2011-01-10 42 浏览
9-1-10 唔錯既TEA~*周圍搵野食記得上次朋友講過呢間OK, 見TEA TIME無咩人就走左入去。環境都算OK, 因為無咩食客所以都好靜下…1) 味噌雞米PIZZA $48- 味道還算OK, 但雞肉偏鞋+咸- 米粒唔係好食得到…最主要都係食到芝士- 邊位的米粒都幾硬…2) 墨魚花蛋包意粉 $38- 蛋同個汁都好味…- 墨花有少少腥, 但算好食…最少唔會好難咬- 份量OK…當LUNCH都可以的(限女生吧)
9-1-10 唔錯既TEA~*

環境都算OK, 因為無咩食客所以都好靜下…

1) 味噌雞米PIZZA $48
- 味道還算OK, 但雞肉偏鞋+咸
- 米粒唔係好食得到…最主要都係食到芝士
- 邊位的米粒都幾硬…

2) 墨魚花蛋包意粉 $38
- 蛋同個汁都好味…

- 墨花有少少腥, 但算好食…最少唔會好難咬

- 份量OK…當LUNCH都可以的(限女生吧)
2011-01-09
2010-08-25 19 浏览
當日約了女朋友看她朝思慕想的Freddy(猛鬼街)女朋友早在電影上畫前幾個月就已經嚷著要看了,我倒是沒什麼感覺,因為一向對恐怖片不太感冒(看電影都是想relax一下,如果令自己神經緊張,確實有點本末倒置的感覺)不過既然女朋友既然想看,因此試試能否買到上畫首日的門票。預早買了七點多的戲票,約好女朋友吃過飯後才入場,為求便利,我們就在戲院所在的商場找吃好了。北海道米比薩原來有一間姐妹店叫六本木茶坊(上次在沙田試過北海道米比薩也覺不錯,詳情請參閱食評---《一絲曙光》)因此也就試試這間六本木吧!當時還是六點多,人客不多,侍應安排我們坐到一張二人,女朋友一看餐牌已說知道我會點些什麼!真有這麼神嗎?原來是明太子掛烏冬,雖有點不服氣,但也的確給女朋友說中了呢!女朋友再看餐牌,竟說又有一款我必點的烏冬?!原來是Washabi烏冬;今次我可是遇到了魚與熊掌的問題,我只有一張嘴,可必點的烏冬卻有兩款,怎麼辦才好?女朋友見我頭痛非常,很體貼的提出我們各點一款的建議;這確實是一個兩全其美的方法,不過要女朋友點一款我想吃的烏冬,怎樣也說不過去,不過女朋友說也想試試這明太子掛烏冬,因此我如願叫了這兩客烏冬了。另

另外該分店正做週年誌慶大優惠,每點一款主食加$8.8就可換取指定甜品,女朋友最喜歡燒蕃薯霜淇淋宇治金時,因此我們已預留了一個名額;另外女朋友提議點一杯霜淇淋黑芝麻雨寒天賓治。正當我在檢視餐牌,順道想拍下食品名字時,侍應大聲的出言阻止,令我頗為錯愕(當然如果是餐廳規定,我是絕對樂意遵從的,可是該侍應的態度卻不甚友善,著實令人不快)

明太子鮮蝦冷烏冬

明太子烏冬先來,份量算多,烏冬在最上,下面伴以生菜,西蘭花及車厘茄等,烏冬上灑上點點紫菜絲,賣相頗為精緻。吃起來,是熟悉的明太子食味配以熟悉的BB沙律醬的味道。明太子從來不會嫌多,不過這裡放的份量適中,混和沙律醬後味道更顯相得益彰。烏冬吃來夠爽口彈牙,質素已算不錯(相比近日光顧的烏冬專門店麵屋虎太郎已經好太多了,詳情請參閱食評---《改名換姓》)鮮蝦足有四、五、六、七只,size算大,味濃爽口,用料很足。加上適量的菜蔬,令整個麵食吃來清淡宜人。

