食嘢趕狗, 不能慢慢享受每一餸菜.  階級觀念重, 我衣著平凡, 佢哋睇我唔起, 我問邊度有洗手間, 樓面態度極差.上菜時黑口黑面, 似殺父仇人.  我並不要求高級酒店服務, 只係想普通食餐晚飯及普通尊重.  無需要受氣及狗眼看人低, 澳牛嘅態度都好過你哋十倍. 不知所謂.食物一般, 冇乜好講.  價錢我畀得起, 但係你哋真係值這價錢嗎?
食物一般, 冇乜好講.
價錢我畀得起, 但係你哋真係值這價錢嗎?
2022-12-10
  • None
2022-10-04 3456 浏览
星期日 一行三人 準時8:00到達銅鑼灣利苑,人吾太多 ,服務員有禮貌 ,叫左6個餸 叉燒拼三層肉、菠蘿咕嚕肉、素鵝、龍蝦湯泡飯、避風塘富貴蝦球、海味雜菜煲,每一道菜都好高質。叉燒拼三層肉-叉燒有微燶邊、肉嫩,三層肉脆皮 吾肥 兩樣燒味都好食。菠蘿咕嚕肉味道正常,素鵝炸得香口,好食下次必定會encore ,龍蝦湯泡飯附送香口脆米好好食,避風塘富貴蝦球微辣有特色,海味雜菜煲足料有豆腐粉絲多蝦乾湯底濃郁好味,侍應服務周到,埋單$1100 ,地點方便有泊車優惠,今次太飽食吾到甜品楊枝甘露下次會再來食。
叉燒拼三層肉
龍蝦湯泡飯
菠蘿咕嚕肉
避風塘富貴蝦球
2022-09-14 2300 浏览
好想食片皮鴨,銅鑼灣首選都係利苑,今日嗌左一.片皮鴨兩食,鴨肉生菜包好fresh二.例湯三. 金銀蛋莧菜四. 菠蘿咕嚕肉五.素鵝六. 蓮藕餅七. 西施泡飯本人至愛係泡飯,個脆米加埋湯飯真係出色五個人食好夠
好想食片皮鴨,銅鑼灣首選都係利苑,今日嗌左
一.片皮鴨兩食,鴨肉生菜包好fresh
二.例湯
三. 金銀蛋莧菜
四. 菠蘿咕嚕肉
五.素鵝
六. 蓮藕餅
七. 西施泡飯
本人至愛係泡飯,個脆米加埋湯飯真係出色
五個人食好夠
2022-08-30 1641 浏览
當你日日都出街食飯,就會有個趨勢,點菜越來越簡單,通常都係一人點一個菜,然後再點個湯就夠了。今次Honey話,唔知揀咩好啊?你話事啦。我就最快捷省事,點一個肉一個菜,一個老火🔥湯,蜜汁叉燒一碟,勝瓜雲耳一碟,豬肚豬骨湯,搞掂。😘😘蜜汁叉燒瘦多肥少,燒得焦香鬆軟,一碟有十幾舊,份量不少。勝瓜翠綠,雲耳油黑, 用上湯煮,好似落左豬油,非常惹味,素菜用豬油,是絕佳的配搭。老火湯是一如既往地到位,湯渣都好多,最鐘意煲湯豬肚點醬油食,超好食。
2022-08-17 1411 浏览
姐妹相約,去飲茶,我點利苑,第一次去!服務質素真係👍,尤其當時為我啲服務的哥哥仔!后面睇到其他某間分店的服務點評,慶幸來到銅鑼灣,食物👍服務👍,這才是傳説中的利苑!😊以後每次从佐敦坐車來銅鑼灣呢?完全值得!😄🤟 31-5-2022
以後每次从佐敦坐車來銅鑼灣呢?完全值得!😄🤟
31-5-2022
2021-11-04 4274 浏览
今日同爸爸去食晚餐,我爸爸喜歡大排檔,而我不喜歡因為好嘈雜同不乾淨,所以最後選擇這一間利苑,我比較喜歡酒樓食,因為起碼有服務,利苑食得多係點心,但晚餐係第一次食,今日都點左幾款片皮鴨-味道ok,而鴨肉選擇用涼瓜炒鵝掌扒花膠-價錢不平,但味道很普通燒肉-來到見到份量好小,好細粒,但皮都幾脆卜卜蟹-好重牛油味,這個我不太喜歡,因為食不到蟹的鮮味白肺湯-飲落去沒有味精,而且很濃,幾好飲總括黎講,食晚餐就覺得價錢不值,質素一般,但環境ok,

