2016-06-20 496 浏览
每個月都會同舅父四圍食野~今個月黎咗呢間利群食野~據聞鑊氣好夠~我地叫咗啫啫雞煲、魚香茄子煲同埋粉絲雜菜煲~啫啫雞煲啲雞唔夠滑,比較韌~個汁都幾濃,落咗好多蒜頭、洋蔥、蔥黎爆香~都幾惹味~不過我本身唔鍾意食內臟~個潤無食到~魚香茄子煲好鹹香~略嫌唔夠辣~我同媽拎的肉碎黎送成碗飯~~正~最後個粉絲雜菜煲⋯都幾清甜~仲落咗魷魚同蝦米~啲菜都好爽~因為呢碟係最後黎~所以食咗好少~太飽喇~
每個月都會同舅父四圍食野~
今個月黎咗呢間利群食野~據聞鑊氣好夠~

我地叫咗啫啫雞煲、魚香茄子煲同埋粉絲雜菜煲~

魚香茄子煲
魚香茄子煲
2013-10-29 652 浏览
細細個好鍾意食大排檔,夠獲氣又有風味,但呢啲小店已經買少見少。老公咁岩係附近收工,所以就入黎試試。原來成個亭都係得一間叫利群,不過一間係茶餐廳,一間係海鮮飯店。我地揀左海鮮飯店。因為都差不多10點,所以唔多人,我地兩個人坐左張大枱。椒絲腐乳生菜因為呢個時候無通菜,所以叫左生菜。都算大碟,同埋夠多腐乳,唔會食到最尾無汁。椒鹽九肚魚呢個好食,魚好滑,粉漿唔會太厚,咸味適中。煎肉餅呢個麻麻地,煎得唔夠香脆,雖然有加馬蹄,但唔夠爽口。

因為都差不多10點,所以唔多人,我地兩個人坐左張大枱。
椒絲腐乳生菜
椒絲腐乳生菜
椒鹽九肚魚
呢個好食,魚好滑,粉漿唔會太厚,咸味適中。
煎肉餅
煎肉餅
呢個麻麻地,煎得唔夠香脆,雖然有加馬蹄,但唔夠爽口。
2013-10-27
$99.5 (晚餐)
2012-06-27 507 浏览
利群在友愛邨的熟食檔是由輕鐵站落車.第一間就係.環境分店內,店內環境相當大.當然有冷氣開放.但衛生情況只屬一般.有部份是店外,都有風扇.而且有風味,坐的膠椅,用的是木摺枱,呢間店在不同的時間扮演不同角色,早上午間是茶記,晚上做飯店小炒.和燒味店.晚一些是點心店.我當然吃小炒和小菜..價錢合理.不算太貴又不算便宜.落單亞姐笑容滿臉,對菜牌也有認識,至於其他店員服務一般.不會罵人.就不必介懷.第一碟出現的.是通菜炒牛肉58元:其實已落很多油炒,但大部份的菜已黑黑的.我都可以原諒.但煮法有點畫蛇添足,在進食過程有不少大蔥.同普通的蔥,蔥在這個菜作用肯定不大.菜的味道又油又鹹.至於牛肉亦化學得相當嚴重,.一味滑.牛味已不知在那裏.食完第一碟我心中已經失望.第二碟已經是23分鍾後才出現.上菜相當慢.炒花甲68元上枱時我媽媽說點解我只找到殼,我不認同其實肉在底部有很多.但味道不算鮮甜.上枱是也沒有鑊氣.但伴碟的青紅椒相當辣,增加刺激感.第三碟:豉汁蒸鎗魚85元最出色的留最後先出現.火喉控制相當好.魚肉剛好離骨,味道都鮮甜,肉質也嫰滑.調味也剛剛好,不會令味道只有鹹.上菜有點慢.的菜我覺得可能不是立

