2021-05-24 26 浏览
呢間公車泰國餐廳係新開嘅,既然新開嘅餐廳就當然要試一試佢(雖然係新開但依然全場坐滿)。小食拼盤有雞肉串燒、蝦餅、春卷、魚餅同蝦片,一次個可以試咁多當然要叫啦。串燒個沙嗲醬好濃,咬落去每啖都有花生粒,而且醬汁多到每舊肉都可以沾到,肉質方面雞肉同豬肉都好嫩滑,唔會燒到乾爭爭。蝦餅魚餅都係新鮮炸起,外皮熱辣辣咬落口好彈牙,仲有多料嘅素春卷,同脆卜卜蝦片。海南雞雞肉嫩滑,雞油飯帶椰香。泰式炒金邊粉炒得乾身有鑊氣,口感彈牙,配以雞蛋、豆乾片、蔥等配料,非常惹味! 珍多冰味道夠甜,珍多煙韌彈牙。

海南雞雞肉嫩滑,雞油飯帶椰香。

珍多冰味道夠甜,珍多煙韌彈牙。
2021-05-22 20 浏览
最近經常都食日本菜,東南亞菜真係好耐無食過喇今日係元朗搵到間好抵食嘅泰菜就嚟食泰國菜先!「冬蔭大頭蝦湯」材料好足,酸辣味道好平衡香茅味夠濃!重點係份量好多,都只係$108咋「泰式炒金邊粉」炒得很不錯金邊粉炒得好乾身分明,不過質感硬左少少!最鍾意泰式金邊粉味道甜甜辣辣,層次好豐富「泰式海蜇」呢度嘅海蜇超級厚肉呀口質好爽彈,又清涼,前菜食簡直一流個汁係平時生蝦既醬汁,酸酸辣辣特別開胃「泰式香茅雞全翼」醬汁比較似馬來沙嗲風味,岩哂雞翼控,夠哂惹味😋「泰式肉碎生菜包」肉碎炒得好乾身,同時亦有綿滑口感呢個泰式肉碎做得好出色不過朋友要左小辣,如果要正常辣相信會更美味所以食得辣的建議唔好小辣!
最近經常都食日本菜,
東南亞菜真係好耐無食過喇

今日係元朗搵到間好抵食嘅泰菜

就嚟食泰國菜先!

「冬蔭大頭蝦湯」
材料好足,酸辣味道好平衡

香茅味夠濃!
重點係份量好多,都只係$108咋

「泰式炒金邊粉」
炒得很不錯

金邊粉炒得好乾身分明,
不過質感硬左少少!
最鍾意泰式金邊粉味道甜甜辣辣,
層次好豐富

「泰式海蜇」
呢度嘅海蜇超級厚肉呀

口質好爽彈,又清涼,前菜食簡直一流

個汁係平時生蝦既醬汁,
酸酸辣辣特別開胃

「泰式香茅雞全翼」
醬汁比較似馬來沙嗲風味,
岩哂雞翼控,夠哂惹味😋

「泰式肉碎生菜包」
肉碎炒得好乾身,同時亦有綿滑口感

呢個泰式肉碎做得好出色

不過朋友要左小辣,如果要正常辣相信會更美味

所以食得辣的建議唔好小辣!
2021-05-22
午餐
2021-05-20 292 浏览
趁陽光普照,一於入元朗四周圍行下食下,當散散心,唔洗每日都宅向家中,無所事事。遠遠見到一間環境幾大的泰國餐廳,天氣熱最喜歡食泰國菜,入去食個brunch 順便休息一下先。【菠蘿冰、椰青】菠蘿清甜解渴,消暑佳品。椰青是每次食泰國菜都一定要叫,椰青水清甜潤喉,飲幾啖已經透心涼。【肉碎生菜包(豬)】肉碎沒有加入大量香料,反而多了一份清新感覺,肉味香濃,用生菜包住吃更加滋味,而且最貼心生菜竟然可以refill ,實在太好。【海南雞飯】海南雞肉質鮮嫩嫩滑,沾上泰式醬汁,更加惹味,而油飯色澤金黃,雞味突出,好吃。【冬陰大頭蝦湯】一上枱已經聞到香味俱全,大頭蝦一隻已經佔據半個湯煲位置,份量十足,湯頭酸辣度恰到好處,蝦肉爽口彈牙,而且蝦頭仲充滿甘香蝦膏,令人胃口頓時大開。【燒雞肉串】雞肉鮮嫩多汁,沙爹醬花生味香濃惹味。【燒豬肉串】豬肉肉質鮮嫩,有陣陣焦香香味。【燒和牛串】和牛軟嫩入口,配上青檸甜酸醬特別滋味。元朗呢個地方真係好耐沒有去過,係又新街去到大元朗呢個地方真係好耐沒有去過,係又新街去到大坑渠一帶都轉變了些舖頭。