青芥辣海鮮冷烏冬

賣相同樣精緻,烏冬呈淡綠色,伴以鮮蝦及帶子,加上用上菜蔬的徑部插在烏冬中作點綴,看起來頗有藝術感。烏冬吃起來同樣爽口彈牙,青芥辣味道清新異常,不過對我來說欠了點嗆鼻的刺激(不過對於女朋友來說溫和的味道卻是剛剛好)不過添加附加的Washabi,味道濃郁不少,更合我的胃口。鮮蝦及帶子放的頗多,配以菜蔬同吃,質感豐富,清新宜人。

麵豉湯

麵豉湯看上去平平無奇,但喝起來味道頗濃,而且帶點辛辣的味道,頗為惹味,經部長介紹,說是用上赤麵豉煮出的,味道不錯。

霜淇淋黑芝麻雨寒天賓治

原本對綠茶賓治更感興趣,但既然宇治金時已經是綠茶味道了,因此不妨嚐試其他口味!女朋友最後選擇了黑芝麻味道。

賣相方面還算可以,不過雲呢拿雪糕旁插著一粒鮮紅色的櫻桃,感覺略顯土氣。味道方面,喝了一口,芝麻味道香濃,甜度適中,加上喝得出有點芝麻碎,感覺甚有嚼勁。伴上雲呢拿雪糕,質感更覺濃厚,雨寒天呈長條狀,很耐嚼;整杯飲品味道還算不錯。

燒蕃薯霜淇淋宇治金時

說起宇治金時,其實我會聯想到「麻布茶坊」,因為「麻布茶坊」應該是在港推出宇治金時的鼻祖,不過我自己對此不太感冒,因此很久也沒再吃過了。

説回這個宇治金時,賣相跟一般的宇治金時相若,一块高高的雪糕,帶有綠茶糖漿,下面墊著燒熱的蕃薯。女朋友催促我不要只顧拍照,否則雪糕就要溶掉了云云。雪糕吃來味道甚佳,香濃幼滑,而且綠茶糖漿味道天然,甘味宜人。燒蕃薯夠熱夠香,質地粉腍,與雪糕同吃,出現一冰一火的奇妙感覺,令我對宇治金時大為改觀。

餐廳以紅黑色裝修為主調,裝修時尚,坐位尚算闊落舒適。侍應服務態度乏善可陳,實在令人失望。相反食品方面,罕有的出現兩款我最為喜愛的冷烏冬味道,誠為難得;更為難得的是女朋友肯和我一道試試兩款烏冬,魚與熊掌各擅勝長,難分高下;加上宇治金時的味道尤佳,一洗我對宇治金時原本平淡模糊的印象。結帳一百七十多個大洋(折扣價),尚算合理。

其實魚與熊掌亦有可能得兼的!

Berlin
六本木茶房
餐牌
赤麵豉湯
餐牌
赤麵豉湯
燒蕃薯霜淇淋宇治金時
  • 明太子鮮蝦冷烏冬,青芥辣海鮮冷烏冬,燒蕃薯霜淇淋宇治金時
(非会员)
2010-08-07 14 浏览
我係幫襯尖沙咀The One 那間分店. 由於金牌小龍排長龍, 所以轉軚去呢間試試. 當時係七點半, 不用等位. 店舖格局像西餐廳, 但所播的音樂則間中頗吵耳及格格不入. 我們一行三人, 枱與枱之間都幾緊貼. 而我坐的位子竟然係冷氣機滴水, 這店剛開業不久, 設備已差.當晚我們點了:- 六本木豬軟骨拉面 (味噌湯底) : 味道OK, 但豬軟骨無軟骨, 得肥膏- 鐵板黑豚肉 (配烏冬) : 入味, 豚肉有少少靭- 天婦羅 : 與其他店一樣, 味道一般- 吉列粟米薯餅 : 味道OK- 吉列豬扒 : 炸得太乾, 無晒肉汁初時女侍應拿了2 客天婦羅, 我們說只叫了1 客, 另1 客應是吉列豬扒, 於時女侍應向一位較高級的男店員匯報, 這位男店員剛站在我們隔鄰. 男店員未問清情況, 就晦氣地說: 無得換豬扒喎.朋友聽到這位無禮的男店員的一番話, 就跟他說: 不是我們叫錯食物, 係你們送錯俾我們. 我們是叫了吉列豬扒的.於是男店員就去check 單, 發現是他們弄錯, 只是走開了. 過了幾分鐘後, 他回來跟朋友說: 不好意思, 我們一陣會拿吉列豬扒給你們.可惜他的態度已令我們打了折扣