上菜有點慢.的菜我覺得可能不是立即炒,也可能菜煮好放一段時間才上枱,3碟只有魚是熱熱的.會否再光顧,可能要看緣份
用餐优惠
其他
  • 豉汁蒸鎗魚
2012-04-04 391 浏览
大約上年吧,自友愛村給領匯管理後,連熟食檔也大翻新一番﹗逢搭輕鐵經過'安定'站,都會看到最近站頭的那間大排檔是人聲頂沸的。直到看過食評,才知名這間人氣不弱的店叫利群海鮮飯店 。今晚無在市中心搵食,決定行多十分鐘到友愛村到這裡試一試晚飯水準。入到村先知道,原來這個大排檔由三間餐廳組成,一檔是吃客家菜,也是酒樓之類,中間是吃米線,最後便是利群了。三檔相同之處都均有室外位和冷氣室內位,不幸地有枱客在外邊食緊煙,唯有坐室內迴避。環境光猛,又夠闊落,坐得也幾舒適。利群早上有西式早餐和點心, 中午有碟頭飯,晚市有小菜,問及之外,晚上十時後更加設夜茶點心,這就是小店的靈活之處,只要老細肯做,由早到晚也有得吃。六點幾其實未都算大肚餓,只點幾味好了。中途我問這問那,阿叔們也沒黑面;我們想咁耐,他們又沒吹速我們點菜;只要大喊"唔該",他們立即過來。服務好比很多連鎖店。看到有生菜鯪魚球煲,非常有興趣就試下。用上打邊爐的煲成個上,份量之大可以估到吧。有十幾粒鯪魚球,加添不少胡椒粉,令魚肉加份惹味,魚球很多但生菜略為少,輕輕燙過不失爽口,估不到附帶數件豆腐50幾元認真足料呢。湯汁沒有太多油,而且很清甜,我們最後
大約上年吧,自友愛村給領匯管理後,連熟食檔也大翻新一番﹗

環境光猛,又夠闊落,坐得也幾舒適。
健康滾湯
50幾元認真足料呢。湯汁沒有太多油,而且很清甜,我們最後喝光全煲湯。
有菜有魚有豆腐
這裡提供的炒粉麵飯類真有不少,欖角炒飯呀﹑鴛鴦炒飯等等,價錢均等約42~50幾元
今次終於吃到廈門炒米了,哈哈,份量都是大大碟,有不少叉燒絲﹑蛋絲﹑韭菜﹑芽菜,最鐘意是下了五柳條,令甜酸更添層次。
米粉炒得很香,軟硬適中,配上甜甜酸酸的味道,開胃又好吃。
大排檔必吃的炒野
最後的小炒是腰果肉丁,我主攻是西芹,爽甜又無渣,加上用了不用蒜蓉炒,份外香濃。肉丁和腰果我就無吃到,看到份量多堆到滿滿,比西芹還多呢﹗
好似要錢唔要貨
這裡燒味部,有油雞﹑燒腩等,不過相信最受歡迎應該是乳鴿了,38元一隻,因為看到不少街坊也外帶幾隻作餸菜,希望下次會吃到啦﹗

慣例無茶芥無加一,今餐每人不用一百,
雖然面價較貴,但份量畀到足,非常公平。

七點埋單走人,場內仍很清靜,以為屋村大排檔無乜人幫襯...怎料一踏出門口,耳內即傳入嘈雜的人聲了﹗原來客人們都紛紛坐室外,店方還在天花掛起彩燈,五光十色的,大排檔還真是坐戶外才有風味喔。=b
2012-03-31
大排檔必吃的炒野
健康滾湯
有菜有魚有豆腐
好似要錢唔要貨
  • 生菜鯪魚球煲
2012-01-25 244 浏览
今年嘅團年飯諗住幫襯"利群". 就預先一個星期前去BOOK位, 指定要坐室內非吸煙位, 得18:00同埋20:00, 反正當日大家都要返工, 18:00一定會好趕, 就20:00啦. 當晚我哋一行五大一細去到, 叫咗六個小菜-- 紅燒乳鴿X3 $114.00-- 皮脆肉厚又夠入味, 正! 椒鹽豬扒 $58.00--炸得香脆, 唔錯! 上湯菜膽雞半隻 $80.00--雞肉嫩滑唔"鞋", 掂! 八珍豆腐煲 $58.00-- 夠足料, 有蝦, 鮮魷, 肉片, 豬潤, 冬姑.....唔錯. 粉絲雜菜煲 $50.00--好大煲喎, 好味! 豉汁蒸黃立倉 $85.00--火路啱啱好, 豉汁冶味. 如果有埋蒜蓉會更perfect!另加三碗湯米粉, 一碗白飯 各$9.00埋單$481.00
當晚我哋一行五大一細去到, 叫咗六個小菜--

