2019-09-24 339 浏览
都唔知第幾次食六本木了,每次試吓啲新嘢都會令人滿意。明太子玉子燒 $88 之前食開拉絲嘅芝士玉子燒,原來明太子玉子燒都好正,鹹鹹哋再帶帶微辣為嫩滑玉子燒帶嚟個重點。帆立貝 (2貫) $75、吞拿魚赤身 (2貫) $68 呢到嘅壽司都好高質,帆立貝夠肥,入口好滑,又夠鮮甜。赤身魚味好出,但呢到嘅赤身又有少少肥美感,兩者兼得。鵝肝手卷 $88 今次最大收鑊係發現到呢款咁香口嘅手卷!鵝肝都算大件,外表煎香到直情有少少焦脆,一咬香就散發出熱辣辣嘅油香,超正,但美中不足係食到最底會得飯。銀鱈魚西京燒 $138 食過好多次了,銀鱈魚依然都係咁香甜嫩滑,今次塊魚仲好似比之前嘅大塊咗,發達了。需加一服務費,埋單2人約$500。如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
都唔知第幾次食六本木了,每次試吓啲新嘢都會令人滿意。
明太子玉子燒
帆立貝 (2貫)、吞拿魚赤身 (2貫)
鵝肝手卷
銀鱈魚西京燒
需加一服務費,埋單2人約$500。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
明太子玉子燒
帆立貝 (2貫)、吞拿魚赤身 (2貫)
鵝肝手卷
銀鱈魚西京燒
2019-09-18 264 浏览
真心好食,呢款吞拿魚係赤身,仍然好好味!🤤無筋,夠腍,夠厚,魚生同飯既比例岩岩好!飯都握得好實,師傅有料👍🏻海膽既份量都多,幾新鮮中拖羅都好肥美,而且唔會孤寒,都切得幾厚😋😋鰻魚飯直情係驚喜!🥳一揭蓋勁香,鰻魚鋪滿成個飯盒,有鰻魚汁既飯加埋蛋絲真係絕配🥰鰻魚又夠肥美,好食!!!!壽司唔洗點豉油已經好得,有鮮味服務好,有禮貌又成日幫手加茶(連茶都好飲),坐得舒服,黎完真係想再黎!!!!!!!!

海膽既份量都多,幾新鮮

中拖羅

中拖羅都好肥美,而且唔會孤寒,都切得幾厚😋😋

鰻魚飯

壽司唔洗點豉油已經好得,有鮮味

2019-09-18
中拖羅
2019-09-12 168 浏览
店舖只開業半年左右,老闆台灣人十分熱誠,之前於荔枝角開店,今次換了地方於深水埗及長沙灣中間繼續以真心推介日本清酒,此處是日本清酒愛好人士比較試量的地方。老闆如有時間會續一解釋各支清酒分別及口感。雖然此處除日本清酒之外就只有啤酒並無其他酒類可選,但因老闆太愛清酒,希望光顧人士亦可理解。此外老闆亦可以因客戶需要,對應客戶訂單食物推介清酒以便配對食物增加層次感,此店真心以熱誠款待客人,良心餐廳,小店經營值得支持。
2019-09-12
  • 串燒
2019-09-11 187 浏览
到深水埔陪友人後,記得附近的《六本木》都不錯,那就過去吃晚餐了。喜愛這裡營造的日系風格,牆上貼有海佈、是日推介品等等,這裡猶如置身於日本一樣。 這裡人流挺多,用餐途中很快便滿座,建議先Book 位啦! 飯後又可步行7分鐘到深水埔地鐵站D 出口~ 鰻魚飯 HKD 148 職員端過來後,飯仍是熱呼呼~ 很好! 鰻魚汁己把醬汁素入魚中,非常入味。左口魚邊壽司 HKD 68共有2件,白身魚中多魚油,留在口腔中。 吃完飯後更可以到附近狂狂街才走,很快便過了一天~ 放假的日子過得太快了吧 😭

這裡人流挺多,用餐途中很快便滿座,建議先Book 位啦!

