2009-12-11
都唔知幾耐歷史無去過別府喇,蔡瀾節目一介紹過,有新野,即管再試。麻辣鹽火炙三文魚加州卷$28,上枱時感覺到剛火炙的暖,當影完相後,變回一件普通的三文魚反卷,沒有什麼火炙香。還有什麼麻辣鹽?感覺唔到喎。黑松露吞拿魚撻撻軍艦$32,就係節目中的新品,果然好好食,紫菜仍微脆,同埋完全估唔到黑松露同吞拿魚蓉,味道會咁match!好想encore!火地獄拉麵(小辣),果真係小辣。湯有點稀,和不濃味,精髓失色,攪到整碗麵都好平凡,就係填飽你個肚就算。一品Pizza(芥末醬)$32,吓….乜呢d叫pizza!? Pastry黎ju 喎!上面撻堆煙肉片、大pet芥醬,滲到個酥皮腍晒! 此時幾個侍應,續個問我地,野食黎齊晒未,和老公仍可食多少少,咪加碟軟殼蟹卷。剛剛的侍應同我地加單後,之後又問食物黎齊未。然後又一個侍應,見我地清晒枱上食物時,問都無問就收晒我地d碟、筷。(之前壽司碟上的薑片未食晒,無問又收左)碟軟殼蟹卷來,佢咪又要擺過碟、筷、紙巾!軟殼蟹卷,一吃,已見真章!只有軟殼蟹炸得脆,壽司餡少、飯多、飯無乜醋味、又死實。睇黎,別府在我心中,都未能翻身。p.s. 壽司八折
碟軟殼蟹卷來,佢咪又要擺過碟、筷、紙巾!
睇黎,別府在我心中,都未能翻身。
p.s. 壽司八折