好似韓式石頭鍋飯,下面有木版乘住,唔知係咪會發熱,個鍋愈食愈熱,放耐左要小心親手。個飯好香,粒粒都係啡啡地色,肉粒細細,唔油,十分乾身,可能汁已經俾飯吸晒,所以相當入味,食到底果的,仲因為個鍋熱而變得比較硬身,有少少似飯焦,但係又唔會好,而且唔黏底,又係另一種美味!其次可試係甜品藍山咖啡糕,一客手件,啡白相間,無論外型同口感都好似喱,食到咖啡味,但係唔會太濃,啡色部分應該係咖啡喱,但係白色部分真係唔知係乜,可能係奶凍卦。呢個甜品好清,一口食晒,唔漏唔膩,所以食得好飽都可以吃一件。另外,奶皇馬拉卷又係一客四件,但比較普通,同卞面食肆果的差唔多,都ok,幾軟熟,奶皇份量剛剛好,所以唔會太漏,不過一定要趁熱食,放耐左差好遠。個”虫亳”仔粥都試過,又係清甜足料,似泡飯,比起食炒飯好啦!至於其他點心,如叉燒包,潮州粉果,春卷,鮮蝦菜曲餃,魚肉米紙卷,燒賣等等一般啦!呀!提一提,佢的前菜小食又真係唔錯喎!
呀!提一提,佢的前菜小食又真係唔錯喎!
2008-02-24 152 浏览
話說7年前剛由潮江春改為力寶軒時,大人跟我就決定在此宴客,因情意結關係,差不多隨後數年也有在特別日子去慶祝及常來飲茶,更因去年結業裝修又趁機再在此慶祝.今次再裝修後已脫離美心,裝潢沒以前般清雅脫俗,變得跟一般的中式食肆沒啥分別,侍應的制服更擺脫不了一般紅彤彤的框框.一切只留待回憶吧了!說回最重要的食物質素,點心及小菜以前控制得較好,尤以魚湯非常濃郁,燒賣上的帶子鮮甜無比,肉蝦餡比例非常好及幼細.重開後水準不穩,多次試過後沒有帶子放面了,肉餡很大,有時有蝦有時沒有,更甚是肉沒有切細,肉粒有指甲咁大,你可想像一粒燒賣全為肉粒嗎?我惟有放棄燒賣,炸雲吞及魚湯仍好,其他點心則跟一般酒樓沒大分別,很難再找藉口再去試小菜,服務生又不夠兼明顯沒有足夠訓練.好歹地點也在金鐘及收費跟酒店貼近!真的很想很想你狀態回勇,立心改進吧!不要淪為名都般水準!
真的很想很想你狀態回勇,立心改進吧!不要淪為名都般水準!
2007-12-23 142 浏览
今日全家人訂咗兩圍枱食冬至飯,每圍10人, $4888. 6個主菜再加單尾及甜品:1.滷水拼盤:有鹅,豆腐,蛋,腎,膶;全部都幾好,特別係豆腐,切得夠厚,好滑2.潮州翅:好足翅,湯底好味3.西蘭花带子:带子又大又新鮮4.倉魚片5.蒜片雞:香口6.魚湯浸時蔬:菜好嫰7.黃金煎伊麵:加糖食超香口,好味8.欖菜炒飯:飯炒得幾好,一粒粒,但唔係太夠味9.奶皇馬拉糕K,不過可以多d奶皇10.合桃露湯丸:應該唔係開粉,但好稀,唔夠香滑除咗甜品(之前食過楊枝甘露,亦令人好失望),所有嘢都幾有水準,碟頭夠大,上菜又快,地方環境又靜,係家庭聚會嘅不錯選擇!