飯後又可步行7分鐘到深水埔地鐵站D 出口~

鰻魚飯 HKD 148

左口魚邊壽司 HKD 68
共有2件,白身魚中多魚油,留在口腔中。

2019-09-09 155 浏览
唔講以為自己去咗日本嘅居酒屋啊!店舖用全木材裝修!遠處已經見到好吸睛!別樹一格!位於深水埗於長沙灣之間,旺中帶靜!地鐵站行過去唔使5分鐘,地點10分方便!私隱度極高!望住廚師準備食材!飲住清酒人生一大享受!荔枝豚肉串新鮮荔枝10分清新配上日式豚肉口感一流!鹽燒鯖魚,燒得剛剛好,將鯖魚鮮味帶晒出嚟,配埋檸檬汁簡直係極品!炸軟殼蟹天富羅,10分邪惡!10分好食,脆卜卜,啖啖肉!味道及招呼實在太好!是我常常來的飯堂囉!
唔講以為自己去咗日本嘅居酒屋啊!店舖用

私隱度極高!望住廚師準備食材!飲住清酒人生一大享受!

荔枝豚肉串
新鮮荔枝10分清新配上日式豚肉口感一流!

炸軟殼蟹天富羅,10分邪惡!10分好食,脆卜卜,啖啖肉!

味道及招呼實在太好!是我常常來的飯堂囉!

六本木居酒屋喺青山道開張咗幾個月,同事話係喺荔枝角搬嚟,質素都ok。呢日終於有機會嚟試下,餐廳外圍係用木牆風格,入面就真係好有日式居酒屋風🏮,好多poster、燈籠、掛布咁,幾有feel。餐廳有提供lunch set,有分刺身/壽司類🍣、沙律定食🥗同燒物。最平果款都要$68😳(仲要係沙律),最貴去到成$198都有,再有加一服務費...,都幾乎冠絕呢區。我就叫咗角切魚生丼($78),一整Set包括前菜、沙律、蒸蛋同麵豉湯。望落都非常豐富同吸引👍🏻,前菜嗰堆就普普通通大路嘢無話特別好食難食,🥚蛋唔算太滑但夠熱。至於個魚生丼呢,都算有幾多魚生,味道都新鮮,但壽司飯嘅量真係太少,食到尾得返🐟魚生,加唔係太飽😕。不過係好食嘅,算係咁。另外,店員服務正常,會幫你加茶的。總括嚟講,如果齋以佢個魚生飯評,食物都唔錯,而且居酒屋環境好適合一班人嚟食,可以叫老闆嚟呢到請食team lunch。不過性價比唔高,午餐最平都要$70/$80,𥄫過下佢晚市啲散叫餐牌更貴。💸所以間唔中食下lunch好喇。諗諗下,咁嘅價錢就算喺旺區都有唔少差唔多質素或者好過佢嘅選擇。

角切魚生飯

一直相信深水埗有好多隱世既美食小店,所以經常都會係呢頭搵食。今日搵到呢間係最近少有我覺得絕對一定有下次既小店,所以推介比大家。店名六本木,門面是木製,好有日本氣質,亦都係因為見到呢個有質感既門口所以決定一試。咁岩店內角落有一張二人枱,不用等位。一坐定見到牆身貼滿左清酒既招紙,但係招紙感覺好乾淨,我同朋友笑說呢間鋪頭地下仲乾淨過我屋企個地板(笑)。朋友話每次食呢類居酒屋佢必定要試玉子燒,所以我地叫左個明太子玉子燒。不得不說,單是這一味,已經令我有再回頭既衝動。蛋好滑,生熟度岩岩好。入面既明太子食得出係新鮮明太子,並唔係好似某D店家會用明太子沙律醬濫竽充數。十分推薦冷盆小吃點了兩款,一款係胡麻秋葵。同好多成功日本居酒屋一樣,冷盤就係食佢既新鮮度。秋葵新鮮,調味全靠胡麻醬,清新。另一道係明太子沙律,亦都係我地兩個明太子迷叫既第二樣明太子食物。沙律菜新鮮,上面舖滿左有辣明太子粒既沙律醬。十分有口感,配上沙律菜吃一點都不單調。呢個帶子鵝肝卷我地見格離幾枱都有叫,所以我地都叫左黎做主食。面頭有新鮮帶子刺身,卷入面係煎香左既鵝肝,兩樣加埋一齊係好豐富既口感。咬開鵝肝都唔會得好少,絕對係每啖都會食到好

