2016-08-20 143 浏览
落雨嘅天氣通常坐office lunch時都會嗌delivery, 我偏偏想出去行過圈, 入到荃灣廣場見到有泰式野食就入左去. 之前食過其他分店都幾好食, 雖然好食與否真係好睇邊個師傅, 但開得分店都應該唔會太大落差泰式手撕雞撈檬粉落order後waiter會即刻送上用黎食撈檬嘅魚露, 個樽口好細懷疑d辣椒點倒出黎?好快碗檬送到, 擺得好靚, 葱還葱, 花生, 醃蘿蔔, 脆魚仔分別喺4角, 中間係啖啖手撕雞. 看上去好大碟, 然後我加魚露, 俾老闆見到叫我索性開左個蓋倒落碗, 相信佢地應該會好快地換哂d樽仔撈好就試下先, 好爽口嘅檬加上仲有小小餘温嘅雞絲好match, 而且感覺好light, 因為無左湯底個種油膩, 再食埋周邊嘅配料, 成碗都有水準的.價位比較高, 唔係快食快埋單個價~因為出面好多人等位所以我食完就閃了

泰式手撕雞撈檬粉
泰式手撕雞撈檬

2016-08-19
泰式手撕雞撈檬
2016-08-17 354 浏览
平時去荃灣同Fd lunch次次都食3樓越南pho, 今日個fd遲左所以周圍行左陣, 就喺入口個度嘅冬蔭公公, 應該開左無耐, 見有lunch set就入去坐.老闆會同客人講Sawasdee Krup😂我order大辣嘅冬蔭公湯朦粉, 配魚皮餃&雞絲, 好似好辣, 飲左啖湯, 好正, 好有泰風味, 湯底味道好豐富, 睇得出佢落椰奶唔吝嗇, 就算係大辣都係edible嘅, 揀朦粉係鐘意佢可以索哂d湯, 果然啖啖都好鮮味~~雞絲成碗都係, 好嫩滑的!鋪頭開喺個open area, 所以無咪焗促感, 有時係鋪位反而成身油煙呢, 由於個set嘅野飲原來要加$5-$9不等, 有點over lunch嘅budget, 所以都係飲水, 但隔離枱d特飲都唔錯呢~~ haha
老闆會同客人講Sawasdee Krup😂
冬蔭公湯朦配魚皮餃雞絲