當晚我們點了:
- 鐵板黑豚肉 (配烏冬) : 入味, 豚肉有少少靭
- 天婦羅 : 與其他店一樣, 味道一般
- 吉列粟米薯餅 : 味道OK
- 吉列豬扒 : 炸得太乾, 無晒肉汁

可惜他的態度已令我們打了折扣, 再加上食物味道也是一般, 我們再次幫襯的機會近乎零.

至於其他店員, 可能他 (她) 們都幾 green, 所以反應較遜一點.
2010-08-06
2010-07-19 7 浏览
又係星期五, 同書友放學都已經近10點, 週圍搵食, 見到呢間餐廳, 未食過, 咪撞入去試下....環境 : 都唔錯, 唔迫, 有少少似 Pokka cafe服務 : 都ok, 有禮貌 (可能晏, 唔係好多人, 都幾好招呼) 食物 : 1. 辣味豬軟骨拉麵買相唔特出, 但味道唔錯, 仲有少少牛油香......豬軟骨係夾得起, 個人黎講就好ok, 因我唔鐘意有d食店既豬軟骨煲到好似散哂咁....蛋半隻, 有粟米, 不過唔係好辣2. 燒番薯宇治金時,在軟雪糕底有一件番薯,軟雪糕加上綠茶的汁,再加上一些紅豆。 番薯唔錯, 不太甜, 而且超平, 惠顧任何一款主食, 加 $8.8 就可以 order 呢個甜品, 原價要 $41.80架........
環境 : 都唔錯, 唔迫, 有少少似 Pokka cafe

食物 :
1. 辣味豬軟骨拉麵

2010-07-16
庆祝纪念
生日
  • 燒番薯宇治金時
2010-06-20 2 浏览
今日同同事去食飯, 去左六本木茶房.環境唔錯, 好似睇電視係日本個d西餐廳waiter 好young 連落order 都好green, 態度一般但服務搭夠我叫左豬軟骨辣麵, 同事叫左牛肉鐵板飯野食未到 飲料先到跟住同事個飯都到左. 咦 pepper lunch?同一樣野, 只係唔同名law. 好香, 同事都話唔錯一陣我個麵都到..... 味道怪怪ga?其他同事都係食麵, 佢地個d 係bbq pork 同雞扒, 佢地係用豬骨湯, 得我果個係味憎. 好淡好怪呀. 個豬軟骨都唔係好得.我地個個跟餐都係食dumpling. 唔熱只係暖, 個心有少少凍(真係少少)my單出示門口小姐比ga coupon, 我地一行人有六個, 低得2張, waiter好好人幫我地整到一人一張 買單每人唔洗$55
今日同同事去食飯, 去左六本木茶房.
環境唔錯, 好似睇電視係日本個d西餐廳

我叫左豬軟骨辣麵, 同事叫左牛肉鐵板飯

野食未到 飲料先到
跟住同事個飯都到左. 咦
pepper lunch?
同一樣野, 只係唔同名law. 好香, 同事都話唔錯

一陣我個麵都到..... 味道怪怪ga?

