2016-03-26 302 浏览
復活節假期第一天,行完街特登去潮聖,來呢間正店買雞旦仔同夾餅,3點半有1O個人排隊,多數是買雞旦仔,望入鋪頭幾食阿姐6一7個爐,5分鐘到一次起6底雞旦仔,場面真係幾巴閉。先來雞旦仔,見阿姐倒完旦醬都無反轉再補旦醬,4一5分鐘後新鮮熱辣雞旦仔出爐到手,聞到特濃旦香味,咬落脆卜卜,甘香雞旦味,可惜八成雞旦仔空心,只有中間4粒到有心,雞旦仔心軟綿綿旦香無比,若阿姐可以反轉再補旦醬,吾係得旦殼就完美啦。夾餅就真係完美無得頂,夾餅餅身鬆軟無比,有豐富旦濃香味,吾似得出面好多夾餅吾係太乾身以為脆卜卜似外國waffle就叫好,就係太濕太軟卻無旦香,呢度夾餅濕度剛好,咬落除左鬆軟外,仲有極濃旦味,加埋少少牛油,適量花生醬及練奶,咸香甘甜,味道層次豐富。所以北角利記雞旦仔好味,夾餅更無得頂。$17底絕對值回票價。
雞旦仔
2016-03-25
雞旦仔
  • 夾餅
2016-03-03 497 浏览
英皇道的利強記北角雞蛋仔,瑟縮於街角轉變處,每每搭車經過,都能夠隱約見到一條人龍。難怪,能夠得到米芝蓮的垂青。是日,決定去一睹其風采。過馬馬路時,已經傳來陣陣雞蛋仔香味,挺誘人的﹗透過一個窗口,可以見到內邊有兩位阿姐,正忙個不停地炮製雞蛋仔和格仔餅,澎湃的蛋漿從雞蛋仔器具流出。客人們有秩序地沿店舖窗口向斜路排隊,望一望價錢牌,雞蛋仔要$17一底。在百物騰飛的年代,雞蛋仔也變得不便宜了﹗十蚊兩底的雞蛋仔,只能成為歷史了﹗雞蛋仔一整好,已經脆卜卜的,阿姐放入預先打好透氣孔的紙袋,交給客人,可即時吃用。不像坊間要先吹風扇,或放在一旁讓雞蛋仔冷卻,才變得脆口。熱騰騰的雞蛋仔真的不一樣,蛋香撲鼻,色澤金黃且粒粒脹卜卜。外層烘得夠晒香脆鬆軟且可口,內層的蛋漿塞滿了約四成的空間,咬下去QQ軟綿且煙韌,水準之作。
2016-03-02
2016-02-09 587 浏览
原先由斜路步上七喜時,利強記傳來陣陣雞蛋仔香味,已經非常吸引,而且門前不見有人龍,諗住回頭再幫趁。誰不知係七喜食完粥再返轉頭時,小小的窗口前已經有條小小的人龍,果然受歡迎。望望價錢牌,要$17一底,比起一般小店貴少許,但可以接受。平時見人家泡製雞蛋仔,只會澆少許蛋漿,然後左轉右,等其中一面沾上蛋漿後再轉去另一面,但往往會因蛋漿不足而目皮甩骨。但利強記卻是淋下超多蛋漿,反轉一刻是大量蛋漿流出,其實浪費不少。雞蛋仔一整好,完全無須冷卻程序,即時食都已經好脆口,放入已預先打好透氣孔的紙袋,水份可以透出,令雞蛋仔外層更脆。真心覺得好味,難怪咁受歡迎。勉強算是第四餐完成了。
望望價錢牌,要$17一底,比起一般小店貴少許,但可以接受。