呢個帶子鵝肝卷我地見格離幾枱都有叫,所以我地都叫左黎做主食。面頭有新鮮帶子刺身,卷入面係煎香左既鵝肝,兩樣加埋一齊係好豐富既口感。咬開鵝肝都唔會得好少,絕對係每啖都會食到好香既鵝肝。

食到差唔多飽,我地叫左串燒,分別係雞肝,牛舌同雞軟骨。當中最想介紹牛舌,佢比既全部都係牛舌芯,好香牛味,油脂好多而且口感幾彈,但唔係un個種。食到高質牛舌燒真係好少有。雞肝串好少地方有,如果佢再切細粒D就會好貼近日本居酒屋既風味了!

意猶未盡,再點多一份明太子雞翼,都係預計中既好食。明太子真係世界級既食物!!

上面咁多野食,埋單兩個人都係唔洗500蚊。老闆好熱情,行過黎問我地野食點,仲問我地要唔要試下呢度既清酒。我同朋友都覺得下次一定會帶其他朋友黎食飲埋酒,絕對性價比超高!
  • 明太子玉子燒
香港其實都幾多日式居酒屋,這間嘅裝修 、佈置、舖內環境同細節,都能做到 「身在日本」既感覺,真的零舍不同。和牛石鍋飯上枱時還是非常熱,和牛粒很嫩而且只有很少很少根位; 底部還墊了kimchi添。龍蝦沙律似是加入了經剪龍蝦丸和千島醬;疏菜方面則青嫩兼爽口。芒果軟殼蟹卷有6件,仲要係大大件個隻。上面嘅芒果好甜,一啲都唔酸。軟殼蟹就炸至非常脆口,好食!雞軟骨串處理得好好,炸到剛剛好,非常「脆」,而且剩餘油份不多。

2019-08-26 146 浏览
呢間係一間充滿日式裝潢嘅居酒屋, 而且店員好有耐性主動做介紹, 我同朋友兩個人, 叫咗四款菜式同兩款串燒, 已經好飽😁香芒軟殼蟹卷芒果一D都唔酸, 好清甜, 配埋香脆嘅新鮮軟殻蟹, 正👍🏻牛肉他他燒夠哂鮮味, 配撘特有的調味料, 愈食愈開胃😋六本木牛骨肉牛肉半生熟, 口感剛好, 完全唔會油膩😋牛舌及荔枝豚肉串燒得啱啱好, 煙銀彈牙👍🏻玉子明太子燒充滿蛋香而且好香滑, 明太子份量剛好, 唔會太鹹😋食到最後, 老闆好好客好nice咁問, 食物有冇需要改善嘅地方, 好難得喺香港食出人情味, 必定會介紹更多朋友過嚟😁

香芒軟殼蟹卷
芒果一D都唔酸, 好清甜, 配埋香脆嘅新鮮軟殻蟹, 正👍🏻

牛肉他他燒
夠哂鮮味, 配撘特有的調味料, 愈食愈開胃😋

六本木牛骨肉
牛肉半生熟, 口感剛好, 完全唔會油膩😋

牛舌及荔枝豚肉串
燒得啱啱好, 煙銀彈牙👍🏻

玉子明太子燒
充滿蛋香而且好香滑, 明太子份量剛好, 唔會太鹹😋

2019-08-22 121 浏览
深水埗其實有好多好野食,呢間位於深水埗/長沙灣交界的日式居酒居,大大話話每月嚮附近經過不下50次,今日是首次光顧。北海道刺身盛內有8款刺身,全部都色澤光亮,鮮味十足。我最愛既海膽非常鮮甜,真正正到脾!明太子玉子燒中間的蟹子,加入了紫薑碎片,所以食落有嶶嶶辣味,係幾惹味架! 最後,order 了一份關東煮。獅子狗、雞蛋、鳴門卷...吸收了淺啡色既味噌,既好味又能暖胃。ps. 都幾多人幫襯,我們用餐時有8成半入坐率。