Menu]
Coupon
2010-06-17
特登去到銅鑼灣去食晏因為想搵好野食同埋消磨下小小交通時間入到翡翠明珠本來想食北海道Pizza不過見六本木未食過...咪去試下囉 入到去真係無咩人入座率應該得25%咋 X_X個時大約係下午1:45架!講返個午餐啦...叫左個鐵板牛柳飯我就揀左配照燒汁可以揀個侍應幫我地mix 埋個飯講返個味道先...D牛柳唔算韌不過好細粒呀至於個汁都比較濃所以撈埋D飯就會好濃架啦可能我平時食慣屋企飯所以先會覺得偏鹹但係其實okay架個味道真係可以不妨一試不過我覺得個size真係少左D因為加埋一都成$60幾蚊但係個飯size仲細過pXpX lunch個款D牛柳粒仲係好細添仲要唔係羹羹都食到牛柳粒可能要將每粒牛柳粒分開一半先會可以將D飯同牛柳粒一羹食@@唯一可能可取嘅地方係因為D牛柳真係唔韌至於個麵豉湯唔多覺有港式嘅味道我飲到有日式嘅感覺所以overall個定食都okay是不錯至於另一個lunch set由於係幾日前食...唔多記過成個定食個名個拉麵有牛肉 溏心蛋 同埋雞脾個雞脾整得幾好食呀因為個皮係有少少脆D肉都係好嫩 不錯不錯個拉麵都幾爽呀食到shur shur聲呀!!! 哈哈哈其實都比左好多positi
特登去到銅鑼灣去食晏
因為想搵好野食同埋消磨下小小交通時間

入到翡翠明珠本來想食北海道Pizza
不過見六本木未食過...咪去試下囉

入到去真係無咩人

入座率應該得25%咋 X_X
個時大約係下午1:45架!

講返個午餐啦...
叫左個鐵板牛柳飯
我就揀左配照燒汁
可以揀個侍應幫我地mix 埋個飯

講返個味道先...
D牛柳唔算韌

其實都比左好多positive comments
不過真係令我覺得有D突兀真係因為無人
曾經有段時間係得我地一檯客

可能因過左lunch hour
不過我見到同一層商場其他食肆都有幾檯客架!!!

或者因為佢同好多日式食肆差不多
因為佢個餐牌同行過D名牌坊入面間麻_茶_
其實個餐牌真係唔多一樣
especially個下午茶同甜品個Part!!!!
我唔知邊個發明先 不過D人會認定係麻_

仲有就係個鐵板__飯定食
當然六本木優勢係因為加一同埋係靜局
但係個size同埋質數黎講...
若果你唔介意食快餐會揀P_P_ lunch

成set拉麵
淨係個拉麵
2010-05-25
2010-04-26 24 浏览
在銅鑼灣找地方吃飯,是比較頭痛的問題,所以便到翡翠明珠廣場,有多幾間選擇。 首選是意粉屋,但太多人在等位,看見隔鄰的六本木,不用等位,加上愛人看見有鐵板飯,很想一試,所以就選擇入座。我們叫了鐵板照燒雞飯 $58.80,辣味豬軟骨拉麵 $52.80 及燒番薯宇治金時 $41.80。先來是 豬軟骨拉麵,賣相不美,所有的餸都在下面,什麼也看不見,要由底把餸搬上來映相,才可看見,但餸很少,豬軟骨兩件、蛋半隻,再沒什麼,麵相對也少。味道一般,我祇吃得辣味。再來是 鐵板照燒雞飯,上枱時鐵板很夠熱,還有點焦味,侍應在我們面前兜亂,雞肉相當細件,數量也不少,但整個飯是沒味道,祇夠另上的照燒汁才有味道。最後是後加的 燒番薯宇治金時,在軟雪糕底有一件番薯,軟雪糕淋上綠茶的汁,再加上一些紅豆。 番薯很不錯,紅豆也很香,軟雪糕不太夠凍,但綠茶一點味道也沒有。埋單連加一 $165.-,剛才在翡翠明朱廣場電樓梯口,接收了張優惠券,消費滿 $150.- 減 $20.-,最後折實 $145.-。至於服務,祇可說合格,舖面祇得兩人,但門口就有兩人不停的拉客。
不用等位,加上愛人看見有鐵板飯,很想一試,所以就選擇入座。