真心覺得好味,難怪咁受歡迎。

勉強算是第四餐完成了。

20 分钟 (外卖自取)
2016-01-29 447 浏览
利強記雞蛋仔,由中學就食到宜家。 雖然由20蚊兩底食到18蚊一底。但真係好好食,5係其他鋪頭可以代替到嘅味道。 今日行過北角,就忍5住去買咗一底。呢到幾時都有一條長人龍,真係好受歡迎。 雞蛋仔即叫即整,熱辣辣一大底一個人食好足分量。雞蛋仔蛋味好香,外脆內軟。 蛋漿5會填滿,只係半滿。咬落內衰鬆軟,口感剛剛好,5會好濟。間中一次,回憶下舊時味道,確實係好享受
利強記雞蛋仔,由中學就食到宜家。

雖然由20蚊兩底食到18蚊一底。

但真係好好食,5係其他鋪頭可以代替到嘅味道。

間中一次,回憶下舊時味道,確實係好享受

2016-01-24
2016-01-27 326 浏览
啱啱送完同事回家,經過北角哩頭,見到幾多人排隊買雞蛋仔,我都唔執輸,排埋份買雞蛋仔啦,由於天寒地凍咁,當我喺靚姐手入面接過雞蛋時,即刻覺得暖粒粒,新鮮滾熱辣出爐吖。好香,雞蛋仔表面烤脆蔔蔔,入面就軟林林,用料足,粒粒大細均勻,色澤金金黃黃咁,好吸引人。據我食雞蛋仔噶經驗,要趁熱食先好嘅,凍左就覺硬咗D,好似仲甜左D咁,口感完全唔同,D味都好似變埋咁添,不過一份都要20蚊嘎,都唔算平囉。
2016-01-24
7 分钟 (外卖自取)
$20 (其他)
2016-01-12 366 浏览
好耐無食過雞蛋仔啦,記得細個噶時候,老豆成日會帶著我出去玩,一扭計,就會拿雞蛋仔引我開心。雞蛋仔有我好深噶回憶吖。宜家再嚟食翻,味道依然咁正 雖然要排隊,要等一陣,不過全部都係啱啱出爐嘎,熱辣辣,好軟熟,冬天食翻兩餅真係好舒服 呢度除左雞蛋仔仲有魚蛋食嘎,魚蛋好彈牙,而且有六粒,好入味,魚噶香味好濃郁,正吖 不過我最鐘意噶都係雞蛋仔,粒粒大細好均勻,而且外表層皮係脆脆噶,要知道雞蛋仔要趁熱食先好食嘎! 雞蛋仔入面好軟熟,軟熟程度啱啱好,又唔會入面焗到硬曬,又唔會焗嘎時間太短漏餡,總之一句話就係好食
宜家再嚟食翻,味道依然咁正
2016-01-10
2015-12-11 545 浏览
北角是一處多好野食的地方,但我在中午時間來到搵食,出名的舖頭已排晒隊,要等好耐,既然要等,不如去食北角最出名的雞蛋仔、格仔餅個間頂住肚先。自己叫了一件格仔餅食下,中午時間無咩人去食,但格仔餅要等,等了5分鐘左右先有,我沒有特別要求多醬多奶等,試下沒有特要求下的質素如何。結果好失望,雖然格仔餅個皮保持脆身,但餅的蛋香味不足,我試過其他分店,好似仲好食過佢,最慘就係牛油只揩少少,牛奶、花生醬及砂糖都好少,個格仔餅都食唔出醬的味道,好失望,是否吹捧得太誇張。

2015-12-11
5 分钟 (外卖自取)
2015-12-08 381 浏览
頭先特地由炮台山走過去北角試,排左十分鐘,當阿姐遞比我,已覺唔對路:黑炆炆,我想唔攞,阿姐立即隊入我手。頭兩粒,係邊皮,仲食到,但個囗腔已經損損地,再食到中間,又硬(不是趣),又燶,最後,被迫掉左三分二。
2015-11-15 1038 浏览
北角雞蛋仔已經食個幾次, 今次第一次黎“本部”。因為 想睇下平民米之蓮係唔係真係咁好食。平時已經多人排隊, 上完2016 米之蓮榜, 再多d. 掛排左10分鐘左右, 其實都快, 因為佢好多塊板去整。 佢蛋味唔濃, 但佢熱辣辣,而且都真係內脆外軟 值得一讚。 好味係好味,不過都係鐘意低調高手多 d