ps. 都幾多人幫襯,我們用餐時有8成半入坐率。
2019-08-21 102 浏览
日本菜永遠都係my favourite,今次搵食嚟到深水埗,打開個Menu發現選擇非常非常多,壽司刺身卷物唔少得,另外仲有串燒炸物燒物一品料理等!! 芝士玉子燒($68) - 中間切開啲芝士流晒出嚟,睇到已經流晒口水,玉子燒做得非常出色,甜甜地又夠鬆軟好好味!! 枝豆($30) - 健康之選,分量多,最後我哋都食唔晒。串燒有雞皮($28), 荔枝豚肉串($30)同埋雞肝($32) - 雞皮燒得好脆,雞肝亦唔會話燒到乾晒,比起其他串燒店做得好!! 味淋雞泡魚干($68) - 出面比較少有雞泡魚干食,燒得好香容易咬開,全晚最鍾意呢個菜!! 最後嘅大蝦天婦羅($108)同鵝肝帶子卷(128)都做得同樣出色,能夠保持到每個菜都有高水準,真係唔簡單!!

枝豆($30) - 健康之選,分量多,最後我哋都食唔晒。

• 芝士玉子燒
  • 帶子鵝肝卷
2019-08-19 56 浏览
今日同朋友嚟到深水埗買電腦 買完我地就週圍行下 朋友就話想食日本野 於是我地就跟住網評嚟到呢間居酒屋!一入嚟好有日本的感覺 燈光暗黃 周圍貼上吾少日式poster😊打開menu 食物款式眾多 我地就試左兩款串燒包括 京蔥雞肉串同雞軟骨串 雞肉嫩滑 配埋京蔥同醬汁 味道一流 雞軟骨十分爽脆 有咬口 燒靖魚 新鮮熱辣辣 加埋檸檬汁 大推!之後我地就叫左三文魚 帆立貝刺身 兩者都新鮮爽口 香芒軟殼蟹壽司同樣驚喜 甜酸的芒果可以中和軟殻蟹的油膩😍 板燒牛舌 好香牛油味 感覺偏油最後我地仲叫左個鰻魚玉子燒作結 鰻魚肉都幾多 玉子甜甜地 好好味 真係估吾到深水埗都有一間咁高質的居酒屋👍🏼👍🏼👍🏼

• 鰻魚玉子燒
2019-08-18 169 浏览
今日去到深水埗呢邊同朋友慶祝,行左陣揾到呢間居酒屋。餐廳入面既裝潢都幾有日本既風格,牆身放滿左唔同既日本清酒同埋貼滿左一啲好有日本風味既poster。野食方面,我地自己叫左兩款壽司,兩款串燒,一個芝士酒盜,一個鰻魚飯同埋一個日式炒烏冬。另外,老闆娘亦都推介左我哋試下呢個餐廳招牌既燒呑拿魚下顎。個人其實幾期待芝士酒盜同埋燒吞拿魚下顎,因為小弟之前係未食過呢兩樣野的。首先嚟咗嘅係三文魚壽司同埋油甘魚壽司。壽司飯嘅軟硬控制得好好,帶微温。先食左味道相對較清既油甘魚,油甘魚壽司油脂豐富,入口清中帶油香。之後食咗三文魚,三文魚壽司都好肥美。串燒方面叫左一個豚腩串同一個雞軟骨串。豚腩串脂肪同肉層次分明,脂肪燒完好香,食落啖啖肉,好正!雞軟骨串燒得好脆好香口,配啤酒一流。餸酒小食我地叫左個芝士酒盜,芝士酒盜最底係餅乾,上面有cream cheese同埋bonito liver,配上碎葱同埋木魚乾,層次口感分明。一入口就品嚐到濃烈既cream cheese味,然後bonito liver既味道再開始深透其中。木魚乾、餅乾、同埋碎葱則為芝士酒盜增加左口感上嘅層次。呢種咸香既小吃配上啤酒係絕配。鰻魚飯方面