我們叫了
鐵板照燒雞飯 $58.80,
辣味豬軟骨拉麵 $52.80 及
燒番薯宇治金時 $41.80。

再沒什麼,麵相對也少。味道一般,我祇吃得辣味。

辣味豬軟骨拉麵
2010-04-22
2010-04-26
個人來說吃過最難吃的一碗拉麵不是在香港,而是拉麵王國-日本!事情發生在十年前深夜的JR上野站旁,記得當時從遠處看見一冒著白煙的車仔檔,好奇走近一看原來是在賣拉麵.(當時去過日本五次也不到,眼中一切還是新奇美好)老師傅煮麵的動作如像表演,尤其切蔥花如動畫中場面一樣,我等遊客看完後那有不乖乖放下900円另俾多80円加多隻蛋!麵一到手立即喝一啖湯,湯只有蔥花的味道,麵有強勁得灼喉的鹼水味道!义燒硬身得像湯渣!蛋是白烚全熟蛋!只吃了一口便放下碗轉身離去,往自動販賣機買飲品潄口.想不到今天....中午一時半全場只得我和友人及另一檯客,因為趕二點鐘入場看電影,於是一人只叫一個拉麵沒加其它小食.不用五分鐘拉麵已上檯!前菜----幾方片煮唔熟仲生生地又無味又凍嘅甘荀同蓮藕.辣味牛肉拉麵----湯底味道是咸得舌頭發癢,蛋像是白烚的全熟蛋,所謂辣牛肉是三粒比手指公還少,肉質堅韌牛腱粒!麵質像即食麵.吃了一口便停下來,心知與店員多說也無謂,因為身穿厨房制服的員工已坐在角落開飯.那杯賣相精美的茶包奶茶當然不是我的餐飲,因為這環境最穩陣一定是可樂!終於遇上一家能勾起回憶的店舖.最後入場看電影還是由好朋友---熱
想不到今天....
前菜----幾方片煮唔熟仲生生地又無味又凍嘅甘荀同蓮藕.

最後入場看電影還是由好朋友---熱狗陪伴.
中午一時半
辣味牛肉拉麵
咩黎架?
我隻手指公大D
白烚全熟蛋
賣相精美
(非会员)
2010-02-26 1 浏览
琴日叫左個2樣野1) 咖哩牛柳粒烏冬 - 咖哩湯底唔得,冇乜味道之餘菜又冇條,紅蘿蔔都冇粒淨係得烏冬同幾粒牛牛,非常之咁寡。最離晒大普既係牛柳粒無端端變左牛腩粒,雖然幾十蚊一碗烏冬並唔係貴,但係咁樣取巧法就真係睇唔過眼。2) 咖哩漢堡扒飯 - d漢堡可唔可以唔好得咁薄同煎得咁"火農"呢。。。請問可唔可以俾多少少飯呢。。。唉。。。其實以前都黎過一次,食佢地既招牌 - 什麼鑊仔飯之類既,又係衰o係portion size,食左等於冇食,都已經唔係咁like。。。琴晚見唔駛排隊又膽粗粗再去試一次,點知又換黎失望。。。點解隔離拉麵,台灣野,意大利粉屋都排晒隊而得佢冷冷清清呢。。。梗有原因既。。。
琴日叫左個2樣野

2010-02-25
2010-02-17 23 浏览
行完年宵都9:00pm, 行咗去jp廣場, 間間都要等位。我同友人選擇了”六本木茶房”, 我地2個都未食過。等大約10分鐘就有位, 都ok。一坐低, 居然比杯熱水(果日24度囉), 真恐怖。我地叫咗:咖哩雞扒飯:好大碟。咖哩味道幾好, 但炸雞扒居然有皮, 有點怪, 味道都ok, 不過食到最後一件雞就好滯, 要整開d炸粉先到。(友人) 豬軟骨拉麵:友人話ok。海鮮沙律:好味, 不過汁(係有麻醬, yummy)唔夠, 所以問侍應攞多一碗汁。service ok, 對我嚟講唯一唔好就係杯水係熱水, 就算係refill都係暖水。