10 分钟 (外卖自取)
2015-11-06 1023 浏览
中午專登從公司搭叮叮去北角噶老字號利強記,可能抱噶希望大,吃落就覺得一般,外面係几香脆,但係裡面唔夠口感,空心噶部分比較多,唔算特別有驚喜噶感覺~~~~~~~~~
5 分钟 (外卖自取)
2015-10-10 1130 浏览
和好友在山林道聚餐完,在途中恰巧看到了遠近馳名的利強記!想說來了香港這麼久,居然都沒有機會吃到頗有名氣的雞蛋仔!擇日不如撞日,就開心的加入長長的人龍之中!有著好朋友的陪伴,似乎半個小時一下就過去了!其實也沒有認真計時,應該大概半小時左右,因為我們一群人已經吃得半飽了,只是想要嚐個口味,所以只點了一份!然後每個人撥幾塊來吃熱騰騰的雞蛋仔真的不一樣,有著粗脆的外殼,配著奶蛋香,等了好久,熱騰騰的出爐吃起來特別的有感覺!一夥人一人一口,有特別的情趣!
35 分钟 (外卖自取)
2015-08-27 1045 浏览
來到北角,點可以唔食北角雞蛋仔呀??!離遠望到間鋪頭,已經有一條好長嘅人龍排緊隊,同埋都聞到一陣陣嘅雞蛋仔味飄入我個鼻入面。不過見到佢價錢都要$16一底,都唔係話好平。不過好彩佢名不虛傳,都唔係話好細份,食落去外面好脆卜卜,入面就軟林林,好好味。得閑黎食下都OK嘅
來到北角,點可以唔食北角雞蛋仔呀??!
不過見到佢價錢都要$16一底,都唔係話好平。
2015-08-25 696 浏览
放工有d肚餓,食個出晒名利強記雞蛋仔,我揀原味,因為太多人排隊,我等左廿五分鐘,終於等到啦,雞蛋仔表面烤得好脆口,入面要香軟鬆軟,极濃蛋香,每咬落一口都感到佢既鬆脆口感,而周圍的雞蛋仔都好足料,個包裝袋仲好細心咁開了很多小小的圓口,等雞蛋仔唔會變腍,好細心!
2015-08-24 825 浏览
因為家住北角,所以常常會來吃雞蛋仔。所謂有比較才有好壞,之前吃過其他雞蛋仔,才知道這家多好吃!我喜歡脆脆的蛋皮外殼,這家就是,新鮮出爐的雞蛋仔捧在手心還會覺得燙,吃一口只覺得香脆,不會有很多甜味殘留在嘴巴裡,用料應該不會差😝只是每次都要排隊!排好久!唉,沒辦法,人氣太旺了。。。
只是每次都要排隊!排好久!唉,沒辦法,人氣太旺了。。。
雞蛋仔,一板16元,明明剛出爐,卻是脆繃繃,咬開還有蛋香可以聞到,但吃入口不會太多糖精味
店鋪外墻貼著很多報道,人氣可見一斑
2015-06-16 854 浏览
平時聽友人講,呢間雞蛋仔以前未出名之前好好味嫁,依家差左好多,叫我唔好試,而且平時好長龍,所以我就冇試過喇!!不過今日天助我也,只有一個人排隊,所以我就即刻過馬路排隊!(本身仲系到諗,冇人排隊唔通呢野難食左)到左之後要等一陣子,因為全部機都整緊。。。拎到之後因為太熱吹下先食,岩岩食既時候覺得好淡味,不過食第二粒開始就好有味😍😍

到左之後要等一陣子,因為全部機都整緊。。。