紅燒乳鴿X3 $114.00-- 皮脆肉厚又夠入味, 正!
椒鹽豬扒 $58.00--炸得香脆, 唔錯!
上湯菜膽雞半隻 $80.00--雞肉嫩滑唔"鞋", 掂!
粉絲雜菜煲 $50.00--好大煲喎, 好味!
另加三碗湯米粉, 一碗白飯 各$9.00
埋單$481.00
2012-01-20
庆祝纪念
团年饭
2010-12-31 142 浏览
與媽媽晚上在asia expo看畢與龍同行後回到屯門,餓扁了!本來想到新墟那邊的大排檔吃飯,但時近十一時,懶得走那麼多路,所以就在最近巴士站的友愛大排檔隨便吃個飯算了!走近大排檔直看,就是利群,那麼就利群吧!利群門口坐著許多人,是夜茶區;店內則是晚飯區,人煙比較少。因肚子太餓又未有飯落肚,所以選擇了晚飯。阿姐可能是太忙,招呼我們坐下後連餐牌也沒有拿過來就走開了‥‥ 要自己到隔鄰「偷」過來。蒜泥白菜,炒得未夠,有些菜太「爽口」,有菜青味,未熟透吧! 間中吃到菜葉有沙,未洗乾淨!西芹炒鮮魷,這道菜對辦多了!主角:鮮魷份量足!!而且大大塊,爽口!正!茄子炆倉魚,是晚的主角!最好味的一味菜!簡直集合了漁香茄子及煎封倉魚於一身!!!茄子入味,汁不會太稠,味道剛好!倉魚魚肉滑嘟嘟,皮也煎得脆,上檯時熱滕滕,魚皮還未被汁弄至變軟!~ 真的十分好吃!!!但此小菜,「時間」是一個關鍵的原素,只要稍一遲延,整碟菜的味道也會有所影響!

要自己到隔鄰「偷」過來。

蒜泥白菜,炒得未夠,有些菜太「爽口」,有菜青味,未熟透吧!
 間中吃到菜葉有沙,未洗乾淨!

2010-12-24
2010-05-13 235 浏览
睇recruit介紹過, 好似幾正. 於是泥試下. 雖然名叫海鮮酒家, 亦有炒蜆等海鮮可叫, 但在場多數人都係食小菜. 原文 : http://www.recruitonline.com/article/ArticleDetail.aspx?article_id=25754 (第3間 - 夜茶最強)環境: 千祈唔好以為係酒家, 其實係個冬菇亭. 有分戶外同戶內. 戶內除左有冷氣之外冇乜特別. 戶外環境好好, 有電視(某d位先有), 有單邊位(類似茶餐廳卡位), 有新淨紮實嘅帳篷, 亦有好光猛嘅照明, 地面唔濕滑烏糟, 檯面有個煙炭盅, 讚! : )服務:我係遲到個個, 一入去又見唔到朋友, 就問一個姐姐 ''請問xx檯係邊'', 佢原本同客人傾緊計, 佢竟然同人地講''我轉頭返泥再傾''(可見佢地同d客都幾fd), 然後親自帶我去xx檯. 嘩!真係酒樓嘅服務^^之後叫餸, d待應真係會行過泥企定定問你食乜. 係我見過最有禮貌嘅大排檔招呼我見recruit話有夜茶飲, 咁我又未泥過, 當時大概係9點, 我問佢幾點開始茶市. 佢話''重有一個鐘, 妳地慢慢食, 慢慢坐, 一陣再叫啦'

環境:

千祈唔好以為係酒家, 其實係個冬菇亭.

服務:

我見recruit話有夜茶飲, 咁我又未泥過, 當時大概係9點, 我問佢幾點開始茶市. 佢話''重有一個鐘, 妳地慢慢食, 慢慢坐, 一陣再叫啦''. 食到差唔多9點9個陣, 佢走埋泥同我講, 等多一陣就有架喇, 大概搭2啦''
點心係自己出去戶外一角揀嘅, 感覺好似舊時去茶樓係車仔上面揀點心咁^^

食物及價錢:
啫啫雞煲 $4x

-雞好入味, 好滑, 好食^^
-豬潤幾厚切, 我覺得唔錯
-其他配菜則太生, 食唔到><

蝦醬通菜 $30

-好濃蝦醬味, 咸左少少

京玉骨併炸白飯魚 $7x

-京玉骨味道好似某牌子嘅''齋燒鵝'', 太甜
-白飯魚比我還厚粉-,- , 好差!

白飯 $6

-算係幾平
-幾香飯味, 但我嫌硬左少少

汽水 $7/罐

-正! 好夠凍
- 但冇支裝 : (

到十點搭二我就叫左排骨飯, 燒賣, 雞扎 做我第2日嘅午餐. 叮返都好食喎: )

排骨飯 $15

-排骨真係有肉食, 唔係淨骨或者肥膏, 而且好入味, good!

燒賣 $10/4粒

-都幾真材實料. 應該係新鮮豬肉. 蝦肉爽口亦有蝦味

雞扎 $11/2件

-幾好食. 冇乜特別.

總結:
全店環境唔錯. 我冇去廁所, 所以comment唔到. 食物應該好少味精, 但係好濃味. 例如蝦醬通菜應該落左好多蝦醬, 京玉骨個醬應該落左好多糖. 濃味到飲茶都唔掂, 真係要飲返啤酒汽水解味, 好彩飲品夠冰凍. 以冬菇亭泥講, 服務真係好唔錯. 有酒家嘅服務, 但冇酒家嘅加一收費, 我覺得幾抵食

第一次打食評, 支持下啦

由出面影入去
蝦醬通菜