一坐低, 居然比杯熱水(果日24度囉), 真恐怖。

我地叫咗:

(友人) 豬軟骨拉麵:友人話ok。

2010-02-11
2009-11-04 21 浏览
首先,內容完全同周秀娜無關,只係咁岩關人乜事首映係格黎嘈住晒咁.前提係係對面見到個招牌寫住六本木個名好靚比佢吸引左先上黎再聽到"銀雞聲,周秀娜,銀雞聲,周秀娜,銀雞聲,周秀娜"入到去好寧靜,同出面兩個世界,menu d食物勁靚,慳靚,個名仲靚!乜野蟹羔蟹肉拉麵.就簡左個名勁靚既蟹羔蟹肉拉麵+張相影到d 生既salmon勁靚既salmon炒飯鐵版同埋墨魚咀.上菜速度如同快餐店.大概兩3分鐘吧.蟹羔拉麵先來,無蟹羔的- - 見到既就只有蟹肉,仲要唔知蟹肉定蟹柳,不過乜蟹都無所謂,因為佢既湯底係同出前一丁99%相同味.勁難食=.=仲要收我70定80,救命 (啊,第1眼係見到條頭髮先)慢一兩分鐘既神速鐵版亦唔差,包裝幾靚,好似pepper lunch咁有紙包住,倒汁~專人幫你撈埋,香噴噴咁.不過得個香字,首先d 3文魚熟晒,好灰,d飯既味仲要比茶餐廳既炒飯更差,仲衰過先前果個出前一丁拉麵!好求其!最後小食墨魚咀好彩似反d樣,喊喊地好有咬口唔差.呢個日本餐廳好成功呀,以外表吸引人,好可惜我相信每一個黎過既客人都唔會想再去服務好,當你係門口諗緊入唔入去既時間,佢就會送張10$卷比你我見人無諗就入

最後小食墨魚咀好彩似反d樣,喊喊地好有咬口唔差.

我見人無諗就入係無呢個優惠@@
還有就係食左一陣入左6位,呢樹就由寧靜變為如同出面班周秀娜fans咁嘈..sad.
2009-11-03
2009-10-12 11 浏览
25/8/09(二)對這裏附近的幾間食肆都興趣不大,但不想再找,就試試六本木。點了鐵板燒飯--三文魚/鰻魚汁($52.8) 和日式咖哩牛肉烏冬($45.8) 。首先講講熱奶茶,點菜時巳要落單,但問是否一起上時自己無端端答了是。結果餐後,奶茶放涼了點,不熱的奶茶當然打了折扣,但其實想講的是奶茶本身超難飲,真是例行的奶+茶。鐵板燒飯不特別好吃,吃快些怕燙了嘴,吃慢些怕飯變得太乾了。烏冬不過不失。很怱忙的吃完一餐,也不想再坐一會。有些感覺解釋不到或許就叫緣份,有些餐廳食肆會留下各種各樣的感覺,有些就像為了吃午餐而吃午餐罷了。價錢雖不算貴,如果感覺是吃快餐就略貴了。
25/8/09(二)

對這裏附近的幾間食肆都興趣不大,但不想再找,就試試六本木。
很怱忙的吃完一餐,也不想再坐一會。
價錢雖不算貴,如果感覺是吃快餐就略貴了。
日式咖哩牛肉烏冬
鐵板燒飯
奶茶
凍可樂
凍可樂
2009-10-12 7 浏览
草莓寒天好渣...沒味三文魚鐵板飯基本上和米薄餅一樣,只是貪新奇而已不是不好吃,只是一些飯焦,和石頭窩飯差不多但貴XD,份量也不多,汁挺不錯三文魚是熟的好像挺浪費海鹽焦糖雪糕都是貪新奇,因為飯不多所以試試挺好吃,很有奶味,這個不錯所以還可以給OK整體來說普通但貴,貪新奇
草莓寒天
好渣...沒味