片皮鴨-味道ok,而鴨肉選擇用涼瓜炒

鵝掌扒花膠-價錢不平,但味道很普通

燒肉-來到見到份量好小,好細粒,但皮都幾脆卜卜

蟹-好重牛油味,這個我不太喜歡,因為食不到蟹的鮮味

白肺湯-飲落去沒有味精,而且很濃,幾好飲

總括黎講,食晚餐就覺得價錢不值,質素一般,但環境ok,

2021-09-12 3105 浏览
從來無去過利苑酒家. 原本今朝係去觀塘果間點知full booking唯有揀過另一間. 銅鑼灣分店11:30booking仲有位就即刻搭車過去. 一去到有2條隊好有秩序, 指示清晰. 我11:27到幾分鐘內已經入到去. 由上菜到埋單所有員工都好有禮貌, 好貼心經常有人幫手換熱茶. 朋友同我都覺得食得好舒服開心 (加上枱與枱之間有一定距離, 完全聽唔到隔離枱講咩👍🏼). 所有員工都有笑容, 感覺好好👍🏼 食客除左為左食物質素而食之外, 整體感覺都好重要

2021-09-12
2021-08-05 2580 浏览
我地叫咗個始創西施泡飯,超級咸頂唔順取消咗,兩個炸饅頭,味道一般,一碟日式蔥爆牛肉粒,又咸又油,完全唔值呢個價錢,唯獨好食嘅糸XO白玉蒸魚球,好似蛋白蒸魚,好滑,最後叫左黃金鳯尾海蝦,呢個味道都可以,但糸亦偏咸,全部餸都偏咸…
2021-07-04 2550 浏览
其實每間利苑的質素上落頗大,Times Square 這間本來還可以,但近來每況愈下,每次黎都為了服務員都搞到一肚氣,好多人但個個都好似好忙好忙,時運高睇你唔到。今次幾個上菜職員都黑口黑面,撞埋張枱借力埃住上菜,搞到成張枱搖晒,想點呀?!衰過大排檔! 食物亦然,好似這個生拆蟹肉粥,以前好好食,好鮮甜,依家得個鹹字,稀過羹,毫無廣東粥的香綿,一杯湯咁,啲深橙色唔知邊度黎,好恐怖!! 未夠兩點,啲點心依樣無嗰樣又無;嗰壺鐵觀音好澀,不過仍個問題就一向都係架喇! 總而言之,記住唔好再黎!

總而言之,記住唔好再黎!
2021-06-08 2805 浏览
喺時代廣場行完街,諗起食中菜就去左利苑。我同老婆兩個人叫咗三個菜,分別係炸子雞,咕嚕肉,同埋蟹肉粉絲煲。半隻炸子雞,皮脆肉嫩。雞皮一咬 入口樂樂聲。食完意猶未盡,下次會再食。工夫菜蟹肉粉絲煲真係好好食。新鮮蟹鉗結實彈牙,夠晒鮮甜,蟹肉大大件, 數量又夠多,粉絲乾身不油膩,條條分明亦由蝦蟹湯汁煮乾製成。真心推薦。咕嚕肉,肉質爽口咬勁完全無骨。 甜酸度把握得好好唔會食落太甜膩。份量十足。 絕對送飯。食完主菜點都要食返個甜品分別叫咗蛋白杏仁茶及桂花桂圓湯(個名真係唔記得)蛋白杏仁茶利苑最出名嘅甜品。食落有奶香及充滿杏仁味兩者取得平衡。 而另一個桂花桂圓湯清甜解你食完飯飲返碗真係身心舒暢。
喺時代廣場行完街,諗起食中菜就去左利苑。