2.潮州翅:好足翅,湯底好味
3.西蘭花带子:带子又大又新鮮
4.倉魚片
5.蒜片雞:香口
6.魚湯浸時蔬:菜好嫰
7.黃金煎伊麵:加糖食超香口,好味
8.欖菜炒飯:飯炒得幾好,一粒粒,但唔係太夠味
9.奶皇馬拉糕
K,不過可以多d奶皇
10.合桃露湯丸:應該唔係開粉,但好稀,唔夠香滑

2007-08-28 131 浏览
這裏商務客多,價錢當然不便宜,午市點心起碼$30始有交易,還要選擇不多。雖然質素不弱,不過仍是覺得有點不值。反而小菜及麵飯價錢比較合理,蠔烙一大碟$60-70,內裏蠔仔相當多,而且煎得不算油。另外有個簡單的砂窩飯,飯焦香脆得很,食完也不覺熱氣,而且分量不小,也是飽肚之選。不要一般的炒麵飯,轉轉口味來試砂窩飯也不錯。

2007-06-16 224 浏览
前幾天到重新開張的力寶軒吃晚飯。一入去,就受到侍應的慇勤招待。堂內已重新裝修,桌椅也不是太密,沒有給人局促的感覺。食物也使人很開胃,適合各種人的口味,味道適中,尤其那些肉類也不是太肥。服務方面,各服務員也很專業,餸菜的推介也很恰當。有一點很同意的是力寶軒由經理到侍應,由侍應到琴師也很年輕、漂亮,望著她們,胃口都好d。給我最大驚喜的是中樂二重奏,他們彈奏的樂曲種類多元化、大眾化,音量恰到好處。在放工後,有音樂調劑一下,舒緩壓力,都幾好呀。樂師也很有笑容,演奏的水平也有專業的水準。雖然就近的洞x樓都有中樂演奏,但洞x樓那些樂師質素好像比較參差喎! 有時我想點歌,都不能有求必應。此外,彈奏的樂曲也千篇一律,乏善可陳...too boring! 力寶軒的中樂演奏的確唔錯,人又年青;洞x樓有d樂師都幾老餅,食咗d飯都想嘔出嚟...

2007-04-19 593 浏览
力寶軒脫離美心之後, 專誠入去試菜。四人食, 用hsbc簽有折, 埋單六百幾, 都合理重新鋪過了地毯, 新桌布和顏色, ok. 我去的是星期日, 有現場中樂二重奏喎! 食了魚蛋粉, 粉就味道一般, 魚蛋就幾好食及彈牙. 滷鵝也不差, 唔肥膩. 仲有條茄汁魚, 呢條魚最好食. 我最concern的不是食物味道, 而是泊車. 門口有代客泊車, 代泊入力寶中心, $25 / 半小時.我選擇了自己泊在力寶中心停車場門口出面, 同secure哥哥講聲去力寶軒食飯, 泊兩粒鐘唔駛錢!! 食飯冇車位泊或冇discount的地方, 幾好食我都唔會去啦!
力寶軒脫離美心之後,
專誠入去試菜。
四人食, 用hsbc簽有折, 埋單六百幾, 都合理
重新鋪過了地毯, 新桌布和顏色, ok.
我去的是星期日, 有現場中樂二重奏喎!
食了魚蛋粉, 粉就味道一般, 魚蛋就幾好食及彈牙.
滷鵝也不差, 唔肥膩.
仲有條茄汁魚, 呢條魚最好食.