三文魚鐵板飯
基本上和米薄餅一樣,只是貪新奇而已
三文魚是熟的好像挺浪費

海鹽焦糖雪糕
都是貪新奇,因為飯不多所以試試
挺好吃,很有奶味,這個不錯所以還可以給OK

整體來說普通但貴,貪新奇
草莓寒天:好渣...沒味
三文魚鐵板飯
2009-09-23
2009-08-21 17 浏览
Newly opened (about a month or so) and apparently operated by the same company as Hokkaido Pizza. Came on a Friday night for dinner to see how it compares with the other casual Japanese restaurants like Azabusabo (which is more established), Watami (which may be even cheaper), Beppu (more specialized in ramen) etc.. Was crowded already at 7.15PM on a Friday. Had to wait for about 20 minutes and then was seated next to the entry of the kitchen. Ordered:1. Oshitashi ($2x)Standard oshitashi with sp

1. Oshitashi ($2x)
Standard oshitashi with spinach that is not overcooked. Served with a sweetened light, soy-based sauce. quite refreshing

2. Pork and kimchi cold noodles ($5x)
I ordered this because I wanted to eat the kimchi. The pork slices were quite fatty, the fact that it was cold makes the fat even more solid. The sesame-based sauce was a bit sweet and not too heavy. It was served with mustard, which is great with the unmarinated pork. Although there's nothing wrong with the ramen I didn't finish them I wanted to save room for dessert.

3. Green tea sundae with kanten ($3x-4x)
This is really what I came for - it looked quite attractive on the display outside,and it has kanten (konnyaku) in it, which I love. However it was disappointingly small, and at least a quarter of the soft serve already melted when it came! I was still curious and hopeful and ate it nonetheless - the taste is OK, but the green tea ice cream had some freezer burn in it. Kanten was at the bottom which you really have to dig for! Perhaps it won't melt so much if they didn't drizzle so much syrup in it. It was quite disappointing. And it is certainly nothing like the size displayed. And definitely not worth the price paid.

It's cheap, it's quick, the entrees are filling enough, but don't expect too much - and don't judge from the display for sure.
Oshitashi
Pork and kimchi cold noodles
Green tea sundae with kanten
  • cold noodles
2009-08-08 1 浏览
星期五 tea 三時多來到,還以為可以一次過order這兩間(六本木與米pizza)的食物,原來是要分開的,不過我們想吃的也是六本木,所以就去入了六本木tea 2:30 - 5:30pm (食物 + drink)1) 日式咖哩牛肉細飯set:普通的日式咖哩,咖哩不辣,飯的口感不錯,個日本米幾好2) 芝麻汁迷你蟹肉冷麵set:我以為另上的『啡色醬』是芝麻汁,所以我將它撈在麵上,原來是wasabi!!!! 超攻鼻!幸好另一邊麵沒有影響,朋友和覺這個好食3) 海鹽焦糖雪糕:這個是我來的原因!因為剛去完沖繩,十分十分懷念那裡的海鹽雪糕!所以知道這裡有海鹽雪糕就想來試(雖然朋友說我應該會失望),最後真的失望(未算是非常差,可能期望過高)。海鹽味道要吃多幾啖才 feel 到少少,牛奶味不重,朋友更說幾甜。我在沖繩吃的是超重牛奶味,沒有糖味,重海鹽味,及overall 好好味…看來要回到沖繩才有正宗的海鹽雪糕 其他:1) 想說說這裡的decoration,在店內拍了一些照片,發現以鏡的那邊作background幾靚,還有會從幾個角度找到拿著相機的自己2) 餐飲的杯好細,但好靚,朋友的熱咖啡不錯,像天
星期五 tea

超攻鼻!幸好另一邊麵沒有影響,朋友和覺這個好食

看來要回到沖繩才有正宗的海鹽雪糕

其他:
2) 餐飲的杯好細,但好靚,朋友的熱咖啡不錯,像天后的『長崎咖啡』
3) 冷氣超凍
4) 服務不錯