而另一個桂花桂圓湯清甜解你食完飯飲返碗真係身心舒暢。

2021-05-31
2021-05-18 1815 浏览
星期日中午同家人去了利苑酒家飲茶,利苑的點心用料講究,不但新鮮,而且手工精巧,係一間相當高水準的廣東點心酒樓。其實她也有很多高級中式菜式,不過我多數都是去飲茶,可能遲少少去試吓啦。我最喜歡就是燒乳鴿,皮脆肉嫩,不過如果乳鴿再大隻D就好了。紅油抄手也是我很喜歡的一款點心,紅油不辣,而且又有油香,十分美味。雖然腸粉較普通,但勝在材料新鮮,都值得一試。我哋又吃了上湯鮮竹卷,乾炒牛河,青瓜,义燒包等等,每樣點心都有自己的特色。最後大家緊記訂位,因為我相信利苑是一間很有名的酒樓,所以有時都會一位難求的。
2021-05-16
2021-02-21 2326 浏览
去過尖東利苑後,留下烙印,想再次去時代廣埸分店,又全線休息,终於過年前營業,又來老way! 千層糕$39,一看就知正,四四方方,顏色有光澤,多一點奶黃就膩,少一點蛋就唔香,現在是完美,香滑軟綿誰及妳,再次為妳著迷有點醉。 蒜香排骨陳村粉$42, 大碟大籠過上次,粉薄通透,但我較喜歡厚身,像豬腸粉類,蒜香排骨盡其本份,肉質彈鮮。 潤燒鹽香乳鴿$75,分不出潤燒與紅燒分別,可能聽去有水份多些,好彩真正乳鴿~細隻,皮薄,所以翼無乜肉,可以嚼骨~騷香骨,味宜,想了解老人家喜歡啜頭,我試吓,頭皮薄過張纸,咬一吓,咬到脆骨,無特别,刮舌。 白粥$14,稠,米白肥嘟嘟,與乳鴿,好合拍,一濃一淡,一黑一白,陰陽混轉,味生輝。 西施蛋白杏仁茶$30,有西施咁白,幼滑,蛋白合水準,杏香自然,不是杏仁精。 安南子燉天山雪蓮$38,侍應極力推介,不在餐牌,只說有红棗百合……,就說好,睇單先知真命,安南子即胖大海,清熱,配红棗減其寒性,天山雪蓮,武俠劇裏起死回生靈丹妙藥,質地像桃膠,整體即紅棗水,滋潤。為這餐畫上甜味句號。

1965 浏览
千層糕
潤燒乳鴿
安南子燉天山雪蓮
蛋白杏仁茶
2021-02-10
千層糕
2020-11-15 2009 浏览
前排生日,我哋都好耐冇嚟酒樓食飯,就一於到利苑酒家食返餐勁嘅!呢間利苑酒店就係我哋平時都有幫襯開嘅!我就叫咗我屋企人最鍾意食嘅象拔蚌刺身,刺身十分之新鮮,食落口感都好爽口,我簡直食唔停口!雖然價錢真係有啲貴但係都算值得!屋企人生日就梗係唔可以食得咁渣喇,一人一隻糖心鮑魚,份量好足,鮑魚炆得十分之林,而且都好入味,配埋隻鵝掌就十分之搭!我哋都嗌咗其他唔同嘅菜式總體而言我地都食得1好滿意, 生日豪一餐獎勵下自己同屋企人都要應該嘅!

我就叫咗我屋企人最鍾意食嘅象拔蚌刺身刺身十分之新鮮,食落口感都好爽口,我簡直食唔停口!

雖然價錢真係有啲貴但係都算值得!

庆祝纪念
生日
2020-10-09 1706 浏览
一兩年前於這間酒樓食過晚飯,覺得不錯,但飲茶就是第一次,結果發覺點心質素非常差,當日叫了四款點心,分別是春卷,燒賣,菜苗餃和糯米雞。首先是春卷,分量是四小段,大概是外面其他酒樓兩條的份量左右,奇怪的是皮還算是脆的,但裏面的餡就是凍的。燒賣和菜苗餃好明顯蒸過時了,皮都已經蒸到爛了,一夾就已經散開。完全不合格。糯米雞算是正正常常,沒什麼好評論的。之前試過這間酒樓品牌的其他分店都是很不錯的,唯獨這間的點心可謂完全不合格,非常失望。尤其以這價錢,完全不值得。我下次還是選擇到這品牌的其他分店飲茶好了!

糯米雞算是正正常常,沒什麼好評論的。

2020-09-26
午餐
2020-06-21 1741 浏览
今日專誠飲餐茶,以往都有到其他分店食過,但之前有味精但今日超重,食到中途已經口嚨開始乾狂飲水同頭痛。真係想唔到,搞到大家都食得唔爽,希望改善,真係唔希望佢比以前未成米芝連時偷工減料,只係想嘗真口味真美食
2020-06-21