【菠蘿冰、椰青】
菠蘿清甜解渴,消暑佳品。

【肉碎生菜包(豬)】

【海南雞飯】

【冬陰大頭蝦湯】

【燒雞肉串】
雞肉鮮嫩多汁,沙爹醬花生味香濃惹味。

【燒豬肉串】
豬肉肉質鮮嫩,有陣陣焦香香味。

【燒和牛串】
2021-05-15
午餐
  • 冬蔭大頭蝦湯
新開泰國菜🇹🇭 泰式咖哩正😋岩岩4月尾係元朗新開😚 位置就係教育路下一條街!我今次去左食dinner!星期六7點3左右去到餐廳已經坐左9成人😳好彩有book位餐廳🍴好多都係卡位☺️坐得舒服,又同其他人隔得開~👍🏼.♡.🥘 Dinner set (2-3 ppl) B 餐$388🔸 - 泰式小食拼盤(細)小食拼盤有蝦片、雞肉串燒、豬肉串燒、春卷、蝦餅、魚餅,仲有沙嗲汁同甜辣醬! 好豐富呀😋 但雞肉串燒燒得唔夠耐🔸 - 泰式咖哩海鮮 🌟推!我地最鍾意❤️食既一道菜,有青口、魷魚、蝦,咖哩係泰式咖喱蟹嗰隻咖喱🤤有蛋花,香而有微辣,味道香甜又惹味!🔸 - 泰式炒金邊粉 🌟推!炒得好香,味道集酸甜香辣於一身,好開胃😋🔸 - 泰式粉雜菜(可轉馬拉盞)雜菜炒得好濕好多水😅 🔸 - 椰汁🥥糕 (加$20轉芒果🥭糯米飯)味道不錯,不過食哂野,叫可上甜品後等左成20分鐘先黎🙈?🔸 - 飲品半價下次黎食下lunch或下午茶先🤩見到餐牌好抵食
新開泰國菜🇹🇭 泰式咖哩正😋

餐廳🍴好多都係卡位☺️坐得舒服,又同其他人隔得開~👍🏼

.♡.

🔸 - 泰式小食拼盤(細)

🔸 - 泰式咖哩海鮮 🌟推!

🔸 - 泰式炒金邊粉 🌟推!
炒得好香,味道集酸甜香辣於一身,好開胃😋

🔸 - 泰式粉雜菜(可轉馬拉盞)
雜菜炒得好濕好多水😅

🔸 - 椰汁🥥糕 (加$20轉芒果🥭糯米飯)
味道不錯,不過食哂野,叫可上甜品後等左成20分鐘先黎🙈?

🔸 - 飲品半價

下次黎食下lunch或下午茶先🤩見到餐牌好抵食
2021-05-16 116 浏览
/今次介紹#元朗美食#公車泰國餐廳 #正宗泰國菜 #平靚正我會推薦2:00-5:30去食Q版下午茶偷偷告訴你🤫因為試業期間Q版下午茶份量都好大炭燒豬頸肉撈㩚粉 $48 包飲品佢個醬汁加咗乾蒜 蝦仔 yum yum豬頸肉燒得好好食 個面係脆肉質爽口又juicy 常餐11:00-5:30海南雞飯$58 包飲品雞肉好滑 秘製醬汁甜甜地幾特別 配埋香噴噴油飯 正仲有一次過滿足晒所有願望嘅泰式小食拼盤$128種類多 有春卷 魚餅 蝦餅 蝦片雞肉串燒 牛肉串燒😋 我好鍾意佢個沙嗲汁用嚟撈飯一流仲有仲有每次去泰國餐廳都必點嘅泰式肥牛湯河$38 &泰式生蝦$108所有份量都超大 套餐仲包嘢飲價錢仲好優惠 一定會再去食😋#泰國菜#元朗#泰國餐廳#香港美食#hkinfluencer#hkfoodie
今次介紹#元朗美食

價錢仲好優惠 一定會再去食😋

#泰國菜#元朗#泰國餐廳#香港美食
#hkinfluencer#hkfoodie
2021-05-01 161 浏览
見新開咗間泰國嘢,抱住試一試既態度幫襯咗⋯哎呀⋯又真喺幾唔錯wor,同區算得上出色👍🏻個位成日轉手,希望Lee間會長久啦,然後可以有多D人認識幫襯佢題外話:外賣盒睇得出好揼本,真喺要讚😂

題外話:外賣盒睇得出好揼本,真喺要讚😂

外卖自取
2021-04-28 115 浏览
如同香港茶餐廳一樣,非泰國菜也,一個形容詞差。明白逆市開業非常困難,現實歸現實,但也要明白食物的質素及收費是顧客首要條件,希望是剛剛開業煮食的廚師並非主廚,否則在市場上很難有競爭的餘地。
2021-04-28