我最concern的不是食物味道, 而是泊車.
門口有代客泊車, 代泊入力寶中心, $25 / 半小時.
2006-10-23 108 浏览
今日舊老闆請食lunch,我地選呢間,因早前好似話租貴快將結業(後來又好似績左約),咪去食下lor.我就係第一次來,原來食潮州野,一般既蝦餃,燒賣,小籠包,及炸野食(不能盡錄)都好好食,個甜品係蘆筍芒果凍非常可口,值得推介.服務都好好,週圍坐得唔迫,傾偈最好.今餐有人請,唔知幾多錢.
2006-08-13 103 浏览
有日,我去了力寶軒食飯,四個人食成1000多元!埋單時我沒有看單~但回頭想一想不應該這麼貴,我再自己計返,大概只食了700多元!我便問返經理攞單看看!我發覺多了兩張月餅卷!我便問經理!他答我(可能)我們同事打錯!又扮到冇事發生!只是退返錢俾我!草草了事!過了幾日我亦聽到其他同事都有發生過類似的事!亦是多了月餅卷,亦是這樣草草了事!希望各位力寶軒的食客埋單時多加留意!
希望各位力寶軒的食客埋單時多加留意!
2005-01-21 78 浏览
要請一個幫過我好多忙o既前輩食午飯, 佢鍾意食潮菜, 揀左力寶軒, 貪佢近又唔失禮. 預早book定檯, 準時一點去到, 但係門口勁多人, 個知客仲好似搵唔到檯俾我, 唔係嘩? 好彩最後佢都搵到張吉檯俾我(如果唔係, 要個前輩陪我企o係度等就失禮晒囉!)睇下個menu, 午市得好少選擇, 點心係粵式o既, 有十款左右, 小菜就較多潮式, 但係都只係得十數個選擇. 我由前輩發板, 佢好似想錫住我個荷包, 只係揀左叉燒包, 什菌酥, 方魚肉碎粥, 再加一個腿茸津白.1) 什菌酥: 最先上檯, 外型似雞批(封頂), size都幾大, 外皮係酥皮, 裡面係咖哩什菌, 味道略淡, 而且唔夠熱, 無酥香味, 個人較欣賞采蝶軒o既鮑魚雞酥. 2) 叉燒包: 一般美心貨色, 但係價錢雙倍, 唔抵. 3) 腿茸津白: 全場最掂! 味道好甜, 津白亦煮得好腍, 而且食完唔口渴, 真材實料, 讚! 4) 方魚肉碎粥: 湯底味道較淡, 但欣賞佢無加味精. 食完唔口渴!食左咁少野, 埋單都要$220, 唔算抵食!
2) 叉燒包: 一般美心貨色, 但係價錢雙倍, 唔抵.
食左咁少野, 埋單都要$220, 唔算抵食!
2004-12-29 69 浏览
今日晏晝慶祝舊同事生日,約了一班OL食lunch,本來有人提議食pizza,因為我唔舒服俾我reject左,最後訂左位o黎飲茶,又係N年冇o黎過。因為點心唔太多,叫了幾種傳統蝦餃、燒買、叉燒飽,仲有小籠飽,蔥油餅等等,D點心味道麻麻地。反而粉麵飯、小菜又唔錯喎,香煎糖醋麵-多油就預左,但煎得好香口好脆,力寶軒炒飲買相幾靚可惜冇帶DC,料就唔太多勝在炒得乾身唔油膩,瑤柱肉碎粥鍾意佢夠清清地,易入口;仲有鮑魚菇扒豆苗同上湯菜心,味道亦好,兩碟D菜都好好甜。不過價錢就貴D,5 個人食左$740。
不過價錢就貴D,5 個人食左$740。
2003-01-01 328 浏览
Lik Po Hin is fxxking shix.....we've been there twice, the service are damn shix...food tasting terrible. It's the worst chiuchow cuisine i never encounter in my life. <br>Btw, when will "Lo Mok", Ng Chi Wa & Lee Lai Shim being fired by Michael Wu? I am sure one day if this happens, over 10000 美心employees will clap their hands & kick ass.....
2000-08-31 59 浏览
裝修一流, VIP 房仲正過酒店,<br>食品好, 蛋白杏仁茶, 一定要試, 養顏又好味道!<br>
裝修一流, VIP 房仲正過酒店,
<br>
食品好, 蛋白杏仁茶, 一定要試, 養顏又好味道!
<br>
2000-08-26 281 浏览
last week i visited the chiuchow garden restaurant and i found a cockroach in the food, it was very disgusting. this week and again my friend found a 'siu keung' in the pepper soup. he decided to call the hygeine dept but was stopped rudely by the restaurant manager. I WON'T VISIT THIS RESTAURANT IN MY LIFE AGAIN.
2000-05-15 69 浏览
這才本港數一數二之潮州菜(灣仔店)。
這才本港數一數二之潮州菜(灣仔店)。