首先嚟咗嘅係三文魚壽司同埋油甘魚壽司壽司飯嘅軟硬控制得好好,帶微温。先食左味道相對較清既油甘魚,油甘魚壽司油脂豐富,入口清中帶油香。之後食咗三文魚,三文魚壽司都好肥美。
油甘魚壽司/三文魚壽司

燒雞軟骨
豚肉串

芝士酒盜

鰻魚飯方面,鰻魚燒得十分香,食落帶焦香。鰻魚汁唔會過甜同過量,配埋底下既白飯黎食,色香味俱全!
鰻魚飯

日式炒烏冬亦都炒得好香好多汁,入面有肥牛有椰菜,烏冬咬落有彈性,相當不俗。
日式炒烏冬

至於老闆娘推介嘅燒吞拿魚下顎個人認為係今餐做得最出色嘅菜式。吞拿魚下顎黎到既時候老闆娘先幫我地將燒至香脆既魚皮整開,然後入面肥美多汁既魚肉就露了出來。魚肉食落好好食,油香完全佔據左口腔既每一個部分。魚皮則十分香脆,帶炭香。整舊吞拿魚下顎都好大舊,份量好足。
燒呑拿魚下顎

整體黎講,呢間居酒屋既環境同食物都好高質,值得大家一黎再黎!
油甘魚壽司/三文魚壽司
燒雞軟骨
豚肉串
芝士酒盜
燒呑拿魚下顎
2019-08-16 170 浏览
一搭入鋪頭就給人一種很地道嘅日式居酒屋風格,尢如置身日本的居酒屋牛肉他他燒,一想碟有個小蓋子,我準備好鏡頭的時候,店員就為我打開,白濛濛嘅煙飄出,像富士山一樣的感覺😂,牛肉他他肉質鮮甜,配上特調醬汁,值得一試味道非常地道嘅日式炒烏冬,烏冬口感好滑,有鰻魚同木魚仲有式洋蔥,椰菜,好惹味。鵝肝帶子卷帶子鮮甜大粒,鵝肝在口中溶化。想不到這裏的卷物也有意外驚喜串燒牛舌串燒燒得剛剛好,肉質爽脆,呢度嘅串燒好高質💓波子汽水

鵝肝帶子卷
帶子鮮甜大粒,鵝肝在口中溶化。想不到這裏的卷物也有意外驚喜

串燒
牛舌串燒燒得剛剛好,肉質爽脆,呢度嘅串燒好高質💓
牛舌

波子汽水
波子汽水
2019-08-13
牛舌
2019-08-14 98 浏览
芒果軟殼蟹卷眾多款式的壽司卷中,軟殼蟹卷口感最為特別,因為暖暖的壽司飯包裏炸至香脆的軟殼蟹,一軟一脆的口感特別美味。唐揚雞軟骨外酥內脆的雞軟骨,口感豐富,加上椒鹽樸實簡單的調味,減輕了油膩感,是很棒的下酒菜。鰻魚玉子燒層層交錯口感鮮甜,蛋香、鰻魚香串流在齒縫中,皆令人難忘。蒲燒鰻魚飯魚肉有彈性,夠嫩滑肥美,有入口即溶的油脂感。我好愛吃鰻魚飯,鰻魚汁撈飯是人間美味呢。整體質素非常高,但價錢非常合理。值得 Encore !

鰻魚玉子燒
層層交錯口感鮮甜,蛋香、鰻魚香串流在齒縫中,皆令人難忘。

蒲燒鰻魚飯
魚肉有彈性,夠嫩滑肥美,有入口即溶的油脂感。
我好愛吃鰻魚飯,鰻魚汁撈飯是人間美味呢。
蒲燒鰻魚飯

整體質素非常高,但價錢非常合理。值得 Encore !

2019-08-14